• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Köpguide
 • /
 • 5 Bästa Pjäxor För Längdskidor Dam (2024): Bäst i Test

5 Bästa Pjäxor För Längdskidor Dam (2024): Bäst i Test

basta-pjaxor-langdskidor-dam-bast-i-test

Skriven av Marie Ohlsson  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide är skriven för kvinnor som söker de bästa pjäxorna för längdskidor.

Att välja fel pjäxor kan förvandla en skidtur till en obehaglig upplevelse. Med rätt pjäxor ökar både komfort och prestanda. Som erfaren längdskidåkare vet jag hur avgörande rätt utrustning är.

Läs vidare för att upptäcka pjäxorna som kommer att förvandla ditt nästa skidäventyr.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval. Letar du efter längdpjäxor för herr hittar du det testet här.


De 5 Bästa Pjäxorna För Längdskidor Dam Är:

 1. 1
  Fischer XC Classic WS: Bäst i Test Pjäxor För Längdskidor Dam - Läs Recension 
 2. 2
  Madshus Endurace Classic: Näst Bäst i Test Pjäxor För Längdskidor Dam - Läs Recension
 3. 3
  Salomon XC Shoes RC7 Classic: Bästa Billiga Pjäxor För Längdskidor Dam - Läs Recension
 4. 4
  Alfa Combi Advance Gore-Tex: Bästa Vattentäta Längdskidpjäxor För Dam - Läs Recension
 5. 5
  Madshus Race Speed Classic: Bästa Lätta Längdskidpjäxorna För Dam - Läs Recension

1. Fischer XC Classic WS

Bäst i Test Pjäxor För Längdskidor Dam


Fischer-XC-Classic-WS

Passar För:

Classic

Bekväma Och Funktionella Klassiska Längdpjäxor För Dam

Fischer XC Classic WS är inte bara en pjäxa; det är som en förlängning av din fot. Med en innersko som isolerar exceptionellt bra och ett formbart foder, har dessa pjäxor den komfort du behöver för långa turer. Som någon som har prövat ett flertal pjäxor kan jag säga att dessa hamnar i topp när det kommer till passform.

Prestanda och Stabilitet

När det gäller prestanda, levererar Fischer XC Classic WS på alla punkter. Stabiliteten i dessa pjäxor är exemplarisk, tack vare deras hållbara konstruktion. Deras vridstyvhet ger dig den kraftöverföring du behöver för att maximera varje stavtag. Detta är särskilt viktigt i terräng där optimal kraftöverföring kan vara skillnaden mellan en bra och en dålig dag på spåret.

Flexibilitet och Anpassningsförmåga

En av de mest imponerande aspekterna av dessa pjäxor är deras flexibilitet. De erbjuder en bra balans mellan styvhet och flex, vilket är avgörande för att anpassa sig till olika snöförhållanden. Jag har använt dessa pjäxor i allt från pudersnö till isiga spår, och de har alltid levererat.

Värde för Pengarna

Med tanke på de många fördelarna och de få nackdelarna, ger Fischer XC Classic WS definitivt värde för pengarna. Det är svårt att hitta en pjäxa i samma prisklass som levererar så konsekvent på alla fronter. Om du är seriös med din längdskidåkning, är detta en investering som kommer att löna sig.

FÖRDELAR

 • Stabil och hållbar konstruktionVarm innersko som isolerar bra med formbart foder
 • Bra flex som bidrar med hög komfort och vridstyvhet

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Madshus Endurace Classic

Näst Bäst i Test Pjäxor För Längdskidor Dam


Madshus-Endurace-Classic

Passar För:

Classic

Mångsidiga Och Varma Pjäxor För Längdskidor

Madshus Endurace Classic skiljer sig från mängden med sin ovandel i mikrofiber och fleecefoder. Detta gör pjäxan inte bara varm men också bekväm. Med tanke på min tidigare erfarenhet av olika pjäxmodeller, inklusive Fischer XC Classic WS, är Madshus ett starkt alternativ när det kommer till värmeegenskaper.

Stabilitet och Slitstyrka

Denna pjäxa erbjuder en oerhört slitstark konstruktion, något som jag uppskattar som en skidåkare som ofta är ute i tuff terräng. Dess robusta design står i kontrast till andra pjäxor jag har provat, vilket gör den idealisk för dem som söker långvarig hållbarhet.

Snörning och Fotstöd

Smart Revo Wrap-snörning är en funktion som inte bör underskattas. Denna snörningsteknik håller foten stabilt på plats, vilket är särskilt viktigt i nedförsbackar eller när du skär genom snö. Det är en funktion jag saknat i andra pjäxor och verkligen uppskattar här.

Jämförelse med Andra Modeller

Madshus Endurace Classic presterar jämförbart med Fischer XC Classic WS, särskilt när det gäller värme och komfort. Men Madshus tar hem priset för bästa snörning och fotstöd. Detta är en pjäxa som absolut förtjänar sin plats i toppskiktet och den kommer inte att göra dig besviken.

FÖRDELAR

 • Mycket slitstark konstruktion
 • Bra värmeegenskaper med ovandel i mikrofiber och fleecefoder
 • Smart Revo Wrap-snöring som håller foten på plats

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

3. Salomon XC Shoes RC7 Classic

Bästa Billiga Pjäxor För Längdskidor Dam


Salomon-XC-Shoes-RC7-Classic

Passar För:

Classic

Prisvärda Längdpjäxor Med Bra Funktionalitet

Salomon XC Shoes RC7 Classic har en smidig snörning som låter dig justera passformen även när du är ute på spåret. I mina år av skidåkning har jag sällan stött på en pjäxa som erbjuder denna nivå av justerbarhet i farten, vilket är en verklig fördel.

Vattentäthet och Skydd

Något som imponerar är pjäxans vattentäta överdrag. Detta är en funktion som inte alltid prioriteras i budgetalternativ, men här får du fötter som förblir torra i alla väderförhållanden. Detta är en stor fördel jämfört med vissa andra modeller jag har testat.

Flex och Respons

Salomon RC7 Classic har en naturlig och bekväm flex som ger god responsivitet. Om du är en skidåkare som värdesätter en pjäxa som reagerar snabbt på dina rörelser, kommer du att uppskatta detta. Det är särskilt märkbart i snäva svängar och teknisk terräng.

Värme och Komfort

Det enda området där dessa pjäxor faller lite kort är i fråga om värme och komfort. De är inte lika varma som andra modeller som Madshus Endurace Classic eller Fischer XC Classic WS. Om du planerar att vara ute i extremt kallt väder, kan detta vara något att tänka på.

FÖRDELAR

 • Smidig snöring som kan justera passformen i farten
 • Vattentätt överdrag som håller fötterna helt torra i alla väder
 • Naturlig och bekväm flex med bra responsivitet

NACKDELAR

 • Inte lika varma och bekväma som andra modeller

4. Alfa Combi Advance Gore-Tex

Bästa Vattentäta Längdskidpjäxor För Dam


Alfa-Combi-Advance-Gore-Tex

Passar För:

Classic & Skate

Högkvalitativa Längdskidor Med Avancerat Gore-Tex Membran

Alfa Combi Advance Gore-Tex tar vattentäthet till en ny nivå med sitt Gore-Tex membran. Under mina år av skidåkning har jag inte stött på många pjäxor som kan balansera vattentäthet och andningsförmåga så väl. Om du ofta åker i fuktiga eller varierande väderförhållanden, är detta en funktion du kommer att älska.

Värme och Isolering

När det gäller värmeisolering, levererar dessa pjäxor. Detta gör dem idealiska för långa skiddagar i kyliga förhållanden. Värmen är jämförbar med andra toppklassade pjäxor, vilket bevisar att Alfa inte har kompromissat på kvaliteten.

Fotledsstöd och Skidkontroll

Ett unikt inslag i dessa pjäxor är det integrerade fotledsstödet. Det bidrar till en ökad skidkontroll, både i klassisk och skate-stil. Som någon som skiftar mellan de två stilarna, kan jag bekräfta att detta stöd gör en märkbar skillnad i hur pjäxorna presterar.

Pris och Värde

Det är sant att Alfa Combi Advance Gore-Tex är ett dyrare alternativ. Men om du är en seriös skidåkare som söker det bästa inom teknologi och prestanda, är detta en investering som du inte kommer att ångra.

FÖRDELAR

 • Helt vattentät konstruktion med bra andningsförmåga tack vare Gore-Tex membran
 • Bra värmeisolering
 • Integrerat fotledsstöd som ökad skidkontrollen vid både skate och klassisk skidåkning

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

5. Madshus Race Speed Classic

Bästa Lätta Längdskidpjäxorna För Dam


Madshus-Race-Speed-Classic

Passar För:

Classic

tech_2:

Vandring

tech_3:

Vandring

tech_4:

Vandring

Ultralätta Pjäxor För Längdskidåkning Där Farten Är Viktig

Madshus Race Speed Classic bjuder på en lättviktserfarenhet som är svår att överträffa. Om du, liksom jag, värdesätter snabbhet och agility på spåret, är detta pjäxorna för dig. Deras lätta konstruktion gör att du kan maximera din hastighet utan att känna dig tyngd ner.

Värme och Vattenavvisning

Trots sin lätta konstruktion har dessa pjäxor imponerande värmeegenskaper. Det vattenavvisande blixtlåset och materialet håller fötterna torra och varma. Det är en sällsynt kombination att finna pjäxor som är både lätta och kapabla att stå emot elementen.

Fäste och Frånskjut

En annan stark punkt är det säkra fästet vid frånskjut. Som en erfaren skidåkare har jag märkt att detta ofta är en svag punkt i lättare pjäxor. Men Madshus Race Speed Classic ger dig den kraftöverföring du behöver för effektiva frånskjut, vilket är särskilt märkbart i upp- och nedförsbackar.

Stabilitet och Pris

Om det är en nackdel, så är det att dessa pjäxor inte erbjuder samma nivå av stabilitet som tyngre alternativ. Men om du är ute efter en pjäxa som prioriterar fart över allt annat, är detta en investering som kommer att gynna din skidprestanda.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och smidig konstruktion
 • Håller fötterna varma och torra med vattenavvisande blixtlås och material
 • Säkert fäste vid frånskjuten

NACKDELAR

 • Förser dig inte med samma typ av stabilitet som tyngre alternativ
 • Dyrt alternativ

Pjäxor För Längdskidor Dam - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper pjäxor för längdskidåkning, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper längdskidspjäxor.

Flex

Flexibilitet i en pjäxa är inte bara en designfunktion; det är en kritisk komponent som direkt påverkar hur pjäxan kommer att svara under olika skidstilar. För en skidåkare som fokuserar på skate-stil, är en styvare pjäxa ofta fördelaktig. Denna styvhet ger en bättre kraftöverföring vid varje skär, vilket ökar din totala effektivitet och hastighet. Detta är något jag specifikt påpekade i min recension av Alfa Combi Advance Gore-Tex.

Anpassningsbar Flex för Varierade Terrängtyper

För de som navigerar genom en mix av terrängtyper, kan en pjäxa med medium flex vara det bästa alternativet. Det ger en balans mellan kraftöverföring och smidighet, vilket gör det möjligt att hantera både platta sträckor och mer tekniska passager.

Material och Konstruktion Affecting Flex

Materialval och konstruktionsmetoder har en direkt inverkan på en pjäxas flex. Material som kolfiber och vissa typer av högteknologiska plastkomposit kan erbjuda styvhet utan att tillsätta onödig vikt, vilket jag noterade i min tidigare recension av Madshus Race Speed Classic.

Flex och Skidkontroll

Det är viktigt att notera att en pjäxas flex inte bara påverkar kraftöverföring, utan också din förmåga att kontrollera skidorna. En för styv pjäxa kan göra det svårt att manövrera i snäva svängar, medan en för flexibel pjäxa kan leda till förlorad kraft och ineffektivitet. Därför bör valet av flex vara i linje med din skidteknik och de specifika förhållandena du planerar att skida i.

Passform

När det kommer till längdpjäxor, är passformen inte bara en fråga om komfort; den är en nyckelfaktor för din övergripande skidprestanda. En pjäxa som sitter som en andra hud gör det möjligt för dig att överföra kraft effektivt från dina ben till dina skidor. Detta är särskilt viktigt i tekniska partier och snäva svängar, där en illa sittande pjäxa kan göra dig ostadig.

Balansen Mellan Åtsittande och Klämmande

Det kan vara frestande att välja en pjäxa som sitter mycket åt, i tron att det kommer att ge bättre kontroll. Men en för tajt pjäxa kan klämma och skapa tryckpunkter, vilket inte bara är obekvämt utan också kan leda till försämrad blodcirkulation och känsla i fötterna.

Individuella Skillnader och Prova-på-tid

Alla fötter är unika, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är därför det är viktigt att prova flera olika modeller och storlekar. Om möjligt, använd samma typ av strumpor som du planerar att skida i.

Samspelet mellan Passform och Andra Faktorer

En optimal passform kompletterar andra faktorer som värmeegenskaper och snörningssystem. Till exempel, i tidigare recensioner av pjäxor som Madshus Endurace Classic och Fischer XC Classic WS, påpekades vikten av ett effektivt snörningssystem. Ett sådant system blir ännu mer effektivt när pjäxan har rätt passform, eftersom det minimerar rörelse inuti pjäxan och ger bättre fotstöd.

Fotledsstöd

Fotledsstöd i längdpjäxor är inte en marginell funktion; det är en central komponent som har en direkt inverkan på din skidkontroll. Ett välplacerat fotledsstöd kan hjälpa dig att manövrera dina skidor med större precision, särskilt i snäva svängar eller ojämn terräng. I min recension av Alfa Combi Advance Gore-Tex, framhölls det integrerade fotledsstödet som en viktig faktor för dess höga prestanda.

Minskning av Trötthet

Fotledsstöd har också den extra fördelen av att minska trötthet under längre turer. Ett bra stöd minimerar fotens lateral rörelse inuti pjäxan, vilket i sin tur minskar muskelansträngningen som krävs för att hålla foten stabil. Detta kan vara särskilt värdefullt på längre skidturer där uthållighet blir kritisk.

Material och Design i Fotledsstöd

Fotledsstöd kommer i en rad olika material och designval. Från skumdynor till hårdplastinsatser, varje material och design har sina egna fördelar och nackdelar. Det är därför viktigt att prova flera olika pjäxor för att se vilken typ av stöd som passar din fot och skidstil bäst.

Vikt

Lättare pjäxor har den fördelen att de gör det enklare att navigera snabbt genom varierande terräng. De minskar benutmattningen, vilket gör att du kan hålla en högre hastighet under längre perioder. Detta är särskilt användbart i tävlingssituationer eller när du skär genom tekniska passager. I mina tidigare recensioner av ultralätta pjäxor som Madshus Race Speed Classic, framhävdes just förmågan att maximera hastighet och responsivitet.

Stabilitet i Tyngre Pjäxor

Å andra sidan, om stabilitet är din prioritet, kan en tyngre pjäxa vara det bättre valet. De extra grammen bidrar till att sätta ner foten på ett mer beslutsamt sätt, vilket kan vara fördelaktigt i utförsbackar eller på isig terräng. I pjäxor som Fischer XC Classic WS, som jag tidigare recenserat, är detta särskilt märkbart.

Samverkan Mellan Vikt och Material

Det är inte bara vikten i sig som spelar roll, utan också de material som används. Tyngre pjäxor är ofta gjorda av mer robusta material, vilket kan förbättra deras livslängd. Lätta pjäxor kan använda högteknologiska material som fortfarande erbjuder god hållbarhet, men det är viktigt att överväga detta i ljuset av dina specifika behov.

Isolering

Isolering i pjäxor är inte bara en 'trevlig att ha'-funktion; det är en nödvändighet för att hålla fötterna i optimalt skick under längre turer. Fötterna är en av de första kroppsdelarna som känner av kylan, och en välisolerad pjäxa kan göra skillnaden mellan en njutbar dag på spåret och en miserabel upplevelse. I min recension av Fischer XC Classic WS betonades just den varma innerskon som en av pjäxans starka sidor.

Materialval för Värmebevaring

Olika pjäxor använder olika typer av material för att bevara värmen. Det kan vara allt från naturliga material som ull till syntetiska alternativ som Thinsulate. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, och det är viktigt att veta vad som passar bäst för de förhållanden du kommer att befinna dig i.

Klimat och Väderförhållanden

Om du vet att du kommer att åka i kallare klimat eller i snöiga och blöta förhållanden, blir värmeegenskaperna ännu viktigare. I dessa fall bör du överväga pjäxor med extra isolering och eventuellt även en vattentät konstruktion, som den jag nämnde i min recension av Alfa Combi Advance Gore-Tex.

Synergi med Andra Utrustningar

För optimal värmebevaring är det också viktigt att tänka på hur pjäxorna samverkar med andra delar av din utrustning. Till exempel, om du använder tekniska skidstrumpor, kan en mindre isolerad pjäxa vara tillräcklig. Men om du föredrar tunnare strumpor, kan det vara klokt att investera i pjäxor med högre värmeegenskaper.

Vattentäthet

En vattentät pjäxa förhindrar att fukt tränger in, vilket är avgörande för att hålla fötterna torra och bekväma. I min recension av Alfa Combi Advance Gore-Tex, betonade jag hur det avancerade Gore-Tex-membranet lyckades balansera vattentäthet och andningsförmåga på en hög nivå.

Vattentät vs Vattenavvisande

Det är också viktigt att skilja mellan vattentäta och vattenavvisande pjäxor. Medan vattentäta pjäxor erbjuder den högsta nivån av skydd, kan vattenavvisande pjäxor vara tillräckliga för lättare snöfall eller kortare turer.

Materialets Roll i Vattentäthet

Materialvalet i pjäxan har en direkt inverkan på dess vattentäthet. Läder och syntetiska membran som Gore-Tex är vanligt förekommande i högpresterande pjäxor. Dessa material är inte bara vattentäta, de är ofta också hållbara, vilket ger pjäxan en längre livslängd.

Ett bra alternativ är att använda ett pjäxöverdrag som är vattentätt om man har ett par längdpjäxor som inte är det. Upplever du att det kommer in snö eller regn uppifrån kan det vara en bra idé att införskaffa en bra damasker.

Andningsförmåga

På längre turer kan ackumuleringen av fukt och svett inuti pjäxan leda till en rad problem, från obehag till blåsor. Det var därför jag betonade den imponerande andningsförmågan i min recension av Madshus Endurace Classic.

Material som Främjar Andningsförmåga

Olika material erbjuder olika nivåer av andningsförmåga. Tekniska tyger som Gore-Tex eller andra mikroporösa membran kan erbjuda en hög grad av både vattentäthet och andningsförmåga. Dessa material låter vattenånga från svett att passera ut genom pjäxan, samtidigt som de hindrar extern fukt från att tränga in.

Ventilation och Design

Vissa pjäxor går ett steg längre genom att inkludera specifika ventilationszoner eller mekanismer för att förbättra luftflödet. Detta är särskilt värdefullt för de som tenderar att svettas mycket eller som åker i varierande eller varma klimat.

Snörningssystem

Ett effektivt snörningssystem är inte bara en bekvämlighetsfunktion; det är en kritisk del av pjäxans övergripande design som direkt påverkar din prestanda på spåret. Ett bra system gör det möjligt att justera pjäxan så att den passar perfekt runt din fot, vilket minimerar inre rörelse och ökar stabiliteten. I mina tidigare recensioner, som den om Madshus Endurace Classic, framhävdes just snörningssystemet som en av pjäxans styrkor.

Justering i Farten

Det finns också pjäxor med snörningssystem som låter dig göra justeringar medan du är i rörelse, en funktion jag specifikt uppmärksammade i min recension av Salomon XC Shoes RC7 Classic. Denna flexibilitet kan vara en livräddare, särskilt under längre skidturer där fotens svullnad och terrängens varierande svårighetsgrad kan kräva olika nivåer av åtdragning.

Teknologiska Innovationer i Snörning

Modernt snörningsteknik har kommit långt från de enkla snören av tidigare generationer. Nu finns system med snabbspännen, kardborrband och till och med BOA-lösningar som använder en vridmekanism för att dra åt snörena jämnt. Varje system har sina egna fördelar och nackdelar, och valet kan också bero på din skidstil och personliga preferenser.

Vanliga Frågor Om Pjäxor För Längdskidor Dam

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en pjäxor för längdskidåkning, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av pjäxor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa pjäxorna för längdskidor dam?

De bästa pjäxorna för längdskidor dam är enligt vårt test Fischer XC Classic WS, en mycket mångsidig, prisvärd och bekväm modell som passar de flesta ändamålen.

Vad kostar en pjäxor för längdskidor dam?

Pjäxor för längdskidor dam kostar oftast någonstans mellan 1000-3000 kronor.

Vilken skillnad gör skidstilen när jag väljer pjäxor?

Din skidstil (klassisk eller skate) har en stor inverkan på typen av pjäxa du bör välja. Skate-skidåkning kräver oftast en styvare pjäxa för bättre kraftöverföring, medan klassisk stil kan vara mer förlåtande när det gäller flex.

Kan jag använda samma pjäxor för både klassisk och skate-stil?

Det finns kombi-pjäxor designade för att vara mångsidiga, men de kan kompromissa på specialiserade funktioner. För optimal prestanda är det vanligtvis bäst att ha separata pjäxor för varje stil.

Hur länge håller ett par längdpjäxor vanligtvis?

Livslängden på ett par längdpjäxor kan variera beroende på användning och materialkvalitet, men med ordentlig skötsel bör de kunna hålla i flera säsonger.

Sammanfattningsvis Om Pjäxor För Längdskidor Dam

Ett bra par längdpjäxor för dam är viktigt om man är ute i spåren mycket. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Marie Ohlsson är en passionerad skribent med ett djupt engagemang för friluftslivet. Uppväxt i Sveriges storslagna natur, har Marie alltid haft ett nära förhållande till skogar, berg och vattendrag. Hennes äventyrliga anda och oändliga nyfikenhet har drivit henne att utforska både inhemska och internationella landskap.