3 Bästa Makrilldrag (2024): Bäst i Test

bästa makrillbete bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juni 2023

Att fiska efter makrill kan vara en mycket givande och rolig upplevelse om du letar efter saltvattensfiskar. Med det sagt är det inte alltid lätt att hitta de, och det kräver nästan alltid att du är ute på havet eller närmare kusten.

När det kommer till makrillfiske är det viktigt att använda sig av rätt makrilldrag. I denna guide kommer vi att gå igenom de tre bästa dragen för makrill på marknaden, samt recensera var och en av dem. 

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Makrilldragen:

 1. 1
  Bäst i Test Makrilldrag För Kastfiske: Westin SW Salty Jig Skeddrag - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Makrillhäcklor : Wiggler Häckla Flasher Silver - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Makrilldrag För Mete: Darts Metset Kustmete - Läs Recension

1. Westin SW Salty Jig Skeddrag

Bäst i Test Makrilldrag För Kastfiske


Westin SW Salty Jig Skeddrag

Typ:

Skeddrag

Vikt:

16 g

Längd:

6 cm

Klassisk Pirk Utvecklad För Fiske i Saltvatten

På en förstaplats kommer Westins klassiska Skeddrag som är speciellt utvecklad för fiske i saltvatten, och är därför det perfekta valet för att fånga in fiskar såsom makrill, havsabborre, barracuda och mycket mer.

Men trots att den är framtagen för att klara av saltvatten (tack vare det förstärkta kroken och dubbla fjäderringar, så har vi även använt den som ett klassiskt skeddrag i sötvatten då vi fiskat efter fiskar såsom regnbåge och öring. Hemligheten bakom dess effektivitet ligger i dess kroppsprofil, vilket gör att du kan använda den för en rad olika fisketekniker såsom spinnfiske, vertikalfiske, jigging och fler.

En annan mycket positiv sak med detta bete är att den fungerar bra på både grunt och djupt vatten, vilket innebär att du kan använda det för att fiska makrill på land såväl som på en båt.

Allt som allt är det ett mycket mångsidigt skeddrag som definitivt förtjänar en plats i ditt tackellåda, och alltid något du kan använda när du behöver ett pålitligt och effektivt bete - särskilt för saltvattensfiske. Den enda riktiga nackdelen vi ser med denna är des s vikt, vilket är åt det lättare hållet. Detta gör det svårt att kasta det långt om du använder dig av ett kastspö - men detta är som sagt inte ett särskilt stor nackdel på det hela.

FÖRDELAR

 • Multifunktionellt skeddrag
 • Fungerar bra på både djupt och grunt vatten
 • Dubbla fjäderringar

NACKDELAR

 • Väldigt lätt modell för kastfiske

2. Wiggler Häckla Flasher Silver

Bästa Makrillhäcklor


Wiggler Häckla Flasher Silver

Typ:

Makrillhäckla

Vikt:

10 g

Längd:

5 cm

Billiga Men Effektiva Makrillhäcklor För Havsfisket

Häcklor används traditionellt för att havsfiske, och Wigglers modell är inget undantag. Dessa makrillhäcklor är perfekt när man är ute och vertikalfiskar efter havsvattenfiskar såsom torsk, makrill och dylikt. Dessa har en speciell konstruktion med en lätt vikt vilket det betyder att den alltid kommer att ligga närmare toppen av vattnet.

Fördelen med dessa makrillhäcklor är att de är mycket prisvärda och finns i många olika färger, vilket gör dem perfekta för att experimentera med olika fisketekniker och ta reda på vad som fungerar bäst för dig. Många väljer också att klippa av flashet och använda separata jiggar, vilket är något som vi funnit fungerar bäst.

Allt som allt är det ett par häcklor som får jobbet gjort till ett mycket bra pris, och är starkt något vi rekommenderar att du testar när du är ute med båten och fiskar efter makrill.

FÖRDELAR

 • Perfekt för havsfiske
 • Finns i många olika färger
 • Billiga

NACKDELAR

 • Fungerar bästa med egna jiggar

3. Darts Metset Kustmete

Bästa Makrilldrag För Mete


Darts Metset Kustmete

Typ:

Metset

Vikt:

40 g

Längd:

50 cm

Smidigt Och Komplett Metset För Fiske Av Kustnära Fiskar

För dem som vill fiska makrill vid kusten är Darts Metset för kustmete ett utmärkt val. Detta kompletta metset innehåller allt du behöver för ett framgångsrikt kustfiske - ett stort flöte, krok, sänke och flötesstopp.

Med sin tunga vikt är det här setet perfekt för att sikta på större fiskar som makrill, havsabborre och barracuda på grunt vatten eller längs kusten. Det är också enkelt och bekvämt att använda tack vare den kompakta designen som gör det lätt att transportera och förvara när det inte används.

Men trots sin kraftigare vikt kan det här metsetet fortfarande användas med ett stort antal olika spön tack vare dess mjuka hantering, men det är viktigt att ditt spö klarar av vikten om du behöver kasta ut den en bit.

För de som letar efter ett sätt att fånga makrillar längs med kusten är det helt klart ett mycket intressant val, särskilt om du är någon som föredrar metfiske över andra typer av fisketekniker.

FÖRDELAR

 • Komplett metset
 • Enkel och smidig att använda
 • Bra för att fiska makrill från land

NACKDELAR

 • Behöver ett spö som klarar av den tyngre vikten

Makrilldrag - Köptips

När man väljer bete måste man tänka på fiskens mat- och jaktvanor. Makrill är en snabbgående, rovdjurskrävande och skolande fiskart. De konkurrerar hårt med andra makrillfiskar i sitt stim om födan, och hela stimmet är ständigt i rörelse och jagar olika typer av betesfiskar.

makrillbete bästa för att fiska

Makrillarna har stora ögon, vilket tyder på att de är rovdjur som i hög grad förlitar sig på sitt synintryck. Utifrån dessa egenskaper kan vi dra följande slutsatser om en makrill:

 • Makrillor har inte tid att inspektera ett bete noggrant. De tävlar alltid mot andra makrillar för att först ta ett byte. Man bör välja färgstarka eller blinkande beten som väcker uppmärksamhet. Superrealistiska beten är onödiga när man fiskar makrill. Snabbt upptag som efterliknar beteendet hos en fisk som flyr från betet utlöser en rovdjursreaktion hos makrillen och ger flest bett.
 • Eftersom makrillen rör sig så snabbt har den inte riktigt tid att lägga märke till en betesdoft. Doftande beten är onödiga, och enligt vår erfarenhet gör de ingen skillnad i din fångstfrekvens av makrill.
 • Du vill välja ett bete som kan täcka stora mängder vatten. Detta innebär något som har en viss vikt och som helst är aerodynamiskt för att underlätta kastavståndet. Vikten gör också att du kan fiska djupare i vattenpelaren om det behövs. Se till att du har en rulle som kan ta upp linan snabbt. Rullar med större spolstorlekar utmärker sig här och gör fisket mycket roligare.

För att sammanfatta: Det viktigaste är att använda ett färgglatt och blinkande bete som täcker mycket vatten.

Vilken Typ Av Makrilldrag Är Bäst?

Det finns många olika typer av fiskedrag som används bäst under olika situationer, men vilket är egentligen bäst för att fånga just makrill? En mer exakt fråga kanske är vilket typ av fiskestil som är bäst för att fånga makrill, och i och med det, vilket bete som är bäst för att fånga makrill.

Skeddrag

Ett skeddrag är förmodligen bland de mer populära beten som används för att fånga makrill, framför allt då det är lätt att använda - särskilt om du kastfiskar då de tenderar att vara mindre och lättare.

Självklart finns det även tyngre varianter tillgängliga som du kan köpa om du vill kasta längre med fiskespöt. Det innebär också att du inte behöver komma lika nära fisken för att kunna nå ut till stimmet - perfekt om du planerar att fiska makrill på land.

Flötmete

Ett flötmete kan också fungera bra om du planerar att fiska efter makrill från en båt (men kan även användas från land om du har en bra plats). Att meta efter makrill kan vara svårt, då makrillarna måste komma upp närmare ytan, vilket kan vara en bra eller dålig sak beroende på var du befinner dig och vid vilken tidpunkt du fiskar efter makrill.

Den huvudsakliga nackdelen med att meta efter makrill är självklart att du inte kan kasta ut betet lika långt, vilket också innebär att du behöver vara närmare stimmet. Fiskar du från land är detta inte alltid möjligt, men har du tillgång till en båt kan det vara ett mycket smidigt sätt att fiska efter makrill.

Makrillhäcklor

En annan metod som ofta används för att fiska efter makrill med en båt är genom användningen av en makrillhäckla. Just makrill- och sillhäcklor har som regel flugor tillverkade av flashabou som reflekterar ljuset bra, vilket lockar fisken att hugga i tron om att detta är en mindre fisk.

I många fall måste man helt enkelt prova sig fram för att hitta den metod som fungerar bäst för just dig, men med tanke på makrillens beteende och karaktär kan du kanske också ge någon eller några av de mest populära metoderna för makrillfiske en chans.

Ska Du Fiske Makrill Från Land Eller Från En Båt?

En mycket viktig fråga du behöver ställa dig själv ar om du planerar att fiska efter makrill ute på vattnet eller längs med kusten. Makrillar är nämligen saltvattensfiskar och kan sällas hittas in i landet, så planerar du att fiska från land behöver du göra det närmare kusten.

Din plats kommer också till stor del att avgöra vilken fisketeknik du kan utnyttja, och därav också vilken typ av bete du behöver använda dig av.

För att fånga makrill på land kommer det bästa alternativet vara att köpa ett metset såsom Darts modell ovan, alternativt en klassiskt skeddrag som du kan använda för kastfiske.

Är du ute med båten ökar dina alternativ markant, då du kan trollingfiska, vertikalfiska, spinnfiska och mycket mer - vilket också innebär att din valmöjlighet av olika typer av makrillbeten ökar.

Vattendjup

En annan viktig sak att tänka på när du fiskar efter makrill är på vilket djup du planerar att fiska. I vår erfarenhet är det bäst att testa olika djup för att lokalisera fisken, eller om du är ute på en båt kan du självklart använda dig av ett bra ekolod för att underlätta detta arbete.

Med det sagt kommer olika makrilldrag att fungera bättre eller sämre på olika djup. Tyngre beten kommer till exempel att sjunka snabbare, och kan därför vara bättre att använda om du fiskar ute på havet i djupare vatten, medans lättare beten kan vara bättre om makrillen befinner sig närmare ytan.

Pris

En sista faktor att ta i beaktning när du köper din fiskeutrustning är hur mycket pengar du är villig att spendera. Som tur är tenderar olika makrillbeten att vara relativt billiga, där flera av de alternativ vi rekommenderar kostar under 50 kronor.

Om du letar efter ett mer budgetvänligt alternativ finns det dock även billigare makrilldrag på marknaden - se bara till att kolla runt och läsa kundrecensioner innan du köper något.

typer av makrill fiske

Vilken Typ av Makrill Kan Du Fånga?

Nu när vi har gått igenom de bästa makrilldragen ska vi ägna lite tid åt att prata om de olika arter av makrill som du kan fånga med dem. Det finns faktiskt många olika arter av makrill i både Stilla havet, Atlanten och Nordsjön, men vi ska bara ta upp de vanligaste här. Makrillen lever nämligen i Skagerraks och nordöstra Nordsjöns djupare vatten under vintern. För att du ska kunna fiska makrill från land krävs det därför att den har börjat röra sig in mot kusten.

Wahoo

Visste du att Wahoo faktiskt är en typ av makrill? Wahoo är den största makrillarten och förmodligen den som man oftast fiskar efter om man är ute på havet.

Om du fiskar efter wahoo rekommenderar vi att du skaffar den största storleken på de beten som vi har listat här eller att du använder beten i samma storlek som du skulle använda för gulfenad tonfisk. Med det sagt kanske det inte är särskilt vanligt att få upp en sådan om man fiskar här i Sverige.

Kingfish

Kingfish (eller king mackerel) är den näst mest målinriktade makrillarten, och precis som för wahoo beror det förmodligen på deras storlek. Kingfish blir ofta över 10 kilo och är en utmärkt måltid om den tillagas färsk. Vi älskar att fånga kingfish med hjälp av antingen de kastande beten som vi listat ovan. 

Spansk makrill

En annan mycket vanlig makrillart som du kan fånga både från land och från öppet hav är spansk makrill. Spansk makrill är mycket mindre än wahoo eller kingfish men kan vara lika rolig att fånga med lätt redskap.

De tenderar också att samlas i grupper mycket mer än de större arterna och kan fångas i stora mängder om du hittar en. Prova att använda mindre versioner av ovanstående beten eller en bubbelrigg med en bit halm. Vi tycker också att spansk makrill smakar jättebra!


Sammanfattningsvis Om Makrillbete

Makrill är en intressant saltvattensfisk att fiska efter om du beger dig ut på havet eller längs med Sveriges sydligare kust, men rätt makrillbete är ett måste för att få napp. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 20

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.