4 Bästa Gasbrännare (2024): Bäst i Test

bästa gasbrännare bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide fokuserar på att välja de bästa gasbrännarna för gasolkök som primärt används utomhus och är avsedd för dem som vill förbättra sin matlagningsupplevelse i det fria. Utomhusentusiaster och äventyrare uppskattar ofta fördelarna med att använda gasolkök för att laga mat, men det är viktigt att välja rätt brännare för optimal prestanda.

Att använda gasolkök utomhus innebär att man måste hantera varierande väderförhållanden och temperaturer, vilket gör valet av en kvalitetsbrännare ännu viktigare. En bra gasbrännare kan förbättra din matlagning, energieffektivitet och säkerhet när du lagar mat i det fria. I denna guide presenterar vi de bästa gasbrännarna för gasolkök och hur de kan förbättra din utomhusmatlagning.

Vår expertis baseras på omfattande forskning och personlig erfarenhet av att använda och jämföra olika gasbrännare för utomhusbruk. Vi har samlat data om brännarnas prestanda, kvalitet och funktioner för att ge dig en grundlig översikt och hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Gasbrännarna Är:

 1. 1
  Tangia Gasbrännare GB74: Bäst i Test Gasbrännare - Läs Recension 
 2. 2
  Primus Gravity 3: Näst Bäst i Test Gasbrännare - Läs Recension
 3. 3
  MSR Pocketrocket 2: Bästa Toppmonterade Gasbrännare - Läs Recension
 4. 4
  Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400: Bästa Kraftfulla Gasbrännare - Läs Recension

1. Tangia Gasbrännare GB74

Bäst i Test Gasbrännare


Tangia Gasbrännare GB74

Max Effekt:

2100 W

Vikt:

230 g

Extremt Populärt Och Välfungerande Gasbrännare Från Tangia

Tangia Gasbrännare GB74 har en genomtänkt och välbeprövad design som har stått sig genom åren. Den är tillverkad av högkvalitativa material, vilket ger den hållbarhet och stabilitet som krävs för utomhusbruk. Brännaren är kompakt, vilket gör den enkel att bära med sig, och väger endast 230 gram, vilket är imponerande med tanke på dess prestanda. Som en erfaren användare av gasbrännare kan jag intyga att Tangia GB74:s design och materialval verkligen gör den till en pålitlig partner i köket.

Prestanda och effektivitet

Med en maximal effekt på 2100 W levererar Tangia Gasbrännare GB74 mycket bra effektivitet och snabb uppvärmning. Jag har personligen använt denna brännare under många utomhusäventyr, och dess prestanda har aldrig gjort mig besviken. Visst finns det kraftigare alternativ på marknaden, men för de flesta användare är 2100 W mer än tillräckligt för att tillfredsställa deras matlagningsbehov.

Kompatibilitet och användarvänlighet

En av de största fördelarna med Tangia Gasbrännare GB74 är dess kompatibilitet med alla gaskök och spritkök från Tangia (du kan alltså byta ut din spritbrännare från Tangia mot denna gasbrännare). Detta innebär att du kan enkelt byta mellan olika bränsletyper och kök från samma tillverkare utan att behöva köpa en helt ny brännare. Dessutom är GB74 mycket användarvänlig, vilket jag kan intyga från min egen erfarenhet. Den är enkel att montera, tända och justera lågan för att få den perfekta värmen för din matlagning.

Värde för pengarna

Trots att Tangia Gasbrännare GB74 kanske inte är det kraftigaste alternativet på marknaden, erbjuder den ändå mycket bra prestanda och kvalitet för priset. Den är en idealisk investering för både nybörjare och erfarna äventyrare som söker en hållbar och pålitlig gasbrännare för utomhusbruk. Efter att ha använt GB74 under en längre tid kan jag verkligen rekommendera den som ett prisvärt och högpresterande val för alla som vill ta sin utomhusmatlagning till nästa nivå.

FÖRDELAR

 • Mycket bra effektivitet
 • Välbeprövad och hållbar design
 • Kompatibelt med alla gaskök och spritkök från Tangia

NACKDELAR

 • Inte det kraftigaste alternativet på marknaden

2. Primus Gravity 3

Näst Bäst i Test Gasbrännare


Primus Gravity 3

Max Effekt:

3000 W

Vikt:

260 g

Mångfunktionellt Och Välkonstruerad Gasbrännare

Primus Gravity 3 är en välkonstruerad och mångfunktionell gasbrännare som passar utmärkt för utomhusäventyr. Den har en kraftfull design med en maximal effekt på 3000 W, vilket gör den snabb på att laga mat och värma vatten. Trots att den är något tyngre än Tangia Gasbrännare GB74, väger den fortfarande endast 260 gram och är lätt att bära med sig. Konstruktionen med slangmonterat kök gör den kompatibel med många olika typer av kastruller och stekpannor, vilket ger stor flexibilitet i matlagningen.

Prestanda och snabbhet

Med sin höga effekt på 3000 W är Primus Gravity 3 en mycket kraftfull gasbrännare. Den snabba uppvärmningstiden är något jag verkligen uppskattar, särskilt när jag är ute och vill få maten eller vattnet klart snabbt. Jämfört med Tangia GB74 är den betydligt kraftigare, men det kan också innebära en något högre bränsleförbrukning.

Extra detaljer och användarvänlighet

Gravity 3 har flera värdefulla detaljer som gör den mer användarvänlig och funktionell, såsom vikbara vindskydd och värmereflektorer. Dessa funktioner ger bättre skydd mot vinden och bidrar till brännarens övergripande prestanda. Dock kan jag säga från min egen erfarenhet att vindskyddet inte är det bästa på marknaden, och det skulle kunna vara mer effektivt i vissa situationer.

Pris och värde

Primus Gravity 3 är ett dyrare alternativ jämfört med Tangia Gasbrännare GB74, men med tanke på dess kraft och funktionalitet kan det vara värt det för vissa användare. Om du söker en gasbrännare med hög effekt och många användarvänliga detaljer kan Gravity 3 vara en utmärkt investering. Dock är det viktigt att väga fördelarna mot nackdelarna, som det högre priset och det något mindre effektiva vindskyddet, innan du fattar ditt beslut.

FÖRDELAR

 • Mycket kraftfull gasbrännare som snabbt lagar mat eller värmer vatten
 • Passar många olika typer av kastruller och stekpannor tack vare slangmonterat kök
 • Vikbart vindskydd, värmereflektorer och andra värdefulla detaljer

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ
 • Vindskyddet är inte det bästa

3. MSR Pocketrocket 2

Bästa Toppmonterade Gasbrännare


Bäst i Test Stormkök

Max Effekt:

2000 W

Vikt:

70 g

Ultralätt Och Kompakt Gasbrännare Litet Nog Att Ha I Fickan

MSR Pocketrocket 2 är en imponerande ultralätt och kompakt gasbrännare, perfekt för dem som prioriterar låg vikt och minimalt utrymme när de är på äventyr. Med en vikt på endast 70 gram är den betydligt lättare än både Tangia Gasbrännare GB74 och Primus Gravity 3. Den kompakta designen gör den enkel att bära i fickan eller packa ner i ryggsäcken, och den tar upp minimalt utrymme. Jag har personligen upplevt hur bekvämt det är att ha en brännare som Pocketrocket 2 med mig på mina turer.

Prestanda och lågkontroll

Trots sin lätta konstruktion erbjuder MSR Pocketrocket 2 en stabil flamma och en maximal effekt på 2000 W, vilket ger bra prestanda för de flesta matlagningsbehov. Lågkontrollen är också mycket bra, vilket gör det enkelt att justera värmen efter dina matlagningskrav. I jämförelse med de tidigare recenserade brännarna är Pocketrocket 2 lättare och mer kompakt, men har något lägre effekt än Primus Gravity 3.

Mångsidighet

MSR Pocketrocket 2 är en mångsidig gasbrännare som passar för en rad olika användningsområden. Det är enkelt att använda den för att koka vatten, laga mat eller värma upp färdigmat, vilket gör den till en praktisk följeslagare under dina utomhusäventyr. Jag har själv testat brännaren i olika situationer och har alltid varit nöjd med dess prestanda och mångsidighet.

Vindkänslighet

En av nackdelarna med MSR Pocketrocket 2 är att den inte är särskilt effektiv i vindiga förhållanden. Det kan vara en utmaning att hålla lågan stabil och upprätthålla en jämn värme när vinden blåser. I sådana situationer kan en brännare med bättre vindskydd, som Primus Gravity 3, vara ett bättre alternativ. Om du emellertid ofta vistas i relativt skyddade områden och värdesätter låg vikt och kompakthet kan Pocketrocket 2 vara det bästa valet för dig.

FÖRDELAR

 • Extremt lätt och kompakt
 • Stabil flamma med bra kontroll
 • Mångsidig användning

NACKDELAR

 • Inte särskilt effektiv i vindiga förhållanden

4. Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400

Bästa Kraftfulla Gasbrännare


Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400

Max Effekt:

11.4 kW

Vikt:

5100 g

Mycket Kraftfull Gasbrännare Perfekt För Camping

Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 är en otroligt kraftfull gasbrännare som är utformad för att klara av krävande matlagningsuppgifter under camping och andra utomhusaktiviteter. Med en robust och hållbar konstruktion kan denna brännare hantera tuffa förhållanden och långa perioder av användning. Två brännarringar ger en imponerande maximal effekt på 11,4 kW, vilket är betydligt högre än de tidigare recenserade brännarna i denna konversation.

Värme och eldreglering

Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 erbjuder utmärkt värme och eldreglering tack vare sina två separata regulatorer. Detta gör det möjligt att justera värmen på varje brännarring individuellt, vilket ger dig full kontroll över din matlagning. Jag har själv upplevt hur effektiv och exakt brännaren är när det gäller att justera och kontrollera värmen, vilket gör den idealisk för både snabba och långsamma matlagningsprocesser.

Prestanda och kapacitet

Med sin otroliga kraft och kapacitet är Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 perfekt för att laga stora mängder mat eller snabbt värma upp stora volymer vätska. Detta är särskilt användbart när du campar med större grupper eller när du behöver laga mat för många personer. I jämförelse med de andra brännarna i denna konversation, som MSR Pocketrocket 2 och Tangia GB74, har D-400 en betydligt högre effekt och kapacitet, vilket ger den en fördel när det gäller att klara av stora matlagningsuppgifter.

Storlek och pris

Den största nackdelen med Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 är dess storlek och pris. Med en vikt på 5100 gram är den inte lika lätt och kompakt som andra alternativ, vilket kan vara en avvägning för vissa användare som prioriterar lättare utrustning. Dessutom är brännaren väldigt dyr, vilket kan vara en begränsande faktor för dem med en stram budget. Om du emellertid är ute efter en mycket kraftfull gasbrännare och är villig att kompromissa med vikt och pris, kan D-400 vara det perfekta valet för dig.

FÖRDELAR

 • Otroligt kraftfull med två brännar-ringar
 • Utmärkt värme- och eldreglering med två separata regulatorer
 • Robust och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Väldigt dyr
 • Inte lika lätt och kompakt som andra alternativ

Gasbrännare - Produktjämförelse

Produkt

Max Effekt

Vikt

2100 W

230 g

3000 W

260 g

2000 W

70 g

11.4 kW

5100 g

Gasbrännare - Köpguide

För att kunna värma upp din mat ute i naturen behöver du något system som kan omvandla ditt bränsle till eld och värme. Gasbrännare är det mest populära alternativ då det är enkelt och effektivt att använda, men för att välja rätt gasbrännare bör du hålla utkik efter följande faktorer.

Storlek & Vikt

När du väljer en gasbrännare för dina utomhusäventyr är det viktigt att ta hänsyn till storleken och vikten på enheten. En lätt och kompakt brännare gör det enklare att bära med sig och packa ner i ryggsäcken utan att ta upp för mycket utrymme eller lägga till onödig vikt. Detta är särskilt viktigt för långdistansvandringar, cykelturer eller andra aktiviteter där minimerad utrustning är avgörande för komfort och rörlighet.

I de tidigare recensionerna har vi jämfört olika gasbrännare med varierande storlekar och vikter. Till exempel är MSR Pocketrocket 2 ett utmärkt exempel på en ultralätt och kompakt brännare, med en vikt på endast 70 gram. Å andra sidan är Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 en kraftfull och robust brännare, men dess vikt på 5100 gram gör den mindre lämplig för dem som söker en lätt och smidig lösning. När du väljer en gasbrännare för dina behov är det viktigt att väga fördelarna med prestanda och kapacitet mot storlek och vikt för att hitta en balans som passar dina specifika krav och äventyr.

bästa möjliga gasbrännare

Material

När du väljer en gasbrännare för utomhusbruk är det viktigt att undersöka vilka material den är tillverkad av och hur den är konstruerad. En högkvalitativ brännare ska vara tillverkad av robusta och slitstarka material som kan hantera tuffa utomhusförhållanden och regelbunden användning. Dessutom bör konstruktionen vara stabil och säker för att förhindra olyckor och minska risken för spill och skador på din utrustning.

I tidigare recensioner har vi sett att brännare som Tangia Gasbrännare GB74, Primus Gravity 3 och MSR Pocketrocket 2 har välbeprövade och hållbara konstruktioner som står emot slitage och tuffa förhållanden. Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 är ytterligare ett exempel på en gasbrännare med en robust och hållbar konstruktion, tack vare dess stålkonstruktion och två brännarringar.

När du söker efter en gasbrännare för utomhusbruk, se till att du väljer en modell som erbjuder både hållbarhet och stabilitet. Detta kommer inte bara att förlänga produktens livslängd, utan också säkerställa en säker och pålitlig matlagningsupplevelse oavsett var dina äventyr tar dig.

Effektivitet

Det är viktigt att undersöka effekten hos en gasbrännare innan du köper den, eftersom den påverkar uppvärmnings- och koktider. Effekten mäts ofta i BTU (British Thermal Units), och en högre effekt innebär att brännaren kan värma upp och koka vatten eller mat snabbare. Det är dock viktigt att komma ihåg att en hög effekt även kan leda till en högre gasförbrukning.

Till exempel, i tidigare recensioner, har vi sett brännare med varierande effekter - Primus Gravity 3 med en effekt på 3000 W (omkring 10 236 BTU), MSR Pocketrocket 2 med 2000 W (omkring 6 824 BTU) och Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 med en imponerande effekt på 11,4 kW (omkring 38 885 BTU). Beroende på dina matlagningsbehov och prioriteringar kan du välja en brännare med högre effekt för snabbare kokning, eller en med lägre effekt för att spara gas och minska kostnaderna för bränsle.

mat från gasbrännare

Bränsleförbrukning

När du letar efter en gasbrännare är det viktigt att undersöka och jämföra dess bränsleförbrukning för att hitta en modell som är bränsleeffektiv. En bränsleeffektiv brännare hjälper till att minska kostnaderna för gasförbrukning samt minska miljöpåverkan genom att minska utsläppen av växthusgaser.

I våra tidigare recensioner har vi jämfört olika gasbrännare och deras effektivitet. Tangia Gasbrännare GB74 är ett exempel på en effektiv brännare med en maxeffekt på 2100 W, medan Primus Gravity 3 erbjuder en högre effekt på 3000 W men har en något högre bränsleförbrukning. MSR Pocketrocket 2 är en annan brännare som är mångsidig och erbjuder anständig bränsleekonomi, trots sin något lägre maxeffekt på 2000 W. Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 är kraftfull med en maxeffekt på 11,4 kW, men dess högre effekt innebär också en högre bränsleförbrukning.

När du väljer en gasbrännare är det viktigt att väga fördelarna med prestanda och effekt mot bränsleekonomin för att hitta en modell som passar dina behov och prioriteringar. Att välja en bränsleeffektiv gasbrännare hjälper dig att spara pengar på sikt och bidrar också till att minska din miljöpåverkan, vilket gör ditt utomhusäventyr mer hållbart och miljövänligt.

Reglerbar flamma

En gasbrännare med möjlighet att justera lågan är avgörande för att ha kontroll över värmen och kunna anpassa den efter olika matlagningssituationer. Detta gör att du kan hantera allt från snabb uppvärmning och kokning till långsammare, mer kontrollerad matlagning för att få perfekta resultat.

I våra tidigare recensioner har vi sett att gasbrännare som Tangia Gasbrännare GB74, Primus Gravity 3 och MSR Pocketrocket 2 erbjuder god flammkontroll, vilket ger dig möjlighet att justera värmen för att passa dina matlagningsbehov. Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 tar detta ett steg längre genom att erbjuda två separata regulatorer för dess två brännarringar, vilket ger ytterligare kontroll och anpassningsmöjligheter för din matlagning.

Tändningsteknologi

När du väljer en gasbrännare är det viktigt att ha ett pålitligt och enkelt tändningssystem som gör användningen smidig och bekymmersfri. Det finns flera tändningssystem att välja mellan, såsom piezoelektrisk och elektronisk tändning, båda anses vara bekväma och effektiva alternativ.

Piezoelektrisk tändning fungerar genom att generera en elektrisk gnista när en piezoelektrisk kristall utsätts för mekaniskt tryck. Detta resulterar i en gnista som antänder gasen och skapar en flamma. Elektronisk tändning använder batterier för att generera en elektrisk ström som skapar en gnista och tänder gasen.

Bland de tidigare recenserade produkterna är Tangia Gasbrännare GB74 och Primus Gravity 3 exempel på gasbrännare med pålitliga tändningssystem. MSR Pocketrocket 2 och Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 är ytterligare modeller som erbjuder effektiva och enkla tändningssystem, vilket gör dem användarvänliga och praktiska för utomhusbruk.

Genom att välja en gasbrännare med ett pålitligt och enkelt tändningssystem kan du spara tid och energi, samt minska risken för olyckor som kan uppstå vid användning av mer komplicerade eller opålitliga tändningsmetoder. Detta gör din matlagningsupplevelse utomhus säkrare, mer njutbar och effektiv.

Vanliga Frågor Om Gasbrännare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en gasbrännare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av brännare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa gasbrännaren?

Den bästa gasbrännaren är enligt vårt test Tangia Gasbrännare GB74, då den är extremt effektiv, robust och pålitlig - samtidigt som den fungerar med våra favoritcampingkök från Tangia.

Vad kostar en gasbrännare?

En gasbrännare kostar vanligtvis runt 300-500 kronor, men det finns även dyrare alternativ som är kraftigare.

Hur enkelt är det att montera och demontera gasbrännaren för transport och förvaring?

När det kommer till att montera och demontera en gasbrännare för transport och förvaring är det viktigt att välja en modell som är både enkel att använda och praktisk att bära med sig. Många gasbrännare på marknaden är utformade för att vara lätta att sätta ihop och ta isär, vilket sparar tid och energi när du är på språng. Det är viktigt att undersöka brännarens konstruktion och användarmanual för att försäkra dig om att den passar dina behov och är enkel att hantera. Exempel på användarvänliga brännare inkluderar MSR Pocketrocket 2 och Tangia Gasbrännare GB74, som båda är enkla att montera och demontera och tar liten plats i packningen.

Hur påverkas gasbrännarens prestanda av olika väderförhållanden?

Gasbrännarens prestanda kan påverkas av olika väderförhållanden, såsom kyla, värme, fukt och hög höjd. För att säkerställa en optimal matlagningsupplevelse i olika miljöer är det viktigt att välja en gasbrännare som är anpassad för att klara av dessa utmaningar.

I kalla förhållanden kan gasens tryck minska, vilket påverkar brännarens effektivitet. Vissa gasbrännare, som Primus Gravity 3, är utformade för att klara av låga temperaturer tack vare deras konstruktion och bränsleeffektivitet. För höga höjder kan det vara lämpligt att välja en brännare med hög effekt, eftersom lufttrycket och syrehalten minskar, vilket kan göra det svårare att tända och upprätthålla en flamma.

När det gäller fukt och värme är det viktigt att välja en gasbrännare med material som tål dessa förhållanden, samt en stabil konstruktion som inte påverkas negativt av extrem värme eller fuktighet. Muurikka Pro Steel Gasbrännare D-400 är ett exempel på en robust och hållbar brännare som klarar av utmanande väderförhållanden.

Sammanfattningsvis Om Gasbrännare

Om du är ute i naturen och vill laga mat kommer du att behöva ett stormkök, gasolkök, campingkök eller någon annan typ av friluftskök. Men för att dessa ska fungera behöver du en brännare, och det mest populära alternativet är en gasbrännare. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 16

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.