• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Bil
 • /
 • 4 Bästa Cykelhållare För Tak (2024): Bäst i Test

4 Bästa Cykelhållare För Tak (2024): Bäst i Test

basta-cykelhallare-tak-bast-i-test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide är skriven för dig som letar efter den bästa cykelhållaren för ditt biltak.

Att transportera cyklar kan vara en riktig huvudvärk. En bra cykelhållare löser detta problem genom att vara både säker och lättanvänd. Som en ivrig cyklist och bilägare har jag testat flera olika modeller. Jag vet vad som gör en cykelhållare till en vinnare.

Läs vidare för att upptäcka de cykelhållare som verkligen står ut från mängden.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Cykelhållare För Tak Är:

 1. 1
  Thule ProRide: Bäst i Test Cykelhållare För Tak - Läs Recension 
 2. 2
  Thule FastRide: Näst Bäst i Test Cykelhållare För Tak - Läs Recension
 3. 3
  Thule FreeRide: Bästa Billiga Cykelhållare För Tak - Läs Recension
 4. 4
  Thule UpRide + Thule UpRide Fatbike Adapter: Bästa Cykelhållare För Fatbikes - Läs Recension

1. Thule ProRide

Bäst i Test Cykelhållare För Tak


Thule-ProRide

Lastkapacitet:

20 kg

Vikt:

4.2 kg

Mått:

145 x 32 x 8,5 cm

Lättanvänd, Prisvärd Och Stabil Cykelhållare För Biltak

Thule ProRide är inte som andra cykelhållare; det är snarare som att få en hjälpande hand när du lastar cykeln. Dess smarta design automatiskt positionerar cykeln när du fäster den. Som någon som ofta kämpar med att få cykeln på plats, var detta en riktig lättnad. Detta sparar både tid och besvär, och gör hela processen mycket smidigare.

Vadderade Gripklor för Ökad Stabilitet

Stabilitet är en stor fråga för alla oss som transporterar våra älskade cyklar. Thule ProRide har stora vadderade gripklor som håller cykeln stabil utan att skada den. Efter många resor med olika cykelhållare, var jag imponerad av hur fast och säker min cykel satt, även på ojämna vägar.

Verktygslös Montering: En Dröm för DIY:are

Jag har alltid uppskattat produkter som respekterar min tid, och Thule ProRide levererar verkligen på den fronten. Med en enkel montering som inte kräver några verktyg, var jag redo att rulla inom några minuter. Det här är funktionell design när den är som bäst.

Begränsningar: Inte För Alla Cyklar

Ingen produkt är perfekt, och Thule ProRide är inget undantag. Den största nackdelen är att den inte kan hantera cyklar med extra breda däck. Om du har en fatbike eller liknande, är detta inte produkten för dig. Men för de flesta standardcyklar fungerar den som en dröm.

FÖRDELAR

 • Smart design som positionerar cykeln automatiskt efter att du fäst den
 • Stora vadderade gripklor som håller cykeln stabil utan att skada den på något sätt
 • Enkel montering som inte kräver några verktyg
 • Klarar av de flesta cyklarn

NACKDELAR

 • Klarar inte av cyklar med extra breda däck

2. Thule FastRide

Näst Bäst i Test Cykelhållare För Tak


Thule-FastRide

Lastkapacitet:

18 kg

Vikt:

3.3 kg

Mått:

135 x 22 x 9,2 cm

Högkvalitativ Och Mycket Smidig Cykelhållare

Thule FastRide har en funktion som gör det till en stark konkurrent i cykelhållarvärlden: snabbfäste. Denna mekanism gör att du kan montera upp cykeln på rekordtid. Som någon som tidigare testat Thule ProRide, kan jag säga att FastRide tar enkelheten ett steg längre. Tack vare snabbfästet behövde jag inte fundera på att finjustera positioneringen; det var bara att fästa och köra.

Säkerhet Först: Låsfunktion för Extra Sinnesro

En annan funktion som särskiljer Thule FastRide är möjligheten att låsa fast cykeln i cykelhållaren. Jag har skrivit om många cykelhållare, men detta är en funktion som sällan kommer standard. Om du någonsin har orolat dig för att någon ska snatta din cykel medan du är borta, erbjuder FastRide den extra säkerheten du letar efter.

Smidig Flytt Mellan Bilens Sidor: En Spelväxlare

Med Thule FastRide kan du enkelt flytta cykelhållaren från ena sidan av bilen till den andra. Jämfört med tidigare modeller som Thule ProRide, är detta en markant förbättring. Detta är särskilt praktiskt om du har flera cyklar att transportera och behöver justera hållarens position flera gånger under en resa.

Hög Kvalitet med en Prislapp

Det finns ingen tvekan om att Thule FastRide är en högkvalitativ produkt, men detta kommer med en dyrare prislapp. Om budget inte är en begränsande faktor, så är det här en investering som kommer att hålla i många år framöver. Men om du är prismedveten, kan detta vara en viktig faktor att beakta.

FÖRDELAR

 • Snabbfäste som enkelt monterar upp cykeln på rekordtid
 • Möjlighet att låsa fast cykeln i cykelhållaren
 • Smidig hantering och flytt av själva cykelhållaren från ena sidan av bilen till den andra
 • Hög kvalitet och hållbarhet

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

3. Thule FreeRide

Bästa Billiga Cykelhållare För Tak


Thule-FreeRide

Lastkapacitet:

17 kg

Vikt:

3.5 kg

Mått:

149 x 21 x 8,4 cm

Prisvärt Och Effektivt Alternativ Av Cykelhållare På Tak

Thule FreeRide är det budgetvänliga valet som många har väntat på. När jag först testade den, var jag imponerad av hur mycket den erbjuder till sitt lägre pris. Jämfört med dyrare modeller som Thule FastRide, får du fortfarande en pålitlig hållare utan att tömma plånboken.

Låsbar Design: Säkerhet på en Budget

Låsbarheten i Thule FreeRide är en sällsynt men välkommen funktion i denna prisklass. Det är inte alltid givet att budgetalternativ erbjuder möjlighet att låsa fast cykeln. Som en erfaren cykelentusiast kan jag säga att det här är en viktig funktion för de som vill ha extra sinnesro.

Montering: Snabbhet och Smidighet

En av FreeRides stora fördelar är dess snabba och smidiga montering/demontering. Det är ingen överdrift att säga att du kommer vara på väg inom några minuter. Om du är ny inom världen av cykelhållare, kommer du att uppskatta den här enkelheten.

Stabilitet och Slitstyrka: Mindre Är Mer

Det är viktigt att notera att FreeRide inte har samma nivå av slitstyrka som sina dyrare syskon. Den är också mindre stabil när du monterar upp större MTB-cyklar. Är du en hardcore mountainbiker, kanske det här inte är det bästa valet för dig. Men för den genomsnittlige användaren är det en kompetent och kostnadseffektiv lösning.

FÖRDELAR

 • Prisvärt alternativ
 • Låsbar design som kan låsa fast cykeln
 • Snabb och smidig montering/demontering

NACKDELAR

 • Inte samma höga slitstyrka som dyrare alternativ
 • Inte lika stabil när du monterar upp större MTB-cyklar

4. Thule UpRide + Thule UpRide Fatbike Adapter

Bästa Cykelhållare För Fatbikes


Thule-UpRide

Lastkapacitet:

20 kg

Vikt:

7.7 kg

Mått:

163 x 31,5 x 10,5 cm

Mycket Stabil Takmonterad Cykelhållare För Större Cyklar

Thule UpRide + Fatbike Adapter har skapats för att lösa ett specifikt och frustrerande problem som många fatbike-ägare stöter på: att hitta en hållare som faktiskt passar. Med sin förmåga att klara av cyklar med större hjul och till och med fatbikes, blir detta en viktig lösning. Som en långvarig fatbike-ägare kan jag intyga att detta fyller ett verkligt tomrum på marknaden.

Robusthet och Stabilitet: Två Ofrånkomliga Krav

Ett av de första sakerna jag märkte med Thule UpRide var dess robusta och stabila konstruktion. När du kör med en större cykel, är stabiliteten inte förhandlingsbar. Thule UpRide levererar här med bravur, och håller cykeln på plats även under tuffa förhållanden.

Skonsam Mot Ramen: Idealisk för Känsliga Cyklar

En annan fördel som verkligen står ut är att Thule UpRide inte skadar cykelns ram. För de av oss som har investerat i cyklar med mer känsliga ramar, är detta en game-changer. Det är en väl genomtänkt detalj som gör stor skillnad i det långa loppet.

Vikt och Pris: De Två Elefanterna i Rummet

Thule UpRide är inte perfekt; den är tung och dyr. Med en vikt på 7,7 kg är den inte den mest bärbara lösningen, och monteringen kan vara en utmaning. Dessutom, med sin höga prislapp, är den inte en lösning för alla. Men om du är beredd att investera för kvalitet och specialanpassning, är det svårt att hitta ett bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Klarar av cyklar med större hjul (upp till 29 tum) och även fatbikes med hjälp av adapter
 • Mycket robust och stabil konstruktion som håller cykeln på plats
 • Skadar inte cykelns ram på något sätt (bra för cyklar med mer känsliga ramar
 • Låsbar design

NACKDELAR

 • Väldigt dyrt alternativ i jämförelse med budgetalternativ
 • Tungt och lite svårare att montera

Cykelhållare För Tak - Produktjämförelse

Produkt

Lastkapacitet

Vikt

Mått

20 kg

4.2 kg

145 x 32 x 8,5 cm

18 kg

3.3 kg

135 x 22 x 9,2 cm

17 kg

3.5 kg

149 x 21 x 8,4 cm

20 kg

7.7 kg

163 x 31,5 x 10,5 cm

Cykelhållare För Tak - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en takmonterad cykehållare, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper takmonterade cykehållare.

Lastkapacitet

När du letar efter den perfekta cykelhållaren för ditt biltak, kan det vara frestande att enbart fokusera på design eller pris. Men glöm inte bort lastkapaciteten, som är avgörande för din och din cykels säkerhet. Lastkapaciteten indikerar hur mycket vikt hållaren säkert kan stödja under transport. Detta måste inte bara matcha din cykels vikt, men också ta hänsyn till eventuell extra last som en vattenflaska eller en sadelväska.

Om du tidigare har läst mina recensioner om Thule UpRide eller FastRide, vet du att jag lägger stor vikt vid lastkapacitet. Det är inte bara en teknisk specifikation, utan en faktor som direkt påverkar hur tryggt och bekymmersfritt du kan transportera din cykel. Om du överskrider hållarens lastkapacitet riskerar du inte bara skador på själva hållaren, utan det kan också vara farligt i trafiken.

Lastkapaciteten kan variera stort mellan olika modeller och märken. Det är inte ovanligt att billigare modeller har en lägre lastkapacitet, så om du har en tung mountainbike eller till och med en elcykel, kan det vara värt att investera i en robustare och mer hållbar hållare.

bra-cykelhallare-pa-biltaket

Kompatibilitet

Kompatibilitet är inte något du vill kompromissa med när du väljer en cykelhållare för ditt biltak. Det är inte bara en fråga om att få hållaren att passa; det handlar om att skapa en sömlös interaktion mellan din bil och din cykel. Olika bilar har olika takprofiler, och det är viktigt att din valda hållare kan monteras säkert på just din bilmodell.

Om du har följt mina tidigare recensioner, som den om Thule FastRide, vet du att jag alltid belyser kompatibilitetsaspekten. Det är helt meningslöst att investera i en high-end cykelhållare om den inte kan monteras korrekt på din bil. Och det är inte bara bilens kompatibilitet som räknas. Din cykeltyp, inklusive hjulstorlek och ram, måste också passa perfekt i hållaren.

Och kom ihåg, om du har en mer ovanlig cykel, som en fatbike, kommer du att behöva en hållare som är designad för att klara av detta. Det kan innebära att du behöver en specialadapter, som Thule UpRide Fatbike Adapter, för att säkerställa en säker passform.

Kompatibilitet

Kompatibilitet är inte något du vill kompromissa med när du väljer en cykelhållare för ditt biltak. Det är inte bara en fråga om att få hållaren att passa; det handlar om att skapa en sömlös interaktion mellan din bil och din cykel. Olika bilar har olika takprofiler, och det är viktigt att din valda hållare kan monteras säkert på just din bilmodell.

Om du har följt mina tidigare recensioner, som den om Thule FastRide, vet du att jag alltid belyser kompatibilitetsaspekten. Det är helt meningslöst att investera i en högkvalitativ cykelhållare om den inte kan monteras korrekt på din bil. Och det är inte bara bilens kompatibilitet som räknas. Din cykeltyp, inklusive hjulstorlek och ram, måste också passa perfekt i hållaren.

Och kom ihåg, om du har en mer ovanlig cykel, som en fatbike, kommer du att behöva en hållare som är designad för att klara av detta. Det kan innebära att du behöver en specialadapter, som Thule UpRide Fatbike Adapter, för att säkerställa en säker passform. I de fall där du inte kan fästa dessa takmonterade cykelhållare, så finns det även cykelhållare som du kan sätta på utan dragkrok.

Säkerhet

I en ideal värld skulle vi inte behöva oroa oss för stöld, men verkligheten är sällan så generös. Därför är säkerhetsaspekten i en cykelhållare inte bara en "trevlig att ha"-funktion; det är en absolut nödvändighet. Om du har läst mina tidigare recensioner, som den om Thule FastRide, vet du att jag alltid poängterar vikten av låsfunktioner.

En cykelhållare med robusta låsfunktioner tjänar två syften. För det första skyddar den din värdefulla cykel från att bli stulen, vilket är särskilt viktigt om du parkerar i offentliga eller mindre säkra områden. För det andra skyddar den själva hållaren, som också kan vara en dyr investering, från att bli avlägsnad från din bil.

Men det handlar inte bara om att ha en låsfunktion; det handlar om hur effektiv och pålitlig den är. Vissa lås är enkla att bryta, medan andra erbjuder avancerade säkerhetsfunktioner som gör det nästan omöjligt för tjuven. Detta är särskilt viktigt om du har en högkvalitativ cykel som i sig kan vara en måltavla för tjuvar.

transportera-cykel-med-cykelhallare-pa-tak

Stabilitet

När du har din cykel monterad på biltaket och är på väg, vill du inte att några oroande tankar om dess stabilitet ska distrahera dig. Stabilitet i en cykelhållare är inte en lyx; det är en grundläggande kravspecifikation. Om du har följt mina tidigare produktrecensioner, exempelvis den om Thule UpRide, vet du att jag alltid lägger stor vikt vid hur stabilt en cykel sitter under färd.

Det är viktigt att göra sin hemläxa här. Läs användarrecensioner och, om möjligt, genomför egna tester för att verkligen förstå hur väl en given cykelhållare kan säkra din cykel under olika körförhållanden. Detta är särskilt kritiskt om du ofta kör på ojämna eller krokiga vägar där stabiliteten verkligen sätts på prov.

Men det stannar inte vid recensioner och tester. Även om en cykelhållare marknadsförs som "mycket stabil," är det viktigt att se hur den presterar med just din typ av cykel. Olika cyklar har olika viktfördelningar, och en hållare som är stabil för en vägcykel kanske inte är lika pålitlig med en tung mountainbike.

Material

När du investerar i en cykelhållare, vill du vara säker på att den står emot tidens tand. Materialval är här en avgörande faktor som påverkar inte bara hållbarheten utan också funktionen av hållaren. Om du har läst mina tidigare recensioner, som den om Thule FastRide, vet du att jag alltid granskar vilka material som används och hur de påverkar produktens totala kvalitet.

Att välja en hållare gjord av robust och rostbeständigt material som aluminium eller rostfritt stål är inte en sidofråga; det är en prioritet. Dessa material är inte bara slitstarka, men de är också lätta, vilket är en bonus när du behöver montera och demontera hållaren.

Men robustheten i materialet går hand i hand med dess förmåga att motstå rost. Om du ofta transporterar din cykel i fuktiga eller saltiga miljöer, som vid kusten, är rostbeständighet inte bara en bra egenskap att ha – det är nästan obligatoriskt.

Vanliga Frågor Om Cykelhållare För Tak

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en takmonterad cykehållare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av cykelhållare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa cykelhållaren för tak?

Den bästa cykelhållaren för tak är enligt vårt test Thule ProRide, en robust, lättanvänd och prisvärd cykelhållare som enkelt kan monteras på taket av en bil.

Vad kostar en cykelhållare för tak?

Cykelhållare för tak tenderar att kosta någonstans mellan 1000-3000 kronor.

Kan jag transportera flera cyklar samtidigt på en och samma hållare?

De flesta cykelhållare för biltak är designade för att transportera en cykel åt gången. Men det finns system där du kan montera flera hållare bredvid varandra, beroende på ditt bils takbredd.

Hur påverkar en cykelhållare bränsleeffektiviteten?

Att ha en cykel på taket kan minska din bilens aerodynamik, vilket kan leda till högre bränsleförbrukning. Det är dock ofta en marginell ökning som varierar beroende på bil och cykeltyp.

Är det svårt att montera en cykelhållare själv?

Svårighetsgraden för att montera en cykelhållare varierar mellan olika modeller. Det är dock oftast en enkel process som inte kräver professionell hjälp, till skillnad från vissa svåra takboxar eller skidboxar.. Detaljerade instruktioner följer vanligtvis med produkten.

Vad ska jag göra om min cykel har en ovanlig form eller storlek?

För ovanliga cykelformer eller -storlekar, som fatbikes eller tandemcyklar, kan specialanpassade hållare eller adaptrar vara nödvändiga. Kontrollera produktspecifikationerna noggrant.

Hur mycket extra höjd lägger en cykelhållare till min bil?

Extra höjden varierar beroende på både hållarens och cykelns höjd. Det är viktigt att mäta detta noggrant om du planerar att köra genom områden med låga tak eller broar.

Sammanfattningsvis Om Cykelhållare För Tak

En cykelhållare monterad på bilens tak är en smart och smidig lösning för att transportera cykeln. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 25

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.