5 Bästa Badskor (2024): Bäst i Test

bäst i test badskor guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juni 2023

Sommaren är precis runt hörnet och det betyder en sak: det är dags för vattenaktiviteter! Oavsett om du är någon som gillar vandring, dykning eller kajakpaddling kan ett par bekväma badskor förse dig med extra grepp och skydd under dessa aktiviteter.

Beroende på vilken aktivitet du planerar att göra, vare sig det handlar om djupare dykning, paddling eller liknande, kommer olika modeller att förse dig med unika för- och nackdelar som passar vissa aktiveter bättre än andra. Det är därför viktigt att du köper rätt produkt för ditt ändamål, vilket är varför vi har listat våra toppval i denna guide.

I den här guiden kommer vi att diskutera de 5 bästa badskorna på marknaden och vad som gör dem så bra. Vi kommer också att gå igenom allt du behöver veta innan du köper dina badskor, inklusive komforttips och hur du använder dem på rätt sätt. Så utan vidare är det dags att sätta igång!


De 5 Bästa Badskorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Badskor: Salomon Amphib Bold 2 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Små Badskor För Vattensporter: Kailua Beach Walker - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Badskor För Simning: Speedo Zanpa - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Robusta Badsandaler: Keen Gorge-us - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Badskor För Barn: Springyard Kids' Aqua Shoes - Läs Recension 

1. Solomon Amphib Bold 2

Bäst i Test Badskor


Bäst i Test Badskor

Passar för:

Allt-i-ett

Vikt:

300 g

Material:

Neopren och mesh

Pålitliga Springskor Som Passar Både Land Och Vatten

Bäst i test hamnar Solomon Amphib Bold 2 som en grymt mångsidig och pålitlig sko som kan användas för alla möjliga vattenaktiviteter. Passformen och designen gör den mycket likt klassiska löparskor men kommer med vissa unika funktioner som gör det till ett bra alternativ även i vatten.

Strukturen är simpel och lätt, vilket passar löpning och vandring mycket väl. Du har även möjligheten att justera innerfoten så att du får en bra passform, oavsett om du använder dig av strumpor eller kör barfota.

Sulan är skapat av ett mjukare gummi med god dämpning, något som uppskattas om du behöver vandra eller springa en längre sträcka. Sett till dess greppstyrka och halkskydd är dessa modeller mycket effektiva. Du kan även vika bak hälen för att förvandla skon till ett parsandaler, vilket gör de mycket flexibla sett till dess användning.

Den relativt styva mellansulan förser din fot med gott om skydd även under viss tuff terräng. Det vi gillar trots dess relativt stora sula (i jämförelse med mer minimalistiska badskor) är att du fortfarande har en bra känsla över underlaget, något som vi upplever är mycket fördelaktigt då det handlar om mer aggressivt underlag.

Vad som gör skon till ett så bra alternativ för många olika användningsområden, är även vad som gör något sämre inom vissa specifika situationer. Om du till exempel letare efter ett par minimalistiska och smidiga badskor som du enbart planerar att använda i vatten, skulle vi rekommendera en lättare modell (mer om dessa snart.

Allt som allt är Amphib Bold 2 är en mycket kapabel och mångsidig badsko som kan användas för många olika aktiviteter. Om du behöver ett par pålitliga skor som klarar både land och vatten bör Solomon Amphib Bold definitivt finnas på din radar.

FÖRDELAR

 • Perfekt för löpning och vandring
 • Flexibel och bekväm
 • Nedvikbar häl

NACKDELAR

 • Passar inte simning särskilt väl
 • Något bulkig design i jämförelser med vissa andra alternativ

2. Scubapro Kailua Beach Walker

Bästa Små Badskor För Vattensporter


Bästa Små Badskor För Vattensporter

Passar för:

Vattensporter, lättare promenader

Vikt:

300 g

Material:

Neopren och mesh

Billiga Och Smidiga Badskor För Alla Vattenaktiviteter

Kailua Beach Walker är ett bra alternativ om du letar efter ett par små, lätta och bekväma badskor. De är perfekta för vattensporter och lätta promenader längs med stranden, men erbjuder inte mycket när det gäller stabilitet eller skydd.

Det är således ett alternativ som passa lättare vattenaktiviteter mycket väl, men inget vi skulle rekommendera om du planerar en längre vandring eller tuffare miljöer.

Materialet är tunt och andningsbart, vilket är bra för att hålla fötterna svala i vattnet. Med mycket mesh och utströmningshål kan du vara säker på att foten torkar snabbt, vilket även förhindrar att allt för mycket vatten byggs upp inuti skon.

Sulorna är också mycket flexibla, vilket gör dem perfekta för simning och andra vattenaktiviteter. De är däremot inte lika tjocka och dämpade som till exempel Solomon Amphib Bold 2 men förser dig med ett mycket stabilt och pålitligt grepp som fungerar mycket bra på hårda ytor.

Det är även enkelt att justera skon baktill med hjälp av en dragsko, vilket säkerställer en perfekt passform, något som vi anser är viktigt om du planerar att simma mycket med skorna.

Sammanfattningsvis är Kailua Beach Walker ett bra par badskor för dig som letar efter ett billigt och glatt alternativ som uppfyller alla krav för lätta vattenaktiviteter. Om du behöver något mer rejält rekommenderar vi dock att du letar någon annanstans.

FÖRDELAR

 • Billiga
 • Grym ventilation
 • Lätta och bekväma

NACKDELAR

 • Inte särskilt stabila
 • Designade för vattenaktiviteter, inte lika användbar för löpning och vandring

3. Speedo Zanpa

Bästa Badskor För Simning


Bästa Badskor För Simning

Passar för:

Vattensporter, simning

Vikt:

208 g

Material:

Syntetiskt, gummi

Snabba Och Smidiga Simskor

Speedo Zanpa är ett bra alternativ om du letar efter ett par badskor som är utformade speciellt för simning. De är mycket prisvärda och har en bra passform, vilket gör dem perfekta för dem som behöver ett par lätta och flexibla skor.

Oavsett om du letar efter ett alternativ inför ett triathlon-lopp eller om du håller på med simning i öppet vatten kan Speedos alternativ vara rätt för dig. Dess snäva passform gör det till ett alternativ som sitter tätt intill foten, och skapar därför så lite obehag och drar mindre i vattnet.

Även om de inte har den bästa greppstyrkan ger de dig tillräckligt med dragkraft för att förhindra att du halkar och faller på plattare ytor. De är också mycket bekväma och lätta, vilket är ytterligare fördelar vid simning och aktiviteter som kräver din bästa prestation.

Badskon är framför allt gjord av ett elastiskt syntetiskt material, vilket bidrar till den tajta passformen, men innebär också att dessa skor inte förser dig särskilt mycket i vägar av ventilation. Planerar du därför promenader i varmare klimat, kommer du snabbt ångra att du valde dessa.

Sammanfattningsvis är Speedo Zanpa ett bra par simskor för dig som letar efter något som är särskilt utformat för simning. De är prisvärda, bekväma och lätta, vilket gör dem perfekta för användning i vattnet. Om du däremot behöver något mer omfattande, rekommenderar vi att du letar någon annanstans.

FÖRDELAR

 • Prisvärda
 • Mycket bra passform
 • Lätta och smidiga

NACKDELAR

 • Designad för simning primärt
 • Inte den bästa greppstyrkan

4. Keen Gorge-us

Bästa Robusta Badskor


Bästa Robusta Badskor

Passar för:

Vattenaktiviteter, Lättare vandring

Vikt:

430 g

Material:

Neoprene

Höga Badskor Perfekta För SUP-paddlaren

Keen Gorge-us är bra badskor för dig som behöver något mer rejält än ett par vanliga vattenskor. De har en robust design som är perfekt för lätta vandringar, samt att de kan ge dig god greppstyrka på hårdare underlag. Denna modell marknadsförs primärt som ett alternativ riktat mot SUP-padddlare, men vi tror de kan användas för en rad olika vattenaktiviteter tack vare dess robust och smidiga konstruktion

En av de största fördelarna med dessa skor är att de behåller värmen mycket bra, vilket gör dem idealiska för användning i kallare klimat eller till och med för vinterbad. Detta kan dock också vara en nackdel om du planerar att använda dem på sommaren eftersom de kan bli något varma.

En annan nackdel med dessa skor är att de är ganska dyra, särskilt om man jämför med andra alternativ på marknaden. Vi tycker dock att de är värda investeringen om du letar efter ett par högkvalitativa badskor.

Sammanfattningsvis är Keen Gorge-us bra badskor för dem som behöver något mer omfattande än ett par vanliga vattenskor. De har en robust design som är perfekt för lätta vandringar och ger dig ett bra grepp på hårdare underlag. De är dock ganska dyra och kan bli något varma på sommaren.

FÖRDELAR

 • Robust design
 • Bra greppstyrka
 • Håller värme bra

NACKDELAR

 • Kan bli något varma under sommaren
 • Dyra

5. Springyard Kids' Aqua Shoes

Bästa Badskor För Barn


Bästa Badskor För Barn

Passar för:

Vattenaktiviteter, lättare promenader

Vikt:

250 g

Material:

Neopren

Enkla Och Prisvärda Badskor För Barn

Om du letar efter ett par billiga och smidiga badskor till dina barn är Springyard Kids' Aqua Shoes ett bra alternativ. De är tillverkade av ett syntetetiskt material med en del mesh, vilket gör dem lätta och bekväma att bära, samtidigt som de förser ditt barn med god ventilation.

En av de största fördelarna med dessa skor är att de har en bra greppstyrka, vilket gör dem idealiska för användning på hala ytor. Med andra ord är det ett perfekt val för att hålla ditt barn skadefritt och säker under vattenaktivitet.

Detta kan dock också vara en nackdel eftersom de inte är det mest hållbara alternativet och kanske bara håller en eller två säsonger, beroende på hur väl du eller ditt barn tar hand om de.

Sammanfattningsvis är Springyard Kids' Aqua Shoes ett bra alternativ om du letar efter ett par billiga och glada simskor till dina barn. De är tillverkade av neopren, vilket gör dem lätta och bekväma att bära. De är dock inte det mest hållbara alternativet och håller kanske bara en eller två säsonger.

FÖRDELAR

 • Billiga
 • Bra greppstyrka

NACKDELAR

 • Inte de mest hållbara

Badskor- Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Material

795 kr

Allt-i-ett

300 g

Neorpren och mesh

139 kr

Vardagsbruk

300 g

Neorpren och mesh

350 kr

Vattensporter, simning

208 g

Syntetiskt, gummi

1495 kr

Vattenaktiviteter, lättare vandring

430 g

Neopren

149 kr

Vattenaktiviteter, lättare promenader

250 g

Neopren

Badskor - Köptips

När det gäller att hitta de bästa badskorna för dina vattenaktiviteter finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper badskor, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vad Är Badskor För Något?

Badskor är i grund och botten ett par skor som är speciellt utvecklade för att klara av utomhusaktiviteter som involverar mycket vatten. Det är viktigt att badskorna fungerar väl även då du snabbt byter mellan våta och torra aktiviteter.

badskor vad är det

Målet med dessa skor är att skydda dina fötter från diverse underlag, stenar och liknande som kan hittas under ytan - och som kan ställa till det rejält om du inte har ett par badskor med dig.

De förser dig även med en bättre greppförmåga, särskilt mot våta stenar som du kan hitta i under forsande vatten. Det är också viktigt att badskorna snabbt kan bli torra, vilket bidrar med en stor grad av bekvämlighet och stabilitet.

Viktigt att poängtera är att badskor inte är designade för att hålla dina fötter torra (då bör du leta efter skor som är helt slutna i sin design), utan snarare för att dina fötter inte ska fortsätta vara våta efter.

Bekvämlighet

Bekvämligheten av ett visst par badskor är förmodligen den mest väsentliga faktorn att ta i beaktning för majoriteten av individer. Dina fötter är något som tar mycket stryk på en daglig basis, särskilt om du är något av en aktiv person.

Vanligtvis använder vi diverse skotyper såsom vandringsskor eller vandringskängor för att skydda och stödja fötterna under dessa utomhusaktiviteter. Tyvärr fungerar de alternativen inte särskilt väl under vatten.

Ett bättre alternativ vore därför vandringssandaler, vilket kan fungera mycket bra under många olika vattenbaserade aktiviteter, men badskor är speciellt optimerade för vattnet.

Du utsätter ofta fötterna för mycket slit under våta förhållanden, och ett par obekväma skor kommer att förstärka detta ytterligare. Till skillnad från andra mer traditionella skor, är det viktigt att badskor kan hålla dig bekväm både i och utanför vattnet.

badskor sup vattenaktiviteter

Större och mer robusta alternativ kommer ofta kännas något bekvämare på land och över tuff terräng, då de förser dig med bättre stöd och stabilitet runt hela foten. Dessa alternativ har också ofta en tjockare sula, vilket är mycket fördelaktigt om du planerar att vandra längre sträcker med skorna.

Mjukare alternativ kommer inte förse dina fötter med samma typ av skydd och stöd och känns betydligt mer obekväma efter en längre promenad. Med det sagt fungerar vissa av dessa alternativ otroligt bra i vatten, där tunnare material ofta förser dig med mer flexibilitet och bekvämlighet under ytan.

Vikt Och Storlek

En annan viktig faktor i relation till badskor och dess bekvämlighet har att göra med dess vikt och storlek. Detta kommer att ha en direkt korrelation till hur enkla de är att använda, både i och utanför vatten.

Tyngre alternativ är vanligtvis tillverkade av tjockare material, vilket kan ge dina fötter mer stöd på land. Detta gör dem dock också mycket svårare att använda i vattnet, eftersom de ofta känns mycket skrymmande och tyngre. Planerar du till exempel att simma i vattnet kan den extra vikten försämra din teknik avsevärt.

badskor vandring

På andra sidan är lättare alternativ i allmänhet tillverkade av tunnare material och ger inte dina fötter lika mycket stöd på land. Men de kompenserar för det genom att vara mycket lättare att använda i vattnet, eftersom de inte känns lika skrymmande eller trånga.

Det är viktigt att hitta en balans mellan dessa två faktorer som fungerar bäst för dig och dina behov. Om du planerar att använda dina badskor främst i vattnet kan ett lättare alternativ vara rätt väg att gå. Men om du behöver något som kan fungera som vandringssko, kan ett tyngre alternativ vara mer fördelaktigt.

Grepp Och Halkmotstånd

Badskons halkmotstånd och greppstyrka är vad som kommer att göra skillnaden mellan en säker dag utan företeelser och mer seriösa skador. Om du till exempel planerar att gå över hala stenar i strömmande vatten eller liknande är det mycket viktigt med en bra greppstyrka för att inte halka.

I fallet av kanjoner/bergsstigar är detta minst lika viktigt, där ett bra grepp kan rädda dig från fruktansvärda fall. Ett par bra badskor bör hålla dina fötter starkt planterade mot marken, utan att ditt ditt ansikte hamnar där efter ett tråkigt fall.

Mjukare gummisulor brukar generellt prestera bäst på hårdare underlag såsom stenar och trä som du kan möta på längs med en mindre ström eller flod. De sulorna som förser dig med den bästa greppstyrkan brukar ofta vara vara mindre hållbara än hårdare varianter.

Stabilitet Och Hållbarhet

Att röra på sig och vara aktiv utomhus kommer rimligtvis att påverka dina skors hållbarhet, och badskor är inget undantag. Slitstarka material och smarta konstruktioner används ofta för att producera mer hållbara alternativ, och kommer vara väsentligt inom vissa situationer.

badskor för alla tillfällen

Planerar du till exempel att vandra i våta kanjoner och bergsstigar är det mycket viktigt att dina badskor kan förse dig med en effektiv och bekväm upplevelse, utan att de fallerar redan efter någon timme.

Stabiliteten och hållbarheten av en viss sko går ofta hand i hand, där en mer robust konstruktion oftast leder till en mer hållbar sko. Beroende på hur tuffa klimat du planerar att ta dig över, kommer du att behöva olika slitstarka skor.

Letar du efter de mest robusta modellerna på marknaden som klarar av alla möjliga underlag, rekommenderar vi starkt Keen Gorge US. För lättare utomhusaktiviteter räcker det oftast med ett lättare alternativ som inte förser dig med samma typ av stabilitet och hållbarhet.

Flexibilitet

De badskor som förser dig med maximal flexibilitet och som kan användas inom ett flertal utomhusaktiviteter kommer rimligtvis vara ett bättre val för de flesta som behöver ett mycket specialiserat alternativ.

Produkter speciellt utvecklade för ett visst användningsområde kommer rimligtvis att fungera mycket väl för dessa aktiviteter, men kommer i de flesta fallen prestera betydligt sämre inom andra användningsområden.

En flexibel och robust badsko som kan användas vid ett flertal tillfällen är därför smart, då det kan spara på både tid, pengar och beslut.

Värme

Att befinna sig i vatten eller då man är blöt under längre perioder är det lätt att du blir kall och trött. När det kommer till utomhusaktiviteter (särskilt i Sverige) handlar det ofta en vattentemperatur som är betydligt lägre än din kroppstemperatur.

paddla kayak vattenskor

En av anledningarna till att använda ett par bra badskor är för att förse dig med insolation som tillsammans med ett par effektiva vattenstrumpor kan hålla dina fötter varma under en lång period i kallare vatten. Det är mycket viktigt för att du ska kunna prestera på topp och undvika stelheter eller kramper under aktiviteten.

Mer isolation kommer däremot att innebära sämre ventilation och vattenutflöde, vilket kan vara negativt under de varmare perioderna av året såsom sommar och vår. Det är däremot mycket viktigt om du planerar att använda dina badskor för vinterbad

Ditt bästa val för att bemöta båda dessa situationer är ett par skor som har gott om utrymme för tårna, en stabil passform runt mittfoten och gärna en borttagbar innersula. På så sätt kan du enkelt manipulera hur mycket insolation du använder, vilket gör de användbara året om.

Underhåll Och Rengöring

badskor är generellt sett mycket lätta att rengöra och underhålla. Det är något du absolut bör göra då det kan förbättraproduktens kvalitet och livslängd. Efter varje användning rekommenderas det att du sköljer av skorna med friskt vatten för att ta bort salt, klor eller annan smuts. På så sätt förhindrar du att dessa ämnen ansamlas, vilket kan leda till långsiktiga skador på skon.

badskor bäst i test

Det är också en bra idé att låta skorna torka i ett välventilerat område, eftersom detta hjälper till att hålla dem i gott skick och förhindra bakterietillväxt. Det värsta du kan göra är att kasta in ett par blöta badskor i en förseglad plastpåse

Om du använder dina skor i leriga eller sandiga förhållanden är det viktigt att du rengör dem så snart som möjligt efter aktiviteten. Om du låter leran och sanden torka på skorna blir det mycket svårare att ta bort den senare.

Det bästa sättet att rengöra dessa typer av produkter är med en borste eller liten handduk. Du kan också använda en mild tvål eller rengöringsmedel om skorna är mycket smutsiga. Lägg aldrig skorna i tvättmaskinen, eftersom det skadar dem så att de inte går att reparera.

Vanliga Frågor Om Badskor

Vi har gått igenom allt du behöver veta om badskor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om badskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe. 

Vilken är de bästa badskorna?

De bästa badskorna blev enligt vårt test Salomon Amphib Bold 2, som ett prisvärt hållbart och funktionell modell.

Vad kostar badskor?

Priset på badskor varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Du kan dock räkna med att betala mellan 100 och 500 kronor för ett par budgetvänliga badskor. Letar du efter mer avancerade alternativ kan de kosta uppåt 1000-2000 kronor. 

Kan man simma med badskor?

Badskor är tillverkade för att kunna användas inom en rad olika aktivitetsområden, såsom paddling, dykning och mycket mer.

Det betyder är att de flesta badskor är designade med simning i åtanke. Planerar du mycket simning är det en bra idé att hitta ett par minimalistiska badskor som sitter tajt runt foten, då detta kommer att påverka din simförmåga minst av alla alternativ.

Kan man vandra med badskor?

Badskor är mycket flexibla av sig och kan användas inom en rad olika användningsområden. Många av de mer robusta modellerna fungerar minst lika väl på land såsom barn, vilket gör de till utmärkta val för de som ska ut och vandra i mycket våta klimat.

Borde badskor sitta löst eller tajt?

De flesta broddar finns i en storlek som är utformad för att passa de flesta människor. Det finns dock även modeller för barn och vuxna med större fötter. Se till att kontrollera storlekstabellen innan du gör ditt köp.

Är badskor bekväma?

Om du gör rätt val av badskor för dina förutsättning och situation, är det fullt möjligt att badskorna är bekväma. Majoriteten av tillverkarna tänker mycket på denna faktor, och det är inte många moderna alternativ som kommer med en obekväm passform.

Sammanfattningsvis Om Badskor

Det finns inte ett specifikt par av badskor som kommer att passa allas förutsättningar och budget. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilket par som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.5 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.