• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Kläder
 • /
 • 3 Bästa Funktionsstrumpor För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

3 Bästa Funktionsstrumpor För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

bästa funktionsstrumpor bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juni 2023

Välkommen till vår guide om de bästa funktionsstrumporna! Som experter på området har vi sammanställt denna guide för att hjälpa dig att hitta de bästa funktionsstrumporna som kommer att förbättra din prestation och komfort under aktiviteter.

Funktionsstrumpor är inte bara vanliga strumpor. De är designade med speciella funktioner och material för att hålla dina fötter torra, bekväma och skyddade under långa perioder av fysisk aktivitet. Oavsett om du är en löpare, vandrare, cyklist eller bara tränar på gymmet, kan funktionsstrumpor hjälpa till att minska skav, blåsor och andra obehag som kan uppstå under träning.

Vårt team av experter har utfört omfattande forskning och tester för att identifiera de bästa funktionsstrumporna på marknaden. Vi har tagit hänsyn till faktorer som material, passform, stöd och andningsförmåga för att välja ut de strumpor som ger dig den bästa upplevelsen.

I denna guide kommer vi att ge dig en översikt över de olika typerna av funktionsstrumpor som finns tillgängliga och vad du bör leta efter när du väljer rätt par för dina behov. Vi kommer också att ge dig våra toppval för de bästa funktionsstrumporna på marknaden idag.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Funktionsstrumporna För Dam & Herr Är:

 1. 1
  Bäst i Test Funktionsstrumpor: Pinewood Drytex Mellanstrumpa - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Funktionsstrumpor: Aclima Trekking Socks - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Funktionsstrumpor För Löpning: Injinji Run Light Mini-Crew - Läs Recension

1. Pinewood Drytex Mellanstrumpa

Bäst i Test Funktionsstrumpor


Pinewood Drytex Mellanstrumpa

Material:

42% Drytex, 25% ull, 22% polyamid, 9% polypropylen, 2% elastan

Höjd:

Mellan

Tjocklek:

Mellan

Perfekta Allround Funktionsstrumpor För Varierade Aktiviteter

Vår testvinanre är Pinewood Drytex Mellanstrumpa och jag måste säga att jag är imponerad av dess prestanda i förhålladne till andra funktionsstrumpor vi testat. Dessa funktionsstrumpor är tillverkade av en blandning av olika material, inklusive Drytex, ull, polyamid, polypropylen och elastan, vilket ger en bra balans mellan hållbarhet och komfort.

Ett av de mest imponerande egenskaperna hos dessa strumpor är deras förmåga att transportera överskottsfukt från huden till utsidan på ett mycket effektivt sätt. Detta resulterar i en svalkande och ventilerande känsla, som är mycket välkommen under intensiv träning eller aktiviteter.

Passformen är också utmärkt, vilket bidrar till en bekväm och stödjande känsla för fötterna. Strumporna är utformade för att passa bra runt foten och benet, utan att röra sig eller glida ner under aktiviteterna.

En annan fördel med dessa strumpor är deras mångsidighet. De fungerar bra för många olika aktiviteter, från vandring och löpning till cykling och gymträning. Även om de kanske inte är de bästa funktionsstrumporna inom ett specifikt område, presterar de bra inom många olika områden.

När det gäller nackdelar så skulle jag säga att det enda som kan nämnas är att de kanske inte är de mest specialiserade funktionsstrumporna på marknaden. Men om du letar efter mångsidiga allround funktionsstrumpor som fungerar bra för en mängd olika aktiviteter, så är Pinewood Drytex Mellanstrumpa ett utmärkt val.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med dessa funktionsstrumpor och skulle starkt rekommendera dem till alla som söker efter en mångsidig, bekväm och prestandaorienterad strumpa för varierade aktiviteter.

FÖRDELAR

 • Mångsidiga funktionsstrumpor för många olika aktiviteter
 • Transporterar överskottsfukt till utsidan på ett mycket effektivt sätt
 • Svalkande och ventilerande känsla
 • Bra passform

NACKDELAR

 • Presterar inte bäst inom något område, men bra inom många

2. Aclima Trekking Socks

Näst Bäst i Test Funktionsstrumpor


Aclima Trekking Socks

Material:

70% Merinoull, 28% Polyamid, 2% Lycra

Höjd:

Mellan

Tjocklek:

Mellan

Mångsidiga Friluftstrumpor Med Fantastisk Funktionalitet

Vi har också haft möjlighet att testa Aclima Trekking Socks, och dessa funktionsstrumpor är imponerande på många sätt. Tillverkade av en blandning av merinoull, polyamid och lycra, ger de en perfekt balans mellan komfort, andningsförmåga och hållbarhet.

Ett av de mest imponerande egenskaperna hos dessa strumpor är deras funktionella ventilationszoner som ger ökad andningsförmåga och ventilation. Detta bidrar till en svalkande och ventilerande känsla som hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma under intensiv träning eller aktiviteter.

Dessutom ger strumporna en bra dämpning på undersidan, vilket är viktigt för att minska risken för skador och trötthet under längre perioder av aktivitet.

Tyvärr finns det också några nackdelar med dessa strumpor. Ibland kan de röra sig lite, vilket kan orsaka skavsår om de inte justeras på rätt sätt. Dessutom har de inte den bästa slitstyrkan, vilket innebär att de kanske inte är det bästa valet för extremt krävande aktiviteter.

Jämfört med tidigare recenserade funktionsstrumpor såsom Pinewood Drytex Mellanstrumpa, skulle jag säga att Aclima Trekking Socks har en högre grad av specialisering och riktas mer mot friluftsliv och vandring. De har en högre andningsförmåga och en mer dämpande undersida, men kanske inte lika mångsidiga som Pinewood Drytex Mellanstrumpa.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med Aclima Trekking Socks och rekommenderar dem starkt till alla som söker efter en mångsidig och funktionell funktionsstrumpa för friluftsliv och vandring. De kan ha vissa nackdelar, men deras fantastiska funktioner, speciellt de funktionella ventilationszonerna och dämpning på undersidan, gör dem till ett utmärkt val för alla som söker efter en högkvalitativ funktionsstrumpa för friluftsliv.

FÖRDELAR

 • Mångfunktionella fritidsstrumpor
 • Funktionella ventilationszoner för ökad andningsförmåga
 • Bra dämpning på undersidan av strumporna

NACKDELAR

 • Har en tendens att röra sig lite och kan eventuellt orsaka skavsår
 • Inte den bästa slitstyrkan

3. Injinji Run Light Mini-Crew

Bästa Funktionsstrumpor För Löpning


Injinji Run Light Mini-Crew

Material:

80% nylon, 20% elastan

Höjd:

Låga

Tjocklek:

Tunna

Extremt Bekväma Och Effektiva Strumpor För Löpning Med Tådesign

Sist ut har vi testat Injinji Run Light Mini-Crew, som vi anser är de bästa strumporna för löpning, och jag måste säga att jag är mycket imponerad av dessa strumpor. De är tillverkade av en blandning av nylon och elastan, vilket ger en perfekt balans mellan komfort, andningsförmåga och stöd.

En av de mest imponerande egenskaperna hos dessa strumpor är deras unika tådesign som ger en bra passform utan skavsår mellan tårna. Detta är särskilt viktigt för löpare, som ofta upplever skavsår och obehag på grund av tårna som gnider mot varandra. Tådesignen kan ta lite tid att vänja sig vid, men efter en kort tid kommer man att uppskatta hur bekväma de är.

Dessutom har strumporna en extra förstärkt toppsektion som hjälper till att hålla smuts och vätska ute. Detta är en viktig egenskap för löpare som ofta utsätts för regn och leriga förhållanden.

En annan fördel med dessa strumpor är deras stödjande effekt på ojämn terräng. Deras extra stöd gör dem perfekta för trailrunning eller löpning på ojämnt underlag. De håller sig också bra på plats i trailskoran, även efter tvätt.

Jämfört med tidigare recenserade funktionsstrumpor, såsom Aclima Trekking Socks och Pinewood Drytex Mellanstrumpa, skulle jag säga att Injinji Run Light Mini-Crew är mer specialiserade på löpning. De har en annorlunda tådesign, som kanske tar lite tid att vänja sig vid, men ger utmärkt passform och komfort.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med Injinji Run Light Mini-Crew och rekommenderar dem starkt till alla löpare som söker efter en högkvalitativ funktionsstrumpa med en unik tådesign. De är extremt bekväma och effektiva för löpning, med extra stöd på ojämn terräng och förstärkt toppsektion.

FÖRDELAR

 • Tådesign som en bra passform utan skavsår mellan tårna
 • Passform som håller sig bra även efter tvätt
 • Extra förstärkt toppsektion för att hålla smuts och vätska ute
 • Extra stödjande på ojämn terräng (perfekt för trailrunning eller löpning på ojämnt underlag)

NACKDELAR

 • Tådesignen tar lite tid att vänja sig vid

Funktionsstrumpor - Köpguide

Att hitta ett bra par funktionsstrumpor kan vara svårt med så många olika val på marknaden. Här är de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter innan du köper dina egna funktionsstrumpor.

Material

Materialvalet för funktionsstrumpor är viktigt att ta hänsyn till eftersom det kan påverka prestanda, komfort och hållbarhet. De flesta funktionsstrumpor är tillverkade av en kombination av syntetiska material och naturfibrer, såsom ull eller bomull.

När det gäller syntetiska material kan man använda material som polyester, nylon och elastan, som alla har fördelar som torkar snabbt, andningsförmåga, slitstyrka och formbeständighet. Till exempel, Aclima Trekking Socks är tillverkade av en blandning av merinoull och polyamid, vilket ger en bra balans mellan komfort och hållbarhet.

funktionsstrumpor bra

När det gäller naturfibrer, såsom ull och bomull, så är fördelarna att dessa material ofta är mjuka och bekväma mot huden, och att de kan erbjuda värme och isolering. Till exempel är Pinewood Drytex Mellanstrumpa tillverkade av en blandning av ull och polyamid, vilket ger både komfort och andningsförmåga.

Det är viktigt att tänka på vilket material som passar dina specifika behov och preferenser. Om du till exempel är allergisk mot ull eller om du behöver strumpor som torkar snabbt, kan det vara bättre att välja strumpor med ett högre innehåll av syntetiska material. Å andra sidan, om du behöver strumpor för kalla temperaturer, kan det vara bättre att välja strumpor med högre andel av ull eller bomull.

Tjocklek

Tjockleken på funktionsstrumpor är en viktig faktor att tänka på eftersom det kan påverka prestanda och komfort under olika aktiviteter. Tunnare strumpor är oftast bättre för aktiviteter som löpning och vandring, eftersom de är lätta, andningsbara och ger ökad rörelsefrihet. Tjockare strumpor är bättre för kallt väder och vinteraktiviteter, eftersom de ger extra isolering och skydd mot kyla.

En av de tunnare funktionsstrumporna som vi har recenserat tidigare är Injinji Run Light Mini-Crew, som är speciellt utformade för löpning och har en tunn tjocklek för att öka rörelsefriheten och andningsförmågan.

Aclima Trekking Socks är ett exempel på en mellantjock funktionsstrumpa som passar bra för vandring och andra utomhusaktiviteter, eftersom de ger en balans mellan värme och andningsförmåga.

Pinewood Drytex Mellanstrumpa är ett exempel på en något tjockare funktionsstrumpa som är utmärkt för vandring i kallare väder. Dess tjockare konstruktion ger extra isolering och skydd mot kyla.

Höjd

Höjden på funktionsstrumpor är en annan viktig faktor att tänka på när man väljer strumpor för olika aktiviteter. Strumpor kan ha olika höjd, från ankelskärning till knälång, och valet av höjd beror ofta på vilken aktivitet man planerar att använda dem för.

längd-och-höjd-på-strumpor

Ankelskurna strumpor är vanligtvis bäst för aktiviteter som löpning, gymträning och andra aktiviteter som kräver snabba rörelser och hög grad av rörelsefrihet. Injinji Run Light Mini-Crew är ett exempel på en ankelskuren funktionsstrumpa som är speciellt utformad för löpning.

Mellantjocka strumpor som Aclima Trekking Socks är vanligtvis bättre för aktiviteter som vandring och andra utomhusaktiviteter där man behöver mer stöd och skydd för benet. Dessa strumpor kan ha en höjd från ankelskärning till mellanbenet.

Tjockare strumpor, som Pinewood Drytex Mellanstrumpa, är vanligtvis bäst för kallt väder och vinteraktiviteter, där extra isolering och skydd mot kyla krävs. Dessa strumpor kan ha en höjd från mellanbenet till knälång.

Passform

Passform är en viktig faktor att tänka på när man väljer funktionsstrumpor, eftersom en bra passform kan hjälpa till att undvika skav och blåsor och ge en ökad komfort under aktiviteterna.

Injinji Run Light Mini-Crew har en speciell tådesign som ger en perfekt passform runt varje tå och undviker skav och blåsor. Strumporna har också extra förstärkning runt fotbollen för att ge stöd och komfort under löpning eller andra aktiviteter.

Aclima Trekking Socks och Pinewood Drytex Mellanstrumpa har också en god passform som ger stöd och komfort runt foten och benet. Aclima Trekking Socks har också extra padding på undersidan av foten för att ge extra stöd och komfort under vandring.

När man väljer funktionsstrumpor är det viktigt att välja en storlek som passar din fot och ditt ben. Strumporna ska inte vara för stora eller för små, och de ska sitta bekvämt runt foten och benet utan att röra sig eller glida ner under aktiviteten.

Komfort

Komfort är en avgörande faktor att tänka på när man väljer funktionsstrumpor, eftersom obehag eller irritation från strumporna kan göra det svårt att utföra aktiviteter.

Injinji Run Light Mini-Crew har en mycket mjuk och bekväm känsla mot huden, vilket är viktigt för att undvika skav eller irritation. Strumporna har också extra förstärkning på undersidan för att ge extra stöd och dämpning vid löpning eller andra aktiviteter.

Aclima Trekking Socks och Pinewood Drytex Mellanstrumpa har också en mjuk och bekväm känsla mot huden, och har också extra dämpning och stöd för att öka komforten under vandring och andra utomhusaktiviteter.

smidiga och bra funktionsstrumpor

För att öka komforten av funktionsstrumpor är det också viktigt att tvätta och sköta om dem på rätt sätt, eftersom smuts och bakterier kan orsaka obehag och dålig lukt. Följ därför alltid tillverkarens tvättinstruktioner för att säkerställa att strumporna håller sig fräscha och bekväma under en längre tid.

Andningsförmåga

Andningsförmåga är en annan viktig faktor att tänka på när man väljer funktionsstrumpor, eftersom det kan påverka hur väl strumporna transporterar bort fukt från fötterna och håller dem torra och bekväma under intensiv träning eller aktiviteter.

Funktionsstrumpor som Aclima Trekking Socks och Pinewood Drytex Mellanstrumpa har ventilationssystem som främjar andningsförmågan och hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma. Aclima Trekking Socks har ventilationszoner på ovansidan av foten och på fotryggen, medan Pinewood Drytex Mellanstrumpa har en speciell Drytex-teknologi som effektivt transporterar bort överskottsfukt från fötterna.

Injinji Run Light Mini-Crew har också en hög grad av andningsförmåga, tack vare dess tunna material och tådesign som minimerar svettning och skavsår.

Att välja funktionsstrumpor med god andningsförmåga är särskilt viktigt för aktiviteter som löpning, vandring och andra utomhusaktiviteter där svettning och överskottsfukt kan orsaka obehag och skav.

Stöd

Stöd är en annan viktig faktor att tänka på när man väljer funktionsstrumpor, eftersom strumporna kan ge extra stöd och stabilitet för fötter och anklar under aktiviteterna.

Injinji Run Light Mini-Crew har extra förstärkning runt fotbollen för att ge extra stöd och dämpning vid löpning eller andra aktiviteter, medan Aclima Trekking Socks och Pinewood Drytex Mellanstrumpa också har extra dämpning och stöd för att öka komforten och stabiliteten under vandring och andra utomhusaktiviteter.

För aktiviteter som löpning och trailrunning är det viktigt att välja funktionsstrumpor med extra stöd och stabilitet, särskilt för personer med anklar eller fotproblem. Injinji Run Light Mini-Crew ger extra stöd runt hälen för att minska risken för skador eller smärta under löpning på ojämn terräng.

För vandring och andra utomhusaktiviteter är det viktigt att välja funktionsstrumpor med extra dämpning och stöd för att öka stabiliteten och minska risken för skador eller smärta på ojämn terräng. Aclima Trekking Socks och Pinewood Drytex Mellanstrumpa ger extra dämpning och stöd för att öka komforten och stabiliteten under vandring och andra utomhusaktiviteter.

Slitstryka & Hållbarhet

Slitstyrka är en viktig faktor att tänka på när man väljer funktionsstrumpor, eftersom det kan vara en betydande investering och man vill ha strumpor som håller länge.

Injinji Run Light Mini-Crew har en hållbar konstruktion med hög kvalitet som är utformad för att tåla intensiva aktiviteter, inklusive löpning och andra utomhusaktiviteter. Aclima Trekking Socks och Pinewood Drytex Mellanstrumpa är också tillverkade av högkvalitativa material som är slitstarka och tåliga, vilket gör dem idealiska för vandring och andra utomhusaktiviteter.

För att förlänga livslängden på funktionsstrumpor är det viktigt att tvätta och sköta om dem på rätt sätt, eftersom smuts och bakterier kan orsaka onödigt slitage. Följ alltid tillverkarens tvättinstruktioner och undvik att torktumla strumporna, eftersom hög värme kan förkorta livslängden på funktionsstrumpor.

Vanliga Frågor Om Funktionsstrumpor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av funktionsstrumpor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av strumpor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa funktionsstrumporna?

De bästa funktionsstrumporna är enligt vårt test Pinewood Drytex Mellanstrumpa, då de är extremt användbara i en rad olika situationer med bra funktionalitet.

Vad kostar funktionsstrumpor?

Ett par funktionsstrumpor brukar vanligtvis inte kosta mycket mer än 200 kronor.

Vilket material är bäst för mina behov?

Det bästa materialet för dina behov beror på vilken aktivitet du ska använda strumporna för. Syntetiska material som polyester och nylon är bra för att transportera bort fukt och hålla fötterna torra, medan naturfibrer som ull och bomull ger extra värme och komfort. Välj ett material som passar dina specifika behov och preferenser.

Hur bra fungerar strumporna för att hålla fötterna torra och bekväma?

Funktionsstrumpor är utformade för att transportera bort fukt från fötterna och hålla dem torra och bekväma under aktiviteterna. De flesta funktionsstrumpor har andningsförmåga och ventilerande zoner för ökad luftflöde. Välj strumpor som har god andningsförmåga för intensiv träning eller aktiviteter.

Vilka aktiviteter är strumporna bäst lämpade för?

Funktionsstrumpor är mångsidiga och passar för många olika aktiviteter, inklusive löpning, vandring, cykling och andra utomhusaktiviteter. För löpning kan tunnare strumpor med extra stöd vara fördelaktiga, medan för vandring kan tjockare strumpor med extra dämpning och stöd öka komforten och stabiliteten.

Hur länge kan jag förvänta mig att strumporna ska hålla?

Livslängden på funktionsstrumpor varierar beroende på material och hur väl de sköts om och tvättas. Välj strumpor av hög kvalitet som är slitstarka och tåliga, och följ alltid tillverkarens tvättinstruktioner för att förlänga livslängden på dina funktionsstrumpor.

Finns det några speciella instruktioner för att sköta om och tvätta funktionsstrumpor?

Funktionsstrumpor bör tvättas med liknande färger och tvättas på kall eller varm temperatur. Undvik hög värme vid torkning och undvik användning av blekmedel eller mjukgörande medel, eftersom dessa kan påverka strumpornas prestanda. Följ alltid tillverkarens tvättinstruktioner för att förlänga livslängden på dina funktionsstrumpor.

Sammanfattningsvis Om Funktionsstrumpor

Ett par bra funktionsstrumpor är ett måste för alla personer som lever ett aktivitet liv. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 14

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.