• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Båt
 • /
 • 5 Bästa Elmotor För Båt (2022): Bäst i Test Av Elutombordare

5 Bästa Elmotor För Båt (2022): Bäst i Test Av Elutombordare

bäst i test elmotor båt guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: maj 2023

Elektriska båtmotorer (elutombordare) blir alltmer populära eftersom folk letar efter sätt att minska sina utsläpp och spara pengar på bensin.

Men med så många olika elektriska båtmotorer på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig.

I den här guiden kommer vi att granska de fem bästa elutombordarna på marknaden och hjälpa dig att bestämma vilken som är rätt för dig.


De 5 Bästa Elmotorerna För Båt Är:

 1. 1
  Bästa Allround Elbåtmotor: Minn Kota Endura Max 50 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Billiga Elbåtmotor: Minn Kota Endura C2 55 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Kraftfulla Elbåtmotor: Minn Kota Terrova BT 80 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Elbåtmotor För Saltvatten: Minn Kota Riptide Terrova BT 112 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Lilla Elbåtmotor: Minn Kota Endura C2 30 - Läs Recension 

1. Minn Kota Endura Max 50

Bästa Allround Elbåtmotor


Minn Kota Endura Max 50

Dragkraft:

23kg /50 lbs

Maxeffekt:

42A 12V

Båtlängd Max:

5.1m / 20 fot

Placering:

Aktermontering

Smidig Elmotor Med Avancerad Kontroll

Att navigera med Minn Kota Endura Max 50 är en behaglig upplevelse, tack vare den ergonomiskt utformade rorkulten. Den teleskopiska funktionen, som tillåter kulten att förlängas med ytterligare 15 cm, skapar en anpassningsbar och bekväm styrposition. Den gör det också möjligt för användaren att justera rorkulten efter sina behov och förhållanden. Detta minskar inte bara tröttheten vid långvarig användning utan förbättrar också precisionen vid styrning.

Endura Max 50 överträffar konventionella elektriska båtmotorer när det gäller stabilitet och hållbarhet. Med dess starka tvingfäste erbjuder den en fast och pålitlig infästning. Kompositmaterialet som används är utmärkt för att motstå påfrestningar som böjning, vridning och exponering för UV-ljus. Detta garanterar inte bara en stabil prestanda men förlänger även produktens livslängd avsevärt.

En annan viktig aspekt som särskiljer Minn Kota Endura Max 50 är dess extremt tysta och svala drift. Det oförstörbara riggröret av komposit, tillsammans med den särskilda motorkonstruktionen, säkerställer en minimal ljudnivå och värmeproduktion. Att kunna njuta av naturen i fullständig tystnad och lugn, utan att oroa sig för motorns överhettning, förhöjer användarupplevelsen märkbart.

Endura Max 50 kommer med den banbrytande tekniken - den digitala Maximizer, vilket innebär upp till fem gånger längre driftstid. Dessutom finns en batteriindikator placerad på toppen av motorn, vilket gör det mycket enkelt att kontrollera batteriets laddningsnivå med ett enkelt knapptryck. Denna kombination av effektiv energianvändning och tydlig batteriindikation bidrar till en obehindrad och bekymmersfri båttur.

2. Minn Kota Endura C2 55

Bästa Billiga Elbåtmotor


Bästa Billiga Elbåtmotor

Dragkraft:

25kg /55 lbs

Maxeffekt:

50A 12V

Båtlängd Max:

6.4m / 21 fot

Placering: 

Aktermontering

Otroligt Prisvärd Kraftfull Elmotor

Den näst bästa på vår lista är Minn Kota Endyra C55 elmotor, och är helt klart det mest prisvärda alternativet i vårt test. Det är ett bra alternativ för dem som letar efter en kraftfull elmotor på en budget.

Den här elmotorn har en dragkapacitet på 25 kg och en maximal effekt på 50A 12V, vilket gör den lämplig för medelstora båtar.

Då den är aktermonterad innebär det inte lika bra styrning i alla lägen, men lyckas istället producera mer dragkraft till ett billigare pris än mång andra alternativ. Letar du därmed efter en elmotor för cruising med familjen är detta val svårslaget.

3. Minn Kota Terrova BT 80

Bästa Kraftfulla Elbåtmotor


Bästa Kraftfulla Elbåtmotor

Dragkraft: 

36kg /80 lbs

Maxeffekt:

56A 12V

Båtlängd Max:

7.6m / 25 fot

Placering: 

Aktermontering

Maximal Styrka, Perfekt För Större Båtar

Den mest kraftfulla elmotorn i vårt test är Minn Kota Terrova BT 80. Med en dragkapacitet på 36 kg och en maximal effekt på 56A 12V är den lämplig för större båtar. Letar du efter maximal styrka från din elektriska båtmotor så har du kommit rätt.

Dess bristande manövrerbarhet på grund av den aktermonterade konstruktionen innebär dock att den inte är det bästa valet i alla situationer. Om du letar efter en elmotor som kan ge mycket kraft för kryssning eller fiske är detta ett utmärkt alternativ.

Den huvudsakliga nackdelen har att göra med dess pris. Det är ett avsevärt mycket dyrare alternativ än vissa andra modeller på denna lista, men du får vad du betalar för - nämligen ett riktigt monster till elmotor.

4. Minn Kota Riptide Terrova BT 112

Bästa Elbåtmotor För Saltvatten


Bästa Kraftfulla Elbåtmotor

Dragkraft:

51kg / 112 lbs

Maxeffekt:

52A 12V

Båtlängd Max:

7.6m / 25 fot

Saltvattenbeständig Kraftfull Elektriska Båtmotor

Den bästa elmotorn för saltvatten måste vara Minn Kota Riptide Terrova BT 112. Med en dragkapacitet på hela 51 kg och en maximal effekt på 52A 12V är den lämplig för större båtar och förser dig med mycket kraft i alla situationer.

Den här elmotorn är förmonterad, vilket gör den lätt att installera och använda. Den har också ett antal funktioner som gör den perfekt för saltvattenanvändning, till exempel ett anodiserat aluminiumhölje och hårdvara i rostfritt stål.

Det är också en av de dyrare modellerna på den här listan, men om du letar efter en elmotor som klarar av hård användning i saltvatten är det den här du vill ha.

5. Minn Kota Endura C2 30

Bästa Lilla Elbåtmotor


Bästa Lilla Elbåtmotor

Dragkraft:

13.6 kg / 30 lbs

Maxeffekt: 

45A 12V

Båtlängd Max:

4.2m / 18 fot

Placering:

Aktermontering

Liten Och Flexibel Elektrisk Båtmotor

Den bästa lilla elektriska båtmotorn är Minn Kota Endura C30. Med en dragkapacitet på 13.6 kg och en maximal effekt på 45 A 12V är den lämplig för små båtar under 4.2 m. Har du därmed en mindre fiskebåt du brukar ta ut, kan denna motor vara ett mycket behagligt alternativ till årorna.

Den här elmotorn är aktermonterad, vilket gör den lätt att manövrera i alla situationer. Det är också en av de mer prisvärda modellerna på den här listan, vilket gör den till ett bra alternativ för dem som letar efter en kraftfull men budgetvänlig elmotor.

Om du letar efter en elmotor som kan hantera alla typer av situationer och som fortfarande är tillräckligt liten för att lätt kunna transporteras, är detta den du vill ha.

Att Tänka På När Du Köper En Eldriven Motor För Båt

Innan du när du köper en elektrisk motor för din båt finns det några saker du bör tänka på. Den bästa elmotorn för båt för dina förutsättningar och båt kommer inte nödvändigtvis vara det bästa för någon annan. Dessa är därför de faktorer som du bör tänka på innan du tar ett beslut. Det är även dessa faktorer som vi har baserat vårt test på.

Placering

Det först du bör vara medveten om är motors placering i båten, och hur detta kan påverka dess prestanda. Det finns tre huvudsakliga alternativ av placering av elmotor:

Förmonterad Elmotor

En förmonterad elmotor är precis vad det låter som där elmotorn är placerad längst fram på båten. Detta har några för- och nackdelar.

Den största fördelen med dessa motorer är att det är mycket lätt att styra och manövrera, vilket är populärt bland fiskare. Det ger dig också mer utrymme i båtens bakre del eftersom ingen motor tar upp plats.

Den största nackdelen är att de frontmonterade elmotorerna tenderar att vara mindre kraftfulla än andra alternativ.

Aktermonterad Elmotor

En aktermonterad elmotor är placeras längst bak i båten. Dessa elmotorer är kraftfullare än frontmonterade, men kan vara svårare att manövrera.

Den största fördelen med dessa motorer är att de är kraftfullare, så om du har en större båt eller behöver mer kraft är detta det bästa alternativet för dig

Den största nackdelen är att de kan vara svårare att manövrera och kan kräva en erfaren förare.

Elutombordare

Utombordare är den mest populära typen av elmotor för båtar. De placeras på baksidan av båten och kan lätt tas loss när de inte används.

Den största fördelen med dessa motorer är att de är lätta att använda och manövrera, vilket gör dem populära bland nybörjare. De är ofta också billigare än andra elmotorer.

Den största nackdelen med dessa motorer är att de inte är lika kraftfulla som några av de andra alternativen.

Storlek & Vikt

Elutombordarens storlek och vikt har en avgörande roll hur lätt det är att bära, montera och förvara motorn. Att kunna transportera och förvara den effektivt är självklart viktigt, men det ska först och främst fungera väl med din nuvarande båts storlek.

Utombordarens vikt påverkar också hur mycket kraft som behövs för att driva båten. Tyngre utombordare kräver mer kraft och förbrukar mer batterikapacitet. Om du har en liten båt behöver du istället en mindre och lättare utombordare.

Om du letar efter en elektrisk utombordare för att använda på en liten båt eller kajak måste du se till att motorn är tillräckligt liten och lätt för att lätt kunna transporteras och användas av det mindre fordonet.

Användningsområde

Hur du planerar att använda dig av en elmotor till din båt kommer till stor del att underbygga vilken elutombordare som är rätt för dig. Letar du efter något mindre och smidigt du kan använda under fisketuren, eller är det fart och fläkt som lockar?

Vissa elmotorer är avsedda för saltvatten och andra för sötvatten. Det är viktigt att se till att den utombordare du väljer är konstruerad för den typ av vatten som du ska använda den i

Om du vill flytta din båt i trånga utrymmen behöver du en utombordare med god manövrerbarhet. Om du vill åka fort ska du leta efter en utombordare med hög dragkraft. Men tänk på att hög dragkraft också innebär högre energiförbrukning.

Söt- Eller Saltvatten

Det är även viktigt att känna till att de flesta elutombordare inte är kapabla till att användas i saltvatten. Detta beror på att saltvattnet fräter sönder utombordarens metalldelar. Om du vill använda din elektriska utombordare i saltvatten, se till att du väljer en som är konstruerad för detta.

Räckvidd och drifttid

En elmotors räckvidd avser hur långt den kan driva din båt på en enda laddning. Körtiden är hur länge motorn kan köras innan den behöver laddas om. Dessa två faktorer är nära relaterade och båda mycket viktiga när du väljer en elektrisk utombordare. Batteriets storlek och vikt avgör räckvidden och drifttiden.

Ett större och tyngre batteri har längre räckvidd och driftstid, men det är också dyrare och svårare att transportera. Ett mindre och lättare batteri har kanske inte lika lång räckvidd eller drifttid, men det är billigare och lättare att transportera.

Vilken typ av vatten du kommer att använda din elektriska utombordare i påverkar också räckvidden och drifttiden. I saltvatten måste utombordaren arbeta hårdare eftersom saltvattnet är tätare än sötvatten. Detta innebär att en elektrisk utombordare som är utformad för användning i saltvatten har kortare räckvidd och drifttid än en som är utformad för användning i sötvatten.

Dragkraft

Dragkraft är den kraft som den elektriska utombordsmotorn kan generera för att flytta båten genom vattnet. Ju högre dragkraft, desto snabbare kan båten gå. Men hög dragkraft innebär också hög energiförbrukning, vilket minskar räckvidden och drifttiden.

Om du vill använda din elektriska utombordare för tävlingar eller andra aktiviteter med hög hastighet behöver du en med hög dragkraft. Om du bara vill kryssa runt i lugn och ro behöver du inte lika mycket dragkraft.

Batterityp

Det finns två huvudtyper av batterier som används i elektriska utombordare: bly-syrabatterier och litiumbatterier. Blybatterier är billigare men har kortare livslängd och är mindre och tyngre. Litiumbatterier är dyrare men har längre livslängd, är lättare och tar mindre plats.

Vilken typ av batteri du väljer beror på hur du planerar att använda din utombordsmotor. Om du bara planerar att använda den under korta perioder kan det räcka med ett blybatteri. Om du däremot vill använda din elektriska utombordare under längre perioder, eller om du behöver den extra kraft som ett litiumbatteri ger, bör du överväga att investera i en av dessa typer av batterier.

Laddningstid

Hur lång tid det tar att ladda en elektrisk utombordsmotor beror på batteriets typ och storlek samt på strömförsörjningen. Blybatterier tar längre tid att ladda än litiumbatterier, men de kan användas under längre perioder. Litiumbatterier tar kortare tid att ladda, men måste laddas oftare.

Laddningstiden är därför en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer en elektrisk utombordsmotor. Om du bara planerar att använda motorn under korta perioder kan ett blybatteri vara bra. Om du däremot vill använda din elektriska utombordare under längre perioder eller behöver den extra kraft som ett litiumbatteri ger, bör du överväga att investera i någon av dessa typer av batterier.

Pris

Naturligtvis är priset också en viktig faktor när du väljer en elektrisk utombordsmotor. Blybatterier är billigare än litiumbatterier, men de har en kortare livslängd och är tyngre. Litiumbatterier är dyrare men har längre livslängd, är lättare och tar mindre plats.

Utombordsmotorns pris är därför en viktig faktor att ta hänsyn till när du fattar ditt beslut. Om du bara planerar att använda motorn under korta perioder kan ett blybatteri vara ett bra val. Om du däremot vill använda din elektriska utombordare under längre perioder eller behöver den extra kraft som ett litiumbatteri ger, bör du överväga att investera i en av dessa typer av batterier.

Vanliga Frågor Om Elmotor För Båt

Här har du svar på några av de vanligaste frågorna kring elutombordare.

Vad är en elmotor och elutombordare?

En elektrisk utombordsmotor är en typ av båtdriftssystem som använder en elmotor för att driva propellern. Elektriska utombordsmotorer blir alltmer populära på grund av sin miljövänlighet och tysta drift.

Elutombordare är i sin tur en benämning på elmotorer för båtar som är monterad på utsidan av skrovet, vanligtvis på baksidan. Det finns däremot en del modeller som placeras i fören.

Hur fungerar en elutombordare?

Elutombordare fungerar genom att omvandla elektrisk energi till mekanisk energi. Den elektriska energin lagras i batterier som används för att driva elmotorn. Motorn vrider sedan propellern som driver båten genom vattnet.

Vad är fördelen med att använda en elutombordare?

Det finns många fördelar med att använda en elutombordare. Elektriska båtmotorer är miljövänliga eftersom de inte ger upphov till några utsläpp. De är också mycket tysta, så du kan njuta av lugnet och tystnaden på vattnet utan att störa djurlivet. De är också lätta att använda och underhålla.

Vad är nackdelen med att använda en elutombordare?

Den största nackdelen med att använda en elutombordare är att de kräver batterier som måste laddas regelbundet. Elutombordare har också en kortare räckvidd än bensin- eller dieselutombordsmotorer. Framsteg inom batteritekniken gör dock att elmotorer blir alltmer populära för längre resor.

Hur mycket kostar en elutombordare?

Kostnaden för en elutombordarer kan ligga på allt mellan 2000 - 40000 kronor. Priset beror på motorns typ, kraft och storlek.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 9

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.