• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jackor
 • /
 • 4 Bästa Impregneringsmedel & Impregneringsspray (2024): Bäst i Test

4 Bästa Impregneringsmedel & Impregneringsspray (2024): Bäst i Test

impregneringsmedel impregneringsspray bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Att välja och köpa rätt utomhusutrustning och kläder är en sak, men att bibehålla dess funktionalitet under en längre tid kräver lite arbete. Mycket av vandringskläder, skidkläder och andra friluftsplagg är oftast mer teknisk än vad du har på dig till vardags, och kräver därför extra uppmärksamhet för att bibehålla dess förmågor.

En av de viktigaste punkterna här handlar om dess vattenavvisande effekt, och för att bibehålla denna över flera år krävs det att du impregnerar dessa på rätt sätt och med bästa möjliga impregneringsmedel eller spray. Men med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilket som är rätt för dig och dina kläder.

Vi har spenderat många år utomhus i alla möjliga väder, och har hunnit impregnera ett dussintals olika kläder, från skidjackor, regnponchos, vandringsjackor till vandringskängor. I denna guide kommer vi att jämföra de bästa alternativen på marknaden, samt ge dig en övergripande blick över hur du använder dessa typer av impregneringssprayer eller medel.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval. Vi har också skrivet en detaljerad guide till hur du impregnerar kläder och utrustning som du kan hitta här.


De 4 Bästa Impregneringsmedel Och Impregneringssprayer Är:

 1. 1
  Bäst i Test Impregneringsmedel: Nikwax TX Direct Wash-In - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa PFC-fria Impregneringsspray: Organotex Spray-On Textile Waterproofing - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Impregneringsmedel För Dunjackor: Nikwax Down Proof - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Impregneringsmedel För Softshell-material: Nikwax Softshell ProofLäs Recension

1. Nikwax TX Direct Wash-In

Bäst i Test Impregneringsmedel


nikwax-tx-direct-wash-in

Typ:

Impregneringstvätt (wash-in)

Volym:

1000 ml

PFC-fri:

Nej

Lämplig För:

 Alla Material

Marknadsledarnas Nikwaxs Mest Beprövade Och Effektiva Impregneringsmedel

Nikwax har länge legat i framkant när det kommer till impregneringsmedel, och deras Direct Wash-In är deras mest sålda och beprövade produkt. Det är lätt att förstå varför den har blivit så populär, då det är enkelt och smidigt att använda direkt i tvättmaskinen på en rad olika friluftsplagg.

Om du letar efter något av en universallösning som du kan använda på majoriteten av dina kläder finns det inte ett mycket bättre alternativ än denna produkt, särskilt med tanke på att du får en stor förpackning som innehåller hela 1000 ml, tillräckligt för att impregnera ett dussintal plagg. Med andra ord slipper du köpa en ny flaska på mycket lång tid, alternativt så räcker den för att skydda all din utrustning och kläder.

Även då det inte är en impregneringsspray fungerar det perfekt för en rad olika friluftsplagg, inkluderat skaljackor med Gore-tex eller andra liknande membran. Det är nämligen väldigt skonsamt mot kläderna, vilket är just varför du kan se det som en universallösning som inte bör skada några av dina plagg.

Som sagt är själva impregneringen också i särklass bäst av de alternativ vi testat på marknaden, och håller bra mycket längre än många PFC-fria alternativ. Nackdelen är däremot att den innehåller just PFC, även då de lyckats eliminera många andra miljöskadliga ämnen som kan förekomma i dessa typer av produkter.

För att få ut det mesta av behandlingen rekommenderas det att du kör dina plagg i en torktumlare på låg värme efter, just för att impregneringsmedlet ska torka och fästa korrekt mot materialet. Det resulterar i en något krångligare applicering i förhållande till impregneringssprayer, men resulterar i ett skydd som håller borta regn under en mycket lång tid.

2. Organotex Spray-On Textile Waterproofing

Bästa PFC-fria Impregneringsspray


organotex-spray-on-textile-waterproofing-nocolour

Typ:

Impregneringsspray

Volym:

500 ml

PFC-fri:

Ja

Lämplig För:

 Alla Material

Miljövänligt Och Organisk Impregneringsspray Fritt Från PFC

Letar du efter ett impregneringsalternativ som är helt fri från PFC är Organotexs produkter ett mycket bra alternativ. De har både impregneringstvätt och en impregneringsspray, och vi föredrar sprayen tack vare dess enkla och smidiga appliceringsprocess.

I och med att det är en spray kan du också återapplicera detta på områden som tappar sin effektivitet med tid, och det kan snabbt göras på bara några minuter. I och med att den inte innehåller några farliga kemikalier eller föreningar går det också utmärkt att spraya den inomhus, och den lyktar även minimalt.

Själva impregneringen är av god kvalitet och vi tyckte att den var i nivå med några av de PFC-fria alternativen där ute. Med det sagt håller den inte lika länge som några av de mer traditionella produkterna, men det är något som är att vänta med tanke på produktens organiska natur.

I jämförelse med vår testvinnare från Nikwax får du tyvärr inte samma effektivitet eller hållbarhet, men om miljöaspekten väger tungt i din bedömning är det helt klart det bästa alternativet på den svenska marknaden.

3. Nikwax Down Proof

Bästa Impregneringsmedel För Dunjackor


nikwax-down-proof

Typ:

Impregneringstvätt (wash-in)

Volym:

300 ml

PFC-fri:

Nej

Lämplig För:

Dun

Effektiv Och Beskyddande Impregneringstvätt För Dunjackor Och Dunsovsäckar

Det finns några specifika material som kräver extra försiktighet, särskilt när du planerar att impregnera dessa. Dunjackor och vintersovsäckar med dunfyllning är två av de mer populära alternativen av friluftsplagg och utrustning som kräver extra kärlek.

Klassiska impregneringsmedel är inte alltid bra att använda på dessa alternativ, då de kan skada och försämra dunets värmande och isolerande funktionalitet, varpå du vill utnyttja ett specifikt impregneringsmedel för just detta ändamål.

Som tur är erbjuder Nikwax ett medel för just det. Denna flaska innehåller däremot bara 300 ml, vilket bör räcka för två behandlingar av dunjackor. Det innebär att produkten är relativt dyr, särskilt i jämförelse med deras universallösningar, men det är helt klart värt det om du vill undvika onödig skada och slitage av din dunjacka (något som kan vara väldigt dyrt att köpa nytt).

Som de flesta Nikwax-produkter är även denna produkt mycket lätt att använda. Du blandar den helt enkelt i tvättmaskin och tvättar plagget som vanligt, och låter den sedan torka helt och hållet efteråt.

Med det sagt går det även utmärkt att använda sig av en impregneringsspray för dunjackor, där du enbart behöver applicera det på ytterlagret.

4. Nikwax Softshell Proof

Bästa Impregneringsmedel För Softshell-material


nikwax-softshell-proof

Typ:

Impregneringstvätt (wash-in)

Volym:

300 ml

PFC-fri:

Nej

Lämplig För:

 Softshell

Prisvärd Och Långvarig Impregneringsmedel För Softshelljackor

Precis som med produkter som innehåller dun, kräver också softshell-material (softshellajckor) lite extra kärlek och försiktighet för att undvika onödigt slitage. Universallösningar kommer inte att fungera lika effektivt på detta yttermaterial, utan det bästa alternativet är att utnyttja Nikwax speciallösning för just denna typ av material.

Denna produkt är ett impregneringsmedel som går att tvätta in, vilket innebär att du helt enkelt blandar den med din vanliga tvätt och tvättar plagget som vanligt. Efter tvätten låter du plagget torka helt innan du använder det.

En av fördelarna med just denna Nikwax-produkt är att den är betydligt mer prisvärd än deras alternativ för dunjackor, särskilt med tanke på hur länge den håller. Även då den enbart innehåller 300 ml (samma som ovan) räcker detta snarare till 5-6 plagg, då du behöver en mindre mängd för att behandla dessa produkter.

Impregneringsmedel - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Volym

PFC-fri

Lamplig För

375 kr

Impregneringstvätt (wash-in)

1000 ml

Nej

Alla Material

199  kr

Impregneringsspray

500 ml

Ja

Alla Material

175 kr

Impregneringstvätt (wash-in)

300 ml

Nej

Dun

 175 kr

Impregneringstvätt (wash-in)

300 ml

Nej

Softshell

Hur Fungerar Impregneringsmedel & Impregneringssprayer?

Impregneringsmedel och impregneringssprayer använder sig traditionellt av flourkarboner (PFCs), vilket är en kemisk förening som är vattenavvisande. Detta inkluderas ofta i membranet av diverse regnjackor eller andra tekniska plagg, och även som en ytbehandling (vilket ofta kallas för Durable Water Repellent eller DWR-behandling). Detta håller oss torra och varma när vi hamnar i ett regnfall eller liknande, då det inte tillåter vattnet att penetrera dina ytterplagg.

vattensäkra impregnera kläder

Dessa föreningar är mycket effektiva att använda då de är effektiva och hållbara, och kan till och med klara av några tvättar innan effekten börjar försämras.

Men detta innebär också att dessa kemikalier kan finnas kvar och överleva i vårt klimat och även kroppar under flera årtionden, där vissa studier till och med har hittat ett samband mellan dessa kemikalier i människor och djur och negativa åkommor såsom cancer och försämrat immunförsvar.

Det har länge varit (och är fortfarande) det mest populära alternativet, men på senare år har fler och fler gått mot produkter som använder sig av mindre skadliga PFCs, eller till och med produkter som undviker dessa helt och hållet.

Utmaningen för diverse tillverkare är därför att skapa vattentäta plagg som inte förlitar sig på dessa kemikalier, vilket är svårare än vad man kan tro. Det finns nämligen inget organiskt alternativ som kan uppnå samma effektivitet under så lång tid, vilket innebär att du som konsument istället behöver återimpregnera dessa oftare.

Impregneringsspray & Impregneringsmedel - Köptips

Med så många olika medel och sprayer för att impregnera dina kläder, skor och annat kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dig och din situation. Här tar vi en närmare titt på vad det är som urskiljer de bra modellerna från de sämre, och vilka faktorer som är viktiga att hålla utkik efter.

Impregneringsmetod

Det absolut viktigaste (och det första du bör bestämma) är vilken typ av impregneringsmetod du planerar att utnyttja. Det finns huvudsakligen två olika metoder:

 1. Impregneringsmedel (wash-in)
 2. Impregneringsspray

I grund och botten fungerar dessa metoder på samma sätt i slutändan, men det är tillvägagångssättet som är lite annorlunda.

Utöver detta finns det även speciella vax som kan utnyttjas för att vattensäkra dina ytterplagg, men vi skulle inte nödvändigtvis kalla detta för en impregneringsmetod, vilket är varför vi inte berör dessa alternativ i denna guide.

Impregneringsmedel (wash-in)

Det klassiska impregneringsmedlet kommer i flytande form, och detta appliceras genom att tvätta skaljackan eller friluftsplagget i fråga tillsammans med detta medel. Detta är det vanligaste sättet att göra det på och det är också den metod som traditionellt har använts.

Det resulterar i en genomgående impregnering av hela plagget och alla dess lager. I praktiken innebär det till exempel att om du planerar att impregnera en skaljacka med en flerlagerskonstruktion (dvs. en plagg som utnyttjar ett andningsbart membran såsom Gore-tex) kommer alla dessa lager att behandlas av impregneringsmedlet. Det är alltså inte begränsat till enbart plaggets ytterlager.

impregneringstvätt

För de flesta plaggen såsom regnjackor och skaljackor är detta oftast lite "over-kill", då det endast är det yttre hårda lagret som behöver impregneras, och inte nödvändigtvis insidan. Med denna metod har du därför inte samma förmåga att begränsa impregneringen till specifika områden eller ytterlager.

Vi tenderar att undvika denna metod för majoriteten av våra vattentäta plagg, då det helt enkelt inte behövs, samtidigt som det tar längre tid. För plagg där vi vill impregnera hela plagget (både in- och utsida) är det däremot vår föredragna metod. Ett bra exempel på detta är fleecetröjor, där vi gärna ser att utsidan motstår regn, samtidigt som insidan bättre kan motstå att absorbera fukt och svett - en win-win-situation.

Impregneringsspray

Impregneringssprayen är däremot lite enklare att använda eftersom du inte behöver tvätta plagget - du kan helt enkelt spraya på det. Detta har fördelen att du inte riskerar att skada ditt plagg i tvättmaskinen, samtidigt som det ger dig mer kontroll över vilka partier du eventuellt behöver behandla med extra försiktighet eller extra medel.

Det är vår föredragna metod för de flesta friluftsplaggen och vandringsutrustningen, då det är både smidigare och enklare. För mer tekniska plagg såsom Gore-tex jackor, dunjackor eller till och med tält rekommenderar vi alltid att du utnyttjar en impregneringsspray över wash-in, då chansen är betydligt mindre att du försämrar plaggets effektivitet.

PFC Eller PFC-fri Impregnering

Som vi tidigare nämnde utnyttjar majoriteten av impregneringsmedel och sprayer kemikalier som heter flourkarboner, vilket är mycket effektiva och hållbara, men som även kommer med nackdelen att de är något farliga mot miljön.

På grund av detta har det på senare tid blivit allt mer populärt med impregneringsmedel och sprayer som är PFC-fria, där de istället utnyttjar andra typer av föreningar som inte har samma typ av miljöpåverkan.

Även då dessa alternativ kan fungera mycket effektivt, och skydda dig väl mot vatten och regn, så har de nackdelen att de inte håller lika länge som de impregneringsmedel som utnyttjar PFCs. I praktiken innebär det att du behöver återapplicera dessa oftare, vilket därmed innebär att du behöver hålla bättre koll på dina plagg och dess vattentäta funktionalitet.

Använder du dina kläder ofta kommer denna process att skyndas på ytterligare, så här finns det ett avvägande att göra.

För tillfällig användning eller för personer som är mycket miljömedvetna kan PFC-fria impregneringsmedel vara ett bra alternativ.

Vi har testat och använt båda typerna av impregneringsmedel och sprayer, och enligt vår erfarenhet fungerar de som använder PFC helt enkelt bättre och håller längre. Detta är dock ett beslut som i slutändan är upp till dig.

Material Som Ska Impregneras

I grund och botten kan i princip alla typer av material impregneras, men dessa kan kräva lite olika typer av impregneringsmedel. Det finns därför inget impregneringsmedel som är universellt och kan användas till alla olika material. (Det finns faktiskt universalimpregnering, men dessa kommer inte vara lika effektiva som specialanpassade alternativ för vissa specifika material.)

Att impregnera bomullsmaterial kräver därför en annan typ av produkt än om du ska impregnera en regnponcho, då yttermaterialet helt enkelt inte har samma struktur eller förutsättningar.

Beroende på vilken typ av plagg eller utrustning du planerar att vattensäkra, är det viktigt att ta en närmare titt för att säkerställa att det impregneringsalternativ du väljer fungerar.

Hur Du Impregnerar Dina Kläder

Processen att impregnera dina kläder och utrustning är relativt enkel, men det finns några saker du måste tänka på. Processen ser som sagt något annorlunda ut beroende på om du använder dig av ett impregneringsmedel (wash-in) eller impregneringsspray.

impregnera skaljacka kläder

Först och främst ska du se till att du läser instruktionerna på det medel eller den spray du använder. Olika produkter kommer att ha olika rekommendationer, och det är viktigt att följa dessa för att undvika att kläderna skadas.

När du har läst instruktionerna är det dags att förbereda dina kläder. Om du använder ett impregneringsmedel som kan tvättas innebär det att du måste tvätta ditt plagg enligt instruktionerna. Detta görs vanligtvis vid en lägre temperatur än vanligt, för att undvika att plagget skadas.

Om du däremot använder en impregneringsspray måste du se till att plagget är rent och torrt innan du börjar. När det väl är det följer du bara instruktionerna på produkten för att applicera impregneringsmedlet jämnt över plaggets yta.

När du har applicerat impregneringsmedlet det är viktigt att låta plagget torka helt innan du använder det. Denna process kan ta några timmar eller till och med upp till en dag, beroende på vilken typ av impregneringsmedel du använder.

När plagget är torrt bör det vara redo att användas. Kom ihåg att du kan behöva applicera impregneringsmedlet på nytt om du märker av att dess effekt försvinner över tid.

Här klan du läsa en mer detaljerad guide till hur du tvättar och impregnerar friluftsplagg såsom skaljackor, dunjackor och annan utrustning.

Vanliga Frågor Om Impregneringsmedel

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av impregneringsmedel, från vad du ska tänka på när du köper en, samt hur du använder de på bästa sätt.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av impregneringsmedel, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa impregneringsmedlet?

Det bästa impregneringsmedlet för kläder och utrustning är enligt vårt test Nikwax TX Direct Wash-In, ett mycket effektivt alternativ.

Vilket är det bästa PFC-fria impregneringsmedlet?

Om du letar efter ett PFC-fritt impregneringsmedel rekommenderar vi Organotex Spray-On Textile Waterproofing, ett helt organiskt alternativ.

Vad kostar impregneringsmedel?

Majoriteten av impregneringsmedel kommer kosta ungefär 200 kronor för 500 ml, vilket bör räcka till 5-10 plagg.

Kan man tvätta skaljackor med vanligt tvättmedel eller sköljmedel?

Vi rekommenderar att du undviker att tvätta din skaljacka med vanligt tvättmedel eller sköljmedel, då detta kommer att försämra dess funktionalitet avsevärt. Gör du detta kommer tvättmedlet att täppa till det andningsbara membran som finns i jackan, vilket innebär att den förlorar dess andningsbara förmåga.

Detta andningsbara membran är en mycket viktig del av dessa typer av skaljackor, och det finns lite olika märken som gör dessa, där Gore-Tex är det mest välkända märket på marknaden.

Använd istället tvätt- och sköljmedel som är speciellt anpassade för dessa typer av friluftsplagg.

Kan man använda impregneringsmedel för skor på kläder?

Ja, du kan använda impregneringsmedel för skor på kläder, men vi rekommenderar att du väljer en produkt som är särskilt utformad för detta ändamål. Detta beror på att många impregneringsmedel för skor inte är lika effektiva på kläder, alternativt så kan de skada kläderna.

Sammanfattningsvis Om Impregneringsmedel

Att impregnera dina kläder och utrustning kan vara ett väsentligt steg för att hålla dig själv torr när du är ute i naturen. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.