• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • 5 Bästa Liten Friluftsyxa/Campingyxa (2024): Bäst i Test

5 Bästa Liten Friluftsyxa/Campingyxa (2024): Bäst i Test

bästa liten friluftyxa campingyxa bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Friluftsyxor och campingyxor är i grund och botten en liten yxa som är perfekt att ta med sig när man är ute i naturen, vars huvudsakliga mål är att klyva ved mer effektivt.

Har du försökt att starta upp en eld ute i vildmarken utan en liten yxa kanske du redan vet med dig hur svårt, tidskrävande och frustrerande det kan vara, men med hjälp av ett lätt och kompakt alternativ kan det gå betydligt enklare och snabbare.

Vi har testat många av de mest populära alternativen på marknaden för att utse vilken som presterar bäst, och efter många utflykter är det dags att kröna en vinnare.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Liten Friluftsyxorna/Campingyxorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Friluftsyxa: Øyo Viking Axe - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Liten & Kompakt Yxa: Fiskars X7 Yxa - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Friluftsyxa För Jakt: Hultafors Ekelund Jaktyxa - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Lätta & Lilla Friluftsyxa: Gerber Pack Hatchet - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Friluftsyxa: Robens Dixie Axe - Läs Recension

1. Øyo Viking Axe

Bäst i Test Friluftsyxa


Øyo Viking Axe

Typ:

Universalyxa

Längd:

322 mm

Vikt:

500 g

Skaftmaterial:

Trä (ask)

Välskapad Friluftsyxa Perfekt För Att Packa Med i Ryggsäcken På Olika Äventyr

Bäst i test hamnar Øyo Viking Axe, vilket är en mycket funktionell friluftsyxa som är skapad i samma design som yxorna som användes av vikingarna för nästan 100 år sen. Hur vet vi detta? Jo, det är nämligen en exakt kopia (designmässigt) till en sådan som upptäcktes i Norge för några år sedan.

Precis som då kan man använda denna smidiga mindre friluftsyxa till lite allt möjligt, från att klyva mindre ved till mer vardagliga uppgifter som inte kräver särskilt mycket kraft - perfekt för dem som älskar att tillbringa tid i naturen och behöver ett pålitligt verktyg med sig.

Den är också mycket lätt att transportera tack vare det flexibla kortare handtaget och den kompakta storleken, vilket gör den till det perfekta alternativet för vandrare och friluftsentusiaster, då det enkelt får plats i diverse vandringsryggsäckar (även de för enbart dagsturer).

Den lätta vikten på runt 500 gram gör också att den inte blir för tung att ha med sig, men resulterar också i mindre kraft om du planerar att fälla träd eller klyva större stockar. I dessa fall behöver du förmodligen en mer robust klyvyxa speciellt anpassad för dessa uppgifter.

Den enda nackdelen är att den måste vässas före användning, då yxhuvudets stål inte är i den absolut bästa kvalitén vi har sett, men i övrigt är detta en förstklassig friluftsyxa för utomhusbruk som är perfekt att packa med i ryggsäcken på alla möjliga olika äventyr.

Prislappen och den mycket snygga designen gör det även till ett attraktivt alternativ och en jättebra present för de som älskar natur och nordisk historia.

FÖRDELAR

 • Mångfunktionell
 • Mycket hög kvalitet
 • Smidig och enkel att transportera

NACKDELAR

 • Behöver slipas innan användning

2. Fiskars X7 Yxa

Bästa Ultralätta Yxa


 Fiskars X7 Yxa

Typ:

Lättviktsyxa

Längd:

354 mm

Vikt:

64 g

Skaftmaterial:

Karbonfiber

Ultralätta Yxa Som Är Enkelt Och Smidig Att Ta Med Sig

Den här lätta friluftsyxan med relativt långt skaft är idealisk för campare som vill ha en yxa som är tillräckligt tuff för att klara av att klyva och hugga den mesta ved du behöver, och samtidigt tillräckligt lätt för att inte överbelasta din packning.

Fiskars är ett finskt företag med en lång historia av att bygga robust och hållbar hårdvara. Den här yxan har utformats i Billnäs i Finland och är perfekt för alla campinguppgifter, inklusive att få tältstängerna på plats, hugga upp till medelstora vedstockar eller göra tändved för att få igång din lägereld.

Den får också stora pluspoäng för dess utseende, även då detta kan vara mycket individuellt. Vi älskade den eleganta, moderna designen och tyckte att det var den coolaste lägeryxan i vårt test. 3D-handtaget gör också att den är bekväm i handen och bidrar också till lättare användning.

Trots dess mycket låga vikt, mycket tack vare det lätta skaftet i karbonfiber, klarar den fortfarande av majoriteten av uppgifter du kan tänkas behöva utföra ute i naturen och är helt klart ett toppval för de som letar efter en mångfunktionell modell som är enkel att transportera.

Nackdelarna är att den inte är bäst på att klyva större träbitar och att hållbarheten kan vara tveksam om den används ofta utan att du tar hand om den. Ändå är det ett utmärkt val för dem som letar efter en ultralätt utomhusyxa som klarar de flesta uppgifter med lätthet, och faktumet är att det är en av de billigare modellerna på marknaden - perfekt för de på en tajtare budget.

FÖRDELAR

 • Ultralätt modell
 • Bekvämt och optimerat skaft
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Inte särskilt effektiv klyvyxa för större ved
 • Tveksam hållbarhet

3. Hultafors Ekelund Jaktyxa

Bästa Klyvyxa För Jakt


Hultafors Ekelund Jaktyxa

Typ:

Klyvyxa

Längd:

500 mm

Vikt:

1210 g

Skaftmaterial:

Trä (hickory)

Högkvalitativ Klyvyxa Med Bästa Yxhuvudet Vi Testat

Om du letar efter ett mer robust alternativ att ta med dig ute i naturen, och särskilt om du behöver något med en riktigt vass egg, är Hultafors Ekelunds Jaktyxa förmodligen helt rätt val för dig. Stålet har bearbetats med detalj i åtanke, och det märks av. Den har en extra slipad nacke vilket gör eggen mycket vass - perfekt för dig som behöver flå skin eller likt ute på en jaktutflykt.

Vikten är betydligt mer än de flesta andra mindre friluftsyxorna, vilket gör att du kan klyva större vedträn utan problem, samtidigt som längden inte är mer än 50 cm, något som fortfarande enkelt kan packas med i jaktryggsäcken. I jämförelse med de andra alternativen på denna lista är den både längre och tyngre, men jämfört med klassiska yxor är den fortfarande tillräckligt portabel för att fungera bra som en friluftsyxa.

Den största nackdelen med den här modellen är att den är betydligt tyngre än andra alternativ på marknaden, vilket gör den mer besvärlig att bära med på kortare utflykter. För en dagsutflykt i skogen skulle vi rimligtvis rekommendera en lättare modell, men om du behöver något som du vet med dig inte kommer göra dig besviken, och är okej med att bära lite extra vikt är denna modell perfekt. Dessutom är det en av de dyrare modellerna som vi har testat, men värdesätter du hög kvalité finns det inget substitut som är billigare.

FÖRDELAR

 • Mycket högkvalitativt yxhuvud med vass egg
 • Tillräckligt liten för att packa med i ryggsäcken
 • Bra för att klyva med

NACKDELAR

 • Tyngre och mer otymplig än många andra alternativ
 • Dyr

4. Gerber Pack Hatchet

Bästa Liten Yxa


Gerber Pack Hatchet

Typ:

Universalyxa

Längd:

355 mm

Vikt:

614 g

Skaftmaterial:

Karbonfiber

Perfekta Campingyxan Med Bra Balans Mellan Portabiltiet & Effektivitet

Letar du efter en liten yxa att ta med dig på dina äventyr som balanserar kraft och bärbarhet? Då är Gerber Pack Hatchet perfekt för dig. Den här modellen är en bra allroundmodell som klarar de flesta uppgifter du behöver den för när du är ute och campar, inklusive att hugga ved, förbereda tändved och sätta upp lägret.

Den korta längden (drygt 35 cm) gör den lätt att packa ner i din vandringsryggsäck eller dagsryggsäck, medan den robusta konstruktionen innebär att den klarar av mer ansträngande uppgifter än många av de andra små yxorna på marknaden. Skaftet är skapat i karbonfiber, vilket gör hela yxan betydligt lättare, samtidigt som stålhuvudet har en ganska tung vikt - något som ökar dess kraft avsevärt.

Huvudet är också mycket vasst och tillverkat av hållbart stål, vilket innebär att den kommer att hålla i många år framöver med rätt skötsel. En tuff friluftsyxa med andra ord, som klarar av mycket .

En nackdel med den här yxan är att den är lite dyrare än några av de andra alternativen på den här listan - men med tanke på dess kvalitet är det absolut något att överväga om du vill vara säker på att du får något som både presterar och håller under många år framöver.

FÖRDELAR

 • Robust och multifunktionell konstruktion
 • Mycket vass och starkt yxhuvud
 • Bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

5. Robens Dixie Axe

Bästa Billiga Friluftsyxa


Robens Dixie Axe

Typ:

Universalyxa

Längd:

360 mm

Vikt:

650 g

Skaftmaterial:

Behandlat nylon

Bra Balanserad Vildmarksyxa Till Ett Fantastiskt Lågt Pris

Sist på vår lista hamnar Robens Dixie yxa, vilket trots den sistaplatsen är en mycket praktisk (och framför allt billig) vildmarksyxa. Den är lätt att transportera eftersom de enbart är 36 cm lång, och väger 650 gram. Även då den är lite tyngre än många andra mindre yxor är det fortfarande något som är mycket hanterbart.

Huvudet är tillverkat av hållbart stål, men den övergripande kvaliteten är inte lika hög som vissa av de andra modellerna på den här listan - något som återspeglas i priset. Det är dock fortfarande ett fullt tillräckligt val för dem som vill ha en utomhusyxa med en stram budget.

Handtaget är skapat i glasfiberarmerat nylon, vilket är både lätt och kommer med fördelen att det inte kräver något underhåll. Greppet är också mycket bra, vilket gör att den känns enkel och smidig att använda.

Även då det kanske inte är i samma kvalité som de andra alternativen, är det fortfarande en mycket kapabel modell, och inget att slänga under sängen. Som sagt finns det inte mycket bättre alternativ i samma prisklass, så från ett värdeperspektiv är det helt klart ett grymt val.

FÖRDELAR

 • Bekvämt grepp
 • Mycket prisvärd
 • Smidig att transportera

NACKDELAR

 • Inte den bästa kvalitén

Liten Friluftsyxa - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Längd

Vikt

Skaftmaterial

799 kr

Universalyxa

322 mm

500 g

Trä (ask)

464 kr

Lättviktsyxa

354 mm

64 g

Karbonfiber

1145 kr

Klyvyxa

500 mm

1210 g

Trä (hickory)

 969 kr

Universalyxa

355 mm

614 g

Karbonfiber

299 kr

Universalyxa

360 mm

650 g

Behandlat nylon

Liten Friluftsyxa/campingyxa - Köptips

Att veta vilken yxa som är rätt för dig och dina behov kan vara svårt att veta, särskilt med tanke på hur många olika modeller och märken som finns på marknaden idag. Här går vi igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på innan du köper din friluftsyxa, från materialval, användningsområde till prissättning.

Användningsområde

Det finns få verktyg som får dig att känna dig så kapabel som en yxa. Men det är mer än bara en symbol, utan också ett mycket flexibelt och mångfunktionellt verktyg som kan användas för en rad olika saker ute i naturen.

liten yxa camping

Oavsett om du behöver klyva vet, fälla träd, eller bygga ett skydd kan en bra friluftsyxa vara en väsentlig del av din campingutrustning och även vara något som är mycket användbart att ha hemma i garaget om du någonsin skulle behöva det.

Med det sagt finns det lite olika modeller av dessa mindre yxor, där de två huvudsakliga användningsområden är att klyva eller skära. Om du vet med dig innan du köper din vildmarksyxa hur du planerar att använda denna kan det därför hjälpa dig att välja rätt modell för dig.

En mindre friluftsyxa med en kort längd och lätt yxhuvud kommer rimligtvis inte att vara den bästa på att klyva ved, i och med att du inte kan skapa samma kraft i dina slag.

I motsatt riktning bör du heller inte köpa en allt för klumpig och stor yxa om du planerar att använda denna för att trimma vedträd eller liknande.

Men om du däremot behöver fälla träd med hjälp av din campingyxa behöver du en med ett längre skaft, då detta är betydligt mer effektivt, särskilt om det handlar om större träd.

I denna guide fokuserar vi främst på friluftsyxor och campingyxor, vilket tenderar att falla inom de första två kategorierna, i och med att de behöver vara tillräckligt låga för att enkelt kunna transporteras i din ryggsäck.

Vi gillar att dela upp dessa typer av friluftsyxor i fyra specifika kategorier:

Klyvyxor

Dessa är i princip en miniatyrversioner av klassiska yxor. De har oftast ett längre handtag som gör det lättare att svinga och en tjock kil i huvudet som gör det möjligt att krossa ett trästycke längs med fibern. De är bäst för att effektivt klyva medelstora till stora stockar.

Universalyxor

Dessa har kanske inte den tyngd och kilform som behövs för att effektivt klyva större stockar, men de är mer mångsidiga, och tenderar därför att vara populära bland friluftsmänniskor. De har ett tunnare, mer gradvis avsmalnande yxhuvud, är bättre lämpade att ersätta en friluftskniv vid snideri eller finare arbeten och är lättare att kontrollera för att klyva mindre ved.

Lättviktiga Yxor För överlevnad & Vandring

Dessa minimalistiska yxor tenderar att vara små, med ett relativt platt, lättviktigt huvud. De är användbara verktyg och lätta att bära med sig, men de har svårt att hantera hugg- eller klyvningsuppgifter.

Tomahawks

Dessa lätta yxor är baserade på de Tomahawks som historiskt sett användes som vapen av vissa indianstammar i Amerika. De tenderar att ha kortare blad och längre handtag än andra yxor, tillsammans med en spik som kommer från bladets baksida.

Vikt & Portabilitet

En av de viktigaste sakerna att tänka på är yxans vikt, då detta kommer att ha en direkt påverkan på hur enkelt det är att transportera yxan när du är ute i naturen, men också hur väl anpassad den är för olika uppgifter.

liten yxa storlek vikt

Som vi nämnde tidigare kommer till exempel yxbladets vikt att ha en stor påverkan på hur bra den är att använda för att klyva ved, då ett tyngre sådant kommer generera mer kraft än en lättare modell.

Hur du planerar att vistas ute i naturen kommer att ah en massiv påverkan på ditt val av yxa. Planerar du till exempel att campa med familjen och har möjligheten att ta dig till din campingplats med hjälp av en bil behöver du rimligtvis inte införskaffa dig ett lättviktsalternativ, utan här kan det istälelt vara smartare att gå för en modell med längre handtag och tyngre klyvhuvud.

Planerar du däremot att vandra behöver du rimligtvis bära med dig denna friluftsyxa, och då klan varje gram av vikt spela roll. I dessa situationer föredrar vi alltid en lättviktsmodell som enkelt får plats i vandringsryggsäcken utan att ta upp allt för mycket plats eller vikt. De alternativen fungerar fortfarande utmärkt för snideri, fint arbete och för att klyva ved.

Vad du förlorar på att gå med ett lättare alternativ är framför allt dess förmåga att klyva ved mer effektivt, då en tyngre modell kommer att kunna generera mer kraft än ett lättviktsalternativ.

Längd

Som vi nämnt tidigare kommer en yxas skaftlängd och dess vikt ofta vara nära relaterat, då det framför allt är dessa två faktorer som avgör hur mycket kraft du kan generera.

Återigen handlar det om att veta dina behov i förväg, och välja en modell som reflekterar detta.

En yxa som i första hand används för träformning och mer precist hantverk kommer att ha ett mindre handtag. Yxor som används för att hugga och klyva ved har ett längre handtag. Det betyder däremot inte att yxor med långt eller kort skaft inte kan göra allt, men var och en av dem kommer att fungera bättre vid specifika uppgifter än andra.

Det är också viktigt att tänka på att ett längre handtag ger dig mer kraft, men det blir också svårare att transportera och kanske inte är lika välbalanserat.

Ett kortare handtag ger å andra sidan mindre hävstångseffekt, men är mycket lättare att bära med sig och ger ofta en bättre balans i utförandet av diverse uppgifter.

Yxhuvudets Form

En sista sak som är värd att nämna i relation till en friluftsyxas förmåga är hur yxhuvudets form kan förändra dess effektivitet inom olika användingsomrdåen, något som ofta förbises.

liten friluftsyxa huvud
 • Tjockt huvud: Ett blad som snabbt expanderar till en tjock kil är idealiskt för att klyva trä, eftersom kilen tvingar isär träet längs med dess fiber.
 • Tunnt huvud: Tunnare huvuden är bättre för snideri och mer kontrollerade uppgifter, men förlorar i klyvningsförmåga.

Material & Konstruktion

Både material och konstruktion spelar en direkt roll av hållbarheten hos de bästa campingyxorna.

När du handlar och överväger olika alternativ bör du vara särskilt uppmärksam på de material som används för att skapa huvudet och, i mindre utsträckning, handtaget på yxan. De bästa yxorna kommer att ha stålhuvud, med en starkare preferens åt de som är handsmidda.

På senare år har det blivit allt mer populärt att utnyttja karbonfiber vilket även det kan vara effektiva, med den stora fördelen att de är betydligt lättare än stålmodeller.

Det är också värt att notera hur huvudet är fäst vid skaftet. Varje användare kommer att ha sina preferenser, från full tang till separata delar, och varje stil har sina för- och nackdelar.

Träskaft ger en elegant estetik och en trevlig känsla när du slår, men syntetiska material ger ofta bättre grepp och stötdämpning. En annan nackdel med träskaft är att dessa behöver underhållas för att bevara dess kvalité, vilket du gör genom att olja eller vaxa det vid behov. Detta behöver du inte göra med syntetiska material.

Vanliga Frågor Om Friluftsyxor & Campingyxor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en liten friluftsyxa, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av campingyxor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa friluftsyxan?

Den bästa friluftsyxan för dam är enligt vårt test Øyo Viking Axe, en mycket mångsidig och effektiv modell.

Vad kostar en friluftsyxa?

En liten friluftsyxa kostar oftast mellan 400-1000 kr, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den material som används.

Kan man klyva ved med en campingyxa?

Ja, det går utmärkt att klyva vet med en liten campingyxa, men hur lätt detta är kommer till stor del att bero på hur tung och lång yxan i fråga är. En kortare och lättare modell kan ha svårigheter med att klyva större ved och träbitar.

Kan jag använda en campingyxa för att hugga grenar?

Det är möjligt att hugga trädgrenar med en liten yxa för utomhusbruk, men det kan ta längre tid och kräva mer ansträngning än om du använder en större och tyngre modell. Se alltid till att bedöma grenens storlek och vikt innan du försöker hugga den med en yxa. Det är också viktigt att ha en tydlig och stabil yta att hugga på och att ha en reservplan om grenen skulle falla oväntat. Säkerheten bör alltid vara högsta prioritet när man använder en yxa i något syfte.

Hur slipar jag en yxa för utomhusbruk?

För att slipa en yxa för utomhusbruk krävs en fil eller en slipsten, och det bör göras regelbundet för att upprätthålla dess effektivitet. Det är viktigt att alltid följa säkerhetsföreskrifter när man vässar alla typer av blad.

Se först till att rengöra bladet från allt skräp och all smuts. Se sedan till att filen eller slipstenen är i en 90 graders vinkel mot bladet. Börja med att fila eller vässa längs ena sidan av yxhuvudet, byt sedan sida och upprepa tills båda sidorna är jämnt vässade. Torka alltid av din yxa efter slipning för att avlägsna eventuella metallspån.

Sammanfattningsvis Om En Liten Friluftsyxa

En liten Friluftsyxa eller campingyxa är ett mycket händigt och multifunktionellt verktyg som kan utföra en rad olika uppgifter. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.