8 Bästa Friluftskök (2024): Bäst i Test

bästa friluftskök bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide kommer att ge dig en överblick över de bästa friluftsköken på marknaden, och är särskilt skriven för dig som älskar att utforska naturen och laga mat utomhus.

Att vara utomhus och njuta av naturen är en fantastisk upplevelse, men att hitta rätt friluftskök kan vara en utmaning. Ett bra friluftskök gör det enkelt att laga måltider i naturen, vilket inte bara sparar tid och energi, utan också ökar njutningen av din äventyrsresa. Här kommer vi att gå igenom några av de mest populära och effektiva friluftsköken som kan förbättra dina upplevelser i det fria.

Som erfarna friluftsälskare och äventyrare har vi testat flera olika friluftskök genom åren och samlat på oss en hel del kunskap. Vi har även undersökt marknaden, jämfört produkter och analyserat recensioner från andra användare för att ge dig de mest tillförlitliga rekommendationerna.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Friluftsköken Är:

 1. 1
  Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare: Bäst i Test Friluftskök - Läs Recension 
 2. 2
  Primus Primetech Stove Set: Näst Bäst i Test Friluftskök - Läs Recension
 3. 3
  Urberg Rogen Stove: Bästa Billiga Friluftskök - Läs Recension
 4. 4
  Kamoto Openfire Pit: Bästa Öppna Friluftskök - Läs Recension
 5. 5
  MSR Windburner Duo System: Bästa Vindsäkra Friluftskök - Läs Recension
 6. 6
  Trangia 25-3 UL: Bästa Spritkök För Friluftsliv  - Läs Recension
 7. 7
  Primus Lite+ Stove System: Bästa Bränsleeffektiva Vandringskök  - Läs Recension
 8. 8
  BioLite CampingspisBästa El-genererande Friluftskök  - Läs Recension

1. Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare

Bäst i Test Friluftskök


Trangia 25-3 UL

Passar För:

1-2 personer

Bränsle:

Gasol

Material:

Aluminium

Vikt:

725 g

Beprövat Och Klassiskt Friluftskök Från Trangia

Trangia 27-3 UL med gasbrännare är ett friluftskök som verkligen står ut när det kommer till design och materialval. Tillverkat av ultralätt aluminium, vilket ger en optimal balans mellan vikt och hållbarhet, har detta kök varit en favorit bland friluftsälskare i många år. Aluminiumet ger även en utmärkt värmefördelning, vilket gör att maten lagas jämnt och effektivt. Efter att ha använt många olika friluftskök, kan jag verkligen uppskatta kvaliteten och designen som Trangia erbjuder.

Användarvänlighet och stabilitet

När det gäller användarvänlighet och stabilitet är Trangia 27-3 UL med gasbrännare en riktig vinnare. Det inbyggda vindskyddet skyddar lågan från vinden och håller värmen inne, vilket gör det enkelt att laga mat även i tuffa väderförhållanden. Dessutom är köket mycket stabilt tack vare den robusta konstruktionen och de fasta stöden för kokkärl. Jag har lagat många måltider på detta kök under både lugna och blåsiga förhållanden, och det har alltid levererat en pålitlig och säker matlagningsupplevelse.

Bränsleeffektivitet och prestanda

Trangia 27-3 UL med gasbrännare drivs av gasol, vilket är ett effektivt och lättillgängligt bränsle. Gasol ger en snabb och jämn värmefördelning, vilket resulterar i kortare koktider och mindre bränsleförbrukning jämfört med andra bränslen. Under mina många äventyr med denna produkt har jag upplevt att gasolbrännaren är mycket bränsleeffektiv och presterar utmärkt under olika förhållanden. Det är också värt att nämna att gasolbrännaren är enkel att tända och justera, vilket gör matlagningen ännu mer bekväm.

Flexibilitet och användningsområden

Trots att det finns lättare och mer kompakta alternativ på marknaden, är Trangia 27-3 UL med gasbrännare ett utmärkt val för de som söker ett mångsidigt och prisvärt friluftskök. Köket passar utmärkt för 1-2 personer och är lätt nog att bära med sig på vandringar, camping och andra friluftsäventyr. Efter att ha använt detta kök i olika situationer och för olika ändamål, kan jag intyga att det verkligen är en flexibel och praktisk lösning för alla som vill laga mat utomhus.

FÖRDELAR

 • Hållbar och beprövad design
 • Perfekt storlek och vikt för kunna packa med på vandring, camping och liknande
 • Mycket prisvärt kit med
 • Bra stabilitet med utformad vindskydd

NACKDELAR

 • Det finns lättare och mer kompakta alternativ för de som har ont om packutrymme

2. Primus Primetech Stove Set

Näst Bäst i Test Friluftskök


https://www.w3.org/WAI/tutorials/images/decision-tree

Passar För:

1-3 personer

Bränsle:

Gasol

Material:

Hårdanodiserad aluminium

Vikt:

903 g

Kraftfullt, Reptåligt Och Funktionsrikt Friluftkök

Primus Primetech Stove Set är ett friluftskök som utmärker sig med sin kompakta och välgenomtänkta design. Tillverkat av hårdanodiserad aluminium, vilket ger en utmärkt kombination av hållbarhet och reptålighet, är detta kök en pålitlig följeslagare för alla dina friluftsäventyr. Jämfört med Trangia 27-3 UL, som jag tidigare recenserat, erbjuder Primus Primetech Stove Set en ännu mer slitstark och robust konstruktion som står emot tuffa tag i naturen.

Användarvänlighet och stabilitet

När det kommer till användarvänlighet och stabilitet har Primus Primetech Stove Set mycket att erbjuda. Den utvikbara regulatorn ger en jämn och bränsleeffektiv låga, vilket gör det enkelt att laga mat med precision och kontroll. Dessutom är köket mycket stabilt tack vare dess robusta konstruktion och de fasta stöden för kokkärl. Efter att ha använt detta kök under många friluftsäventyr kan jag intyga att det erbjuder en trygg och stabil matlagningsupplevelse, även när jag lagar mer avancerade rätter.

Bränsleeffektivitet och prestanda

Liksom Trangia 27-3 UL drivs Primus Primetech Stove Set av gasol, vilket är ett effektivt och lättillgängligt bränsle. Köket är utrustat med en kraftfull piezotändare som gör det enkelt och säkert att tända och justera lågan. Den bränsleeffektiva designen resulterar i kortare koktider och mindre bränsleförbrukning än många andra friluftskök på marknaden. Under mina äventyr med detta kök har jag upplevt att det presterar utmärkt under olika förhållanden och har en pålitlig bränsleeffektivitet.

Flexibilitet och användningsområden

Primus Primetech Stove Set är ett utmärkt val för dem som söker ett mångsidigt och funktionsrikt friluftskök, även om det är dyrare än Trangia 27-3 UL. Köket passar utmärkt för 1-3 personer och är lätt nog att bära med sig på vandringar, camping och andra friluftsäventyr. Trots den något högre vikten jämfört med Trangia 27-3 UL, kompenserar detta kök med sin höga prestanda och användarvänlighet. Efter att ha använt detta kök i olika situationer och för olika ändamål kan jag säga att det är en flexibel och praktisk lösning för alla som vill ha ett pålitligt och kraftfullt friluftskök.

FÖRDELAR

 • Kompakt och välgenomtänkt design
 • Utvikbar regulator för jämn och bränsleeffektiv låga
 • Kommer med en separat, kraftfull piezotändare
 • Mycket slitstarkt och reptåligt materialval

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

3. Urberg Rogen Stove

Bästa Billiga Friluftskök


Urberg Rogen Stove

Passar För:

1 personer

Bränsle:

Gasol

Material:

Aluminium & Mässing

Vikt:

620 g

Prisvärt, Enkelt Och Väldigt Lätt Friluftskök För En Person

Urberg Rogen Stove är ett prisvärt och kompakt friluftskök som är perfekt för ensamvandrare. Tillverkat av en kombination av aluminium och mässing, ger detta lätta kök en bra balans mellan hållbarhet och vikt. Jämfört med både Trangia 27-3 UL och Primus Primetech Stove Set, som jag tidigare recenserat, erbjuder Urberg Rogen Stove en mycket lättare och mer kompakt design som passar utmärkt för den som vill minimera packningens vikt.

Användarvänlighet och stabilitet

Urberg Rogen Stove är enkelt att använda och stabilt, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som vill ha ett friluftskök utan krusiduller. Det är enkelt att montera och tända, och dess fasta stöd för kokkärl säkerställer stabilitet under matlagningen. Även om det kanske inte har samma nivå av stabilitet och precision som Trangia 27-3 UL eller Primus Primetech Stove Set, är det mer än tillräckligt för en person som snabbt vill koka upp vatten eller tillaga en enkel måltid.

Bränsleeffektivitet och prestanda

Precis som de tidigare recenserade friluftsköken drivs även Urberg Rogen Stove av gasol, vilket ger en snabb och jämn värmefördelning. Köket har en mycket bra maxeffekt som snabbt kokar upp mindre mängder vatten, vilket är idealiskt för en person. Yttersidan av kastrullen är isolerad, vilket minskar bränsleförbrukningen och hjälper till att hålla maten varm. Trots att det kanske inte är lika bränsleeffektivt som Trangia 27-3 UL eller Primus Primetech Stove Set, erbjuder det ändå en anmärkningsvärd prestanda för sitt pris.

Flexibilitet och användningsområden

Urberg Rogen Stove är det bästa valet för dem som söker ett prisvärt och enkelt friluftskök för en person. Med sin ultralätta och kompakta design är det perfekt för att bära med sig på vandringar, camping och andra friluftsäventyr. Det är viktigt att notera att detta kök inte är avsett för att tillaga större mängder mat, så det passar bäst för enskilda användare. I jämförelse med Trangia 27-3 UL och Primus Primetech Stove Set, erbjuder Urberg Rogen Stove en mer grundläggande matlagningsupplevelse, men det är fortfarande ett praktiskt och effektivt alternativ för den som vill ha ett lätt och billigt friluftskök.

FÖRDELAR

 • Kompakt och ultralätt friluftskök perfekt för en person
 • Mycket bra maxeffekt som snabbt kokar upp mindre mängder vatten
 • Yttersidan av kastrullen är isolerad för att minska bränsleåtgången och hålla maten varm

NACKDELAR

 • Kan inte tillaga större mängder mat

4. Kamoto Openfire Pit

Bästa Öppna Friluftskök


https://www.w3.org/WAI/tutorials/images/decision-tree

Passar För:

4-8 personer

Bränsle:

Trä/kol

Material:

Pulverlackerat stål

Vikt:

6100 g

Smidig Och Portabel Eldstad Som Är Perfekt För Att Laga Mat På

Kamoto Openfire Pit är ett utmärkt val för dem som vill ha en öppen eldstad med en snygg design och lägereldskänsla. Tillverkad av pulverlackerat stål, är denna eldstad både robust och hållbar, perfekt för att stå emot väder och vind under friluftsäventyr. Den smarta, vikbara konstruktionen gör den enkel att transportera tack vare en axelrem. I jämförelse med de tidigare recenserade gasolbaserade friluftsköken är Kamoto Openfire Pit ett alternativ som erbjuder en mer autentisk matlagningsupplevelse över öppen eld.

Användarvänlighet och stabilitet

Kamoto Openfire Pit är enkel att använda och montera. Den vikbara konstruktionen gör att du snabbt kan sätta upp och ta ner eldstaden, och det stora gallret ger gott om utrymme för matlagning åt en större grupp. Dess stabila och robusta design säkerställer att eldstaden förblir säker och stadig under matlagningen, även om det kanske inte erbjuder samma precision som gasolbaserade friluftskök som Trangia 27-3 UL eller Primus Primetech Stove Set.

Bränsleflexibilitet och prestanda

Till skillnad från de tidigare recenserade friluftsköken, drivs Kamoto Openfire Pit med trä eller kol, vilket ger en mer traditionell lägereldsupplevelse. Denna bränsleflexibilitet gör det möjligt att använda lokalt tillgängliga resurser och skapar en mysig atmosfär runt elden. Det är viktigt att notera att prestandan för detta friluftskök kommer att vara beroende av bränslet som används och förhållandena under användning, men det ger en imponerande och tillfredsställande matlagningsupplevelse.

Flexibilitet och användningsområden

Kamoto Openfire Pit är bäst lämpad för dem som söker en öppen eldstad som är lätt att transportera och perfekt för matlagning för en större grupp, med kapacitet för 4-8 personer. Det är dock ett tungt alternativ, och kanske inte är det bästa valet för längre vandringar eller campingäventyr där vikt är en viktig faktor. Trots detta erbjuder Kamoto Openfire Pit en unik och autentisk matlagningsupplevelse som inte kan uppnås med de mer konventionella gasolbaserade friluftsköken som Trangia 27-3 UL, Primus Primetech Stove Set eller Urberg Rogen Stove.

FÖRDELAR

 • Smart vikbar konstruktion som är enkel att transportera tack vare axelrem
 • Snygg design med Lägereldskänsla
 • Stort galler för matlagning till en större grupp

NACKDELAR

 • Väldigt tungt alternativ om man planerar att vandra längre sträckor
 • Relativt dyr (i jämförelse med mindre klassiska friluftskök)

5. MSR Windburner Duo System

Bästa Vindsäkra Friluftskök


MSR Windburner Duo System

Passar För:

1-2 personer

Bränsle:

Gasol

Material:

Aluminium

Vikt:

597 g

Högkvalitativt Friluftskök Med Alla Väsentliga Komponenter

MSR Windburner Duo System är ett högkvalitativt friluftskök med en modulär design som tar upp minimal packyta. Tillverkat av aluminium, är köket både lätt och hållbart, vilket gör det idealiskt för friluftsäventyr. I jämförelse med de tidigare recenserade friluftsköken, erbjuder MSR Windburner Duo System en helt vindsäker konstruktion och en tryckregulator, vilket gör det till det bästa valet för dem som ofta lagar mat i blåsiga förhållanden.

Användarvänlighet och stabilitet

MSR Windburner Duo System är både snabbt och enkelt att använda, vilket gör det perfekt för dem som vill ha en problemfri matlagningsupplevelse. Den modulära designen och det låsbara kokkärlet gör det enkelt att sätta ihop och packa undan, och den inbyggda tryckregulatorn säkerställer en jämn och konsekvent värmefördelning. Dess stabila och robusta konstruktion, även under blåsiga förhållanden, ger en säker matlagningsupplevelse som kanske inte alltid uppnås med vissa andra friluftskök som Trangia 27-3 UL eller Primus Primetech Stove Set.

Bränsleeffektivitet och prestanda

MSR Windburner Duo System drivs av gasol och är speciellt utformat för att vara vindsäkert. Detta innebär att det ger en mycket effektiv och pålitlig prestanda, även i dåliga väderförhållanden. Dessutom bidrar den inbyggda tryckregulatorn till att säkerställa en bränsleeffektiv och jämn låga. I jämförelse med de andra friluftsköken som recenserats tidigare, står MSR Windburner Duo System ut tack vare sin förmåga att prestera väl i blåsiga förhållanden och dess övergripande bränsleeffektivitet.

Flexibilitet och användningsområden

MSR Windburner Duo System är det bästa valet för dem som söker ett vindsäkert friluftskök som är lätt att använda och lätt att bära. Med en kapacitet för 1-2 personer är det idealiskt för både soloäventyrare och mindre grupper. Även om det är ett dyrare alternativ jämfört med andra friluftskök som Trangia 27-3 UL, Primus Primetech Stove Set eller Urberg Rogen Stove, ger MSR Windburner Duo System en högkvalitativ och pålitlig matlagningsupplevelse som är svår att överträffa, särskilt under svåra väderförhållanden.

FÖRDELAR

 • Modulär design som tar upp minimal packyta
 • Helt vindsäkert konstruktion med tryckregulator
 • Snabb och enkel användning

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

6. Trangia 25-3 UL

Bästa Spritkök För Friluftsliv


Trangia 25-3 UL

Passar För:

4 personer

Bränsle:

Sprit/etanol

Material:

Aluminium

Vikt:

895 g

Robust, Funktionellt Och Mycket Populärt Spritkök

Trangia 25-3 UL är ett robust och funktionellt spritkök som är mycket populärt bland friluftsälskare. Tillverkat av aluminium, är köket både lätt och hållbart, vilket gör det idealiskt för längre vandringsturer eller campingresor. I jämförelse med de tidigare recenserade friluftsköken, är Trangia 25-3 UL ett utmärkt alternativ för dem som föredrar att använda sprit eller etanol som bränsle istället för gasol.

Användarvänlighet och stabilitet

Trangia 25-3 UL är enkelt och smidigt att använda, vilket gör det perfekt för dem som vill ha en problemfri matlagningsupplevelse. Kökets komponenter är lätta att montera och demontera, vilket gör det snabbt och enkelt att sätta upp och packa undan. Dess stabila och robusta konstruktion ger en säker matlagningsupplevelse, även om det inte är lika snabbfungerande som vissa gasolkök såsom MSR Windburner Duo System eller Primus Primetech Stove Set.

Bränsleeffektivitet och prestanda

Trangia 25-3 UL drivs av sprit eller etanol, vilket innebär att det kan vara ett miljövänligare alternativ än gasolkök. Det erbjuder en pålitlig prestanda och en jämn värmefördelning som säkerställer väl tillagad mat. Även om det inte är lika snabbfungerande som vissa gasolkök, är Trangia 25-3 UL fortfarande en effektiv och pålitlig lösning för dem som föredrar att använda sprit- eller etanolbaserade kök.

Flexibilitet och användningsområden

Trangia 25-3 UL är ett utmärkt val för dem som söker ett spritkök som är lätt att använda, lätt att bära och lämpligt för upp till 4 personer. Dess mångsidighet och funktionella design gör det till ett bra alternativ för både nybörjare och erfarna friluftsäventyrare. Även om det kanske inte är lika snabbfungerande som vissa gasolkök, erbjuder Trangia 25-3 UL en pålitlig och beprövad matlagningsupplevelse som är svår att överträffa för dem som föredrar att använda sprit eller etanol som bränsle.

FÖRDELAR

 • Bra spritkök som är enkelt och smidigt att använda
 • Kraftfull konstruktion med bra hållbarhet
 • Lätt och smidig att transporteraFunktionell och pålitlig

NACKDELAR

 • Inte lika snabbfungerande som andra gasolkök

7. Primus Lite+ Stove System

Bästa Bränsleeffektiva Vandringskök


Primus Lite+ Stove System

Passar För:

1 personer

Bränsle:

Gasol

Material:

Hårdanodiserad aluminium

Vikt:

402 g

Extremt Kompakt Och Bränsleeffektivt Vandringskök

Primus Lite+ Stove System är ett extremt kompakt och bränsleeffektivt vandringskök, perfekt för soloäventyrare som vill ha ett minimalistiskt och lätt kök att ta med sig på sina resor. Det slående med detta kök är dess lätta vikt på endast 402 g, vilket gör det till det lättaste alternativet vi har testat. I jämförelse med andra friluftskök som vi tidigare har recenserat, såsom Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare eller MSR Windburner Duo System, är Primus Lite+ Stove System det mest lättviktiga och kompakta valet.

Användarvänlighet och flexibilitet

Primus Lite+ Stove System är enkelt att använda och montera, vilket gör det perfekt för dem som vill ha en snabb och smidig matlagningsupplevelse på vandringsturer. Köket kan även modifieras för att användas med stekpannor eller kastruller som inte ingår i detta kit, vilket ger användaren en högre grad av flexibilitet när det gäller matlagning. Detta gör det till ett attraktivt alternativ för dem som vill ha ett mångsidigt kök som tar upp minimalt med utrymme i packningen.

Bränsleeffektivitet och prestanda

Trots sin minimalistiska design och lätta vikt, är Primus Lite+ Stove System mycket bränsleeffektivt och erbjuder en tillfredsställande matlagningsupplevelse. Även om det inte har lika kraftfull effekt som många andra gasolkök, såsom Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare eller MSR Windburner Duo System, är dess bränsleeffektivitet en viktig faktor att beakta för dem som vill minimera bränsleförbrukningen under sina äventyr.

Begränsningar och användningsområden

En av nackdelarna med Primus Lite+ Stove System är att det kommer med en mycket liten kastrull på endast 500 ml, vilket kan begränsa matlagningsmöjligheterna för användaren. Detta kan göra att det kanske inte är det bästa valet för dem som vill laga mer omfattande måltider under sina resor. Trots detta är Primus Lite+ Stove System ett utmärkt val för dem som söker ett extremt kompakt, lätt och bränsleeffektivt vandringskök som passar för soloäventyrare och minimalistiska resenärer.

FÖRDELAR

 • Minimalistisk design som tar lite utrymme
 • Lättaste alternativet vi har testat
 • Kan modifieras för att laga mat på stekpannor eller kastruller som ej medföljer detta kit

NACKDELAR

 • Väldigt liten kastrull på endast 500 ml
 • Inte lika kraftfull effekt som mång andra gasolkök

8. BioLite Campingspis

Bästa Bränsleeffektiva Vandringskök


BioLite Campingspis

Passar För:

2 personer

Bränsle:

Trä/kol

Material:

Aluminium

Vikt:

1400 g

Extremt Kompakt Och Bränsleeffektivt Vandringskök

Primus Lite+ Stove System är ett extremt kompakt och bränsleeffektivt vandringskök, perfekt för soloäventyrare som vill ha ett minimalistiskt och lätt kök att ta med sig på sina resor. Det slående med detta kök är dess lätta vikt på endast 402 g, vilket gör det till det lättaste alternativet vi har testat. I jämförelse med andra friluftskök som vi tidigare har recenserat, såsom Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare eller MSR Windburner Duo System, är Primus Lite+ Stove System det mest lättviktiga och kompakta valet.

Användarvänlighet och flexibilitet

Primus Lite+ Stove System är enkelt att använda och montera, vilket gör det perfekt för dem som vill ha en snabb och smidig matlagningsupplevelse på vandringsturer. Köket kan även modifieras för att användas med stekpannor eller kastruller som inte ingår i detta kit, vilket ger användaren en högre grad av flexibilitet när det gäller matlagning. Detta gör det till ett attraktivt alternativ för dem som vill ha ett mångsidigt kök som tar upp minimalt med utrymme i packningen.

Bränsleeffektivitet och prestanda

Trots sin minimalistiska design och lätta vikt, är Primus Lite+ Stove System mycket bränsleeffektivt och erbjuder en tillfredsställande matlagningsupplevelse. Även om det inte har lika kraftfull effekt som många andra gasolkök, såsom Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare eller MSR Windburner Duo System, är dess bränsleeffektivitet en viktig faktor att beakta för dem som vill minimera bränsleförbrukningen under sina äventyr.

Begränsningar och användningsområden

En av nackdelarna med Primus Lite+ Stove System är att det kommer med en mycket liten kastrull på endast 500 ml, vilket kan begränsa matlagningsmöjligheterna för användaren. Detta kan göra att det kanske inte är det bästa valet för dem som vill laga mer omfattande måltider under sina resor. Trots detta är Primus Lite+ Stove System ett utmärkt val för dem som söker ett extremt kompakt, lätt och bränsleeffektivt vandringskök som passar för soloäventyrare och minimalistiska resenärer.

FÖRDELAR

 • Minimalistisk design som tar lite utrymme
 • Lättaste alternativet vi har testat
 • Kan modifieras för att laga mat på stekpannor eller kastruller som ej medföljer detta kit

NACKDELAR

 • Väldigt liten kastrull på endast 500 ml
 • Inte lika kraftfull effekt som mång andra gasolkök

Friluftskök - Produktjämförelse

Produkt

Passar För

Bränsle

Material

Vikt

1-2 personer

Gasol

Aluminium

725 g

1-3 personer

Gasol

Hårdanodiserad aluminium

903 g

1 personer

Gasol

Aluminium & Mässing

620 

4-8 personer

Trä/kol

Pulverlackerat stål

6100 g

1-2 personer

Gasol

Aluminium

597 g

4 personer

Sprit/etanol

Aluminium

895 g

1 personer

Gasol

Hårdanodiserad aluminium

402 g

Friluftskök - Köpguide

Det finns många olika modeller av friluftskök på marknaden, men att välja rätt alternativ för just din situation är inte lätt. För att underlätta ditt köpbeslut har vi nedanför sammanställt en guide över de viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper ditt friluftskök.

Bränsle

När du väljer ett friluftskök är det viktigt att överväga vilken typ av bränsle det använder, eftersom detta påverkar kökets prestanda, användarvänlighet och miljöpåverkan. Friluftskök kan drivas av gas, flytande bränsle eller fasta bränslen, och varje typ har sina egna för- och nackdelar.

 • Gasol: Gasol är ett populärt bränsleval för friluftskök på grund av dess rena förbränning, snabba uppvärmning och lätta hantering. Gasolkök, som Primus Lite+ Stove System och Urberg Rogen Stove, är oftast kompakta och enkla att använda, vilket gör dem idealiska för vandring och backpacking. Dock kan gasol vara svårare att hitta i vissa delar av världen, och det är inte det mest miljövänliga alternativet.
 • Flytande bränsle: Friluftskök som drivs av flytande bränsle, som sprit eller bensin, är kända för sin mångsidighet och kraft. Exempelvis Trangia 25-3 UL som använder sprit som bränsle, är lätt att använda och mycket pålitliga. Dessa kök fungerar bra i kallare klimat och på högre höjder, men kan vara något långsammare och kräva mer underhåll än gasolkök.
 • Fasta bränslen: Fasta bränslen, såsom trä eller kol, erbjuder en mer traditionell och miljövänlig lösning för friluftskök. BioLite Campingspis och Kamoto Openfire Pit är exempel på friluftskök som använder trä eller kol som bränsle. Dessa kök ger en autentisk lägereldsupplevelse och kan användas för att laga mat för större grupper. Nackdelarna med fasta bränslen inkluderar att de kan vara tyngre att bära, svårare att tända och mer tidskrävande att använda än gasol- eller flytande bränslealternativ.

I slutändan är valet av bränsletyp för ditt friluftskök en fråga om personliga preferenser och de specifika kraven för din resa. Genom att överväga faktorer som tillgänglighet, förbrukning och miljöpåverkan, kan du göra ett välgrundat beslut och hitta det bästa friluftsköket för dina behov.

laga mat med friluftskök

Bränsleförbrukning

Effektiviteten i bränsleförbrukningen hos friluftskök kan ha en betydande inverkan på din upplevelse ute i naturen, eftersom det påverkar mängden bränsle du behöver ta med dig och hur länge det varar. Det är viktigt att överväga hur effektiva olika kök är när det gäller att bränna bränsle för att göra bästa möjliga val för dina behov.

 • Gasolkök: Generellt sett är gasolkök snabba och effektiva, vilket innebär att du behöver mindre bränsle och därmed minskar packvikten. Primus Lite+ Stove System är ett exempel på ett bränsleeffektivt gasolkök som passar för vandrare som vill minimera vikten och maximera bränsleeffektiviteten. Dock kan gasolkök vara mindre effektiva i kallare temperaturer eller på högre höjder.
 • Spritkök: Spritkök, som Trangia 25-3 UL, är kända för sin enkelhet och pålitlighet, men de kan vara mindre effektiva än gasolkök när det gäller bränsleförbrukning. Detta innebär att du kanske behöver ta med dig mer bränsle för en längre resa, vilket kan öka packvikten. Dock är spritkök ofta mindre känsliga för temperatur och höjd än gasolkök.
 • Trä- eller kolbrännande kök: Kök som använder trä eller kol som bränsle, som Kamoto Openfire Pit och BioLite Campingspis, ger en mer traditionell och miljövänlig lösning för friluftskök. Dessa kök kan vara mer bränsleeffektiva än andra typer, särskilt om du kan hitta bränsle på plats i form av ved eller grenar. Dock kan det vara svårare att kontrollera förbränningen och värmeuttaget med dessa kök jämfört med gasol- eller spritkök.

Vikt

När du planerar din utomhusresa är det viktigt att överväga vikten av de föremål du tänker bära med dig, och friluftskökets vikt är en kritisk faktor att ta hänsyn till. Beroende på typen av äventyr du ska på kan olika friluftskök vara mer lämpliga och praktiska för dina behov.

För längre vandringar och backpackingresor, där du behöver bära all din utrustning med dig över längre sträckor, är det viktigt att välja ett lätt friluftskök. Dessa kök är oftast utformade för att vara kompakta och lätta att bära, vilket minimerar belastningen på ryggen och gör det enklare att förflytta sig. Till exempel är Primus Lite+ Stove System och Urberg Rogen Stove båda utmärkta alternativ för de som söker lätta och bärbara friluftskök.

Å andra sidan, om din resa innebär bilcamping eller kortare utflykter där du inte behöver bära din utrustning långa sträckor, kan du överväga ett tyngre och mer robust campingkök. Dessa kök kan erbjuda ytterligare funktioner och större matlagningskapacitet, vilket kan vara idealiskt för större grupper eller mer krävande matlagningsuppgifter. Kamoto Openfire Pit är ett exempel på ett tyngre friluftskök som passar väl för bilcamping, eftersom det erbjuder en större yta för matlagning och en autentisk lägereldsupplevelse.

bra friluftskök

Storlek

Storleken på friluftsköket är en viktig faktor att ta hänsyn till när du planerar din utomhusresa. Det är avgörande att välja ett kök som passar dina packningsbegränsningar och det antal personer du kommer att laga mat för. Här följer några tips för att hitta rätt storlek på köket för dina behov, med exempel från tidigare recenserade produkter.

 • Kompakta friluftskök för enskilda vandrare: För vandrare och backpackers som vill minimera packningsutrymmet är det viktigt att välja ett litet och lätt kök. Primus Lite+ Stove System och Urberg Rogen Stove är exempel på kompakta och ultralätta gasolkök som passar utmärkt för en person och tar upp minimalt utrymme i ryggsäcken.
 • Mellanstora kök för mindre grupper: Om du reser med en partner eller en liten grupp, kan du överväga ett mellanstort friluftskök som erbjuder tillräcklig kapacitet för att laga mat åt flera personer. MSR Windburner Duo System och BioLite Campingspis är exempel på kök som passar bra för två personer och har en kompakt design för att passa i en ryggsäck.
 • Större friluftskök för familjer och grupper: För familjer och större grupper som campar eller reser tillsammans kan det vara lämpligt att välja ett större kök som kan laga mat åt flera personer samtidigt. Trangia 25-3 UL är ett exempel på ett spritkök avsett för fyra personer, medan Kamoto Openfire Pit erbjuder en större matlagningsyta och lägereldskänsla för grupper på upp till åtta personer.

Matlagningskapaciteten

Matlagningskapaciteten hos ett friluftskök är en central aspekt att beakta när du ska välja rätt kök för dina behov. Det är viktigt att förstå hur många personer du kommer att laga mat för och vilka typer av rätter du planerar att laga, för att säkerställa att köket du väljer kan uppfylla dina krav. Här följer några faktorer att tänka på när det gäller matlagningskapacitet och tidigare recenserade produkter som exempel.

 • Antal brännare: Antalet brännare på friluftsköket är en viktig faktor att ta hänsyn till. För enskilda vandrare och backpackers som främst behöver laga enstaka portioner, kan en enda brännare vara tillräcklig, som i fallet med Primus Lite+ Stove System eller MSR Windburner Duo System. Om du däremot campar med en större grupp och behöver laga större mängder mat, kan du behöva ett kök med flera brännare för att underlätta matlagningen.
 • Storlek på kokkärl: Kokkärlens storlek som passar på friluftsköket är avgörande för att avgöra vilken typ av rätter du kan laga. Mindre kök, som Primus Lite+ Stove System, har en liten kastrull på 500 ml och passar bäst för enklare rätter och snabblagad mat. Större kök som Trangia 25-3 UL och Kamoto Openfire Pit erbjuder större kokkärl och matlagningsytor som är mer lämpliga för att laga måltider för flera personer eller mer komplexa rätter.
 • Anpassningsbarhet: Ett friluftskök som är anpassningsbart kan vara en fördel om du vill laga olika typer av mat. Vissa kök, som Primus Lite+ Stove System, kan modifieras för att använda andra typer av kokkärl, som stekpannor eller kastruller som inte ingår i kittet. Detta ger dig större flexibilitet när det gäller matlagning och kan hjälpa dig att förbereda en större variation av rätter under din resa.
gasolkök

Vindskydd

När du väljer ett friluftskök är det viktigt att tänka på hur vinden kan påverka dess prestanda och bränsleförbrukning. Ett kök som är skyddat från vinden kan erbjuda en mer stabil och effektiv låga, vilket gör matlagningen snabbare och minskar mängden bränsle som krävs. Här är några överväganden när det gäller vindskydd och hur tidigare recenserade produkter hanterar detta.

 • Inbyggt vindskydd: Vissa friluftskök har inbyggt vindskydd, vilket kan förbättra prestanda och bränsleeffektiviteten. Till exempel har MSR Windburner Duo System en helt vindsäker konstruktion med tryckregulator, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för vindens inverkan på matlagningen. Ett kök med inbyggt vindskydd kan vara ett bra val för dig som vill undvika att fästa ytterligare skydd och önskar en enkel och effektiv lösning.
 • Separat vindskydd: Om ditt friluftskök inte har ett inbyggt vindskydd kan du överväga att använda ett separat vindskydd för att skydda lågan och öka effektiviteten. Detta kan vara ett bra alternativ för kök som Trangia 25-3 UL eller BioLite Campingspis, där vinden kan påverka prestanda. Med ett separat vindskydd kan du anpassa skyddet efter dina behov och förhållandena på plats.
 • Kökets placering: Förutom att välja ett kök med inbyggt eller separat vindskydd kan du även förbättra prestanda och effektivitet genom att noga välja platsen för ditt friluftskök. Sök efter naturliga vindskydd som klippor, träd eller terräng som kan skydda lågan från vinden och förbättra matlagningens effektivitet.

Genom att vara medveten om hur vinden kan påverka ditt friluftskök och välja ett kök med lämpligt vindskydd kan du förbättra matlagningens effektivitet och minska bränsleförbrukningen. Oavsett om du väljer ett kök med inbyggt vindskydd, som MSR Windburner Duo System, eller ett kök där du behöver använda ett separat skydd, som Trangia 25-3 UL, är det viktigt att ha rätt skydd för att säkerställa en jämn och effektiv matlagning i alla väderförhållanden.

Stabilitet

Ett stabilt friluftskök är avgörande för en säker och effektiv matlagningsupplevelse utomhus. Det hjälper till att minska risken för olyckor, spill och förhindrar att maten eller köket välter. Här följer några aspekter att tänka på när det gäller stabilitet i friluftskök samt hur tidigare recenserade produkter hanterar detta.

 • Stabil bas: Ett friluftskök med en stabil bas är grundläggande för säkerheten. Det är viktigt att köket har en stabil konstruktion som kan stå emot ojämn terräng och luta lite utan att välta. Till exempel har Trangia 25-3 UL en kraftfull konstruktion med bra hållbarhet, vilket innebär att det kan hantera tyngre kokkärl och stå stabilt på olika underlag.
 • Anpassningsförmåga för olika kokkärl: Ett annat viktigt övervägande är hur väl köket kan hantera olika typer av kokkärl. Kök som kan anpassas för att användas med större kastruller och stekpannor, som Primus Lite+ Stove System, är särskilt användbara för dem som vill laga olika typer av rätter eller laga mat för flera personer samtidigt. Se till att köket kan stödja vikten av dina kokkärl och hålla dem säkert på plats under matlagningen.
 • Bredd och viktbalans: När du väljer ett friluftskök bör du även tänka på dess bredd och hur väl det kan balansera vikten av kokkärlen. Ett kök med en bredare bas och lägre tyngdpunkt kommer att vara stabilare och minska risken för att välta. BioLite Campingspis är ett exempel på ett kök med en kompakt och smidig design som erbjuder en bra balans mellan stabilitet och portabilitet.
 • Placering av köket: Slutligen är placeringen av ditt friluftskök en viktig faktor för stabiliteten. Se till att du väljer en plats med jämnt underlag och undvik områden med lösa stenar eller annan terräng som kan göra köket ostabilt.

Att välja ett stabilt friluftskök, som Trangia 25-3 UL eller Primus Lite+ Stove System, och vara uppmärksam på dess placering är avgörande för en säker och effektiv matlagningsupplevelse i det fria. Genom att överväga dessa faktorer kan du minimera risken för olyckor och spill och få ut det mesta av ditt friluftskök.

Tändning

Friluftskök kommer med en mängd olika tändsystem som varierar i enkelhet, säkerhet och användarvänlighet. Här är några av de vanligaste tändsystemen som används i friluftskök, samt några aspekter att tänka på när du väljer en kök baserat på dess tändsystem och hur det relaterar till tidigare recenserade produkter.

Piezo-tändning: Piezo-tändning är en elektrisk tändning som skapar en gnista när den trycks in. Detta tändsystem är enkelt att använda, snabbt och kräver ingen extern tändkälla. Det är dock viktigt att notera att piezotändare kan sluta fungera under mycket kalla eller fuktiga förhållanden. Primus Lite+ Stove System är ett exempel på ett friluftskök som använder piezo-tändning och erbjuder snabb och enkel användning.

Tändstål: Tändstål är ett annat populärt tändsystem som fungerar genom att skapa gnistor när det stryks mot en hård yta, såsom en skrapa av metall. Tändstål är mycket slitstarkt och kan fungera under fuktiga eller kalla förhållanden. Det kräver dock mer skicklighet och tålamod att använda jämfört med piezo-tändning. Trangia 25-3 UL är ett spritkök som kan kräva användning av tändstål för att få igång brännaren.

Tändare: En tändare är en vanlig och enkel tändkälla som kan användas med de flesta friluftskök. Tändare kan dock sluta fungera om de blir våta eller om bränslet tar slut, vilket kan vara en begränsning vid längre expeditioner. BioLite Campingspis är ett exempel på ett friluftskök som kan tändas med en tändare, men det är viktigt att ha en extra tändkälla som backup i händelse av att tändaren inte fungerar.

Vanliga Frågor Om Friluftskök

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett friluftskök, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av friluftskök, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa friluftsköket?

Det bästa friluftsköket är enligt vårt test Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare, då det är ett prisvärt, hållbart och funktionellt set som de flesta kan dra nytta av.

Vad kostar ett friluftskök?

Ett friluftskök brukar vanligtvis kosta någonstans mellan 500-2000 kronor, beroende på kvalité och funktionalitet. Med det sagt finns det självklart billigare och dyrare alternativ än så.

Vilket bränsle är bäst för mina behov?

Att välja det bästa bränslet för ditt friluftskök beror på dina behov och preferenser. Gasolkök, såsom Primus Lite+ Stove System, är kända för snabb uppvärmning och enkel temperaturkontroll. Spritkök, som Trangia 25-3 UL, är pålitliga och miljövänliga, men kan vara långsammare i jämförelse. Fasta bränslen, som används i BioLite Campingspis, erbjuder en unik fördel med att generera el medan du lagar mat, men har en begränsad bränsletillgång.

Hur enkelt är det att sköta och underhålla olika typer av friluftskök?

Gasolkök är relativt enkla att underhålla och kräver oftast bara rengöring av gasbrännaren och ventilerna. Spritkök är också lågunderhåll, men kan behöva rengöras mer noggrant för att förhindra bränslerest, och det gäller själva köket såväl som spritbrännaren. Fasta bränslekök, som BioLite Campingspis, kan kräva mer rengöring och underhåll på grund av aska och sot från träbränsle. Att överväga underhållet kan hjälpa dig att välja rätt friluftskök för din livsstil.

Vilka friluftskök rekommenderas för olika typer av äventy?

För solovandringar är lätta och kompakta kök som Primus Lite+ Stove System idealiska. För familjecamping kan större och mer mångsidiga kök som Trangia 25-3 UL vara ett utmärkt val. Gruppexpeditioner kan dra nytta av kök som BioLite Campingspis, som erbjuder en unik förmåga att generera el för att ladda enheter, eller ett robust gasolkök som MSR Windburner Duo System, som är vindsäkert och modulärt.

Sammanfattningsvis Om Friluftskök

Om du gillar att spendera tid ute i naturen kommer du att behöva ett bra friluftskök för att kunna laga mat. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 33

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.