5 Bästa Oljerock (2024): Bäst i Test

bästa oljerock bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Välkommen till vår guide om de bästa oljerockarna för män och kvinnor. Oljerockar, även kända som vaxade bomullsrockar, är ett populärt val för dem som söker ett slitstarkt och vattentätt ytterlager. Dessa rockar är tillverkade av bomull som har behandlats med olja eller vax, vilket skapar en vattenavvisande barriär som håller bäraren torr även under de mest blöta förhållanden.

I den här guiden tar vi en titt på några av de bästa oljerockarna på marknaden för både män och kvinnor, och lyfter fram de egenskaper som gör att de sticker ut, samt för- och nackdelar med var och en av dem. Oavsett om du letar efter en rock att ha på dig när du arbetar på en gård, åker på en fisketur eller bara behöver en pålitlig oljerock har vi allt du behöver. Låt oss komma igång!

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Oljerockarna Är:

1. Barbour Women's Classic Beadnell Wax Jacket

Bäst i Test Oljerock Dam


Barbour Women's Classic Beadnell Wax Jacket

Kön:

Dam

Vattentät:

Nej

Vaddering:

Lätt vaddering

Snygg, Bekväm Och Hållbar Oljerock För Dam

Barbour Women's Classic Beadnell Wax Jacket är ett snyggt och hållbart alternativ för kvinnor som söker en mångsidig och bekväm oljerock. Den här jackan är utformad för att användas i en mängd olika väderförhållanden, från lätt regn till kyliga vindar. Den är inte vattentät men har en lätt vaddering som hjälper till att hålla dig varm.

En av de utmärkande egenskaperna hos den här jackan är dess mycket tighta passform. Den är utformad för att bäras nära kroppen, vilket hjälper till att hålla vind och regn ute samtidigt som den ger en strömlinjeformad och smickrande siluett. Den här jackan är också ett utmärkt val för kvinnor som vill ha en mångsidig jacka som kan bäras i olika väderförhållanden.

En annan fördel med Barbour Women's Classic Beadnell Wax Jacket är dess smidiga och bekväma fickor. Den här jackan har en mängd olika fickor, inklusive handvärmarfickor och bröstfickor, som är lätta att komma åt och ger gott om utrymme för dina viktigaste saker. Fickorna har också ett smidigt foder som gör det bekvämt att placera händerna i dem.

Jackan har också en mångsidig tjocklek som kan bäras som ett mellanlager eller som ett ytterlager, beroende på väderförhållandena. Detta innebär att du kan bära den här jackan året runt, vilket gör den till en bra investeringspjäs.

Barbour Women's Classic Beadnell Wax Jacket har dock vissa nackdelar. En av de största nackdelarna är att den inte har någon huva eller kraftig stoppning, vilket innebär att den kanske inte ger tillräckligt med värme eller skydd i mycket kallt eller vått väder. Dessutom är den här jackan inte vattentät, vilket innebär att du måste bära en regnjacka eller regnponcho över den vid kraftigt regn.

På det hela taget är Barbour Women's Classic Beadnell Wax Jacket en snygg, bekväm och slitstark oljerock som är perfekt för kvinnor som vill ha en mångsidig och åtsittande jacka som kan bäras i en mängd olika väderförhållanden. Dess smidiga och bekväma fickor, mångsidiga tjocklek och tighta passform gör den till ett utmärkt val för kvinnor som värdesätter komfort och stil.

FÖRDELAR

 • Mycket snygg passform
 • Smidiga och bekväma fickor
 • Mångsidig tjocklek

NACKDELAR

 • Ingen huva eller tung vaddering

2. Barbour Men's Classic Beaufort Jacket

Bäst i Test Oljerock Herr


Barbour Men's Classic Beaufort Jacket

Kön:

Herr

Vattentät:

Nej

Vaddering:

Ovadderad

Snygg, Slitstark Och Mångsidig Oljerock För Män

Barbour Men's Classic Beaufort Jacket är ett snyggt, hållbart och mångsidigt alternativ för män som söker en multifunktionell oljerock. Jackan är utformad för användning i olika väderförhållanden, från lätt regn till kyliga vindar, och den är inte vattentät, men den är oskyddad vilket gör den lätt och lätt att flytta runt.

En av de viktigaste fördelarna med denna jacka är dess klassiska multifunktionella design. Den har ett traditionellt och tidlöst utseende, vilket gör att den passar för en mängd olika tillfällen och miljöer, från avslappnade utflykter till mer formella evenemang. Jackans stil är mångsidig och den kan bäras med olika outfits.

En annan fördel med Barbour Men's Classic Beaufort Jacket är dess hållbarhet. Jackan är tillverkad av högkvalitativa material som är utformade för att tåla regelbunden användning och exponering för väder och vind. Detta innebär att det är mindre sannolikt att jackan slits eller slits ut med tiden, vilket gör den till ett bra investeringsobjekt.

Dessutom har jackan armventiler för ökad ventilation, vilket bidrar till att hålla bäraren sval och bekväm i varmare väder. Denna funktion ger också bättre rörelsefrihet och gör att jackan kan bäras som ett mellanlager såväl som ett ytterlager.

Barbour Men's Classic Beaufort Jacket för män har dock vissa nackdelar. En av de största nackdelarna är att den inte har någon huva. Det innebär att den kanske inte ger tillräckligt med värme eller skydd i mycket kallt eller vått väder. Dessutom är jackan inte vadderad, vilket kan begränsa dess isoleringsförmåga.

På det hela taget är Barbour Men's Classic Beaufort Jacket ett elegant och mångsidigt alternativ för män som vill vara bekväma och skyddade i alla typer av väder. Dess klassiska stil, hållbara konstruktion och armventiler gör den till ett idealiskt val för dem som värdesätter både komfort och mode. 

FÖRDELAR

 • Klassisk mångfunktionell design
 • Hållbar och slittålig
 • Armventiler för ökad ventilation

NACKDELAR

 • Ingen medkommande huva
 • Inte vadderad

3. Barbour Women's Bower Wax Jacket

Bästa Fodrade Oljerock För Dam


Barbour Women's Bower Wax Jacket

Kön:

Dam

Vattentät:

Nej

Vaddering:

Lätt vaddering

Snygg Och Värmande Vinterjacka i Vaxad Bomull

Barbour Women's Bower Wax Jacket är ett elegant och värmande alternativ för kvinnor som söker en fodrad ulljacka. Jackan är utformad för användning under de kallare månaderna och den är inte vattentät, men den har ett mjukt och bekvämt foder som ger god värme.

En av de viktigaste fördelarna med den här jackan är dess längre design. Den har ett längre snitt som faller strax under höfterna, vilket ger extra täckning och skydd mot väder och vind. Denna design gör den till ett utmärkt val för kvinnor som vill ha en jacka som håller dem varma och torra under årets kallare månader.

En annan fördel med Barbour Women's Bower Wax Jacket är dess mjuka och bekväma foder. Jackan har ett varmt och mysigt foder som ger en bra isolering, vilket gör den perfekt att bära under kalla vinterdagar. Fodret ger också en behaglig känsla när du bär jackan och det är skonsamt mot huden.

Dessutom har jackan en snygg och diskret stil. Jackan har ett klassiskt och tidlöst utseende, vilket gör att den passar för en mängd olika tillfällen och miljöer, från avslappnade utflykter till mer formella evenemang. Jackans stil är mångsidig och den kan bäras med olika outfits.

Barbour Women's Bower Wax Jacket passar dock inte så bra under de varmare månaderna. Den är utformad för att ge värme och skydd under de kallare månaderna, och den kanske inte är lika bekväm att bära i varmare väder. Dessutom är den inte vattentät, så det rekommenderas inte att bära den i kraftigt regn.

Sammantaget är Barbour Women's Bower Wax Jacket en snygg och värmande vinterjacka i vaxad bomull som är perfekt för kvinnor som vill ha en fodrad ulljacka som håller dem varma och torra under årets kallare månader. Dess längre design, mjuka och bekväma foder samt stilfulla och diskreta stil gör den till ett utmärkt val för kvinnor som värdesätter komfort och stil.

FÖRDELAR

 • Längre design
 • Mjuk och bekväm fodring med bra värme
 • Stilren och diskret stil

NACKDELAR

 • Passar inte de varmare månaderna väl

Australian Style Drover Coat LongRider 3-i-1

Kön:

Unisex

Vattentät:

Något

Vaddering:

Nej

Klassisk Lång Oljerock Till Ett Mycket Bra Pris

Australian Style Drover Coat LongRider 3-in-1 är ett bra alternativ för dig som letar efter en billig oljerock. Den här rocken är unisex och är utformad för att vara både vind- och regntålig. Den är något vattentät men den är inte vadderad, vilket gör den lätt och lätt att flytta runt.

En av de viktigaste fördelarna med den här rocken är dess långa och klassiska design. Rocken har en lång skärning som faller strax under knät, vilket ger extra täckning och skydd mot väder och vind. Denna design gör den till ett utmärkt val för dem som vill ha en kappa som håller dem varma och torra under årets kallare månader. Den klassiska designen gör den mångsidig och lämplig för en mängd olika tillfällen och miljöer.

En annan fördel med Australian Style Drover Coat LongRider 3-in-1 är dess vind- och regntålighet. Rocken är utformad för att avvisa vind och regn, vilket bidrar till att hålla bäraren torr och bekväm i vått väder. Rocken är också tillverkad av ett robust och slitstarkt material som är utformat för att tåla regelbunden användning och exponering för väder och vind.

En av de största nackdelarna med denna kappa är dock dess storlek. Den går väldigt stort, vilket innebär att den kan vara för stor för vissa personer. Det är viktigt att kontrollera storlekstabellen innan du beställer eller provar kappan.

Sammantaget är Australian Style Drover Coat LongRider 3-in-1 ett bra alternativ för dem som letar efter en billig oljerock som är både vind- och regntålig. Dess klassiska långa design, robusta och hållbara material samt vind- och regntålighet gör den till ett bra val för dem som värdesätter hållbarhet och skydd till ett mycket bra pris.

FÖRDELAR

 • Lång och klassisk design
 • Vind- och regnbeständig
 • Robust och slitstarkt material

NACKDELAR

 • Väldigt stor i storleken

Oljerock - Köptips

Det finns många olika oljerockar på marknaden, och för att bättre förstå skillnaden mellan dessa olika modeller kan det vara bra att ta närmare titt på dess egenskaper. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter.

Stil & Design

Stilen är en viktig aspekt att ta hänsyn till när du köper en oljerock, eftersom dessa jackor finns i en mängd olika stilar som passar olika smaker och preferenser.

När du funderar på din personliga stil kan du fundera på om du föredrar ett mer traditionellt eller mer modernt utseende. Traditionella oljerockar tenderar att ha ett klassiskt, robust utseende, med egenskaper som en bred krage, en stormlucka och ett bälte i midjan. De finns ofta i jordnära färger som brunt, grönt eller brunt och kan ha en vaxad bomullsfinish som ger kappan ett distinkt, rustikt utseende.

oljerock jägare

Moderna oljerockar tenderar däremot att ha ett mer strömlinjeformat och modernt utseende, med egenskaper som en smidig krage, en minimalistisk design och ett mer passande snitt. De finns ofta i ett bredare utbud av färger som svart, grått eller marinblått och kan ha en mer polerad yta som ger kappan ett mer urbant utseende.

Dessutom har vissa oljerockar olika funktioner som en avtagbar huva, justerbara manschetter eller reflekterande material, vilket kan ge rocken en modern touch.

I slutändan bör rockens stil vara en återspegling av din personliga smak och bör komplettera din övergripande look. Därför är det viktigt att ta sig tid att prova olika stilar och hitta den som känns mest bekväm och som bäst passar dina behov.

Passform & Bekvämlighet

Det är också viktigt att tänka på hur passande oljerocken är och se till att den är bekväm. Oljerockar ska vara tillräckligt rymliga för att du ska kunna lägga upp ett lager under dem, men inte så lösa att de ser slarviga eller säckiga ut. Som en allmän regel bör kvinnor välja en oljeskinnsjacka som är antingen midje- eller höftlång, beroende på längd och kroppsbyggnad. Män bör välja en oljeskinnsjacka som är längre än midjelängden, till exempel mitt på låret eller knälängden.

Slutligen är det också värt att notera att vissa oljerockar har justerbara manschetter och dragband vid fållen, vilket kan hjälpa till att skapa en tightare passform om det behövs.

Hållbarhet

Hållbarhet är en av de viktigaste fördelarna med en oljerock, eftersom vaxet eller oljebehandlingen hjälper till att skydda bomullstyget från slitage. Det är dock fortfarande viktigt att kontrollera kvaliteten på de sömmar och material som används i rocken för att säkerställa att den klarar regelbunden användning. Leta efter rockar tillverkade av bomullstyg av hög kvalitet som är tjocka och tätt vävda. Detta bidrar till att säkerställa att rocken är tillräckligt stark för att stå emot väder och vind och stå emot att rivas eller fransas.

Även kvaliteten på sömmarna är viktig. Leta efter rockar som har dubbelsydda eller förstärkta sömmar, eftersom dessa är starkare och mindre benägna att gå sönder med tiden. Var uppmärksam på detaljer som knappar, blixtlås och tryckknappar. De ska vara robusta och välgjorda, eftersom de ofta är de första delarna av en kappa som slits ut. Kontrollera dessutom fodret i rocken, det ska vara bekvämt och lätt att röra sig och inte för tjockt eller stelt.

oljeorock rida

Slutligen är det en bra idé att kontrollera tillverkarens garanti eller garanti. Många välrenommerade märken erbjuder en garanti på sina produkter, vilket kan ge dig sinnesro att rocken kommer att hålla en viss tid.

Vattenbeständighet

När det gäller vattentäthet bör du leta efter rockar som har behandlats med olja eller vax för att se till att de håller dig torr i vått väder. Dessa behandlingar bildar en barriär på tygets yta som stöter bort vatten och förhindrar att det sipprar igenom till insidan av kappan.

Det är viktigt att notera att alla oljerockar inte är skapade lika när det gäller vattentäthet. Vissa kan vara mer intensivt behandlade med olja eller vax än andra, vilket kan påverka deras vattenmotstånd. Det är också viktigt att ta hänsyn till kvalitetsnivån på olje- eller vaxbehandlingen.

En jacka som behandlats med en olja eller ett vax av hög kvalitet kommer vanligtvis att vara mer hållbar och ha en längre livslängd än en oljerock som behandlats med en produkt av lägre kvalitet. Det är också bra att veta att vissa oljerockar kommer med en garanti för vattentäthet under en viss tid, vanligtvis ett eller två år, och det är viktigt att kontrollera detaljerna i denna garanti innan man köper rocken.

Ventilation

Ventilation är en viktig egenskap att tänka på när du köper en oljerock, särskilt om du bor i ett område med hög luftfuktighet. Vissa oljerockar har inbyggda ventilationssystem som hjälper till att släppa ut värme och fukt från insidan av rocken, vilket förhindrar överhettning och obehag.

Den här typen av ventilation kan komma i olika former, till exempel dragkedjor under armarna eller nätventiler. Med hjälp av dragkedjor under armarna kan du dra upp dragkedjan vid armhålorna för att släppa ut värme och fukt, medan nätventiler ger ytterligare ett lager av andningsförmåga. Detta kan vara särskilt användbart när du arbetar eller deltar i aktiviteter som får dig att svettas.

Dessutom har vissa oljerockar ett avtagbart eller justerbart foder som kan tas bort eller justeras för att ge ventilation eller värme efter behov. På så sätt kan du anpassa kappan efter dina behov och väderförhållandena.

Det är viktigt att notera att även om ventilationen kan hjälpa till att släppa ut värme och fukt gör den inte nödvändigtvis kappan mindre vattentät. Ventilationssystemet bör vara utformat så att det förhindrar att vatten tränger in i kappan samtidigt som det fortfarande tillåter andningsförmåga.

Fickor & Huva

När det gäller huvor bör du fundera på om du vill ha en kappa med eller utan huva. En kappa med huva kan ge extra skydd mot väder och vind, särskilt regn och snö. Om du väljer en kappa med huva, se till att kontrollera att huvan är justerbar och passar bekvämt över en hatt eller huva. Leta efter huvor som har dragband eller justerbara remmar som kan dras åt för att hålla huvan på plats, och som har en bra täckning för huvudet och ansiktet.

Fickor är en annan viktig funktion att tänka på när du köper en oljerock. Tänk på vilka typer av fickor du behöver och leta efter rockar som har fickor som är lätta att komma åt och har rätt storlek för dina behov. Några vanliga typer av fickor som du kan hitta i en oljerock är t.ex:

 • Handvärmarfickor: De här fickorna, som sitter på framsidan av kappan, är utformade för att hålla händerna varma.
 • Bröstfickor: Dessa fickor, som är placerade på framsidan av kappan, används ofta för att förvara småsaker som en plånbok eller mobiltelefon.
 • Innerfickor: De här fickorna, som sitter på insidan av kappan, är användbara för att förvara saker som du vill ha nära till hands, t.ex. handskar eller en hatt.
 • Cargofickor: Dessa fickor, som sitter på sidorna eller baksidan av kappan, är ofta större och kan användas för att förvara större föremål som en karta eller en vattenflaska.

Tänk också på om fickorna är försedda med dragkedja eller knapp och om de är lättillgängliga även när du har handskar på dig.

oljerock värmande utomhus

Lätt Att Tvätta & Ta Hand Om

Skötsel och underhåll är en viktig aspekt att tänka på när du köper en oljerock, eftersom dessa jackor kräver regelbunden skötsel för att hålla dem vattentäta och i gott skick. Oljerockar tillverkas av bomull som har behandlats med olja eller vax, vilket kan slitas bort med tiden. Detta innebär att oljerocken förlorar sin vattentäthet och inte längre kan hålla dig torr i vått väder.

För att behålla oljerockens vattentäthet är det viktigt att vaxa eller olja tyget på nytt med jämna mellanrum. Frekvensen av detta beror på hur ofta rocken används och vilka väderförhållanden du bär den i. Vissa tillverkare rekommenderar att man vaxar eller oljar om kappan var sjätte till tolfte månad, medan andra rekommenderar att man gör det oftare om man använder kappan ofta eller om man befinner sig i ett område med mycket regn.

När du vaxar eller oljar bomullen på nytt är det viktigt att du använder ett vax eller en olja av hög kvalitet som är särskilt utformad för oljerockar. Du bör också se till att följa tillverkarens anvisningar för applicering och att du ägnar särskild uppmärksamhet åt de delar av tyget som är mest utsatta för vatten, t.ex. huva, manschetter och fåll.

Dessutom är det viktigt att rengöra din oljerock regelbundet för att avlägsna smuts och fläckar. Undvik att använda tvättmedel eller tvålar som innehåller starka kemikalier, eftersom de kan skada vaxet eller oljebehandlingen på tyget. Använd i stället en mild tvål eller ett särskilt rengöringsmedel för oljerockar som är avsett för användning på vaxade bomullstyger. När du rengör din kappa ska du vara uppmärksam på skötseletiketten och följa tillverkarens anvisningar.

Det är viktigt att komma ihåg att skötseln och underhållet av rocken kan kräva lite ansträngning och tid, men det kommer att säkerställa att rocken håller i många år framöver och kan hålla dig torr och varm.

Vanliga Frågor Om Oljerockar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en oljerock, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av jackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa oljerocken?

Den bästa oljerocken för dam är enligt vårt test Barbour Women's Classic Beadnell Wax Jacket, och för herr är den bästa oljerocken Barbour Men's Classic Beaufort Jacket.

Vad kostar en oljerock?

Priserna kan variera beroende på typ och märke. Med det sagt tenderar de flesta oljerockarna att kosta mellan 3000 - 5000 kronor.

Vad är en oljerock?

En oljerock, även känd som en vaxad bomullsjacka, är en typ av jacka tillverkad av bomull som har behandlats med olja eller vax för att skapa en vattenavvisande barriär. Behandlingen bildar en barriär på tygets yta som stöter bort vatten och förhindrar att det sipprar igenom till insidan av kappan, vilket gör att bäraren hålls torr även under de blötaste förhållanden.

Hur är en oljerock vattentät?

Olje- eller vaxbehandlingen bildar en barriär på tygets yta som stöter bort vatten och hindrar det från att tränga igenom till insidan av kappan. Oljan eller vaxet skapar en vattentät barriär som håller bäraren torr i vått väder.

Hur tar jag hand om och underhåller en oljerock?

För att upprätthålla oljerockens vattentäthet är det viktigt att regelbundet vaxa eller olja tyget på nytt. Frekvensen av detta beror på hur ofta oljerocken används och vilka väderförhållanden du bär den i. Dessutom är det viktigt att rengöra din oljerock regelbundet för att avlägsna smuts och fläckar. Undvik att använda tvättmedel eller tvålar som innehåller starka kemikalier, eftersom de kan skada vaxet eller oljebehandlingen på rocken. Använd i stället en mild tvål eller ett särskilt rengöringsmedel för oljeskinn som är avsett för användning på vaxade bomullstyg. Var noga med att vara uppmärksam på skötseletiketten och följ tillverkarens anvisningar.

Kan jag tvätta en oljerock i tvättmaskin?

Det rekommenderas i allmänhet inte att tvätta en oljerockar i maskin, eftersom värmen och rörelsen i en tvättmaskin kan skada vax- eller oljebehandlingen på jackan. I stället rekommenderas att man rengör jackan med fläckar eller handtvättar den med mild tvål eller ett särskilt rengöringsmedel för oljeskinn.

Hur länge håller en oljerock?

Livslängden för en oljerock beror på en mängd olika faktorer, t.ex. kvaliteten på vaxet eller oljebehandlingen, kvaliteten på de material som använts för att tillverka rocken och hur denna sköts och underhålls. Med rätt skötsel och underhåll kan en oljerock hålla i flera år.

Kan jag bära en oljerock i kallt väder?

Oljerockar är utformade för att vara vattenavvisande, inte isolerade, så de kanske inte ger tillräckligt med värme i sig själva i mycket kallt väder. De kan dock bäras över varma lager, t.ex. tröjor.

Sammanfattningsvis Om Oljerockar

En oljerock kan vara det perfekta ytterplagget om du letar efter något snygg och hållbart. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 16

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.