• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 6 Bästa Betet För Abborre (2024): Bäst i Test

6 Bästa Betet För Abborre (2024): Bäst i Test

bästa drag abborre bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juni 2023

Att fiska efter abborre är både roligt och kan göras nästan överallt i Sverige, då det är en av våra vanligaste fiskar. Men för att fånga dessa fiskar krävs rätt utrustning och kunskap- men framför allt rätt bete.

I denna guide tar vi en närmare titt på det bästa betet du kan använda för att kroka upp en abborre- från wobblers, jiggar, spinnare och fler för abborrefisket. Oavsett om du är en erfaren abborrefiskare eller nybörjare, delar vi med oss av vår erfarenhet för att du ska kunna förbättra dina chanser att kroka en abborre.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 6 Bästa Beten För Abborre Är:

 1. 1
  Bäst i Test Wobbler För Abborre: Rapala Jointed Shad Rap Wobbler - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Wobbler För Abborre: Salmo Rattlin Hornet Wobbler - Läs Recension
 3. 3
  Bäst i Test Jigg För Abborre: Daiwa Bait Junkie Jigg Minnow - Läs Recension
 4. 4
  Näst Bäst i Test Jigg För Abborre: Fox Rage Spikey UV Jiggsats - Läs Recension
 5. 5
  Bäst i Test Spinnare För Abborre: Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare - Läs Recension
 6. 6
  Näst Bäst i Test Spinnare För Abborre: Mepps Aglia 2 Spinnare - Läs Recension

1. Rapala Jointed Shad Rap Wobbler

Bäst i Test Wobbler För Abborre


Rapala Jointed Shad Rap Wobbler

Typ:

Wobbler

Längd:

7 cm

Vikt:

13 g

Mest Flexibla Och Effektiva Wobbler För Abborrefiske

Rapala Jointed Shad Rap är det bästa och mest mångsidiga sötvattensfiskedraget på marknaden i vår mening. Den finns i grunda och djupa versioner, den djupa dykaren är bäst i de flesta situationer för fiske efter abborre.

Denna version av den klassiska Shad Rap är även tvådelad, vilket resulterar i en mycket känslig gång när du vevar in den som får rovfiskar såsom abborre att hugga till på nolltid. Den håller sig även svävande, vilket innebär att den varken sjunker eller stiger om du inte vevar in den - perfekt för att leta efter abborre på ett specifikt djup i floden eller sjön.

Storleksmässigt är den också väldigt effektiv för abborrefiske, även då det ligger åt det tyngre hållet. Det innebär däremot att den passar perfekt för fiske av abborre på sjön, där du kanske behöver kunna kasta ut betet längre.

Denna modell kommer också i lite olika färger, även då silver och andra betesfiskfärger fungerar bäst. De kan kastas och hämtas, men är verkligen produktiva vid trollingfiske för att lokalisera ett stim av fisk, men fungerar också mycket effektivt vid spinnfiske. Den kan däremot inte användas för isfiske.

FÖRDELAR

 • Mångsidig användning
 • Prisvärd
 • Svävande design

NACKDELAR

 • Lite större i storleken

2. Salmo Rattlin Hornet Wobbler

Näst Bäst i Test Wobbler För Abborre


Salmo Rattlin Hornet Wobbler

Typ:

Wobbler

Längd:

4.5 cm

Vikt:

6 g

Bra Och Liten Wobbler i Hårdplast Perfekt För Abborre

Salmo Hornet är ett perfekt balanserat lockbete i hårdplast som finns i flera färger och är helt perfekt för att fånga abborre och många andra arter. Hornet's form och design gör den lätt att kasta och hämta med en oregelbunden simning som gör att rovfiskar hugger lättare.

På grund av denna rörelseförmåga, och de rasslande kulorna, i betet ger den även en rak återhämtning med en fantastisk aktion, nästan oemotståndlig för alla abborrar i närheten. 

I princip har du med Hornet ett val mellan att flyta eller dyka, klassiskt eller skramlande. Den skramlande versionen gör verkligen skillnad i färgat vatten. Jag använder ofta Fire Perch Rattling-versionen på mitt lokala kommersiella fiske på grund av det leriga vattnet som karparna rör upp. Utan tvekan bidrar skramlet till att få fler abborrar till stranden.

Salmos Hornets är verkligen hållbara beten av god kvalitet som är utrustade med knivskarpa krokar och byggda för att hålla länge. På grund av det stora urvalet av Hornets som erbjuds finns det en som passar för nästan alla situationer. Detta är mina absoluta favoriter bland hårdplastbetecken för abborrefiske.

FÖRDELAR

 • Litet och smidigt bete
 • Hållbar design

NACKDELAR

 • Inget uppenbart

3. Daiwa Bait Junkie Jigg Minnow

Bäst i Test Jigg För Abborre


Daiwa Bait Junkie Jigg Minnow

Typ:

Jigg

Längd:

7 cm

Vikt:

13 g

Billig Men Effektiv Jigg För Abborre

Den Svenska märket Daiwa har enligt vår mening den bästa jiggen för att fiska efter abborre. Deras Bait Junkie Jigg kommer i en billig förpackning med 8 stycken olika jiggar i olika färger, vilket gör det enkelt att experimentera och hitta den färg som fungerar bäst.

Den här jiggen är tillverkad av riktigt mjukt och elastiskt plast som fungerar bäst i en sjö eller flod. Det elastiska materialet gör också att denna jigg klarar av många fler hugg än andra jiggar på marknaden.

Elastomax är vad Daiwa kallar materialet, och det gör den även något flytande, vilket säkerställer att stjärten av jiggen alltid ställer sig uppåt om den vilar längs med botten. Det fungerar därför också bra som ett nedjigg.

Den kommer också med naturligt doft och smak som får rovfiskarna att nappa, men inte alltid lika bra som den äkta varan. Detta gör Daiwa Bait Junkie Jig Minnow till ett utmärkt val för abborrfiske, och den rekommenderas varmt av oss.

FÖRDELAR

 • Du får 8 st i en förpackning
 • Många olika färger
 • Mycket prisvärd

NACKDELAR

 • Kan smälta vid riktigt varmt väder

4. Fox Rage Spikey UV Jiggsats

Näst Bäst i Test Jigg För Abborre


Fox Rage Spikey UV Jiggsats

Typ:

Jigg

Längd:

6 cm

Vikt:

3 g

Mångsidig Jiggbete För Aborrefiske

Beten av mjukplast har visat sig vara mycket populära under de senaste åren, och det finns så många att välja mellan att det är svårt att veta var man ska börja. Precis som med de flesta typer av beten kommer nästan alla typer av mjuka jiggar att fånga fisk. Men några av de bättre sticker bara ut bland de andra, och Fox Spikey Shad är definitivt en av dem.

Tack vare den spikiga utformningen av detta bete maximerar det antalet vibrationer i vattnet. Spikarna verkar också fånga upp små luftbubblor som sakta frigörs medan betet hämtas, vilket ökar attraktionen. Paddelstjärten tillför också en fantastisk rörelse till dessa beten och skapar frestande rörelser för alla abborrar i närheten.

Spikey Shad finns i fyra storlekar, 4 cm, 6 cm, 9 cm och 12 cm och i över 20 olika färger. Jag tycker att 4 cm är perfekt när man fiskar abborre med drop shot. De modellerna i 6 och 9 cm använder jag med små jigghuvuden vilket är lika framgångsrikt under vissa förhållanden.

Dessa små beten är utformade för att efterlikna betesfiskar och i mina ögon gör de ett utmärkt jobb med att göra just det. När det gäller lockbeten för abborrfiske i mjukplast är dessa bad boys svåra att slå.

FÖRDELAR

 • Du får 5 st i en förpackning
 • Tydliga UV-färger

NACKDELAR

 • Lite dyrare jiggmodell

5. Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare

Bäst i Test Spinnare För Abborre


Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare

Typ:

Spinnare

Längd:

7 cm

Vikt:

13 g

Spinnare Som Uppskattas Av Många Olika Fiskearter

En spinnare kan också vara ett bra drag att använda när man fiskar efter abborre, och detta drag från Blue Fox fungerar mycket bra för att de ska nappa. Utöver det fungerar den också mycket bra för att få gäddor, öring, aspar och många andra fiskar att nappa.

Den har en unik design och färg som kan tilltala många olika typer av fiskar, och när den rullas in har den en bra spinnfunktion som får den att se ut som ett byte. Den är heller inte svår att få rull på, tack vare den slimmade designen. Se däremot till att veva in i olika hastigheter för att verkligen sälja den som en betesfisk.

Den enda nackdelen är att den är väldigt lätt, vilket gör den svår att kasta längre ut, men om du håller dig inom räckvidden för de flesta abborrarna så bör detta säkert vara ett utmärkt val för din nästa fiskeresa. Med andra ord kanske det inte är vårt förstahandsval för vid tillfällen då vi behöver en längre kastlängd, men detta är sällan fallet vid abborrefiske.

FÖRDELAR

 • Bra och simpel snurrning
 • Tydlig färg för varierat vatten
 • Billig

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

6. Mepps Aglia 2 Spinnare

Näst Bäst i Test Spinnare För Abborre


Mepps Aglia 2 Spinnare

Typ:

Wobbler

Längd:

7 cm

Vikt:

13 g

Prisvärd Och Effektiv Spinner För Abborre

En Mepps spinner är ett precisionsredskap med unik design och stor fångstförmåga. Det finns många storlekar av spinnare från 00 till storlek 5, inklusive den världsberömda Aglia. Alla är mycket effektiva när det gäller att fånga fisk i söt- eller saltvattenmiljöer och lockar till hugg från många fiskarter, men just Aglia utmärker sig helt klart som den bästa.

Jag tror personligen att du kommer att finna dem mycket prisvärda och väl värda pengarna. Mepps och spinnare i allmänhet skiljer sig från de många beten som finns på marknaden i dag på grund av det sätt på vilket de lockar fisken.

Mepps försöker avsiktligt inte efterlikna någon typ av betesfisk eller varelse i vattnet. Istället riktar de in sig på rovfiskens naturliga instinkt. Beväpnad med ett snurrande blad som blinkar i vattnet och vibrationer som utlöser ett oemotståndligt mönster i vattnet har fisken bara svårt att ignorera dessa fantastiskt snygga spinnare.

FÖRDELAR

 • Jämnt kontinuerligt flimmer
 • Finns i många olika färger
 • Prisvärd spinner

NACKDELAR

 • inga uppenbara

Bete För Abborre - Köptips

För att förbättra sin chans att kroka en abborre gäller det att använda sig av rätt bete, så enkelt är det. Men vilket bete som är bäst kan däremot vara en svårare fråga att besvara, särskilt med tanke på hur många alternativ det finns att välja mellan. Här är några av de viktigaste faktorerna att titta efter i ett bra bete för abborrefiske.

Typ Av Fiskedrag

Det första du måste tänka på är vilket typ av drag du vill använda för att fiska efter abborre. Det finns massor av beten som kan fånga abborre, men alla är inte effektiva hela tiden. Nyckeln till framgång är att veta när man ska använda dem på bästa sätt. Den tumregel som jag arbetar efter bygger på vattentemperaturen. Ju varmare vattnet är, desto mer positivt kan du fiska med större beten och snabbare retriever. På vinterns djup är det motsatta fallet. Endast de minsta rörelserna behövs, och mindre beten tenderar att ge bättre resultat. Men låt oss titta närmare på de olika beten som man kan använda sig av för att fånga abborre.

typer av beten och drag för abborre

Wobbler För Abborre

Dessa små hårda beten är mitt favoritsätt att fånga abborre, och när vattnet fortfarande är relativt varmt tar de en del stryk.

Använd wobblerbeten i intervallet 6-9 cm, eftersom dessa är idealiska för abborre, och var uppmärksam på betens dykdjup. Ju större lamellen på lockets framsida är, desto djupare kommer den att dyka.

Den överlägset bästa formen av wobblers för abborre är en kort, stubbig kropp som ger en riktigt snabb vickning. Av någon anledning gör detta abborren galen, och i klart vatten kan du se dem uppfatta vibrationerna och rusa mot betet på flera meters avstånd.

Abborrarna är ofta fortfarande ganska utspridda vid den här tiden på året och det kan ta tid att hitta dem. Det är här som wobblers presterar som bäst, eftersom de kan arbeta snabbt genom vattnet.

Försök med fan-casting, där du täcker vattnet framför dig i en serie kast från vänster till höger. Om du inte får några träffar direkt, gå vidare till nästa ställe.

Jiggar För Abborre

När vattentemperaturen sjunker är abborrarna ofta lite mindre aktiva och tenderar att hålla sig närmare botten. Detta kräver ett bete som kan fiskas lite långsammare och - vilket är avgörande - närmare botten utan att fastna. Mjuka jiggar är perfekta för det här jobbet, särskilt när de fiskas på en ogräsfri rigg.

Betets storlek börjar bli viktigare nu. Försök med beten i intervallet 4-9 cm, beroende på vilken storlek på abborren du fiskar efter. Rigga dessa på en matchande bred gapa-krok, från storlek 1/0 till 3/0.

Istället för att kroka betet bakifrån kan du sätta kroken i sidled för att få en enkel riggning utan ogräs. På så sätt kan du undvika de flesta krokar, men du får ändå en ren krok när en abborre biter på betet.

Spinnare För Abborre

Spinnare är ett annat mycket enkelt och populärt bete när man fiskar - särskilt för nybörjare. Däremot är de inte lika populära som wobblers och jiggar när det kommer till just abborrefisket, men kan fortfarande fungera bra.

Även här vill du gå för spinnare i mindre storlek, där de som väger runt 10-15 gram tenderar att fungera bäst i vår erfarenhet. En kompakt modell har också fördelen att du kan kasta den längre med ditt kastspö.

Börja med att kasta ut din lina och spinnare och låt den sjunka ner till djupet. För att kunna bedöma hur djupt du fiskar, och för att göra det enklare att kasta på alla djup, är en bra strategi att hålla reda på tiden tills spinnaren når botten.

Färgval På Bete För Abborre

Det finns ingen rätt eller fel färg, så det lönar sig att ha några varianter. Vattentemperatur och klarhet spelar båda en roll när det gäller att välja de bästa färgerna.

 • Höstens klara vatten - jag gillar ljusa färger vid den här tiden på året. Slime Curd och Headlight är bland mina favoriter.
 • Höstens grumliga vatten - Den starka siluetten av ett mörkt bete brukar vara bäst under dessa förhållanden. Satsa på färger som Sangria och Motor oil.
 • Vinterns klara vatten - Detta är bland de svåraste förhållandena att fånga i, men ljusare färger tenderar ändå att vinna. Jag gillar Official Roach och Bass Orange när det blir svårt.
 • Vintermörkt vatten - Återigen tenderar den starka siluetten på ett mörkare bete att vara min favorit, och Seaweed och Sweet Plum är utmärkta mönster.
fiska abborre rätt drag

Generellt sett är det alltid en bra ide att använda sig av beten i liknande färg som målfiskens (i detta fall abborre) naturliga födoämnen.

Storlek

Storleken på ditt bete spelar också en stor roll när du fiskar efter abborre. Eftersom abborrar sällan blir större än 1-2 kilo så har de inte en särskilt stor käka, vilket innebär att mindre beten tenderar att fungera bättre när du fiskar efter abborre. Använder du dig av ett stort gäddbete kommer du bara att skrämma iväg abborren.

Jag föreslår att du begränsar storleken på ditt bete, särskilt när det gäller tjocklek. Jag skulle säga att något i storleksordningen 7-10 cm är ungefär optimalt. Detta skiljer sig däremot om du använder dig av en wobbler, spinnare, jigg osv.

Vikt

Till skillnaden från storleken av ett bete, kommer vikten faktiskt att spela en mindre roll - men det kan fortfarande vara bra att tänka på. För abborrefiske rekommenderar jag att du använder ett bete som inte är för tungt. Abborren har en tendens att vakna till liv när de känner ett lättare drag, så abborren kan fångas mer effektivt. Jag rekommenderar alltså att använda ett bete som är lite lättare (oftast mellan 5-20 gram), så abborren blir intresserad och tar betet.

Material & Slitstyrka

När det gäller abborrefiske är det viktigaste materialet för bete abborrefisket ska vara tillverkat av ett hållbart, flexibelt och slitstarkt material. Att behöva köpa nya beten hela tiden är varken kul eller ekonomiskt, så oftast lönar det sig att gå för en lite dyrare modell från början om det innebär en bättre hållbarhet.

Hur & Var Du Fångar En Abborre

Att välja rätt bete är viktigt när du fiskar abborre, men en lyckad resa går utöver rätt utrustning. Varje typ av fisk har olika vanor, och det finns tips och tricks som du kan använda för att fånga fler abborrar. Genom att lära dig lite mer om var du kan hitta abborre och när de är aktiva kan du få ut det mesta av din fisketur!

Att fiska nära båtbryggor är ett bra första steg när du försöker fånga abborre, men kom ihåg att abborre är en sötvattenfisk. Mindre abborrar simmar närmare vattenytan medan större abborrar simmar djupare ner i vattnet. Andra bra ställen för att fånga abborre är runt vassbäddar, liljekonvaljer och annan vegetation och växter.

Den bästa tiden för att fånga abborre är antingen tidigt på dagen eller sent på eftermiddagen. Runt soluppgång och solnedgång är optimala tider eftersom de vanligtvis äter under dessa tider på dygnet.

Genom att fiska tidigt på morgonen och när det blir mörkt optimerar du dina chanser att fånga abborre. Eftersom abborre simmar i skolor är det troligt att det kommer att finnas ett stort antal abborrar som simmar runt vid soluppgång och solnedgång. 

Vanliga Frågor Om Beten Till Abborrefiske

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en ett bete för att fiska efter abborre, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskebeten, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa betet för abborre?

Det bästa betet för abborre är enligt vårt test Rapala Jointed Shad Rap Wobbler, en wobbler som är mycket effektiv för att fånga många olika fiskarter.

Vad kostar ett bete till abborrefiske?

Ett abborrebete kan att kosta allt ifrån 50 kronor, hela vägen upp till 400 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen.

Vilka är några tips för att lyckas med abborrfisket?

Några tips för framgångsrikt abborrfiske är att använda små beten, lättare beten och flexibla, slitstarka material. Att fiska nära båtbryggor och vassbälten sent på dagen eller tidigt på morgonen bidrar också till att optimera dina chanser att fånga fler abborrar. Slutligen, kom ihåg abborre simmar i stim, så leta efter områden där det kan finnas fler abborrar 

Vad ska jag göra om jag inte fångar någon abborre?

Om du inte fångar några abborrar kan det ofta vara ett tecken på att betet eller betet inte fungerar så bra som du hade hoppats. Prova att använda olika bete, eller experimentera med olika färger, storlekar och former för att se om din tur ökar. Om förhållandena fortfarande inte är idealiska kan det vara en bra idé att vänta på bättre väder innan du ger dig ut igen. Det skadar aldrig att få expertråd från en lokal fiskare heller! 

Sammanfattningsvis Om Beten För Abborre

För att kroka en abborre krävs det att du använder dig av rätt drag och bete. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 42

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.