• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • 3 Bästa Campingtoaletter (2024): Bäst i Test Av Portabla Toaletter

3 Bästa Campingtoaletter (2024): Bäst i Test Av Portabla Toaletter

bäst i test portabla campingtoalett

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Om du planerar en campingresa behöver du ett sätt att gå på toaletten. Bärbara toaletter (porta potti) är den perfekta lösningen - de är lätta att sätta upp och använda, och de håller campingplatsen ren och hygienisk.

I den här köpguiden kommer vi att diskutera de olika typerna av portabla campingtoaletter som finns tillgängliga, samt deras för- och nackdelar. Vi kommer också att ge tips om hur du väljer rätt toalett för dina behov och ge våra bästa tips på de bästa portabla campingtoaletter som finns på marknaden.

Vi kommer i denna guide att fokusera på portabla campingtoaletter, och kommer således inte beröra kasettoaletter (fastmonterade toaletter som ofta används i husbilar). Letar du efter ett ännu mer minimalistiskt alternativ kan en toaspade räcka.


De 3 Bästa Portabla Campingtoaletterna Är:

 1. 1
  Bästa Portabla Campingtoalett: Thetford Porta Potti 365 Qube - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Lilla Portabla Campingtoalett: Dometic 976 Portabel Toalett - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Portabla Campingtoalett: Thetford Porta Potti 565 - Läs Recension

1. Thetford Porta Potti 365 Qube

Bästa Portabla Campingtoalett


Smidig, portabel och prisvärd campingtoalett för alla tillfällen.

porta potti 365 thetford campingtoalett

Vikt:

4 kg

Avfallstank:

21 liter

Sköljvattentank:

15 liter

Mått:

41.4x38.3x42.7 cm

Portabel, Snygg Och Lätt Design

Thetfords populära produktserie Porta potti har blivit populärt av en anledning. 365 Qube är ett utmärkt val för campare då den är lätt att använda för hela familjen och samtidigt hålla ren. Den har en väldigt bekväm sitthöjd som känns naturligt, så du slipper sita hopkurad som en boll.

Den har en stor avfallstank och en sköljvattentank, så du slipper tömma den stup i kvarten. Med hjälp av ett durkfäste kan den även sättas fast vid användning i en husbil eller båt.

Den portabla toaletten har ett integrerat lås för locket, en fördjupning för att öppna locket, ett förbättrat skivhandtag och ett bekvämare handtag för avfallstanken. Stoppet på avfallstanken håller tömningsröret på plats, vilket gör det ännu enklare att sätta ihop de två tankarna.

Den enda nackdelen är att den är ganska stor, så den kan vara svår att bära om du planerar att vandrar längre sträckor eller om du har begränsat utrymme i båten, husbilen eller husvagnen.

FÖRDELAR

 • Bekväm sitthöjd
 • Liten förpackning

NACKDELAR

 • Relativt stor

2. Dometic 976 Portabel Toalett

Bästa Lilla Campingtoalett


Liten och flexibel portabel toalett perfekt för båtar, husvagnar och husbilar.

dometic 976 portabel toalett

Vikt:

 5 kg

Avfallstank:

18 liter

Sköljvattentank:

 8.7 liter

Mått:

38.7x38.7x33.3 cm

Liten Och Smidig Design Med Tilläggsmöjligheter

Dometic är ett annat populärt varumärke av portabla campingtoaletter, och särskilt inom campervans campingtält. Dometic-modellen är ett bra val om du letar efter en liten och effektiv toalett.

Avfallstanken har en kapacitet på 18 liter, vilket är mindre än vissa andra modeller på marknaden. Den har dock också en mycket mindre sköljvattentank (endast 8,87 liter). Detta innebär att du måste tömma den oftare, men det är fortfarande ett bra val för kortare campingresor.

Dometic-modellen har en bekväm sitthöjd och en stor skål för enkel användning. Avfallstanken är tillverkad av slitstark polyeten och har en dubbeltät ventil för att förhindra läckage.

Den har också ett integrerat bärhandtag och levereras med en håll-för att säkra den i din husbil eller husvagn. Om du behöver kan du även köpa till en extratank för en extrakapacitet på 9.8 kg.

FÖRDELAR

 • Väldigt liten
 • Mycket tillbehör

NACKDELAR

 • Liten avfallstank

3. Thetford Porta Potti 565

Bästa Billiga Portabla Campingtoalett


Det billigaste portabla toaletten från Porta potti-serien.

porta potti 565 portabel toalett

Vikt:

6.1 kg

Avfallstank:

21 liter

Sköljvattentank:

 15 liter

Mått:

44.8x38.8x45.0 cm

Budgetvänlig Stor Campingtoalett

Porta Potti 565 är en annan bra budgetvänlig modell från Thetfords kända produktserie. Den har en stor avfallstank (21 liter) och en 15-liters spolvattentank vilket är positivt för att slippa tömma särskilt ofta - optimalt för familjecampingen.

Sitthöjden är bekväm och skålen är rymlig, vilket gör den lätt och bekväm att använda. Materialet och konstruktionen är inte lika robust som Thetford dyrare modeller, men det fungerar fortfarande som ett utmärkt val för mindre utflykter. Det låga priset gör det även till ett utmärkt val för nybörjare.

FÖRDELAR

 • Billigt
 • Stor avfallstank

NACKDELAR

 • Relativt tung & otymplig

CampingVad Är En Campingtoalett?

En campingtoalett är en bärbar toalett som kan användas på en campingplats. De är lätta att sätta upp och använda, och kräver inga rörledningar. Campingtoaletter finns i många olika former och storlekar, från små enkla modeller till stora komplexa enheter med allt vad det innebär.

Vad Är En Porta Potti?

Porta Potti är ett varumärke för en portabel toalett som ofta används som en allmän term för alla portabla toaletter.

Vilka är de olika typerna av portabla toaletter?

Det finns många olika typer av campingtoaletter på marknaden. Den vanligaste typen är torrtoaletten. Utöver detta finns det även kemiska och komposteringstoaletter. Låt oss ta en närmare titt på de olika typernas för- och nackdelar.

portabel campingtoalett typ

Torrtoalett

Dessa är det enklaste och billigaste alternativet, men de är också de mest obekväma att använda. Torra toaletter måste tömmas ofta och producerar mycket avfall. Om de inte töms ofta resulterar det snabbt i en illaluktande lukt då avfallet byggs upp i avloppstanken.

Denna avloppstank behöver tömmas på en campingplats eller tankstation och brukar inte vara allt för krångligt eller tidskrävande. Det kan däremot kännas lite äckligt att hålla på med avfall om man inte gjort det tidigare.

Den största fördelen med torrotaletter är att de är billiga i jämförelse med andra alternativ, där du i praktiken till och med skulle kunna bygga din egna.

Kemisk Toalett

En annan vanlig typ är den kemiska toaletten, som använder kemikalier för att bryta ner avfallet. De är dyrare än torrtoaletter, men de är också mycket lättare att använda. Den största nackdelen med kemiska toaletter är att kemikalierna kan vara skadliga för miljön.

Den största fördelen är däremot just hur enkelt det är att hantera det, samt att de är bra på att skymma lukt väldigt bra. Det räcker med att tillsätta vissa kemikalier för att bryta ner avfallet, och sedan behöver du tömma tanken då och då.

Komposteringstoalett

Den sista typen av campingtoalett är komposteringstoaletten som använder bakterier för att bryta ned avfall. Dessa toaletter är de dyraste, men de är också de mest miljövänliga.

De kräver lite underhåll och kan användas utan att tömmas under långa perioder. Den enda nackdelen är att de kräver lite mer arbete att sätta upp, och du måste se till att bakterierna är aktiva.

Så vad är den bästa typen av toalett för camping?

Det beror verkligen på dina behov och preferenser. Om du letar efter något billigt och enkelt att använda kan en torrtoalett vara rätt väg att gå. Om du vill ha något mer miljövänligt kan en komposttoalett vara det bästa alternativet. Och om du vill ha något som är lätt att använda och inte kräver mycket underhåll kan en kemisk toalett vara rätt val.

Fördelarna Med En Portabel Campingtoalett

Det finns många fördelar med att använda en portabel campingtoalett. De är enkla att använda och kräver inga rörledningar, vilket innebär att du kan sätta upp dem var som helst. Dessutom håller de campingplatsen ren och hygienisk.

De är även relativt billiga sett till mer traditionella toaletter. Det kan därmed även agera som bra lösningar under kortare perioder då du står utan din vanliga toalett.

Slutligen är portabla toaletter bra när du campar i avlägsna områden där det inte finns några toalettutrymmen. Det betyder att du inte behöver gå utan toalett, även om du är flera kilometer från civilisationen!

Den största nackdelen med portabla toaletter är att de kan lukta lite, särskilt om de inte töms regelbundet. 

Köpguide För Portabla Toaletter

Oavsett vad för typ av portabel campingtoalett du letar efter, så finns det några viktiga faktorer att ta i beaktning innan du tar ett beslut kring köp. Här är några av de viktigaste:

Pris

Priset är naturligtvis alltid en faktor som spelar roll när du gör ett köp. De bärbara toaletterna varierar i pris från cirka 1000-5000 kronor, så det är viktigt att du tar hänsyn till din budget innan du fattar ett beslut.

Storlek och vikt

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är toalettens storlek och vikt. Vissa modeller är mycket lätta och bärbara, medan andra är större och tyngre. Vilken modell som passar dig bäst kommer således att bero på hur du har tänkt att använda toaletten i fråga.

En lättare och bärbar modell kommer självklart att vara det föredragna valet för någon som har tänkt att utföra en mindre utflykt till fots eller liknande, medans de större mer lyxiga modellerna passar bättre i husbilar eller campervans.

Dubbelkolla även toalettens maxkapacitet i vikt om du är en större individ då vissa av dessa campingtoaletter inte klarar av jätte mycket vikt utan att börja gå isär.

Kapacitet

En av de första sakerna att titta efter när du väljer din campingtoalett är dess kapacitet. En större kapacitet innebär således att du behöver tömma avfallet färre gånger, men kan också innebära en tyngre och mer otymplig hantering när det väl är dags.

Majoriteten av de campingtoaletter vi har belyst i denna lista har en kapacitet runt 20 liter, vilket vi tycker är en bra storlek när det kommer till att garantera tillräckligt med utrymme för att inte behöva tömma tanken konstant.

Med det sagt föredrar vissa att tömma avloppstanken efter varje användning för att bli av med avfallet snabbt. För de har vi även några produktval som tillåter detta enkelt.

Lukt

En annan faktor att ta hänsyn till när du väljer den bästa campingtoaletten är hur den hanterar lukter. De flesta modeller har ett lock som stänger in eventuella lukter, men vissa har ytterligare ett skyddslager, t.ex. ett aktivt kolfilter.

Om lukt är något som du är särskilt orolig för, välj en av dessa modeller för att göra ditt liv (och alla andra runt omkring dig) lite lättare.

Rengöring

Hur enkelt eller svårt det är att rengöra och hålla porta pottin ren bör också vara något att tänka på. De flesta modellerna har något form av handtag där du kan ut avfallstanken och rengöra den med hjälp av en vattenslang eller liknande. Vissa modeller kommer däremot vara svårare att rengöra helt och hållet.

Användarvänlighet

Den sista faktorn att ta hänsyn till när du väljer den bästa campingtoaletten för dina behov är hur lätt den är att använda. Vissa modeller är väldigt enkla och raka, medan andra har fler funktioner som kan göra dem lite mer komplicerade.

Om du är ny på att använda portabla toaletter vi rekommenderar att du väljer en modell som är lätt att använda och ställa in. På så sätt kan du lära dig att använda den utan problem.

Om du å andra sidan är en erfaren campare kanske du vill välja en av de mer funktionsrika modellerna på vår lista. Dessa har vanligtvis fler alternativ när det gäller tömning och rengöring, vilket kan vara till hjälp på längre campingresor.

Design

Vilken typ av design du väljer beror på dina personliga preferenser och behov. Om du planerar att använda toaletten i en husvagn eller husbil är det bra att välja ett alternativ som inte sticker ut särskilt mycket från resterande interiör.

Men om du planerar att använda den på en liten campingtur däremot kanske designen och dess utseende lika stor vikt.

Accessoarer & Extra Funktioner

Några av de bärbara toaletter som har många funktioner levereras också med några extra tillbehör, till exempel en bärväska eller ett tillbehör för en slang. Dessa kan vara till hjälp, men de är inte nödvändiga.

Med det sagt kan det vara bra att hålla utkik vad för typ av extra tillbehör, accessoarer eller funktioner som tillkommer bland de olika toaletterna.

Vanliga Frågor Om Portabla Campingtält

Här har du svar på några av de vanligaste frågorna kring portabla toaletter.

Luktar campingtoaletter?

De flesta portabla toaletter har ett lock som stänger in eventuella lukter, men vissa har ytterligare ett skyddslager, t.ex. ett aktivt kolfilter. Med det sagt kan det lukta något, och det kommer att variera något från modell till modell.

Hur Fungerar en Porta potti?

En Porta Potti är en typ av portabel toalett som använder kemikalier för att bryta ner avfallet. Avfallet lagras sedan i en behållare tills den kan tömmas. De flesta Porta Potty-modeller har ett lock för att stänga in lukter och förhindra läckage.

Hur tömmer jag en bärbar toalett?

De flesta portabla toaletter kan tömmas genom att avlägsna avfallstanken och tömma den i en större behållare eller ett avloppssystem. Vissa modeller har ett handtag som underlättar denna process. Vissa bärbara toaletter har också ett fäste för en slang, som kan användas för att skölja ur avfallstanken.

Hur fungerar en campingtoalett?

Bärbara toaletter fungerar genom att avfallet samlas upp i en sluten behållare. När avfallstanken är full kan den tömmas i en större behållare eller ett avloppssystem. De flesta bärbara toaletter har ett lock för att täta till lukt och förhindra läckage.

Vad är en sanitetspåse?

En sanitetspåse är en liten engångspåse som placeras över toalettstolen för att samla upp avfall. Sanitetspåsar används ofta på offentliga toaletter eller vid camping.

Sammanfattningsvis Om Portabla Toaletter

Att välja rätt mobila toalett - oavsett om det handlar om camping med tält eller utflykter med husbil, husvagn eller båt - kan vara svårt med tanke på hur många alternativ som finns ute på marknaden. Vi hoppas att du med hjälp av denna guide har fått en bättre uppfattning över dina olika alternativ, så att du kan välja det bästa campingtoaletten för dina förutsättning.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 0 / 5. Antal Röster: 0

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.