10 Bästa Löparskor För Dam (2024): Bäst i Test

bästa löparskor dam bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide är avsedd för kvinnor som söker de bästa löparskorna på marknaden, med syfte att förbättra sin löparprestation och komfort.

Många kvinnor står inför utmaningen att hitta den rätta löparskon som erbjuder både komfort och stöd, samtidigt som den möter deras specifika behov och preferenser. Detta kan vara särskilt svårt eftersom kvinnor ofta har olika fotformer och löpstilar jämfört med män. Den goda nyheten är att det finns en rad högkvalitativa dam-löparskor som är designade för att möta dessa krav.

Min expertis på området kommer från både personlig erfarenhet och omfattande forskning. Som en ivrig löpare i över 15 år har jag provat en mängd olika löparskor. Dessutom har jag granskat otaliga kundrecensioner och produktdatablad, samt konsulterat med skoexperter och sportfysiologer. Min egen erfarenhet och denna forskning har gett mig en djup förståelse för vad som gör en bra löparsko för kvinnor.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 10 Bästa Löparskor För Dam Är:

 1. 1
  Hoka Bondi 8: Bäst i Test Löparskor För Dam - Läs Recension 
 2. 2
  Brooks Glycerin 20: Näst Bäst i Test Löparskor För Dam - Läs Recension
 3. 3
  Asics EvoRide 3: Bästa Billiga Löparskor För Dam - Läs Recension
 4. 4
  Asics Gel Kayano 29: Bästa Löparskor Dam För Asfalt - Läs Recension
 5. 5
  Saucony Ride 16: Bästa Damlöparskor För Tunga Personer - Läs Recension
 6. 6
  New Balance Fresh Foam X Hierro V7: Bästa Vattentäta Löparskor För Dam  - Läs Recension
 7. 7
  Saucony Tempus: Bästa Stabila Löparskor För Dam  - Läs Recension
 8. 8
  Saucony Endorphin Pro 3Bästa Löparskor Dam Med Kolfiberplatta - Läs Recension
 9. 9
  Altra Lone Peak 7Bästa Löparskor För Terräng - Läs Recension
 10. 10
  Icebug Pytho6Bästa Damlöparskor För Vinter - Läs Recension

1. Hoka Bondi 8

Bäst i Test Löparskor För Dam


Hoka Bondi 8 X

Typ Av Dämpning:

Balanserad

Nivå Av Dämpning:

Hög

Dropp:

4 mm

Vikt (per sko):

306 g

Den Ultimata Balansen Mellan Komfort och Hållbarhet

Hoka Bondi 8 är verkligen en löparsko som står ut när det gäller dämpning och komfort. Med sin höga dämpningsnivå erbjuder den en oöverträffad mjukhet som gör att du känner att du springer på moln. Dess balanserade dämpning innebär att skon skapar en jämn fördelning av trycket över hela foten, vilket minskar belastningen på specifika punkter och hjälper till att förebygga smärta och skador. Som någon som har upplevt fotproblem på grund av dålig dämpning tidigare, kan jag verkligen uppskatta hur Hoka Bondi 8 skon skonsamt stöder varje steg jag tar.

Stabilitet och dropp

Med ett dropp på bara 4 mm, positionerar Hoka Bondi 8 foten i en mer naturlig position, vilket bidrar till att förbättra löptekniken och öka stabiliteten. Trots att den är en neutral sko, har den en överraskande bra naturlig stabilitet, vilket jag personligen uppskattar eftersom det ger en mer säker känsla när jag springer på ojämna ytor.

Hållbarhet

När det gäller hållbarhet, skiljer sig Hoka Bondi 8 från många andra löparskor på marknaden. Den är mycket slittålig och klarar av många mil på vägen utan att förlora sin ursprungliga form och komfort. Som en löpare som tävlar regelbundet och tränar intensivt, har jag alltid värderat skor som kan hålla upp mot de krävande förhållandena och frekventa användningen, och Hoka Bondi 8 levererar definitivt på den fronten.

Passform och vikt

Ett par områden där Hoka Bondi 8 kan vara lite mer utmanande är dess passform och vikt. Med en vikt på 306 gram per sko är den något tyngre än många andra löparskor, vilket kan vara ett avdrag för löpare som föredrar en lättare sko. Dessutom har den en relativt snäv passform, vilket kan vara en nackdel för löpare med bredare fötter. Som någon med en bredare framfot, kände jag att jag behövde tid för att anpassa mig till passformen. Men med tiden har jag funnit att de sitter bekvämt och ger gott om stöd.

FÖRDELAR

 • Väldigt bekväma att springa i
 • Bra naturlig stabilitet
 • Mycket hållbara och slittåliga

NACKDELAR

 • Tyngre löparskor
 • Har en relativt snäv passform

2. Brooks Glycerin 20

Näst Bäst i Test Löparskor För Dam


Brooks Glycerin 20 dam

Typ Av Dämpning:

Balanserad/Mjuk

Nivå Av Dämpning:

Hög

Dropp:

10 mm

Vikt (per sko):

301 g

Löparskon För Långa Distanser Med Oöverträffad Dämpning och Stabilitet

Brooks Glycerin 20 är skon för dig som prioriterar dämpning och komfort under långa löpturer. Den balanserade till mjuka dämpningen ger en underbar känsla av att springa på en skumgummimadrass, vilket minskar påfrestningen på lederna, även under längre träningspass. Med sin höga dämpningsnivå, är detta definitivt skon för dig som vill känna varje steg som ett mjukt moln. Som någon som regelbundet springer långdistans, uppskattar jag den känsla av avlastning och skydd som dessa skor ger.

Stabilitet och dropp

Brooks Glycerin 20 har ett dropp på 10 mm, vilket är typiskt för många löparskor och ger en bra balans mellan komfort och snabbhet. Dess stabila design bidrar till att hålla foten säker och skyddad, även under längre löpturer. Som en löpare med en tendens att överpronera, uppskattar jag verkligen den extra stabiliteten som dessa skor erbjuder.

Hållbarhet och grepp

Dessa skor är inte bara bekväma, de är också otroligt slitstarka. Brooks Glycerin 20 är byggd för att hålla, med en robust design som kan motstå de flesta terränger och väderförhållanden. Det är en sko som jag känner att jag kan lita på, oavsett vad mina löprundor innebär. Dessutom har de ett utmärkt grepp på olika underlag, vilket ger mig det förtroende jag behöver för att springa på allt från asfalt till skogsstigar.

Vikt och design

Brooks Glycerin 20 väger in på 301 gram per sko, vilket gör den något tyngre än vissa andra modeller på marknaden. Detta kan vara ett avdrag för dem som föredrar en lättare sko, men det är något som jag personligen inte har haft något problem med. När det gäller designen, kanske den inte vinner några skönhetspriser, men som en funktionalitets-fokuserad löpare, är det inte en dealbreaker för mig. Jag uppskattar skor som gör jobbet, och Brooks Glycerin 20 gör definitivt det.

FÖRDELAR

 • Gott om dämpning för längre distanser
 • Bekväm och mjuk känsla
 • Stabil och slitsäker design
 • Bra grepp på olika underlag

NACKDELAR

 • Tunga
 • Utseendemässigt är de inte våra favorit

3. Asics EvoRide 3

Bästa Billiga Löparskor För Dam


Asics EvoRide 3

Typ Av Dämpning:

Balanserad/Mjuk

Nivå Av Dämpning:

Medel

Dropp:

5 mm

Vikt (per sko):

210 g

En Lättviktig Och Prisvärd Löparsko För Kvinnor Som Inte Kompromissar Med Kvaliteten

Asics EvoRide 3 levererar en balanserad till mjuk dämpning som passar en mängd olika löpstilar och terränger. Med sin medelhöga dämpningsnivå, ger dessa skor en bekväm men samtidigt responsiv löpupplevelse. Som någon som uppskattar att känna marken under fötterna, tycker jag att Asics EvoRide 3 erbjuder den perfekta balansen mellan stöd och markkontakt. Dess responsiva återkoppling gör varje steg kraftfullt, vilket hjälper mig att hålla takten under snabbare löprundor.

Vikt och passform

Med en vikt på endast 210 gram per sko, är Asics EvoRide 3 en av de lättaste löparskorna jag har stött på. Denna lättviktighet gör att jag känner mig snabb och smidig, utan att bli tyngd av extra vikt. När det gäller passformen, är den dock något smal, särskilt i tåboxen. Som löpare med bredare fötter har jag märkt att jag behöver lite extra tid för att anpassa mig till skons passform, men när jag väl gjorde det, fann jag att de satt ganska bekvämt.

Ventilation och komfort

En av de saker jag gillar mest med Asics EvoRide 3 är dess överlägsna ventilationsförmåga. Skon är utrustad med en ventilerande övre del som håller fötterna torra och svala, vilket är särskilt uppskattat under längre löpningar eller i varmare väder. Denna ventilation bidrar också till skons övergripande komfort, vilket gör dem till ett bra val för alla typer av löpare.

Hållbarhet

Trots sitt lägre pris, levererar Asics EvoRide 3 när det gäller hållbarhet. Dess slitstarka yttersula håller länge, även med regelbunden användning. Som en löpare som går igenom skor ganska snabbt, är det uppfriskande att hitta en mer prisvärd sko som inte kompromissar med kvaliteten. Asics EvoRide 3 är definitivt en löparsko som ger bra valuta för pengarna.

FÖRDELAR

 • Lättviktsmodell som inte tynger ner dig
 • Bekväma med god ventilationsförmåga
 • Mycket responsiv återkoppling
 • Slitstark yttersula som håller länge

NACKDELAR

 • Tåboxen och passformen är något smal

4. Asics Gel Kayano 29

Bästa Löparskor Dam För Asfalt


Asics Gel Kayano 29

Typ Av Dämpning:

Balanserad

Nivå Av Dämpning:

Medel

Dropp:

12 mm

Vikt (per sko):

298 g

Din Gå-till Löparsko För Asfalt Med Perfekt Balans Mellan Komfort Och Hållbarhet

Asics Gel Kayano 29 ger en balanserad dämpning som skapar en bekväm löpupplevelse, särskilt på hårdare underlag som asfalt. Med sin medelhöga dämpningsnivå ger dessa skor en mjuk men ändå stödjande känsla som gör dem idealiska för långdistanslöpning. Som en regelbunden maratonlöpare har jag upplevt hur dessa skor bekvämt har burit mig genom många långa träningspass på både plana och kuperade asfaltsytor.

Vikt och passform

Med en vikt på 298 gram per sko, kan Asics Gel Kayano 29 anses vara lite tyngre jämfört med andra löparskor. Trots detta, kan jag intyga att vikten knappt märks när man springer, vilket gör dem till ett utmärkt val för löpare som söker stöd och hållbarhet framför extrem lättviktighet. Skons passform är också bekväm och tillmötesgående, vilket gör dem lämpliga för de flesta fotstorlekar och former.

Prisvärdhet och hållbarhet

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med Asics Gel Kayano 29 är dess prisvärdhet. Trots sin höga funktionalitet och kvalitet, kommer dessa skor med en prislapp som är mer överkomlig än många andra högpresterande löparskor på marknaden. Dessutom erbjuder de utmärkt hållbarhet, vilket innebär att du kan räkna med att de håller länge, även med regelbunden användning. Som en löpare som prioriterar både prestanda och prisvärdhet, anser jag att Asics Gel Kayano 29 är ett utmärkt val.

Användning på asfalt

Asics Gel Kayano 29 utmärker sig verkligen när det gäller löpning på asfalt. Dess robusta design och dämpning gör den idealisk för denna typ av underlag, vilket minskar påfrestningen på leder och muskler och hjälper till att förebygga skador. Som någon som spenderar en stor del av min löpträning på asfalt, kan jag säga att dessa skor definitivt har levat upp till mina förväntningar och behov.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda för dess funktionalitet och kvalitet
 • Bekväma att springa längre sträckor i (och särskilt på hårt underlag)
 • Bra slitstyrka och hållbarhet

NACKDELAR

 • Lite tyngre än andra konkurrerande modeller (men inget som känns av)

5. Saucony Ride 16

Bästa Damlöparskor För Tunga Personer


Saucony Ride 16

Typ Av Dämpning:

Hård/balanserad

Nivå Av Dämpning:

Medel

Dropp:

8 mm

Vikt (per sko):

248 g

Den Perfekta Löparskon För Tunga Löpare Söker Komfort, Stabilitet Och Hållbarhet

Saucony Ride 16 erbjuder en hård till balanserad dämpning som bidrar till en mjuk och bekväm löparupplevelse. Med en medelhög dämpningsnivå ger dessa skor tillräckligt med stöd för att dämpa varje steg, samtidigt som de håller foten stabil och säker. Som en löpare som har testat många olika typer av dämpning, har jag upplevt att den dämpning som Saucony Ride 16 erbjuder är utmärkt för att absorbera stötar och minska belastningen på leder och fötter.

Vikt och passform

Vägande in på 248 gram per sko, Saucony Ride 16 tillhör den lättare änden av spektrumet när det gäller löparskor, vilket ger en snabb och smidig känsla när du springer. När det gäller passformen, kan dessa skor vara lite svåra att få på, men när de väl är på, sitter de bekvämt och säkert på foten. Som en löpare med bredare fötter, har jag hittat att dessa skor ger tillräckligt med utrymme för att mina fötter ska känna sig bekväma och fria att röra sig.

Mångsidighet och hållbarhet

En av de saker jag verkligen uppskattar med Saucony Ride 16 är dess mångsidighet. Dessa skor fungerar bra på en mängd olika underlag och i olika väderförhållanden, vilket gör dem till ett bra val för löpare som gillar att variera sina löprundor. Dessutom erbjuder de hög slitstyrka, vilket innebär att de håller länge, även med frekvent användning. Som en löpare som går igenom skor ganska snabbt, uppskattar jag verkligen denna hållbarhet.

Stabilitet för tunga löpare

Saucony Ride 16 skiljer sig ut som ett utmärkt val för tyngre löpare på grund av dess höga stabilitet. Dess hård till balanserad dämpning, tillsammans med sin robusta konstruktion, ger den stöd och skydd som tyngre löpare ofta behöver. Som en löpartränare som har arbetat med löpare av alla storlekar och former, vet jag hur viktigt det är att hitta en sko som kan hantera den extra belastningen utan att ge vika, och Saucony Ride 16 levererar definitivt på den fronten.

FÖRDELAR

 • Mjuk och bekväm löparupplevelse
 • Mångsidigt par
 • Hög slitstyrka och stabilitet

NACKDELAR

 • Lite svåra att få på

6. New Balance Fresh Foam X Hierro V7

Bästa Vattentäta Löparskor För Dam


Balance Fresh Foam X Hierro V7 dam

Typ Av Dämpning:

Balanserad

Nivå Av Dämpning:

Medel

Dropp:

8 mm

Vikt (per sko):

301 g

Din Perfekta Partner För Löpning I Alla Väderförhållanden

New Balance Fresh Foam X Hierro V7 skryter med en balanserad dämpning som ger en bekväm men ändå responsiv känsla under löpning. Dess Fresh Foam X-teknologi ger utmärkt stöd och dämpning, vilket gör dessa skor perfekta för långa distanser eller hårdare underlag. Som en löpare som ofta springer på blandade ytor, har jag hittat att dessa skor ger den komfort och dämpning jag behöver för att hålla mina fötter bekväma under hela löpturen.

Vikt och passform

Vägande in på 301 gram per sko, New Balance Fresh Foam X Hierro V7 kan anses vara på den tyngre sidan när det gäller löparskor. Trots detta, känner jag inte att de tynger ner mig under mina löprundor. När det gäller passformen, erbjuder de en rymlig tåbox, vilket är en välkommen egenskap för oss löpare med bredare fötter. Det finns dock en potential nackdel för vissa löpare: de kan sakna tillräckligt fotvalvsstöd, vilket kan vara en viktig faktor för löpare med specifika fotproblem.

Robusthet och hållbarhet

Dessa skor är byggda för att hålla. Med sin robusta konstruktion, klarar New Balance Fresh Foam X Hierro V7 av de mest krävande löpsträckorna och håller formen även efter många mils löpning. Som en löpare som ofta springer på tekniskt krävande stigar, uppskattar jag verkligen denna hållbarhet.

Prestanda på olika underlag och i olika väderförhållanden

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med New Balance Fresh Foam X Hierro V7 är dess prestanda på olika underlag och i olika väderförhållanden. Oavsett om jag springer på en grusväg, en teknisk stig eller bara asfalt, har jag hittat att dessa skor ger den grepp och stabilitet jag behöver. Dessutom, tack vare dess vattentäta egenskaper, är dessa skor ett utmärkt val för löpning i regnigt väder. Som en löpare som inte låter dåligt väder hindra mig från att komma ut och springa, älskar jag verkligen denna aspekt av New Balance Fresh Foam X Hierro V7.

FÖRDELAR

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Utmärkt dämpning tack vare Fresh Foam X-teknologin
 • God prestanda på olika underlag och i olika väderförhållanden
 • Rymlig tåbox

NACKDELAR

 • Kan vara för klumpig för löpare som föredrar en snabb och lätt känsla
 • Kan sakna tillräckligt fotvalvsstöd för vissa löpare

7. Saucony Tempus

Bästa Stabila Löparskor För Dam


Saucony Tempus dam

Typ Av Dämpning:

Hård/balanserad

Nivå Av Dämpning:

Medel

Dropp:

8 mm

Vikt (per sko):

258 g

Ett Stabilt Val För Kvinnliga Löpare Som Söker Stöd Och Bekvämlighet

Saucony Tempus erbjuder en hård till balanserad dämpning som skapar en solid och stödjande känsla under löpning. Med en medelhög dämpningsnivå ger dessa skor tillräckligt med stöd för att dämpa varje steg, samtidigt som de ger bra återkoppling från underlaget. Som en löpare som uppskattar en solid känsla under fötterna, har jag hittat att dessa skor erbjuder precis rätt balans mellan stöd och markkontakt.

Vikt och passform

Med en vikt på 258 gram per sko, ligger Saucony Tempus i mitten av spektrumet när det gäller vikt. Detta gör dem till ett bra val för löpare som söker en balans mellan lättviktighet och robusthet. När det gäller passformen, har jag hittat att dessa skor är bekväma och ger gott om utrymme för fötterna att röra sig, vilket gör dem till ett bra val för långdistanslöpning.

Stabilitet och stöd

Saucony Tempus skiljer sig verkligen ut när det gäller stabilitet och stöd. Dessa skor har en robust konstruktion som ger en stabil plattform för fötterna, vilket hjälper till att förhindra överpronation och andra vanliga löparrelaterade problem. Som en löpartränare som har arbetat med löpare med en mängd olika behov, kan jag intyga att dessa skor ger det stöd och stabilitet som många löpare behöver för att förbättra deras löpteknik och förebygga skador.

Inkörsperiod

En potentiell nackdel med Saucony Tempus är att de kan ta lite tid att springa in. Detta är dock inte ovanligt för löparskor, och jag har märkt att när de väl har sprungits in, fortsätter de att leverera komfort och prestanda under många mil. Som en löpare som alltid tar tid att anpassa sig till nya skor, har jag lärt mig att uppskatta den långvariga komfort och prestanda som kommer efter en initial inkörsperiod.

FÖRDELAR

 • Mångsidig konstruktion med bra stabilitet
 • Förser dig med bra stöd och återkoppling i löpningen
 • Bekväm passform

NACKDELAR

 • Tar lite tid att springa in

8. Saucony Endorphin Pro 3

Bästa Löparskor Dam Med Kolfiberplatta


Saucony Tempus dam

Typ Av Dämpning:

Balanserad

Nivå Av Dämpning:

Hög

Dropp:

8 mm

Vikt (per sko):

204 g

Lättviktiga, Snabba Och Innovativa Löparskor För Kvinnor Med Kolfiberplatta

Saucony Endorphin Pro 3 erbjuder en balanserad dämpning med en hög nivå av komfort. Detta, i kombination med skons kolfiberplatta, ger en unik löpkänsla som både ger stöd och driver dig framåt. Som en löpare som har testat flera skor med kolfiberplattor, kan jag säga att Saucony Endorphin Pro 3 verkligen levererar när det gäller att erbjuda en responsiv, energifylld löpning.

Vikt och passform

Med en vikt på endast 204 gram per sko, är Saucony Endorphin Pro 3 otroligt lätta. Denna lättviktighet bidrar till en känsla av smidighet och snabbhet som verkligen kan göra skillnad under tempolöpningar eller tävlingar. När det gäller passformen, kan dessa skor vara lite smala, så de kanske inte passar perfekt för löpare med bredare fötter. Trots detta, har jag upplevt att de håller foten säkert på plats under löpning, vilket bidrar till en stabil och säker känsla.

Andningsförmåga

En annan framträdande egenskap hos Saucony Endorphin Pro 3 är dess fantastiska andningsförmåga. Skon har en ventilerande ovandel som håller fötterna svala och torra, även under längre löprundor eller i varmare väder. Som en löpare som ofta springer i varierande klimat, uppskattar jag verkligen denna funktion.

Hållbarhet

När det gäller hållbarhet, kan Saucony Endorphin Pro 3:s yttersula vara mindre slitstark än vissa andra modeller på marknaden. Dock, med tanke på skons lätta konstruktion och prestandafokuserade design, är detta något som jag personligen inte ser som en dealbreaker. Dessa skor är utformade för snabbhet och prestanda, och de levererar definitivt på den fronten.

FÖRDELAR

 • Väldigt lätta och smidiga
 • Hög nivå av dämpning
 • Håller foten på plats
 • Fantastisk andningsförmåga

NACKDELAR

 • Smal passform
 • Inte särskilt slitstark yttersula

9. Altra Lone Peak 7

Bästa Damlöparskor För Terräng


Altra Lone Peak 7

Typ Av Dämpning:

Balanserad

Nivå Av Dämpning:

Medel

Dropp:

0 mm

Vikt (per sko):

312 g

En Terränglöparens Dröm Med Utmärkt Grepp Och Komfort

Altra Lone Peak 7 erbjuder en balanserad dämpning med en medelhög nivå av komfort. Detta, tillsammans med skons 0 mm dropp, ger en naturlig och jordnära löpkänsla som verkligen låter dig känna terrängen under fötterna. Som en löpare som har testat flera olika terrängskor, kan jag intyga att Altra Lone Peak 7 levererar en unik kombination av komfort och markkontakt som verkligen gör dem till ett utmärkt val för terränglöpning.

Vikt och passform

Trots sin robusta konstruktion, väger Altra Lone Peak 7 bara 312 gram per sko, vilket gör dem till ett relativt lättviktigt alternativ för terränglöparskor. Denna lättviktighet bidrar till en känsla av smidighet och snabbhet som är särskilt värdefull på tekniska terrängspår. När det gäller passformen, har jag upplevt att dessa skor tar lite tid att springa in. Men när de väl har anpassat sig till fotens form, ger de en mycket bekväm och säker passform.

Grepp och vattenavledning

En av de mest imponerande egenskaperna hos Altra Lone Peak 7 är deras fantastiska grepp. Oavsett om du springer på leriga stigar eller klippiga bergssidor, har jag funnit att dessa skor verkligen håller fast vid underlaget, vilket ger en säker och stabil löpning. Dessutom, dränerar de vatten väl, vilket är en stor fördel om du ofta springer i regnigt väder eller över våta terrängavsnitt.

Komfort i terrängen

När det kommer till terränglöpning, är komfort och fotens skydd av största vikt. Med Altra Lone Peak 7, får du en sko som är extremt bekväm att springa i, trots de utmanande förhållandena som terränglöpning ofta innebär. Som en erfaren terränglöpare, kan jag verkligen uppskatta den extra komfort och skydd som dessa skor erbjuder. Oavsett om du är en erfaren terränglöpare eller bara börjar utforska off-road löpning, tror jag att Altra Lone Peak 7 skulle vara ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Grymt grepp
 • Extremt bekväm att springa i
 • Lättviktsalternativ
 • Dränerar vatten väl

NACKDELAR

 • Tar lite tid att springa in

10. Icebug Pytho6

Bästa Damlöparskor För Vinter


Icebug Pytho6

Typ Av Dämpning:

Balanserad

Nivå Av Dämpning:

Medel

Dropp:

9 mm

Vikt (per sko):

320 g

Din Ultimata Partner För Vinterlöpning Med Kraftiga Dubbar Och Stabil Konstruktion

Icebug Pytho6 erbjuder en balanserad dämpning med en medelhög nivå av komfort. Detta, tillsammans med skons 9 mm dropp, ger en bekväm och responsiv löpkänsla som är perfekt för att ta sig an vinterlöparäventyr. Som en löpare som har testat flera olika skor för vinterlöpning, har jag upplevt att Icebug Pytho6 levererar en tillfredsställande balans mellan stöd, dämpning och markkontakt.

Vikt och passform

Icebug Pytho6 väger in på 320 gram per sko, vilket är ganska genomsnittligt för löparskor och särskilt imponerande med tanke på dess kraftiga dubbar och robusta konstruktion. När det gäller passformen, är jag imponerad av den bekväma passformen och den breda tåboxen, som ger foten gott om utrymme att röra sig.

Dubbade grepp och stabilitet

Där Icebug Pytho6 verkligen skiner är dess kraftiga dubbar och stabila konstruktion. Dessa skor klarar av alla hala underlag utan problem, vilket gör dem till ett utmärkt val för vinterlöpning. Den stabila konstruktionen håller också fötterna säkert på plats, även i ojämn terräng, vilket bidrar till säkerhet och självförtroende under löpning. Som en löpare som ofta utmanar sig själv att springa på isiga och snöiga vägar, uppskattar jag verkligen dessa funktioner.

Dubbarnas komfort på olika underlag

En potentiell nackdel med Icebug Pytho6 är att dess dubbar kanske inte är särskilt bekväma att springa på hårdare underlag. Detta är dock en avvägning som många dubbskor gör, och jag tror att för löpare som prioriterar grepp och stabilitet på isiga eller snöiga underlag, kommer fördelarna med dessa skor att väga tyngre än denna potentiella nackdel. Jag rekommenderar definitivt Icebug Pytho6 till alla löpare som inte vill låta vintern stoppa dem från att komma ut och springa.

FÖRDELAR

 • Kraftiga dubbar som klarar av alla hala underlag utan problem
 • Mycket stabil konstruktion som håller fötterna på plats även i ojämn terräng
 • Bekväm passform med bred tåbox

NACKDELAR

 • Dubbarna är inte särskilt bekväma att springa med på hårdare underlag

Löparskor För Dam - Produktjämförelse

Produkt

Typ Av Dämpning

Nivå Av Dämpning

Dropp

Vikt (per sko)

Balanserad

Hög

4 mm

306 g

Balanserad/Mjuk

Hög

10 mm

301 g

Balanserad/Mjuk

Medel

5 mm

210 g

Balanserad

Medel

12 mm

298 g

Hård/balanserad

Medel

8 mm

248 g

Balanserad

Medel

8 mm

301 g

Hård/balanserad

Medel

8 mm

258 g

Balanserad

Hög

8 mm

204 g

Balanserad

Medel

0 mm

312 g

Balanserad

Medel

9 mm

320 g

Löparskor För Dam - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper löparskor för dam, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper löparskor.

Fötternas Form

När det kommer till fotens form, varierar den stort från individ till individ - precis som vår personlighet, är våra fötter unika. Din fotform kan kategoriseras på ett antal sätt, inklusive bredden på din fot, och höjden på ditt valv, vilket bidrar till din totala fotstruktur.

För att ge några exempel, kan dina fötter vara breda, vilket innebär att du kan behöva mer utrymme i framfoten för att förhindra klämning eller irritation. Å andra sidan, om du har smala fötter, kanske du behöver en sko med en smalare design för att säkerställa att din fot inte glider runt inuti skon, vilket kan leda till blåsor eller instabilitet under löpning.

När det gäller fotvalvet, kommer du att märka att vissa personer har höga valv - där mitten av foten lyfter betydligt från marken. De med höga valv kan behöva skor med extra dämpning eller stöd för att hjälpa till att fördela vikten jämnt och lindra trycket på framfoten och hälen. Omvänt, om du har låga valv eller platta fötter, kan du dra nytta av skor med mer struktur och stöd för att förhindra överpronation (när foten rullar inåt).

Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att välja löparskor som passar just din fotform. Att ignorera detta kan leda till obehag, skador och hindra din löpprestation. Så när du står inför valet av en ny löparsko, kom ihåg att din unika fotform spelar en avgörande roll i detta val.

bästa löparskorna för dam

Löpstil

När det gäller löpning, är det inte bara hastigheten eller distansen som spelar roll - det är också ditt unika sätt att springa, eller din löpstil, som har en stor inverkan på ditt löpupplevelse. En av de viktigaste aspekterna av din löpstil är hur din fot landar och rullar när den träffar marken.

En grupp löpare, kända som underpronators, tenderar att landa på utsidan av deras fot. Deras fot rullar inte inåt tillräckligt, vilket kan leda till extra stress på utsidan av foten. Om du är en underpronator, kan du dra nytta av skor med mycket dämpning för att mildra denna yttre påverkan.

En annan grupp, de som springer med pronation, landar på insidan av foten. Deras fot rullar inåt mer än den idealiska mängden, vilket kan leda till problem som knäsmärta eller shin splints. Om du är en överpronator, kan du dra nytta av stabilitets- eller rörelsekontrollskor som hjälper till att korrigera denna inåt rullning.

Slutligen, finns det de som har en neutral pronation, där foten landar jämnt och rullar optimalt för att absorbera stötar. Om du har en neutral löpstil, har du tur - du kan välja bland en bred variation av skor, men de med en god balans av stöd och dämpning är oftast de bästa valen.

Löpmiljö

Din löpmiljö, eller med andra ord, var du väljer att placera dina fötter och göra ditt avtryck, spelar en avgörande roll i valet av dina löparskor. Varje miljö ställer unika krav på dina skor, och det är viktigt att välja ett par som kan möta dessa utmaningar för att både optimera din prestation och skydda dig mot potentiella skador.

Om du till exempel är en äventyrlig löpare som älskar att utforska stigar och terräng, kanske du behöver skor med starkt grepp och stabilitet. Dessa skor bör ha djupa, robusta sulor som kan bita in i ojämna ytor och hålla dig stabil på allt från lera till lösa stenar. Skor som Icebug Pytho6, med sin kraftiga dubbar och robusta konstruktion, är utmärkta exempel på detta.

Å andra sidan, om du är en stadsbaserad löpare som mestadels springer på asfalt eller betong, är dämpning ditt bästa försvar. Dessa hårda underlag kan vara hård på dina leder, och skor med hög dämpning kan hjälpa till att absorbera en del av den påfrestningen. Skor som Hoka Bondi 8 eller Brooks Glycerin 20, kända för sin utmärkta dämpning, kan vara ett utmärkt val för denna typ av miljö.

Dämpning

Dämpning i en löparsko fungerar som ett skyddande lager mellan din fot och den hårda marken, vilket hjälper till att absorbera stötar och avlasta påfrestningen på dina leder varje gång du tar ett steg. Den rätta mängden och typen av dämpning kan göra stor skillnad i din löpupplevelse och komfort.

Några löpare har en förkärlek för skor med mer dämpning. De söker det mjuka, plyschiga känslan som kommer med att springa på en sko som absorberar mycket av stöten från varje steg. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för långdistanslöpare eller de som springer på hårda ytor, eftersom det kan hjälpa till att minimera trötthet och förhindra skador över tid. Skor som Hoka Bondi 8 och Brooks Glycerin 20 är exempel på skor med hög dämpning, och de kan vara ett utmärkt val för löpare som föredrar denna typ av känsla.

Å andra sidan, finns det löpare som föredrar skor med mindre dämpning för en mer naturlig löpkänsla. Dessa löpare kan vilja känna marken mer direkt under fötterna, vilket kan hjälpa till med fotens naturliga rörelse och stegcykel. Dessa skor kan också vara lättare, vilket kan bidra till en snabbare löptakt. Skor som Altra Lone Peak 7 eller Asics EvoRide 3 kan vara ett bra val för löpare som föredrar mindre dämpning.

Häldropp

Häldropp, eller "dropp" som det ofta kallas, är en term som används för att beskriva skillnaden i höjd mellan skons häl- och tådel. Denna diskreta men viktiga egenskap hos löparskor kan påverka både din löpstil och komfortnivå när du springer.

För de löpare som föredrar mer dämpning och stöd, kan ett större häldropp - kanske omkring 10-12 millimeter - vara mer tilltalande. Ett större dropp innebär att hälen är betydligt högre än framfoten, vilket kan minska belastningen på akilles och vaden. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för löpare som tenderar att landa på hälarna när de springer. Skor som Asics Gel Kayano 29 och Brooks Glycerin 20 har ett större häldropp och kan passa dessa löpare bra.

Å andra sidan, för de som söker en mer naturlig löpkänsla, kan ett mindre häldropp - kanske runt 4-6 millimeter, eller till och med noll - vara mer lämpligt. Ett mindre dropp positionerar foten på ett sätt som är mer likt barfotalöpning, vilket kan främja en mer effektiv, framfotsbaserad löpstil. Skor som Altra Lone Peak 7 och Hoka Bondi 8, kända för sina mindre häldropp, kan vara mer tilltalande för dessa löpare.

bra dämpade löparskor för dam

Passform

Att hitta rätt passform och storlek på dina löparskor kan vara lika viktig som att välja rätt modell. En bra passform är avgörande för att förebygga obehag, blåsor och andra fotproblem. För att hitta rätt passform, bör skorna inte vara för stora, vilket kan leda till att foten glider inuti skon, eller för små, vilket kan leda till tryckpunkter och obehag.

En annan faktor att överväga när det gäller passformen är att dina fötter faktiskt kan svälla under löpning, speciellt under längre löpningar eller i varmt väder. Detta beror på ökad blodcirkulation och vätskeansamling i fötterna under fysisk aktivitet. För att kompensera för detta, är det ofta en god idé att välja löparskor som är en halv till en hel storlek större än din normala skostorlek. Detta ger dina fötter lite extra utrymme att expandera utan att skapa tryckpunkter eller obehag.

Vikt

När det gäller löparskor, är vikten en faktor som kan ha en märkbar inverkan på din löpupplevelse. Lätta skor kan göra en stor skillnad när det kommer till din löptakt och hur länge du kan löpa utan att bli trött. Varje steg du tar kräver energi, och ju tyngre dina skor är, desto mer energi behöver du för att lyfta dina fötter från marken. Så det är inte förvånande att många löpare föredrar lätta skor som Saucony Endorphin Pro 3 eller Asics EvoRide 3, för att hålla sina steg lätta och energieffektiva.

Men det finns en balans att uppnå här. Även om lätta skor kan hjälpa till att minska trötthet och öka din hastighet, kan de ibland kompromissa med andra viktiga aspekter, som stöd och dämpning. Tyngre skor, som New Balance Fresh Foam X Hierro V7 eller Hoka Bondi 8, kan ofta erbjuda mer robust konstruktion, överlägsen dämpning och bättre stöd, vilket kan vara avgörande för att förebygga skador, särskilt på längre löpturer.

Hållbarhet

Hållbarhet är en kritisk aspekt att överväga när du väljer dina löparskor. Din investering i ett par löparskor handlar inte bara om komfort och prestanda, utan också om hur länge de kommer att vara kapabla att leverera dessa fördelar. Eftersom löparskor utsätts för mycket slitage, från det konstanta trycket av dina steg till olika underlag och väderförhållanden, är det viktigt att välja skor som är byggda för att hålla.

Hållbara löparskor bör ha en robust konstruktion som kan motstå den ständiga påfrestningen från löpning. Material av hög kvalitet, som starka, slitstarka tyger och tåliga sulor, är viktiga komponenter. Till exempel, produkter som Hoka Bondi 8 och New Balance Fresh Foam X Hierro V7 är kända för sin hållbarhet, tack vare deras robusta material och konstruktion.

Men hållbarhet handlar inte bara om materialen. Det handlar också om design och konstruktion. Skor med dubbla lager av material, förstärkta sömmar och starka, skyddande yttersulor kan ofta erbjuda längre livslängd.

Kom ihåg, även om en sko kan vara dyrare på grund av sin hållbarhet, kan det vara mer ekonomiskt i det långa loppet. En sko som håller många mil kan vara en bättre investering än en billigare sko som behöver bytas ut mer ofta.

Andningsförmåga

Andningsförmåga är en vital egenskap för löparskor som inte bör förbises. När du springer, producerar dina fötter värme. Om denna värme inte kan undkomma, kan det leda till att fötterna överhettar, vilket kan orsaka obehag och till och med blåsor. Skor med god andningsförmåga tillåter luft att cirkulera runt fötterna, vilket hjälper till att reglera temperaturen och hålla dina fötter svala och torra.

Skor med bra andningsförmåga är oftast tillverkade av lättare material som mesh, vilket tillåter luft att röra sig fritt genom skon. Detta hjälper till att avleda värme och fukt från foten, vilket minskar risken för blåsor och andra hudirritationer. Saucony Endorphin Pro 3 och Asics EvoRide 3 är exempel på löparskor som är kända för sin utmärkta andningsförmåga.

Och det är inte bara blåsor och överhettning du behöver oroa dig för. Skor som inte andas väl kan också skapa en fuktig miljö där bakterier trivs, vilket kan leda till fotlukt och till och med fotinfektioner.

Komfort

Komfort är kanske den mest avgörande faktorn när du väljer ett par löparskor. Oavsett hur många fantastiska egenskaper en sko kan ha, om den inte känns bekväm på din fot, kommer den inte att göra din löpning njutbar.

Komfort innebär mer än bara att skon inte ska orsaka smärta eller obehag. Det innebär att skon ska kännas naturlig på din fot och i ditt steg, som en förlängning av din kropp snarare än ett främmande objekt. Skon ska ge stöd där du behöver det, dämpning där det hjälper, och tillräckligt med utrymme för dina fötter att röra sig och expandera naturligt.

Faktorer som passform, dämpning, andningsförmåga, och vikt spelar alla en roll i komfort. En sko som passar väl kommer inte att gnugga eller trycka på fel ställen. En sko med rätt nivå av dämpning kan absorbera stötar och minska belastningen på dina leder. En sko som andas väl kommer att hjälpa till att hålla dina fötter svala och torra. En sko som är lätt nog kommer inte att tynga ner dina fötter.

Men kom ihåg, vad som är bekvämt för en person kanske inte är bekvämt för en annan. Det beror på många faktorer, inklusive fotform, löpstil, personliga preferenser, och till och med vad du är van vid. Det är därför det är så viktigt att prova olika skor och märken, och att lyssna på dina egna fötter. Oavsett vilka experterna eller recensionerna säger, är den bästa skon för dig den som känns bäst för dig.

Vanliga Frågor Om Löparskor För Dam

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par löparskor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av löparskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa löparskorna för dam?

Den bästa löparskorna för dam är enligt vårt test Hoka Bondi 8, då vi fann att den presterade bäst i flest situationer, samtidigt som den har bra hållbarhet och inte kostar allt för mycket.

Hur ofta ska jag byta ut mina löparskor?

Typiskt rekommenderas att byta ut löparskor efter cirka 300-500 miles (ca 480-800 km), beroende på din löpstil, kroppsvikt och löparunderlag. Om du märker att skorna börjar bli obekväma, dämpningen försämras, eller om sulan blir väldigt sliten, är det dags att byta ut dem.

Hur mycket ska löparskor kosta?

Priset på löparskor kan variera kraftigt, beroende på märke, modell och funktioner. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 500 kr och 2000 kr för ett par kvalitetsskor. Kom ihåg att det ofta är en investering i din hälsa och komfort.

Är det normalt att löparskor känns små?

Nej, dina löparskor ska inte kännas för små. Du bör ha lite utrymme mellan tårna och skons framkant - ungefär en tumme - för att ge plats för fötterna att svälla under löpningen. Om skorna känns för små, kan det leda till blåsor och andra fotproblem.

Vad är skillnaden mellan löparskor och träningsskor?

Löparskor är designade för framåtrörelse och har specifik dämpning och stöd för att skydda dina fötter och leder från påfrestningen av löpning. Träningsskor, å andra sidan, är mer mångsidiga och designade för en rad olika aktiviteter, inklusive gymträning, klasser, och sporadisk löpning.

Kan jag använda mina löparskor för vardagligt bruk?

Det är inte idealiskt att använda dina löparskor för vardagligt bruk. Användning av löparskor för andra aktiviteter än löpning kan orsaka onödig slitage, vilket minskar skons effektivitet och livslängd.

Hur vet jag om jag har överpronation, underpronation eller neutral pronation?

En löpbutik kan ofta hjälpa till att identifiera din pronation genom en gånganalys. En annan metod är att titta på slitaget på dina gamla löparskor - överpronators tenderar att ha mer slitage på insidan av skon, underpronators på utsidan, och neutrala löpare har jämnt slitage över sulan.

Sammanfattningsvis Om Löparskor För Dam

Om du vill ta din löpning på allvar är det viktigt att införskaffa ett par kvalitativa löparskor. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 44

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.