5 Bästa Löparbyxor Herr (2024): Bäst i Test

bästa löparbyxor herr bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: april 2023

Denna guide är speciellt utformad för män som söker efter de bästa löparbyxorna som kan förbättra deras prestanda och komfort.

Löpning är en populär aktivitet över hela världen, men att hitta rätt utrustning kan vara utmanande. Det är särskilt viktigt att hitta löparbyxor av hög kvalitet, eftersom rätt passform och material kan göra stor skillnad i hur du presterar och hur komfortabel du känner dig under träning. En dåligt passande eller obekväm löparbyxa kan skapa friktion och irritation, vilket hindrar dig från att prestera ditt bästa.

Med över 10 års erfarenhet inom löpning och idrottsutrustning, samt genom att granska data från olika konsumentundersökningar, har vi kunnat identifiera några av de bästa löparbyxorna på marknaden. Dessa byxor har visat sig ha en positiv effekt på löparnas prestanda och komfort, samtidigt som de uppfyller behoven hos löpare på alla nivåer. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren maratonlöpare kommer denna guide att hjälpa dig att hitta byxorna som bäst passar dina behov.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Löparbyxorna För Herr Är:

 1. 1
  Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor: Bäst i Test Löparbyxor För Herr - Läs Recension 
 2. 2
  The North Face Men’s Higher Run Pant: Näst Bäst i Test Löparbyxor För Herr - Läs Recension
 3. 3
  Dobsom R-90 Pant Herr: Bästa Billiga Löparbyxor För Herr - Läs Recension
 4. 4
  On Men’s Running Pants: Bästa Högkvalitativa Löparbyxor För Herr - Läs Recension
 5. 5
  Dobsom R-90 Winter Pant Herr: Bästa Fodrade Löparbyxor Herr För Vinter - Läs Recension

1. Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor

Bäst i Test Löparbyxor För Herr


Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor

Material:

100% polyester

Ficka:

Ja

Bekväma Och Funktionella Löparbyxor Från Nike

Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor utmärker sig först och främst genom sitt mjuka och lätta 100% polyester material. I mina år av erfarenhet med löparutrustning har jag funnit att rätt material verkligen kan göra skillnad i komfortnivåer, och dessa byxor levererar definitivt på den fronten. Polyester har den extra fördelen att vara hållbart och snabbtorkande, vilket bidrar till den övergripande användarvänligheten.

Svettavvisande Teknik

En av de mest framstående funktionerna med dessa byxor är Nikes patenterade Dri-Fit-teknik. Den arbetar för att effektivt fördela svett från huden och snabbt torka det, vilket gör att du känner dig torr och bekväm även under intensiva löprundor. Från mina löprundor med dessa byxor kan jag bekräfta att tekniken verkligen fungerar och skapar en märkbar skillnad i komfort.

Praktisk Förvaring

Med två sidofickor och en bakficka ger Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor mycket utrymme för att förvara små föremål som nycklar, kort eller en mindre mobil. Det är alltid en fördel att ha sådana praktiska förvaringsmöjligheter på en löptur. Dock, som en liten nackdel, använder fickorna knapplås istället för dragkedjor, vilket kan innebära en viss risk för att tappa innehåll under en mer intensiv löpning.

Passform Och Design

Nikes löparbyxor är utformade med löparens behov i åtanke, vilket märks i deras utmärkta passform och smarta designelement som dragkedjor längs med vaderna för att enkelt kunna anpassa byxorna efter behov. Under min tid med dessa byxor har jag funnit att de sitter bra och inte begränsar rörligheten på något sätt, vilket är en kritisk faktor för löparbyxor.

FÖRDELAR

 • Mjukt och lätt material som är mycket bekvämt att springa i
 • Svettavvisande teknik håller dig torr längre
 • Två sidofickor samt en bakficka för bättre förvaring
 • Bra passform med dragkedjor längs med vaderna

NACKDELAR

 • Hade varit bättre med dragkedja längs med sidofickorna istället för knapplås

2. The North Face Men’s Higher Run Pant

Näst Bäst i Test Löparbyxor För Herr


The North Face Men’s Higher Run Pant

Material:

100% nylon

Ficka:

Ja

Effektiva Och Skyddande Löparbyxor För Varierad Miljö

The North Face Men's Higher Run Pant är gjorda av 100% nylon, vilket gör dem till en stark motståndare till väderförhållanden. Med mina år av erfarenhet med löpning i varierande väderförhållanden kan jag intyga att det är oerhört viktigt att ha löparbyxor som kan stå emot både vind och vatten. Dessa byxor levererar på den fronten, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för löpare som inte låter dåligt väder stoppa dem.

DryVent-Andningsförmåga

Högpunkten för dessa löparbyxor är definitivt deras DryVent-membran, vilket ger utmärkt andningsförmåga och fukthantering. Denna teknologi fungerar genom att effektivt föra bort svett från huden och snabbt torka det, vilket gör att du känner dig torr och bekväm under din löpning, liknande Nikes Dri-Fit teknik. Som någon som har löpt i både dessa och Nikes Dri-Fit Challenger, kan jag bekräfta att båda gör ett utmärkt jobb med att hålla mig torr.

Justering Och Passform

Ett annat utmärkande drag hos The North Face byxor är deras justerbara resårmidja med dragsko. Detta gör det enkelt att anpassa passformen till din personliga komfort. Dock bör det noteras att passformen på dessa byxor tenderar att vara lite mer "bagig" än vissa andra modeller, såsom Nike Dri-Fit Challenger. Även om detta inte påverkade min löpning, kan det vara något att tänka på för löpare som föredrar en mer åtsittande passform.

Slitstyrka Och Prissättning

Slutligen, The North Face's löparbyxor imponerar med sin höga slitstyrka. Även efter flera månaders användning, har jag inte märkt någon betydande slitage, vilket gör dem till ett hållbart alternativ. Emellertid, med hög kvalitet kommer också ett högre pris. Dessa byxor är definitivt ett dyrare alternativ än många andra på marknaden, inklusive Nikes Dri-Fit Challenger, vilket kan vara en avvägning för vissa löpare.

FÖRDELAR

 • Vind- och vattentät konstruktion
 • DryVent-membran för bättra andningsförmåga och fukthantering
 • Bra resårmidja med justerbar dragsko
 • Hög nivå av slitstyrka

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ
 • Lite “bagig” passform

3. Dobsom R-90 Pant Herr

Bästa Billiga Löparbyxor För Herr


Dobsom R-90 Pant Herr

Material:

100 % Polyester

Ficka:

Ja

Klassiska Tunna Löparbyxor Som Är Otroligt Prisvärda

Dobsom R-90 Pant Herr löparbyxor står ut som en fantastiskt prisvärd option. Gjorda av 100 % polyester, de erbjuder en lätt och bekväm lösning för löpare på en budget. Under åren har jag märkt att prisvärdhet inte alltid behöver innebära att man kompromissar med kvalitet, och dessa byxor är ett utmärkt exempel på det.

Lättvikt Och Slitstyrka

Dessa byxor är inte bara lätta och tunna, vilket gör dem bekväma att springa i, men de är också förvånansvärt slitstarka för priset. I jämförelse med andra byxor jag har testat, som till exempel The North Face Men's Higher Run Pant, har Dobsom R-90 visat en liknande grad av hållbarhet, vilket är imponerande givet deras lägre pris.

Praktisk Förvaring

Dobsom R-90 kommer med en praktisk dragkedjeficka på framsidan, vilket är ett användbart tillägg. Jag har funnit att medan förvaringsmöjligheter är alltid välkomna i löparbyxor, kan placeringen av denna ficka vara lite problematisk. Innehållet i fickan kan studsa mot låret under löpning, vilket är något jag inte upplevt med andra modeller som Nike Dri-Fit Challenger eller The North Face Men's Higher Run Pant.

Komfort Och Passform

När det gäller komfort och passform, levererar Dobsom R-90 Pant Herr. De är bekväma att bära under löpning, och de tunna materialet ger utmärkt rörelsefrihet. I jämförelse med några av de mer premium byxorna jag har testat, som till exempel Nike Dri-Fit Challenger, erbjuder Dobsom R-90 ett utmärkt prisvärt alternativ utan att kompromissa alltför mycket på komfort och funktionalitet.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Lätta och tunna
 • Förvånansvärt slitstarka för priset
 • Praktisk ficka framtill med dragkedja

NACKDELAR

 • Vi är inget fan av fickans placering, under löpning kan innehållet studsa runt mot låret

4. On Men’s Running Pants

Bästa Högkvalitativa Löparbyxor För Herr


On Men’s Running Pants

Material:

100% nylon

Ficka:

Ja

Högkvalitativa Löparbyxor Med Avancerad Funktionalitet

On Men’s Running Pants står ut som ett högkvalitativt alternativ för löpare som söker lång hållbarhet och avancerad funktionalitet. Dessa byxor är tillverkade av 100% nylon, vilket ger dem en utmärkt hållbarhet. I mina år av att springa och testa olika typer av löparbyxor, inklusive de från The North Face och Nike, har jag funnit att högkvalitativa material som nylon ofta innebär långvarig kvalitet och pålitlighet.

Rörelsefrihet Och Design

En annan betydande fördel med On Men’s Running Pants är deras design som tillåter total rörelsefrihet, tack vare stretchpaneler över knäna. Denna funktion är oerhört viktig för löpare och skiljer verkligen dessa byxor från andra jag har testat, som Dobsom R-90 Pant Herr, genom att ge extra komfort och flexibilitet under löpning.

Flerlagerskonstruktion Och Väderbeständighet

Dessa löparbyxor utmärker sig med sin flerlagerskonstruktion, vilket gör dem idealiska för kyligare väder. Jämfört med andra byxor jag har testat, som Nike Dri-Fit Challenger och The North Face Men's Higher Run Pant, presterar On Men's Running Pants exceptionellt bra i kyliga förhållanden, vilket ger dem en unik fördel.

Praktisk Förvaring Och Prissättning

On Men’s Running Pants erbjuder flera smidiga fickor med dragkedja, vilket ger mycket praktisk förvaring under löpningen. Dock, likt The North Face Men's Higher Run Pant, är dessa byxor bland de dyraste jag har testat. Även om deras högkvalitativa konstruktion och avancerade funktioner kan rättfärdiga det högre priset, är det värt att notera för löpare med en stramare budget.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med lång hållbarhet
 • Total rörelsefrihet med stretchpaneler över knäna
 • Flerlagerskonstruktion som klarar kyligare väder mycket bra
 • Flera smidiga fickor med dragkedja

NACKDELAR

 • Bland de dyraste löparbyxorna vi testat

5. Dobsom R-90 Winter Pant Herr

Bästa Fodrade Löparbyxor Herr För Vinter


Dobsom R-90 Winter Pant Herr

Material:

100 % Polyester

Ficka:

Ja

Vattentäta Löparbyxor Perfekt För Vinteranvändning

Dobsom R-90 Winter Pant Herr löparbyxor erbjuder en utmärkt lösning för löpare som söker väderskydd och värme under de kyligare månaderna. Dessa byxor, tillverkade av 100% polyester, är både vind- och vattentäta, vilket ger dem en fördel i jämförelse med andra byxor jag har testat, som till exempel On Men's Running Pants och The North Face Men's Higher Run Pant.

Bekväm Foder Och Passform

En av de mest framstående egenskaperna hos Dobsom R-90 Winter Pant Herr är det tunna fodret på insidan. Detta foder är inte bara värmande, men också mycket bekvämt, vilket gör dessa byxor perfekta för långa löprundor under de kyligare månaderna. Dessutom gör blixtlåsen i slutet av byxan dem lätta att ta på och av, vilket jag har funnit särskilt användbart när temperaturen skiftar.

Praktisk Förvaring

Precis som med Dobsom R-90 Pant Herr, kommer dessa byxor med två sidofickor med dragkedja. Detta ger dig gott om förvaring under löpningen, vilket är ett stort plus jämfört med vissa andra byxor jag har testat, som Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor.

Andningsförmåga

Trots deras utmärkta värme och väderskydd, har jag märkt att Dobsom R-90 Winter Pant Herr inte erbjuder den bästa andningsförmågan. Detta är något att tänka på om du ofta springer i högintensiva miljöer eller om du överhettar lätt, jämfört med andra byxor som On Men's Running Pants eller The North Face Men's Higher Run Pant.

FÖRDELAR

 • Vind- och vattentäta träningsbyxor
 • Tunt foder på insidan som är värmande och bekvämt
 • Blixtlås i slutet av byxan gör de enklare att ta på och av
 • Två sidofickor med dragkedja

NACKDELAR

 • Inte den bästa andningsförmågan

Löparbyxor För Herr - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper löparbyxor för herr, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper löparbyxor för herr.

Material

Vid val av löparbyxor är materialvalet en avgörande faktor för att garantera bästa möjliga komfort och hållbarhet. Idealiskt sett bör du sikta på byxor tillverkade av andningsaktiva och tåliga material som polyester och nylon, eller kanske till och med en hybrid av de två.

Polyester och nylon har utmärkta egenskaper som gör dem särskilt lämpliga för löparbyxor. Båda är kända för sin andningsförmåga, vilket innebär att de låter luft flöda fritt och minimerar ackumulering av fukt på huden. Detta hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla dig sval och torr under din löpning.

Dessutom är polyester och nylon extremt slitstarka material. De klarar av det dagliga slitet av löpning och behåller sin form och kvalitet även efter flera tvättar. Så även efter många kilometer och många tvättmaskinscykler, kan du förvänta dig att dina löparbyxor håller.

Både polyester och nylon är också lätta material, vilket är en viktig faktor för löpare. Tunga kläder kan tynga ner dig och minska din löpeffektivitet. Med lätta löparbyxor kommer du knappt märka att du bär dem, vilket ger dig en mer naturlig och obesvärade löpupplevelse.

Slutligen är en annan fördel med dessa material att de torkar snabbt. Om du råkar springa i regn, eller om du svettas mycket, kan du lita på att dina byxor torkar snabbt. Detta bidrar till att minimera obehag och hindra hudirritation.

I mina tidigare recensioner har jag noterat att de bästa löparbyxorna, till exempel Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor och On Men's Running Pants, ofta är gjorda av just dessa material. Dessa byxor har visat sig leverera utmärkt prestanda, komfort och hållbarhet, vilket gör dem till pålitliga val för alla löpare.

bra löparbyxor för herr

Väderbeständighet

När du förbereder dig för att springa utomhus, är väderförhållandena en faktor som du sällan har kontroll över. Därför är det viktigt att dina löparbyxor kan stå emot en rad olika klimatförhållanden. Både vind- och vattenresistenta byxor är idealiska för löpare som ofta befinner sig i oförutsägbara eller tuffa väderförhållanden. Dessa byxor erbjuder ett skyddande lager mot elementen, vilket hjälper till att hålla dig torr och bekväm under hela löpningen.

Vindresistenta löparbyxor, såsom The North Face Men’s Higher Run Pant, skärmar effektivt bort den kalla vinden och förhindrar att den tränger igenom till huden. Denna funktion är särskilt betydelsefull på blåsiga dagar eller i områden där vinden förstärks, som vid stranden eller på öppna fält.

Vattenresistenta byxor, å andra sidan, har en viktig funktion i regniga eller fuktiga förhållanden. De är designade för att stöta bort vatten och förhindra att det absorberas, vilket hjälper till att hålla dig torr även under en oväntad skur.

Under kyliga månader, är ett par fodrade löparbyxor värt att överväga. Dessa byxor har ett extra värmande lager som hjälper till att isolera värme och hålla dig varm, samtidigt som det tillåter överskottsvärme att avdunsta. Ett perfekt exempel på detta är Dobsom R-90 Winter Pant Herr, som inte bara erbjuder en värmande insida, men också vind- och vattenresistans för ett komplett skydd mot vintervädret.

Andningsförmåga

Under en löprunda, oavsett dess intensitet, genererar din kropp värme. För att undvika att bli för varm och börja känna obehag, behöver du kläder som kan hantera denna värmeproduktion effektivt. Det är här löparbyxornas andningsförmåga kommer in i bilden.

Andningsförmågan hos ett par löparbyxor hänvisar till dess förmåga att tillåta luftcirkulation, vilket hjälper till att reglera din kroppstemperatur. När byxorna "andas" väl, tillåter de att värme och svett avdunstar snabbt istället för att byggas upp mellan tyget och din hud. Detta hjälper till att hålla dig sval, torr och bekväm, vilket är avgörande under intensiva löppass.

Utöver materialet, kan ventilering vara en annan nyckelfaktor att titta på. Vissa löparbyxor har speciella ventilationszoner, ofta placerade i svettintensiva områden som knäveck och ländrygg. Dessa zoner kan bestå av nättyg eller andra luftgenomsläppliga material, vilket förbättrar den totala luftflödeskapaciteten hos byxorna.

I mina tidigare recensioner har jag nämnt vikten av bra andningsförmåga i flera modeller, som Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor och On Men's Running Pants. Dessa byxor är designade med högkvalitativa, andningsaktiva material och smarta designelement för att maximera luftflödet och avdunstning, vilket i slutändan bidrar till en mer bekväm löpupplevelse.

Passform

Att uppnå rätt balans mellan komfort och funktion i ett par löparbyxor kan mycket väl komma ner till deras passform. Byxornas form och hur de sitter på din kropp kan ha en stor inverkan på din löpupplevelse. En bra passform för löparbyxor bör inte bara känna sig bekväm, men också uppmuntra till optimal rörelsefrihet.

Komfort är en av de främsta faktorerna att tänka på när man väljer löparbyxor. De ska inte vara för strama eller för lösa, utan istället känna sig precis rätt mot din kropp. Ett par för snäva byxor kan begränsa din rörelse och orsaka obehag, medan ett par som är för löst kan skapa onödig friktion och skav.

Utöver detta, är rörelsefrihet av stor betydelse. Löparbyxor bör tillåta dig att röra dig fritt och naturligt, utan att begränsa din löpstil på något sätt. Detta innebär att de bör ha tillräckligt med stretch eller ge för att röra sig med dina ben när du springer.

Till exempel, On Men's Running Pants jag tidigare recenserat, har strategiskt placerade stretchpaneler över knäna. Dessa paneler bidrar till att förbättra byxornas övergripande flexibilitet och därmed möjliggöra för bättre rörelsefrihet.

För att undvika skav, är det också viktigt att sömmarna är mjuka och inte sticker ut. Flatlocksömmar är ett utmärkt val eftersom de är släta och minskar risken för skav.

Fickor

När det gäller praktisk bekvämlighet under löprundan spelar fickorna på dina löparbyxor en mer kritisk roll än du kanske först tänker. De erbjuder inte bara extra förvaringsutrymme, utan också tillgång till nödvändiga föremål utan att behöva stoppa eller störa ditt löppass. Om du till exempel lyssnar på musik eller använder en löpapp på din telefon, kan en lämpligt placerad ficka vara mycket användbar.

Nycklar, kreditkort, energigels och till och med små vattenflaskor är exempel på objekt som löpare ofta bär med sig. Fickor på löparbyxor ger dig möjlighet att ta med dig dessa föremål på ett säkert och bekymmersfritt sätt. Ett par byxor med välplacerade fickor kan därmed förbättra din löpupplevelse avsevärt. Men om du köper ett par löparbyxor utan fickor rekommenderar vi stark att du köper ett löparbälte, löparväst, eller till och med en lätt löparryggsäck för att förvara dina föremål istället.

När det gäller typen av fickor är de med dragkedja ofta det bästa alternativet. De säkerställer att dina tillhörigheter förblir på plats, även under de mest intensiva löprundorna. Dessutom minskar de risken att tappa bort värdefulla objekt som nycklar eller telefoner under löpningen.

Även fickornas placering spelar en roll. Som vi nämnde i vår recension av Dobsom R-90 Pant Herr, kan placeringen av fickan påverka komforten om innehållet börjar studsa mot låret under löpning. Så överväg var fickan är placerad och om det kommer att orsaka obehag när du springer.

Men glöm inte, det är inte bara storleken på fickan som räknas, utan även vad du faktiskt planerar att bära med dig. Om du till exempel behöver ta med dig en stor telefon, se till att fickan är tillräckligt stor för att rymma den. På samma sätt, om du bara behöver bära med dig ett par nycklar och kanske ett kreditkort, skulle en mindre ficka vara tillräcklig och mindre benägen att orsaka obehag under löpning.

Reflex

Reflekterande detaljer på löparbyxor kanske verkar vara en mindre detalj, men de kan faktiskt vara en viktig faktor för din säkerhet om du springer i mörka eller dåligt belysta områden. Oavsett om det är tidiga morgonlöprundor eller sena kvällspass, kommer dessa små, men effektiva, inslag att göra dig mer synlig för bilister och cyklister, vilket minskar risken för olyckor.

Ofta kommer dessa reflekterande detaljer i form av band eller paneler på sidorna, knäna eller baksidan av löparbyxorna. De är utformade för att fånga upp och reflektera ljuset från bilar eller gatubelysning, vilket gör att du sticker ut i mörkret. Även om du inte planerar att springa i mörker ofta, är dessa reflekterande detaljer fortfarande en bra funktion att ha för de tillfällen då du kanske måste.

Vissa märken tar säkerhet till nästa nivå genom att införliva 360-graders reflektion i deras löparbyxor. Det betyder att du kommer att vara synlig från alla vinklar, vilket ger ännu större skydd. Trots att detta kanske inte var ett avgörande inslag i våra tidigare recensioner av löparbyxor, är det ändå en viktig aspekt att ha i åtanke vid val av löparbyxor, särskilt om du prioriterar säkerhet.

Vanliga Frågor Om Löparbyxor Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av löparbyxor för herr, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av löparbyxor för herr, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa löparbyxorna för herr?

De bästa löparbyxor för herr är enligt vårt test Nike Dri-Fit Challenger Löparbyxor, då det är de mest bekväma och funktionella vi testat.

Vad kostar löparbyxor för herr?

Priset för löparbyxor för herr tenderar att ligga mellan 500-1500 kronor beroende på kvalité och funktionalitet.

Hur ska löparbyxor sitta?

Bra löparbyxor bör sitta bekvämt utan att begränsa din rörelseförmåga. De ska inte vara för lösa, eftersom det kan leda till att byxorna gnider mot huden och orsakar skav. Samtidigt bör de inte vara för tajta, eftersom detta kan hindra cirkulationen och rörelsefriheten.

Behöver löparbyxor verkligen vara vind- och vattentäta?

Vind- och vattentäthet är inte nödvändigt för alla löpare, men det kan vara mycket användbart för dem som ofta springer i dåligt väder. En löparbyxa som är vind- och vattentät kan skydda dig mot kyla, regn och vind, vilket kan göra din löpupplevelse mycket mer behaglig under sådana förhållanden.

Vilken typ av löparbyxor är bäst för vinterlöpning?

För vinterlöpning, överväg att använda löparbyxor som är fodrade, vindtäta och vattentäta. Fodringen hjälper till att hålla dig varm, medan vind- och vattentätheten skyddar mot kalla vindar och nederbörd.

Sammanfattningsvis Om Löparbyxor Herr

Ett bra par löparbyxor är viktigt att ha om man springer mycket, särskilt under lite kallare temperaturer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 31

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.