• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • 7 Bästa Gasolkök För Camping (203): Bäst i Test

7 Bästa Gasolkök För Camping (203): Bäst i Test

bästa gasolkök camping bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide är skapad för att hjälpa dig hitta de bästa gasolköken för camping, speciellt skriven för friluftsentusiaster och campare.

Att hitta det perfekta gasolköket för camping kan vara en utmaning, med tanke på det stora utbudet av produkter på marknaden. Ett bra gasolkök kan dock förvandla din campingupplevelse genom att erbjuda pålitlig och effektiv matlagning.

Som erfarna campare och friluftsentusiaster har vi provat och testat många olika typer av gasolkök genom åren. Vi har sammanställt relevant data, inklusive prestanda, användarvänlighet och pris, för att ge dig en omfattande överblick över de bästa alternativen.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 7 Bästa Gasolköken För Camping Är:

 1. 1
  Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare: Bäst i Test Gasolkök För Camping - Läs Recension 
 2. 2
  MSR Pocketrocket Stove Kit: Näst Bäst i Test Gasolkök För Camping - Läs Recension
 3. 3
  Primus Mimer Kit: Bästa Kompakta Gasolkök För Camping - Läs Recension
 4. 4
  Jetboil Flash Cooking System: Bästa Snabba Gasolkök För Camping - Läs Recension
 5. 5
  Primus Atle 2 Gaskök: Bästa Kraftfulla Gasolkök För Camping - Läs Recension
 6. 6
  Bright Spark Portabel Gasspis: Bästa Lilla Gasspis För Camping  - Läs Recension
 7. 7
  Primus Kuchoma Stove: Bästa Gasolgrill För Camping  - Läs Recension

1. Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare

Bäst i Test Gasolkök För Camping


Trangia 25-3 UL

Passar För:

1-2 personer

Material:

Vandring

Vikt:

725 g

Beprövat Och Mångsidigt Gasolkök Från Trangia

Trangia 27-3 UL med gasbrännare är en del av det klassiska Trangia-sortimentet som har använts och älskats av friluftsentusiaster i över 50 år. Den robusta och hållbara konstruktionen i aluminium gör att den tål slitage och tuffa väderförhållanden utan att ge avkall på prestanda. Detta gör den till en pålitlig följeslagare under många campingäventyr.

Perfekt storlek och vikt för camping

Med en vikt på endast 725 gram och kompakta mått är Trangia 27-3 UL en utmärkt modell för dem som vill ha ett lätt och smidigt gasolkök att ta med sig på sina turer. Det är särskilt lämpligt för 1-2 personer och erbjuder en bra balans mellan vikt, storlek och funktionalitet. Trots att det finns lättare alternativ på marknaden, levererar Trangia 27-3 UL en pålitlig prestanda som är svår att slå.

Prisvärt kit med bra stabilitet och vindskydd

Trangia 27-3 UL med gasbrännare är inte bara ett gasolkök, utan ett komplett kit som inkluderar kök, kastruller, stekpanna, kåsa och ett effektivt vindskydd. Detta ger dig allt du behöver för att laga mat under din campingtur och gör det till ett mycket prisvärt alternativ. Vindskyddet, som är en av Trangias signaturfunktioner, garanterar en stabil och effektiv matlagning även under blåsiga förhållanden.

Jämförelse med andra gasolkök

Jämfört med andra gasolkök vi har recenserat, som exempelvis Primus Lite+, är Trangia 27-3 UL inte lika kompakt och lätt. Dock är den mer mångsidig och har en lång historik av pålitlighet och hållbarhet. För dem som prioriterar ett beprövat och välkänt märke med en mångsidig konstruktion, är Trangia 27-3 UL ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Hållbar och beprövad konstruktion som används under 50+ år
 • Perfekt storlek och vikt för kunna packa med på camping
 • Mycket prisvärt kit
 • Bra stabilitet med vindskydd

NACKDELAR

 • Det finns lättare och mer kompakta alternativ för de som har ont om packutrymme

2. MSR Pocketrocket Stove Kit

Näst Bäst i Test Gasolkök För Camping


MSR Pocketrocket Stove Kit

Passar För:

2 personer

Material:

Hårdanodiserat Aluminium

Vikt:

730 g

Fullständigt Gasolkök Med Allt Du Behöver För Att Äta i Naturen

MSR PocketRocket Stove Kit är känt för sin kraftfulla och effektiva gasbrännare, vilket gör den idealisk för snabb matlagning och vattenuppvärmning. Brännaren är lätt att justera och ger användaren möjlighet att kontrollera värmen för olika typer av matlagning. Dess prestanda och effektivitet står sig väl i jämförelse med konkurrenter som Trangia 27-3 UL.

Komplett gasolkök med serveringskit

Förutom den kraftfulla gasbrännaren, inkluderar MSR PocketRocket Stove Kit allt du behöver för att förbereda och servera mat i naturen. Setet innehåller två anodiserade aluminiumkastruller, två tallrikar, två isolerade muggar samt en mini-köksvåg. Detta gör att du kan laga och njuta av dina måltider bekvämt och effektivt utan att behöva köpa extra tillbehör.

Ultralätt och praktiskt design

Trots att MSR PocketRocket Stove Kit inkluderar en mängd olika komponenter, väger det bara 730 gram. Detta gör det till ett ultralätt alternativ som är enkelt att bära med sig på campingturen. Designen är kompakt och alla delar packas bekvämt inuti kastrullerna, vilket gör det enkelt att organisera och spara utrymme i din packning.

Serveringskitets kvalitet i jämförelse med konkurrenter

En av de få nackdelarna med MSR PocketRocket Stove Kit är kvaliteten på serveringskitet. Jämfört med konkurrerande produkter som Trangia 27-3 UL, är kvaliteten på tallrikar och muggar något lägre. Detta kan vara något att beakta om du prioriterar hållbarhet och långvarig användning. Trots detta, erbjuder MSR PocketRocket Stove Kit en helhetslösning som är både lätt och praktisk, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för campare och friluftsentusiaster.

FÖRDELAR

 • Grymt bra gasförbrännare med bra effekt
 • Fullständigt gasolkök med serveringskit
 • Ultralätt med tanke på hur mycket du får med

NACKDELAR

 • Inte den högsta kvalitén på själva serveringskitet

3. Primus Mimer Kit

Bästa Kompakta Gasolkök För Camping


Primus Mimer Kit

Passar För:

2-3 personer

Material:

Aluminium

Vikt:

741 g

Prisvärt Och Kompakt Gaskök För Campingen

Primus Mimer Kit är en utmärkt lösning för campare som söker ett kompakt och lätt gasolkök. Med en vikt på endast 741 gram är det enkelt att transportera och tar inte mycket plats i packningen. Detta gör det till ett attraktivt alternativ för dem som vill spara vikt och utrymme, jämfört med större gasolkök som Trangia 27-3 UL.

Användarvänligt och snabb koktid

Detta gasolkök är mycket enkelt att använda och har en imponerande snabb koktid. Detta sparar både tid och energi under din campingtur. Primus Mimer Kit kan jämföras med MSR PocketRocket Stove Kit när det gäller användarvänlighet och prestanda, vilket gör det till ett starkt alternativ för dem som vill ha ett pålitligt och effektivt gasolkök.

Effektivt vindskydd och stöd för större måltider

Primus Mimer Kit är utrustat med ett kärlstöd som ger utmärkt vindskydd och stabilitet, vilket gör det möjligt att laga mat även under blåsiga förhållanden. Dessutom är designen och kapaciteten lämplig för att laga större måltider för 2-3 personer, vilket skiljer den från mindre gasolkök som kanske inte klarar av att tillaga större portioner lika effektivt.

Rengöring av pannorna jämfört med non-stick-alternativ

En nackdel med Primus Mimer Kit är att pannorna kan vara lite svårare att rengöra jämfört med non-stick-alternativ som finns på marknaden. Detta kan vara något att tänka på om du prioriterar enkel rengöring och underhåll. Trots detta är Primus Mimer Kit ett prisvärt och kompakt gasolkök som erbjuder en hög nivå av användarvänlighet och prestanda för campare och friluftsentusiaster.

FÖRDELAR

 • Kompakt och lätt gaskök
 • Mycket lättanvänt med snabb koktid
 • Bra vindskydd tack vare kärlstödet
 • Passar bra för att laga lite större måltider

NACKDELAR

 • Vi upplevde det lite svårare att rengöra pannorna än liknande non-stick alternativ

4. Jetboil Flash Cooking System

Bästa Snabba Gasolkök För Camping


Bäst Allt-i-Ett Stormkök

Passar För:

1-2 personer

Material:

Aluminium

Vikt:

371 g

Ultralätt Och Snabbkokande Gasolkök För Naturmiddagen

Jetboil Flash Cooking System är det perfekta gasolköket för dem som vill spara vikt och utrymme på sina campingäventyr. Med en vikt på endast 371 gram är det betydligt lättare än konkurrenter som Primus Mimer Kit och Trangia 27-3 UL. Dess kompakta design gör det enkelt att packa och bära med sig, vilket gör det mycket attraktivt för minimala campare.

Hög effektivitet och snabb matlagning

En av de mest imponerande egenskaperna hos Jetboil Flash Cooking System är dess höga effektivitet och snabba matlagningstid. Detta gör det möjligt att snabbt koka upp vatten eller värma mat, vilket sparar tid och gasol under campingturen. Detta skiljer sig från andra gasolkök som MSR PocketRocket Stove Kit, som kan ha längre koktider.

Termodynamisk värmeindikator för temperaturkontroll

Jetboil Flash Cooking System är utrustat med en unik termodynamisk värmeindikator som ändrar färg beroende på temperaturen. Detta gör det enkelt att se när vattnet är nära kokpunkten eller när maten är klar att ätas. Denna smarta funktion skiljer Jetboil Flash från andra gasolkök och ger användaren en ökad kontroll över matlagningen.

Begränsningar i matlagningskapacitet

En nackdel med Jetboil Flash Cooking System är dess begränsade kapacitet för att laga större måltider. Detta gasolkök är mest lämpligt för 1-2 personer och kan inte hantera större portioner lika effektivt som vissa andra gasolkök, såsom Primus Mimer Kit. Om du emellertid letar efter ett ultralätt och snabbkokande gasolkök för enklare måltider, är Jetboil Flash Cooking System ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Ultralätt modell perfekt för minimala campare
 • Riktigt hög effektivitet som snabbt tillagar maten
 • Termodynamisk värmeindikator som ändrar färg beroende på temperatur

NACKDELAR

 • Kan inte laga större måltider

5. Primus Atle 2 Gaskök

Bästa Kraftfulla Gasolkök För Camping


Primus Atle 2 Gaskök

Passar För:

3-6 personer

Material:

Stål

Vikt:

5200 g

Kraftfullt Gasolkök Med Två Gasbrännare För Hela Familjen

Primus Atle 2 Gaskök är det ultimata gasolköket för familjer och större grupper som behöver en kraftfull och pålitlig matlagningslösning när de är ute och campar. Med sin robusta stålkonstruktion och två separata brännare är detta gaskök betydligt större än mindre modeller som Jetboil Flash eller Primus Mimer Kit, vilket gör det perfekt för att laga mat för 3-6 personer.

Två högeffektiva brännare för mångsidig matlagning

En av de stora fördelarna med Primus Atle 2 Gaskök är dess två separata brännare med hög effekt. Detta gör det möjligt att laga två rätter samtidigt, vilket sparar tid och energi under campingturen. Dessutom ger de kraftfulla brännarna snabb uppvärmning och kokning, vilket gör det enklare att förbereda måltider för en större grupp.

Inbyggd piezotändare för enkel tändning

Primus Atle 2 Gaskök har en inbyggd piezotändare som gör det enkelt att tända brännarna utan att behöva använda tändstickor eller en tändare. Detta är en praktisk funktion som ökar användarvänligheten och säkerheten, särskilt när du hanterar större gasolkök i blåsiga förhållanden.

Hopfällbar och bärbar design, trots vikten

Trots sin betydande vikt på 5200 gram har Primus Atle 2 Gaskök en hopfällbar och bärbar design som gör det relativt enkelt att transportera. Detta är viktigt att notera, eftersom vikten kan vara en avskräckande faktor för vissa campare. Det är dock viktigt att väga fördelarna med den ökade kapaciteten och kraften mot den extra vikten, särskilt om du planerar att laga mat för en större grupp.

FÖRDELAR

 • Stor och robust gaskök för hela familjen
 • Två separata brännare med hög effekt
 • Inbyggd piezotändare
 • Trots sin vikt kan man fälla ihop det och bära det relativt simpelt

NACKDELAR

 • Stor och tung i jämförelse med mindre alternativ

6. Bright Spark Portabel Gasspis

Bästa Lilla Gasspis För Camping


Bright Spark Portabel Gasspis

Passar För:

1-4 personer

Material:

Stål

Vikt:

Stål

Högkvalitativt Och Portabelt Gaskök Som Fungerar Perfekt Inomhus Och Utomhus

Bright Spark är en av de bästa portabla gasspisarna att köpa, och är en välbyggd och hållbar produkt som erbjuder en pålitlig matlagningslösning för både inomhus- och utomhusbruk. Dess stålkonstruktion är av hög kvalitet och är betydligt mer hållbar än några av de lättare alternativen, som Jetboil Flash eller Primus Mimer Kit.

Enkel och säker användning, även inomhus

En av fördelarna med Bright Spark Portabel Gasspis är dess användarvänlighet och säkerhet. Den är speciellt utformad för att fungera säkert inomhus, vilket skiljer den från andra gasolkök som främst är avsedda för utomhusbruk. Den justerbara lågan gör det enkelt att kontrollera värmen och temperaturen, vilket ger en bekväm och säker matlagningsupplevelse.

Bra effekt med justerbar låga

Bright Spark Portabel Gasspis har en kraftfull brännare som ger en utmärkt effekt för snabb och effektiv matlagning. Den justerbara lågan gör det möjligt att enkelt anpassa värmen för att uppnå optimala matlagningsresultat. Detta skiljer sig från vissa andra gasolkök, som kan ha begränsad temperaturkontroll och effekt.

Smidig transport i medföljande väska

Trots att den är något tyngre än vissa konkurrerande modeller, är Bright Spark Portabel Gasspis lätt att transportera tack vare den medföljande väskan. Det gör det enkelt att packa och bära med sig, oavsett om du använder detta gasolkök inomhus eller tar den med dig på campingäventyr. Den extra vikten kan vara värt det för dem som värdesätter hållbarhet och säkerhet, särskilt när det gäller inomhusanvändning.

Läs vår fullständiga recension av Bright Sparks gaskök här.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med bra hållbarhet
 • Lättanvänd och säker för inomhusbruk
 • Bra effekt med justerbar låga
 • Lätt att transportera i den smidiga väskan

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

7. Primus Kuchoma Stove

Bästa Gasolgrill För Camping


Primus-Kuchoma-Stove

Passar För:

2-6 personer

Material:

Rostfritt stål

Vikt:

4600 g

Högeffektiv Portabel Gasolgrill i Bra Storlek

Primus Kuchoma Stove är en gasolgrill av bra storlek som gör det enkelt att grilla för en större grupp människor under campingresor. Trots sin större storlek är den relativt lätt att transportera, vilket gör den praktisk för utomhusentusiaster som vill ha en pålitlig och effektiv grillupplevelse. Jämfört med tyngre alternativ som Primus Atle 2 Gaskök, är Kuchoma Stove lättare att bära med sig.

Högeffektiv grill för snabb och jämn tillagning

Primus Kuchoma Stove är en högeffektiv portabel grill som ger snabb och jämn tillagning, vilket gör det möjligt att laga mat för en större grupp människor på kort tid. Den kraftfulla brännaren är utformad för att ge en snabb uppvärmning och optimal värmefördelning, vilket gör att maten grillas perfekt varje gång.

Robust och kompakt konstruktion för hållbarhet

Kuchoma Stove har en robust och kompakt konstruktion i rostfritt stål som är utformad för att hålla under många års användning. Dess hållbara material och design skiljer den från vissa andra gasolkök, som kan vara mer känsliga för slitage. Den stadiga konstruktionen ger också en säker och stabil grillyta, vilket är särskilt viktigt när man grillar för en större grupp.

Större och tyngre än andra gasolkök

En nackdel med Primus Kuchoma Stove är att den är större och tyngre än vissa andra gasolkök, vilket kan göra den mindre lämplig för minimalister eller backpackers som har begränsat utrymme i sina packningar. Jämfört med mindre och lättare alternativ som Jetboil Flash eller Primus Mimer Kit, kan Kuchoma Stove kännas mer klumpig att bära med sig. Men för dem som prioriterar grillkapacitet och effektivitet över vikt och storlek, är Primus Kuchoma Stove ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Bra storlek som inte är alltför svårt att transportera
 • Högeffektiv grill för storlagning
 • Robust och kompakt konstruktion

NACKDELAR

 • Stor och tung i jämförelse med andra gasolkök

Gasolkök För Camping - Produktjämförelse

Produkt

Passar För

Material

Vikt

1-2 personer

Aluminium

725 g

2 personer

Hårdanodiserat Aluminium

730 g

2-3 personer

Aluminium

741 g

1-2 personer

Aluminium

371 g

3-6 personer

Stål

5200 g

1-4 personer

Stål

1200 g

2-6 personer

Rostfritt stål

4600 g

Gasolkök För Camping - Köpguide

Att välja ut ett specifikt gasolkök för camping att köpa är inte lätt, särskilt med tanke på hur många olika alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag. För att underlätta ditt köpbeslut har vi nedanför sammanställt en guide över de viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper ditt gasolkök för campingutflykten.

Vikt & Storlek

När det gäller att välja det perfekta gasolköket för dina campingäventyr, spelar vikt och storlek en avgörande roll. Ett gasolkök som är lätt och kompakt ger en smidigare transportupplevelse och minskar den totala belastningen på din ryggsäck. Innan du bestämmer dig för ett gasolkök är det viktigt att överväga hur mycket vikt och utrymme du är beredd att avsätta för denna viktiga utrustning.

Ett lätt och kompakt gasolkök som Jetboil Flash Cooking System är utmärkt för dem som prioriterar en ultralätt packning. Med sin låga vikt och effektiva design erbjuder den en snabb och enkel matlagningslösning utan att kompromissa med prestanda. Å andra sidan, för dem som behöver mer kapacitet och kraft, kan ett större och något tyngre alternativ som Primus Atle 2 Gaskök vara mer lämpligt.

Det är också viktigt att fundera över hur mycket utrymme gasolköket kommer att ta upp i din packning. För backpackers och minimalister kan ett litet och kompakt kök som Primus Mimer Kit vara det bästa valet, eftersom det är enkelt att packa ner och tar upp minimalt med utrymme. För dem som är villiga att avsätta mer utrymme för en större matlagningsyta, kan en mer robust och omfattande lösning som Primus Kuchoma Stove vara ett bättre alternativ.

testar olika gasolkök

Effektivitet

Effekten, som vanligtvis anges i British Thermal Units (BTU), påverkar hur snabbt du kan värma upp vatten eller laga mat. Ett gasolkök med högre effekt kan ge dig snabbare matlagningsprestanda, men det är viktigt att komma ihåg att det kan leda till en snabbare förbrukning av bränsle.

Gasolkök med hög effekt, som Jetboil Flash Cooking System eller Primus Atle 2 Gaskök, erbjuder snabbare uppvärmning och matlagningskapacitet. Detta kan vara särskilt användbart för dem som vill spara tid vid matlagning, eller som behöver förbereda större måltider för en grupp campare. Dock bör man vara medveten om att dessa högpresterande gasolkök kan förbruka bränsle i en snabbare takt, vilket kan öka kostnaderna för bränsle och påverka din packning om du behöver bära med dig extra bränsleflaskor.

Å andra sidan kan gasolkök med lägre effekt, som Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare, erbjuda en mer bränsleeffektiv lösning. Dessa kök kan vara lite långsammare när det gäller uppvärmning och matlagning, men de kan också hjälpa dig att spara bränsle och minska dina kostnader under längre campingresor.

Bränsleförbrukningen

Bränsleförbrukningen är en annan viktig faktor, då detta påverkar både din budget och hur ofta du behöver fylla på med bränsle. Genom att jämföra olika gasolkök kan du hitta det mest bränsleeffektiva alternativet som passar dina behov och ekonomi.

Gasolkök med hög effekt, som Jetboil Flash Cooking System och Primus Atle 2 Gaskök, kan erbjuda snabbare matlagning och uppvärmning, men detta kommer ofta med en högre bränsleförbrukning. Om du är på en längre campingresa eller vill minimera bränslekostnaderna kan detta vara en viktig faktor att tänka på. Att välja ett gasolkök med lägre effekt, som Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare, kan vara ett mer bränsleeffektivt alternativ, även om det kan innebära en något långsammare matlagningstid.

För att göra en välgrundad bedömning av bränsleförbrukningen för olika gasolkök kan det vara en god idé att undersöka och jämföra specifikationerna för varje modell. Detta inkluderar att titta på effekten (BTU), bränsletypen (t.ex. gasol) samt hur länge köket kan fungera på en viss mängd bränsle. Genom att samla in och jämföra denna information kan du avgöra vilket gasolkök som är mest bränsleeffektivt och lämpligt för din budget.

När du överväger bränsleförbrukningen, tänk också på hur mycket packutrymme du har och hur mycket extra bränsle du kan bära med dig under din resa. Att hitta rätt balans mellan bränsleeffektivitet, prestanda och packutrymme kommer att ge dig den bästa upplevelsen på din campingresa, oavsett om du reser solo eller med en grupp vänner eller familj.

Vindskydd

När du väljer det perfekta gasolköket för dina utomhusäventyr är det viktigt att överväga hur väl det klarar av vindiga förhållanden. Att välja en modell med effektivt vindskydd kommer att garantera att ditt kök fungerar optimalt även när vinden piskar, vilket ger en stabil och säker matlagningserfarenhet.

Vissa gasolkök, som Primus Mimer Kit och MSR PocketRocket Stove Kit, har redan inbyggt vindskydd som ger stabilitet och prestanda under blåsiga förhållanden. Dessa skydd kan vara utformade som kåpor, kärlstöd eller skärmar som omsluter brännaren för att minimera effekterna av vind och skydda lågan.

Om du överväger att köpa ett gasolkök utan inbyggt vindskydd, är det fortfarande möjligt att optimera prestandan genom att använda ett separat vindskydd eller naturliga hinder som stenar och träd. Det är dock viktigt att ha i åtanke att ett integrerat vindskydd ofta ger en mer stabil och effektiv lösning.

När du överväger vilket gasolkök som passar bäst för dina behov, tänk på hur ofta du kommer att använda det under blåsiga förhållanden och hur mycket ytterligare utrustning du är villig att bära med dig. Att ha rätt vindskydd kommer att göra matlagningen enklare och mer bekväm, så att du kan njuta av dina måltider utomhus, oavsett väderförhållandena.

smidigt litet gaskök

Stabilitet

Ett välbalanserat kök minskar risken för att det tippar omkull och leder till olyckor, vilket gör din matlagning säkrare och mer bekväm.

När du utvärderar kökets stabilitet bör du uppmärksamma dess basdesign och hur den stöder kastruller och pannor. Vissa modeller, som Primus Atle 2 Gaskök och Primus Mimer Kit, har robusta kärlstöd och breda baser som ger ökad stabilitet när de används med olika storlekar på köksredskap.

Andra kök, såsom Jetboil Flash Cooking System och Bright Spark Portabel Gasspis, är mer kompakta och lätta, men deras design kan också ge en tillräcklig stabilitet för mindre kastruller och pannor. I dessa fall är det viktigt att vara medveten om kökets gränser och använda lämpliga köksredskap för att minimera riskerna.

När du utvärderar gasolkökets stabilitet är det också klokt att överväga var du planerar att använda det. Om du främst kommer att laga mat på plana ytor som campingbord, är det sannolikt att de flesta modeller kommer att fungera bra. Om du däremot ofta kommer att laga mat på ojämna underlag eller i blåsiga förhållanden, bör du välja en modell med en extra stabil bas och kärlstöd som kan säkra dina kastruller och pannor ordentligt.

Justerbarhet

Att välja ett gasolkök med justerbar låga är avgörande för att uppnå optimal kontroll över din matlagningstemperatur. Med möjlighet att finjustera lågan kan du laga olika typer av maträtter och få perfekt resultat varje gång, oavsett om det gäller att sjuda, koka eller steka.

Många gasolkök, som Bright Spark Portabel Gasspis och Primus Kuchoma Stove, är utrustade med justerbara lågor som ger dig möjlighet att anpassa värmen efter dina behov. Med dessa modeller kan du lätt växla mellan hög och låg temperatur för att tillaga dina måltider på önskad nivå.

Justerbarheten är särskilt användbar när du lagar känsligare rätter som kan brännas eller överkokas vid för hög temperatur. Det ger dig också flexibilitet att laga mat snabbare eller långsammare, beroende på dina behov och omständigheter, såsom bränslebesparing eller när du har bråttom.

När du jämför olika gasolkök kan du överväga hur lätt det är att justera lågan och hur bred temperaturomfånget är. Till exempel kan Jetboil Flash Cooking System erbjuda en snabb uppvärmning och hög effektivitet, men det kanske inte är lika mångsidigt som andra modeller när det gäller justerbarhet och temperaturkontroll.

Tändning

Att välja ett gasolkök med ett pålitligt tändningssystem är viktigt för att snabbt och enkelt kunna tända köket, vilket gör din matlagningsupplevelse smidig och säker. Det finns två huvudsakliga tändningssystem att tänka på när du väljer gasolkök: piezotändning och manuell tändning.

 1. Piezotändning: Piezotändning är ett elektriskt tändningssystem som använder piezoelektricitet för att skapa en gnista som tänder gasen. Detta system är både snabbt och enkelt att använda, eftersom det endast kräver att du trycker på en knapp eller vrider en ratt för att tända lågan. Många gasolkök, som Primus Atle 2 Gaskök, har inbyggd piezotändning för enkel och säker tändning.
 2. Manuell tändning: Manuell tändning kräver att du tänder köket med en tändare, tändstickor eller en annan extern tändkälla. Detta system är enklare och billigare än piezotändning men kan vara något mindre bekvämt och mindre säkert, eftersom det kräver att du kommer närmare lågan. Både Primus Mimer Kit och Jetboil Flash Cooking System kräver manuell tändning.

Rengöring & Underhåll

Det viktigt att fundera på hur enkelt det är att underhålla och rengöra, eftersom detta bidrar till kökets livslängd och funktionalitet. Här är några aspekter att överväga när du jämför olika modeller:

Material: Gasolkökets material påverkar både hållbarhet och rengöringsprocessen. Rostfritt stål och aluminium är vanliga material som används i gasolkök och är båda lätta att rengöra. Exempelvis är Primus Kuchoma Stove tillverkad av rostfritt stål och Bright Spark Portabel Gasspis av stål, vilket gör dem lätta att underhålla.

Design och konstruktion: Gasolkökets design och konstruktion påverkar hur enkelt det är att rengöra och underhålla. Ett kök med färre lösa delar och en kompakt design, som Jetboil Flash Cooking System, är enklare att rengöra och kräver mindre underhåll än större och mer komplexa modeller. Primus Mimer Kit, å andra sidan, kan vara något svårare att rengöra på grund av pannornas ytmaterial.

Tillgänglighet av reservdelar: Ett gasolkök som är lätt att hitta reservdelar till gör det enklare att underhålla och förlänger dess livslängd. Vissa märken, som Primus, är kända för att erbjuda reservdelar och tillbehör för sina produkter, vilket underlättar underhåll och reparationer vid behov.

Vanliga Frågor Om Gasolkök För Camping

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett gaskök för camping, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av gasolkök, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa gasolköket för camping?

Det bästa gasolköket är enligt vårt test: Trangia 27-3 UL Med Gasbrännare, ett mycket funktionellt, smidigt och prisvärt gasolkök för camping.

Vad kostar ett gasolkök för camping?

Priset för ett gasolkök för camping kan variera kraftigt, från så lite som några hundra kronor upp mot 5000 kronor för exklusiva modeller.

Är det säkert att använda gasolkök inomhus eller i tält?

När det kommer till säkerheten för att använda gasolkök inomhus eller i tält är det viktigt att ta hänsyn till några viktiga faktorer. Användning av gasolkök i slutna utrymmen kan medföra risker som koldioxid- och kolmonoxidförgiftning, bränder och explosioner. Det är därför rekommenderat att endast använda gasolkök som specifikt är utformade för inomhusbruk, som exempelvis Bright Spark Portabel Gasspis. För att ytterligare säkerställa säker användning, se till att det finns ordentlig ventilation och använd en kolmonoxidvarnare för att övervaka luftkvaliteten.

Hur mycket gasol går åt vid användning av ett gasolkök för camping?

Gasolförbrukningen för ett campingkök varierar beroende på dess effekt, storlek och användningsfrekvens. I genomsnitt kan en 220 g gasolpatron räcka för cirka 2-4 timmars matlagning på medelhög värme. Det är dock viktigt att notera att förhållandena under camping, såsom temperatur och vind, kan påverka förbrukningen av gasol. För att optimera gasolförbrukningen, välj ett effektivt gasolkök, som Jetboil Flash Cooking System, som erbjuder snabb matlagning och en termodynamisk värmeindikator för att minimera slöseri med bränsle.

Hur förvarar man gasolkök och gasolpatroner på ett säkert och lämpligt sätt när de inte används?

För att säkert förvara gasolkök och gasolpatroner när de inte används, följ dessa grundläggande riktlinjer:

 • Förvara gasolköket och gasolpatronerna i en sval och torr plats, borta från direkt solljus eller värmekällor.
 • Se till att patronerna är ordentligt förslutna och inte har några läckor.
 • Låt inte gasolpatronerna ligga i närheten av öppen eld, gnistor eller andra potentiella antändningskällor.
 • Om möjligt, förvara gasolpatronerna och gasolköket i separata förvaringsväskor för att minimera risken för oavsiktliga skador.
 • Läs och följ tillverkarens rekommendationer för specifika förvaringsinstruktioner och säkerhetsföreskrifter för den aktuella produkten.

Sammanfattningsvis Om Gasolkök För Camping

Ett gasolkök är det perfekta verktyget att ha med sig på camping när man ska laga mat. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 29

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.