3 Bästa Gåstavar (2024): Bäst i Test

bästa gåstavar bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: maj 2023

Gåstavar är ett utmärkt verktyg för att öka din fysiska aktivitet och förbättra din hälsa. De är också en bra lösning för personer med balansproblem eller ledproblem. 

I den här guiden kommer vi att presentera de bästa gåstavarna på marknaden och ge dig viktig information om vad du ska tänka på när du väljer en gåstav. Så, om du är redo att ta din vardagsmotion till nästa nivå, låt oss komma igång!

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Gåstavarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Gåstavar: Black Diamond Trail Sport - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Gåstavar Med Fjädring: Bungypump Number One - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Gåstavar: Silva Walking Poles - Läs Recension

1. Black Diamond Trail Sport

Bäst i Test Gåstavar


Black Diamond Trail Sport

Längd:

100-140 cm

Hopfällbar:

Ja

Material:

Kolfiber

Vikt:

500 g

Robusta Och Bekväma Gångstavar För Många situationer

Black Diamond Trail Sport är ett par gångstavar som sticker ut i den hårda konkurrensen. Med en längd på 100-140 cm och en hopfällbar design är dessa stavar perfekta för alla som söker en hållbar och flexibel lösning för sina vandringar och utomhusaktiviteter.

En av de främsta fördelarna med dessa gångstavar är deras hållbara konstruktion. Gjorda av kolfiber, är de mycket starka och kan hålla upp mot tuffa förhållanden. Dessa stavar är också mycket bekväma och effektiva att använda tack vare deras bekväma handtag.

En annan fördel med dessa gångstavar är att de är enkla och smidiga att använda. De är lätta och lätt att justera, så du kan anpassa dem till din kroppshöjd och gångstil.

En nackdel med dessa gångstavar är att de är en lite dyrare modell jämfört med andra gångstavar på marknaden. Men även med detta i åtanke, tror jag att Black Diamond Trail Sport är värt priset eftersom de är robusta och bekväma gångstavar som passar för många olika situationer.

Sammanfattningsvis är Black Diamond Trail Sport ett utmärkt val för dem som söker en hållbar och effektiv gångstav. De är lätta och bekväma att använda, och kan anpassas till din kroppshöjd och gångstil. Även om priset kan vara lite högre än vad vissa kanske är bekväma med, tror jag att det är ett tillräckligt bra pris för att falla i de flestas budget.

FÖRDELAR

 • Hållbar konstruktion
 • Mycket bekvämt och effektiva handtag
 • Enkla och smidiga att använda

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

2. Bungypump Number One

Bästa Gåstavar Med Fjädring


Bungypump-Number-One

Längd:

115-155 cm

Hopfällbar:

Nej

Material:

Aluminium

Vikt:

380 g

Gåstavar Med Fjädring För Optimal Träning För Vardagsmotionärer

Bungypump Number One är ett annat par gångstavar med fjädring som är mycket populära runt om i världen. Med en längd på 115-155 cm, är dessa stavar perfekta för alla som söker en gångstav med fjädring för optimal träning.

En av de främsta fördelarna med dessa gångstavar är deras fjädring med 4 kilos motstånd. Detta ger en extra träning för armarna och överkroppen, och gör det lättare att bränna kalorier och förbättra konditionen. Dessa stavar är också perfekta för vardagsmotionärer som söker en extra träning under sina promenader.

En annan fördel med dessa gångstavar är att de är slimmade och har en relativt lätt vikt. Detta gör dem lätta att hålla i och använda under en längre tid, samtidigt som de ger en bra träning.

En nackdel med dessa gångstavar är att de kan kännas lite ovan i förhållande till andra typer av gångstavar. De kan också vara svåra att transportera eftersom de inte är hopfällbara.

Sammanfattningsvis är Bungypump Number One ett utmärkt val för vardagsmotionärer som söker en gångstav med fjädring för optimal träning. De är slimmade och lätta, och ger en bra träning för armarna och överkroppen. Även om de kan kännas lite ovan i förhållande till andra typer av gångstavar och svåra att transportera, tror jag att de är värt det om man är ute efter en optimal träning med gångstavar.

FÖRDELAR

 • Fjädring med 4 kilos motstånd
 • Perfekt för vardagsmotionärer
 • Slimmad och relativt lätt vikt

NACKDELAR

 • Kan kännas lite ovan i förhållande till andra typer av gångstavar
 • Inte särskilt smidiga att transportera

Silva Walking Poles

Längd:

105-140 cm

Hopfällbar:

Ja

Material:

Aluminium

Vikt:

420 g

Bra Prisvärda Gångstavar Perfekt För Promenad På Asfalt

Silva Walking Poles är ett par billiga gångstavar från det Svenska kvalitetsmärket Silva. Med en längd på 105-140 cm och en hopfällbar design är dessa stavar perfekta för alla som söker ett prisvärt alternativ till mer dyra gångstavar.

En av de främsta fördelarna med dessa gångstavar är deras mycket prisvärda. De är ett bra alternativ för dem som vill ha bra gångstavar utan att behöva lägga ut för mycket pengar. Dessa stavar fungerar också mycket bra på hårt underlag såsom asfalt, vilket gör dem perfekta för promenader på asfalt.

En annan fördel med dessa gångstavar är att de har mycket bekväma handledsremmar. Det ger en bra komfort under längre promenader eller vandringar.

En nackdel med dessa gångstavar är att de inte är lika kraftfulla som till exempel Trail Sport ovan. De kanske inte är lika lämpliga för krävande terräng eller vandringar.

Sammanfattningsvis är Silva Walking Poles ett utmärkt val för dem som söker bra prisvärda gångstavar som är perfekta för promenader på asfalt. De är bekväma att använda och har bra handledsremmar. Även om de inte är lika kraftfulla som vissa andra gångstavar, är de fortfarande tillräckligt bra för att matcha de flesta behoven.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Fungerar mycket bra på hårt underlag såsom asfalt
 • Mycket bekväma handledsremmar

NACKDELAR

 • Inte lika kraftfulla som till exempel Trail Sport ovan

Gåstavar - Köptips

Ett par gåstavar kan vara det perfekta alternativet för dig som letar efter ett sätt att förbättra din motionsupplevelse. Men med så många valmöjligheter kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dig. Här är några viktiga överväganden när du väljer rätt par gångstavar:

Användningsområde

Användningsområde är en viktig faktor att tänka på när du väljer ett par gåstavar. Det är viktigt att tänka på vad du ska använda gåstaven till, eftersom det påverkar vad för typ av gåstav som passar dig bäst.

Om du planerar att använda gåstaven för lätta promenader på platt mark eller asfalterade vägar, behöver du inte nödvändigtvis en gåstav med avancerade funktioner. En enkel och lätt gåstav med ett bra grepp och justerbar längd kan vara tillräckligt.

fördelar med att använda gåstavar

Om du planerar att använda gåstaven för mer krävande vandringar och terräng, kan det vara lämpligt att välja en gåstav med mer avancerade funktioner. En gåstav med längre spjärn, extra grepp eller stötdämpning kan underlätta din vandring på ojämna eller svårframkomliga underlag.

Det är också viktigt att tänka på vad för typ av terräng du ska använda gåstaven i, om du ska använda den i snö eller is kanske det finns speciella stavar med stöd för detta. Om du ska vandra på höga höjder kanske det finns stavar med speciella egenskaper för det.

Det är viktigt att välja en gåstav som passar dina behov och användningsområde för att få ut det mesta av din träning och undvika skador.

Längd

Längden på gåstaven är en viktig faktor att tänka på när du väljer ett par. En för kort gåstav kan leda till att du får onaturliga rörelser och kan orsaka skador på leder och muskler. En för lång gåstav kan göra det svårt att få kontroll över staven och kan orsaka trötthet i armarna. Enkelregeln för att välja rätt längd är att stavens längd ska vara ungefär samma som dina armbågar. 

Justerbarhet

Justerbarhet är en viktig faktor att tänka på när du väljer ett par gåstavar. Det är viktigt att välja gåstavar som är justerbara i längd så att du kan anpassa dem till din kroppshöjd och gångstil. Detta ger dig möjlighet att justera längden på gåstaven för att passa din kroppshöjd och gångstil, vilket kan göra det lättare att hålla rätt teknik och korrekt form under träningen.

Det finns olika sätt att justera längden på gåstaven, exempelvis med en justerbar spärrning eller med ett system med flera olika längdlägen. Justerbar spärrning är vanligtvis enkel att använda och gör det möjligt att justera längden på gåstaven med ett enkelt handgrepp. System med flera olika längdlägen kräver ofta att man tar isär gåstaven för att justera längden.

längd på gåstavar

Det är också viktigt att tänka på att justera gåstaven till rätt längd, för att undvika skador och få ut det mesta av din träning, därför är det bra att läsa instruktionerna noga och kolla om det finns någon rekommenderad längd för din kroppshöjd. När du har justerat gåstaven till rätt längd, ska armarna vara något böjda när du håller staven med handen vid greppet.

Vikt

Vikten på gåstaven är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer ett par. Gåstavar kan vara ganska tunga, så det är viktigt att välja ett par som är lätta nog att hålla och använda under en längre tid. Lättviktsgåstavar är vanligtvis gjorda av kolfiber eller aluminium, vilka är starka och lätta material. Dessa material gör det möjligt för gåstaven att vara lätt men samtidigt hållbar. Lättare gåstavar kan också göra det lättare att hålla rätt teknik och korrekt form under träningen, vilket kan leda till en mer effektiv träning och minskad risk för skador.

Det är också viktigt att tänka på att det inte bara är stavens vikt som är viktigt utan även din egen kapacitet och träningsnivå. Om du är en nybörjare kan det vara svårt att hålla i en tung stav under en längre tid och det kan vara svårt att få ut det mesta av din träning. Det är därför viktigt att du väljer en stav som du känner dig bekväm med och som du kan hålla i under en längre tid.

Grepp/handtag

Ett bra grepp på gåstaven är viktigt för att undvika onödig trötthet i händerna och för att ha en bra kontroll över staven under träningen. Det finns flera olika typer av grepp på gåstavar, varav det vanligaste är skumgummigrepp och plastgrepp. Skumgummigrepp är mjuka och ger ett bra grepp även när det är vått eller fuktigt ute. Plastgrepp är hårda och ger ett bra grepp även när det är torrt.

Det finns också möjlighet att köpa till extra grepp till gåstavens ändar, så kallade endcaps eller handtag, för att ge ett extra bra grepp. Dessa handtag kan vara av skumgummi eller av andra material.

motionera med gåstavar

Det är också viktigt att tänka på att greppet ska passa din handstorlek och handform, så att du kan hålla gåstaven ordentligt och inte känner obekväma under träningen. Ett bra grepp på gåstaven kan också bidra till att du har en riktigt teknik och form under träningen, vilket kan leda till en mer effektiv träning och minskad risk för skador.

Material

Materialet på gåstaven är en viktig faktor att tänka på när du väljer ett par. Gåstavar finns i olika material, som exempelvis aluminium och kolfiber. Varje material har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att tänka på vad som passar dig bäst.

Aluminium är ett vanligt material för gåstavar, eftersom det är lätt, hållbart och billigt. Det är också en bra isolator, vilket gör det lämpligt att använda i kalla väderförhållanden. En nackdel med aluminium är att det inte är lika starkt som kolfiber och kan därför böja sig eller brytas vid högre belastningar.

Kolfiber är ett annat vanligt material för gåstavar. Det är mycket starkt och lätt, samtidigt som det ger bra stöd och kontroll under träningen. Kolfiber är också bra isolator, vilket gör det lämpligt att använda i kalla väderförhållanden. En nackdel med kolfiber är att det är dyrare än aluminium och kan vara svårt att reparera om det skulle gå sönder.

Det finns också gåstavar som är gjorda av glasfiber eller trä, men dessa material är inte lika vanliga och har sina egna för- och nackdelar.

Det är också viktigt att tänka på att vikten på gåstaven och materialet är relaterat till varandra. Kolfiber är vanligtvis lättare än aluminium, men kan också vara dyrare. Det är därför viktigt att tänka på vad som passar dig bäst och vad du är bekväm med att spendera.

Vanliga Frågor Om Gåstavar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par gåstavar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av stavar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa gångstavarna?

De bästa gåstavarna är enligt vårt test Black Diamond Trail Sport, ett par smidiga, prisvärda och robusta stavar.

Vad kostar ett par gåstavar?

Ett par gåstavar kostar allt från 500-2000 kronor, beroende på dess kvalitet och funktionalitet.

Hur långa ska gångstavar vara?

Enkelregeln för att välja rätt längd på gångstaven är att stavens längd ska vara ungefär samma höjd som dina armbågar. För att mäta detta, stå upprätt med fötterna ihop och håll armarna vid sidorna. Mät sedan avståndet från marken till dina armbågar. Den längden ska vara ungefär samma som gångstavens längd.

Vilket material är bäst för gångstavar?

Det beror på vad för användningsområde och preferenser du har. Aluminium är ett vanligt material för gångstavar eftersom det är lätt, hållbart och billigt. Kolfiber är också ett vanligt material för gångstavar, eftersom det är mycket starkt och lätt. Båda materialen har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att tänka på vad som passar dig bäst.

Varför är justerbarhet viktigt för gångstavar?

Justerbarhet är viktigt eftersom det ger dig möjlighet att justera längden på gångstaven för att passa din kroppshöjd och gångstil, vilket kan göra det lättare att hålla rätt teknik och korrekt form under träningen.

Varför är greppet viktigt på gångstavar?

Ett bra grepp på gångstaven är viktigt för att undvika onödig trötthet i händerna och för att ha en bra kontroll över staven under träningen. Ett bra grepp kan också bidra till att du har en riktig teknik och form under träningen, vilket kan leda till en mer effektiv träning och minskad risk för skador.

Kan jag använda gångstavar för vandring i snö eller is?

Ja, det går att använda gångstavar för vandring i snö eller is. Det finns speciella gångstavar med stöd för detta som har specialdesignade spetsar och stöd för att ge extra fäste på ojämna som snö eller is. Det är viktigt att se till att spetsarna och stöden är lämpliga för det underlag du går på, eftersom vissa underlag kan kräva olika typer av spetsar och stöd.

Sammanfattningsvis Om Gångstavar

Ett par gåstavar är det perfekta verktyget för att ta din vardagsmotion till nästa nivå. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 42

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.