5 Bästa Flätlina (2024): Bäst i Test

bästa flätlina bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juni 2023

Flätlinor kommer definitivt att komma upp i samtalet någon gång när du pratar med en erfaren sportfiskare om deras fiskeredskap. Detta beror på att de erbjuder vissa fördelar jämfört med monofilament- och fluorkarbonlinor som kan vara tillräckligt övertygande för att börja använda dem regelbundet.

Tack vare deras egenskaper föredrar man ibland flätlinor framför dessa traditionella fiskelinor. Vi vill definitivt inte att du ska missa dess unika egenskaper, så därför kommer vi i den här guiden ta en närmare titt på vad som gör flätlinor så effektiva. Vi delar även med oss från vår egna erfarenheter och tester, för att ranka de fem bästa flätlinorna på marknaden.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Flätlinorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Flätlina: Sufix 832 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Flätlina: Berkley Fireline - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Styva Flätlina: Power Pro Flätlina - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Osynliga Flätlina: SpiderWire Stealth Smooth  - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Flätlina: Daiwa J-braid - Läs Recension

1. Sufix 832

Bäst i Test Flätlina


Sufix 832

Linans Längd:

120 m

Antal Fiberlinor:

8 st

Färg:

Neongul

Toppvalet Av Flätlina i Över 10 År!

Sufix 832 är ett populärt val bland sportfiskare och har fått något av en kult bland de som föredrar flätlinor över andra fiskelinor. Det är lätt att förstå varför, och det är vår favorit bland flätade superlinor på grund av dess relativa färgbeständighet, styrka och kastbarhet.

Sufix tar ett unikt grepp på utformningen av den här linan och använder en fiber som utvecklats av GORE (det stämmer, företaget bakom Gore-Tex!) som sedan flätas ihop med sju Dyneema-fibrer för att skapa en enhetlig helhet. Sufix hävdar att detta förbättrar styrka, gjutning och nötningsbeständighet, och en känsla kommer att bekräfta att detta är en mycket smidig och rundad flätlina.

Kastningen är generellt sett utmärkt med den här linan, och till skillnad från många flätlinor med en tung beläggning, släpper Sufix 832 inte ut små partiklar över hela din utrustning, blöder inte på din rulle eller känns stel i dina händer.

Finns i ett brett utbud av vikter och färger, det finns något för alla och nästan alla fisketekniker. Som man kan förvänta sig med all flätlina bör du räkna med att den bleknar lite - även om Sufix 832 är bland de mest färgbeständiga flätlinor vi provat. 

FÖRDELAR

 • Perfekt för kastning
 • Bra färg- och viktval
 • Pålitlig och hållbar

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Berkley Fireline

Näst Bäst i Test Flätlina


Berkley Fireline

Linans Längd:

270 m

Antal Fiberlinor:

-

Färg:

Neongul

Kraftfull Och Pålitlig Flätlina Med Unik Design

Berkleys FireLine var en av de första superlinorna och introducerades redan 1996. Sedan dess har den imponerat många sportfiskare tack vare dess pålitliga och hållbara design. Om du inte behöver en riktig tungviktslina och föredrar en spinnrulle är FireLine ett utmärkt val.

FireLine är tekniskt sett inte en riktig flätlina, men den börjar sitt liv som en sådan innan den värmebehandlas för att smälta samman de separata fibrerna. Detta resulterar i förbättrad jämnhet och slitstyrka. Det syns tydligt i dess kastprestanda, som är lika bra som någon annan lina vi någonsin använt.

Färgvalen är dock ganska begränsade, men de inkluderar "metered" som erbjuder kontrastfärger för att berätta hur mycket lina du har ute. Det är ett smart alternativ, men som alla flätlinor är blekning ett problem.

Det som hindrar den här linan från att vara vår favorit är enkelt: den erbjuds i ett begränsat antal färger och vikter och är utformad specifikt för spinnrullar. Med det sagt är det en utmärkt lina för dessa ändamål.

FÖRDELAR

 • Grym kastningsförmåga
 • Pålitlig och starkt lina

NACKDELAR

 • Specifikt utvecklad för spinnrullar

3. Power Pro Flätlina

Bästa Styva Flätlina


Power Pro Flätlina

Linans Längd:

135 m

Antal Fiberlinor:

6 st

Färg:

Gul

Styv Och Stark i Många Olika Varianter

För många professionella fiskare är detta en av deras absoluta favoritval. Den har en otrolig styrka, till och med tio gånger starkare än stål, och den har en nollsträckt lina. Du kommer att älska den på grund av dess styrka och hållbarhet. Vid tillverkning har Enhanced Body Technology använts, vilket gör den mjukare, känsligare och rundare. Du kommer att känna även de subtilaste bett.

Denna fiskelina reagerar på dina rörelser och den kommer inte att påverkas av saltvatten, kemikalier eller UV-strålar - perfekt kombo med en av de bästa havsfiskespöna. Dessutom kan den användas för nästan alla sorters fiskar. Kom ihåg att du inte ska behöva byta denna lina på ganska lång tid. Den håller fem gånger längre än monofilamentlinor!

Den är faktiskt så pass stark att den är bland de styvare fiskelinorna vi någonsin testat, med absolut noll stretch. Detta kan självklart vara en nackdel i vissa situationer, men i och med dess pålitliga styrka behöver du inte oroa dig för att linan ska gå sönder.

Sist men inte minst finns den i många olika färger, men klassiskt gult passar i de flesta situationer. Däremot tenderar linan (såsom många andra) att förlora sig färg relativt snabbt.

FÖRDELAR

 • Otroligt kraftfull och styv lina
 • Mycket hållbar

NACKDELAR

 • Tappar färgen ganska snabbt

4. SpiderWire Stealth Smooth

Bästa Osynliga Flätlina


SpiderWire Stealth Smooth

Linans Längd:

150 m

Antal Fiberlinor:

8 st

Färg:

Transparent

Helt Transparent Och Osynlig Flätlina

SpiderWire Stealth är ett utmärkt val av flätlina som finns i ett stort antal vikter och färger. Vi gillar däremot den transparenta linan i situationer då vi vill ha en näst intill osynlig sådan.

Konstruktionen av SpiderWire är ovanlig. För att göra Dyneema-fibrer till fiskelina börjar man med nästan osynliga fibersträngar med diametrar som bara mäter mikroner - detta kan jämföras med bredden på ett fint människohår. Sedan tar man alla dessa små trådar och buntar ihop dem till ett flertrådigt garn. Därefter flätas ett antal av dessa flertrådiga garner, 4, 6, 8 eller så många som 12 eller 16 garner, samman för att skapa en stark, hållbar struktur med den flexibilitet och styrka som krävs."

SpiderWire Stealth beläggs sedan med fluoropolymer för att förbättra rundheten, jämnheten, vattentätheten och nötningsbeständigheten. Resultatet är en mycket stark, mycket smidig lina som kastar mycket bra enligt vår erfarenhet.

Dess färgval är ganska bra, och det finns ganska många alternativ för olika förhållanden och behov. Tyvärr tenderar SpiderWire Stealth att blekna ganska snabbt i vattnet, om du väljer ett mer färgglatt alternativ såklart.

Vi gillar den här linans prestanda överlag, men det är inte vårt toppval.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt
 • Prisvärt

NACKDELAR

 • Tenderar att blekna snabbt (i andra färger)

5. Daiwa J-braid

Bästa Billiga Flätlina


Daiwa J-braid

Linans Längd:

135 m

Antal Fiberlinor:

4 st

Färg:

Gul

Simpel Och Billig Flätlina

Letar du efter något billigare alternativ - flätlinor tenderar som sagt att vara ganska dyra, kan Daiwas J-Braid vara det perfekta valet för dig, då du fortfarande får en lång rulle (135 meter) till halva priset av många andra alternativ på marknaden. Det billigare priset grundar sig däremot i dess simpla struktur som enbart är skapad av 4 individuella fiberlinor.

Vi tycker att J-Braid x4 är mycket smidig och kastar exceptionellt bra. För att enbart skapas av 4 fibertrådar är det förvånansvärt slitstarkt, även om det inte kan mätas med många av de dyrare alternativen på marknaden.

Färgvalen är rimliga, men inget att skryta med. Räkna med viss blekning, men det är ganska vanligt med flätor. Vissa sportfiskare klagar på att beläggningen på denna lina flagnar och att den kan bli klibbig i extrem värme. De flesta har dock inte upplevt något av dessa problem.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Smidig och enkel att använda

NACKDELAR

 • Inte samma slitstyrka som premiumalternativ
 • Begränsade vikt och färgval

Flätlina - Produktjämförelse

Produkt

Linans Längd

Antal Fiberlinor

Gul

120 m

8 st

Neongul

270 m

-

Neongul

135 m

6 st

Gul

150 m

8 st

Transparent

135 m

4 st

Gul

Vad Är En Flätlina?

En flätlina är precis vad det låter som - nämligen ett flertal mindre linor som tillsammans slätas ihop till en användbar lina.

Trådarna tillverkas huvudsakligen av polyetenfibrer, men tillverkarna försöker också kombinationer av olika fibrer (hydrofobisk gore, dacron, spectra, micro-dyneema och många fler).

De flera strängarna i flätor gör att de skiljer sig från monofilament- eller fluorkarbonlinor som är gjorda av en enda plastfiber.

flätlina för att fiska

De flesta fiskelinor har några få användningsområden som de är bäst lämpade för, och flätlinor är verkligen inte bäst lämpade för alla typer av fisketekniker och tillfällen. Här är fördelarna och nackdelarna med flätlina och varför du bör eller inte bör överväga den som din nästa fiskelina.

Fördelar Med En Flätlina Som FIskelina

 • Ultratunn: Vid samma testvärde kommer flätlinor alltid att vara mycket tunnare än nylon- och fluorbaserade linor (som monofilament och fluorkarbon). Till exempel har de flesta flätlinor med 10-kilosklass ungefär samma diameter (tjocklek) som monofilament med 3 eller 4-kilosklass.
 • Ingen stretch: Flätlinor stretchas inte alls när du(eller fisken) drar i de. Därför får du mycket starkare kroksättningar och ökad känslighet med en tunnare lina.
 • Lång kastning: Eftersom flätlinan är så tunn och inte har något minne kastar den extremt långt. Jag kan uppnå minst dubbelt så långt avstånd jämfört med monofilament av samma kraftvärde. Sammansättningen av flätor har också marginellt mindre friktion, vilket också gör en liten skillnad.
 • Hållbarhet: Flätlinor håller länge, förutsatt att du inte utsätter den för att bli nerkörd av föremål under eller ovanför vattenytan. Flätlinor skadas inte heller lika snabbt av ultravioletta strålar (UV-strålar) och är okänsliga för extrema temperaturer. Vissa sportfiskare får tio års användning av den flätade linan.
 • Flyter: En flätlina är en flytande lina, vilket hjälper till att hålla beten och beten högt upp i vattnet.
 • Skärkraft: Vissa flätlinor är utmärkta på att såga sig igenom vegetation, vilket gör att upptrasslingar blir mindre vanliga i vissa situationer.

Nackdelar Med En Flätlina Som Fiskelina

 • Dyrt: Flätlinor kostar i allmänhet tre till åtta gånger mer än monofilament. Detta kompenseras dock åtminstone delvis av dess hållbarhet.
 • Slitstyrka: Även om flätlinor är hållbara har de mycket dålig nötningsbeständighet. Om den fastnar på en sten, stock, pål eller annan hård yta går den relativt lätt sönder jämfört med monofilament eller fluorkarbon. Detta är en av dess största svagheter.
 • Noll stretching: Bristen på stretch som är inneboende i alla flätlinor gör dem till mycket dåliga linor i situationer där du behöver vissa stötdämpande egenskaper.
 • Knyter lätt ihop sig och har är svåra att hantering: Flätlinor tenderar att trasslar sig lättare än andra linor, och knutar är praktiskt taget omöjliga att få loss när de väl har dragit åt sig. Om du får en fågelnäste- eller vindknut är det troligt att du bara måste klippa av linan och börja om från början. Dessutom kan flätor skära sig i fingrar och händer om du inte är försiktig - särskilt när det gäller högtestklassade linor som både är starka och ändå mycket tunna.
 • Flyter: En annan styrka som också är en svaghet. Om du vill komma djupt med en långsam återhämtning av ditt bete är flätlinor inte lika bra som fluorkarbon när det gäller att hålla ner betet. På grund av linans ultratunna karaktär kan trollingflätor dock faktiskt få ditt bete djupare (mindre vattenmotstånd som drar upp det).
 • Kräver speciella knutar: Om du är van vid att använda monofilament måste du lära dig och vänja dig vid en hel del andra knutar. Flätlinor kan helt enkelt inte hållas med samma populära knutar som vi använder med monofilament, t.ex. den enkla kirurgknuten.

Hur Du Knyter En Flätlina

Kom ihåg att om du knyter flätlinan direkt till en krok eller jigg kan du få en snabb och fast krok. Detta innebär att risken för att fisken tappar kroken är mindre.

Övning är särskilt viktigt när du lär dig att knyta fiskeknutar på en flätlina - om de inte knyts på rätt sätt finns det en god chans att de glider på grund av linans struktur. Här är de bästa knutarna att använda för att knyta en flätlina:

 • Palomarknut: Eftersom linan är dubblerad när den passerar genom krokögat anses Palomarknuten ofta vara den bästa ändknuten att använda med flätlina.
 • Dubbel Palomarknut: Den dubbla Palomarknuten kan ge dig extra säkerhet om att din knut kommer att hålla på grund av att denna knut knyts med två överhandsknutar i stället för bara en. Precis som den ursprungliga Palomarknuten är den dubbla Palomarknuten också lätt att knyta.
 • San Diego Jam Knot: San Diego Jam Knot populariserades i San Diego av tonfiskfiskare som behövde en stark knut för tunga jiggar. Den här knuten är relativt lätt att knyta och den är lämplig för flätad fiskelina, monofilament och fluorkarbon - vilket gör den till en mångsidig knut som du kan använda som terminalförbindelse i ett antal söt- och saltvattenfiskesituationer.

Hur Man Knyter En Flätlina Med Fluorocarbon/Monofilamentlinor

Om du har en rulle som är spolad med en flätlina men behöver fluorkarbon/monofilamentlina med låg synlighet för att knyta fast betet eller betet, kan du koppla ihop de två linorna, vilket inte behöver vara lika komplicerat som det låter.

Fluorkarbon- eller monofilamentlinan är i princip en förledare som är ansluten till din flätade huvudlina, detta kallas för en "shock leader". Det finns många sätt att knyta två olika linor men vi rekommenderar att du använder antingen den double uni knot eller en barrel swivel.

När du knyter ihop dessa två olika linor måste du se till att knuten är korrekt utförd eftersom flätlinan kan skära igenom eller äventyra mono/fluorolinan (och flätlinan vinner alltid "knutstriderna"). Om du inte känner dig bekväm med att knyta en riktig double uni knot är det dock ett bra alternativ att ansluta båda linjerna till en tunnsvarv. Jag gillar också barrel swivel på så sätt att de svänger och minskar linjetvinnandet på dina chockledare.

Flätlina - Köptips

För att avgöra vilken flätlina som är bäst för dig och din fiskesituation finns det ett antal faktorerna att ha i beaktning, men det viktigaste kommer alltid att vara hur du planerar att fiska med den. Ovanför gick vi igenom de huvudsakliga för- och nackdelarna med dessa typer av fiskelinor, så det kan ge dig en bra uppfattning över när de är värdefulla att använda.

fiska med flätlina

Här är några andra saker att tänka på innan du köper en flätlina:

Diameter & Kastdistans

Alla linor är tryckta med en annonserad diameter, men det är inte alltid som det stämmer i verkligheten. Eftersom många sportfiskare köper flätlinor för deras kastavstånd är det en av de viktigaste egenskaperna att utvärderade.

Även om många linor fungerar på samma sätt när de kommer ut ur lådan, blir en del av dem större eller oskarpa när de används, medan andra inte gör det. Kastavstånd och diameter på dag ett kan vara lika, men på dag 300 kan saker och ting verkligen förändras.

Vattendjup & Antalet Fiberlinor

Ett annat tillfälle då flätlinor är bra att ha är då du vill fiska på djupare vatten, eller om du använder dig av en fisketeknik som kräver längre och tåliga fiskelinor. Flätlinor är som bäst i dessa situationer och ger den känslighet och låga sträckning som är idealisk för den här typen av fiske.

Kolla efter flätlinor som är tillräckligt långa, men som också är slittåliga. En bra indikation av detta kan återigen vara dess diameter, samt hur många individuella fiberlinor den är skapad av.

De allra bästa linorna kommer att öka antalet trådar för att stärka linan, samt belägga sin flätning för att öka dessa hållbarhet. Som ett resultat av detta är de mer slitstarka och lättare att hantera och kasta.

Färg På Flätlinan

Jag är fast övertygad om att färgen på flätlinan nästan inte gör någon skillnad när den väl är under vattnet. Endast i mycket speciella fall med extremt kräsna fiskar kan det göra så stor skillnad. I det fallet bör du egentligen använda fluorkarbon i alla fall. Därför föreslår jag att du använder det du gillar.

Vissa gillar ljusa färger eftersom det gör det lättare att se var deras kast landar och var linan är i vattnet. Andra gillar det hypotetiska extra smygande som en mer neutral färg erbjuder. Om du är orolig för flätans synlighet är det bäst att fiska med en monofilament- eller fluorkarbonfördel - eller helt enkelt inte använda flätor alls.

Vanliga Frågor Om Flätlinor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en flätlina för fiske, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskelinor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa flätlinan?

Den bästa flätlinan är enligt vårt test Sufix 832, en mycket slitstark, lättanvänd och pålitlig fiskelina.

Vad kostar en flätlina?

En flätlina tenderar att kosta allt ifrån 100 - 400 kronor, vilket till stor del varierar på hur stor rulle du får, samt vilket teknik som har används för att tillverka denna lina.

Hur mycket av flätlinan rymmer en haspel- eller multirulle?

Hur mycket din specifika rulle rymmer beror till stor del på dess storlek samt diametern av flätlinan.

Majoriteten av rullar i standardstorlek, 130-150 meter, är mer än tillräckliga för en fyllare eller multispole av genomsnittlig storlek. Det finns ofta större bulkspolar som kan vara ekonomiskt fördelaktiga om du behöver fylla flera spolar med lina eller om du har en något större rulle.

Det rekommenderas att du lämnar 1-1,5 mm upp till spolens kant när du lägger till lina till en baitcasterrulle; detta ökar dina chanser till ett oavbrutet kast och ger optimal längd för distanskast.

Vad är den starkaste flätlinan?

Det är svårt att definiera en flätlinas styrka. Naturligtvis kan du i allmänhet se hur stark linan är genom siffran på lådan eller spolen. Det är dock inte hela sanningen. Många gånger kommer siffran på lådan eller spolen att undervärdera linan, eftersom tillverkarna aldrig vill att deras lina ska vara svagare än vad de marknadsför den. Den verkliga linans styrka är också en funktion av dess hållbarhet och nötningsmotstånd, och detta har mycket att göra med diametern.

Generellt sett gäller att ju tjockare en lina är, desto större är diametern - desto tåligare och starkare är den. Dessa linor kastar dock inte lika långt, spolar inte upp lika bra och drar mer genom vattnet än en tunnare lina. Därför finns det ingen "starkaste flätlina", utan det handlar om kompromisser och vad som är mest meningsfullt för din fiskestil.

Sammanfattningsvis Om Flätlinor

En flätlina är en mycket stark och pålitlig fiskelina som kan vara mycket fördelaktig att använda när du fiskar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 34

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.