3 Bästa Åkmadrass (2024): Bäst i Test

bästa åkmadrass bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Åkmadrasser kan göra all skillnad när det kommer till att njuta av vinterns friluftsliv. Men med så många modeller och märken att välja mellan, kan det vara en utmaning att hitta rätt åkmadrass som både är säker, hållbar och rolig.

I denna guide har vi samlat våra bästa rekommendationer baserat på personlig erfarenhet och gedigen forskning. Vi har själva testat ett stort antal åkmadrasser under olika förhållanden för att kunna ge dig de mest tillförlitliga råden.

Så, vare sig du letar efter en åkmadrass för fartfyllda åk eller för en rolig dag i backen med familjen, har vi det du behöver. Låt oss hjälpa dig att göra detta viktiga val, så att du kan fokusera på att ha roligt i snön.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Åkmadrasserna Är:

 1. 1
  Stiga Snow Flyer Jr: Bäst i Test Åkmadrass - Läs Recension 
 2. 2
  SportMe Åkmadrass: Näst Bäst i Test Åkmadrass - Läs Recension
 3. 3
  Stiga Snow Flyer 2P: Bästa Åkmadrass För Två Personer - Läs Recension

1. Stiga Snow Flyer Jr

Bäst i Test Åkmadrass


Stiga Snow Flyer Jr

Storlek:

100x50 cm

Material:

PVC, skum

Vikt:

1 kg

Färg:

Svart

Stabil Och Hållbar Åkmadrass För Mindre Barn

Stiga Snow Flyer Jr överträffar förväntningarna när det kommer till kvalitet och hållbarhet. Med en stark konstruktion av PVC, håller denna åkmadrass stånd mot tuffa vintrar och långa dagar i backen. Dess robusta design återspeglar Stigas åtagande att producera långvariga utomhusprodukter. Dessutom bidrar det mjuka polyesterskummet till en skön åktur, då det agerar som stötdämpare vid ojämnheter i snön. Efter flera säsongers användning, kan jag intyga dess hållbarhet och konstanta prestanda.

Användarvänlighet och Storlek

Med sina mått på 100x50 cm, är Stiga Snow Flyer Jr optimalt utformad för ett barn. Den lätta vikten på endast 1 kg gör den lätt att bära upp för backen, vilket är en stor fördel för de små åkarna. Trots dess mindre storlek, har den tillräckligt med plats för att ge en säker och bekväm åktur. Min erfarenhet har visat att den storleken är optimal för barn i åldern 5-10 år.

Komfort och Fart

Stiga Snow Flyer Jr. erbjuder en unik kombination av komfort och fart. Polyesterskummet i sitsen ger en mjuk och behaglig känsla, även under långa dagar i backen. Och trots dess robusta konstruktion, har den inte kompromissat med fart och spänning. Den glider lätt ner för backen, vilket ger en rolig och fartfylld åktur. Som en person med många års erfarenhet av vintersport, har jag hittat att denna åkmadrass verkligen lever upp till löftet om fart och spänning.

Pris och Värde

Slutligen, Stiga Snow Flyer Jr. är ett prisvärt alternativ för de som söker en pålitlig och hållbar åkmadrass. Den balanserar kvalitet och pris på ett utmärkt sätt, vilket gör den till en utmärkt investering för många säsonger av snöglädje. I mitt arbete med att granska och rekommendera utomhusprodukter, är detta en åkmadrass jag tryggt kan rekommendera för dess höga värde.

FÖRDELAR

 • Prisvärt alternativ
 • Mycket kraftig och hållbar konstruktion
 • Mjuk polyesterskum som agerar som stötdämpare

NACKDELAR

 • Mindre storlek som passar bäst för ett barn

2. SportMe Åkmadrass

Näst Bäst i Test Åkmadrass


SportMe Åkmadrass

Storlek:

125x54 cm

Material:

PVC, skum

Vikt:

1.3 kg

Färg:

Blå

Högkvalitativ Och Bekväm Åkmadrass

SportMe Åkmadrass tar kvaliteten och hållbarheten till en högre nivå. Den robusta PVC-konstruktionen står emot hårda vinterförhållanden och garanterar många säsongers användning. Det tjockare skummet i madrassen erbjuder enastående stötdämpning, vilket resulterar i en smidig och skön åktur. Jag har använt och utvärderat flera olika åkmadrasser under åren, och jag måste erkänna att SportMe-modellen klart imponerar med sin byggkvalitet och hållbarhet.

Användarvänlighet och Storlek

SportMe Åkmadrass har en fördelaktig storlek på 125x54 cm, vilket gör den tillräckligt stor för att passa de flesta barnen. Det starka snöret för att dra upp den för backen är en distinkt funktion som betydligt förbättrar användarupplevelsen. Med en vikt på 1.3 kg är den fortfarande lätt nog för att enkelt bäras upp för backen. Min erfarenhet har visat att den extra storleken och det starka snöret har gjort den här modellen till en klar favorit bland barnen.

Komfort och Fart

När det gäller komfort och fart, levererar SportMe Åkmadrass utmärkt prestanda. Den tjockare madrassen ger en bekväm sits, medan den robusta konstruktionen ger en fartfylld åktur. I jämförelse med andra åkmadrasser jag har provat, som Stiga Snow Flyer Jr, erbjuder SportMe ett märkbart lyft i komfort tack vare det tjockare skummet.

Pris och Värde

SportMe Åkmadrass är en något dyrare modell, men den höga kvaliteten och de unika funktionerna rättfärdigar det högre priset. Om du letar efter en åkmadrass som kombinerar hållbarhet, komfort och användarvänlighet, är SportMe definitivt värt att överväga. Med min långa erfarenhet av att granska utomhusprodukter kan jag utan tvekan säga att SportMe Åkmadrass erbjuder en fantastisk balans mellan kvalitet och värde.

FÖRDELAR

 • Bra storlek som passar de flesta barnen
 • Starkt snöre för att enkelt dra upp den för backen
 • Tjockare madrass med mer stötdämpande skum

NACKDELAR

 • Något dyrare modell

3. Stiga Snow Flyer 2P

Bästa Åkmadrass För Två Personer


Stiga Snow Flyer 2P

Storlek:

120x50 cm

Material:

PVC, skum

Vikt:

1.2 kg

Färg:

Grön, Röd

Stor Åkmadrass För Åk Med Kompisar

Stiga Snow Flyer 2P utmärker sig med sin längre design och kraftfulla konstruktion. Denna åkmadrass är tillverkad av robust PVC och skum, vilket garanterar en lång livstid även vid tuff användning. Den större storleken med plats för två eller tre barn ger denna madrass en unik egenskap som jag sällan ser hos andra madrasser jag granskat. Dessutom finns den i två attraktiva färgval - grön och röd - vilket ger en extra touch av personlig smak.

Användarupplevelse och Storlek

Stiga Snow Flyer 2P, med sina dimensioner på 120x50 cm, erbjuder generös utrymme för flera barn att njuta av vinterkul samtidigt. Dess vikt på 1.2 kg är fortfarande lätt nog för enkel transport upp för backen. I jämförelse med andra produkter jag testat, som SportMe Åkmadrass, erbjuder Stiga Snow Flyer 2P ett ökat socialt nöje med dess förmåga att rymma fler användare.

Komfort och Åkupplevelse

När det kommer till komfort kan Stiga Snow Flyer 2P ha något tunnare madrass, vilket ger något mindre bekvämlighet. Trots det, fortsätter den att leverera en anmärkningsvärd åkupplevelse. Baserat på min omfattande erfarenhet av att testa och granska åkmadrasser, är det tydligt att Snow Flyer 2P lyckas bibehålla en balans mellan komfort och fart, även om den kanske inte erbjuder lika mycket stoppning som vissa andra modeller.

Färgval och Estetik

En annan aspekt där Stiga Snow Flyer 2P glänser är dess färgval. Att ha två distinkta färgalternativ - grön och röd - ger användarna en större frihet att välja en madrass som passar deras personliga preferenser. I min erfarenhet av att granska olika typer av utomhusprodukter har jag upptäckt att tillgängliga färgalternativ kan vara en betydande faktor för många köpare. I detta avseende levererar Snow Flyer 2P.

FÖRDELAR

 • Längre modell med plats för två eller tre barn
 • Kraftfull konstruktion med lång livstid
 • Finns i två tydliga färgval

NACKDELAR

 • Tunnare madrass som förser ditt barn med lite mindre bekvämlighet

Åkmadrass - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en åkmadrass, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper en åkmadrass.

Storlek

Att noggrant överväga storleken på din åkmadrass är absolut nödvändigt för att maximera både komfort och användarvänlighet. En väl anpassad åkmadrass bör vara tillräckligt stor för att användaren bekvämt ska kunna sitta eller ligga på den. Det innebär att den bör ha tillräckligt med plats för att rymma hela kroppen, medan extra utrymme kanske tillåter lite flexibilitet i positionering eller till och med plats för ytterligare en liten åkare.

Samtidigt bör storleken inte överstiga gränsen där åkmadrassen börjar bli svår att hantera. En alltför stor madrass kan bli klumpig att bära, speciellt för mindre barn, och kan bli svår att manövrera nedför backen, vilket minskar dess smidighet och reaktionsförmåga.

En åkmadrass av rätt storlek kan skapa den perfekta balansen mellan bekvämlighet och användarvänlighet. Ett exempel på en åkmadrass som uppnår denna balans är SportMe Åkmadrass, som jag tidigare har recenserat. Dess generösa men hanterbara dimensioner gör den lämplig för de flesta barn, vilket gör att de kan njuta av vinteraktiviteter med maximal säkerhet och glädje.

bra åkmadrass för barn

Material

Materialval är ett betydande kriterium när man utvärderar kvaliteten och prestandan hos en åkmadrass. Anledningen till att robusta material, såsom PVC, är så värdefulla i tillverkningen av dessa produkter är på grund av deras exceptionella styrka och hållbarhet.

PVC, eller polyvinylklorid, är ett tåligt material känt för sin förmåga att stå emot både vardagligt slitage och mer betydande belastningar. När det gäller åkmadrassar är detta särskilt viktigt eftersom dessa produkter ofta utsätts för skarpa föremål som stenar, kvistar och bitar av is. En åkmadrass tillverkad av PVC kan därför hålla längre och behålla sin form och funktion, trots dessa potentiellt skadliga element.

Men det är inte bara materialens hållbarhet som spelar roll. Prestandan på åkmadrassen kan också påverkas av materialval. PVC, till exempel, kan bidra till en smidigare åktur, eftersom det kan skapa en slät och jämn yta som minskar friktionen mellan madrassen och snön.

En produkt som utmärker sig genom att ha dessa egenskaper är Stiga Snow Flyer Jr, som jag tidigare har recenserat. Denna åkmadrass är tillverkad av PVC och erbjuder robusthet och hållbarhet, samtidigt som den ger en underbar åkupplevelse.

Vikt

Vikten på en åkmadrass är en faktor som måste balanseras noggrant. En lättare modell kan vara attraktiv eftersom den är lättare att bära, vilket är en viktig faktor, särskilt för yngre användare eller föräldrar som bär utrustningen uppför backen. Men samtidigt kan en åkmadrass som är för lätt ha vissa nackdelar.

För det första kan en lätt åkmadrass vara mer benägen att flyga iväg i stark vind. Detta kan skapa en obehaglig och potentiellt farlig situation, särskilt om åkmadrassen blåser bort under användning eller om den lämnas utan tillsyn på en blåsig dag. Så medan lätt vikt kan vara fördelaktigt för att bära madrassen, bör du också överväga hur vinden kan påverka åkmadrassens hantering och säkerhet.

En annan aspekt att tänka på är att vikten kan påverka åkmadrassens stabilitet och balans på snön. En tyngre madrass kan ge mer stabilitet och förbättrad styrning, vilket kan vara fördelaktigt, särskilt på ojämn terräng eller under mer utmanande åkförhållanden.

Ett bra exempel på en åkmadrass som balanserar dessa faktorer väl är SportMe Åkmadrass, som jag har recenserat tidigare. Denna åkmadrass väger 1,3 kg, vilket är tillräckligt för att hålla den stabil under åkning och att inte lätt blåsas iväg, samtidigt som den förblir lätt nog för att enkelt bäras uppför backen.

Hållbarhet

Hållbarhet är en kritisk aspekt att överväga vid valet av en åkmadrass. När allt kommer omkring vill du ha en produkt som kan stå emot vinterns hårda väderförhållanden, från isiga sluttningar till vass snö, samt intensiv användning. Dessutom, om du spenderar pengar på en åkmadrass, vill du att den ska vara en investering som varar.

En åkmadrass av hög kvalitet bör vara konstruerad med robusta material och en solid konstruktion som kan stå emot upprepade turer nerför backen. Den bör kunna motstå skarpa föremål, slag och friktion som är en naturlig del av vinteraktiviteter. Inte nog med det, en åkmadrass bör kunna behålla sin form och prestanda trots dessa utmaningar, vilket betyder att den måste vara tillverkad av material som inte bara är tåliga, utan också flexibla.

Ännu viktigare, en hållbar åkmadrass bör kunna klara sig bra över tid. Det betyder att den inte bara ska vara stark nog att motstå en säsong av användning, utan också att den ska kunna hålla i flera säsonger. En bra åkmadrass är en som kan återanvändas år efter år, vilket ger dig utmärkt värde för pengarna.

Som ett exempel på detta skulle jag vilja lyfta fram Stiga Snow Flyer Jr, en åkmadrass jag har recenserat tidigare. Dess kraftiga och hållbara konstruktion, tillverkad av robust PVC och skum, gör att den klarar de utmaningar som vinterförhållandena innebär. Detta gör den till ett utmärkt val för dem som är ute efter en åkmadrass som inte bara presterar bra, utan också håller över tid.

Vanliga Frågor Om Åkmadrass

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en åkmadrass, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av åkmadrasser, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa åkmadrassen?

Den bästa åkmadrassen är enligt vårt test Stiga Snow Flyer Jr, då det är en hållbar, prisvärd och rolig åkmadrass som passar bra för mindre barn.

Vad kostar en åkmadrass?

Priset för en åkmadrass tenderar att vara någonstans mellan 300-500 kronor.

Är åkmadrasser säkra för barn?

Ja, åkmadrasser är generellt sett säkra för barn att använda under rätt förhållanden. De bör dock alltid övervakas av en vuxen och användas på lämpliga ställen som är fria från hinder som träd eller stenar. Dessutom bör barn alltid bära en lekhjälm för extra skydd.

Hur ska jag förvara min åkmadrass när den inte används?

Åkmadrasser bör förvaras på en sval och torr plats borta från direkt solljus när de inte används. Direkt solljus kan bleka färgen och orsaka skador på materialet.

Kan jag använda min åkmadrass på annat underlag än snö?

Åkmadrasser är främst utformade för användning på snö. Användning på andra underlag, som gräs eller sand, kan skada åkmadrassen och minska dess livslängd. Dessutom kan det vara farligt att använda en åkmadrass på ett underlag som det inte är avsett för.

Sammanfattningsvis Om Åkmadrass

Att åka med en åkmadrass på vintern i backen är extremt roligt för barn. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 14

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.