3 Bästa Ispik/Skridskostavar (2024): Bäst i Test

bästa ispik bäst i test skridskostav

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Långfärdsskridskor är en älskad vinteraktivitet som uppskattas av människor i alla åldrar, och för dem som gillar längre sträckor är det viktigt att ha rätt utrustning. Rätt skridskostavar eller ispik kan göra hela skillnaden för din skridskoupplevelse - och kan även användas om du är ute och vandrar på isen.

Tillsammans med ett par isdubbar och skridskohjälm skulle vi påstå att en ispik kan vara en av de viktigaste redskapen att ha med sig när man är ute och åker långfärdsskridskor.

I den här guiden tar vi en titt på några av de bästa alternativen på marknaden och vilka funktioner du ska titta efter när du gör ditt val. Oavsett om du är en erfaren skridskoåkare eller nybörjare kommer den här guiden att hjälpa dig att hitta den perfekta ispiken för dina behov.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Ispikarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Ispik: Komperdell Ice Hunter Vario - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Ispik: Zandstra Dubbelispik - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Ispik: Lundhags Vassu - Läs Recension

1. Komperdell Ice Hunter Vario

Bäst i Test Ispik


Komperdell Ice Hunter Vario

Längd:

98-155 cm

Material:

Aluminium

Vikt:

650 gram

Hållbara, Smidiga Och Bekväma Ispikar För Varierad Aktivitet

Komperdell Ice Hunter Vario är en högpresterande ispik som även fungerar som skridskostav och passar för en mängd olika aktiviteter. Den är en av de bästa i test och har många fördelar som gör den till ett utmärkt val för skridskoåkare på alla nivåer.

En av de utmärkande egenskaperna hos den här staven är dess längdjustering. Stången kan justeras från 98 cm till 155 cm, vilket gör den till ett mångsidigt alternativ för skridskoåkare av olika längd. Den här funktionen gör det också möjligt för skridskoåkare att justera stången enligt den typ av terräng de ska åka skridskor på.

Stångens korkhandtag är också en höjdpunkt, de är bekväma och ger ett effektivt grepp. Detta är en viktig funktion eftersom den gör att skridskoåkaren kan behålla kontrollen över staven medan han eller hon åker skridskor. Korkhandtaget bidrar också till att minska handtröttheten under längre skridskoåkningssessioner.

Stången är tillverkad av hållbar aluminium, vilket gör den till ett långvarigt och robust alternativ. Stångens konstruktion är utformad för att tåla slitaget från regelbunden användning och de hårda förhållandena vid skridskoåkning på is.

Det finns dock även några nackdelar med den här staven. Vissa användare har rapporterat att den kan vara svår att kontrollera på tjockare is. Stången kanske inte ger samma grepp och stabilitet som den gör på mjukare eller tunnare is.

Sammanfattningsvis är Komperdell Ice Hunter Vario en starkt rekommenderad ispik för sin hållbarhet, flexibilitet och komfort. Den erbjuder ett bra utbud av längdjustering och bekväma korkhandtag, vilket gör den till ett utmärkt val för skridskoåkare på alla nivåer. Den är dock kanske inte det bästa alternativet för skridskoåkning på tjock is.

FÖRDELAR

 • Bra längdjustering
 • Bekväma och effektiva handtag i kork
 • Hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Kan vara svårt att kontrollera tjockare is

2. Zandstra Dubbelispik

Näst Bäst i Test Ispik


Zandstra-Dubbelispik

Längd:

125-165 cm

Material:

Aluminium

Vikt:

500 gram

Slitstarka Skridskostavar/Ispik Med Vassa Spetsar

Zandstra Dubbelispik är en högpresterande ispik/skridskostav som kommer på andra plats i testet. Den är ett lämpligt alternativ för längre personer och erbjuder en rad fördelar som gör den till ett utmärkt val för skridskoåkare på alla nivåer.

En av de utmärkande egenskaperna hos den här staven är dess längd. Stången är fixerad på en längd på 125-165 cm, vilket gör den till ett perfekt alternativ för längre personer. Den här längden ger en bra balans mellan stabilitet och kontroll när du åker skridskor.

En annan fördel med den här staven är dess starka spetsar i rostfritt stål. Dessa spetsar är vassa och ger ett utmärkt grepp på isen, vilket gör dem idealiska för skridskoåkning på hårdare isytor. Spetsarna är också hållbara och är byggda för att tåla regelbunden användning.

Stången är tillverkad av slitstarkt aluminium, vilket gör den till ett långvarigt och robust alternativ. Stångens konstruktion är utformad för att klara slitaget från regelbunden användning och de hårda förhållandena vid skridskoåkning på is.

Det finns dock även några nackdelar med den här staven. En av de största nackdelarna är att längden inte är justerbar, vilket kanske inte är lämpligt för skridskoåkare med olika längd eller för dem som planerar att använda staven i olika typer av terräng.

En annan nackdel är att det är ett något dyrare alternativ jämfört med andra stavar på marknaden.

Sammanfattningsvis är Zandstra Dubbelispik en starkt rekommenderad ispik för sin hållbarhet och sina vassa spetsar. Den erbjuder ett bra längdintervall, vilket gör den till ett perfekt alternativ för längre personer. Det är dock kanske inte det bästa alternativet för skridskoåkare med olika höjder eller de som letar efter en stav med justerbar längd och dessutom är det ett något dyrare alternativ.

FÖRDELAR

 • Bra för längre individer
 • Starka spetsar i rostfritt stål
 • Hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Ingen justerbar längd
 • Lite dyrare alternativ

3. Lundhags Vassu

Bästa Billiga Ispik


Lundhags Vassu

Längd:

138-162 cm

Material:

Aluminium

Vikt:

550 gram

Prisvärd Ispikar Godkända För Ledarledda Turer På Is

Lundhags Vassu är en budgetvänlig skridskostav som erbjuder en rad fördelar till ett relativt lågt pris. Det är det bästa billiga alternativet på marknaden, vilket gör den till ett utmärkt val för skridskoåkare med en budget.

En av de utmärkande egenskaperna hos den här staven är dess överkomlighet. Den erbjuder bra värde för sitt pris och ger många av de funktioner som finns i dyrare stavar.

En annan fördel med den här staven är dess starka spetsar som reflekterar ljus. Denna funktion är särskilt användbar när man åker på naturis eller i svagt ljus, eftersom den ökar synligheten och säkerheten.

Stången har också bekväma handtag som ger ett säkert grepp och minskar tröttheten i händerna. Detta är en viktig funktion eftersom det gör att skridskoåkaren kan behålla kontrollen över staven medan han eller hon åker skridskor.

Det finns dock även några nackdelar med denna stav. En av de största nackdelarna är att längden inte är justerbar, vilket kanske inte är lämpligt för skridskoåkare med olika längd eller de som planerar att använda staven i olika typer av terräng.

Sammanfattningsvis är Lundhags Vassu ett mycket bra alternativ för dig på en tajtare budget. Den erbjuder bekväma handtag som ger ett säkert grepp och minskar handtrötthet, vilket gör den till ett utmärkt val för skridskoåkare med en budget. Den är dock kanske inte det bästa alternativet för skridskoåkare med olika höjder eller för dem som letar efter en stav med justerbar längd.

FÖRDELAR

 • Prisvärt
 • Starka spetsar som reflekterar ljus
 • Bekväma handtag

NACKDELAR

 • Ingen justerbar längd

Ispik - Köptips

Att köpa ett par skridskostavar eller ispik kan vara lite krångligt, men genom att bättre förstå skillnaderna mellan de olika modellerna som finns tillgängliga kan det vara enklare att hitta rätt modell för dig och dina specifika behov. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter.

Längd

När du väljer längden på dina skridskostänger är det viktigt att ta hänsyn till både din längd och vilken typ av skridskoåkning eller vandring du ska göra. En allmän tumregel är att hålla staven med spetsen mot marken och att armen ska vara lätt böjd i armbågen. Denna position ger optimal kraftöverföring och balans.

skridskostavar bästa

För traditionell skridskoåkning bör staven nå upp till höften eller något däröver. För nordisk skridskoåkning eller långfärdsskridskoåkning bör staven vara i ungefär axelhöjd.

Det är också viktigt att notera att olika tillverkare kan ha olika storlekstabeller och riktlinjer för mätning, så det är en bra idé att kontrollera tillverkarens rekommendationer innan du gör ett köp. Om det är möjligt är det också en bra idé att prova stavarna innan du köper dem för att säkerställa att de passar ordentligt.

Om du dessutom planerar att dela stavarna med andra eller planerar att använda dem i olika typer av terräng, välj stavar med justerbar längdfunktion som ger dig flexibilitet att justera stavlängden efter behov.

Material

Ispikar är vanligtvis tillverkade av två typer av material: aluminium och kolfiber.

Aluminiumstänger är ett populärt val för skridskoåkare eftersom de är prisvärda, hållbara och tål regelbunden användning. De är också relativt tunga, vilket kan ge en känsla av stabilitet och kontroll när man åker skridskor.

Å andra sidan blir kolfiberstavar alltmer populära bland skridskoåkare eftersom de är betydligt lättare än aluminiumstavar. De är tillverkade av ett kompositmaterial som är starkt och styvt, vilket kan ge bättre kontroll och kraftöverföring under skridskoåkning. De är dock dyrare än aluminiumstavar.

Valet mellan aluminium- och kolfiberstavar beror på dina personliga preferenser, din budget och vilken typ av skridskoåkning eller vandring du ska göra. Om du är nybörjare eller en tillfällig skridskoåkare kan en aluminiumstav vara ett mer kostnadseffektivt och hållbart alternativ. Om du däremot är en mer erfaren skridskoåkare eller planerar att göra mer aggressiv skridskoåkning eller vandring kan en kolfiberstav ge bättre kontroll och prestanda.

Grepp

Greppet på en skridskostav/ispik är en viktig faktor när du köper en skridskostav, eftersom det kan påverka din komfort och kontroll när du åker skridskor. Leta efter stavar med bekväma och säkra grepp som inte lätt glider ur handen, eftersom det kan vara farligt när du åker skridskor.

En vanlig typ av grepp är en ergonomisk design som passar din handform. Dessa typer av grepp är utformade för att ge ett bekvämt och säkert grepp och kan bidra till att minska tröttheten i handen när du åker skridskor.

skridskostavar och ispik skridskor

En annan typ av grepp som finns på vissa stavar är en rem. Remmar är utformade för att hjälpa till att hålla dina händer på plats och kan ge en extra säkerhetsnivå när du åker skridskor. Dessa remmar kan justeras för att passa din hand och kan hjälpa till att hålla staven på plats även om du av misstag släpper greppet.

Det är viktigt att prova staven innan du köper den och kontrollera om greppet är bekvämt för dig och om remmen är lätt att justera och säkra. Vissa stavar har dessutom utbytbara grepp, vilket kan vara användbart om du vill byta typ av grepp beroende på väder eller terräng.

Ispikarnas korgar

Korgen är den del av ispiken som sitter ovanpå isen och hjälper till att ge stabilitet och balans när du åker skridskor. Storleken på korgen kan påverka stavens prestanda, så det är viktigt att välja en stav med en korg som är av lämplig storlek för den typ av skridskoåkning eller vandring du ska göra.

För traditionell skridskoåkning används vanligtvis en mindre korg eftersom den ger bättre kontroll och manövrerbarhet. Den mindre korgen gör att du lätt kan plocka upp staven och göra snabba svängar.

För nordisk skridskoåkning eller långfärdsskridskoåkning används vanligtvis en större korg. Den större korgen ger mer yta på isen, vilket kan bidra till att öka stabiliteten och balansen, särskilt i grov eller ojämn terräng. Den större korgen bidrar också till att fördela din vikt bättre och ge mer stöd.

Det är också viktigt att notera att vissa stavar levereras med utbytbara korgar, vilket kan vara användbart om du planerar att använda staven för olika typer av skridskoåkning eller vandring.

Dessutom är vissa korgar utformade specifikt för användning i vissa typer av terräng, till exempel djup snö eller förhållanden utanför spåren, så det är en bra idé att tänka på vilken terräng du kommer att åka skridskor eller vandra på innan du gör ett köp.

Ispikens Spets

Spetsen på en skridskostång är den del som kommer i kontakt med isen och är en viktig faktor när du väljer en stång. Leta efter stavar med en stålspets som kan slipas för bättre grepp på hårda isytor.

En vass spets hjälper till att ge bättre dragkraft och kontroll under skridskoåkningen, eftersom den kan gräva sig ner i isen och ge ett säkert grepp. Skärpta spetsar är särskilt användbara för skridskoåkare som planerar att åka på naturis eller hårdpackad snö, eftersom de ger bättre grepp och stabilitet på dessa ytor.

Å andra sidan kommer vissa stavar med gummispetsar eller plastspetsar som inte kan slipas och som är bäst för skridskoåkning på inomhusbanor eller på mjukare snö. Dessa typer av spetsar ger mindre grepp men är mindre benägna att skada isbanans yta.

ispik på isen

Det är viktigt att notera att vissa stavar levereras med utbytbara spetsar, vilket kan vara användbart om du planerar att använda staven för olika typer av skridskoåkning eller vandring, eller om du vill byta spets beroende på vilket underlag du åker på.

Flexibilitet

Med flexibilitet avses hur mycket en ispik böjer sig eller ger efter när den utsätts för tryck. Det är ett viktigt övervägande när du väljer en skridskostav, eftersom flexibiliteten kan påverka stavens prestanda och lämplighet för olika typer av skridskoåkning eller vandring.

Stänger som är styvare har mindre flexibilitet och är vanligtvis mer lämpliga för mer aggressiv skridskoåkning eller vandring. De ger mer kraft och stabilitet och är idealiska för erfarna skridskoåkare eller de som vill åka skridskor i höga hastigheter eller i mer utmanande terräng.

Å andra sidan har stavar som är mer flexibla mer böjning och lämpar sig bättre för nybörjare eller tillfälliga skridskoåkare. De ger mer förlåtelse och är mindre benägna att orsaka skador om du gör ett misstag när du åker skridskor. De är också bekvämare att använda under längre perioder.

Det är viktigt att notera att vissa stavar har justerbar flexibilitet, vilket kan vara användbart om du planerar att använda staven för olika typer av skridskoåkning eller vandring, eller om du vill justera stavens flexibilitet i takt med att din kunskapsnivå förbättras.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett viktigt övervägande när du väljer ett par ispikar, eftersom den måste tåla regelbunden användning och de hårda förhållandena vid skridskoåkning på is. Det är viktigt att välja en stav som är byggd för att hålla länge och som klarar det slitage som regelbunden användning medför.

Ett sätt att se till att en stav är hållbar är att leta efter stavar med högkvalitativ konstruktion och högkvalitativa material. Leta efter stavar som är tillverkade av starka och robusta material, till exempel aluminium av flygplanskvalitet eller högkvalitativ kolfiber, som är kända för sin hållbarhet och motståndskraft mot slitage.

Vanliga Frågor Om Ispikar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par ispikar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av skridskostavar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa ispikarna?

De bästa ispikarna är enligt vårt test Komperdell Ice Hunter Vario, ett par smidiga, prisvärda och robusta ispikar som fungerar bra som skridskostavar.

Vad kostar ispikar?

Ett par ispikar kostar oftast runt 1000 kronor, beroende på dess kvalitet och funktionalitet. Med det sagt finns det både billigare och dyrare modeller som passar de flestas budget.

Vad är skillnaden mellan ispikar och traditionella alpinstavar?

Skridskostavar är längre och har en större korg än traditionella alpinstavar. De är utformade för skridskoåkning i terräng eller utanför spåren och ger mer stabilitet och balans i grov eller ojämn terräng. Traditionella alpinstavar är kortare och har en mindre korg och är avsedda för konståkning eller hastighetsåkning på släta ytor.

Hur bestämmer jag rätt längd på mina skridskostänger?

En allmän tumregel är att hålla staven med spetsen mot marken och armen ska vara lätt böjd i armbågen.

Vilken är den rekommenderade korgstorleken för ispikar?

För långfärdsskridskoåkning används vanligtvis en större korg på ispikarna. Den större korgen ger större yta på isen, vilket kan bidra till att öka stabiliteten och balansen, särskilt i grov eller ojämn terräng.

Finns det några särskilda egenskaper som jag bör leta efter i en ispik?

Ja, leta efter stavar med justerbar längdfunktion, vilket kan vara användbart om du planerar att dela dem med andra eller om du planerar att använda dem i olika typer av terräng. Leta efter stavar med en stålspets som kan slipas för bättre grepp på hårda isytor. Tänk också på stavar med ett bekvämt och säkert grepp och en justerbar rem som hjälper dig att hålla händerna på plats.

Sammanfattningsvis Om Ispikar

En ispik är ett viktigt verktyg att ha med sig ut på isen för att kolla hur tjock den är, men kan också användas som effektiva skridskostavar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 21

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.