5 Bästa Jaktmössa (2024): Bäst i Test

bästa jaktmössa bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: maj 2023

Välkommen till vår guide om de bästa jaktmössorna! När det gäller jakt är det viktigt att ha rätt utrustning för att göra jakten så framgångsrik som möjligt. Att ha en högkvalitativ jaktmössa kan göra all skillnad när det kommer till precision och komfort under jakten. Men vad ska man leta efter när man väljer en jaktmössa?

I denna guide kommer vi att titta på de viktigaste egenskaperna hos jaktmössor som kan göra en skillnad när du är ute på jakt. Vi kommer att titta på allt från ergonomi och precision till hållbarhet och kompatibilitet. Med vår hjälp kommer du att vara väl förberedd för att välja den bästa jaktmössan för dina behov.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Jaktmössorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Jaktmössa: Aclima Lightwool Beanie Orange - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Varma Jaktmössa För Vinter: Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Jaktmössa Med Skärm: Lowe Alpine Classic Mountain Cap - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Vita Jaktmössa: Pinewood Murmansk Snow Camo - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Vändbara Jaktmössa: Härkila Driven Hunt Reversible Mössa - Läs Recension

1. Aclima Lightwool Beanie Orange

Bäst i Test Jaktmössa


Aclima Lightwool Beanie Orange

Material:

Merinoull

Tjocklek:

Tunn

Färg:

Orange

Tunn Och Bekväm Jaktmössa i Funktionellt Merinoull

Vi har testat Aclima Lightwool Beanie Orange och kan definitivt rekommendera den som en utmärkt jaktmössa för varierat klimat. Den här tunna mössan väger endast 21 gram, vilket gör den lätt och bekväm att bära under längre jaktturer.

Materialvalet av merinoull ger mössan en fantastisk andningsförmåga och isoleringsförmåga, vilket hjälper till att hålla huvudet torrt och bekvämt under jakten. Mössan har också en mjuk och följsam passform som gör att den sitter bekvämt på huvudet.

Aclima Lightwool Beanie Orange har en mångsidig design och kan användas året runt, med möjlighet att lägga till en extra mössa för extra värme under vintern. Dessutom är den här jaktmössan mycket prisvärd jämfört med andra alternativ på marknaden.

Nackdelen med den här mössan är att den kanske inte är tillräckligt värmande under riktigt kalla dagar. Men i överlag är Aclima Lightwool Beanie Orange en utmärkt jaktmössa för de flesta jaktförhållanden, med sin funktionella merinoull, lätta design och mångsidiga användning.

FÖRDELAR

 • Lättviktig design, enbart 21 gram
 • Andningsbart och isolerande tack vare merionull
 • Mjuk och följsam passform
 • Mångsidig design som kan användas året runt

NACKDELAR

 • Inte särskitl värmande under riktigt kalla dagar

2. Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls

Bästa Varma Jaktmössa För Vinter


Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls

Material:

Fuskpäls och konstskinn

Tjocklek:

Tjock

Färg:

Brun

Tjock Och Värmande Vintermössa För Jakten

Vi har även haft möjligheten att testa Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls, och den är utan tvekan en av de varmaste och mest isolerande jaktmössorna jag någonsin har använt. Materialet av fuskpäls och konstskinn är mycket slitstarkt och ger en robust känsla.

Den här jaktmössan är mycket tjock och passar perfekt för kalla vinterdagar, tack vare det maximala isoleringsmaterialet. Det nedfällbara öronlappssystemet är också en stor fördel, då det ger extra skydd för öron, nacke och kinder.

Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls har en bra passform med justerbart spänne och lufthål vid öronen för bättre hörsel, vilket är en viktig faktor att tänka på under jakten. Mössan har också ett extra fulltäckande skydd som hjälper till att hålla huvudet torrt och bekvämt under längre jaktturer.

Nackdelen med denna mössa är att den kan bli för varm under varmare månader, vilket kan begränsa dess användning till vintermånaderna. Dessutom är detta ett dyrare alternativ jämfört med andra jaktmössor på marknaden.

I jämförelse med Aclima Lightwool Beanie Orange, som jag tidigare recenserat, är Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls definitivt ett tjockare och varmare alternativ för de allra kallaste dagarna. Samtidigt är Aclima-mössan en lättare och mer mångsidig jaktmössa som fungerar året runt. Slutligen kan jag rekommendera Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls som det perfekta valet för de allra kallaste vinterdagarna när maximal värmeisolering är ett krav.

FÖRDELAR

 • Mycket värmande syntetfoder med maximal isolering
 • Nedfällbara öronlappar som värmer både öron, nacke och kinder
 • Bra passform med justerbart spänne
 • Lufthål vid öronen för bättre hörsel, med extra fulltäckande skydd

NACKDELAR

 • Blir lätt för varm under varmare månader
 • Dyrare alternativ

3. Lowe Alpine Classic Mountain Cap

Bästa Jaktmössa Med Skärm


Lowe Alpine Classic Mountain Cap

Material:

Polyesterfleece

Tjocklek:

Tunn

Färg:

Röd

Klassisk Jaktmössa För Fjälljakten Då Du Behöver Bra Skydd

Lowe Alpine Classic Mountain Cap är en mycket mångsidig jaktmössa som fungerar både i varmt och kallt väder. Det tunna polyesterfleece-materialet ger en bekväm passform, samtidigt som den smidiga skärmen ger skydd för ansiktet och ögonen från solen och regnet.

Lowe Alpine Classic Mountain Cap är också vatten- och vindavvisande, vilket ger extra skydd för huvudet under kyliga och blåsiga förhållanden. Mössan har också öronlappar som ger extra skydd mot kyla och vind, samt möjligheten att fälla upp skärmen för bättre sikt och ventilation.

Nackdelen med denna jaktmössa är att den inte har den bästa ventilationsförmågan, vilket kan göra det obehagligt att bära den under mycket varma förhållanden. I jämförelse med Aclima Lightwool Beanie Orange och Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls, som jag tidigare recenserat, är detta ett tunnare alternativ som ger mindre värmeisolering, men är mer lämplig för användning i mildare väderförhållanden.

Sammanfattningsvis är Lowe Alpine Classic Mountain Cap en utmärkt jaktmössa för fjälljakten, med sin smidiga skärm, öronlappar och vatten- och vindavvisande funktioner. Det är en mångsidig jaktmössa som fungerar i olika väderförhållanden och ger bra skydd för ansiktet och ögonen under jakten.

FÖRDELAR

 • Tunn och bekväm fjällmössa för jakten
 • Mångsidig användning i både varmt och kallt väder
 • Vatten- och vindavvisande
 • Smidig skärm som du även kan fälla upp, samt öronlappar

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra ventilationsförmåga

4. Pinewood Murmansk Snow Camo

Bästa Vita Jaktmössa


Pinewood Murmansk Snow Camo

Material:

Polyesterfleece, bomull

Tjocklek:

Tjock

Färg:

Vit

Bekväm Vit Jaktmössa För Kamouflage Under Vinterjakt

Pinewood Murmansk Snow Camo är en vit jaktmössa med bra kamouflage för jakt under vinterförhållanden. Materialet består av polyesterfleece och bomull vilket ger en mjuk och bekväm passform, särskilt tack vare det fluffiga fodret.

De stora öronlapparna kan fästas uppe för att ge extra ventilation, vilket kan vara särskilt användbart under intensiva jaktturer. Mössan är också relativt vattenavvisande, vilket hjälper till att hålla huvudet torrt och bekvämt under jakten.

En nackdel med denna jaktmössa är dess slitstyrka och kvalitet, som inte är lika hög som andra alternativ på marknaden, exempelvis Avignon Flaps i samma design. Men samtidigt är det en prisvärd jaktmössa som är bekväm att bära under längre jaktturer.

I jämförelse med de andra jaktmössorna jag har recenserat tidigare, såsom Aclima Lightwool Beanie Orange och Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls, är Pinewood Murmansk Snow Camo en mer specialiserad jaktmössa som passar särskilt bra för jakt under vinterförhållanden.

Sammanfattningsvis kan jag rekommendera Pinewood Murmansk Snow Camo som en prisvärd och bekväm vit jaktmössa med bra kamouflage för jakt under vinterförhållanden. Men om du söker efter en högre kvalitet på material och slitstyrka, kan andra alternativ på marknaden vara att föredra.

FÖRDELAR

 • Fluffig och bekvämt foder
 • Stora öronlappar som du kan fästa uppe
 • Bra vit kamouflage för jakt under vintern

NACKDELAR

 • Inte särskilt hög slitstyrka eller kvalité i jämförelse med exempelvis Avignon Flaps i samma design

5. Härkila Driven Hunt Reversible Mössa

Bästa Vändbara Jaktmössa


Härkila Driven Hunt Reversible Mössa

Material:

Polyester

Tjocklek:

Mellan

Färg:

Orange/Grön

Mångsidig Tunn Jaktmössa i Bra Kamouflage

Sist ut kommer Härkila Driven Hunt Reversible Mössa, som är en mångsidig vändbar jaktmössa i orange och grön färg. Materialet består av polyester vilket ger en tunn och lättviktig design, särskilt lämplig för hög aktivitetsnivå under jakten.

Mössan har också god ventilationsförmåga och andningsförmåga, vilket gör det bekvämt att bära under längre tidsperioder. Kamouflagemönstret är också bra för varierade miljöer, och mössan kan enkelt vändas från orange till grön för att passa ditt behov av kamouflage.

En nackdel med denna jaktmössa är dess kvalitet och värmande effekt. Den är tunn och lätt vilket gör att den inte ger den bästa isoleringen under kyliga jaktdagar. Dessutom kan materialet vara av sämre kvalitet än många andra alternativ på denna lista.

I jämförelse med de andra jaktmössorna jag har recenserat tidigare, som Avignon Flaps Mössa i Syntetpäls och Pinewood Murmansk Snow Camo, är Härkila Driven Hunt Reversible Mössa en tunnare och mer mångsidig jaktmössa med bra ventilationsförmåga. Men om du letar efter en mer slitstark och värmande jaktmössa, kan andra alternativ vara att föredra.

Sammanfattningsvis kan jag rekommendera Härkila Driven Hunt Reversible Mössa som en mångsidig och vändbar jaktmössa i bra kamouflage för varierade miljöer. Men om du söker efter en högre kvalitet och värmande effekt, kan andra alternativ på marknaden vara bättre lämpade.

FÖRDELAR

 • Vändbar design
 • Tunn och lättviktig design för hög aktivitetsnivå
 • Ventilerande och andningsbart material
 • Bra kamouflage för varierad miljö

NACKDELAR

 • Sämre kvalité än många andra alternativ på denna lista
 • Inte särskilt värmande

Jaktmössa - Köpguide

Att välja rätt jaktmössa för dina äventyr beror till stor del på när under året du planerar att jaga, och självklart vart. Men för att närmare bestämma vilken modell som kan passa rätt för dig hjälper det att förstå skillnaden mellan de olika alternativen. Här är de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter.

Material

När det kommer till att välja rätt material för din jaktmössa finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Det viktigaste är att välja ett material som är lämpligt för jakt, och som kommer att hålla dig varm och torr under olika väderförhållanden.

Ett vanligt materialval för jaktmössor är fleece, vilket är en syntetiskt tillverkad materialtyp som är lätt, mjukt och värmande. Fleece har god andningsförmåga och är oftast snabbtorkande vilket gör att det passar bra för jaktaktiviteter där du kan bli svettig eller när du utsätts för fuktigt väder.

bästa jaktmössan

Ull, och specifikt merinoull, är ett annat populärt material för jaktmössor eftersom det är naturligt värmande, mjukt och har god andningsförmåga. Ull kan hålla dig varm även när det blir blött och det är lätt att underhålla. Dock är det värt att notera att ull kan vara något tyngre och mer klumpigt än andra materialval.

Gore-tex är ett tekniskt material som används i många olika typer av kläder och utrustning för utomhusaktiviteter. Det är vattentätt och vindtätt, samtidigt som det har god andningsförmåga. En jaktmössa gjord av Gore-tex är en utmärkt lösning för jaktaktiviteter under fuktiga och blåsiga förhållanden.

Andra material som också kan användas för jaktmössor inkluderar bland annat bomull, polyester och nylon. Det viktigaste är att välja ett material som passar dina behov och de specifika förhållandena som du förväntar dig att stöta på under din jakt.

Passform

Att välja rätt passform för din jaktmössa är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du ska köpa en. En jaktmössa som sitter för tajt eller för löst kan orsaka obehag och påverka ditt fokus under jakten.

För att hitta rätt passform är det viktigt att mäta din huvudstorlek noggrant och jämföra den med storleksguiden för mössan du är intresserad av. De flesta jaktmössor finns i olika storlekar för att passa olika huvudstorlekar och former.

En bra jaktmössa bör täcka öronen och vara tillräckligt stor för att rymma ditt hår och eventuella andra huvudbonader du har på dig. Tänk också på att välja en mössa med tillräckligt långt material för att täcka nacken och skydda dig från kyla och vind.

När du provar en jaktmössa, se till att den sitter bekvämt på huvudet utan att kännas för tajt eller för löst. Om mössan är för tajt kan den orsaka huvudvärk eller tryckpunkter och om den är för löst kan den glida runt och inte hålla öronen varma.

Kom också ihåg att olika märken och modeller kan ha något olika passform, så det kan vara värt att prova på flera olika alternativ för att hitta den som passar dig bäst. Med rätt passform kommer du att ha en bekväm och funktionell jaktmössa som hjälper dig att fokusera på jakten och inte på obehagliga passformproblem.

Färg & Kamouflage

Valet av färg på din jaktmössa kan ha en betydande effekt på din synlighet under jaktaktiviteter, både för dina jaktkamrater och för djuren du jagar. En mössa i en olämplig färg kan göra att du sticker ut i naturen och därmed minska dina chanser att lyckas under jakten.

Vanliga färger för jaktmössor är grönt, brunt och kamouflage, som alla kan hjälpa till att smälta in i omgivningen och ge dig en mer naturlig och osynlig profil under jakten. Kamouflage mönster är särskilt populärt för jaktmössor eftersom det kan hjälpa till att bryta upp din silhuett och göra det svårare för viltet att upptäcka dig.

En annan viktig faktor att tänka på när du väljer färg på din jaktmössa är att se till att det är en färg som matchar din jaktklädsel. Detta kan hjälpa till att skapa en enhetlig look och minska risken för att din mössa sticker ut eller drar uppmärksamheten till dig.

Om du jagar i områden med jaktregler som kräver synlighet, kan det också vara viktigt att välja en mössa i en lätt synlig färg som orange. Detta kan hjälpa till att öka din synlighet för andra jägare i området och minska risken för olyckor.

I slutändan är valet av färg på din jaktmössa en personlig preferens, men det är viktigt att tänka på hur färgen kan påverka din synlighet och din förmåga att smälta in i omgivningen under jakten.

Tjocklek & Värme

När det kommer till att välja rätt jaktmössa är värme och tjocklek avgörande faktorer att tänka på. En jaktmössa är ett viktigt plagg för att hålla huvudet varmt under kalla väderförhållanden och skydda dig mot vind och kyla.

vinter varm jaktmössa

Det är viktigt att välja en jaktmössa som har tillräckligt isolerande material och som täcker öronen ordentligt för att skydda dig mot väder och vind. Jaktmössor är vanligtvis gjorda av material som fleece, ull eller syntetiska material som har goda isolerande egenskaper och kan hålla dig varm även i de kallaste förhållandena.

Tjockleken på jaktmössan kan också vara avgörande för dess värmande egenskaper. En tjockare mössa kan ge bättre värmeisolering, men det är viktigt att tänka på att en alltför tjock mössa kan bli obekväm eller begränsa din hörsel.

Förutom isoleringen kan du också överväga att välja en mössa med fodring eller extra isolering för extra värme. Det finns även jaktmössor med inbyggda värmeelement som drivs av batterier för att ge extra värme på de kallaste dagarna.

Tänk också på att en jaktmössa som är för varm eller obekväm kan påverka din prestation under jakten. Det är viktigt att hitta en balans mellan värmeisolering och bekvämlighet så att du kan fokusera på jakten utan att bli distraherad av en obekväm mössa.

Andningsförmåga

Att ha en jaktmössa med god andningsförmåga är avgörande för att hålla huvudet torrt och bekvämt under jakten. En mössa med dålig andningsförmåga kan göra att huvudet blir fuktigt och obehagligt, vilket kan leda till överhettning eller hypotermi.

Andningsförmåga i en jaktmössa innebär att mössan har förmågan att släppa ut fukt och överskottsvärme som kan uppstå under jakten. Detta kan uppnås genom att välja en mössa med material som har god andningsförmåga, t.ex. fleece eller syntetiska material som är särskilt utformade för att släppa ut fukt.

En annan faktor att tänka på är att välja en jaktmössa med ventilationshål som kan hjälpa till att släppa ut överskottsvärme. Detta kan vara särskilt viktigt under högintensiv jaktaktivitet som t.ex. högintensiv vandring eller löpning.

Förutom att välja en mössa med god andningsförmåga är det också viktigt att tänka på att ta hand om din jaktmössa för att hålla den i gott skick. Ett välunderhållet material kommer att ha bättre andningsförmåga och kommer att hålla längre.

Slutligen, se till att välja en mössa som passar dina aktiviteter och miljöförhållanden. Vissa aktiviteter eller klimat kan kräva mer andningsförmåga än andra. Genom att välja en jaktmössa med god andningsförmåga kommer du att kunna hålla huvudet torrt och bekvämt under jakten och fokusera på din prestation.

Ljudnivå

Att välja en jaktmössa med en låg ljudnivå är en viktig faktor att tänka på när du är ute på jakt. Ljudnivån från din mössa kan vara avgörande för att inte avslöja din position för djuren som du jagar, särskilt om du jagar vilt som har känsliga hörselsinnen.

Samma typ av princip gäller egentligen för alla typer av jaktkläder, från jaktjackor, jaktställ till jaktbyxor.

När du väljer en jaktmössa är det viktigt att tänka på materialvalet. Vissa material, som exempelvis nylon eller plast, kan vara ljudliga när de rör sig eller kommer i kontakt med andra material. Dessa material kan störa djurens hörsel och ge bort din position under jakten.

För att minimera ljudnivån på din jaktmössa bör du överväga material som är mjuka och lätta, som t.ex. fleece eller ull. Dessa material tenderar att vara tystare när du rör på huvudet eller när de kommer i kontakt med andra material.

bra jaktmössa val

Det är också viktigt att tänka på mössans passform. Om mössan sitter för löst kan den röra sig och skapa onödigt ljud, medan en mössa som sitter för tajt kan begränsa din hörsel och göra det svårare att höra omgivningen.

Tänk också på eventuella funktioner på mössan som kan skapa onödigt ljud, t.ex. dragkedjor eller spännen. Se till att dessa delar är gjorda av tysta material eller att de är placerade så att de inte skapar onödigt ljud.

Design

Designen på din jaktmössa är också en viktig faktor att tänka på när du väljer rätt mössa. Det finns många olika designalternativ att välja mellan, så det är viktigt att hitta en design som passar dina preferenser och är funktionell för dina behov under jakten.

En vanlig design för jaktmössor är den klassiska beanien, som kan finnas i både tunna och tjocka varianter. Tunna beanies är perfekta för mildare väderförhållanden och ger ett minimalistiskt utseende, medan tjockare beanies ger extra värmeisolering och passar bra under kallare väderförhållanden.

En annan vanlig design för jaktmössor är modeller med öronlappar. Dessa mössor är särskilt bra för att hålla öronen varma under kalla väderförhållanden och ger extra skydd mot vinden. Vissa öronlappsmössor kan även ha en skärm för att skydda ögonen mot solen eller bländning - likt en jaktkeps fast med en mindre skärm oftast.

När du väljer design på din jaktmössa, tänk också på om den är lämplig för den typ av jakt du kommer att delta i. Om du exempelvis planerar på att vara aktiv och röra dig mycket under jakten kan en mössa med öronlappar och skärm begränsa din synlighet och rörelsefrihet. Å andra sidan kan en minimalistisk beanie vara det bästa valet för aktiv jakt eller om du behöver maximal rörelsefrihet.

Vanliga Frågor Om Jaktmössor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en jaktmössa, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av mössor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa jaktmössan?

Den bästa jaktmössan är enligt vårt test Aclima Lightwool Beanie Orange, en tunn och mångsidig modell i merinoull som går bra att använda i extremt många typer av jaktförhållanden.

Vad kostar en jaktmössa?

Priset för en jaktmössa kan variera ganska kraftigt beroende på vad du letar efter. Tjockare vintermössor tenderar ofta att vara dyrare medans tunnare modell är billigare. Med det sagt kan du förvänta dig att betala någonstans mellan 300-800 kronor för en bra jaktmössa.

Vilken färg ska jag välja för min jaktmössa?

När det gäller valet av färg för din jaktmössa är det viktigt att tänka på hur väl den smälter in i din jaktklädsel och omgivande miljö. Vanliga färger för jaktmössor inkluderar orange, grönt, brunt och kamouflage.

Vad är skillnaden mellan en jaktmössa med öronlappar och en vanlig beanie?

En jaktmössa med öronlappar ger extra skydd för öronen mot kyla och vind, medan en vanlig beanie inte har denna funktion. Öronlappsmössor kan också ha en skärm för att skydda ögonen mot solen.

Kan jag tvätta min jaktmössa i tvättmaskinen?

Det beror på materialet på din jaktmössa. Vissa material kan tvättas i tvättmaskin medan andra kräver handtvätt. Läs instruktionerna på etiketten för att ta reda på rätt tvättmetod för din jaktmössa.

Vad är den bästa designen för en jaktmössa?

Det finns många olika designalternativ när det gäller jaktmössor, så det beror på dina preferenser och behov. En klassisk beanie är ett bra val för mildare väderförhållanden, medan en öronlappsmössa ger extra skydd mot kyla och vind. En mössa med skärm kan också skydda ögonen mot solen. Välj en design som passar din stil och behov under jakten.

Sammanfattningsvis Om Jaktmössor

En bra och varm jaktmössa är viktigt för att hålla huvudet varmt och torrt under jakten. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffset. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.