8 Bästa Ryggsäck För Dagstur (2024): Bäst i Test

bäst i test ryggsäck dagstur guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

När det gäller vandring är det ingen tvekan om att en ryggsäck är en av de viktigaste utrustningarna du kan ta med dig. De gör inte bara din vandring bekvämare, utan de hjälper också till att hålla alla dina väsentligheter säkra och organiserade. Men ibland kanske inte det passar med en större vandringsryggsäck om du bara ska ut över dagen. Då passar en mindre ryggsäck speciellt designad för dagsturer perfekt.

Om du letar efter de bästa ryggsäckarna för dagsturer har du kommit till rätt ställe! I den här guiden tar vi en titt på åtta olika ryggsäckar som är perfekta för korta turer och ger dig all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Ryggsäckarna För Dagsturer Är:

 1. 1
  Bäst i Test Ryggsäck Dagstur: Osprey Talon 22 / Osprey Tempest 20 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Ryggsäck För Dagsturer Med Tung Packning: Osprey Stratos 36 / Osprey Sirrus 36 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Ryggsäck För Dagstur: Haglöfs Vide 20L - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Premium Dagsryggsäck: Arc'teryx Men's Aerios 30 / Arc'teryx Women's Aerios 30 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Dagstursryggsäck Med Vätskesystem: Osprey Skarab 30 / Osprey Skimmer 28 - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Ultralätta Ryggsäck För Dagsvandring: Osprey Ultralight Stuff Pack - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Bekväma Ryggsäck För Dagstur: Patagonia Altivia Pack 28L - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Lilla Dagstursryggsäck: Solomon Trailblazer 10 - Läs Recension 

1. Osprey Talon 22 / Osprey Tempest 20

Bäst i Test Ryggsäck Dagstur


Bäst i Test Ryggsäck Dagstur

Vikt:

900 g

Volymkapacitet(er):

22 L / 20 Liter

Höftbälte:

Vadderat

Pålitlig Och Mångsidig Dagstursryggsäck För Många Aktiviteter

Om du letar efter en dagstursryggsäck som kan göra allt, är Ospreys Talon (Osprey Tempest 20 för damer) det bästa valet enligt oss. Med en kapacitet på 22 liter (och tillverkas i större versioner upp till 44 liter för dem som behöver mer kapacitet), når den en idealisk balans mellan komfort och funktionalitet.

Designen är mycket stödjande, tack vare ett robust höftbälte med lätt dämpning, vilket är bekvämare och mer stödjande än enskilda remmar som du får med mer minimalistiska ryggsäckar. Det kommer tillsammans med en genomtänkt utformad nätryggpanel som förser dig med goda ventilationsmöjligheter under varmare temperaturer.

Ryggsäcken har också en funktionell organisation, en bra stretchighet, gott om fästpunkter, bland annat för vandringsstavar, hjälm och ficklampa, och den tillverkas i två storlekar för att man ska kunna välja passform. För dagsturer, resor och vardaglig användning är Talon 22 ett utmärkt val.

Även då vi tycker det är det bästa allround-alternativet, så finns det vissa situationer där Talon/Tempest inte presterar lika bra som andra alternativ. I de situationer då du förväntar dig bära en tyngre eller större packning kommer en större och mer robust modell såsom Ospreys Stratos nedan vara bättre.

Denna premiummodell (Stratos) förser dig med bättre stöd, ventilation och bekvämlighet, men på bekostnad av vikt och pris. I slutändan handlar det därför om hur du planerar att använda ryggsäcken, där vi tror att de flesta föredrar ett mindre alternativ som Talon/Tempest. Detta är anledningen att det blev vår testvinnare av ryggsäckar för dagsturer.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm med bra stöd
 • Mångsidig design
 • Pålitlig och slitstark

NACKDELAR

 • För tyngre/mer packning ger Osprey Stratos under bättre stöd

2. Osprey Stratos 36 / Osprey Sirrus 36

Bästa Ryggsäck För Dagsturer Med Tung Packning


Bästa Ryggsäck För Dagsturer Med Tung Packning

Vikt:

1500 g

Volymkapacitet(er):

36 L / 36 Liter

Höftbälte:

Vadderat

Extremt Bekväm Dagsryggsäck För Längre Vandringsturer Med Tyngre Packning

Om du prioriterar bekvämlighet över vikt eller planerar att släpa med en tung packning är Osprey Stratos 36 en av de mest funktionsrika ryggsäckarna på den här listan. Gjord på ett slitstarkt material med många fickor och spännen är den perfekt för lite längre och tuffare vandringsturer, där du inte behöver en fullt så stor vandringsryggsäck

Den fulla metallramen och det rejäla höftbältet fördelar vikten bekvämt på dina höfter, och den stora nätpanelen ventilerar extremt bra och anpassar sig fint till din rygg.

Dessutom är organisationen utmärkt - vi gillar särskilt de två höftbältesfickorna och den dragkedjeförsedda sidopanelen för åtkomst till huvudfacket, och det finns till och med ett sovsäcksfack och remmar för att ge sig ut på minimalistiska övernattningar. Lägg till ett inbyggt regnskydd och Stratos kontrollerar allt du behöver i en dagryggsäck - och mer därtill.

De enda nackdelarna är vikten (det är det tyngsta alternativet på denna lista och väger 1.5 kilo) och prislappen - men om du letar efter en ryggsäck med många funktioner som kommer att fungera bra på längre vandringar med tyngre last, är Stratos svår att slå.

Men om du letar efter något mindre och mer packbart alternativ rekommenderar vi starkt Ospreys Talon/tempest, eller om du vill ha ett riktigt ultralätt alternativ gan du gå för Ospreys Ultralight Stuff Pack. Men för bekvämlighet är Stratos ditt förstahandsval.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm med bra stöd för tunga laster
 • Tillgång från topp och botten
 • Fungerar bra för övernattningsäventyr

NACKDELAR

 • Tung och otymplig för kortare dagsturer

3. Haglöfs Vide 20L

Bästa Billiga Ryggsäck För Dagstur


Bästa Billiga Ryggsäck För Dagstur

Vikt:

580 g

Volymkapacitet(er):

20 Liter

Höftbälte:

Nej

Prisvärd Dagsryggsäck i 20 Liter Perfekt För Vardagligt Bruk

Om du inte planerar att göra särskilt mycket vandring med din dagsryggsäck, utan letar efter ett smidigt men hållbart alternativ som du kan använda vardagligen och på mindre helgutflykter är Haglöfs Vide 20L för dig.

Det är en bekväm och lätt ryggsäck med gott om utrymme för intern organisering, inklusive en ficka med dragkedja för värdesaker och en vätskesystem (som även fungerar perfekt för att förvara en bärbar dator under veckan. Huvudfacket nås via en dragsko som kan dras åt för att hålla dina tillhörigheter säkra, och det finns också extern band för att fästa ytterligare utrustning på utsidan.

Haglöfs Vide har däremot inget höftbälte, så den är inte idealisk för att bära tyngre last, men den är bekväm nog för kortare vandringar och dagsutflykter. Den har också ett mycket rimligt pris, vilket gör den till en av de mest prisvärda ryggsäckarna på den här listan, särskilt med tanke på att den fortfarande är skapad i ett högkvalitativt och hållbart material.

Letar du efter en prisvärd dagryggsäck som du kan använda till vardagliga aktiviteter såväl som till lätta vandringar, är Haglöfs Vide är ett utmärkt val. Om du jämför den med testvinnaren Talon/Tempest så presterar den mycket likt i lättare situationer, men då du behöver lasta på mer vikt förser Vide dig inte med samma bekväma och stödjande passform, vilket definitivt känns av efter några timmar ute i naturen.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Bekväm och smidig modell för 20 liter
 • Mycket bra organisationsmöjligheter

NACKDELAR

 • Inget höftbälte
 • Klarar inte av tyngre packning särskilt bra

4. Arc'teryx Aerios 30 / Womens Aerios 30

Bästa Premium Dagsryggsäck


Bästa Premium Dagsryggsäck

Vikt:

900 g

Volymkapacitet(er):

30 Liter

Höftbälte:

Vadderat

Slitstark Och Intelligent Design För Dagsutflykter Och Övernattningar

Arc'teryx är känt för att tillverka högkvalitativ utrustning för alla möjliga utomhusäventyr, och mycket av den expertisen har kommit till uttryck i deras vandringsfokuserade Aerios-ryggsäck.

Vi är stora fans av den fastpacking-inspirerade designen, som kombinerar kapaciteten och stödet från en ryggsäck med den "on-the-go" förvaring som en löparväst ger.

På framsidan får du två stretchiga nätfickor (perfekt för förvaring av mjuka flaskor eller föremål) utöver fickor med dragkedja på både axelremmar och höftbälte. Resten av ryggsäcken erbjuder lika praktisk organisering - inklusive sidofickor och en praktisk tillbehörsförvaring.

Belastningssystemet är också utmärkt, med en västliknande passform vid bröstet i kombination med en ryggpanel av hårdare skum och ett stödjande höftbälte. Allt detta ger vår Aerios ett mycket högt betyg från oss, särskilt för vandrare som prioriterar hastighet och distans.

All denna funktionalitet och prestanda kommer dessvärre till ett premiumpris, vilket Arc-teryx också är kända för. Men är du som sagt någon som presterar kvalitet och prestation över pris så är Aerios förmodligen den bästa dagstursryggsäcken på marknaden.

FÖRDELAR

 • Bra storlek med smidig organisation
 • Mycket bekväm passform
 • Slitstarkt och hållbart material

NACKDELAR

 • Dyr modell som är något överdriven för vardagligt bruk

5. Osprey Skarab 30 / Osprey Skimmer 28

Bästa Dagstursryggsäck Med Vätskesystem


Bästa Dagstursryggsäck Med Vätskesystem

Vikt:

780 g

Volymkapacitet(er):

30 L 

Höftbälte:

Vadderat

Klassisk Högkvalitativ Design Med Integrerat Vattensystem

De flesta moderna ryggsäckar har en särskild förvaringsplats för ett vätskesystem (vattenbehållare), men Ospreys Skarab 30 (och Skimmer 28 för kvinnor) är ett funktionellt allt-i-ett-alternativ för dem som vill köpa ryggsäck och själva vattenbehållaren tillsammans.

När vi testade Skarab blev vi särskilt imponerade av dess komfort och bekvämlighet, inklusive ett rymligt huvudfack med en stor hinkliknande öppning, ett trevligt dämpat men ändå lågt profilerat fjädringssystem och en praktisk organisationslayout.

Som referens kan nämnas att den medföljande 2,5-liters Hydraulics LT-reservoaren vanligtvis kostar runt 300-400 kronor i sig själv, vilket gör Skarab till ett riktigt bra värde för dem som inte redan äger en vätskereservoar. Sammantaget är det ännu en högkvalitativ och välutrustad design från en av de bästa ryggsäcktillverkarna som finns.

När det kommer till nackdelar finns det inga avgörande sådana, men det är värt att nämna att denna modell endast säljs med vätskebehållaren, vilket gör det lite onödigt för de som redan har ett vätskesystem de vill använda.

Fickorna längs med höftbältet känns också något små för de med lite större telefoner, vilket är ett mindre problem. Men kan du förbise detta och vill ha en dagstursryggsäck med bra vätskesystem är Ospreys Scarab och Skimmer ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Kommer med integrerat vätskesystem
 • Lätt och smidig design
 • Slitstarkt och hållbart material

NACKDELAR

 • Inte nödvändigt för de som redan har ett vätskesystem

6. Osprey Ultralight Stuff Pack

Bästa Ultralätta Ryggsäck För Dagsturer


Bästa Ultralätta Ryggsäck För Dagsvandring

Vikt:

90 g

Volymkapacitet(er):

18 L 

Höftbälte:

Inget

Superkompakt Och Ultralätt Ryggsäck För Dagsutflykterna

Om du letar efter en liten och smidig ryggsäck som du enkelt kan använda för kortare dagsutflykter, vare sig det handlar om stadsmiljöer eller i naturen, så kan Ospreys Ultralight Stuff Pack vare perfekt för dig.

Den skiljer sig markant från andra ryggsäckar i denna lista då det är en mycket minimalistiskt modell, förmodligen så minimalistisk man kan gå med ryggsäckar. Den är nämligen skapad av ett tunt och lätt material, där alla extra funktioner har skalats bort för att få ner storleken och framför allt vikten.

Det resulterar i en mindre dagsryggsäck som rymmer 18 liter, men som inte väger mer än 90 gram. Den kan lätt fällas ihop i sitt eget lilla fodral och packas med i en större ryggsäck där den inte tar mer plats än ett äpple. Det är således ett perfekt alternativ att packa med i en större vandringsryggsäck eller resväska när du bara behöver en mindre väska att ta med vattenflaska, någon tröja och kanske en bok.

Den huvudsakliga nackdelen med denna typ av design är att det inte förser dig med samma typ av stöd eller stabilitet när det kommer till konstruktionen. I praktiken blir det mer av en tygpåse du har på ryggen, men Ospreys alternativ är faktiskt bättre på att hålla formen än många andra liknande alternativ.

Allt som allt är Osprey Ultralight Stuff Pack för dig som vill ha en ultralätt ryggsäck för kortare dagsturer, men inte förväntar dig för mycket när det gäller komfort eller funktionalitet. Den är också mycket billig, vilket alltid är ett plus.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och kompakt
 • Billigt
 • Bra vattenavvisande förmåga

NACKDELAR

 • Väldigt tunt och inte särskilt bekvämt
 • Inget extra stöd från höftbälte eller liknande

7.  Patagonia Altivia Pack 28L

Bästa Bekväma Ryggsäck För Dagstur


Bästa Bekväma Ryggsäck För Dagstur

Vikt:

800 g

Volymkapacitet(er):

18 Liter

Höftbälte:

Vadderat

Mångfunktionell, Bekväm Och Rymlig Dagstursryggsäck

Efter kollektionen "Nine Trails" kom Patagonias vandringsfokuserade Altvia-kollektion. Med en kapacitet på mellan 14 och 36 liter är 28L-modellen den mest mångsidiga, med en upphängd nätryggpanel för luftflöde, lätt vadderade axelremmar och höftbälte (de senare har fickor), ett medföljande regnskydd och tillräckligt med kapacitet för att kunna användas dubbelt för ultralätta övernattningar.

Trots att den är fullspäckad med positiva funktioner och packvolym väger den fortfarande mindre än ett kilo, vilket är mycket smidigt ute i naturen.

Vi gillar också designen av topplocket, som öppnas brett för enkel åtkomst till utrustningen, men som kan fästas säkert via ett dragband och spännesystem. Slutligen uppskattar vi varumärkets ständiga fokus på hållbarhet, inklusive användningen av återvunnen nylon och en PFC-fri DWR-beläggning.

Patagonia tillverkar den mesta av sin utrustning med slitstarka och hållbara material, och Altivia Pack är inget undantag, men det innebär också att hela designen kommer till ett dyrare pris. Och trots att det är en grymt bra ryggsäck för dagsturer, resulterar dess högre pris att den hamnar i samma prisklass som bland annat Arc'teryx Aerios 30.

I jämförelse med Aerios är den däremot inte riktigt lika smidig när det kommer till användning och förvaring, men är något av ett mer robust alternativ. Men med tanke på all funktionalitet som Aerios 30 kommer med, skulle vi generellt sätt rekommendera denna över Altivia.

FÖRDELAR

 • Funktionell och rymlig intern organisering
 • Billigt
 • Bra vattenavvisande förmåga

NACKDELAR

 • Relativt dyrt alternativ
 • Inget extra stöd från höftbälte eller liknande

8. Solomon Trailblazer 10

Bästa Lilla Dagstursryggsäck


Bästa Lilla Dagstursryggsäck

Vikt:

334 g

Volymkapacitet(er):

10 Liter

Höftbälte:

Inte vadderat

Ultralätt, Smidig Och Liten Ryggsäck För Dagsvandringar

Vi alla behöver inte en ryggsäck som rymmer 20-30 liter, utan vissa av oss behöver inte rymma mer än några väsentliga föremål och plagg. i dessa situationer kan ett ultralätt och smidigt alternativ såsom Solomons Trailblazer 10 vara perfekt.

Med en volymkapacitet på endast 10 liter, är det den minsta ryggsäcken på denna lista och passar framför allt för minimalisten som vill ha ett litet och smidigt alternativ ute på vandringsleden. Trots sin ringa storlek har den ändå ett antal funktioner som är användbara för längre vandringar, till exempel ett integrerat regnskydd, kompressionsremmar på framsidan och i sidorna samt nätfickor på sidorna.

Den är också kompatibel med de flesta vätskesystem på marknaden om du behöver ta med dig vatten, vilket är perfekt om du vill röra dig snabbt utan att behöva bära med dig en vattenflaska. Den passar även bra som en större löparryggsäck.

Den största nackdelen med den här ryggsäcken är att den helt enkelt är för liten för längre vandringar eller flerdagarsresor. Om du upptäcker att du behöver mer än bara några få saker när du är ute på vandring måste du uppgradera till ett större alternativ.

Men för kortare dagsturer eller till och med för att uträtta ärenden i stan är Trailblazer en mer än tillräcklig ryggsäck. Det är också ett av de mest prisvärda alternativen på den här listan.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och kompakt design
 • Fungerar med vätskesystem

NACKDELAR

 • Litet utrymme som inte passar längre utflykter

Dagstursryggsäck - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Vikt

Volymkapacitet

Höjtbälte

999 kr

900 g

22 L / 20 L

Vadderat

1379 kr

1500 g

36 L / 36 L

Vadderat

598 kr

580 g

20 L

Nej

1899 kr

900 g

30 L 

Vadderat

1100 kr

780 g

 30 L

Vadderat

254 kr

90 g

18 L

Nej

1699 kr

800 g

18 L

Vadderat

417 kr

334 g

10 L

Inte vadderat

Ryggsäck Dagstur - Köptips

När det gäller att hitta den bästa ryggsäcken för dagsvandring finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din dagsryggsäck för vandring, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Ryggsäck Dagsvandring - Kategorimodeller

Det finns bokstavligen talat tusentals olika dagsryggsäckar på marknaden, och att välja rätt modell för dig kommer till stor del att dikteras utifrån hur du planerar att använda den.

Är du en alpin äventyrare som letar efter en slittålig och vattentät modell, eller är du ute efter att utforska stadsmiljöer? Behöver du transportera stegjärn eller en isyxa, eller vill du bara ha ett bekvämt sätt att transportera vatten och några extra vandringskläder?

Dessa typer av frågor är viktiga att besvara för att få en bättre uppfattning av viktiga faktorer och funktioner att hålla utkik efter. 

dagstursryggsäck modeller

För den mer vardagliga användaren som inte behöver extra stöd för att bära riktigt tung packning, kommer budgetorienterade modeller att fungera utmärkt. Du behöver rimligtvis inte särskilt avancerat bärsystem för att ta dig till och från skolan.

Om du däremot planerar att vandra i lite tuffare terräng över längre sträckor, kommer du rimligtvis att behöva bära med dig en större packning. I dessa fall kommer du att vara glad om din ryggsäck har ett bra bärsystem, med höftbälte och robustare design - vilket rimligtvis även kommer till ett lite dyrare pris.

Storlek Och Volymkapacitet

Dagsryggsäckar kommer i en rad olika storlekar, där det finns mindre modeller som inte rymmer mer än 5 liter, medans det finns större modeller som nästan gränsar över till större vandringsryggsäckar på 40+ liter.

Om du inte behöver få ner mycket mer än en regnjacka, vattenflaska och lunch behöver rimligtvis inte en stor modell som rymmer 40 liter och kanske kan använda en miniryggsäck. Men de flesta av oss föredrar nog en något större modell som kan rymma mer än bara ett eller två föremål.

Alla val listade på denna lista har en volymkapacitet mellan 20-32 liter, vilket är perfekt för en mängd olika aktiviteter, från vardaglig användning till vandringsturer.

Här är våra generella riktlinjer kring hur stor dagsryggsäck du kan behöva beroende på aktivitet:

 1. Kortare dagsvandringar: 10 - 20 liter
 2. Toppturer: 18 - 25 liter
 3. En vanlig dagsvandring: 20 - 30 liter
 4. Vardaglig användning: 20 - 30 liter
 5. Lång dagsvandring: 30 - 40 liter

Vikt

En mycket viktig faktor att tänka på vid val av dagsryggsäckar är dess vikt, vilket kan variera kraftigt från modell till modell. Ju tyngre ryggsäcken är, desto svårare blir det att bära den - särskilt på längre sträckor.

Om du inte planerar att bära mycket vikt i din dagryggsäck kan du förmodligen komma undan med en lättare modell som inte har alla klockor och visselpipor. Men om du behöver packa för en hel dag ute, inklusive mat och vatten, vill du ha en ryggsäck som är utformad för att fördela vikten på ett bekvämt sätt.

bästa ryggsäck dagstur

När du utvärderar en ryggsäcks vikt är det viktigt att komma ihåg förvaringsmöjligheter, då dessa ofta går hand i hand.

En fullfjädrad ryggsäck har ofta extra vaddering på ryggen och riktiga remmar på axlarna och i midjan för att fördela vikten. Om du ska bära mycket är detta det mest bekväma alternativet. Men om du inte har något emot att känna en del av din utrustning på ryggen eller om du inte kommer att släpa med en särskilt tung packning (det är trots allt bara en dagsryggsäck), är de minimalistiska alternativen på den här listan vanligtvis billigare och mycket mer komprimerbara.

För de flesta som kommer ett alternativ som uppnår en bra balans mellan stabilitet, bekvämlighet och vikt att vara det mest multifunktionella alternativet.

Avlastningssystem

Avlastningssystemet är det som gör det möjligt att bära en ryggsäck överhuvudtaget och består av axelremmar och eventuellt höftbälte.

Axelremmarna ska sitta bekvämt och inte glida av, även när ryggsäcken är fullt lastad.

Höftbältet är till för att fördela vikten jämnare över kroppen och avlastar axlarna. Det ska sitta bekvämt runt dina höfter utan att vara för hårt åtdraget. Många dagsryggsäckar använder sig av tunnare remsor runt höften istället för ett fullt vadderat bälte.

Det sista som kan vara viktigt är en bröstbensrem, vilket är ett band som går över bröstet och hjälper till att fördela vikten jämnt och förhindrar också att ryggsäcken studsar runt för mycket när du går.

Passform Och Bekvämlighet

Utöver ryggsäckens avlastningssytem, kommer passformen att spela en viktig roll i hur bekväm den är att använda - särskilt under tuffare förhållanden. Det viktigaste här är att säkerställa att dagsryggsäcken är rätt storlek i förhållande till din längd och att höftbältet sitter säkert och bekvämt.

ryggsäck dagstur

Det är självklart lättast att säkerställa detta om ryggsäckarna kommer i flera olika storlekar, eller om den har en justerbar ryggpanel som kan förändra längden något. Det är däremot vanligare att dagsryggsäckar kommer i en enskild storlek. Det innebär inte nödvändigtvis att dessa ryggsäckar är dåliga, men det kan innebära att det blir svårare att hitta rätt storlek för dig - särskilt om du är längre än de flesta.

Dagsryggsäckar För Dam

Många modeller kommer också i en specifik damvariant, som skiljer sig något från den klassiska modellen.

Modellerna mellan damer och herrar varierar framför allt i termer av längd och specifika mått kring axlarna och höften. Modeller för herrar är generellt tillverkade för individer med lite bredare axlar och smalare höfter, medans dam-modeller istället är smalare vid axlarna och bredare vid höfterna.

Dam-modeller är oftast något mindre i storleken och koncentrerar majoriteten av vikten runt höfterna, då kvinnor generellt har en lägre tyngdpunkt än män.

Axelremmarna och höftbältet är också anatomiskt formade och vadderade och har en smalare storlek. I slutändan kommer de flesta kvinnor att tycka att en damspecifik ryggsäck passar bättre än en herrmodell, men vi rekommenderar alltid att du provar innan du köper. Och det är nästan självklart att du alltid bör välja den packning som erbjuder den bästa passformen i alla avseenden, oavsett könsbeteckning.

Ryggpanel Och Ventilation

De flesta ryggsäckarna för dagsturer har någon form av ryggpanel med meshpaneler eller vaddering. Vissa ultralätta alternativ har däremot mindre skydd mellan din rygg och ryggsäckens innehåll, och kan bestå av ett tunnare tygmaterial.

Ju mindre vaddering och skydd, ju enklare är det att känna av olika föremål i ryggsäcken, samtidigt som den inte upprätthåller samma stabila konstruktion. Fördelen med ultralätta alternativ som undviker detta är att de ofta är mycket komprimerbara och rimligtvis lätta.

vandringstur ryggsäck dag

Meshpaneler är förmodligen ditt bästa val om du värderar en god ventilationsförmåga, då det tillåter luft att cirkulera mellan din rygg och ryggsäcken, vilket då bidrar til len vädrande och svalkande känsla.

Vet du om att du kommer vandra under många timmar i varmare förhållanden kan en god ventilationsförmåga vara väsentligt, och då är det viktigt att titta efter dessa alternativ.

Vattenskydd

Det är inte ovanligt att vi har med oss elektroniska prylar i våra dagsryggsäckar, oavsett om du är ute och vandrar eller utforskar i stan. På grund av detta är det viktigt att säkerställa att dessa inte blir våta under fuktiga eller regniga förhållanden.

Vattentäta ryggsäckar för dagsturer är således intressanta val. De bra nyheterna är att många moderna dagsryggsäckar är relativt vattenresistanta, och kan klara av lättare regn mycket bra.

Under kontinuerligt regn däremot, kommer sömmarna tillslut att ge vika och innehållet kan därför bli blött. Vissa ryggsäckar kommer med inbyggda regnskydd som förvaras på insidan, men du kan också köpa dessa separat för att skydda ryggsäcken.

Vätskesystem

En ryggsäck som är anpassningsbar med ett vätskesystem är de alternativ som har har förmågan att förvara en mindre mängd vatten i ryggsäcken som sedan kan kopplas ihop med en slang du kan dricka ur.

En självklarhet att poängtera här är att större ryggsäckar för dagsturer ofta har en bättre förmåga att förvara större mängder av vatten, medans mindre modeller fungerar bäst med mindre mängder.

vätskesystem ryggsäck

Med undantag för ultralätta varianter har de flesta vätskekompatibla ryggsäckar ett fack för att stoppa in vätskereserverna. Det är en enkel process: Fäst blåsan på det övre klippet och för in den i facket. Slangen kan sedan ledas genom en öppning i ryggsäckens övre del.

Förvaringsmöjligheter

När du är ute i naturen och måste bära med dig alla dina saker på ett och samma ställe är det viktigt att kunna organisera dessa. Det är här flera olika fack och fickor kan hjälpa dig avsevärt.

Huvudfack

I princip varenda dagstursryggsäck därute kommer att ha en större öppning på toppen- vilket kan vara problematiskt om du letar efter något som ligger packat i botten.

Vissa alternativ kommer med en dragkedja som kan öppnas från sidan/framsidan likt en resväska, vilket kan vara bra om du behöver komma åt något längre ner i en tajt packad dagstursryggsäck.

Externa Fickor

Många ryggsäckar har flera yttre fickor där du kan förvara saker som du behöver komma åt snabbt, till exempel en karta, kompass, snacks eller din telefon. Vissa modeller har också nätfickor på sidorna där du kan förvara vattenflaskor eller andra föremål som behöver vara inom räckhåll.

Andra användbara yttre organisationsalternativ inkluderar mindre fickor direkt på bältet för små föremål och yttre fästpunkter för vandringsstavar, isyxa eller liknande.

Inre Fack Och Fickor

Förutom huvudfacket har de flesta ryggsäckar också ett eller flera innerfack där du kan förvara mindre föremål. Detta kan vara riktigt användbart för att organisera dina saker och se till att de inte försvinner i ryggsäckens botten. Vissa ryggsäckar har till och med specialiserade fack för saker som våta kläder eller ett första hjälpen-kit.

Vanliga Frågor Om Ryggsäckar För Dagstur

Vi har gått igenom allt du behöver veta om dagstursryggsäckar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om ryggsäckar för dagsvandring, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa ryggsäcken för dagturer för herr/dam?

Den bästa ryggsäcken för dagsturer är enligt vårt test Osprey Talon 22 för herr och Tempest 20 för dam.

Vad kostar en ryggsäck för dagstur?

En ryggsäck för dagstur kostar vanligtvis mellan 600-2000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på storlek, märke, kvalitet och funktioner.

Vad ska jag tänka på när jag köper en dagryggsäck?

När du letar efter en ryggsäck för dagsturer är det viktigt att tänka på saker som storlek, vikt, kapacitet och komfort. Du bör också tänka på vilka funktioner du behöver, till exempel fickor och fack, och om du behöver ett vätskesystem.

Hur gör jag min dagryggsäck mer bekväm?

Det finns flera saker du kan göra för att göra din ryggsäck mer bekväm. För det första kan du se till att den har rätt storlek för dig genom att kontrollera måtten mot din egen kropp. Justera sedan remmarna så att de sitter bra men inte begränsar din rörelseförmåga. Slutligen, fördela vikten jämnt i ryggsäcken och försök att inte överbelasta den.

Hur packar jag en dagsryggsäck?

Några tips för att packa en dagsryggsäck är att använda kompressionssäckar för att minska utrymmet för dina tillhörigheter och att packa tyngre saker längst ner i ryggsäcken. Du bör också försöka fördela vikten jämnt i ryggsäcken och se till att du inte överbelastar den.

Hur stor ryggsäck behövs för dagsturer?

För kortare dagsturer kan en ryggsäck som rymmer mellan 10-20 liter räcka för några enstaka föremål. Planerar du en längre dagsvandring kan du behöva en modell som rymmer 20-30 liter. För mycket långa dagsturer kan du behöva en ännu större ryggsäck.

Sammanfattningsvis Om Ryggsäckar För Dagstur

En bra ryggsäck för dagsturer är en absolut väsentlig del av din vandringsutrustning och bör stå högst upp på din packlista inför kortare dagsturer. Letar du efter ett större alternativ rekommenderar vi att du kollar in vår guide till de bästa vandringsryggsäckarna.

Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 31

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.