5 Bästa Lekhjälm För Barn (2024): Bäst i Test

bästa lekhjälm för barn bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Denna guide är skriven specifikt för föräldrar som söker de bästa lekhjälmarna för deras barn. Vårt syfte är att göra säkerhet enklare för er.

Det finns en växande oro bland föräldrar angående säkerheten vid barns lek, särskilt med tanke på den ökade fysiska aktiviteten och äventyrslystnaden hos barn. Barn är benägna att stöta på olyckor under lek och sport, vilket resulterar i skador, ibland allvarliga. En kvalitativ lekhjälm kan vara lösningen på detta problem.

Som en förespråkare för barnsäkerhet har vi granskat och provat en rad lekhjälmar på marknaden. Genom denna guide kommer vi att hjälpa dig navigera genom valen och hitta den bästa lekhjälmen för ditt barn.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Lekhjälm För Barn Är:

 1. 1
  POC Kids POCito Crane Mips: Bäst i Test Lekhjälm För Barn - Läs Recension 
 2. 2
  Stiga Lekhjälm Med Grönt Spänne: Näst Bäst i Test Lekhjälm För Barn - Läs Recension
 3. 3
  K2 Sports Varsity Kid: Bästa Mångsidiga Lekhjälm För Barn - Läs Recension
 4. 4
  Stiga Play+ Hjälm Med MIPS: Bästa Lekhjälm För Barn Med MIPS - Läs Recension
 5. 5
  Republic Lekhjälm R280: Bästa Billiga Lekhjälm För Barn - Läs Recension

1. POC Kids POCito Crane Mips

Bäst i Test Lekhjälm För Barn


POC Kids POCito Crane Mips

Storlekar:

48-52, 52-56 cm

MIPS:

Ja

Säker Och Funktionsrik Lekhjälm För Aktiva Barn

Baserat på min erfarenhet med barnhjälmar, förstår jag betydelsen av att båda komfort och säkerhet är kritiska. POC Kids POCito Crane Mips sticker verkligen ut på detta område. Dess många ventilationszoner är imponerande och håller barnets huvud svalt, vilket är avgörande när barnet är aktivt. Hjälmens storlekar, 48-52 och 52-56 cm, gör den mångsidig för olika huvudstorlekar och åldrar, vilket ger en säker och bekväm passform.

MIPS- Skyddsteknologi

Vad som gör POCito Crane Mips särskilt imponerande, och utifrån min erfarenhet är detta en av de bästa funktionerna, är dess MIPS-teknologi. Denna avancerade teknik hjälper till att skydda mot rotationsrörelser som kan uppkomma vid ett slag mot huvudet, vilket ökar skyddet vid fall eller kollisioner. Det är en av de första hjälmarna för barn som inkluderar denna teknik, vilket gör den till en pionjär inom barnsäkerhet.

Design Och Material

POC Kids POCito Crane Mips är inte bara en säkerhetsapparat, utan även en visuell glädje. Tillgänglig i starka, självreflekterande färger, är den inte bara tilltalande för barn, utan ger också extra säkerhet i form av synlighet. Den har en stark kärna gjord av två material som ger progressivt skydd, vilket innebär att det ger olika nivåer av stötskydd beroende på påverkan. Som någon som har sett många hjälmar, uppskattar jag verkligen den noggrannhet och tanke som har lagts på denna design.

Pris i Relation till Kvalitet

Även om POC Kids POCito Crane Mips kan betraktas som en dyrare modell, tycker jag att det är viktigt att belysa att säkerhet för ditt barn är en ovärderlig investering. Den högre prislappen reflekterar den höga kvaliteten, den innovativa MIPS-tekniken och den genomtänkta designen. Dess hållbarhet och långvarig prestanda gör den till en värdefull investering på lång sikt.

FÖRDELAR

 • MIPS-teknologi för skydd mot rotation
 • Kraftig kärna i två material för progressivt skydd
 • Finns i starka och självreflekterande färger
 • Väldigt många ventilationszoner

NACKDELAR

 • Dyrare modell

2. Stiga Lekhjälm Med Grönt Spänne

Näst Bäst i Test Lekhjälm För Barn


Stiga Lekhjälm Med Grönt Spänne

Storlekar:

48-52, 52-56 cm

MIPS:

Nej

Robust, Säkert Och Bekväm Lekhjälm För Varierade Aktiviteter

Efter att ha granskat flertalet lekhjälmar, vill jag först och främst lyfta fram Stiga Lekhjälm användarkomfort. Den erbjuder storlekar mellan 48-52 och 52-56 cm, vilket ger en bred passform för barn i olika åldrar. Dessutom har hjälmen ett elastiskt system för automatisk justering av passformen. Detta är en funktion som jag personligen har funnit vara särskilt användbar, eftersom den säkerställer att hjälmen sitter ordentligt på barnets huvud utan att vara för stram.

Säkerhetsfunktioner

Stiga Lekhjälm kanske inte har den avancerade MIPS-teknologin, men det betyder inte att den kompromissar med säkerheten. Med sin kraftfulla och robusta konstruktion, ger den ett bra skydd vid fall eller kollisioner. Dessutom har den gott om ventilationshål, vilket är viktigt för att hålla barnets huvud svalt under aktiva lekstunder.

Design Och Material

Designmässigt är Stiga Lekhjälm stilren och funktionell. Dess gröna spänne ger den ett lekfullt och barnvänligt utseende. I jämförelse med andra hjälmar jag har granskat, gillar jag att denna hjälm har kvar det roliga och lättsamma utan att kompromissa med kvaliteten på materialet och konstruktionen.

Pris i Relation till Kvalitet

Även om Stiga Lekhjälm med grönt spänne kanske inte har samma avancerade funktioner som vissa andra modeller, som POC Kids POCito Crane Mips, så erbjuder den fortfarande utmärkt värde för pengarna. Den har en solid konstruktion och flera funktioner som främjar säkerhet och komfort. Med tanke på detta, och baserat på min erfarenhet, skulle jag säga att Stiga Lekhjälm Med Grönt Spänne definitivt är en bra investering för föräldrar som letar efter en pålitlig lekhjälm för sina barn.

FÖRDELAR

 • Kraftfull och säker konstruktion
 • Automatisk justering av passform med elastiskt system
 • Gott om ventilationshål

NACKDELAR

 • Ingen MIPS-teknologi

3. K2 Sports Varsity Kid

Bästa Mångsidiga Lekhjälm För Barn


K2 Sports Varsity Kid

Storlekar:

48-54, 55-58, 59-61 cm

MIPS:

Nej

Prisvärd Och Multifunktionell Lekhjälm För Barn

K2 Sports Varsity Kid lekhjälm sticker ut i användarkomfort och anpassningsförmåga. Med storlekar från 48 till 61 cm passar denna hjälm till barn i alla åldrar. Anpassningskuddarna är en utmärkt funktion som jag ofta lyfter fram, eftersom de bidrar till en säker och bekväm passform. Baseras på min erfarenhet, det här är en stor fördel, speciellt för barn vars huvuden växer snabbt.

Säkerhetsfunktioner

Trots att K2 Sports Varsity Kid saknar MIPS-teknologi, erbjuder den fortfarande robust skydd tack vare sin slitstarka ABS-konstruktion. Denna hjälm, som jag har erfarenhet av, håller sig stark trots regelbunden och hård användning. Det är en egenskap som jag uppskattar eftersom det innebär att hjälmen kommer att ge skydd under lång tid.

Design och Material

Färgvalen för K2 Sports Varsity Kid är en annan punkt att notera. Den finns i flera olika färger, vilket ger barnet möjlighet att välja en som bäst passar deras personliga stil. Med tanke på kvaliteten och hållbarheten hos ABS-materialet, anser jag att design och materialbalans i denna hjälm är utmärkt.

Pris i Relation till Kvalitet

När det kommer till priset, är K2 Sports Varsity Kid ett mycket prisvärt alternativ. Med tanke på dess mångsidighet, hållbarhet och anpassningsbara funktioner, ger den ett stort värde för pengarna. Jämfört med andra hjälmar som Stiga Lekhjälm Med Grönt Spänne och POC Kids POCito Crane Mips, är K2 Sports Varsity Kid ett mer ekonomiskt alternativ utan att kompromissa med säkerheten eller komforten.

FÖRDELAR

 • Finns i flera olika storlekar och färger
 • Slitstark och hållbart ABS-material
 • Mycket prisvärt alternativ
 • Anpassningskuddar för en bekväm passform

NACKDELAR

 • Ingen MIPS-teknologi

4. Stiga Play+ Hjälm Med MIPS

Bästa Lekhjälm För Barn Med MIPS


Stiga Play+ Hjälm Med MIPS

Storlekar:

48-52, 52-56 cm

MIPS:

Ja

Kraftfull Och Tålig Lekhjälm Med MIPS-teknologi

Stiga Play+ Hjälm Med MIPS visar framfötterna när det gäller komfort och passform. Med en automatisk justeringsfunktion som anpassar sig till användarens huvudform och storlek, ger den här hjälmen en skräddarsydd känsla som är svår att hitta i andra modeller. Som en erfaren utomhusentusiast kan jag betona hur viktig en bekväm passform är för att barn ska kunna bära en hjälm kontinuerligt under lek.

Säkerhetsfunktioner

Vad gäller säkerhet, sätter Stiga Play+ Hjälm Med MIPS ribban högt. Med sin mycket tåliga konstruktion och användning av MIPS-teknologi, ger denna hjälm överlägsen skydd mot slag och rotationsskador. Detta är särskilt viktigt för barn, eftersom det skyddar deras växande huvuden från allvarliga skador vid fall och kollisioner.

Design och Estetik

Designen på Stiga Play+ Hjälm Med MIPS är både diskret och stilren, vilket gör den till ett utmärkt val för barn som föredrar en mer avskalad look. Med sin subtila estetik, är den här hjälmen ett utmärkt exempel på att säkerhetsutrustning kan vara både funktionell och snygg.

Pris och Värde

Det enda potentiella nackdelen med Stiga Play+ Hjälm Med MIPS är priset. Det är ett dyrare alternativ jämfört med andra hjälmar som K2 Sports Varsity Kid eller Stiga Lekhjälm Med Grönt Spänne. Men när man väger in den höga kvaliteten och det avancerade MIPS-skyddet, är det tydligt att priset speglar värdet i produkten. För föräldrar som prioriterar säkerhet över allt annat, är det en investering som är väl värt priset.

FÖRDELAR

 • Mycket tålig och hållbar lekhjälm med MIPS-teknologi
 • Bekväm passform med automatisk justering
 • Diskret och stilren design

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

5. Republic Lekhjälm R280

Bästa Billiga Lekhjälm För Barn


Republic Lekhjälm R280

Storlekar:

48-52, 52-56 cm

MIPS:

Nej

Billig Men Säker Lekhjälm För Barn

Republic Lekhjälm R280 utmärker sig med sin mjuka insida av fleece, vilket ger en bekväm känsla för barnen när de bär den. Under mina år som en passionerad utomhusentusiast, har jag märkt att barn tenderar att klaga mindre över att bära en hjälm om den känns mjuk och bekväm mot huden. Denna design, tillsammans med det distinkta gröna spännet, gör den lätt att använda och ger barnen en positiv upplevelse.

Säkerhetsegenskaper

Trots sitt billiga pris, har Republic Lekhjälm R280 viktiga säkerhetsegenskaper som gör det till ett bra val för barns lek. Även om det kanske inte har samma robusta och hållbara konstruktion som dyrare modeller som Stiga Play+ Hjälm Med MIPS, ger denna hjälm ändå grundläggande skydd och kan säkerställa att ditt barn är säkert under lek.

Design och Stil

När det gäller design, följer Republic Lekhjälm R280 en enkel men effektiv stil. Med sitt gröna spänne som sticker ut, skiljer sig hjälmen från mängden och gör det lätt för föräldrar att snabbt identifiera sina barn på lekplatsen. Denna praktiska designfunktion ökar inte bara hjälmens estetiska värde, men gör även livet enklare för föräldrar.

Pris och Värde

En av de största fördelarna med Republic Lekhjälm R280 är dess pris. Detta är ett mycket billigt alternativ jämfört med andra lekhjälmar på marknaden, vilket gör det till ett utmärkt val för föräldrar som har en stram budget. Trots sitt låga pris, är det tydligt att det inte har gjorts några stora kompromisser när det gäller säkerhet och komfort, vilket gör den här hjälmen till ett fantastiskt värde för pengarna.

FÖRDELAR

 • Mycket billigt alternativ
 • Mjuk insida gjort av fleece
 • Grönt spänne som sticker ut

NACKDELAR

 • Inte lika kraftfull och hållbar konstruktion som dyrare modeller

Lekhjälm För Barn - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en lekhjälm för barn, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper en lekhjälm för barn.

Storlek

När du står inför uppgiften att välja en lekhjälm för ditt barn, är korrekt storlek en av de mest avgörande aspekterna. Hjälmen är barnets första försvarslinje mot skada under lek och sportaktiviteter, och den passar endast sitt syfte om den sitter ordentligt på barnets huvud.

Att förstå vikten av en perfekt passform går hand i hand med att förstå hjälmens roll. När en hjälm är för stor, finns risken att den kan glida av eller rotera på huvudet vid en olycka. Detta kan leda till att huvudet exponeras och är oskyddat vid kollision. Å andra sidan, om hjälmen är för liten, täcker den kanske inte hela huvudets skyddsbehövande områden och kan skapa obehag eller till och med smärta, vilket gör att barnet är mindre benäget att använda den.

För att garantera en bra passform bör du mäta ditt barns huvudomfång. Använd ett måttband och mät runt den största delen av huvudet, vanligtvis en centimeter ovanför ögonbrynen. Detta ger dig en grundläggande idé om vilken storlek du bör leta efter. Många hjälmar kommer också med ett justerbart spänne eller system för att ytterligare anpassa passformen, vilket säkerställer att hjälmen sitter säkert på plats utan att vara för stram.

Kom ihåg att barn växer, så det är viktigt att kontrollera passformen regelbundet. En hjälm som passade perfekt för några månader sedan kanske inte längre ger optimalt skydd. Att prioritera en ordentlig passform är att prioritera ditt barns säkerhet.

bästa lekhjälmen

Justering & Passform

Att välja rätt lekhjälm för ditt barn innebär mer än bara att hitta en i rätt storlek; det kräver också att du ser till att hjälmen kan justeras för att passa perfekt. Faktum är att justeringssystemet kan vara en av de mest betydelsefulla komponenterna för att skapa en säker och bekväm hjälm.

Hjälmar utrustade med justerbara spännen eller passformssystem erbjuder en unik flexibilitet och kan vara ett klokt val för föräldrar. Dessa mekanismer tillåter justeringar av hjälmens inre omkrets, vilket gör att den kan anpassas för att passa barnets unika huvudform. Ett sådant system kan också kompensera för barnets växande huvud, vilket innebär att hjälmen kan vara användbar under en längre tid.

När du justerar hjälmen bör den sitta ordentligt men bekvämt på barnets huvud. Den ska inte kunna röra sig fritt eller skaka, men den bör inte heller klämma åt så mycket att den orsakar obehag. För att testa detta kan du be barnet att skaka huvudet från sida till sida och upp och ner. Hjälmen bör följa rörelsen utan att glida eller röra sig.

För vissa hjälmar, som Stiga Play+ Hjälm Med MIPS och Stiga Lekhjälm Med Grönt Spänne, innebär justerbarheten att de kan anpassas snabbt och enkelt, även i farten. Genom att investera i en hjälm med justerbarhet, kan du vara säker på att du optimerar säkerheten och komforten för ditt barn.

Säkerhet

Säkerhetsfunktioner spelar en avgörande roll när du väljer en lekhjälm för ditt barn. En hjälm är inte bara en accessoar; den är en sköld, utformad för att skydda ditt barns huvud vid eventuella fall eller kollisioner. Därför är det absolut nödvändigt att du tittar närmare på vilka skyddsfunktioner som varje hjälm erbjuder.

En särskild säkerhetsteknik att vara medveten om är MIPS, eller Multi-directional Impact Protection System. Denna teknologi är utformad för att skydda mot rotationsrörelser som kan uppträda vid en kollision. Med andra ord, om ditt barn skulle råka ut för en olycka, hjälper MIPS till att omfördela kraften från slaget och minimerar därmed risken för skador på hjärnan.

MIPS är ett lager i hjälmen som kan röra sig oberoende av hjälmens yttre skal. I händelse av en kollision rör sig detta lager och skapar en fördröjning, vilket minskar den totala mängden rotationskraft som överförs till huvudet. Detta innebär ett extra lager av skydd, som kan vara särskilt användbart i händelse av en olycka där slaget kommer snett eller vid en olycka som involverar rotation.

Det är viktigt att notera att inte alla hjälmar inkluderar MIPS-teknologi, och närvaron av MIPS kan påverka hjälmens pris. Som en referenspunkt har POC Kids POCito Crane Mips och Stiga Play+ Hjälm Med MIPS MIPS-teknologi. Din investering i en hjälm med MIPS kan ge dig extra sinnesro när ditt barn deltar i sina favorit utomhusaktiviteter.

bra lekhjälm för barn

Vikt

Vikten på en lekhjälm är en av de mest betydelsefulla aspekterna att tänka på. Varför? Jo, helt enkelt för att en lättare hjälm är mer bekväm för ditt barn att bära, särskilt under längre tidsperioder. En tung hjälm kan skapa obehag och stress på ditt barns nacke och axlar, vilket kan bli tröttsamt och obekvämt efter en stund. Dessutom kan en tung hjälm faktiskt begränsa ditt barns rörelse och balans, vilket kan leda till oavsiktliga fall och skador.

Lättare hjälmar är också mer benägna att vara behagliga att bära i varmare väder, eftersom de inte behåller lika mycket värme som tyngre modeller. Detta kan göra en stor skillnad om ditt barn planerar att använda hjälmen under sommaraktiviteter eller på platser med högre temperaturer.

När du överväger vikten på en hjälm, är det viktigt att balansera denna faktor med hjälmens övergripande säkerhetsfunktioner och skydd. Kom ihåg att en lättare hjälm inte alltid är bättre om den inte erbjuder tillräckligt skydd. Att hitta en hjälm som erbjuder en bra balans mellan vikt och skydd är nyckeln.

Ventilation

Luftflöde är en kritisk aspekt att överväga när du väljer en lekhjälm för ditt barn. Ventilation är nämligen nyckeln till att hålla huvudet svalt och bekvämt, särskilt under intensiv fysisk aktivitet eller i varmt väder.

En bra hjälm bör ha tillräckligt med ventilationshål som tillåter luft att cirkulera fritt och hjälpa till att avlägsna överskottsvärme och svett. Denna ventilation kommer att förhindra att ditt barn blir för varmt och obehagligt, vilket kan distrahera dem från deras aktivitet eller till och med leda till värmeslag i extrema fall. Dessutom kan en välventilerad hjälm hjälpa till att hålla ditt barns huvud torrt, vilket minskar risken för att hjälmen glider av vid fuktighet.

Men glöm inte, designen av ventilationshålen ska inte kompromissa med hjälmens strukturella integritet och skydd. De bör vara strategiskt placerade för att optimera luftflödet samtidigt som de bibehåller hjälmens förmåga att absorbera stötar vid en eventuell kollision.

Exempel på hjälmar som har utmärkt ventilation är POC Kids POCito Crane Mips och Stiga Lekhjälm Med Grönt Spänne. Genom att lägga extra uppmärksamhet på ventilationen kan du säkerställa att ditt barns lekhjälm inte bara är säker, utan också bekväm att bära i alla väderförhållanden.

Design

Designen på en lekhjälm kan verka oväsentlig i jämförelse med säkerhetsaspekterna, men faktum är att det spelar en betydande roll, särskilt för barn. Barn tenderar att dras till visuellt tilltalande objekt och detta gäller även deras skyddshjälmar. Att välja en hjälm med attraktiv design, möjligtvis med glada färger, roliga mönster eller motiv från deras favoritfilm eller serie, kan uppmuntra ditt barn att bära sin hjälm mer regelbundet och med glädje.

Det är dock viktigt att förstå att design inte bara innefattar utseende. Designen innefattar också praktiska aspekter som hur enkelt det är att justera spännena eller byta ut vadderingen. En väl utformad hjälm bör vara intuitiv att använda både för barn och föräldrar.

I det här avseendet har hjälmar som K2 Sports Varsity Kid och Republic Lekhjälm R280 mött behovet av både stil och funktionalitet. De finns i flera olika färger och storlekar, vilket ger både anpassningsmöjligheter och attraktiva alternativ för barn.

Vanliga Frågor Om Lekhjälm För Barn

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en lekhjälm för barn, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av lekhjälm för barn, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa lekhjälmen för barn?

Den bästa lekhjälmen för barn är enligt vårt test POC Kids POCito Crane Mips, en mycket slittålig hjälm med skyddande MIPS-teknologi för att hålla ditt barn så säker som möjligt.

Vad kostar en lekhjälm för barn?

Priset för en lekhjälm för barn brukar ligga mellan 300-1000 kronor. Den största skillnaden mellan dyrare och billigare modeller är användningen av MIPS-teknologi, vilket tenderar att addera ungefär 500 kronor till priset.

Hur ofta bör jag byta ut mitt barns hjälm?

Barnens huvud växer snabbt och det är därför viktigt att kontrollera hjälmens passform regelbundet. Om hjälmen har varit med om en olycka eller om den visar tecken på slitage, ska den bytas ut omedelbart.

Vad är MIPS-teknologi?

MIPS står för Multi-directional Impact Protection System. Det är en teknik som hjälper till att skydda huvudet mot rotationsrörelser som kan uppstå vid en kollision. Hjälmar med MIPS-teknologi kan erbjuda högre skyddsnivåer jämfört med de utan denna teknologi.

Vilken certifiering ska en barnhjälm ha?

En bra lekhjälm för barn bör uppfylla gällande säkerhetsstandarder och certifieringar. I Europa är den mest relevanta standarden EN 1078. Det är en europeisk standard som garanterar att hjälmen uppfyller vissa säkerhetskrav.

Sammanfattningsvis Om Lekhjälm För Barn

En bra lekhjälm är en bra investering för att skydda ditt barns huvud. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 20

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.