4 Bästa Jaktkniv (2024): Bäst i Test

bästa jaktkniv bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: mars 2023

Ett redskap som alla jägare har på sin topp 10-lista är en bra jaktkniv. Det borde den i alla fall göra. Ännu bättre, ett par knivar kommer att hamna på topp 10-listan, eller åtminstone slängas med i ryggsäcken inför varje jakt.

Oavsett om du föredrar att använda en jaktkniv med flera användningsområden, eller om du hellre bär olika knivar (friluftskniv, slaktkniv, m.m) med sitt eget dedikerade användningsområde, är det bra att veta vilka knivar som finns och vilka deras bästa egenskaper är.

Det här är en omfattande guide som hjälper dig att hitta de bästa jaktknivarna på marknaden.

För mer bakgrundsinformation kan du se  våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Jaktknivarna Är:

  1. 1
    Bäst i Test Jaktkniv: Härkila Jaktkniv Lagan - Läs Recension 
  2. 2
    Bästa Billiga Jaktkniv: Morakniv Mora 2000 - Läs Recension
  3. 3
    Bästa Liten Jaktkniv Benchout Mini Bugout - Läs Recension
  4. 4
    Bästa Stora Jaktkniv: A1 Zytel - Läs Recension

1. Härkila Jaktkniv Lagan

Bäst i Test Jaktkniv


Härkila Jaktkniv Lagan

Bladmaterial:

Rostfritt stål

Bladlängd:

75 mm

Knivlängd:

185 mm

Vikt:

210 g

Finsk Jaktkniv Med Bra Kvalitet Till Ett Bra Pris

Jaktkniven Lagan från det finska varumärket Härkila är vår personliga favorit av jaktkniv på marknaden för tillfället, och vi har använt denna för att dela upp och bearbeta flera älgar genom åren. Efter dessa ganska omfattande arbeten förblir den användbart vass även innan den hamnar i slipmaskinen för att finjusteras igen. Det är inte många knivar som kan göra det jobbet och ändå behålla en så bra skärpa.

Nyckeln till den här killen är det högkvalitativa stålet med en relativt bra hårdhet på 58 HRC, vilket är otroligt svårslaget i prisklassen. I vårt test har vi faktiskt inte funnit någon annan jaktkniv för under 1000 kronor med samma högkvalitativa och funktionella klinga som håller så pass länge.

Det är också den perfekta storleken för handen, och det ergonomiska handtaget gör det enkelt att använda den under längre perioder. Och även om handtagsmaterialet skulle kunna bli halt, förblir det vid användning säkert på grund av den utmärkta formen som hindrar handen från att glida. Designen är också mycket vackert och levereras även med ett lika snyggt brunt nylonhölster.

Storleken på bladet är inte den största, men räcker gott och väl för de flesta behoven, och bidrar också till dess robusta konstruktion. Den kan också fällas ihop när du inte använder den till en smidig liten storlek att ha på bältet, i hölstret eller i jaktryggsäcken.

FÖRDELAR

  • Prisvärd
  • Lätt och smidig att transportera
  • Bekvämt och ergonomiskt handtag

NACKDELAR

  • Inte det hårdaste bladet

2. Morakniv Mora 2000

Bästa Billiga Jaktkniv


Morakniv Mora 2000

Bladmaterial:

Rostfritt stål

Bladlängd:

109 mm

Knivlängd:

220 mm

Vikt:

141 g

Otroligt Prisvärt Och Funktionell Jaktkniv Från Moraknivar

Morakniv är ett internationellt berömt svenskt knivtillverkare, känd för sina röda handtag och sin hållbarhetsetik, som hävdar att företagets rötter har varit förankrade i knivtillverkning i 400 år. 

Morakniv byggdes på principerna om noll avfall. Företagets ursprungliga fabrik delade ett utrymme där timmerslädar tillverkades, och överblivna trärester från slädarna användes för att tillverka de första berömda knivarna med rött handtag. Morakniv är än idag stolt över sina knivars återvinningsbara material.

Morakniv Mora 2000 är en plasthandtagen kniv som passar lätt i bältet med en längd på 220 mm, utformad med jägaren i åtanke. Handtaget med mjukt friktionsgrepp och finns i två färger, grönt eller hi-vis orange, och är monterat i en symmetrisk plastslida som tjänar höger- och vänsterhänta jägare. 

Bladet är ett styvt, återvunnet rostfritt stål med rakt blad, vilket gör det till ett utmärkt val för alla storlekar av medelstort och stort vilt och illasinnade jakter. Och Moras övergripande smala profil och lätta vikt på 140,2 gram gör att du kan ha den på en lämplig plats på midjan, utan några olägenheter från vikt eller bulk. 

Slutligen är det svårt att slå priset, som kommer till nästan en tiondel av priset i jämförelse med många av premiumalternativen på marknaden. Och du får helt klart mer än 10% av kvaliten och funktionalitet, även då det kanske inte är i samma fantastiskt kvalité som till exempel A1 Zytel.

FÖRDELAR

  • Otroligt prisvärd
  • Snäv och lätt profil
  • Mångfunktionellt

NACKDELAR

  • Inte samma höga kvalitet som premiumalternativ

3. Benchout Mini Bugout

Bästa Liten Jaktkniv


Benchout Mini Bugout

Bladmaterial:

Kolfiber

Bladlängd:

82 mm

Knivlängd:

190 mm

Vikt:

52 g

Liten Perfekt Ultralätt Jaktkniv

Benchmade Bugout är ett utmärkt val om du letar efter en ultralätt jaktkniv som enkelt kan fästas i bältet och som knappt väger något alls. Den är perfekt för dem som vill ha en liten och smidig fällkniv som de kan ta med sig på längre utflykter. Dess lätta vikt och kompakta storlek har snabbt gjort det till en av Benchmades mest populära jaktknivar.

Den här kniven har ett blad i rostfritt stål som är drygt åtta cm långt. Det innebär att bladet är kortare än majoriteten av produkter på marknaden, men räcker gott och väl för enklare uppgifter ute i naturen så länge som du inte behöver ta hand om större byten och vilt.

Du kan enkelt fälla in bladet då du inte använder det varpå du kan förvara fällkniven i fickan utan att detta tar något märkbar plats. Med en längd på strax under 11 cm hopfälld, kommer den knappt synas om den bärs i fickan.

En nackdel med den här kniven är att den är ganska dyr jämfört med några av de andra alternativen på den här listan. Men om du letar efter en ultralätt friluftskniv som presterar bra är Benchmade Bugout ett bra alternativ.

Trots dess lilla storlek presterar den förvånansvärt bra, mycket tack vare det utomordentliga materialval samt förstklassiga konstruktionen, men storleken är däremot något som inte alla jägare kommer att värdera lika mycket, så här får du göra ett övervägande beroende på vad du behöver för typ av kniv.

FÖRDELAR

  • Ultralätt
  • Liten och smidig fällkniv
  • Stark klinga

NACKDELAR

  • Dyr

4. A1 Zytel

Bästa Stora Jaktkniv


Bästa Premium Fällkniven

Bladmaterial:

Rostfritt stål

Bladlängd:

160 mm

Knivlängd:

280 mm

Vikt:

305 g

Rejäl Och Robust Jaktkniv Med Många Användningsområden

A1 Zytel från Fällkniven är en jaktkniv i världskvalitet, och är definitivt den mest robusta modeller som vi har testat. Det är en grym allroundkniv som kan användas för alla möjliga krävande uppgifter tack vare dess något större och mycket robusta design.

A-ZYTEL har ett blad i laminerat specialstål som är drygt 16 cm långt, vilket gör det till ett av de längsta i vårt test. Det speciella materialvalet gör att denna kniv klarar av mycket stora påfrestningar, både i varma och kalla klimat.

Längden och tjockleken på bladet gör också att det är mycket motståndskraftigt mot både kyla och värme, vilket innebär att det kan användas vid en mängd olika utomhusaktiviteter utan att du behöver oroa dig. Med ett ergonomisk och stabilt skaft gör det även det enkelt för dig att hantera kniven, även i situationer där finkänslighet är viktigt.

När det gäller vikten är den här kniven på den tyngre sidan med 305 gram. Den är fortfarande hanterbar, men definitivt inte lika lätt som några av de andra alternativen på marknaden. Detta beror på dess robusta konstruktion, vilket tyvärr också gör den till en av de dyrare modellerna i vårt test.

Om du letar efter en toppklassig jaktkniv som klarar allt du utsätter den för är A-ZYTEL är ett utmärkt val. Det är ett av de dyraste alternativen på marknaden, men definitivt värt investeringen om du letar efter en kniv som håller hela livet och som du kan använda till alla möjliga aktiviteter när du är ute och jagar.

FÖRDELAR

  • Mycket robust design
  • Långt blad
  • Klarar både kyla och hetta väl

NACKDELAR

  • Dyr
  • Tyngsta alternativet i vårt test

Jaktkniv - Köptips

Jaktknivar är mer än bara en annan typ av jaktutrustning. De är värdefulla verktyg och ibland arvegods. De berättar ofta en historia och säger något om vem du är som friluftsmänniska. Det betyder att när du handlar efter en ny kniv måste du hitta en som är funktionell, välgjord och passar din karaktär.

De två viktigaste övervägandena är stilen på bladet och stilen på själva kniven. Utöver det finns det en miljon saker att gå in på - handtagsmaterial, bladlängd, övergripande utseende - som är mer personliga val eller estetiska preferenser.

jaktkniv form och kvalite

Bladets Stil 

"Välj rätt verktyg för rätt arbete."

Detta är förmodligen ett av de viktigaste påståenden att följa här i livet, men är speciellt viktigt när det handlar om jaktknivar. Det finns gott om fantastiska gör-det-allt-knivar, men vissa konstruktioner överträffar andra i vissa situationer.

Om du inte redan är bekant med de olika knivstilarna är här några vanliga jaktknivstyper som du kommer att stöta på:

  • Drop Point: Den här stilen har en någorlunda rak ryggrad som sjunker något ner till bladets böjda buk. Detta ger en skarp spets och en mer uttalad mage, vilket är till hjälp vid stickande, genomträngande och svepande rörelser.
  • Rak rygg: En helt rak ryggrad som så småningom möter den böjda magen och skapar en spets. Detta ger vanligtvis en grund buk som inte är så bra för att hugga och sticka utan att använda stor kraft.
  • Clip Point: Clip point hänvisar till det bakre "klippet" på ryggraden som går runt mot bladets spets. Det ger en uttalad buk och mer invecklad filéliknande skärning. 
  • Spjut: Denna har ett blad där magen och ryggraden börjar rakt men möts någonstans nära mitten av kniven för att skapa en spjutspets. Dessa är idealiska för genomborrande och stickande rörelser eftersom bladets styrka ligger i spetsen.
  • Spårspets: Den här kniven liknar en stek- eller filékniv i det avseendet att den har ett långt smalt blad med mycket yta på magen för att möjliggöra långa snitt. 

Knivens Stil

En annan mycket viktig faktor att tänka på är vilken typ av kniv du vill ha, bortsätt från själva klingan. Här finns det egentligen bara två val att välja på: en kniv med ett fast blad, eller en fällkniv som du kan fälla ihop när du inte använder den.

Fasta knivar är de stora robusta knivar du alltid har jagat med, men knivar med andra än fasta knivar, som fällbara knivar, kan vara lika värdefulla. Behöver du använda din jaktkniv som en slaktkniv regelbundet när du fäller storvilt på fältet? Då vill du förmodligen ha en kniv med fast blad. Är bärbarhet viktigt för dig? Överväg då en fällbar kniv. Svårare än så behöver det inte vara.

jaktkniv användning

Bladmaterial 

Listan över olika typer av stål som knivtillverkare använder är lika lång som dagen är lång. Med detta sagt är höghållfast kolstål alltid min lackmus för knivar som jag köper. Varje blad jag investerar i måste ha en Rockwellskala på minst 55.

Rockwellhårdhet är en internationell skala för hårdheten hos ett material mellan 1 och 99. På den ena sidan kan man tänka på en fjäder och på den nittionde sidan kan man tänka på diamanter. Anges ofta som "RC".

Billiga rostfria knivar från hörnbutiken håller helt enkelt inte skärpan oavsett hur du vässar dem. Tänk inte ens tanken.

Bladets Längd

Det är viktigt att komma ihåg att längden på din jaktkniv kan spela en avgörande roll - beroende på vad du planerar att använda kniven till. En mindre kniv kommer rimligtvis att vara lättare och mindre, vilket gör det enklare och smidigare att transportera, samtidigt som det kan underlätta dess användning något.

Längre blad kan däremot vara mycket fördelaktiga om du planerar att använda din jaktkniv för slakt av vilt, då det ger bättre stöd och en slankare spets som ger ett mer kontrollerat snitt. 

Vanliga Frågor Om Jaktknivar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en jaktkniv, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av knivar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa jaktkniven?

Det bästa jaktkniven är enligt vårt test Härkila Jaktkniv Lagan, en stark och otroligt prisvärd jaktkniv som fungerar för det mesta.

Vad kostar en jaktkniv?

En jaktkniv kostar allt från 500-2500 kronor, beroende till stor del beror på det material som används.

Hur lång ska en jaktkniv vara?

Det beror på personliga preferenser, men det finns ett par viktiga faktorer som du bör tänka på. Jaktknivar varierar vanligtvis mellan 5 och 15 cm. 10 cm är en särskilt populär längd eftersom den möjliggör smidiga och precisa skärningar utan att bli för skrymmande. Ju längre kniven är, desto svårare kan det bli att fältdressera ditt vilt ordentligt. När du är osäker, välj en liten kniv. De flesta 5-10 cm knivarna är bra alternativ för jägare.

Vilket är det bästa stålet för en jaktkniv?

Det bästa stålet för en jaktkniv beror på flera faktorer. De flesta jaktknivar tillverkas av antingen rostfritt stål eller kolstål. Knivar av rostfritt stål motstår rost och är idealiska för platser med hög luftfuktighet. Med det sagt är rostfria stålknivar inte kända för att behålla skärpan. Du kommer att behöva slipa en kniv i rostfritt stål oftare än en kniv i kolstål. Kolstål ger ett hårdare och potentiellt vassare blad som håller skärpan längre än ett blad av rostfritt stål.

Hur slipar man en jaktkniv?

I korthet slipar du en jaktkniv på samma sätt som vilken annan utomhuskniv som helst. Det innebär att du använder ett slipverktyg och följer dess instruktioner. Du kan använda en slipsten, en elektrisk vässare, eller ett guidat vässningsverktyg. Att använda dessa verktyg är enkelt men kräver att du läser och följer instruktioner som ligger utanför den här artikelns räckvidd.

Sammanfattningsvis Om Jaktknivar

En bra jaktkniv är något som alltid borde finnas med i jaktryggsäcken när du är ute och jagar då de kan användas för mycket. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffset. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.