5 Bästa Skotork (2024): Bäst i Test

bästa skotork bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Har du spenderat en lång dag utomhus i snö eller regn vet du säkert hur blöta dina kängor eller skor kan bli, och utan en skotork kan de hålla sig blöta länge. Behöver du använda dessa igen redan samma dag eller kanske dagen därpå är det viktigt att se till att de torkar helt och hållet. Det finns inte något värre än att stoppa ner foten i ett par blöta skor eller kängor.

Investerar du i en av de bästa skotorkarna på marknaden behöver du däremot inte oroa dig för blöta skor eller kängor någonsin igen. Det är ett fantastisk effektivt verktyg som använder sig av varm luft för att snabbt torka dina skor så att du kan använda de igen.

Vi har spenderat mycket tid utomhus, och har under många tillfällen slutat dagen med genomblöta skor, vilket har gett oss erfarenhet av att testa olika skotorkar. I denna guide tar vi en närmare titt på de bästa skotorkarna, med en detaljerad recension kring varje produkt så att du kan hålla dina fötter torra i framtiden.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Skotorkarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Skotork: Alpenheat Dry4 Skotork - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Skotork För Pjäxor & Kängor: Drysure Extereme - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Multiskotork: ADAX Skotork - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Skotork Med UV-ljus: Therm-Ic Uv Varmer - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Skotork: Husqvarna Skotork - Läs Recension

1. Alpenheat Dry4 Skotork

Bäst i Test Skotork


ALPENHEAT Dry4 skotork

Kapacitet:

4 st skor/handskar/etc

Strömkälla:

Elkabel

Effekt:

220 W

Skotork Med Kraftfull Funktionalitet Och Kapacitet

Bäst i test hamnar Alpenheat Dry4 Skotork, mycket tack vare dess kraftfulla, effektiva och smidiga användning. Rent funktionsmässigt finns det inget annat alternativ på marknaden som vi testat som ens kommer i närheten, så letar du efter det bästa möjliga alternativet går det inte att gå fel med denna kraftfulla skotork.

Hela modulen kommer i en snygg design som är relativt kompakt trots att den har kapacitet för att torka upp till 4 olika skor eller handskar. Detta är perfekt för dig som är på skidsemester eller liknande med flera i ditt sällskap, då det ger er möjligheten att torka flera par skor samtidigt.

Värmemässigt är den också i toppklass, där du enkelt kan ställa in den exakta temperaturen du vill på framsidan av apparaten. Det går även att välja en mycket låg temperatur vilket är skonsamt mot skorna och kläderna (särskilt om du har ett par skor eller kängor i lädermaterial). Det är inte många andra skotorkar som är lika effektiva, särskilt inte utan att använda särskilt mycket värme.

Utöver detta kommer den också med en smidig 3 timmars timer, vilket gör det möjligt att lämna den obevakad utan att oroa sig för att något illa skulle hända. Allt som allt är det en svårslagen modell som har all funktionalitet och kapacitet du kan förvänta dig av en riktigt bra skotork.

Dessvärre kommer all denna funktionalitet och effektivitet till ett högre pris än majoriteten av andra modeller på marknaden, men värdesätter du kvalitet och hållbarhet är det i vår mening helt klart den extra peng som du behöver spendera.

FÖRDELAR

 • Precis temperaturkontroll
 • 3 timmars timer
 • Skonsam mot alla skor (även läder)

NACKDELAR

 • Dyr modell

2. Drysure Extereme

Bästa Skotork För Pjäxor & Kängor


Drysure Extreme

Kapacitet:

2 st skor/handskar/etc

Strömkälla:

Ingen

Effekt:

-

Portabel Skotork Som Inte Kräver Värme Eller Elektricitet

Drysures nyaste skotorks-modell är väldigt annorlunda från de mer traditonella maskinerna vi är vana vid när vi tänker på en skotork. Drysure Extreme fungerar nämligen väldigt annorlunda, framför allt då denna lösning inte förlitar sig på varken luftflöde elelr värme för att torka ut dina kängor eller pjäxor.

istället utnyttjar denna modell återanvändbara silica gelkulor, vilket absorberar fukt istället för att värma upp området. Detta är en perfekt lösning i de fall då dina kängor inte är genomvåta utan snarare fuktiga, då det inte kräver varken strölm eller batterier.

Enligt tillverkarna är denna lösning 12 gånger mer effektiv än klassiska skotorkar, men detta påstående är vi väldigt skeptiska till efter att ha testat alternativet några gånger. Det fungerar bra, men det är inte i närheten så effektivt som de påstår.

Med det sagt är det ett mycket smidigt, kompaklt och portabelt alternativ som är enkelt att packa med sig när man ska iväg på en skidsemester, jakt eller liknande. Att de inte kräver ström innebär oickså att du kan använda de i princip vart som helst - kanske i toppstugan under lunchpausen.

Formen på dessa är också speciellt anpassade för just större kängor och pjäxor, och kan då absorbera fukt genom hela dess insida, något osm många traditionella skotorkar kan ha svårigheter med.

Sammanfattningsvis är det ett mycket intressant alternativ till traditionella skotorkar, och är som sagt perfekta för användning när man åker skidor eller liknande. Dess låga pris gör det också till ett attraktivt val för många med en mindre budget. Med det sagt är den inte lika effektiv (de tar längre tid att torka) än många av de elektriska lösningarna på marknaden som Alpenheats Dry4 ovan.

FÖRDELAR

 • Kräver ingen elektricitet
 • Perfekt passform för pjäxor och kängor
 • Skonsam mot alla skor (även läder)

NACKDELAR

 • Inte lika snabbtorkande som elektriska alternativ

3. ADAX Skotork

Bästa Multiskotork


ADAX Skotork

Kapacitet:

2 st skor/handskar/etc

Strömkälla:

Elkabel

Effekt:

290 W

Klassisk Skotork Med Kapacitet För Två Par Skor Eller Kängor

ADAX skotork är både utseendemässigt och funktionsmässigt det alternativet vi kanske föreställer oss när vi tänker på äldre modeller av klassiska skotorkar. med det sagt är den långt ifrån ineffektiv, utan fungerar alldels utmärkt för enklare behov.

Den har en enkel, "utan krusiduller" design med 4 separata slangar för att torka upp till 2 par skor eller stövlar samtidigt. Detta gör den perfekt för dem som vill ha en klassisk skotork som fungerar bra och inte tar för mycket plats.

Det är däremot en väggmonterad modell, och designen är som sagt lite äldre, så letar du efter ett alternativ med en diskret och modern design är detta helt klart inte rätt val för dig. Men är utseendet av mindre vikt för dig finsn det inte något mer prisvärt alternativ än detta.

Den har överhettningsskydd och en praktisk timer på 3 timmar som gör att du kan ställ in en torkcykel beroende på hur länge skorna eller stövlarna ska vara torra. Det här är ett perfekt val för dem med enkla behov men som vill ha en skotork av hög kvalitet som håller länge. Dess överkomliga pris gör den också till ett attraktivt alternativ för många med en budget. Med det sagt finns det effektivare alternativ där ute om du är villig att spendera mer, såsom Alpenheats Dry4 ovan.

FÖRDELAR

 • Överhettningsskydd
 • 3 timmars timer
 • 4 st torkslangar

NACKDELAR

 • Inte den snyggaste designen

4. Therm-Ic UV Varmer

Bästa Skotork Med UV-ljus


Therm-Ic-Uv-Varmer

Kapacitet:

2 st skor/handskar/etc

Strömkälla:

USB

Effekt:

220 W

UV Skotork För Kraftfull Borttagning av Bakterier Och Lukt

Therm-Ic Uv Heater är en skotork som använder UV-ljusteknik för att döda bakterier i dina skor och stövlar, vilket minskar risken för att en obehaglig lukt ska byggas upp efter mycket användning (vilket det tenderar att göra med våta skor eller kängor). Detta gör den till ett utmärkt val för dem som vill hålla sina skor rena och hygieniska.

Men dess effektivitet slutar inte där. Den har också ett kraftfullt luftflöde som snabbt torkar upp dina skor eller stövlar, vilket påskyndar torkningsprocessen avsevärt i jämfört med vissa andra alternativ.

Dessvärre har du inte samma möjlighet att själv bestämma värmen och luftflödet, vilket gör de lite mindre skonsamma för vissa speciella typer av skor och material. Att de däremot använder sig av UV-ljus primärt gör de något mindre skonsamma däremot.

Storleksmässigt är de också väldigt kompakta och enkla att ta med sig när du är ute och reser, och får enkelt plats även i mindre ryggsäckar. Ett problem som vi upptäckte var däremot att det kan lukta lite när de väl är igång, så det kanske inte är ett alternativ vi rekommenderar att du har på i samma rum som du sover (om du nu vill slippa den lukten. Efter användning återstår det däremot ingen lukt alls tack vare UV-strålarna.

Allt som allt är det en smidig och prisvärd skotorkare som passar bra i många olika situationer, även de den saknar viss funktionalitet som kommer med lite mer tekniska lösningar.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • UV-ljus för effektiv borttagning av bakterier och lukt
 • Smidig att transportera

NACKDELAR

 • Luktar lite när den används

5. Husqvarna Skotork

Bästa Billiga Skotork


Skotork Husqvarna

Kapacitet:

2 st skor/handskar/etc

Strömkälla:

USB

Effekt:

230 W

Smidig Och Kompakt Skovärmare Som Enkelt Kan Tas Med På Resor

Är du ute efter en skotork som är liten, enkel och framför allt billig är Husqvarnas alternativ helt klart för dig. Här får du exakt vad du behöver, men inte mycket mer än så. Designen är mycket enkel och består enbart av två värmepinnar som du sedan kopplar direkt in till ett eluttag för att värma upp skorna.

Den utnyttjar därför inte luft särskilt mycket, vilket gör den något midnre effektiv än många andra alternativ på marknaden, men dess kompakta storlek gör de enkal att transportera och använda. De tenderar också att vara relativt skonsamma mot de flest typer av skor, vilket gör dem till ett bra allround val för dem som vill kunna använda de under varierade förhållanden.

Letar efter något som torkar snabbt och mer effektivt finns det andra alternativ på marknaden som är mycket bättre lämpade för denna uppgift. Alpenheats Dry4 använder till exempel luftcirkulation för att torka dina skor snabbt och effektivt utan alltför stora skador, även när de används regelbundet över tid. Så om du letar efter en skotork som är effektiv för att torka dina skor eller stövlar på kortast möjliga tid, rekommenderar vi att du väljer en av dessa istället för Husqvarnas skotork. Men om budgeten är stram är det fortfarande ett prisvärt alternativ värt att överväga.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Kompakt och smidig att transportera
 • Skonsam mot skorna

NACKDELAR

 • Inte lika effektiv som vissa mer premiumalternativ

Skotork - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Strömkälla

Effekt

1395 kr

4 st

Elkabel

220 W

395 kr

2 st

Ingen

-

358 kr

4 st

Elkabel

290 W

 395 kr

2 st

USB

220 W

279 kr

2 st

Elkabel

230 W

Vad Exakt Är En Skotork?

En skotork, även kallad skovärmare, är en liten elektrisk apparat som använder varm luft för att snabbt och effektivt torka dina skor, kängor eller stövlar. Detta gör att du kan bära ditt favoritpar utan att behöva lida av kalla, våta, obekväma fötter. Samtidigt är skotorken en ett bra verktyg för att förhindra att mögel växer i dina skor, vilket kan orsaka ett antal obehagliga hälsoproblem (och framför allt dålig lukt).

torka skor blota smart

En skotork kan faktiskt även användas på andra typer av kläder och plagg som är våta, då de som sagt enbart använder sig av varm luft för att torka skorna eller kläderna.

Vem Behöver En Skotork?

Oavsett om du gillar att åka skidor, vandra, eller kanske cykla, är det oundvikligt att hamna i dåligt väder vid något tillfälle. Detta kan snabbt resultera i våta och kalla skor, vilket är både obekvämt och ineffektivt.

Är du någon som spenderar mycket tid utomhus, särskilt i kallare och våtare klimat, är det därför viktigt att hålla fötterna så torra och varma som möjligt.

Att torka dina skor kan även förlänga dess livslängd markant, vilket betyder att du slipper köpa nya skor eller kängor - något som sparar både tid och pengar i det långa loppet.


Skotork - Köptips

Det finns många olika typer och märken av skotorkare på marknaden, vilket gör det viktigt att noga överväga dina behov innan du gör ett köp. Några faktorer att ta hänsyn till är storlek, värmenivåer och annan funktionalitet. Här tar vi en närmare titt på några av dessa.

Värmenivå

Det viktigaste att tänka på innan du köper en skotork är hur varm denna kan bli, samt om det besitter olika värmenivåer som du kan reglera utifrån dina behov.

Alla skotorkar besitter inte samma värmeförmåga, och att titta närmare på just hur varm en viss modell kan bli ger dig ofta en bra indikation över dess styrka och effektivitet. Ju varmare luft som cirkulerar i skorna, ju snabbare kommer de rimligtvis att torka.

Vissa modeller kommer även med justerbara värmenivåer, vilket gör de mer flexibla och bättre för vissa typer av material och tyger som kräver speciella temperaturnivåer.

Vissa modeller använder sig enbart av lägre temperaturnivåer, vilket rimligtvis behöver mer tid för att torka dina skor, vare sig det handlar om vandringsskor, vandringskängor, pjäxor m.m. Med det sagt tenderar dessa modeller att vara säkrare än de som enbart producerar varmare temperaturer.

Torktid

Som vi nämnde ovanför kommer en viss skotorks värmenivå till stor del att diktera hur snabbt den kan torka dina skor.

Om du behöver få dina skor och stövlar torra på så kort tid som möjligt måste du kontrollera torktiden för din valda modell av skotorkare. Vissa enheter kan få plagg torra på mindre än en timme medan andra tar hela natten för att se till att dina skor är helt torra.

skotorkare bra

Om torktiden är viktigt för dig och din familj, välj en skotork som torkar snabbt och effektivt. Om säker torkning och hållbarhet för dina stövlar är ditt främsta bekymmer och du inte har något emot att vänta längre på att dina skor ska bli helt torra, rekommenderar vi att du skaffar en stöveltork som torkar långsamt och skonsamt, vanligtvis över natten.

Kapacitet

Beroende på dina behov kan du välja en modell som kan torka flera föremål samtidigt, t.ex. fuktiga stövlar, handskar, hjälmar och andra redskap. Detta är särskilt viktigt för familjer med flera medlemmar som alla har stövlar eller skor som behöver torkas efter en dag utomhus.

Vissa skotorkare är större och har extra rör som gör det möjligt att torka upp till fyra separata plagg eller två par stövlar samtidigt, vilket sparar tid och energi.

Vattenreservoar

När det är möjligt är det bäst att välja en modell som har en egen droppbricka, eftersom detta är särskilt användbart för att torka skor och kängor som är riktigt blöta. Detta skyddar inte bara dina golv och ytor från vattenskador, utan förhindrar också att en vattenpöl samlas runt enheten, vilket kan vara farligt för dem som passerar förbi under torkningen.

Om dina skor normalt sett inte blir genomblöta utan snarare fuktiga är denna funktion naturligtvis inte ett måste.

Storlek

Storleken av skotorken kommer till stor del att dikteras av dess effektivitet och kapacitet. Är dess storlek inte ett problem för dig kan det vara bra att gå för en mer effektiv modell, vilket kommer resultera i bättre kapacitet och snabbare torktid.

Har du begränsat med utrymme, eller om du föredrar en mindre mer diskret skotork är det självklart värdefullt att köpa en modell som är mindre till storleken.

Säkerhetstips För Användning Av En Skotork

 • En skotork är en uppvärmningsanordning och därför måste du följa vissa försiktighetsåtgärder.
 • Förvara inte skotorkaren i närheten av en eldstad.
 • Torka inte skor som är blötlagda i vatten. Låt överflödigt vatten rinna av innan du ställer skorna på skotorken.
 • Luftkamrarna måste rengöras regelbundet för att undvika att luftflödet hindras.
 • Knyt upp och knyt skosnörena innan du torkar dem, eftersom de kan råka blåsa in i skotorkaren.
 • Använd alltid skotorken först i en optimal temperatur för att se om den överhettas.

Vanliga Frågor Om Skotorkar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en skotork, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av skotorkar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa skotorken?

Den bästa skotorken är enligt vårt test Alpenheat Dry4 Skotork, en mycket effektiv och prisvärd modell som enkelt torkar skorna.

Vad kostar en skotork?

En skotork behöver inte kosta mycket mer än cirka 500 kronor. Det finns däremot budgetmodeller som är något billigare, samt premiummodeller som är dyrare.

Hur länge kan jag låta en skotork stå på?

De flesta skotorkar har en timer med automatisk avstängning. Hur länge en skotork fungerar kan variera, och vissa skotorkar kan fungera så länge som 24 timmar. Det kan ta sex till tolv timmar att torka alltför blöta skor medan fuktiga skor kan torkas på tre timmar.

Är skotorkare dåliga för skon?

Nej, dessa skotorkar är skovänliga och lämpar sig för alla skotyper. Den använder minimal värme för att torka skon och tar bort bakterier, mögel och lukt.

Kan man torka strumpor på en skotork?

Med de flesta skotorkarna kan du definitivt torka dina strumpor, liksom andra plagg som handskar, hjälmar, hattar med mera. Det är dock alltid bäst att kontrollera användarhandboken för din stöveltork i förväg, bara för att vara säker.

Är skotorkar dåliga för läderskor?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga, eftersom effekterna av att använda en skotork på läderskor kan variera beroende på skornas märke och kvalitet samt på torkprodukten. Fel stöveltorkare kan leda till att lädret spricker och blir sprött med tiden. Men om du använder rätt typ av skotork kan du faktiskt förlänga skornas livslängd genom att hjälpa till att förhindra att mögel och mjöldagg bildas. 

Sammanfattningsvis Om Skotorkar

En skotork kan vara ett fantastiskt verktyg att ha för att snabbt , enkelt och effektivt kunna torka dina skor, kängor eller liknande om de är fuktiga eller blöta .Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.