4 Bästa Sittunderlag (2024): Bäst i Test

bästa sittunderlag bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Vill du uppgradera din utomhusupplevelse genom att hitta det bästa sittunderlaget för dina behov? Då har du kommit rätt! Den här guiden är utformad för att hjälpa dig att hitta det perfekta sittunderlaget för alla camping- och vandringsresor. Vi kommer att ge detaljerade recensioner om olika modellers egenskaper och fördelar så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilken som fungerar bäst för dig.

Du får veta mer om vikt, storlek, material, komfort och andra viktiga faktorer att tänka på när du köper ett sittunderlag. Vi kommer också att ge information om hur varje modell jämförs med andra för att du ska få en bättre förståelse för vilken typ som passar bäst för dina behov. Så gör dig redo att utforska världen av sittunderlag!

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Sittunderlagen Är:

 1. 1
  Bäst i Test Sittunderlag: Therm-a-Rest Lite Seat - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Sittunderlag: Urberg Insulated Seat Pad - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Uppvärmda Sittunderlag: Nordic Hawk Heat Seat - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Sittunderlag: Woolpower Sit Pad - Läs Recension

1. Therm-a-Rest Lite Seat

Bäst i Test Sittunderlag


Therm-a-Rest Lite Seat

Dimensioner:

41x33x3,8 cm

Vikt:

110 g

Smidigt Självupplåsande Sittunderlag Med Grym Isolering

Therm-a-Rest Lite Seat är en minimadrass på 3 oz som kan användas nästan var som helst. Vi brukar ta med den på dagsturer, längre vandringar,, till sportevenemang och den kan också användas som en klassisk sittdyna hemma i gungstolen. I princip kan du använda den när som helst när du inte har en torr, bekväm och varm plats att sitta på.

Den är självuppblåsande, men kan lätt blåsas upp med två andetag. Jag har haft min i fyra år nu och har tagit med den överallt och aldrig tänkt två gånger på vilket underlag jag lagt den på. Den är mycket hållbar och vi har aldrig haft några problem med den.

En sak som jag verkligen gillar med det här underlaget är att det inte bara är ett sittunderlag. Den kan även användas som stoppning i en ultralätt ramlös packning eller till och med som en extra campingkudde (under det vanliga liggunderlaget).

Den enda riktiga nackdelen med detta sittunderlag är att det är en dyrare modell i jämförelse med många budgetalternativ på marknaden, men dess otroliga funktionalitet och hållbarhet gör det till ett mycket attraktivt val. Om du däremot är på en begränsad budget finns det billigare alternativ som kanske passar dig bättre.

FÖRDELAR

 • Lätt och smidig att packa ner i ryggsäcken
 • Bekväm med bra isolering
 • Enkel att blåsa upp

NACKDELAR

 • Dyrare modell

2. Urberg Insulated Seat Pad

Näst Bäst i Test Sittunderlag


Urberg Insulated Seat Pad

Dimensioner:

42x31,5x5,5 cm

Vikt:

91 g

Smidigt Och Billigt Sittunderlag Som Fungerar Väl

Urberg Insulated Seat Pad är en bra lösning för dem som letar efter ett ultralätt, bekvämt och prisvärt sittunderlag. Med endast 91 g och en storlek på 42 x 31,5 x 5,5 cm kan den enkelt bäras eller förvaras var du än går och garantera din komfort när du sitter på kalla ytor.

Det självlåsande systemet gör uppblåsningen till en barnlek med bara två andetag som behövs för att nå full uppblåsning. Dess överlägsna isolering hjälper också till att hålla dig varm i alla miljöer, vilket gör den perfekt för campingresor, sportevenemang eller till och med för att bara sitta hemma!

Den största nackdelen med detta sittunderlag är att det är något svårare att blåsa upp jämfört med andra modeller som Little Seat ovan, men bekvämligheten och överkomligheten kompenserar för denna lilla brist.

Om du letar efter ett lättviktigt och bekvämt alternativ som inte kommer att slå sönder banken så är Urberg Insulated Seat Pad definitivt värt att kolla in. Dess isolering kommer att hålla dig varm även under vintern och dess kompakta storlek garanterar enkel bärbarhet och förvaring (den kan till och med få palts i fickan!). Rekommenderas starkt!

FÖRDELAR

 • Ultralätt och kompakt
 • Mycket prisvärt
 • Väldigt bekväm att sitta på

NACKDELAR

 • Lite svårare att blåsa upp än tex. Lite Seat ovan

3. Nordic Hawk Heat Seat

Bästa Uppvärmda Sittunderlag


Nordic Hawk Heat Seat

Dimensioner:

35x35x5 cm

Vikt:

240 g

Smidigt Uppvärmt Sittunderlag Perfekt För Jakt

Nordic Hawk Heat Seat är det perfekta sittunderlaget för dig som söker en värmande och bekväm lösning. Med en storlek på 35 x 35 x 5 cm och 240 g är den riktigt bra när det gäller att ge värme. Inte bara det, utan dess mjuka kudde garanterar maximal komfort under användningen.

Axelremmen gör det enkelt att transportera och förvara den, medan värmefunktionen eliminerar behovet av att bära skrymmande filtar eller andra föremål. Den största nackdelen med den här produkten är att den tar mycket plats, vilket gör den svår att få plats i väskor eller resväskor.

På det hela taget är Nordic Hawk Heat Seat ett idealiskt val för dem som ofta vistas i kalla områden, t.ex. på jaktresor eller vintercampingplatser. Med sin värmande funktion och bekväma dämpning behöver du aldrig oroa dig för att frysa igen!

FÖRDELAR

 • Uppvärmande funktion
 • Mjuk och bekväm dyna
 • Smidig att bära med sig tack vare axelrem

NACKDELAR

 • Tar mycket utrymme

4. Woolpower Sit Pad

Bästa Billiga Sittunderlag


Woolpower Sit Pad

Dimensioner:

38 x 30 cm

Vikt:

60 g

Simpelt Och Billigt Sittunderlag i Återvunnet Merinoull

Woolpower Sit Pad är ett utmärkt val för dig som letar efter ett billigt sittunderlag som också ger komfort och värme. Med sina mått på 38 cm x 30 cm och en vikt på endast 60 gram är den lätt nog att ta med dig vart du än går.

Sittunderlaget finns i flera storlekar, så du kan lätt hitta en version som passar dina behov. Dessutom gör användningen av återvunnen merinoull den mycket prisvärd samtidigt som den ger överlägsen isolering mot kalla och våta ytor i jämförelse med många andra sittunderlag.

Den största nackdelen med den här produkten är att den tar mer plats än uppblåsbara alternativ på grund av sitt fasta material. Dessutom hanterar den inte fukt eller vatten lika bra som andra alternativ.

Sammantaget är Woolpower Sit Pad ett bra budgetalternativ som erbjuder bra värme och komfort till ett överkomligt pris. Den är perfekt att ta med på campingresor eller utomhusaktiviteter där du behöver lite extra isolering mot kalla ytor!

FÖRDELAR

 • Finns i flera olika storlekar
 • Mycket prisvärd
 • Bekvämt och värmande

NACKDELAR

 • Tar lite större plats än uppblåsbara alternativ
 • Hanterar inte fukt och vatten lika väl som andra alternativ

Sittunderlag - Köptips

Vill du uppgradera din utomhusupplevelse med det perfekta sittunderlaget? Det finns flera faktorer som du bör ta hänsyn till innan du gör ett köp. Den här guiden hjälper dig att förstå vilka funktioner och egenskaper du ska leta efter, så att du kan hitta det bästa sittunderlaget för dina behov.

bästa sittunderlaget

Uppblåsbart Sittunderlag Eller Skumdyna?

De uppblåsbara sittunderlagen för camping är fyllda med luft, och deras fasthet kan justeras beroende på dina behov, vilket gör dem till det mest bekväma alternativet. 

De tenderar också att vara större än skumkuddarna, vilket ökar komforten, men gör dem mindre idealiska för längre sträckor eller tuffare terräng, eftersom de är svårare att bära med sig.

Det är här som de slutna cellskummets sittunderlag kommer in i bilden. Även om de i allmänhet är dyrare än de uppblåsbara campingkuddarna och inte är lika sköna att sitta på, är de lättare och mer hållbara. De fästs lättare på din ryggsäck och blir mindre betungande när du befinner dig i de situationer där det är absolut nödvändigt att hålla vikten på din utrustning i schack.

Vikt

När du väljer sittunderlag är det viktigt att leta efter alternativ som är lätta och lätttransporterade. På så sätt behöver du inte släpa runt på ett skrymmande föremål när du reser.

Leta efter modeller som är tillverkade av lätta material som nylon, polyester eller neopren som ger god isolering mot kalla ytor utan att kompromissa med komfort eller andningsförmåga. Dessutom finns det flera funktioner som du kan titta på för att se till att sittunderlaget är lätt att transportera:

Kompakt design: Leta efter modeller med hopfällbar design som gör det lätt att fälla ihop och packa undan när de inte används.

Bärhandtag eller rem: Många sittunderlag har ett handtag eller en rem så att du enkelt kan bära dem när du är ute och reser.

Storlek

Storleken på sittunderlaget kan göra stor skillnad när det gäller komfort. Du vill välja något som är tillräckligt stort för att du ska få plats, men inte så stort att det tar för mycket plats i din packning. Tänk på vilka aktiviteter du kommer att göra för att avgöra vilken storlek som passar dig.

sittunderlag vandring camping

Om du till exempel planerar att vandra eller campa mycket på långa sträckor bör du välja en större dyna som ger mer täckning. Om du å andra sidan bara letar efter något som ger extra dämpning under korta vandringar och dagsutflykter kan ett mindre alternativ vara ett bättre val.

Nackdelen med att välja ett större sittunderlag är däremot att denna kommer att väga mer - vilket kan vara en nackdel om du försöker att hålla vikten av din vandringsryggsäck nere under dina äventyr.

Material

När du väljer sittunderlag är det viktigt att leta efter material som ger god isolering mot kalla ytor utan att kompromissa med andningsförmåga eller hållbarhet. Material som nylon eller polyester är lätta men ändå hållbara och erbjuder en effektiv isoleringsbarriär mot kallare temperaturer.

Överväg dessutom att investera i en modell med ett extra vattentätt lager eller ytbeläggning för extra skydd mot vatten och andra vätskor. Du kanske också vill titta på modeller med reflekterande lager som kan hjälpa till att reflektera värme tillbaka samtidigt som de ger extra isolering.

Vattentät Design  

Alla sittunderlag som vi har valt ut i den här guiden är någorlunda vattentäta, och vi anser att det är en av de viktigaste egenskaperna att leta efter i ett sittunderlag. Du vet aldrig när elementen kommer att försöka förstöra din njutning när du tillbringar tid utomhus, och att ta bilder och ha ett säkert och torrt sittunderlag att sitta på är något som du säkert kommer att uppskatta.

Även om vi verkligen inte rekommenderar att du använder sittunderlagen direkt på vatten eller nedsänker dem i vattnet eftersom de inte är utformade för sådana extrema förhållanden, kommer allt mindre krävande att vara helt okej och du bör inte oroa dig för att skada ditt sittunderlag permanent efter den typen av scenario.

Bekvämlighet & Dämpning

När du letar efter ett sittunderlag är det viktigt att leta efter alternativ som ger både komfort och stöd. Leta efter modeller med mycket dämpning som anpassar sig till din kroppsform och ger en bekväm sittupplevelse. Se dessutom till att stoppningen är tillräckligt tjock för att ge en viss grad av ryggstöd.

sittunderlag i värme

Leta efter modeller som är tillverkade med skum med hög densitet för extra komfort och stöd. Memoryfoam är också ett alternativ eftersom det effektivt anpassar sig till kroppens konturer samtidigt som det ger utmärkt dämpning. Många modeller är utformade med kanaler eller utskärningar så att dynorna kan anpassa sig ännu bättre till användarens kropp.

R-värde & Isolering

R-värdet är en term som endast kännetecknar campingens skumkuddar och har inget att göra med de som är uppblåsbara. Det används för att mäta värmemotståndet hos ett material och låter dig i princip veta hur mycket av din kroppsvärme som går förlorad när dynan är i kontakt med en kallare yta.

Det betyder att ju högre R-värde, desto bättre isolering och därmed kommer den att hålla dig varm längre under kallare dagar på året. Eftersom vi talar om sittunderlag, som också måste vara bärbara i sin utformning, kommer deras R-värde aldrig att vara särskilt högt, men det är ändå något du bör vara uppmärksam på när du väljer rätt produkt för dig. 

Uppvärmt Sittunderlag

Vissa sittunderlag kommer även med inbyggd värmeteknologi som möjliggör det att värme upp hela dynan med hjälp av värmeslingor kopplade till ett batteri. Dessa alternativ kan vara mycket bra under vintern då det är särskilt kallt ute.

Etta uppvärmt sittunderlag kan också vara användbar om du lider av ryggsmärtor eller andra medicinska tillstånd som kräver värmebehandling, eftersom den ger lokal uppvärmning och hjälper till att lindra obehag eller smärta. Var noga med att läsa tillverkarens instruktioner och råd innan du använder en uppvärmd sittdyna. 

Vanliga Frågor Om Sittunderlag

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett sittunderlag, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av sittunderlag, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa sittunderlaget?

Det bästa sittunderlaget är enligt vårt test Therm-a-Rest Lite Seat, ett mycket bekvämt, hållbart och smidigt sittunderlag.

Vad kostar ett sittunderlag?

Priserna kan variera beroende på typ och märke. Vissa sittunderlag kan kosta så lite som 100 kronor, men i de flesta fallen kommer du att behöva betala runt 200-500 kronor för ett bra sittunderlag.

Vilken typ av material ska jag leta efter när jag köper ett sittunderlag?

Välj material som nylon eller polyester eftersom de ger god isolering mot kalla ytor utan att kompromissa med andningsförmåga eller hållbarhet. Överväg dessutom att köpa en modell med ett extra vattentätt lager eller ytbeläggning för extra skydd.

Hur kan jag försäkra mig om komfort och stöd när jag väljer sittunderlag?

Välj en modell med mycket dämpning som anpassar sig till din kroppsform, och se till att dynan är tillräckligt tjock för att ge ett visst stöd för ryggen. Leta efter modeller med skum med hög densitet för extra komfort och stöd, eller välj minnesskum som anpassar sig till kroppens konturer samtidigt som det ger utmärkt dämpning. Många modeller är också utformade med kanaler eller utskärningar så att dynorna kan anpassa sig ännu bättre till användarens kropp.

Finns det sittunderlag som är gjorda för olika aktiviteter?

Ja, det finns en mängd olika sittdynor som är utformade för olika aktiviteter. Vissa sittunderlag är till exempel utformade med en ergonomisk form och extra dämpning för att ge ökad komfort vid cykling. Andra har utskärningar för att minska trycket på känsliga områden när man sitter på marken, vilket gör dem perfekta för camping eller jakt. Vissa modeller har till och med remmar så att de enkelt kan bäras runt.

Vilka material är sittunderlag vanligtvis tillverkade av?

Sittunderlag är vanligtvis tillverkade av antingen skum, tyg eller en kombination av de två. Sittunderlag av skum är lätta och hållbara och lätta att rengöra och underhålla. Sittunderlag av tyg tenderar att vara mjukare och bekvämare, men ger kanske inte lika mycket stöd eller stabilitet som skumgummimodeller. Sittunderlagmed en hybriddesign kombinerar ofta de två materialen för att skapa en optimal balans mellan komfort och stabilitet.

Vilka är fördelarna med att använda ett sittunderlag?

Att använda ett sittunderlag kan ge många fördelar, bland annat:

 • Ökad komfort och ökat stöd när man sitter.
 • Förbättrad hållning som kan bidra till att minska ryggsmärta.
 • Förbättrad stabilitet och balans.
 • Minskad risk för skador vid halka eller fall.
 • Förbättrad isolering från kalla hårda ytor.
 • Bärbar, lättviktig konstruktion för enkel transport och förvaring.
 • Mångsidig användning i en rad olika miljöer som camping, jakt eller idrottsevenemang.

Sammanfattningsvis Om Sittunderlag

Ett sittunderlag är det perfekta verktyget att ha med sig när man är ute på äventyr och behöver någonstans att sitta. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 26

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.