4 Bästa Liner Handskar (2024): Bäst i Test

basta-liner-handskar-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: april 2023

Denna guide riktar sig till dig som är på jakt efter de bästa linerhandskarna och vill förstå deras värde i kalla miljöer.

Linerhandskar har blivit allt mer populära i kalla klimat, särskilt i de nordiska länderna. Många upplever problemet med kalla händer när de befinner sig utomhus under längre perioder, vilket kan vara både obehagligt och distraherande. Linerhandskar erbjuder en lösning på detta problem genom att ge ett extra lager av skydd och värme, utan att kompromissa med fingerfärdigheten.

Under mina egna vandringar i de svenska fjällen, har jag märkt hur viktigt det är med bra handskydd. Med rätt kunskap och utrustning kan du njuta av dina utomhusaktiviteter oavsett väder.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Liner Handskarna Är:

 1. 1
  Hestra Merino Wool Liner: Bäst i Test Liner Handskar - Läs Recension 
 2. 2
  Gripgrab Merino Liner: Bästa Billiga Liner Handskar - Läs Recension
 3. 3
  Hestra Gauntlet Fleece Liner 5-finger: Bästa Värmande Liner Handskar - Läs Recension
 4. 4
  Swarovski Merino Liner: Bästa Liner Handskar i Ull - Läs Recension

1. Hestra Merino Wool Liner

Bäst i Test Liner Handskar


Hestra-Merino-Wool-Liner

Material:

70% Merinoull, 30% Polyamid

Tålig, Bekväm Och Mångsidiga Liner Handskar För Dam Och Herr

Hestra Merino Wool Liner består av en unik blandning av 70% merinoull och 30% polyamid. Denna kombination ger handsken en överlägsen förmåga att hålla värmen samtidigt som den förblir slitstark. Under mina år av erfarenhet inom friluftsliv har jag lärt mig att merinoull är en av de bästa materialen för termoreglering, men ofta saknar slitstyrka. Genom att lägga till polyamid har Hestra effektivt kommit runt detta problem, vilket skapar en handske som varar längre utan att offra komforten.

Temperaturreglering och Fukttransport
En av de största fördelarna med dessa handskar är deras förmåga att reglera temperaturen. Merinoull är känt för att vara andningsbart och kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt i fukt utan att kännas blöt. Under mina turer i skiftande väder har jag ofta upplevt att mina händer förblir torra och bekväma, även under intensiv aktivitet. Fukttransporten är imponerande och undviker den klamiga känslan som ibland kan uppstå med andra material.

Slitstyrka och Hållbarhet
Som jag nämnde tidigare, kan 100% merinoull ibland vara känslig för slitage, särskilt i områden med hög friktion som fingertopparna. Den 30% polyamid som är införlivad i dessa handskar gör dem betydligt mer tåliga. Under mina äventyr har jag ofta stött på utmanande miljöer - från klippklättring till bushcrafting - och jag kan intyga att dessa handskar står emot prövningarna väl.

Användning som Ytterhandskar
Medan dessa linerhandskar är utmärkta som innerhandskar, finns det några överväganden när man använder dem som ytterhandskar. De kan kännas lite hala, särskilt på smidiga ytor eller när du hanterar verktyg. Jag har upplevt detta förstahands under mina expeditioner, och även om det inte är en deal-breaker, är det definitivt något att vara medveten om. Som med all utrustning, rekommenderar jag att du anpassar din användning baserat på situationen och din egen komfort.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion i merinoull
 • Bra temperaturreglering och fukttranspor
 • Slitstarkt alternativ i jämförelse med innerhandskar i 100% merinoull

NACKDELAR

 • Ganska hala om du använder de som ytterhandskar

2. Gripgrab Merino Liner

Bästa Billiga Liner Handskar


Gripgrab-Merino-Liner

Material:

68% Merinoull, 22% Polyamid, 7% Elastan, 3% Koppar

Billiga Och Smidiga Liner Handskar

Gripgrab Merino Liner har en fascinerande blandning av material som gör dem unika i linerhandskevärlden. Med 68% merinoull, känner man direkt den bekanta mjukheten och värmeisoleringen. Den tillsatta elastanen ger en överraskande stretch, vilket är något jag har lärt mig att uppskatta under min tid som friluftsexpert. Intressant nog innehåller dessa handskar även 3% koppar. Kopparfiber har antibakteriella egenskaper, vilket kan bidra till att minska odörer - en fin touch för dem som är aktiva under längre perioder.

Isolering och Värme
Trots att de är prissatta som budgetalternativ, erbjuder dessa handskar en imponerande värmeisolering. Den tunna konstruktionen kan vara vilseledande; dessa handskar håller händerna förvånansvärt varma även under kyligare förhållanden. Från min erfarenhet med tidigare produkter som Hestra Merino Wool Liner, är det uppenbart att Gripgrab har satsat på att leverera kvalitet även till ett lägre pris.

Teknologisk Integration
En av de mest framstående funktionerna med dessa handskar är deras pekskärmkompatibilitet. I dagens digitala värld, där vi ofta är beroende av våra smartphones även under utomhusaktiviteter, är denna funktion ovärderlig. Jag har personligen upplevt frustrationen av att behöva ta av mig handskarna för att svara på ett samtal eller använda en app, och det är tydligt att Gripgrab har tagit hänsyn till detta i sin design.

Passform och Komfort
När det gäller passform, finns det några saker att tänka på med dessa handskar. De har en tajtare passform, vilket kan vara en fördel för vissa eftersom det säkerställer minimal rörelse inuti handsken. Men för dem med större händer, rekommenderar jag starkt att överväga att gå upp en storlek. Under mina test av olika handskar, har jag märkt att passformen kan variera stort mellan märken, och det är alltid bäst att prova innan man köper.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Välisolerade trots det tunna materialet
 • Pekskrämskompatibla fingrar

NACKDELAR

 • Tajt passform, kan behöva gå upp en storlek om du har större händer

3. Hestra Gauntlet Fleece Liner 5-finger

Bästa Värmande Liner Handskar


Hestra-Gauntlet-Fleece-Liner-5-finger

Material:

100% Polyester

Varma Och Välvadderade Liner Handskar För Hestrahandskar

Hestra Gauntlet Fleece Liner 5-finger är tillverkade av 100% polyester, vilket gör dem till en av de varmaste linerhandskarna jag någonsin har stött på. Jag har tidigare haft förmånen att testa andra linerhandskar, inklusive de populära Gripgrab Merino Liner. Där Gripgrab fokuserade på en blandning av material för att balansera värme och flexibilitet, har Hestra klart och tydligt satsat på maximal värme och komfort med denna 100% polyesterdesign.

Värme och Komfort
Dessa handskar skapar en oöverträffad värmeisolering, vilket gör dem perfekta för extremt kalla förhållanden. Fleecematerialet känns otroligt mjukt mot huden, och jag har upplevt en nästan omedelbar känsla av värme när jag dragit på mig dem. I jämförelse med andra produkter på marknaden, särskilt Hestra Merino Wool Liner, är dessa handskar överlägset varmare, vilket gör dem perfekta för de kallaste dagarna.

Hållbarhet och Slitstyrka
Med tanke på deras mjuka konsistens, är det förvånande hur slitstarka dessa linerhandskar är. Polyester, som är känt för sin hållbarhet, har implementerats väl av Hestra. Jag har tagit dessa handskar på många expeditioner, och även om de inte är lika tåliga som vissa andra alternativ jag har prövat, håller de sig ändå förvånansvärt bra under regelbundet bruk.

Passform och Användningsområde
En viktig sak att notera om dessa handskar är att de primärt är designade för att fungera med Hestras vinterhandskar. De passar perfekt inuti dessa handskar och ger extra isolering. Men en nackdel jag har märkt är deras begränsade fukttransportförmåga. Medan de håller händerna varma, kan de ibland kännas lite fuktiga inuti, särskilt under intensiva aktiviteter. Det är något jag inte upplevde med exempelvis Gripgrab Merino Liner, vilket kan vara något att tänka på beroende på dina aktiviteter och preferenser.

FÖRDELAR

 • Varmt vadderade och välisolerade
 • Mjukt och skönt fleecematerial
 • Relativt slitstarka

NACKDELAR

 • Fungerar framför allt med Hestras vinterhandskar
 • Ingen effektiv fukttransportförmåga

4. Swarovski Merino Liner

Bästa Liner Handskar i Ull


Swarovski-Merino-Liner

Material:

95% Merinoull, 5% Elastan

Högkvalitativa Linerhandskar Med Bra Grepp

När det kommer till Swarovski Merino Liner, är det första som slår mig den höga kvaliteten på materialet. Med en sammansättning av 95% merinoull och 5% elastan, kombinerar dessa handskar det bästa av värmeisolering och flexibilitet. Jag har tidigare testat andra merinoullhandskar, som Gripgrab Merino Liner, men Swarovski tar det hela ett steg längre med sin rika konstruktion och uppenbara känsla av lyx.

Grepp och Funktion
Ett av de mest framträdande drag hos dessa handskar är deras utomordentliga greppförmåga. Under mina äventyr har jag ofta behövt hantera verktyg, kameror och annan utrustning. Med dessa handskar har jag märkt en betydande förbättring i greppet, något jag sällan sett i andra linerhandskar. I jämförelse med andra produkter, som Hestra Gauntlet Fleece Liner 5-finger, överträffar Swarovski's greppförmåga konkurrensen.

Teknologisk Integration
Swarovski har inte bara fokuserat på material och grepp, utan även på att integrera teknologi på ett smidigt sätt. Touchscreen-kompatibla fingrar är en ovärderlig funktion i dagens digitala tidsålder. Jag kan med lätthet använda min smartphone eller surfplatta utan att behöva ta av mig handskarna, vilket är en stor fördel när temperaturen sjunker.

Pris och Värde
Med hög kvalitet kommer ofta ett högre pris, och det är tydligt att Swarovski Merino Liner är ett av de dyrare alternativen på marknaden. Men med tanke på deras överlägsna konstruktion, greppförmåga och teknologiska funktioner, kan priset vara motiverat för den som söker det allra bästa. Även om jag uppskattar prisvärdheten hos andra alternativ som Gripgrab, finns det en tydlig skiljelinje när det kommer till lyx och prestanda som Swarovski erbjuder.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med bra hållbarhet
 • Riktigt bra greppförmåga
 • Touchscreen-kompatibla fingrar

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

Liner Handskar - Produktjämförelse

Produkt

Material

tech_2

tech_3

tech_4

Vandring/Vardag

395 g

395 g

Kardborreband

Vandring

313 g

313 g

Kardborreband

Vandring

272 g

272 g

Kardborreband

Vattensport/Vandring

394 g

394 g

Bungee-snören

Vandring/Vardag

220 g

220 g

Kardborreband

Vandring/Vardag

170 g

170 g

Kardborreband

Vattensport

283 g

283 g

Bungee-snören

Liner Handskar - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper ett par liner handskar, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper ett par innerhandskar.

Samspel mellan Linerhandskar och Ytterhandskar

Att kombinera linerhandskar med ytterhandskar är en vanlig praxis, särskilt i extremt kalla eller våta miljöer. Men att bara kasta på sig två godtyckliga handskar garanterar inte optimal prestanda eller komfort. Istället krävs en tankeväckande kombination för att säkerställa att båda handskarna kompletterar varandra.

Storlek och Passform: För det första bör linerhandsken sitta tätt mot huden, medan ytterhandsken bör ha tillräckligt med utrymme för att rymma både linerhandsken och din hand utan att kännas trång eller begränsande. Om jag tänker tillbaka på tidigare recensioner, som när jag testade Hestra Merino Wool Liner, var det tydligt att kombinationen av denna liner med en större ytterhandske skapade en optimal balans av värme och rörlighet.

Funktionsmatchning: Utöver storlek bör du också tänka på hur de två handskarnas funktioner samspelar. Om linerhandsken till exempel är särskilt andningsbar, men ytterhandsken är helt vattentät utan någon form av ventilation, kan detta leda till kondensbildning och därmed kalla eller våta händer.

Materialinteraktion: Det är också viktigt att tänka på hur materialen i båda handskarna kommer att interagera med varandra. Vissa material kan klämma fast vid varandra, vilket kan göra det svårt att ta på eller av handskarna snabbt. Andra kombinationer kan skapa för mycket friktion eller, tvärtom, vara för glatta, vilket påverkar greppet.

Användningssituation: Slutligen bör du fundera över de specifika situationer där du kommer att använda handskarna. Om du exempelvis planerar att vara ute i våta eller snöiga förhållanden, kan en vattentät ytterhandske vara nödvändig, medan linerhandsken kan fokusera mer på värme.

bra-liner-handskar

Förståelse av Materialval

När du väljer linerhandskar är materialets sammansättning en central aspekt att beakta, eftersom varje material kommer med sitt eget unika set av fördelar och begränsningar.

Merinoullens fördelar: Ett av de mest uppskattade naturliga fibrerna i friluftsvärlden är merinoull. Dess popularitet kommer inte som någon överraskning, med tanke på dess enastående termiska egenskaper. Merinoull har den unika förmågan att reglera kroppstemperaturen genom att hålla dig varm i kyla och sval i värme. Dessutom har den en fantastisk andningsförmåga, vilket innebär att den kan transportera bort fukt från huden, vilket hjälper till att förhindra att svett ackumuleras. Detta gör att händerna förblir torra och bekväma även under intensiv aktivitet, något jag personligen upplevt med produkter som Gripgrab Merino Liner.

Syntetiska material som Polyester: Å andra sidan finns det syntetiska alternativ som polyester, som har blivit populära tack vare deras hållbarhet och motståndskraft mot slitage. Där merinoull kanske har en naturlig mjukhet, utmärker sig polyester genom sin förmåga att stå emot tuffa förhållanden och långa användningsperioder. Dessutom torkar polyester snabbare än många andra material, vilket kan vara avgörande när man står inför våta eller fuktiga förhållanden. Jag har observerat denna snabbtorkande egenskap i produkter som Hestra Gauntlet Fleece Liner 5-finger, vilket har varit särskilt användbart under vinterexpeditioner.

Värmeisoleringens Betydelse

Värmeisolering i handskar är inte bara en trevlig funktion – det är ofta avgörande för användarens komfort och säkerhet. Handskens förmåga att behålla värme är avgörande, särskilt i kalla miljöer eller under vinteraktiviteter.

Variationer i Användningsområden: Ditt specifika behov av värmeisolering kommer att variera beroende på den specifika aktiviteten eller miljön du befinner dig i. Till exempel, om du planerar en snöig vandring i fjällen, skulle en handske med hög värmeisolering, liknande den i Hestra Gauntlet Fleece Liner 5-finger, vara avgörande. Å andra sidan, om du bara behöver något för kyliga höstmorgnar i staden, kan en lättare isolerad handske vara tillräcklig.

Balans mellan Isolering och Rörelsefrihet: Det är också värt att notera att hög värmeisolering ofta medför en viss kompromiss när det gäller handskens tjocklek och därmed din fingerfärdighet. Jag har tidigare märkt med produkter som Gripgrab Merino Liner att även om de erbjuder bra värme, kan de vara tunnare och mer flexibla, vilket tillåter mer detaljerad hantering av föremål.

Anpassning efter Väderförhållanden: Väderförhållanden kan också vara skiftande, även inom en enda dag. Därför är det viktigt att välja handskar som kan hantera en variation av temperaturer, eller att ha tillgång till flera par med olika isoleringsegenskaper.

Andningsförmåga i Innerhandskar

Andningsförmåga i handskar handlar inte bara om komfort – det är centrala för den totala användarupplevelsen och kan också ha betydelse för hälsan. När händerna kan "andas" inuti handsken, skapas en balanserad miljö som förhindrar överhettning och överdriven fukt.

Fysisk Ansträngning och Handskens Roll: Under fysiska aktiviteter, vare sig det är vandring, klättring eller skidåkning, genererar kroppen extra värme. Denna värme, när den kombineras med en handske som inte andas väl, kan leda till att händerna svettas överdrivet. Jag har märkt detta förstahands med vissa handskar, till skillnad från de överlägsna andningsegenskaperna hos produkter som Gripgrab Merino Liner, som håller händerna torra även under intensiva stunder.

Konsekvenser av Begränsad Andningsförmåga: Utöver obehaget av svettiga händer kan brist på ordentlig andningsförmåga leda till problem som hudirritation eller i värsta fall frysblåsor i kyliga förhållanden. När svett fryser, kan det skapa en farlig situation där huden utsätts för kyla, vilket kan leda till skador.

Materialens Inverkan: Materialets val spelar en avgörande roll i en handskes andningsförmåga. Naturliga fibrer, som merinoull, har en inbyggd förmåga att transportera bort fukt, medan vissa syntetiska material kan behandlas för att förbättra andningsförmågan. Det är viktigt att noggrant överväga materialets egenskaper i förhållande till dina behov.

Slitstyrka

När vi talar om slitstyrka i liner handskar, talar vi inte bara om en handskes livslängd, utan även om dess förmåga att upprätthålla optimal funktion och komfort över tid. En handske som tål tidens prövningar är inte bara en ekonomisk investering, utan även en garanti för konstant skydd och prestanda.

Intensiv Användning och Handskens Uthållighet: Många av oss engagerar oss i aktiviteter som kräver frekvent eller kraftig användning av våra händer, vare sig det är bergsklättring, arbete i trädgården eller till och med cykling. Under sådana förhållanden utsätts handskarna för konstant friktion, sträckning och slitage. Jag har sett detta med egna ögon, där vissa handskar som jag har använt, som Hestra Gauntlet Fleece Liner 5-finger, har visat sig vara exceptionellt tåliga trots intensiv användning.

Materialval och Konstruktion: Slitstyrka beror mycket på materialval och konstruktion. Vissa material, som polyester eller läder, är naturligt tåligare än andra. Men även konstruktionstekniker, som dubbla sömmar eller förstärkta fingertoppar, kan avsevärt öka en handskes motståndskraft mot slitage.

Kostnad kontra Livslängd: Medan slitstarka handskar ofta kan ha en högre initial kostnad, kan deras förlängda livslängd och bibehållna funktionalitet över tid faktiskt erbjuda ett bättre värde på lång sikt. Det är en avvägning mellan initiala kostnader och den långsiktiga nytta och skydd handskarna ger.

tunna-och-varmande-innerhandskar

Passform

När det gäller linerhandskar, eller någon handske för den delen, är passformen inte bara en fråga om estetik eller komfort - det är avgörande för funktionen. En handske som inte passar rätt kan inte bara vara obekväm, utan kan också minska dess effektivitet och skyddande egenskaper.

Balansen mellan Täthet och Komfort: En ideal linerhandske bör krama handen på ett sätt som minimerar utrymmet mellan handen och handsken. Detta garanterar optimal värmeöverföring och minskar risken för oönskade luftfickor. Men samtidigt, om en handske är för tajt, kan den skapa tryckpunkter eller begränsa blodflödet, vilket inte bara är obekvämt utan kan även vara farligt i kalla förhållanden. Jag har erfarit detta med vissa modeller, till skillnad från andra som Gripgrab Merino Liner, som ger en nästan skräddarsydd känsla utan att klämma.

Rörelsefrihetens Betydelse: Även om en handske ska sitta tätt, bör den inte hindra dina händer från att utföra de nödvändiga rörelserna. Om du inte kan greppa, knäppa eller utföra andra finmotoriska uppgifter, kan handsken betraktas som en hinder snarare än ett hjälpmedel. En bra handske möjliggör full rörelseomfång för fingrarna och handleden.

Anatomi och Design: Människohänder kommer i en mängd olika former och storlekar, och därför är det viktigt att välja handskar som tar hänsyn till handens naturliga konturer. Vissa märken och modeller har en mer ergonomisk design än andra, vilket kan bidra till en bättre passform och ökad komfort.

Grepp

I världen av handskar är grepp inte bara en sekundär egenskap – det är ofta en avgörande funktion som kan påverka användarens säkerhet och effektivitet. Ett bra grepp kan vara skillnaden mellan att ha full kontroll över en uppgift och att riskera missöden.

Användning och Greppets Roll: Greppets betydelse varierar beroende på den specifika uppgiften eller aktiviteten. Om du exempelvis klättrar, cyklar eller hanterar skidutrustning, blir en handske med bra grepp inte bara en fördel, utan en nödvändighet. Jag har stött på detta i tidigare recensioner, som när jag testade Swarovski Merino Liner, där handskens överlägsna greppförmåga imponerade särskilt vid hantering av kamerautrustning.

Verktyg, Utrustning och Säkerhet: När du hanterar verktyg, vare sig det är i en verkstad, under vandring eller på en klättringsexpedition, blir en stabil greppförmåga avgörande. Ett opålitligt grepp kan inte bara försvåra uppgiften, utan i vissa fall även utgöra en direkt säkerhetsrisk. En handske som erbjuder ett pålitligt grepp kan minska risken för olyckor och öka effektiviteten i arbetet.

Material och Design: Greppet i en handske beror mycket på de material som används och hur handsken är konstruerad. Vissa handskar har gummerade eller texturerade ytor för att förbättra greppet, medan andra kanske fokuserar på den inre friktionen som skapas av materialet självt.

Vanliga Frågor Om Liner Handskar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par liner handskar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av handskar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa liner handskarna?

Den bästa liner handskarna är enligt vårt test Hestra Merino Wool Liner, ett par sköna, slitstarka och smidiga Liner handskar i merinoull.

Vad kostar ett liner handskar?

Priset för ett par liner handskar ligger oftast runt 200-500 kronor.

Vad är huvudsyftet med linerhandskar?

Linerhandskar är avsedda att bäras inuti ytterhandskar för att erbjuda ett extra isolerande lager. De kan hjälpa till att hålla händerna varmare under kallare förhållanden och kan även bäras ensamma under mildare väderförhållanden.

Kan jag använda linerhandskar med touchscreen-enheter?

Många moderna linerhandskar är utrustade med touchscreen-kompatibla fingertoppar. Detta gör att du kan använda smartphones, surfplattor och andra pekskärmsenheter utan att behöva ta av dig handskarna.

Är alla linerhandskar designade för kallt väder?

Medan de flesta linerhandskar är avsedda att ge extra värme under kallt väder, finns det också modeller designade för mildare klimat. Dessa kan vara tunnare och fokusera mer på andningsförmåga än på isolering.

Kan jag bära linerhandskar ensamma utan ytterhandskar?

Ja, du kan definitivt bära linerhandskar ensamma, särskilt i mildare klimat eller under aktiviteter där maximal fingerfärdighet krävs. Men kom ihåg att de kanske inte ger tillräckligt skydd i extremt kallt eller vått väder utan ett yttre lager.

Kan jag använda linerhandskar för sportaktiviteter som löpning eller cykling?

Absolut! Många linerhandskar är designade för att vara mångsidiga och kan användas för en mängd olika sporter och aktiviteter, beroende på modell och material.

Sammanfattningsvis Om Liner Handskar

Ett par innerhandskar (liner handskar) kan vara bra om du vill ha extra värme under dina vanliga handskar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.