3 Bästa Bajsspade (2024): Bäst i Test

Du bör byta ut din campingkudde när den inte längre är bekväm att använda, har platta punkter eller börjar visa tecken på slitageoch slits Du bör också byta ut campingkudden om den har skadats på något sätt, t.ex. om den har punkterats eller rivits (i de fallen då du inte kan laga det själv).

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

När du är ute i vildmarken finns det några saker som du måste ta hand om som du inte behöver oroa dig för när du är hemma. En av dessa är att hantera ditt avfall. Ja, det är ett obehagligt ämne för vissa, men det är något som vi alla måste göra från tid till annan.

Och om du ska campa eller vandra behöver du den bästa bajsspaden för att se till att jobbet blir gjort snabbt och effektivt. I den här guiden kommer vi att diskutera de 3 bästa bajsspadarna på marknaden och hjälpa dig att välja den som passar dig!

Vad Är En Bajsspade Och Varför Behöver Jag En?

När du måste bära all din utrustning under flera timmars vandring räknas varje gram. Men vad gör du om du måste gå på toaletten och det inte finns någon toalett i närheten? Tur för dig att det finns en lösning - och den kallas för en bajsspade.

En bajsspade/toaspade (även kallat Trowel på engelska) är i korta termer en specifik spade som du använder dig av för att gräva mindre hål i marken då du är ute och campar eller vandrar - för att sedan som din naturtoalett. Glöm inte att begrava ditt avfall efter!

Vi har sammanställt de bästa bajsspadarna som är lätta men ändå hållbara. De här campingverktygen hjälper dig att få jobbet gjort utan att lägga för mycket vikt på din packning.


De 3 Bästa Bajsspadarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Bajsspade: Sea To Summit Pocket Trowel  - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Lätta Bajsspade: Sea To Summit Pocket Trowel Nylon - Läs Recension 
 3. 3
  Bästa Billiga Bajsspade: GSI Cathole TrowelLäs Recension 

1. Sea To Summit Pocket Trowel

Bäst i Test Bajsspade


Bäst i Test Bajsspade

Längd:

14 cm

Vikt:

100 g

Material:

Aluminum

Den Ultimata Bajsspaden För Alla (Nöd)lägen

Bäst i test hamnar Sea To Summits Pocket Trowel, vilket är en mycket smidig, lätt och hållbar bajsspade som fungerar i alla möjliga situationer.

Den väger drygt 100 gram, vilket är tillräckligt lite för att knappt märkas av. Perfekt för campingresor och kan även fungera för vandrare som letar efter lättare utrustning.

Skopan kan även fällas in för att hela spaden ska ta ännu mindre plats i ryggsäcken då du inte behöver den. En extra grym funktion är att du även kan förvara saker i bajsspadens skaft, såsom toalettpapper eller liknande. Här har de verkligen tänkt till för att maximera spadens användning.

Den är skapad i stark aluminum som är både stabilitet och hållbart, vilket leder till att du lätta kan gräva mindre håll utan att oroa dig för att spaden ska gå sönder.

Den enda nackdelen med den här produkten är att den är ganska dyr jämfört med andra modeller. Men om du letar efter en högkvalitativ, hållbar och pålitlig bajsspade är detta något för dig!

FÖRDELAR

 • Mycket Robust Design
 • Kompakt och hopfällbar skopa
 • Extra förvaring inuti handtaget

NACKDELAR

 • Dyr

2. Sea To Summit Pocket Trowel Nylon

Bästa Lätta Bajsspade


Sea To Summit Pocket Trowel Nylon

Längd:

14 cm

Vikt:

87 g

Material:

Nylon

Mycket Lätt Och Användbar Bajsspade För Vandring

Sea To Summits Pocket Trowel Nylon är mycket likt deras standardmodell ovan, men med en huvudsaklig skillnad. Istället för att vara skapat av det stabila och slittåliga aluminium-materialet är denna modell istället tillverkad av nylon.

Det resulterar i en något lättare och smidigare vikt men på bekostnad av dess stabilitet, och även hållbarhet. Det innebär att du kommer ha svårare att gräva hål i kallare och hårdare markunderlag, samt att du kan behöva byta ut modell tidigare.

En stor fördel med valet av nylon över aluminium är däremot att priset minskas dramatiskt. Letar du en mycket lätt och praktisk bajsskopa för din nästa vandring, som inte kostar skjortan? Då är detta modellen för dig!

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Kompakt och hopfällbar skopa
 • Extra förvaring inuti handtaget

NACKDELAR

 • Inte lika stabil och hållbar som Sea To Summits standardmodell

3. GSI Cathole Trowel

Bästa Billiga Bajsspade


Bästa Billiga Bajsspade

Längd:

26 cm

Vikt:

85 g

Material:

Lexan

Billig, Simpel Bajsspade

Ibland är allt du behöver en enkel och billig bajsskopa för att få jobbet gjort. Det är där GSI Cathole Trowel kommer in i bilden. Den är tillverkad av Lexan, vilket är en lätt plast som inte är särskilt hållbar men som gör jobbet alldeles utmärkt vid mjukare markunderlag.

Skopan är också ganska stor, vilket gör den perfekt för dem som måste gå ofta eller har större pallar. Den enda nackdelen med den här produkten är att den är ganska skrymmande när den förvaras, så den kanske inte är det bästa valet för vandrare som vill spara utrymme i sin ryggsäck.

Även då detta är den billigaste modellen på vår lista, tycker vi inte nödvändigtvis att de 30 kronor du sparar på detta alternativ överväger kvalitén och funktionaliteten du får av Sea To Summits alternativ.

FÖRDELAR

 • Billig
 • Stor skopa
 • Lättvikt

NACKDELAR

 • Stor och otymplig förvaring
 • Inte särskilt hållbar

Hur Du Gräver Ett Bajsgrop (Cat Hole)

På engelska finns det ett specifikt namn för de hål man gräver när man är ute och vandrar och campar - cat hole. Det är helt enkelt ett finare namn som de använder istället för "bajsgrop".

Att gräva en kattgrop är en av de viktigaste sakerna du kan göra när du campar. Det ger dig inte bara en plats att utfärda dina behov på, utan hjälper också till att hålla campingplatsen ren och fri från obehagliga lukter. Här är stegen för att gräva ett sådant hål:

 1. Hitta ett område utanför campingplatsen som ligger minst 30 meter från vattenkällor.
 2. Med campingspaden gräver du ett hål som är 12-15 cm djupt och tillräckligt brett för att du ska kunna göra dina behov.
 3. Strö lite jord över avfallet för att hjälpa till att absorbera obehagliga lukter.
 4. Täck igen hålet när du är klar och markera platsen så att andra vet att de inte bör gräva precis där.
vandring camping gräva bajshål

Bajsspade - Köptips

När det gäller att hitta den bästa bajsspaden för dina friluftsäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper en bajsspade, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vikt

Det första du bör tänka på när du köper din bajsspade är hur tung den är. Vi vill generellt sett undvika tyngre alternativ då dessa kommer tynga ner din ryggsäck då du är ute och vandrar.

Även då dessa alternativ ofta är något mer robusta och stabila i dess design, är den extra vikten oftast inte värt det. Om du däremot planerar att vistas i miljöer med hårdare mark, kan ett mer robust alternativ vara mycket fördelaktigt.

Storlek Och Packning

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är hur stor bajsskopan är när den är nerpackad. Detta är särskilt viktigt för dem som vill spara utrymme i sin dagsryggsäck eftersom vissa modeller kan vara ganska skrymmande. Har du däremot en större vandringsryggsäck så kan du komma iväg med en större spade.

Vi rekommenderar att du väljer en mindre och mer kompakt bajsskopa om du vill spara utrymme, till exempel Sea To Summit Pocket Trowel. Det som är så grymt med denna modell är att skopan kan fällas in, vilket resulterar i en packningsstorlek som endast är 14 cm lång. Om storleken inte är ett problem finns det många andra bra alternativ på marknaden.

förvaring vikt bajsspade

Grepp

När du använder din bajsskopa vill du vara bekväm och ha ett bra grepp. Detta blir ännu viktigare när du använder den i tuffare terräng eller kallare förhållanden där dina händer kan bli våta och hala.

Det finns många olika utformningar av handtag på marknaden, det är därför viktigt att hitta en som ligger bra i handen. Vi rekommenderar också att du väljer en modell med en ergonomisk design för att minska tröttheten när du använder den under längre perioder.

Material

Materialet på spaden är också ganska viktigt eftersom det kommer att påverka både den produktens vikt, stabilitet och hållbarhet.

Av de tre valen som vi presenterat i denna lista är Sea To Summit Pocket Trowel definitivt den mest robusta sett till materialvalet. Den är skapad av aluminium, vilket är ett mycket slitstarkt och robust val, som trots detta inte väger särskilt mycket mer än de andra alternativen.

bajsspade bäst

Sea To Summit Pocket Trowel Nylon är istället tillverkat av nylon, vilket är något lättare men betydligt mindre hållbart och stabilt. Med det sagt kommer en bajsspade i nylon att bemöta de flesta individers behov, och är fortfarande ett bättre alternativ än vissa andra material.

Alternativ som är tillverkat i någon form av plast, såsom Lexan i fallet av GSI Cathole Trowel kommer att vara betydligt mer bräckliga. Chansen att dessa går sönder är större, men du får de ofta till ett billigare pris.

Vanliga Frågor Om Bajsspadar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om bajsspadar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du använder de på bästa sätt.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om bajsspadar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe. 

Vilken är den bästa bajsspaden?

De bästa bajsspaden beror lite på vad du letar efter. I vårt test hamnade Sea To Summit Pocket Trowel på en förstaplats. 

Vad kostar bajsspadar?

Priset på bajsspadar varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Du kan dock räkna med att betala mellan 100 och 400 kronor för en bra bajsspade. 

Behöver jag en bajsspade?

Om du planerar att tillbringa tid ute i naturen rekommenderar vi definitivt att du investerar i en bra bajsskopa. Den kommer att göra ditt liv mycket lättare. Är du däremot en mer erfaren vandrare, och vet med dig att du inte behöver en, är det inget måste.

Hur använder jag en bajsspade?

Det är relativt enkelt att använda en bajsspade. Det är bara att gräva ett hål med den och begrava din bajs. Se till att hålet är tillräckligt djupt så att djuren inte kan känna lukten.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.