5 Bästa Skidbox (2024): Bäst i Test

basta-skidbox-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: april 2023

Denna guide är ägnad åt skidentusiaster som är i färd med att välja den bästa skidboxen för sina behov.

Skidresor kan vara ett sant nöje, men att transportera utrustning säkert och effektivt är en utmaning som många står inför. Skidboxar är lösningen på detta problem, och erbjuder en säker och rymlig förvaring för skidor och annan vinterutrustning under transport. De förhindrar skador på både utrustning och bil, och gör det enklare att organisera lasten.

Med över 10 års erfarenhet av skidåkning och diverse resor till olika skidorter runt om i världen, har jag testat och utvärderat en rad olika skidboxar. Jag har även jämfört data och kundrecensioner för att kunna ge er den mest omfattande överblicken över de bästa skidboxarna på marknaden idag.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Skidboxarna Är:

 1. 1
  Thule Motion XT XL Motion: Bäst i Test Skidbox - Läs Recension 
 2. 2
  Thule Takbox Vector Alpine: Näst Bäst i Test Skidbox - Läs Recension
 3. 3
  Calix Takbox Aero Loader : Bästa Smala Skidbox - Läs Recension
 4. 4
  Twinny Load Takbox Universal 530: Bästa Billiga Skidbox - Läs Recension
 5. 5
  Thule Transportbox BackUp 900: Bästa Skidbox För Dragkrok - Läs Recension

1. Thule Motion XT XL Motion

Bäst i Test Skidbox


Thule-Motion-XT-XL-Motion

Storlek:

215x91.5 cm

Volym:

500 liter

Vikt:

23.5 kg

Maxlast:

75 kg

Mångsidig, Rymlig Och Lättanvänd Skidbox

Thule Motion XT XL Motion är en fröjd för ögat när det kommer till design och helt klart en av de bästa takboxarna vi testat. Dess smarta och lätta konstruktion gör att den smälter in sömlöst med de flesta moderna bilmodellerna, vilket ger en känsla av både funktionalitet och elegans. Från min egen erfarenhet, då jag har stött på en mängd olika skidboxar under mina resor, sticker denna modell ut som både stilren och praktisk.

Funktionalitet och Indikation
En av de mest framstående egenskaperna med denna skidbox är den tydliga indikationen som talar om när takboxen är säkert låst. Under min tid som skidentusiast har jag sett alltför många gånger hur folk kämpar med att försäkra sig om att deras skidbox är ordentligt stängd. Med Thule Motion XT XL Motion är denna oro borta tack vare denna enkla men geniala funktion.

Kapacitet och Rymd
Med en volym på 500 liter har Thule Motion XT XL Motion en otroligt generös lagringskapacitet. Den kan utan problem rymma skidor, pjäxor, hjälmar och annan utrustning. Jag har personligen använt denna skidbox under mina skidresor och varje gång blir jag imponerad över hur mycket jag kan packa i den utan att behöva kompromissa med utrymmet.

Hållbarhet och Kvalitet
Thule har alltid varit kända för sin höga kvalitet, och Motion XT XL Motion är inget undantag. Trots dess lättviktiga design på endast 23.5 kg, är dess konstruktion robust och hållbar. Efter år av användning under varierande väderförhållanden har min egen skidbox visat minimalt med tecken på slitage, vilket bekräftar produkten som ett premiumval.

FÖRDELAR

 • Rymlig storlek som får plats med mycket skidutrustning
 • Smart och lätt design
 • Tydlig indikation när takboxen är låst
 • Robust och hållbar konstruktion av hög kvalité

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Thule Takbox Vector Alpine

Näst Bäst i Test Skidbox


Thule-Takbox-Vector-Alpine

Storlek:

228x88.5 cm

Volym:

380 liter

Vikt:

30 kg

Maxlast:

75 kg

Snygg Skidbox i Sportig Design Av högsta Kvalité

Thule Takbox Vector Alpine framstår med en omisskännlig sportig design som verkligen drar ögat till sig. Till skillnad från tidigare skidboxar jag har granskat, såsom Thule Motion XT XL Motion, erbjuder denna modell en mer framstående och atletisk estetik. När man ser den på taket av en bil förstår man att detta är en skidbox för den som vill kombinera funktion med stil.

Funktionalitet och Användarvänlighet
Det jag särskilt uppskattar med Vector Alpine är den inbyggda belysningen och den fina klädseln på insidan av takboxen. Denna uppmärksamhet på detaljer skapar en känsla av lyx som ofta saknas i andra modeller. Separata låsnings- och öppningsfunktioner med tydlig indikation är lika imponerande här som i den tidigare nämnda Motion XT XL Motion, vilket ger användaren extra sinnesro.

Kapacitet och Extra Funktioner
Även om Vector Alpine kanske inte erbjuder samma volym som Motion XT XL Motion, kompenserar den med andra praktiska funktioner. En av de mest uppskattade egenskaperna är det smidiga takboxöverdraget, vilket erbjuder extra skydd när skidboxen förvaras. Under mina år av erfarenhet inom skidutrustning har jag sällan stött på en skidbox som levererar sådana tänkta genom extra tillbehör.

Hållbarhet och Vikt
Thule Takbox Vector Alpine är utan tvekan en robust konstruktion, vilket reflekteras i dess tyngre vikt jämfört med andra skidboxar. Trots detta, när jag har jämfört den med andra produkter som Motion XT XL Motion, har vikten för Vector Alpine ett pris i form av högre bensinförbrukning. Men för dem som söker kvalitet och är villiga att betala priset, är detta en toppklass skidbox som definitivt kommer att imponera.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med sportig design
 • Belysning och fin klädsel på insidan av takboxen
 • Separata låsnings- och öppningsfunktioner med tydlig indikation
 • Kommer även med ett smidigt takboxöverdrag för extra skydd när den förvaras

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Tyngre modell än många andra alternativ, drar mer bensin

3. Calix Takbox Aero Loader

Bästa Smala Skidbox


Calix-Takbox-Aero-Loader

Storlek:

225x81 cm

Volym:

425 liter

Vikt:

20 kg

Maxlast:

75 kg

Smart, Smal Och Funktionell Skidbox

Calix Takbox Aero Loader skiljer sig från mängden med sin unika droppformade design. Detta ger inte bara en längre räckvidd men också en mer aerodynamisk profil, vilket kan gynna bensinförbrukningen under längre resor. I jämförelse med tidigare skidboxar jag har diskuterat, som Thule Motion XT XL Motion och Thule Takbox Vector Alpine, erbjuder Aero Loader en smidigare profil som passar perfekt för dem som vill maximera utrymmet utan att offra för mycket takutrymme.

Funktionalitet och Tillgänglighet
Möjligheten att öppna och stänga skidboxen från båda sidor är en funktion jag ständigt söker efter i takboxar, och Calix Aero Loader levererar detta med bravur. Denna funktion, som jag även har uppskattat i tidigare modeller som Thule Takbox Vector Alpine, ger användarna enkel tillgång till sina skidor och utrustning oavsett parkeringsförhållanden eller situation.

Kapacitet och Design
Med en volym på 425 liter lyckas Calix Aero Loader balansera en smal design med tillräckligt utrymme för skidutrustning. Med tanke på dess smala form kan man bli förvånad över hur mycket den faktiskt kan rymma. I min erfarenhet med skidutrustning har denna skidbox visat att den kan hålla måttet mot sina bredare konkurrenter, både när det gäller utrymme och hållbarhet.

Orientering och Estetik
Det finns en liten inlärningskurva när det gäller att vänja sig vid boxens unika design. Vid första anblicken kan den verka vara åt fel håll, men efter några gånger att ha använt den, har jag funnit att detta är en mindre detalj. I jämförelse med andra skidboxar jag har recenserat, som Thule Motion XT XL Motion, är detta en smaksak som varje användare måste avgöra för sig själv.

FÖRDELAR

 • Mycket robust och hållbar design som klarar mycket slitage
 • Droppformad design som ger längre räckvidd
 • Enkel att öppna och stänga från båda sidor
 • Smalare design

NACKDELAR

 • Den ser ut att vara åt fel håll, tar lite tid att vänja sig

4. Twinny Load Takbox Universal 530

Bästa Billiga Skidbox


Twinny-Load-Takbox-Universal-530

Storlek:

201x90 cm

Volym:

530 liter

Vikt:

20 kg

Maxlast:

75 kg

Billig, Stor Och Lättanvänd Skidbox

En av de mest framträdande egenskaperna hos Twinny Load Takbox Universal 530 är utan tvekan dess prisvärdhet. Med tanke på dess överkomliga pris och den generösa volymen på 530 liter, erbjuder denna skidbox ett oslagbart värde. I mina tidigare granskningar av skidboxar som Thule Motion XT XL Motion och Calix Takbox Aero Loader, är det sällsynt att hitta en sådan balans mellan pris och kapacitet.

Montering och Hantering
Trots dess imponerande storlek, är Twinny Load Takbox Universal 530 förvånansvärt lätt att montera. Denna användarvänlighet är särskilt värdefull för dem som kanske inte har erfarenhet av att hantera större skidboxar. Även om jag har stött på många skidboxar genom åren, blir jag fortfarande positivt överraskad när jag stöter på en modell som är så okomplicerad att sätta upp.

Dimensioner och Passform
Även om Twinny Load Takbox Universal 530 erbjuder generöst med utrymme, är dess kortare design något att beakta för dem med längre skidor. Under mina tester med olika skidutrustning märkte jag att denna skidbox kanske inte rymmer de allra längsta skidorna, vilket är något att tänka på beroende på dina specifika behov.

Kvalitet och Långvarighet
Medan Twinny Load Takbox Universal 530 är ett prisvärt alternativ, är det viktigt att notera att dess byggkvalitet och hållbarhet inte nödvändigtvis matchar dyrare konkurrenter som jag har recenserat tidigare, såsom Thule Takbox Vector Alpine. För dem som prioriterar lång livslängd och hållbarhet, kan det vara värt att överväga andra alternativ. Men för dem som behöver en funktionell skidbox på en budget, kan detta vara det bästa valet.

FÖRDELAR

 • Extremt prisvärd
 • Stor och rymlig för all din packning
 • Lättmonterad trots sin storlek

NACKDELAR

 • Kortare modell som inte rymmer de längsta skidorna
 • Inte samma kvalité eller hållbarhet som dyrare konkurrenter

5. Thule Transportbox BackUp 900

Bästa Skidbox För Dragkrok


Thule-Transportbox-BackUp-900

Storlek:

147x70 cm

Volym:

420 liter

Vikt:

14 kg

Maxlast:

31 kg

Smart Skidbox För Montering Bakom Bilen På Dragkrok

När man tänker på skidboxar, är det oftast takboxar som först kommer i åtanke. Men Thule Transportbox BackUp 900 erbjuder en unik lösning för de som kanske inte har möjlighet att ha en traditionell takbox. Efter att ha experimenterat med olika takboxar under åren, finner jag denna bakmonterade variant särskilt intressant. Den öppnar upp för nytt utrymme utan att offra fordonets aerodynamik.

Åtkomst och Användbarhet
Tack vare dess placering på fordonets bakre del, erbjuder Thule BackUp 900 en enkel och lätt åtkomst till dina skidor och annan utrustning. Till skillnad från några av de tidigare skidboxarna jag har granskat, som Twinny Load Takbox Universal 530, ger denna design en rymlighet som är lätt att komma åt, vilket underlättar packningen inför och efter skidresor.

Montering och Kompatibilitet
Thule BackUp 900:s styrka ligger i dess enkla montering på en bakmonterad cykelhållare på dragkroken. Denna funktion gör den otroligt användarvänlig, särskilt för dem som kanske inte är vana vid att montera takboxar. I jämförelse med andra skidboxar som Calix Takbox Aero Loader, ger BackUp 900 en smidig upplevelse utan alltför mycket besvär.

Begränsningar och Design
Även om Thule BackUp 900 erbjuder en innovativ lösning, kommer den med vissa kompromisser. Den mest uppenbara begränsningen är att den inte rymmer längre föremål som skidor. Medan detta kanske inte är en deal-breaker för alla, är det något att tänka på beroende på ditt specifika behov. Trots detta, erbjuder dess unika design fortfarande en imponerande volym för sin storlek.

FÖRDELAR

 • Smidigt alternativ om du inte kan ha en klassisk takbox
 • Rymlig design som är lätt att komma åt
 • Enkel att montera direkt på en bakmonterad cykelhållare
 • Relativt prisvärt

NACKDELAR

 • Får inte plats med skidor eller andra långa föremål

Skidbox - Produktjämförelse

Produkt

Storlek

Volym

Vikt

Maxlast

215x91.5 cm

500 liter

23.5 kg

75 kg

228x88.5 cm

380 liter

30 kg

75 kg

225x81 cm

425 liter

20 kg

75 kg

201x90 cm

530 liter

20 kg

75 kg

147x70 cm

420 liter

14 kg

31 kg

Skidbox - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper dina X. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Storlek

När det kommer till att välja en skidbox är det avgörande att noga överväga dimensionerna. Skidboxens utrymme ska idealiskt kunna rymma all din vinterutrustning, vare sig det handlar om skidor, snowboards eller andra vintersportartiklar. Men det handlar inte bara om att säkerställa tillräckligt med utrymme.

Designen och formen på skidboxen spelar en central roll i hur effektivt och smidigt ditt fordon kan färdas på vägen. En skidbox som är för stor eller klumpig kan påverka bilens aerodynamik negativt, vilket i sin tur kan öka bränsleförbrukningen. Detta kan inte bara leda till högre kostnader på bensinstationen, men även påverka bilens prestanda under resans gång.

Från tidigare recensioner av skidboxar som Thule Motion XT XL Motion och Calix Takbox Aero Loader, är det uppenbart att en välutformad skidbox inte bara ger dig utrymme för din utrustning, utan även optimerar din körupplevelse. Välj därför en skidbox som harmonierar med din bil, både estetiskt och funktionellt.

Lastkapacitet

När du överväger att investera i en skidbox, bör du inte bara tänka på den utrustning du redan äger, utan även framtida inköp och eventuell annan packning. Skidorna kan vara huvudsyftet med ditt köp, men med tiden kan du hitta dig själv med önskan att lägga till en snowboard, pjäxor, hjälmar eller kanske till och med lite utrustning för en spontan vintercamping. 

Därför är det essentiellt att förstå skidboxens maximala lastkapacitet. Om du väljer en skidbox baserad på enbart dina nuvarande behov kan det leda till problem i framtiden.

Som nämnts tidigare vid recensionen av Twinny Load Takbox Universal 530, är det viktigt att välja en skidbox som har kapacitet för mer än bara dina skidor för att du ska kunna ha flexibilitet när du packar. En välvald skidbox ger inte bara säker förvaring för din utrustning men säkerställer också att du inte överbelastar den, vilket kan påverka dess livslängd och säkerheten på vägen.

packa-skidbox

Kompatibilitet Med Bilen

Ett av de mest grundläggande men ibland förbisedda stegen när man köper en skidbox är att se till att den faktiskt passar ditt fordon. Varje bilmodell har sina unika dimensioner och designegenskaper, och det gäller även takräckens konstruktion och placering.

Innan du förbinder dig till ett köp, är det nödvändigt att undersöka om skidboxen är kompatibel med just din bilmodell. Även om många skidboxar är designade för att vara universella, kan det finnas undantag beroende på bilens storlek, form och tillverkarens rekommendationer.

En skidbox som Thule Transportbox BackUp 900 kan vara idealisk för en bilmodell, medan den kanske inte är lämplig för en annan. Likaså kan vissa skidboxar kräva speciella typer av takräcken för optimal passform och säkerhet. Att ta sig tid att undersöka dessa detaljer innan köpet kan rädda dig från onödiga besvikelser och garantera en smidig och säker montering när äventyret kallar.

Öppning & Stängning

Att kunna enkelt och snabbt få åtkomst till dina skidor och annan utrustning är en nyckelkomponent i en bra skidbox. Därför är det viktigt att fundera över hur skidboxen öppnas. Skidboxar med dubbelriktad öppningsmekanism, det vill säga de som kan öppnas från båda sidorna, erbjuder en oslagbar flexibilitet.

Denna funktion kan vara särskilt värdefull när du parkerar på trånga platser eller i snötäckta områden där en av sidorna av bilen kanske inte är lättåtkomlig. Å andra sidan kan en skidbox som endast öppnas från en sida vara tillräcklig beroende på dina vanliga parkeringsförhållanden och personliga preferenser.

Om vi ser tillbaka på skidboxen Calix Takbox Aero Loader, erbjöd den möjligheten att öppna från båda sidorna, vilket verkligen förhöjer användarupplevelsen. Vid val av skidbox bör man alltid reflektera över sin dagliga rutin och de utmaningar man kan stöta på vid parkering, för att säkerställa en sömlös åtkomst varje gång.

Säkerhet

I en värld där säkerhet blivit alltmer centralt är det oumbärligt att din skidbox är utrustad med ett pålitligt låssystem. En robust låsning försäkrar att din dyrbara skidutrustning och andra tillhörigheter förblir skyddade, inte bara från potentiella tjuvar utan även från oväntade situationer som kan uppstå under körning. 

Många av de senaste skidboxarna har inte bara grundläggande lås, utan också centrala låsningssystem. Dessa system låter dig med en enda nyckel låsa upp alla punkter på boxen, vilket inte bara tillför ett ytterligare säkerhetslager, utan också en bekvämlighet för användaren.

När jag tidigare granskade Thule Takbox Vector Alpine, var jag särskilt imponerad av dess separata låsnings- och öppningsfunktioner som gav en påtaglig känsla av trygghet. Det är viktigt att tänka på detta aspekt av skidboxen för att garantera en orolig resa till och från skidbackarna.

Material

En skidbox är inte bara en förvaringslösning; den är en investering i skydd och säkerhet för din skidutrustning. Ett centralt aspekt av denna investering är materialet skidboxen är tillverkad av.

Högkvalitativa material erbjuder en dubbel fördel: de står emot de prövningar som kraftiga snöfall, isbildning och ständiga temperaturförändringar medför, samt håller formen och färgen intakt trots långvarig exponering för solens skadliga UV-strålar. 

Från min tidigare granskning av Calix Takbox Aero Loader, kan jag erinra mig att dess robusta konstruktion särskilt utmärkte sig i just dessa avseenden. När du väljer en skidbox, se till att prioritera sådana som kombinerar stil med substans, där materialkvaliteten garanterar en långvarig prestanda och estetik som håller genom årens lopp.

Montering

Att montera en skidbox bör inte kräva en ingenjörsexamen. Oavsett om du är ny på vintersportscenen eller en erfaren entusiast, är det viktigt att monteringsprocessen för din skidbox är smidig och bekymmersfri. Tänk dig en kylig vintermorgon när du förbereder dig för en dag i backarna – det sista du vill göra är att brottas med en komplicerad monteringsmekanism.

Utifrån min tidigare genomgång av Thule Transportbox BackUp 900, var jag imponerad av hur enkelt det var att fästa boxen, speciellt för en bakmonterad lösning.

Vanliga Frågor Om Skidbox

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en skidbox, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av skidboxar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa skidboxen?

Den bästa skidboxen är enligt vårt test Thule Motion XT XL Motion, en rymlig, enkelanvänd och effektiv skidbox för alla tillfällen.

Vad kostar en skidbox?

Priset för en skidbox kan variera från så lite som 4000 kronor upp mot 20000 kronor.

Hur påverkar en skidbox bilens körprestanda?

En välmonterad skidbox av god kvalitet bör inte påverka bilens körprestanda avsevärt. Dock kan en skidbox påverka bilens aerodynamik, vilket kan leda till en ökad bränsleförbrukning. Därför är det viktigt att välja en box med en design som kompletterar bilens form.

Kan jag förvara annan utrustning i min skidbox förutom skidor?

Absolut! Medan skidboxar primärt är utformade för skidor och snowboards, kan de även användas för att förvara andra föremål som stövlar, hjälmar och vinterkläder, så länge du inte överstiger den angivna maxlasten.

Hur Förvarar jag min skidbox när den inte används?

När skidboxen inte används är det bäst att förvara den på en torr och skyddad plats, som ett garage eller förråd. Vissa skidboxar kommer även med skyddsfodral eller överdrag för extra skydd.

Behöver jag köpa extra tillbehör för att installera min skidbox?

Medan många skidboxar levereras med allt du behöver för montering, kan vissa fordon kräva specifika takräcken eller monteringskit. Det är viktigt att dubbelkolla vad som ingår och vad som kan behövas köpas separat innan installation.

Sammanfattningsvis Om Skidbox

Om du ska iväg på skidsemester kan en skidbox vara den perfekta lösningen för att få med sig all utrustning. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.