• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • 5 Bästa Hopfällbara Såg (2024): Test Av Campingsåg

5 Bästa Hopfällbara Såg (2024): Test Av Campingsåg

bäst i test hopfällbar såg guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Om du letar efter de bästa fällbara sågarna på marknaden behöver du inte leta längre! I den här guiden kommer vi att granska fem av de bästa alternativen. Dessa sågar är perfekta för camping- och vandringsresor - de är lätta och lätta att ta med sig vart du än går.

Vi kommer också att gå igenom vad du ska titta på innan du gör ditt köp, samt några tips om hur du använder din fällbara såg på ett säkert och effektivt sätt. Så vad väntar du på? Nu sätter vi igång!


De 5 Bästa Hopfällbara Sågarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test - Campingsåg: Eka Kombisåg 21 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Prisvärda Hopfällbara Sågen: Øyo Folding Saw - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Kedjesåg För Friluftsliv: Nordic Pocket Saw Original - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Lätta Vikbara Såg: Bahco Laplander - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Ficksågen För Friluftsliv: Opinel Folding Saw No18 - Läs Recension 

1. Eka Kombisåg 21

Bäst i Test - Hopfällbar Campingsåg


Bäst i Test - Hopfällbar Campingsåg

Vikt:

525 g

Material:

Stål

Totallängd:

530 mm

Mycket Kompakt Och Smidig Hopfällbar Såg

EKA Kombisåg 21 är en otroligt smidig och flexibel friluftssåg som kan användas under en rad olika förhållanden. Vad som gör EKAs Kombisåg så speciell är att den kommer med tre inbyggda blad som du enkelt kan använda beroende på vilken typ av sågning du planerar att göra.

De har ett blad specifikt för trä, en för metall, och en sista för kött. Denna flexibilitet innebär att du kan använda de för de flesta ändamålen du kommer stöta på.

Det gör denna campingsåg till den mest flexibla modellen på marknaden, då den likväl kan användas under vandringen såväl som vid hemmafix. Den urskiljer sig även från konkurrenterna genom dess unika figursågs-design vilket underlättar precist sågande.

Nackdelen med denna design är däremot att figurdesignen begränsar dig något i hur stora massor du kan såga igenom. Letar du efter en mindre hopfällbar såg som denna däremot, planerar du förmodligen inte att fälla stora ekar. Med det sagt är detta fortfarande ett av de större alternativen på denna lista.

Den väger 450 gram, vilket inte är särskilt mycket med tanke på hur stor funktionalitet denna campingsåg bidrar med. I och med att den även är hopfällbar kan du enkelt transportera den i ryggsäcken eller liknande utan att ens märka av den.

Allt som allt är det en en bra campingsåg som enkelt bemöter de flestas behov, i de flesta situationer.

FÖRDELAR

 • Lätt och kompakt
 • Tre olika blad
 • Figursåg

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ

2.  Øyo Folding Saw

Bästa Prisvärda Hopfällbara Sågen


Bästa Prisvärda Hopfällbara Sågen

Vikt:

350 g

Material:

Stål

Totallängd:

220 mm

Grym Kvalitet Med Tanke På Priset

Øyo Folding Saw är en fällbar såg som är perfekt för dig som letar efter en kvalitativ campingsåg till ett billigt pris i din friluftsutrustning. Den är tillverkad av högkvalitativt stål, vilket gör den tillräckligt stark för att klara även de tuffare snitt du behöver göra.

Samtidigt är den fortfarande lätt med endast 350 gram, vilket innebär att du inte kommer att känna dig tyngd när du bär den med dig på längre vandringar eller campingturer.

Den är också hopfällbar, så du kan enkelt transportera den utan att ta upp för mycket utrymme. När den är hopfälld mäter den bara 110 mm - vilket innebär att den passar perfekt i din ficka!

Den huvudsakliga nackdelen med denna hopfällbara såg är att den trots allt inte kommer i samma höga kvalitet som vissa andra dyrare alternativ på denna lista. Med det sagt får du denna modell till halva priset av många andra modeller, så värderar du kostnaden högt bör denna modell rimligtvis vara rätt för dig.

FÖRDELAR

 • Lätt och kompakt
 • Vikbar
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Inte bästa hållbarheten av alla alternativ
 • Väldigt litet blad

3. Nordic Pocket Saw Original

Bästa Kedjesåg För Friluftsliv


Bästa Kedjesåg För Friluftsliv

Vikt:

131 g

Material:

Högkarbonstål

Totallängd:

650 mm

Grym Kedjesåg Perfekt För Vandring Och Camping

Nordic Pocket Saw Original är för dig som letar efter ett mycket lätt och kompakt alternativ till hopfällbara sågar. Det är en mycket effektiv kedjesåg, vilket innebär att den är något svårare att använda än en vanlig fällbar såg - men det innebär också att du kan såga igenom betydligt tjockare material.

Den huvudsakliga skillnaden mellan denna såg och andra modeller på denna lista är då denna inte har ett handtag och blad, utan istället en längre kedja som du använder dig av för att såga igenom trä och liknande.

Det här är det perfekta valet för dem som behöver göra en rejäl kapning när de är ute på camping eller vandring - till exempel fälla små träd. Den är också utmärkt för att skära stora grenar i mindre bitar som är lättare att bära.

Det fina med den här kedjesågen är att den trots att den är så kompakt och lätt har mycket kraft. Den väger bara 131 gram, men har ändå en total längd på 650 mm. Det gör det enkelt att packa ner i byxan eller i ryggsäcken under längre vandringsturer.

FÖRDELAR

 • Lång kedjesåg
 • Mycket kompakt och lätt
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Något krångligare att använda en än vanlig hopfällbar såg

4. Bahco Laplander

Bästa Lätta Vikbara Såg


Bästa Lätta Vikbara Såg

Vikt:

210 g

Material:

Stål

Totallängd:

287 mm

Ultralätt Hopfällbar Såg För Vandring

Bahco Laplander är en ultralätt hopfällbar såg som är perfekt för dig som vill ha en kompakt och lätt såg för vandring eller camping. Den väger bara 210 gram, men har en total längd på 287 mm - vilket gör den till ett av de mindre alternativen på den här listan.

Dessutom är den bekväm att greppa och använda tack vare det ergonomiska handtaget. Det innebär att du inte blir trött lätt när du använder den under längre perioder.

En nackdel med den här modellen är att eftersom den är så lätt är den inte lika väl lämpad för att fälla större träd som några av de andra modellerna på den här listan. Men om du letar efter ett litet och lättviktigt alternativ för allmän användning så är detta ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och kompakt
 • Bekvämt grepp

NACKDELAR

 • Tuffare att fälla större träd

5. Opinel Folding Saw No18

Bästa Ficksågen För Friluftsliv


Bästa Ficksågen För Friluftsliv

Vikt:

410 g

Material:

Kolstål

Totallängd:

380 mm

Smidig Liten Ficksåg För Alla Utomhusaktiviteter

Opinel Folding Saw No18 är ett utmärkt val för dig som vill ha en ficksåg som är både snygg och funktionell. Klingan i kolstål är perfekt för att skära igenom en mängd olika material, och handtaget i bok är både bekvämt att greppa och ser snyggt ut.

Dessutom är bladlängden generös 180 mm - vilket gör den till ett av de längre alternativen på den här listan. Det innebär att du kan göra ett snabbt arbete med att fälla små träd eller skära stora grenar i mindre bitar.

Den här modellen har dock en premiumprislapp - vilket gör den till ett av de dyrare alternativen på den här listan. Om du letar efter en högkvalitativ ficksåg men inte är orolig för stilen kan detta vara det perfekta alternativet för dig.

FÖRDELAR

 • Blad i kolstål
 • Snygg handtag i bok
 • Lång bladlängd

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

Hopfällbar Såg - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Vikt

Material

Totallängd

595 kr

525 g

Stål

530 mm

299 kr

350 g

Stål

220 mm

495 kr

131 g

Högkarbonstål

650 mm

545 kr

210 g

Stål

287 mm

635 kr

410 g

Kolstål

380 mm

Friluftssågens Användningsområde

Diverse hopfällbara sågar används inom en rad olika utomhusaktiviteter för att såga allt ifrån trä, gummi, till och med kött. Hopfällbara sågar är mycket bärbara utan att ge avkall på kraft eller precision och kan enkelt förvaras när de inte används. Här är några vanliga användningsområden för hopfällbara sågar:

Hopfällbara Sågar För Camping

Om du letar efter en fällbar såg att ta med på camping vill du se till att den är bekväm att använda och lätt att bära. Många campare föredrar mindre, mer kompakta modeller som lätt kan packas ner i en ryggsäck eller till och med i fickan.

För att uppfylla dina campingbehov utan att kosta allt för mycket rekommenderar vi en bra allround såg som också är mycket prisvärd. Låter detta som dig är ØYO Folding Saw ditt bästa val.

Generellt sett är en hoppfällbar såg ett bra verktyg att ha med sig bland sin campingutrustning om man förväntar sig behöva såga grenar eller annat.

Hopfällbara Sågar För Vandring

På samma sätt, om du planerar att använda din fällbara såg för vandring, kommer vikt och bärbarhet att vara viktiga faktorer i ditt beslut. Du vill också se till att sågen är tillräckligt hållbar för att klara av att packas kompakt i vandringsryggsäcken när du är ute på vandringen. Helst vill du att den knapp märks av.

hopfällbara sågar bäst test

Det bästa valet för någon som vandrar är oftast en så lätt hopfällbar såg som möjligt, eller en kedjesåg. I respektive kategori rekommenderar vi Bahco Laplander eller Nordic Pocket Saw Original.

Hopfällbara Sågar För Allmänt Bruk

Om du bara letar efter en fällbar såg för att ha hemma eller i garagettältet är vikt och bärbarhet kanske inte lika viktigt för dig. Men du vill ändå se till att den är bekväm att använda och lätt att förvara när den inte används. 

Här handlar det om att införskaffa en flexibel hopfällbar såg som du vet är pålitligt och hållbart. En solklar vinnare från vårt test i denna kategori är definitivt Eka Kombisåg 21.

Hopfällbara Sågar För Jakt

Om du letar efter en hopfällbar såg att ta med på jakt vill du ha en som är hållbar och klarar av att stå emot väder och vind. Du vill också se till att den är bekväm att använda, eftersom du kan komma att använda den under långa perioder när du är ute på fältet eller i skogen.

hopfällbara såg jakt

Det kan även vara värt att titta på ett alternativ såsom Eka Kombisåg 21 då detta har ett specifikt blad specialiserat för att kunna såga kött så bra som möjligt.

Hopfällbara Sågar För Fiske

Om du letar efter en fällbar såg att ta med dig på fiske vill du ha en som är bekväm att använda och lätt att bära. Många fiskare föredrar mindre, mer kompakta modeller som lätt kan packas ner i en verktygslåda eller till och med i en ficka.

För att tillgodose dina fiskebehov utan att kosta för mycket rekommenderar vi Opinel Folding Saw No18 då dess långa och vassa klinga är perfekt för att hantera fisk och för att få upp is vid isfiske.

Hopfällbar Såg - Köptips

När det gäller att välja den bästa fällbara sågen för dina behov finns det några saker du vill ha i åtanke.

Olika Typer Av Hopfällbara Sågar

Tänk först och främst på vad du ska använda din hopfällbara såg till - letar du efter en allroundsåg eller en som är specialiserad på en specifik uppgift? Det finns nämligen väldigt många alternativ på marknaden inom många olika användningsområden.

Hopfällbara Sågar

Hopfällbara sågar är i praktiken alla typer av sågar som du kan fälla ihop på ett eller annat vis, för att göra dess storlek liten och kompakt. Detta är perfekt för alla de som letar efter ett smidigt och enkelt verktyg att ha med sig på sina äventyr - oavsett om det handlar om en längre vandringsutflykt eller campingresa med familjen.

Kedjesågar

Kedjesågar är en typ av hopfällbar såg, men istället för att bestå av en klinga och ett handtag innefattar en kedjesåg istället en lång kedja med två separata handtag i varsin enda.

De kan oftast packas ner än mer kompakt än vikbara alternativ, då du helt enkelt inte behöver oroa dig för ett större handtag eller en tung klinga. Detta gör dessa kedjesågar mycket användbara vid tillfällen då du behöver ett lätt och kompakt alternativ

hopffällbar kedjesåg campign vandring

En annan fördel med dessa modeller är att de ofta kan fälla störra träd, i och med att kedjan är så pass lång. Nackdelen är däremot att de är något svårare att använda då det krävs en viss teknik för att vara effektiv med detta verktyg.

Enhandssåg

En enhandssåg är en liten såg som du enkelt kan använda i en hand. Detta är perfekt för dem som vill ha ett mer kompakt och lättviktigt alternativ som de enkelt kan ta med sig när de är på språng.

Enhandssågar används ofta av arborister, eftersom de måste kunna klättra i träd och använda sin såg med en hand

Men dessa modeller är också utmärkta för alla som vill ha en lättarbetad och kompakt alternativ för nästa campingresa eller vandring.

Storlek Och Vikt

Därefter bör du ta hänsyn till sågens storlek och vikt. Om du planerar att ha den med dig på långa vandringar eller campingresor vill du välja en mindre och lättare modell. Om du däremot bara ska använda den i huset eller trädgården är storlek och vikt inte lika viktigt.

storlek friluftssåg

Typ av blad

En annan viktig faktor att tänka på är vilken typ av blad du behöver. De flesta hopfällbara sågar har ett standardblad gjort av stål, medan andra har ett mer specialiserat blad för specifika uppgifter som att skära genom kött eller fälla träd.

Om du inte är säker på vilken typ av blad du behöver är det alltid bäst att välja en såg med ett stålblad eftersom det är mer mångsidigt och kan användas för en mängd olika uppgifter.

Om du däremot behöver ett vassare blad för att kunna såga i kött eller fisk kan en lättare typ vara mer fördelaktig, där kolstål är ett mycket populärt alternativ.

Rostfritt eller ej?

När det gäller bladet måste du också bestämma dig för om du vill ha ett alternativ i rostfritt eller icke-rostfritt stål. Rostfritt stål är mer motståndskraftigt mot rost och korrosion, vilket innebär att det håller längre. Det är dock också något dyrare.

På andra sidan är icke-rostfritt stål billigare, men det är mer känsligt för rost och korrosion. På dagens marknad är de flesta modeller gjorda av rostfritt stål, så länge du inte går för de absolut billigaste alternativen.

Så om du letar efter en såg som kommer att hålla länge rekommenderar vi att du väljer ett blad i rostfritt stål. Om du däremot har en liten budget kommer ett blad utan rostfritt stål att göra jobbet helt okej.

Komfort och grepp

Handtagets material är också något du bör tänka på innan du gör ditt köp. De vanligaste materialen är plast och trä, men det finns även alternativ i metall.

Handtag av plast är ofta bekvämare att använda, eftersom de ger mer grepp och inte blir lika hala om de blir våta eller kalla. De är dock inte lika hållbara som metall eller trä, så de kanske inte håller lika länge.

friluftskniv bast

Trähandtag är på andra sidan mer hållbara men kan vara mindre bekväma att använda och kan kräva mer underhåll

Underhåll

En sista faktor att ta i beaktning är hur enkelt det är att underhålla din hopfällbara såg, för att förhindra att dess kvalitet försämras över tid och användning. Fällbara sågar med färre rörliga delar är ofta lättare att ta hand om eftersom det är färre saker som kan gå fel. Mer komplexa modeller kan dock ha fler funktioner som gör dem värda den extra ansträngningen.

Så om du vill ha en såg som är lätt att ta hand om och som håller länge rekommenderar vi att du väljer en modell med färre rörliga delar. Om du däremot letar efter en såg med fler funktioner kan du vara villig att lägga ner den extra ansträngning som krävs för att hålla den igång utan problem.

Vanliga Frågor Om Hopfällbara Campingsågar

Nu när vi har gått igenom vad du ska tänka på innan du köper en fällbar campingsåg, ska vi besvara några av de vanligaste frågorna om dessa praktiska verktyg.

Vilket är det bästa sättet att vässa min hopfällbara campingsåg? 

Det bästa sättet att vässa din såg beror på vilken typ av blad du har. För de flesta stålblad kan du använda en vanlig handhållen vässare. Men om du har ett mer specialiserat blad som ett kolstålsblad kan du behöva använda en annan typ av vässare.

Hur ofta ska jag vässa min friluftssåg? 

Hur ofta du behöver vässa din såg beror på hur ofta du använder den och vilken typ av material du sågar. Om du använder sågen regelbundet behöver du slipa den oftare. Och om du sågar i hårdare material som trä behöver du också slipa den oftare.

Vad är det bästa sättet att förvara min hopfällbara campingsåg? 

Det bästa sättet att förvara din såg är på ett torrt och säkert ställe där den inte skadas. Många väljer att förvara sina sågar i en verktygslåda eller ett skjul. Men om du inte har något av dessa, räcker det med vilken torr och säker plats som helst.

Vad kostar en hopfällbar campingsåg?

Hopfällbara campingsågar kan variera i pris från cirka 300-800 kronor. Det är viktigt att komma ihåg att de dyraste modellerna inte nödvändigtvis är de bästa. Gör lite efterforskningar innan du köper och se till att du får en friluftssåg som passar dina behov.

Behöver jag olja på min utomhussåg? 

För de flesta typer av blad, ja, du bör olja dem regelbundet för att förhindra rost och korrosion. Men för vissa typer av blad, t.ex. blad av kolstål, behöver du inte olja dem lika ofta.

Sammanfattningsvis Om Hopfällbara Campingsågar

Det kanske inte finns en bästa campingsåg för alla lägen och situationer, men vi hoppas att du med hjälp av informationen från denna guide och test kan ta ett mer informativt val innan du köper din alldeles egna friluftssåg.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.4 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.