3 Bästa Flåkniv (2024): Bäst i Test

bästa flåkniv bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: april 2023

Utifrån namnet på en flåkniv kanske du förväntar dig en typ av slaktkniv som fungerar bra för ett specifikt syfte. Du skulle ha fel. Den bästa flåkniven har ett mångsidigt blad som gör att du kan klä vilt på fältet, ta bort och sedan flå skinnet, snickra en tältpinne och sedan snickra en leksaksbåt på den lediga tid som du får.

Det finns både flåknivar med fast blad och fällbara skinnknivar. De bästa är vassa direkt ur lådan och utformade för att ta och behålla skärpan när de blir slöa. De är vår ultimata överlevnadsutrustning, och de tar hand om dig om du först tar hand om dem.

Det råder ingen brist på kvalitetsknivar på marknaden, och det blir fler varje år i takt med att märkena fördjupar och breddar sina produktlinjer.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De Bästa Flåknivarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Flåkniv: Brusletto Skinner - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Flåkniv: Teamjakt Flåkniv - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Flåkniv: Black Moose Flåkniv - Läs Recension

1. Brusletto Skinner

Bäst i Test Flåkniv


Brusletto Skinner

Bladlängd:

10 cm

Total Längd:

23 cm

Robust, Beständig Och Användbar Flåkniv

Brusletto Skinner är en högkvalitativ flåkniv som imponerar på många sätt. Den här flåkniven är utformad för att ge en högpresterande skärupplevelse, och den levererar verkligen på alla fronter.

En av de främsta fördelarna med Brusletto Skinner är dess högkvalitativa konstruktion. Kniven har tillverkats med högsta kvalitet av material som garanterar hållbarhet och slitstyrka. Det är en kniv som är robust nog för att hantera alla slags flånings- och styckningsuppgifter.

En annan fördel med Brusletto Skinner är dess kompakta och klassiska design. Kniven är inte bara utmärkt för flåning och slaktning utan den lämpar sig också för många andra användningsområden. Dessutom har kniven en vass klinga med bra viktfördelning, vilket gör att du kan utföra uppgifter med hög precision och kontroll.

Brusletto Skinner är också enkel att slipa upp igen vid behov. Detta är en viktig faktor eftersom en kniv som blir slö kan vara farlig att använda. Med Brusletto Skinner kan du enkelt slipa upp kniven så att den alltid är redo för nästa uppgift.

När det gäller nackdelar så är det främst priset som kan ses som en nackdel. Brusletto Skinner är ett dyrt alternativ jämfört med många andra flåknivar på marknaden. Dessutom kan längden på 10 cm upplevas lite kort för de som behöver en flåkniv med större skäryta.

Sammanfattningsvis är Brusletto Skinner en robust, beständig och användbar flåkniv som är perfekt för alla som vill ha en högkvalitativ kniv som kan användas för många olika uppgifter. Det är en kniv som inte kommer att svika dig, och som du kan lita på för att få jobbet gjort varje gång.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med bra slitstyrka och hållbarhet
 • Lite mer kompakt och klassisk design som lämpar sig för mer än att flå och slakta
 • Skarp klinga med bra viktfördelning
 • Enkel att slipa upp igen vid behov

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Längden kan upplevas lite för kort för de som behöver en flåkniv med större skäryta

2. Teamjakt Flåkniv

Näst Bäst i Test Flåkniv


Teamjakt Flåkniv

Bladlängd:

16 cm

Total Längd:

28 cm

Större Flåkniv Med Bra Kvalité Och Funktionalitet

Teamjakt Flåkniv är en högkvalitativ flåkniv som är näst bäst i test. Denna flåkniv har en längre klinga än de flesta andra modeller på marknaden, vilket ger en större skärpa och skärkontakt. Med en bladlängd på 16 cm och en total längd på 28 cm är Teamjakt Flåkniv perfekt för att hantera större köttstycken.

En av fördelarna med Teamjakt Flåkniv är dess stabila konstruktion och bra hållbarhet. Kniven har tillverkats med högkvalitativa material som garanterar att den håller länge och kan hantera alla slags flånings- och styckningsuppgifter. Dessutom är den smidig och lättanvänd vilket gör att du kan utföra uppgifter med hög precision och kontroll.

En annan fördel med Teamjakt Flåkniv är att den är enkel att slipa upp igen vid behov. Detta är en viktig faktor eftersom en slö kniv kan vara farlig att använda. Med Teamjakt Flåkniv kan du enkelt slipa upp kniven så att den alltid är redo för nästa uppgift.

När det gäller nackdelar så är handtaget inte det mest bekväma eller användbara. Det är inte det mest ergonomiska handtaget på marknaden och kan bli halkigt om det blir vått eller blodigt. Detta kan göra det svårt att hålla fast vid kniven under längre perioder.

Sammanfattningsvis är Teamjakt Flåkniv en större flåkniv med bra kvalitet och funktionalitet. Den är perfekt för de som behöver en längre klinga för att hantera större köttstycken. Det är en stabil och högkvalitativ kniv som är enkel att slipa upp vid behov. Nackdelen är dock att handtaget inte är det mest bekväma eller användbara på marknaden.

FÖRDELAR

 • Längre klinga med bra skärpa
 • Stabil konstruktion med bra hållbarhet
 • Smidig och lättanvänd
 • Enkel att slipa upp igen vid behov

NACKDELAR

 • Handtaget är inte det mest bekväma eller användbara

3. Black Moose Flåkniv

Bästa Billiga Flåkniv


Black Moose Flåkniv

Bladlängd:

13.5 cm

Total Längd:

27.5 cm

Mycket Billig Flåkniv Med Okej Prestation

Black Moose Flåkniv är den bästa billiga flåkniven på marknaden. Denna flåkniv är extremt billig och är därför en utmärkt val för de som inte vill spendera mycket pengar på en flåkniv. Med en bladlängd på 13.5 cm och en total längd på 27.5 cm är den lätt att använda för enklare behov.

En av fördelarna med Black Moose Flåkniv är dess lätthet och smidighet vilket gör att den enkelt kan transporteras. Kniven är också lätt att hålla ren vilket är en viktig faktor när man arbetar med kött och blod.

När det gäller nackdelar så är konstruktionen inte lika högkvalitativ som dyrare produkter. Detta innebär att den inte är lika hållbar och pålitlig som mer kostsamma alternativ. Klingan har inte heller lika mycket vikt bakom sig vilket kan göra den mindre effektiv för tunga uppgifter. Handtaget är också helt i plast vilket inte ger samma ergonomiska känsla som handtag i andra material.

Sammanfattningsvis är Black Moose Flåkniv en mycket billig flåkniv med okej prestation. Den är lätt att använda och smidig att ha med sig. Nackdelen är att konstruktionen inte är lika högkvalitativ som dyrare produkter. Detta gör att den inte är lika hållbar och pålitlig som andra flåknivar på marknaden.

FÖRDELAR

 • Extremt billig
 • Lätt att använda för simplare behov
 • Väldigt lätt och smidig att ha med sig
 • Lätt att hålla ren

NACKDELAR

 • Konstruktionen är inte lika högkvalitativ som dyrare produkter
 • Klingan har inte lika mycket vikt bakom sig
 • Handtaget är helt i plast

Vad Är En Flåkniv?

En flåkniv är en kniv som används för att flå och rensa djurhudar och läder. Den har vanligtvis en lång, böjd och smal blad som gör det lätt att skära längs djurets hud utan att skada köttet. Flåknivar används ofta av jägare och fiskare för att förbereda bytet för mat eller för att bevara pälsen eller skinnet som ett trofé eller för hantverk.

Flåkniv - Köpguide

Innan du bestämmer dig för att köpa en flåkniv är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att hitta den mest lämpliga modellen för dina behov. För att göra ett bra köp är det viktigt att tänka på följande faktorer.

Längd På Bladet

När man väljer en flåkniv är det viktigt att ta hänsyn till bladlängden. Bladlängden bör anpassas efter vilken typ av djur som ska flås. För småvilt som exempelvis kanin eller fågel, kan en mindre och smidigare flåkniv med en bladlängd på cirka 10 cm vara tillräcklig. En fällkniv kan också vara en bra alternativ för småvilt eftersom de är kompakta och enkla att bära med sig.

När det kommer till större djur som älg eller hjort kan det vara bättre att använda en flåkniv med en längre bladlängd. Bladlängden bör vara tillräckligt stor för att kunna flå stora ytor effektivt utan att det blir för tidskrävande. En längre bladlängd gör det också möjligt att komma åt svåråtkomliga områden av skinnet.

Sammanfattningsvis är valet av bladlängd för en flåkniv avgörande för att effektivt kunna flå och rensa djurhudar. För småvilt kan en mindre kniv vara tillräcklig medan större djur kräver en längre bladlängd för att få jobbet gjort snabbt och effektivt.

vandringssandaler för vandring

Bladmaterial

Bladmaterial är en annan viktig faktor att överväga när du väljer en flåkniv. Det finns många olika typer av stål som används för att göra blad, och varje ståltyp har sina egna fördelar och nackdelar.

Kolstål är en vanlig typ av bladmaterial som är känt för att vara starkt och hårt. Kolstål är också lätt att slipa och håller en skarp egg länge. Men kolstålsblad är också mer känsliga för korrosion och rost, vilket kräver mer underhåll. Det är viktigt att regelbundet rengöra och smörja en kolstålskniv för att skydda bladet från rost.

Rostfritt stål är en annan vanlig typ av bladmaterial. Det innehåller minst 10,5 procent krom, vilket ger bladet en högre motståndskraft mot korrosion och rost. Rostfritt stål är också enklare att underhålla eftersom det inte kräver samma nivå av rengöring och smörjning som kolstål. Nackdelen med rostfritt stål är att det inte är lika starkt som kolstål och är svårare att slipa till en finare egg.

Stålsammansättning

Stålsammansättning är en annan viktig faktor att överväga när man väljer en flåkniv. Stålsammansättningen kan påverka knivens hårdhet, hållbarhet och skärpa.

Stål med hög kolhalt är generellt sett mycket hårt och vasst direkt ur lådan, och har förmågan att hålla sig vasst länge. Detta beror på att högkolhaltigt stål har en högre andel kol och andra legeringsämnen som ger stålet extra hårdhet och styrka. Nackdelen med högkolhaltigt stål är att det är svårare att vässa på grund av sin hårdhet. Det kan kräva en skicklig användare eller professionell knivslipare att få till en bra egg på en högkolhaltig kniv.

Mjukare stål, å andra sidan, är lättare att vässa men kan bli slöare snabbare än högkolhaltigt stål. Detta beror på att mjukare stål innehåller mindre kol och andra legeringsämnen som ger mindre hårdhet och styrka. Detta betyder dock inte att mjukare stål är sämre än högkolhaltigt stål, det beror helt på vad du planerar att använda kniven för. Om du planerar att använda kniven för små flåarbeten på mindre djur kan mjukare stål vara en bra val, men om du planerar att använda kniven för större djur som exempelvis älg eller hjort kan högkolhaltigt stål vara ett bättre val.

Handtag & Grepp

Handtaget på en flåkniv är en viktig faktor att överväga eftersom det påverkar hur bekväm och säker kniven är att använda under flåprocessen. Handtagsmaterialet kan vara tillverkat av olika material som plast, stål, trä eller kompositmaterial, och det finns många olika designalternativ att välja mellan.

När du väljer handtag till en flåkniv är det viktigt att tänka på hållbarhet och stabilitet. Handtaget bör vara robust och ha en stadig konstruktion som klarar av det tryck och den kraft som krävs vid flåning av stora djur. Det är också viktigt att ha ett handtag med bra grepp och eventuellt en texturerad yta som minskar risken för att handtaget blir halkigt när det är täckt av blod eller andra kroppsvätskor.

För att undvika skador på fingrarna är det också en god idé att välja en kniv med ett fingerskydd. Fingerskyddet ger extra skydd mot att fingrarna glider ner på bladet och förhindrar därmed skärskador. Om du har små händer eller behöver extra grepp kan du också överväga att köpa en kniv med ergonomisk design eller ett handtag som är format för att passa din hand.

Andra Knivguider

bästa slaktkniv bäst i test
bästa styckkniv bäst i test
bästa flåkniv bäst i test
bästa slaktknivset bäst i test
bästa urbeningskniv bäst i test
bästa jaktkniv bäst i test

Vanliga Frågor Om Flåknivar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en flåkniv, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av slaktknivar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa flåkniven?

Den bästa flåkniven är enligt vårt test Brusletto Skinner, en otroligt robust, mångsidig och användbar flåkniv.

Vad kostar en flåkniv?

Priset för en flåkniv ligger oftast mellan 100-500 kronor. Vi har analyserat att det generellt är ett högre pris ju bättre konstruktion det är på flåkniven.

Hur vass ska en flåkniv vara?

Så vass som du kan få den. Hudar, senor och muskler kan vara svåra att skära och knivarna blir slöa med tiden. Ju vassare du börjar, desto längre kommer de att räcka.

Vad är skillnaden mellan en jaktkniv och en flåkniv?

Flåknivar är tekniskt sett jaktknivar, men de är mer specialiserade för att flå djur, i motsats till det mindre känsliga arbetet med att hugga och kvartsa. En skinnkniv tenderar att vara mindre än de flesta jaktknivar och har ofta en större krökning på bladets undersida för att möjliggöra ett längre slag.

Måste flåknivar vara böjda?

Skinnknivar behöver inte vara böjda, men det underlättar. En långsträckt kurva gör att det kortare bladet får ett längre slag.

Kan man använda vilken kniv som helst för att flå vilt?

Det kan du. Du kan till och med använda en smörkniv, men det betyder inte att det blir lätt eller smart.

Sammanfattningsvis Om Flåknivar

En bra flåkniv är det perfekta verktyget för dig som är ute och jagar och behöver hantera vilt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 16

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffset. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.