• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Köpguide
 • /
 • 5 Bästa Pjäxor För Längdskidor Herr (2024): Bäst i Test

5 Bästa Pjäxor För Längdskidor Herr (2024): Bäst i Test

basta-pjaxor-langdskidor-herr-bast-i-test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide är dedikerad till män som letar efter de bästa pjäxorna för längdskidåkning. Om du är en av dem, är du på rätt plats.

Att välja fel pjäxor kan göra din skidupplevelse obekväm och mindre effektiv. De rätta pjäxorna är nyckeln till optimal prestanda och komfort.

Nyfiken? Läs vidare för att ta reda på vilka pjäxor som kan ta din längdskidåkning till nästa nivå.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval. Letar du efter de bästa längdpjäxorna för dam så hittar du det testet här.


De 5 Bästa Pjäxorna För Längdskidor Herr Är:

 1. 1
  Salomon XC Shoes RC10 Classic: Bäst i Test Pjäxor För Längdskidor Herr - Läs Recension 
 2. 2
  Atomic Pro C3: Bästa Låga Längdpjäxor För Herr - Läs Recension
 3. 3
  Fischer RC3 Skate: Bästa Längdskidpjäxor För Skate-stil - Läs Recension
 4. 4
  Alfa Combi Advance Gore-Tex: Bästa Kombipjäxorna För Längdskidor - Läs Recension
 5. 5
  Madshus Race Speed Classic: Bästa Lätta Längdskidpjäxorna För Herr - Läs Recension

1. Salomon XC Shoes RC10 Classic

Bäst i Test Pjäxor För Längdskidor Herr


Salomon-XC-Shoes-RC10-Classic

Passar För:

Classic

Högpresterande Längdskidor För Alla Tillfällen

Efter att ha testat olika märken och modeller under årens lopp, måste jag säga att Salomon XC Shoes RC10 Classic erbjuder en överlägsen komfortnivå. Den smidiga och naturliga flexen i pjäxan gör att foten sitter som i en handske, vilket minimerar trötthet även under långa skidturer.

Kraftöverföring: Varje Skär Räknas
Den här pjäxan skiljer sig ut när det kommer till kraftöverföring. Mycket av detta beror på den högkvalitativa konstruktionen, som verkligen gör skillnad när du pressar dig själv i spåret. Det känns som om varje liten rörelse i foten överförs direkt till skidan, vilket gör det lättare att upprätthålla en hög hastighet och effektivitet.

Isolering och Värme: Bekymmersfri Kyla
Värme och isolering är ofta kompromisser i längdskidåkningspjäxor, men inte här. Salomon RC10 Classic håller dina fötter varma och torra, även i de mest krävande vinterförhållandena. Som någon som har åkt i extrem kyla, kan jag intyga att dessa pjäxor står upp mot utmaningen.

Prislappen: En Investering i Din Prestanda
Det är sant att Salomon RC10 Classic är en dyr modell, men det är en investering som betalar av sig i form av prestanda och hållbarhet. Om du är seriös med din längdskidåkning och letar efter en pjäxa som kan matcha dina ambitioner, är detta definitivt en pjäxa att överväga.

FÖRDELAR

 • Mycket effektiv kraftöverföring mellan foten och skidan
 • Smidig och naturlig flex som känns bekvämt
 • Bra värme och isolering
 • Högkvalitativ konstruktion med gott om reflexdetaljer

NACKDELAR

 • Dyr modell

2. Atomic Pro C3

Bästa Låga Längdpjäxor För Herr


Atomic-Pro-C3

Passar För:

Classic

Unika Längdpjäxor i Kort Design

Atomic Pro C3 tar rörelsefriheten till en ny nivå med sin låga design, inspirerad av löparskor. Efter att ha använt högre modeller i flera år fann jag detta som en frisk fläkt. Den låga profilen gör det enklare att exekvera mer komplicerade rörelser i spåret, något som är ovärderligt i teknisk terräng.

Vattenavvisande Egenskaper: Håll Dig Torr och Bekväm
En annan stark punkt med Atomic Pro C3 är dess andningsbara Aero-membran. Det är effektivt för att hålla fukt ute, vilket jag har uppskattat i olika väderförhållanden. I jämförelse med tidigare pjäxor jag har granskat, har dessa pjäxor en överlägsen förmåga att hålla fötterna torra.

Passform: Allt på Rätt Plats
Det sammankopplade häl- och snöringssystemet är en annan höjdpunkt. Det säkerställer att pjäxan sitter perfekt runt foten, vilket är essentiellt för god kontroll och komfort. Jag har sällan upplevt en sådan symbios mellan pjäxa och fot som med dessa.

Stabilitet: En Mindre Kompromiss
Om det är en nackdel, skulle det vara pjäxans något lägre stabilitet jämfört med högre modeller. Det är en avvägning du gör för den ökade rörelsefriheten. Men för dem som prioriterar rörelsefrihet och komfort, som jag gör, är det en kompromiss värd att göra.

FÖRDELAR

 • Låg design likt löparskor, vilket ger en bättre rörelsefrihet under åket
 • Bra vattenavvisande förmåga tack vare det andningsbara Aero-membranet
 • Sammankopplat häl- och snöringssystem som säkerställer en god passform

NACKDELAR

 • Inte samma höga stabilitet som högre modeller

3. Fischer RC3 Skate

Bästa Längdskidpjäxor För Skate-stil


Fischer-RC3-Skate

Passar För:

Skate

Lätt Och Smidig Skatepjäxa För Herr

Med en vikt på bara 630 gram, tar Fischer RC3 Skate lättvikt till en ny nivå. Jag kunde omedelbart märka hur denna lätthet påverkade min skate-stil, vilket gjorde varje skär och varje rörelse effektivare. Om du letar efter en pjäxa som kan öka din prestanda, är detta en game-changer.

Snabblås: En Slick Funktion
En annan funktion som imponerade på mig är pjäxans smidiga snabblås. Detta är inte bara en tidssparare, men det eliminerar också alla bekymmer kring lösa snören. Dra bara i snöret, och du är redo att åka. Det är så effektivt att jag undrar hur jag någonsin klarade mig utan det.

Termoformbar Hälkappa: Personlig Passform
Termoformbarheten i hälkappan är en av de mest innovativa funktionerna i Fischer RC3 Skate. Efter att ha testat denna funktion, kan jag intyga att det ger en betydligt bekvämare passform än standardpjäxor. Det är som om pjäxan formar sig efter din fot, vilket ger en oöverträffad känsla av enhet mellan pjäxa och åkare.

Värme: En Mindre Uppoffring
Om det finns en svag punkt, är det pjäxans värmeegenskaper. De är inte det varmaste alternativet på marknaden, vilket jag märkte under åkning i riktigt kyliga förhållanden. Men det är en mindre uppoffring att göra för den övriga prestandan som pjäxan levererar.

FÖRDELAR

 • Ultralätt konstruktion som enbart väger 630 gram
 • Otroligt smidigt snabblås som enbart kräver att du drar i snöret
 • Termoformbar hälkappa för en bekvämare passform

NACKDELAR

 • Inte det varmaste alternativet

4. Alfa Combi Advance Gore-Tex

Bästa Kombipjäxorna För Längdskidor


Alfa-Combi-Advance-Gore-Tex-1

Passar För:

Classic & Skate

Högkvalitativa Kombipjäxor För Både Classic Och Skate Skidåkning

Alfa Combi Advance Gore-Tex pjäxor levererar på löftet om att hålla dina fötter torra utan att kompromissa med andningsförmågan. Detta tack vare Gore-Tex membranet, som jag finner vara effektivt i både snö och slask. Det är den typ av tillförlitlighet som du behöver när du är ute i varierande förhållanden.

Värmeisolering: Tummen Upp För Värmekomfort
Värmeisoleringen i dessa pjäxor är något över förväntan. Efter att ha testat dem i bister kyla, kan jag intyga att de levererar en konsekvent värmenivå som håller dig bekväm. Det är ett märkbart steg upp från många andra pjäxor på marknaden.

Fotledsstöd: Ökad Kontroll och Prestanda
Det integrerade fotledsstödet i Alfa Combi Advance Gore-Tex gör verkligen skillnad när det kommer till skidkontroll. Detta är särskilt märkbart när man växlar mellan skate och klassisk skidåkning, vilket ger en ökad flexibilitet och kontroll som är svår att hitta i andra modeller.

Priset: En Investering i Kvalitet
Ja, det är en dyr pjäxa, men det är också en investering i din skidupplevelse. Om du är en seriös längdskidåkare som söker en pjäxa som kan hantera både classic och skate med aplomb, är detta definitivt en modell att överväga.

FÖRDELAR

 • Helt vattentät konstruktion med bra andningsförmåga tack vare Gore-Tex membran
 • Bra värmeisolering
 • Integrerat fotledsstöd som ökad skidkontrollen vid både skate och klassisk skidåkning

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

5. Madshus Race Speed Classic

Bästa Lätta Längdskidpjäxorna För Herr


Madshus-Race-Speed-Classic-1

Passar För:

Classic

Ultralätta Pjäxor För Längdskidåkning Där Farten Är Viktig

Madshus Race Speed Classic överraskar med sin ultralätta konstruktion. När jag först satte dem på, kändes det nästan som om jag hade på mig ett par löparskor. Denna lätthet gör det enkelt att accelerera och hålla en hög hastighet, vilket är en verklig fördel när varje sekund räknas.

Vattenavvisande Egenskaper: Torra Fötter Är Glada Fötter
En av de funktioner jag verkligen uppskattar är pjäxans vattenavvisande blixtlås och material. Detta är en livräddare när du är ute på längre åkningar i varierande väder. Jag har testat dessa pjäxor i allt från nysnö till smältvatten, och de har hållit mina fötter anmärkningsvärt torra varje gång.

Säkert Fäste: Kontroll När Det Behövs
Säkerheten och kontrollen vid frånskjuten är avgörande, och Madshus Race Speed Classic levererar här med bravur. Detta är särskilt viktigt i tekniska passager där du behöver extra fäste för att utföra effektiva skär. Denna pjäxa ger dig den kontroll du behöver för att utföra varje rörelse med precision.

Stabilitet och Pris: Mindre Kompromisser
Om det finns en nackdel, så är det pjäxans något lägre stabilitet jämfört med tyngre alternativ. Det är en mindre uppoffring för den ökade lättheten och farten. Ja, det är en dyr pjäxa, men för dem som söker prestanda och effektivitet är det en investering som är väl värd priset.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och smidig konstruktion
 • Håller fötterna varma och torra med vattenavvisande blixtlås och material
 • Säkert fäste vid frånskjuten

NACKDELAR

 • Förser dig inte med samma typ av stabilitet som tyngre alternativ
 • Dyrt alternativ

Pjäxor För Längdskidor Herr - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper pjäxor för längdskidåkning, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper längdskidspjäxor.

Anpassa Efter Din Skidstil

När det kommer till pjäxval, är din skidstil en av de mest avgörande faktorerna. Om du primärt fokuserar på klassisk skidåkning, behöver du en pjäxa som erbjuder stabilitet och komfort för långvarig åkning. Dessa pjäxor brukar ha en mjukare flex och är utformade för att hantera den framåt-rörelse och det tryck som klassisk skidåkning innebär.

Å andra sidan, om du är en skate-entusiast, sök efter pjäxor med större lateral stöd och styvhet. Dessa egenskaper kommer att hjälpa dig i de sidledes rörelser som är karakteristiska för denna stil. Skatepjäxor har ofta en styvare konstruktion för att möjliggöra snabbare och mer dynamiska rörelser.

För den mångsidiga skidåkaren som vill ha det bästa av båda världar, finns det kombipjäxor. Dessa är en hybrid som erbjuder en balans mellan flexibilitet och styvhet, och de är utmärkta för de som regelbundet växlar mellan klassisk och skate.

Viktens Inverkan

Vikten på dina längdskidpjäxor spelar en kritisk roll i hur du presterar på spåret. Lätta pjäxor, ofta under 700 gram, är designade för åkare som prioriterar snabbhet och smidighet. Dessa pjäxor tillåter snabba riktningsförändringar och minimal ansträngning vid varje skär, vilket är särskilt fördelaktigt i skate-stil eller när du behöver maximera din hastighet på korta distanser.

Å andra sidan kommer tyngre pjäxor, vanligtvis över 800 gram, med sin egen uppsättning fördelar, främst i form av ökad stabilitet. Dessa pjäxor har oftast en robustare konstruktion och mer material runt fotled och häl, vilket ger extra stöd och kontroll. Detta är idealiskt för klassisk skidåkning, där du behöver en stabil plattform för effektiva frånskjut.

Jag har tidigare recenserat pjäxor som Madshus Race Speed Classic, som är en ultralätt pjäxa perfekt för de som söker snabbhet. Å andra sidan har jag också granskat pjäxor som Alfa Combi Advance Gore-Tex, som är tyngre men erbjuder imponerande stabilitet. Ditt val bör reflektera vilken typ av åkning du förväntar dig att göra mest, och hur du värderar snabbhet i förhållande till stabilitet.

Passformen

Att hitta rätt passform i en längdskidpjäxa är som att hitta den sista pusselbiten i ett komplicerat pussel: det fulländar hela upplevelsen. En pjäxa som klämmer eller är för trång kan leda till obehag och till och med blåsor eller skavsår. Detta påverkar inte bara din komfort utan också din förmåga att kontrollera skidorna effektivt.

Om pjäxan å andra sidan sitter för löst, riskerar du att förlora kraft vid frånskjut och får en mindre responsiv upplevelse. Ditt fotspel blir osäkert, och du kan känna dig som om du kämpar mer med pjäxan än med spåret.

Jag har tidigare recenserat pjäxor som Fischer RC3 Skate, som erbjuder en fantastisk anpassningsbar passform tack vare sin termoformbara hälkappa. Detta är ett exempel på hur rätt passform kan förhöja din skidprestanda och öka din komfort, vilket gör varje åktur till en mer njutbar upplevelse.

Därför är det viktigt att prova flera olika storlekar och modeller. Vissa pjäxor kommer med extra funktioner som justerbar snörning eller formbara innersulor som kan anpassas efter din fot. Ditt mål bör vara att hitta en pjäxa som känns som en förlängning av din egen fot.

Stötdämpning och Fotledsstöd

Att ha rätt nivå av stötdämpning och fotledsstöd i dina längdskidpjäxor kan göra en dramatisk skillnad i din övergripande åkupplevelse. Effektiv stötdämpning absorberar kraften från varje frånskjut och landning, vilket minimerar påfrestningen på dina leder och muskler. Detta är särskilt viktigt om du redan har problem med knäna, anklarna eller fotlederna, eftersom det kan hjälpa dig att åka längre utan obehag.

Fotledsstödet, å andra sidan, handlar om att ge din fot och ankel den rätta inramningen för optimal kontroll och stabilitet. Detta är kritiskt i tekniska delar av spåret, där du behöver en hög nivå av precision för att navigera svåra svängar eller undvika hinder. Pjäxor med god fotledsstöd kommer ofta att ha förstärkta paneler eller integrerade spännen för att säkerställa att foten förblir på plats.

I mina tidigare recensioner, som den om Alfa Combi Advance Gore-Tex, har jag lyft fram betydelsen av att välja pjäxor med utmärkt fotledsstöd och stötdämpning. Om du är en skidåkare som värderar både komfort och prestanda, är dessa egenskaper inte något du vill kompromissa med.

Materialval

När det gäller val av material i längdskidpjäxor, är det en balansakt mellan att hitta något som står emot elementen samtidigt som det låter dina fötter andas. Hållbara material som nylon eller läder är vanligtvis bra på att motstå nötning och kan hålla i flera säsonger. Men dessa material måste också kompletteras med någon form av andningsbar teknologi för att undvika fuktuppbyggnad inuti pjäxan.

Gore-Tex är en ofta förekommande ingrediens i högkvalitativa pjäxor och ger en utmärkt vattenresistens utan att kompromissa med andningsförmågan. Detta material har en mikroporös struktur som blockerar vattenmolekyler från att tränga igenom, samtidigt som det tillåter vattenånga att passera, vilket håller dina fötter torra både inifrån och utifrån.

I mina tidigare recensioner, som den om Alfa Combi Advance Gore-Tex, har jag betonat vikten av att välja pjäxor med material som matchar dina åkningsbehov. Om du ofta åker i våta eller varierade förhållanden, kommer en pjäxa med Gore-Tex eller liknande teknologi att göra en stor skillnad i din åkupplevelse.

Värmeisolering

Värmeisolering i längdskidpjäxor är inte bara en lyx; det kan vara en nödvändighet, särskilt om du åker i extremt kyliga förhållanden. Det sista du vill är att dina fötter ska börja frysa, vilket inte bara är obehagligt utan också kan minska din känslighet och kontroll över skidorna. En pjäxa med god värmeisolering använder ofta flera lager av material, som termiskt foder eller isolerade innersulor, för att skapa en barriär mot kylan.

En pjäxa med effektiv värmeisolering kommer också att ha en form av fuktavledning för att minska svettning, eftersom fukt kan vara en stor fiende när det gäller att hålla värmen. Material som Thinsulate eller Primaloft är populära val för denna typ av isolering eftersom de både håller värmen och avleder fukt effektivt.

I mina tidigare recensioner, som den om Fischer RC3 Skate, har jag noterat hur väl vissa pjäxor presterar i kalla förhållanden. Om du är en skidåkare som inte låter kylan hindra dig, är det kritiskt att investera i en pjäxa med högkvalitativ värmeisolering för att säkerställa att du kan fokusera på åkningen och inte på dina frusna fötter. För extra skydd kan du fundera på att köpa till en bra overboot, alternativt en värmande damasker.

Snörning och Snabblås

När det gäller längdskidpjäxor, är snörning och snabblås inte bara en estetisk detalj; de är centrala för pjäxans funktion och användarvänlighet. Traditionell snörning kan ge dig möjlighet att justera passformen mer noggrant, men det kan också vara tidskrävande, särskilt med kalla och klumpiga handskar på.

Snabblåssystem, däremot, erbjuder en hastighet och enkelhet som är ovärderlig när du är ivrig att komma ut på spåret. Med en enkel dragning eller knapptryckning, kan du säkra pjäxan och vara redo att åka. Det minskar inte bara din förberedelsetid men kan också vara en fördel om du behöver justera pjäxan medan du är ute och åker.

I mina tidigare recensioner, som den om Fischer RC3 Skate, har jag berört hur effektivt ett snabblåssystem kan vara för åkare som värderar snabbhet och effektivitet. Om du är typen som vill spendera mer tid på spåret och mindre tid på att förbereda dig, bör snörning och snabblås vara högt upp på din lista när du väljer en ny pjäxa.

Fäste och Friktion

Fäste och friktion i en längdskidpjäxa är två sidor av samma mynt, och de spelar en avgörande roll i din skidprestanda. Ett bra fäste vid frånskjut betyder att du kan överföra maximal kraft från dina ben till skidorna, vilket i sin tur hjälper dig att uppnå bättre hastighet och kontroll. Detta är speciellt viktigt i situationer där terrängen är ojämn eller isig, och varje frånskjut måste räknas.

För att uppnå optimalt fäste, leta efter pjäxor med gummerade eller texturerade sulor och tätt sittande hälkappor. Dessa designelement fungerar tillsammans för att ge dig den stabilitet och grepp du behöver för att navigera genom varierande skidförhållanden.

I tidigare recensioner, som den om Atomic Pro C3, har jag diskuterat vikten av att ha en pjäxa med utmärkt fäste, särskilt om du är en åkare som kräver snabba och precisa rörelser. Att välja en pjäxa med rätt balans av fäste och friktion kan vara skillnaden mellan en god och en fantastisk dag på spåret.

Vanliga Frågor Om Pjäxor För Längdskidor Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en pjäxor för längdskidåkning, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av pjäxor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa pjäxorna för längdskidor herr?

De bästa pjäxorna för längdskidor herr är enligt vårt test Salomon XC Shoes RC10 Classic, ett par högpresterande längdpjäxor för klarar sig bra i alla miljöer.

Vad kostar en pjäxor för längdskidor herr?

Pjäxor för längdskidor herr kostar oftast någonstans mellan 1000-3000 kronor.

Hur ofta bör jag byta ut mina längdpjäxor?

Livslängden på dina längdpjäxor varierar beroende på användning och material. Men som en allmän regel bör du överväga att byta dem var 3-5 år för optimal prestanda och komfort.

Kan jag använda alpinpjäxor för längdskidåkning?

Nej, alpinpjäxor och längdpjäxor är inte utbytbara. Längdpjäxor är designade för bättre rörlighet och flexibilitet, vilket är nödvändigt för längdskidåkning.

Är det nödvändigt med specialstrumpor för längdskidåkning?

Medan du tekniskt sett kan använda vanliga strumpor, rekommenderas det att använda strumpor som är speciellt designade för skidåkning. De ger bättre fuktavledning och isolering.

Sammanfattningsvis Om Pjäxor För Längdskidor Herr

Ett par bekväma längdpjäxor är viktigt om man spenderar mycket tid ute i spåret. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 16

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.