5 Bästa Frystorkade Maträtter (2024): Bäst i Test

bäst i test frystorkad friluftsmat

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Du har säkert känt det själv, men middagar är bland de bästa tidpunkterna under alla vandringsäventyr. Det finns inget bättre än en varm och god måltid i slutet av en lång dags vandring.

Frystorkad mat är ett perfekt alternativ för de som vill ha med sig något gott, näringsrikt, och enkelt att tillaga. Vi har testat många av de olika märken som finns på marknaden, och har i denna guide jämfört och recenserat dessa utifrån dessa viktiga faktorer.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


Topp 5 Bästa Frystorkad Friluftsmat:

 1. 1
  Bäst i Test Frystorkad Mat: Real Turmat Chicken Masala - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Stora Måltid Av Frystorkad Mat: Blå Band Skinnarmo's Pasta Carbonara - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Veganska Frystorkad Mat: Summit To Eat 5 Bean Cassoulet - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Friluftsmat För Frukost: Adventure Food Crunchy Müsli - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Frystorkad Mat: Lyofood Cream of Tomato And Pepper Soup With Rice - Läs Recension

1. Real Turmat Chicken Masala

Bäst i Test Frystorkad Mat


Real Turmat Chicken Masala

Tillagningstid:

8 minuter

Kalorier per förpackning:

707 kcal

Vikt:

160 g

Kcal/g:

4.42

Förstklassig Klassiker Med God Smak & Innehåll

Real Turmat är en mycket populär tillverkare av friluftsmat, så det är ingen förvånad att vi rankar de högst i vårt test. Smakmässigt är det inga andra alternativ som kommer med så många olika goda smaker som passar diverse speciella önskemål, där Chicken Masala ovan till exempel är glutenfri.

Sortimentet är tillagat av helt naturliga ingredienser, och de olika maträtterna har en seriös smak och en ingrediensförteckning som är kort och lättläst (översättning: riktig mat). Volymen av mat är också åt det generösa hållet så du kan bli mätt på hela 700 kalorier per för packning. Kombinationen av smak, kvalitetsingredienser och förhållandet mellan kalorier och vikt gör att detta blir vår solklara testvinnare.

Du kanske skulle tro att Real Turmats sortiment skulle vara dyra med tanke på denna strålande recension, men trots det är de i samma prisklass som de flesta andra valen på denna lista. Det kanske inte är de mest kryddstarka måltiderna, men kombinationen av utbud, kvalité och pris gör Real Turmats frystorkade måltider svårslagna.

FÖRDELAR

 • Finns i många olika goda smaker
 • Mättande och stor portion
 • Enkel och snabb att tillaga

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Blå Band Skinnarmo's Pasta Carbonara

Bästa Stora Måltid Av Frystorkad Mat


bla-band-skinnarmo-s-pasta-carbonara-nocolour

Tillagningstid:

10 minuter

Kalorier per förpackning:

617 kcal

Vikt:

143 g

Kcal/g:

4.31

God Och Smidig Frystorkad Mat Perfekt För Vandringen

Blå Band är ett företag som är känt för att göra några av de bästa frystorkade livsmedlen på marknaden, och deras Skinnarmo's Pasta Carbonara är inget undantag. Det här alternativet ger en rejäl och mättande måltid som gör att du känner dig nöjd efter en lång dag på vandringsleden.

Pasta carbonara-rätten kommer i en generös portionsstorlek och är fullmatad med kalorier för att hjälpa dig att tanka upp efter en lång dag. Med 617 kcal räcker det till en ganska stor måltid måltid, men är något mindre än Tremats alternativ ovan rent kalorimässigt. Den har också en kort tillagningstid på bara tio minuter, vilket gör den perfekt för dig som vill ha en snabb och enkel måltid.

Blå Band Skinnarmo's Pasta Carbonara är ett utmärkt val för den som letar efter en välsmakande och mättande frystorkad måltid. Det bör dock noteras att den här rätten har en kortare hållbarhet än några av de andra alternativen på den här listan.

FÖRDELAR

 • Finns i många olika goda smaker
 • Bra portion sett till vikt
 • Enkel och snabb att tillaga

NACKDELAR

 • Inte den längsta hållbarheten

3. Summit To Eat 5 Bean Cassoulet

Bästa Veganska Frystorkad Mat


Summit To Eat 5 Bean Cassoulet

Tillagningstid:

8 minuter

Kalorier per förpackning:

601 kcal

Vikt:

102 g

Kcal/g:

5.89

Högkvalitativt Och Lätt Frystorkad Mat För Ditt Nästa Äventyr

Om du letar efter en veganvänlig frystorkad måltid är Summit To Eats Cassoulet med fem bönor ett utmärkt alternativ. Den här rätten är fullmatad med näringsrika bönor och grönsaker, vilket ger en mättande och tillfredsställande måltid.

Cassoulet är också mycket lätt och packbar, vilket gör den perfekt för dem som vill spara utrymme i sin ryggsäck. Med bara 102 gram är det ett av de lättaste alternativen på den här listan. Med tanke på att den innehåller hela 600 kalorier också innebär det att det är ett av de bästa alternativen på marknaden sett till kcal/g.

Är du en ultralätt vandrare som letar efter att spara varje gram möjligt, är Summit to Seas rätt val för dig. Dessutom är förberedelsetiden bara tio minuter, vilket gör det till en snabb och enkel måltid för upptagna vandrare.

Summit To Eats Five Bean Cassoulet är ett utmärkt alternativ för veganer, men det bör noteras att den är något dyrare än några av de andra alternativen på denna lista. Det är dock en högkvalitativ och lätt att tillaga frystorkad måltid som är perfekt för ditt nästa äventyr.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och packbar
 • Goda veganska alternativ
 • Näringsrikt

NACKDELAR

 • Något dyrare alternativ

4. Adventure Food Crunchy Müsli

Bästa Friluftsmat För Frukost


Adventure Food Crunchy Musli

Tillagningstid:

2 minuter

Kalorier per förpackning:

600 kcal

Vikt:

165 g

Kcal/g:

3.64

Härlig Müsli Som Kan Tillagas Varmt Och Kallt På 2 Minuter

Adventure Foods Crunchy Musli är ett gott och näringsrikt frukostalternativ för dig som är på språng. Den här rätten är snabb och enkel att förbereda, vilket gör den perfekt för upptagna vandrare.

Precis som med de andra alternativen av frysta måltider på denna lista kan du tillaga och äta det direkt från påsen, men det härliga med detta alternativ är att du kan tillaga det med både varmt och kallt vatten, även då det är godast med varmt i vår åsikt.

Det innebär att du snabbt kan tillaga det på morgonen och komma iväg utan att spendera allt för mycket tid runt lägret. Vill du använda varmt vatten behöver du bara värma upp lite vatten och låta det stå i 2 minuter.

Müslin är också mycket prisvärd, vilket gör den till ett bra alternativ för dem som har en budget. Med bara 79 kronor per förpackning är det ett av de mest prisvärda alternativen på den här listan. Det bör dock noteras att müsli är hög på kolhydrater, så det är inte det bästa valet för dem som letar efter något mer proteinrikt.

FÖRDELAR

 • Väldigt snabbtillagad (kan ätas kall också)
 • Härlig och god frukost
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Mycket kolhydrater

5. Lyofood Cream of Tomato And Pepper Soup With Rice

Bästa Billiga Frystorkad Mat


Lyofood Cream of Tomato And Pepper Soup With Rice

Tillagningstid:

5 minuter

Kalorier per förpackning:

234 kcal

Vikt:

60 g

Kcal/g:

3.9

Bästa Mindre Portioner Av Friluftsmat För En Billigare Peng

Den här produkten är bäst för dig som vill ha billig och mindre frystorkad matportion som är snabb och enkel att tillaga. De små portionerna är perfekta för dem som inte vill spendera mycket pengar, och tillagningstiden är bara fem minuter. Planerar du att gå längre sträcker bör du däremot ha med dig större måltider, då 234 kalorier inte kommer att räcka särskilt långt för att ge dig energi för hela dagen.

Det bör dock noteras att portionerna är på den lilla sidan, så detta kanske inte är det bästa valet för dem som letar efter något mer omfattande. Med bara 60 gram per förpackning är det dessutom ett av de lättare alternativen på den här listan när det gäller vikt.

Detta innebär att kcal/g-förhållandet inte är lika bra som några av de andra alternativen på den här listan, men inte allt för dåligt. Generellt sett hade vi däremot inte rekommenderat detta för de som är ute och vandrar.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Slitstarka
 • Prisvärda

NACKDELAR

 • Saknar samma skydd och stötning som andra alternativ

Frystorkad Friluftsmat - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Tillagningstid

Kalorier

Vikt

Kcal/g

99 kr

8 minuter

707 kcal

160 g

4.42

85 kr

10 minuter

617 kcal

143 g

4.31

110 kr

10 minuter

601 kcal

102 g

5.89

 79 kr

2 minuter

600 kcal

165 g

3.64

65 kr

5 minuter

234 kcal

60 g

3.9

Vad Är Frystorkad Mat?

Torkning av livsmedel är en konserveringsmetod som används för att förlänga livsmedlets hållbarhet genom att ta bort vatteninnehållet. Det är också en av de äldsta och mest utbredda teknikerna för konservering av livsmedel, som är äldre än många andra moderna metoder som konservering och frysning.

frystorkad mat goda maträtter

Frystorkad mat är livsmedel som har torkats med hjälp av kryogen frysteknik istället för värme. Vattnet avlägsnas från livsmedlet i dess frysta tillstånd, snarare än i dess torkade tillstånd. Detta möjliggör en produkt av mycket högre kvalitet med bättre smak, konsistens och näringsinnehåll än traditionella uttorkningsmetoder.

Torkad VS Frystorkad Friluftsmat

Torkning och frystorkning är två olika metoder för att bevara livsmedel. Vid frystorkning placeras maten i temperaturer under noll grader och värms gradvis upp, vilket gör att vattnet i maten övergår från fast till gasformigt tillstånd. Vid uttorkning utsätts livsmedlet däremot för varm och torr luft under flera timmar (rökning och soltorkning är också metoder för uttorkning). I slutändan tar frystorkningsprocessen bort 98-99 procent av fukten från maten, medan uttorkningsmetoden tar bort 95 procent. Båda processerna resulterar i torkad mat som måste blötläggas i vatten för att återfå sin storlek, konsistens och ätbarhet, men med märkbart olika egenskaper.

På grund av den lägre vattenhalten är frystorkad mat lättare och har längre hållbarhet än torkad mat. Överraskande nog blandas den också ut med vatten nästan dubbelt så snabbt-

Å andra sidan krymper torkade ingredienser mer (tänk plommon till russin), vilket innebär att de tar mindre plats i din packning. De är också kända för att behålla sin ursprungliga konsistens bättre än frystorkade ingredienser. När det gäller smaken är de två metoderna lika bra som varandra.

I denna guide har vi framför allt fokuserat på frystorkade måltider, då dessa passar bäst för friluftsäventyr och vandringar.

Frystorkad Mat- Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper frystorkad mat. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika alternativen åt.

Hur Vårt Test & Utvärdering Gott Till

Att utvärdera måltider är inte detsamma som att utvärdera en friluftskniv eller skaljacka, då det är högst individuellt vad du kommer att tycka om måltiden i fråga. Preferenser för saker som glutenfria, vegetariska eller proteinrika alternativ är också högst personligt.

äta gott vandringsmat

Många prioriterar smaken, medans andra letar efter naturliga ingredienser med så mycket näring som möjligt. Vi har försökt att ta alla dessa punkter i beaktning under vårt test, men vi har även tittat närmare på saker som näringsvärde, vikt, pris, tillagning, konsistens och mycket mer. Men vi menar inte att detta är den enda sanningen, då vi kanske gillar maträtter som du helt enkelt inte gör.

Tillagning & Tillagningstid

En av de viktigaste sakerna efter en lång dag ute på vandringslederna är att det går snabbt och enkelt att tillaga sin friluftsmat. Som tur är det mycket enkelt att tillaga frystorkad mat då majoriteten kan tillagas direkt i påsen genom att tillföra varmt vatten.

Du slipper också att diska rent kastrull och annat då du helt enkelt kan kasta förpackningen efter att du har ätit upp din måltid. Som vi nämnde tidigare tenderar frystorkad mat också att snabbt absorbera varmt vatten, vilket innebär att tillagningstiden är ganska låg.

Den största boven här kommer att vara ditt stormkök, och hur starkt detta är. En starkare modell kommer att kunna koka upp vatten snabbare, där Jetboil bland annat har några alternativ som kan koka upp en liter vatten på några få minuter.

Men hur lång tid det tar för en specifik måltid att tillagas kan variera från tillverkare och måltid. Vissa leverantörer, till exempel Patagonia Provisions, erbjuder till exempel en rad soppor som bara tar tre minuter att laga, medan andra kan ta upp till 20 minuter.

Portionsstorlek & Kaloriinnehåll

Hur stora måltider du tar med dig under din vandring är självklart viktigt att tänka på. Om du rör på dig mycket under dagen förbränner du en hel del kalorier, så det kan vara en bra idé att fylla på med energi genom att äta ett kaloririkt mål i slutet av dagen.

Många föredrar också större portioner, då det är lätt att känna sig hungrig efter en lång dag ute i vildmarken. Du kommer helt klart att behöva äta mer än vad du brukar göra till vardags, så att ha en övergriplig förståelse över hur mycket kalorier du förbränner, och hur mycket dessa måltider innehåller ger dig bäst förutsättningar.

Så kom ihåg, kalorier är helt klart din vän när du är ute och vandrar, och näringsinnehållet av din frystorkad mat förtjänar en närmare titt.

frystorkad mat näringsvärde

I denna guide har vi markerat ut exakt hur mycket kalorier varje paket av frystorkad mat innehåller, vilket kan ge dig en övergripande bild över hur kaloririka eller snåla de olika måltiderna är. De flesta tenderar att innehålla ungefär 600 kcal, vilket motsvarar en relativt vanlig måltid för de flesta. Men är du ute och går 10+ timmar om dagen finns det en stor chans att du kanske behöver få i dig två för att täcka dina kalori- och hungerbehov.

Vikt & Kalorier Per Gram

Vikten är viktigt att tänka på då du eventuellt behöver bära med dig ett antal olika frystorkade måltider i vandringsryggsäcken. En skillnad på 50 gram från ett märke till ett annat kanske inte låter som en särskilt stor skillnad, men har du med dig 10 stycken blir det snabbt ett större problem.

Vår tanke är därför att vi vill maximera smaken och kalorierna vi kan få ut från varje gram, vilket är varför vi gillar att tänka på hur mycket kalorier en viss måltid förser dig i förhållande till dess uttorkade vikt.

Det kan man enkelt göra genom att ta innehållets kalorivärde och dividera detta med dess vikt. Friluftsmat som innehåller 600 kalorier och väger 200 gram har då en "kcal/g" på 4. Detta ger dig en bra uppskattning över hur mycket mat du får sett till dess vikt.

Näringsinnehåll & Önskemål

Som vi berörde tidigare så är måltider och ätande en väldigt individuell sak, och att välja rätt alternativ utifrån dina preferenser kan ibland vara svårt. Som tur är finns det idag många alternativ på marknaden som är veganska, glutenfria, laktosfria, och mycket mer. Här gäller det bara att kolla en extra gång på näringsinnehållet för att försäkra dig om att de inte innehåller några ingredienser som du vill undvika.

Hållbarhet

Hållbarheten av frystorkad mat är ofta flera år, så det är generellt sett inget du behöver oroa dig särskilt mycket över, om du inte tenderar att köpa frystorkad mat i storpack för flera år framöver.

Men det är ändå värt att nämna, eftersom miljöpåverkan från frystorkad mat och dess förpackningar inte bör ignoreras. Om du är någon som gillar att handla i stora mängder och har mycket av den här typen av mat hemma, kan du överväga att donera oöppnade eller oönskade paket till din lokala matbank. De har ofta ett sista användningsdatum som är mycket kortare än det faktiska utgångsdatumet, så det är alltid bäst att kontrollera innan du donerar.

Miljö & Ekologiska Ingredienser

Vi vill alla göra en insats för miljön, och det är något du bör tänka på när du köper din frystorkade mat. Många märken använder nu återvunnet material i sina förpackningar, vilket är ett utmärkt sätt att minska ditt ekologiska fotavtryck.

frystorkad friluftmat städa

Men det är inte bara förpackningen som du måste tänka på - själva maten kan också ha en inverkan. Vissa märken använder till exempel mer hållbara ingredienser än andra. Så om detta är något som är viktigt för dig, se till att kontrollera innan du köper.

Kom ihåg att aldrig slänga paketen i naturen efter du har ätit din måltid. Lämna alltid platsen som när du kom.

Pris & Värde För Pengarna

Slutligen kommer vi till priset. Detta är naturligtvis ett viktigt övervägande när man köper något, men det kan vara särskilt knepigt när man försöker hitta de bästa frystorkade livsmedlen.

Med ett så stort utbud av alternativ på marknaden är det svårt att urskilja de åt. Kalorimässigt finns det helt klart många alternativ som presterar lika i samma prisklass, så här handlar det mer om innehåll och smak. Vissa alternativ är däremot ganska dyra sett till dess kaloriinnehåll.

Frukost & Efterrätt

Det är inte bara lunch och middag du kan täcka med frystorkad mat, utan det finns även alternativ för frukost och till och med efterrätter. Många av oss föredrar något lättare på morgonen, och då kan ett alternativ som Adventure Food Crunchy Musli vara perfekt. Det kräver inte ens varmt vatten för att vara gott, så du slipper även att koka upp det så att du snabbare kan packa ihop och komma iväg för dagen.

För dem som är sötsugna finns det också frystorkade fruktsnacks som kan ätas som de är eller läggas till andra rätter för att få lite extra sötma. Dessa är en utmärkt efterrätt efter en frystorkad måltid eller kan till och med användas som ett energigivande mellanmål under dagen.

Andra Alternativ För Friluftsmat

Färdigpackade friluftsmåltider med frystorkad mat är som vi tidigare sagt det smidigaste och lättaste sättet att ta med mat på en vandringsresa i naturen. Med det sagt så finns det fortfarande gott om andra alternativ med "riktiga" ingredienser.

Pasta, couscous och kyckling på burk, en fryst burrito, till och med färska grönsaker: det finns inga gränser. För vissa kan matlagning (snarare än att bara hälla vatten i en påse och vänta 10 minuter) till och med vara ett roligt sätt att koppla av i slutet av dagen.

Det går inte att förneka att frystorkade måltider är det enklaste, men låt inte den här guiden få dig i tron att de är det enda sättet att göra det på. Var kreativ och ha kul där ute.

Stormkök, Bränsle Och Köksredskap

Nästan alla frystorkade måltider är som godast när du blandar det med varmt vatten, så att ha ett sätt att kunna koka upp vatten i naturen är en väsentlighet för att få ut det mesta av dessa måltider.

tillagning frystorkad mat stormkök

Vi rekommenderar att du tar med dig ett smidigt stormkök som snabbt och enkelt kan koka upp vattnet du behöver. Dessa är ofta anpassade för vandrare, och kommer i mycket kompakta och lätta modeller som enkelt får plats i ryggsäcken.

Som tur är behöver du inte ha med dig särskilt mycket bränsle om allt du behöver göra är att koka upp några liter vatten. Att tillaga en hel måltid över stormköket kommer däremot dra betydligt mer bränsle.

Vill du lära dig mer om stormkök och vilken modell som är bäst för dig kan du läsa vår guide här.

När det kommer till köksredskap när du är ute och vandrar rekommenderar vi att du går in med en minimal inställning. Ta endast med det du behöver, och fundera på vad som kan undvaras. Behöver du till exempel verkligen en kniv när de flesta frystorkade måltider bara kräver att du tillsätter vatten och väntar?

Vanliga Frågor Om Frystorkad Mat

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av frystorkad mat, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av måltider, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa frysta måltiden?

De bästa frystorkade maten är enligt vårt test Real Turmats sortiment, och särskilt deras Chicken Masala.

Vad kostar frystorkad mat?

En portion av frystorkad mat kommer vanligtvis kosta dig runt 100 kronor, beroende på hur mycket innehåll och vilken kvalité det är på ingredienserna.

Finns det någon frystorkad mat som är glutenfri?

Ja det finns frystorkad mat som är helt glutenfritt. Vårt toppval Chicken Masala är till exempel glutenfritt.

Var kan man köpa frystorkad mat?

Det finns många butiker som säljer frystorkad mat, såsom Ö&B, ICA, XXL, COOP, Willys och många fler. Här kan du ofta hitta de på rea, men annars kan du köpa de online från butiker såsom Outnorth, Outdoorexperten eller Thegeneralprepper.

Hur lång hållbarhet har frystorkad mat?

Hållbarheten för frystorkade livsmedel kan variera mycket, men de har ofta en hållbarhet på cirka 5 år. Det innebär att du kan förvara dem länge utan att behöva oroa dig för att de ska bli dåliga.

Hur förbereder jag frystorkad mat?

För att tillreda frystorkad mat lägger du helt enkelt till vatten och väntar på att den ska absorbera vattnet. Detta tar vanligtvis cirka tio minuter, men kan variera beroende på vilken typ av mat det rör sig om. När maten har återfuktats är den klar att äta.

Sammanfattningsvis Om Frystorkad Mat

Så där har du det - vår guide till de bästa frystorkade livsmedlen på marknaden idag. Vi hoppas att detta har varit till hjälp och att du nu känner dig bättre rustad för att välja rätt alternativ för dina behov. Om du har några frågor, tveka inte att höra av dig till oss

Och kom ihåg - städa alltid upp efter dig när du njuter av naturen!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 27

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.