• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Camping
  • /
  • Bästa Bränslet För Spritkök Och Gasolkök: En Komplett Guide För Friluftsentusiaster

Bästa Bränslet För Spritkök Och Gasolkök: En Komplett Guide För Friluftsentusiaster

bästa bränsle spritkök gasolkök

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

När man är ute och njuter av friluftslivet kan matlagning utomhus vara en verklig höjdpunkt. För att få den bästa upplevelsen är det viktigt att välja rätt bränsle för ditt spritkök eller gasolkök.

I denna artikel kommer vi att gå igenom de bästa bränslealternativen och deras för- och nackdelar, samt ge dig tips på hur du kan göra ditt friluftskök så miljövänligt som möjligt.

Välja rätt bränsle för ditt kök

Gas

Gas är ett populärt val av bränsle för friluftskök tack vare dess höga energiinnehåll, låga vikt och höga värmeeffekt. Detta gör att gasen räcker länge och är effektiv för matlagning. Gas fungerar också bättre på höga höjder och är både lukt- och sotfri. Dock kan det vara svårt att ta med gas på flygresor.

Flytande bränsle

Om du väljer att använda flytande bränsle, finns det flera alternativ att välja mellan. Kemiskt ren bensin är ett bra val, särskilt i sträng kyla då den fungerar bättre än gas. För Trangiakök kan du använda T-röd eller ännu hellre T-tenol som är renare och inte sotar. Många väljer att också köpa till en gas- eller multifuelbrännare till Trangiaköket.

Multifuelkök

För den som reser långt och inte kan ta med sig gas eller flytande bränsle på flyget, kan ett flerbränslekök (multifuelkök) vara lösningen. Ett exempel är Primus Omnilite som kan köras på gas, fotogen och till och med diesel. Multifuelkök är tåligare än enklare stormkök och relativt enkla att reparera i fält, vilket är en viktig fördel när man befinner sig i avlägsna trakter.

Miljövänliga bränslealternativ

Enligt Primus är det allra miljövänligaste bränslet propan/butan. Även om det är petroleumbaserat, bildas endast koldioxid och vatten vid optimal förbränning. Kom ihåg att alltid återvinna tomma gasbehållare, eftersom metallen är tacksam att använda igen.

Vanliga frågor

Vilket bränsle är bäst för kallt väder?

Kemiskt ren bensin är ett utmärkt val för kallt väder eftersom den fungerar bättre än gas i sträng kyla. Multifuelkök, som kan köras på flera typer av bränsle, är också ett bra alternativ för varierande väderförhållanden.

Kan jag ta med gas eller flytande bränsle på flyget?

Nej, du kan inte ta med gas eller flytande bränslen på flyget. Om du planerar att resa med flyg och behöver ett friluftskök, kan ett multifuelkök vara det bästa alternativet eftersom det kan köras på flera olika bränslen, inklusive de som kan hittas på din destination.

Är gas eller flytande bränsle mer miljövänligt?

Propan/butan-gas anses vara det mest miljövänliga bränslet eftersom det vid optimal förbränning endast bildar koldioxid och vatten. Dock är det viktigt att återvinna tomma gasbehållare för att minska miljöpåverkan ytterligare. Du kan läsa mer om skillnaden mellan gas och gasol här.

Hur kan jag underlätta för miljön när jag använder mitt friluftskök?

Förutom att välja miljövänliga bränslealternativ, kan du också vidta följande åtgärder för att göra ditt friluftskök mer miljövänligt:

  • Återvinna tomma gasbehållare
  • Använda en vindskyddad plats för ditt kök, vilket minskar mängden bränsle som går åt
  • Köpa och använda produkter från miljömedvetna tillverkare, som t.ex. Trangia och Primus

Slutsats

Att välja rätt bränsle för ditt spritkök eller gasolkök kan göra stor skillnad för din friluftsupplevelse. Gas och flytande bränslen har sina egna fördelar och nackdelar, men det viktigaste är att välja ett bränsle som passar dina behov och förhållanden. 

Multifuelkök är ett bra alternativ för den som vill ha en tålig och mångsidig lösning. Glöm inte att överväga miljövänliga alternativ och att alltid återvinna tomma gasbehållare. Nu är det dags att ge dig ut i naturen och njuta av en välsmakande måltid lagad över ditt friluftskök!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.