• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 3 Bästa Portabla Ekolod För Isfiske (2024): Bäst i Test

3 Bästa Portabla Ekolod För Isfiske (2024): Bäst i Test

bästa portabla ekolod isfiske bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: maj 2023

Är du ute och fiskar under vintern på isen kan det vara smart att at med sig ett portabelt ekolod, speciellt designad för just isfiske för att lättare kunna lokalisera vad fiskarna befinner sig.

I denna guiden tar vi en närmare titt på de tre bästa ekoloden just nu – och vi ger dig en ingående recension av var och en. Vi går även igenom vilka specifika egenskaper som gör respektive ekolod unikt, samt tipsar om vilket ekolod som passar bäst för just dig och ditt isfiske.

För mer bakgrundsinformation kan du se  våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Portabla Ekoloden För Isfiske Är:

 1. 1
  Bäst i Test Portabelt Ekolod För Isfiske: Deeper Smart Sonar Chirp+ - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Bärbart Ekolod För Isfiske: Lowrance HOOK Reveal Ice Bärbar Kombienhet - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Portabla Ekolod För Isfiske: Happy Angler Bärbart Ekolod - Läs Recension

1. Deeper Smart Sonar Chirp+

Bäst i Test Portabelt Ekolod För Isfiske


Deeper Smart Sonar Chirp+

Vikt:

90 g

Givarfrekvens:

CHIRP

Skärm:

Ingen, använder mobil

Prisvärd Och Smidig Bärbar Ekolod

Portabilitet är en viktig faktor när du fiskar på is som du kanske redan vet, och är en av de huvudsakliga anledningar varför Deeper hamnar först i vårt test. Ibland kan du köra din bil rakt ut på isen, ibland krävs det en kilometerlång promenad i den kalla blåsten. Om det sistnämnda är fallet är det ett bra alternativ att ha en kastbar ekolod.

Att inte behöva släpa runt på ett stort ekolod är en stor fördel och Deeper Smart Sonar CHIRP+ är ett perfekt lättviktigt alternativ som inte offrar något när gäller funktioner. Den har en Bluetooth-anslutning och kan kopplas ihop med din smartphone så att du får all information när du är på språng, vilket också innebär att de inte behöver någon skärm själv - något som resulterar i en vikt på under 100 gram och extremt kompakt behållare.

Den är också perfekt för just vinterfiske då den klarar mycket kalla temperaturer på hela -20 grader, så den bör kunna klara de flesta temperaturer du kan tänkas befinna dig i. Och självklart är den helt vattentålig.

Även om den kanske inte har så många avancerade funktioner som andra märken, om bärbarhet är viktigt för dig när du är ute och isfiskar, är Deeper Smart Sonar CHIRP+ definitivt en produkt som du bör överväga.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och smidig att transportera
 • Klarar mycket låga temperaturer
 • Enkel att använda med koppling till mobilen

NACKDELAR

 • Inte lika avancerade funktionalitet som Lowrance under

2. Lowrance HOOK Reveal Ice Bärbar Kombienhet

Näst Bäst i Test Bärbart Ekolod För Isfiske


Lowrance HOOK Reveal Ice Bärbar Kombienhet

Vikt:

5 kg

Givarfrekvens:

CHIRP

Skärm:

5 tum, 800 x 480 pixlar

Avancerad Portabelt Ekolod Med Grym Funktionalitet

Lowrance Hook ekolod har en avancerad ekolodsgivare med detaljerade navigeringsfunktioner i en väska som rymmer redskapet och batteriet. Lowrance ekolod använder Reveal-sonar som kombinerar en detaljerad CHIRP-signal för att markera fisk och en högupplöst DownScan-signal för en tydligare bild av strukturer.

Med andra ord får du avancerad funktionalitet som du ofta hittar i fastmonterade alternativ, men med fördelen att du enkelt kan bära med dig denna modell när du är ute på isen - även då den väger mer än många andra bärbara alternativ på hela 5 kg.

På navigationssidan är kust- och inlandskartor standard med möjlighet att ladda upp mer detaljerade kartor. I den skarpa solen en klar vinterdag minskar SolarMax-skärmen bländningen för att ge en tydlig bild av skärmen. Det är denna tydliga och stora skärm som till stor del bidrar till den högre vikten, men för den mer seriösa isfiskaren kommer informationen vara ovärderlig för att enklare hitta fisken.

Om du letar efter avancerad funktionalitet och bra bildkvalitet är Lowrance Hook ekolodet definitivt högst upp på vår lista. Det kan dock vara bäst att undvika den här modellen om bärbarhet och vikt är viktigt för dig. Den är också dyrare i förhållande till många budgetalternativ på marknaden, men i jämförelse med fastmonterade ekolod är den inte allt för dyr.

FÖRDELAR

 • Avancerad funktionalitet med god avbildning
 • Tydlig och lättläst skärm
 • Färdigladdade kartor

NACKDELAR

 • Dyrare modell
 • Tyngre modell

3. Happy Angler Bärbart Ekolod

Bästa Billiga Portabla Ekolod För Isfiske


Happy Angler Bärbart Ekolod

Vikt:

5 kg

Givarfrekvens:

CHIRP

Skärm:

5 tum, 800 x 480 pixlar

Simpel Och Mycket Billigt Bärbart Ekolod För Isfiske Och Sommarfiske

Happy Anglers egna portabla ekolod är mycket lätt och smidig att transportera, vilket gör den perfekt för kortare isfisketurer. Den har också ett inbyggt minne så att du kan spara dina favoritplatser på sjön och enkelt hitta dem nästa gång.

Även om den inte har alla de avancerade funktioner som finns i dyrare modeller, som högupplöst bildbehandling eller detaljerade navigeringsmöjligheter, erbjuder detta ekolod grundläggande funktioner till ett extremt överkomligt pris - vilket gör den till ett av våra bästa val om du letar efter något enkelt som får jobbet gjort utan att bryta banken.

Det största problemet är att den inte har CHIRP-sonar utan är begränsad till 200 kHz-frekvens, vilket gör den något begränsad i sin användning. Den klarar däremot både kalla och varma temperaturer, så för priset får du ett mycket multifunktionellt ekolod att använda året om - om du letar efter något simpelt.

Om du är ny på isfiske eller bara letar efter ett billigt men effektivt bärbart sonaralternativ rekommenderar vi definitivt att du kollar in Happy Angler portabla ekolod.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Lätt att transportera

NACKDELAR

 • Ingen avancerad funktionalitet
 • Begränsad givarfrekvens

Portabelt Ekolod För Isfiske - Köptips

När du är ute och isfiskar under vintern kan ett bärbart ekolod vara den perfekta lösningen för att hitta fisk, men det finns några saker du bör tänka på innan du bestämmer dig för en modell att införskaffa. Här är några av de viktigaste faktorerna att ta i beaktning:

Frekvens

Frekvens (khz) ett begrepp som ofta används inom fiskevärlden och teknik, men som inte särskilt många personer förstår sig på. Men det är viktigt att förstå detta när man försöker välja ett ekolod, särskilt om man planerar att använda denna under vintern.

portabla ekolod för isfiske

Ekolod med höga frekvenser fungerar nämligen bäst på grunt vatten medan låga frekvenser är bättre på djupare vatten. Men detta är inte lika viktigt som att veta vilken typ av frekvens som ditt portabla ekolod har. 

Vissa har enkelfrekvenser medan andra har dubbla frekvenser. Om du väljer ett ekolod med dubbla frekvenser får du större flexibilitet när det gäller var du använder enheten eftersom du kan justera inställningarna för situationen. Om du till exempel ofta fiskar på olika platser vill du ha en ekolodet som är tillräckligt flexibel så att du kan anpassa inställningarna utifrån det enskilda scenariot. Om du däremot har ett med en enda frekvens är du begränsad till att fiska på ett visst djup. 

Detta är extra viktigt att tänka på när man fiskar ute på isen, i och med att du förmodligen kommer att fiska på lite djupare vatten, varpå de låga frekvenserna är extra värdefulla.

Ekolodsgivare

Oavsett om du letar efter det bästa vanliga ekolodet eller ett portabelt ekolod är dess givare en av de viktigaste faktorerna att tänka på, då detta ärr vad som kommer att avgöra vilken typ av bild du får från under ytan.

Olika typer av ekolod har olika typer av bildvisning, men många av de portabla alternativen som är anpassade för just isfiske använder sig av något som kallas för CHIRP. CHIRP-sonar är ett kraftfullt verktyg för att spåra botten och hitta fisk. Genom att kontinuerligt svepa genom ett antal frekvenser överskrider CHIRP många vanliga begränsningar av andra typer av givare med en enda frekvens.

Du kommer också att höra termer som DownVu, SideVu, sidoscanning, nedskanning och andra liknande fraser. Dessa avser ekolod som går direkt ner vertikalt eller horisontellt från dig i alla riktningar. Detta är extra viktigt att tänka på när du är ute och isfiskar.

För det första kan du vid inte justera din position genom att helt enkelt flytta båten några hundra meter i en annan riktning.

fiska på vintern med ekolod bärbart

Det är trevligt att ha en ekolod med sidobildning, men de är svårare att få tag på och de är inte lika populära vid isfiske eftersom tekniken inte har utvecklats ännu. Nedskanning är mycket mer populärt då det ger dig en bild av allt som händer under dig inom en viss radie. För de flesta isfiskare räcker detta. De flesta Chirp-sonarer fungerar också på detta sätt. 

Utöver ekolodsgivaren har du det sätt på vilket fiskdetektorn tolkar sonaren till bilden på skärmen. Den visar bågar av varierande storlek på skärmen som talar om var fisken befinner sig och var du kan stöta på en annan struktur eller sak. Andra isfiskesökare använder en färgbaserad teknik som helt enkelt visar en röd, gul eller grön färg som talar om för dig om du ska fiska här eller inte.

Detta är användbart före borrning eftersom du kan identifiera idealiska platser innan du borrar hålet med din isborr - något som kan vara ganska krävande om det handlar om tjockare is. 

Skärm &/ Display

Hur ditt ekolod visar all denna information är också något mycket viktigt att tänka på. Har den en liten skärm med låg bildupplösning kan det vara mycket svårt att faktiskt urskilja vad det är som står på den, vilket gör hela verktyget ganska obetydlig.

De flesta bärbara ekoloden kommer med en egen skärm, även då denna oftast är mindre än större fastmonterade ekolod. Vissa alternativ såsom Deeper ovan, använder sig istället av din mobil för att visa informationen genom en Bluetooth-koppling.

För många kan en enklare modell som enbart visar relevant information (såsom att fiska här eller inte) vara att föredra, då för mycket information snarare kan skada din fiskeupplevelse istället för att hjälpa den.

Välj ett ekolod som har en hög bildupplösning och ett tydligt display, så att du faktiskt kan urskilja vad som står på skärmen när alla de olika fenomen som ett ekolod kan visa påverkar vad du ser.

Energikälla & Batteritid

Strömkällan är något annat som du bör tänka på när du köper en bärbar ekolod för isfiske. De mest avancerade bärbara ekoloden kräver oftast mer energi, så detta är något att tänka på när du planerar din resa och hur många timmar du har på isen. Kraft är detsamma som hastighet med dessa ekolod. Om du har en kraftfull fiskesökare får du en snabbare bild så att du inte behöver vänta lika länge.  Dessa ekolod använder också mer ström vilket kan tömma batterierna snabbare och kräva fler laddningar.

När du är ute på isen tvivlar jag på att du har massor av lättillgängliga strömkällor, så du vill se till att du förstår hur länge fiskesökaren fungerar, hur många användningstillfällen du får, vad som tömmer den, vad som upprätthåller den och så vidare. 

Ett batteri som räcker i upp till 8-10 timmar bör vara tillräckligt för de flesta resor, men om du är ute mer än en dag behöver du en andra strömkälla. Vissa bärbara ekolod har batterier och laddare inbyggda så att det är lätt att ladda även på isen.

Portabilitet & Bärbarhet

Portabilitet är en viktig faktor vid isfiske, vilket kanske känns ganska logiskt för dig som har varit ute på isen någon gång. Till att börja med behöver du alltid ta dig ut till platsen du planerar att fiska på, men det är även viktigt att komma ihåg att du förmodligen kommer att byta plats då och då. Det kan vara några få meter eller så långt som en eller två kilometer.

isfiske portabelt ekolod

När du måste gå så långt en fin sommarmorgon är det inga problem. När du måste gå så långt i mitten av januari med vinden som blåser runt omkring dig är det en stor sak. 

Du behöver inte ha mer isfiskeutrustning att bära under dessa förhållanden och att ha ett bärbar ekolod för isfiske är alltid rätt väg att gå.

De flesta av de alternativ som rekommenderas ovan är bärbara och om de inte är det kommer de med bärväskor. Se bara till att bärväskan är vattentät. 

Lättanvändlighet

Det är alltid viktigt att det är enkelt att använda ditt ekolod. Det är trots allt ett hjälpmedel som inte bör försämra din fiskeupplevelse, utan snarare förbättra den. Du vill inte oroa dig för hur du ska använda sonaren eller hur den fungerar, eftersom det kan ta mycket uppmärksamhet från själva fisket.

Det ska vara enkelt och intuitivt att använda. Du behöver ändå inte komplicerade kontroller för isfiske, så undvik dessa alternativ som fokuserar på att vara för komplicerade snarare än att ha alla de funktionalitet som du behöver.

Vanliga Frågor Om Portabla Ekolod För Isfiske

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett portabla ekolod för isfiske, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av bärbara ekolod, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa portabla ekolodet för isfiske?

Det bästa bärbara ekolodet för isfiske är enligt vårt test Deeper Smart Sonar Chirp+, då de besitter en mycket god funktionalitet sett till dess rimliga prislapp.

Vad kostar ett bärbart ekolod för isfiske?

Portabla ekolod kan kosta allt ifrån 1000-7000 kronor, och detta beror helt på vilken typ av funktionalitet den förser dig med. 

Vad är skillnaden mellan en isfiskesökare och en vanlig fiskesökare?

Det finns två viktiga faktorer att ta hänsyn till.

Det första är själva apparaten och för det andra givaren. Den största skillnaden mellan de två enheterna är att mottagaren inte är byggd för att tåla kalla temperaturer. Många gånger ser man vanliga ekolod med inneslutningshylsor och liknande för att hjälpa till med temperaturen.

Omvandlarna är mycket annorlunda eftersom ekolodsgivare faktiskt kan ge avläsningar rakt igenom isen. Du behöver inte nödvändigtvis en som kan göra det, men de är praktiska. 

Måste ett portabelt ekolod för isfiske vara vattentät?

Bärbara ekolod behöver inte vara vattentät eftersom du ändå måste skydda den. Många ekolod levereras med behållare av vattentät plast eller någon typ av material. Själva enheten är alltså inte vattentät, men den ligger inuti något som är vattentätt. Så länge du har det har du inget att oroa dig för.

Kan jag använda vilket ekolod som helst för isfiske?

Ja, du kan använda vilket ekolod som helst för isfiske, men det är bara de högkvalitativa som faktiskt fungerar. Den kalla temperaturen förstör omvandlaren på många billiga ekolod. Som ett resultat av detta är de inte konstruerade för kallt väder.

Men några av de alternativ som rekommenderas ovan är klassade för temperaturer så låga som -10 och du kan även använda dem i varmt vatten.

Allt beror på den enskilda situationen och det är ytterligare en anledning till att jag rekommenderar att du håller dig till märken som du litar på.

Sammanfattningsvis Om Portabla Ekolod För Isfiske

Ett bärbart ekolod är perfekt för dig som vill underlätta isfisket genom att enklare lokalisera vart fisken befinner sig. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 20

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.