4 Bästa Pjäxöverdrag/Overboot (2024): Bäst i Test

basta-pjaxoverdrag-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide är skriven för dig som söker de bästa överdragen för dina längdskidpjäxor.

Känner du igen problemet med kalla och blöta pjäxor? Överdrag kan vara lösningen som håller dina fötter torra och varma.

Som en erfaren längdskidåkare vet jag hur viktig komfort är. Jag har provat flera olika pjäxöverdrag och kan nu dela med mig av de bästa tipsen.

Läs vidare för att upptäcka hur du kan göra din nästa skidtur så bekväm som möjligt.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 7 Bästa Packpåsarna Är:

 1. 1
  Alpina Overboot Touring: Bäst i Test Pjäxöverdrag - Läs Recension 
 2. 2
  Madshus Boot Cover Warm: Näst Bäst i Test Overboots - Läs Recension
 3. 3
  Lilsport Boot Cover Thermo: Bästa Varma Pjäxöverdrag - Läs Recension
 4. 4
  Alpina Walking Galoscher OW 3.0: Bästa Små Pjäxöverdrag - Läs Recension

1. Alpina Overboot Touring

Bäst i Test Pjäxöverdrag


Alpina-Overboot-Touring

Slitstarka, Varma Och Lättanvända Pjäxöverdrag

Användarvänligheten av Alpina Overboot Touring är imponerande. Med min bakgrund inom längdskidåkning har jag stött på många överdrag som är krångliga att ta på. Men dessa glider på lätt som en plätt och passar alla typer av längdpjäxor, vilket är en enorm fördel.

Isolering och Värme
Det här är där Alpina Overboot Touring verkligen skiner. Isoleringen är exceptionell, något jag uppskattar särskilt under långa, kyliga turer. Materialet är välisolerande, och du känner snabbt hur det håller värmen inne och kylan ute.

Material och Hållbarhet
Materialval är avgörande för pjäxöverdrag, och Alpina Overboot Touring levererar här. Jag har använt dessa överdrag i olika terränger och de håller måttet. Högkvalitativt material och bra hållbarhet gör att de tål slitage över tid.

Design och Estetik
Om det finns en nackdel, skulle det vara designen. Även om de inte är de snyggaste på marknaden, kompenserar de med sin funktionalitet. Men vi är ute i snön för att åka skidor, inte för att vinna skönhetspriser.

Så, om du är ute efter ett par pjäxöverdrag som verkligen levererar i praktiken, är Alpina Overboot Touring svåra att slå.

FÖRDELAR

 • Passar alla typer av längdpjäxor
 • Värmande och välisolerande
 • Högkvalitativt material med bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Inte det snyggaste alternativet på marknaden

2. Madshus Boot Cover Warm

Näst Bäst i Test Overboots


Madshus-Boot-Cover-Warm

Vädertåligt Pjäxöverdrag Med En Värmande Känsla

Madshus Boot Cover Warm gör det enkelt att hålla fötterna varma och torra. Dragkedjan i sidan och kardborrebandet upptill gör dessa pjäxöverdrag enkla att justera. Jag har provat en rad olika pjäxöverdrag, inklusive Alpina Overboot Touring, och Madshus levererar definitivt när det gäller passform.

Värmeförmåga och Isolering
Thinsulate-fodret är en verklig höjdpunkt. Detta material är känt för sin värmeegenskaper, och jag kan intyga att dessa pjäxöverdrag håller måttet. I jämförelse med andra produkter jag har testat, ger de en mycket bra värmeförmåga.

Vädertålighet och Material
Dessa pjäxöverdrag är helt vind- och vattentäta, vilket jag kan bekräfta från mina egna erfarenheter i utmanande väder. De klarar verkligen alla väderförhållanden, från snöfall till regn, vilket ger dem ett steg före många andra produkter på marknaden.

Andningsförmåga och Komfort
Här stöter vi på en liten hake. De har inte den bästa andningsförmågan och kan bli lite varma under intensiva sessioner. Detta är en avvägning jag har märkt i många värmande pjäxöverdrag, inklusive Alpina.

Om du söker en robust och pålitlig pjäxöverdrag, är Madshus Boot Cover Warm ett utmärkt alternativ. De kanske inte har den andningsförmågan som Alpina, men de kompenserar det med utmärkt vädertålighet och isolering.

FÖRDELAR

 • Helt vind- och vattentätt material som klarar alla väder
 • Thinsulate-foder som bidrar till en bra värmeförmåga
 • Bra passform tack vare dragkedja i sidan och kardborreband upptill

NACKDELAR

 • Inte den bästa andningsförmågan, tenderar att bli lite varm

3. Lilsport Boot Cover Thermo

Bästa Varma Pjäxöverdrag


Lillsport-Boot-Cover-Thermo

Värmande Overboots För Extrem Kyla

Lilsport Boot Cover Thermo går direkt till toppen när det gäller att hålla fötterna varma. Från erfarenhet vet jag att passformen är särskilt viktig, och dessa överdrag sitter som en handske på pjäxor med Salomon och Rottefella-bindningar.

Värme och Isolering
Om du har problem med kalla fötter, kommer du att älska 3-lagerstextilen. Jag har testat dessa i extrema förhållanden, och de håller verkligen värmen. Det är en nivå av värme som är svår att hitta i andra pjäxöverdrag.

Vindtät och Prisvärd
Lilsport Boot Cover Thermo kombinerar en vindtät konstruktion med ett relativt överkomligt pris. Det är en sällsynt kombination som jag inte ofta stöter på. Trots det lägre priset, kompromissar de inte med kvaliteten.

Specifik Passform och Värmebalans
Den enda avigsidan är att de passar främst pjäxor med Salomon och Rottefella-bindningar. De kan också bli lite varma, något jag har märkt under intensiva åkturer. Det är en avvägning man måste göra för extra värme.

Lilsport Boot Cover Thermo är utformade för dem som inte kompromissar med värme, särskilt i extrema förhållanden. De är prisvärda, vindtäta och extremt värmande.

FÖRDELAR

 • 3-lagerstextil som är mycket värmande
 • Vindtät konstruktion
 • Relativt prisvärd modell

NACKDELAR

 • Kan bli lite varma
 • Passar framförallt Salomon och Rottefella-bindningar (NNN/SNS)

4. Alpina Walking Galoscher OW 3.0

Bästa Små Pjäxöverdrag


Alpina-Walking-Galoscher-Ow-3.0

Låga Overboots Med Bra Greppförmåga

Alpina Walking Galoscher OW 3.0 är en dröm för dem som värderar enkelhet. Deras lägre design gör dem otroligt enkla att ta på och av. Som någon som har kämpat med klumpiga överdrag, uppskattar jag verkligen denna smidighet.

Greppförmåga och Säkerhet
En av de starkaste punkterna med dessa överdrag är deras greppförmåga. Om du har erfarenhet av att skida på isiga underlag, vet du hur viktigt det är med bra grepp. Jag kan bekräfta att dessa pjäxöverdrag levererar när det gäller att hålla dig stabil.

Universal Passform
En annan fördel är deras universalitet. De passar alla typer av pjäxor, vilket är en sällsynt men välkommen egenskap. Detta gör dem till en flexibel lösning för olika skidstilar och pjäxtyper.

Storlek och Väderskydd
Här finns några kompromisser. De är små i storleken, så det kan vara smart att gå upp en storlek. Dessutom, på grund av deras lägre design, erbjuder de inte samma nivå av väderskydd som större modeller.

Alpina Walking Galoscher OW 3.0 är optimala för dig som söker en låg och lättanvänd design med utmärkt greppförmåga. Deras universal passform och enkelhet gör dem till ett attraktivt val, trots några mindre nackdelar.

FÖRDELAR

 • Lägre design som är enkel att ta på och av vid behov
 • Utmärkt greppförmåga för isigt underlag
 • Passar alla typer av pjäxor

NACKDELAR

 • Inte samma väderskydd som större modeller
 • Små i storleken, kan vara bra att gå upp i storlek

Pjäxöverdrag/Overboots - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper pjäxöverdrag, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper pjäxöverdrag.

Kompatibilitet

Kompatibilitet mellan dina pjäxöverdrag och dina pjäxor och bindningar är avgörande för en sömlös och effektiv skidupplevelse. Det räcker inte med att överdraget passar storleksmässigt; det måste också vara kompatibelt med ditt skidsystem. Detta är särskilt viktigt om du använder specialiserade bindningar som Salomon eller Rottefella.

Från min erfarenhet med olika modeller, som Lilsport Boot Cover Thermo, vet jag att ett inkompatibelt pjäxöverdrag kan skapa en rad problem, från obehag till faktiska prestandaförluster. Och det är inte något du vill upptäcka först när du är mitt ute på spåret.

bra-overboots-och-pjaxoverdrag

Material

När det kommer till pjäxöverdrag, är materialet inte en faktor du vill kompromissa med. Det är hjärtat i överdragets funktion och hållbarhet. Neopren är en populär favorit i skidvärlden, och det är ingen överraskning varför. Detta material är inte bara hållbart, men det har också enastående isoleringsegenskaper som håller kylan ute.

Gore-Tex, å andra sidan, är känd för sin förmåga att stå emot både vind och vatten. Det är ett material som jag personligen har haft goda erfarenheter av, särskilt i våta förhållanden. Dessutom har Gore-Tex en hög andningsförmåga, vilket minskar risken för överhettning och fukt inuti pjäxan.

Om du har prövat produkter som Alpina Overboot Touring eller Madshus Boot Cover Warm, har du redan en bra känsla för vilken typ av material som fungerar i olika situationer. Därför är det viktigt att du inte bara tittar på prislappen, utan också på vilket material pjäxöverdraget är tillverkat av. Det kan göra skillnaden mellan en bekväm dag på spåret och en dag fylld med fukt och kyla.

Isolering

Isolering är mer än bara ett buzzword när det kommer till pjäxöverdrag; det är en vital komponent för en lyckad dag på skidspåret. Det räcker inte att överdraget bara sitter bra och skyddar mot väder och vind; det måste också hålla dina fötter varma i minusgrader.

Material som Thinsulate och merinoull är utmärkta exempel på isoleringsmaterial som verkligen levererar. Thinsulate är särskilt bra på att fälla in värme utan att vara klumpigt, något jag har observerat i produkter som Madshus Boot Cover Warm. Dessa material skapar en termisk barriär mellan din fot och det kalla underlaget, vilket gör att du kan fokusera på åkningen istället för att oroa dig för frusna tår.

Om du har prövat Lilsport Boot Cover Thermo eller liknande produkter, vet du hur mycket skillnad rätt isolering kan göra. Det är därför det är viktigt att ta sig tid att undersöka isoleringsfaktorn när du väljer pjäxöverdrag. Det kan vara den faktor som höjer din skidupplevelse från bra till fantastisk.

Väderskydd

Om du är en seriös skidåkare, vet du att väderförhållanden kan ändras på ett ögonblick. Därför är det avgörande att dina pjäxöverdrag erbjuder robust väderskydd. Vind- och vattentäthet är inte bara trevliga tillägg; de är nödvändigheter för att hålla dig torr och bekväm, oavsett om du åker i drivande snö eller regn.

Material som Gore-Tex är utmärkta när det gäller att blockera både vind och vatten. Jag har personligen testat detta i produkter som Madshus Boot Cover Warm och kan bekräfta att de lever upp till sitt rykte. Men glöm inte att även sömmar och dragkedjor ska vara välkonstruerade för att förhindra att vatten sipprar in.

Om du tidigare har investerat i produkter som Lilsport Boot Cover Thermo, vet du hur viktigt det är att inte göra avkall på väderskydd. Ett pjäxöverdrag som klarar av att stå emot extremt väder kan vara skillnaden mellan en oförglömlig dag och en dag du helst vill glömma. Därför bör du alltid dubbelkolla överdragets väderskyddsegenskaper innan du gör ditt val.

Andningsförmåga

För den inbitna skidåkaren som tillbringar timmar på spåret, är andningsförmågan hos pjäxöverdrag inte en lyx, utan en nödvändighet. Det spelar ingen roll hur varmt och bekvämt ett överdrag är om det blir en fuktig och svettig miljö inuti. Detta kan faktiskt motverka syftet med isolering, eftersom fukt kan snabbt göra fötterna kalla.

Material som Gore-Tex och vissa andra syntetiska blandningar erbjuder en bra balans mellan isolering och andningsförmåga. Jag har erfarenhet av detta från produkter som Madshus Boot Cover Warm, där andningsförmågan gör en märkbar skillnad under längre turer.

Om du, som jag, har provat en rad olika pjäxöverdrag, vet du att andningsförmåga kan vara en dealbreaker. Det är därför det är kritiskt att läsa produktspecifikationer och recensioner noggrant. Så, om du planerar att tillbringa mycket tid på skidor, se till att ditt val av pjäxöverdrag inte bara skyddar mot elementen, utan också låter dina fötter andas.

Passform

Passformen är en aspekt som ofta underskattas när man väljer pjäxöverdrag. Men om du någonsin har åkt med dåligt sittande överdrag, vet du hur viktigt det är att de passar rätt. Ett överdrag som är för stort kan skapa oönskad friktion och obehag, medan ett som är för litet kan strama och minska blodcirkulationen, vilket leder till kalla fötter.

Mått och storleksguider är dina bästa verktyg för att undvika dessa problem. De flesta tillverkare tillhandahåller detaljerade guider, och det är klokt att utnyttja dem. Som någon som har provat en rad olika överdrag, inklusive Alpina Walking Galoscher OW 3.0, kan jag intyga att rätt storlek gör all skillnad.

Och kom ihåg, vissa överdrag kan vara små i storleken, som det är fallet med Alpina Walking Galoscher OW 3.0. Därför kan det vara bra att gå upp en storlek för en mer komfortabel passform. Det är denna typ av detaljerad information som kan lyfta din skidupplevelse till nästa nivå.

Greppförmåga

Greppförmåga är en aspekt av pjäxöverdrag som ofta förbises, men den är avgörande för din säkerhet och prestanda. Isiga och snöiga underlag är inte bara utmanande; de kan vara farliga om du inte har rätt utrustning. Ett överdrag med dåligt grepp kan göra varje steg till en riskfylld manöver, och det är något ingen skidåkare vill uppleva.

Material som gummi eller termoplastiska elastomerer (TPE) i sulan kan förbättra greppförmågan avsevärt. Från min tid med produkter som Alpina Walking Galoscher OW 3.0 vet jag att bra grepp inte bara ger dig en säker fotfäste, utan också förbättrar din förmåga att manövrera på svår terräng.

Så om du är seriös med din skidåkning och planerar att utforska olika typer av underlag, är det kritiskt att du investerar i pjäxöverdrag med utmärkt greppförmåga. Detta kommer inte bara att öka din säkerhet, utan också förbättra din övergripande skidupplevelse.

Lätt att Använda

När du står där i kylan, redo att ge dig ut på spåret, är det sista du vill göra att kämpa med dina pjäxöverdrag. Användarvänlighet är därför en central faktor att beakta när du väljer den rätta modellen. Det är inte bara en fråga om bekvämlighet, utan det kan också påverka hur snabbt du kan komma igång med din åktur.

Dragkedjor och kardborreband är två funktioner som kan göra en värld av skillnad i detta sammanhang. Jag har sett detta förstahands i produkter som Madshus Boot Cover Warm, där en sidodragkedja och justerbara kardborreband gör det lätt som en plätt att ta på och av överdraget.

Om du har använt olika typer av pjäxöverdrag tidigare, vet du att det kan vara en utmaning att hitta en modell som kombinerar enkelhet med funktion. Så innan du gör ditt val, ta en närmare titt på dessa små detaljer. De kan ha en stor inverkan på din skidupplevelse.

Vanliga Frågor Om Pjäxöverdrag/Overboot

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en overboots, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av pjäxöverdrag, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa pjäxöverdragen?

De bästa pjäxöverdragen är enligt vårt test Alpina Overboot Touring, ett par funktionella och prisvärda overboots som passar alla pjäxor för längdskidor.

Vad kostar pjäxöverdrag?

Priset för pjäxöverdrag tenderar att ligga någonstans mellan 300-800 kronor.

Hur rengör jag mina pjäxöverdrag?

Rengöring varierar beroende på materialet. Generellt sett kan de flesta överdrag torkas av med en fuktig trasa. För djupare rengöring, kontrollera tillverkarens instruktioner för att undvika att skada materialet.

Är alla pjäxöverdrag unisex?

Många pjäxöverdrag är designade för att vara unisex, men det finns också könsspecifika modeller. Läs produktbeskrivningen noggrant för att se om överdraget passar dina behov.

Sammanfattningsvis Om Pjäxöverdrag/Overboot

Ett bra par pjäxöverdrag kan vara en smart lösning när man är ute och åker skidor i kall temperatur. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 8

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.