• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 4 Bästa Slaktknivset (2024): Bäst i Test

4 Bästa Slaktknivset (2024): Bäst i Test

bästa slaktknivset bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: april 2023

Den kanske viktigaste uppgiften för slaktknivar är att förpacka och bearbeta viltet på fältet. För detta behöver jägaren en kniv som skär och håller skärpan, oavsett vad du behöver göra. Men den måste också hålla för uppgifter som att klyva ved och skära rep.

En smart lösning är att ha med sig ett slaktknivkit, vilket ofta innehåller 2-4 olika typer av slaktknivar som är ämnade att fungera olika bra i olika situationer.

I denna guide kommer vi att ta oss en närmare titt på de bästa slaktknivpaketen du kan göra, för att enkelt och smidigt ha tillgång till alla typer av slaktknivar du behöver.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Slaktknivseten Är:

 1. 1
  Bäst i Test Slaktknivset: Pumori Slaktset - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Slaktknivset: Morakniv Slaktknivset - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Slaktknivset: Øyo Hunting Knives - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Slaktknivset Med Knivmapp: Bursletto Butcher Knife Set - Läs Recension

1. Pumori Slaktset

Bäst i Test Slaktknivset


Pumori Slaktset

Innehåller:

Flåkniv, styckkniv, filékniv, skärpstål

Bladlängd:

6-16 cm

Mångsidig Och Prisvärt Set Av Slaktknivar

Pumori Slaktset är ett prisvärt slaktknivset som består av fyra olika knivar: en flåkniv, en styckkniv, en filékniv och ett skärpstål. Med bladlängder som varierar mellan 6-16 cm, kan detta set användas för en mängd olika uppgifter under jakten eller vid slakt.

En stor fördel med Pumori Slaktset är det smidiga styckbältet som följer med, vilket gör det enkelt att bära med sig knivarna på språng. Detta gör det lätt för användare att ha alla sina knivar till hands när de behövs under jakten.

Utöver det praktiska styckbältet har knivarna i detta set också bra prestanda. De är enkla att använda och levererar effektiv skärpa. Prisvärdheten i detta set gör det också till en utmärkt investering för de som vill ha en uppsättning kvalitetsknivar utan att behöva betala för mycket.

Trots detta finns det en nackdel att ta hänsyn till. Handtagen på knivarna är inte av högsta kvalitet, vilket kan göra dem mindre ergonomiska och göra det svårt att hålla fast kniven ordentligt under längre användning.

Sammanfattningsvis är Pumori Slaktset ett mångsidigt och prisvärt set av slaktknivar som passar bra för användare som vill ha bra prestanda utan att spendera för mycket. Med en smidig och praktisk design är detta set lätt att bära med sig under jakten. Även om handtagen på knivarna inte är de mest ergonomiska eller bästa på marknaden, är detta set fortfarande en utmärkt investering för de som söker efter kvalitetsknivar till ett bra pris.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt slaktknivset
 • Smidigt styckbälte för att förvara knivarna under språng
 • Enkelanvända knivar med bra prestanda

NACKDELAR

 • Inte det bästa handtaget, varken bra grepp eller ergonomiskt

2. Morakniv Slaktknivset

Näst Bäst i Test Slaktknivset


Morakniv Jaktknivset

Innehåller:

Flåkniv, styckkniv, skärpstål

Bladlängd:

13.2 & 14.5 cm

Robust Slaktknivset i Högkvalitativt Och Hållbart Material

Morakniv Jaktknivset är ett högkvalitativt slaktknivset som består av en flåkniv, en styckkniv och ett skärpstål. Knivarna har en bladlängd på 13,2 och 14,5 cm vilket gör dem perfekta för att hantera både mindre och större djur.

En stor fördel med detta slaktknivset är dess högkvalitativa konstruktion och materialval, vilket ger knivarna en utmärkt hållbarhet och prestanda. Både flåkniven och styckkniven skär väldigt bra och ger användaren ett effektivt verktyg under jakten.

En annan fördel är den praktiska och sticksäkra förpackningen som följer med. Detta gör det enkelt att förvara och transportera knivarna utan att oroa sig för skador på knivarna eller användaren.

Morakniv Jaktknivset har också ergonomiskt utformade handtag med bra grepp vilket gör det lätt att arbeta med knivarna under längre perioder.

Trots alla fördelar kan det högre priset på detta slaktknivset vara en nackdel för vissa användare. Men för de som söker högkvalitativa och hållbara slaktknivar som ger utmärkt prestanda, är detta slaktknivset ett utmärkt alternativ.

Sammanfattningsvis är Morakniv Jaktknivset ett robust slaktknivset tillverkat av högkvalitativt och hållbart material. Det ger användaren utmärkt prestanda och hållbarhet och är ett bra val för de som söker högkvalitativa och pålitliga slaktknivar.

FÖRDELAR

 • Både knivarna skär väldigt bra, och har en bra bladlängd
 • Högkvalitativ konstruktion med bra hållbarhet
 • Kommer med en praktisk och sticksäker förpackning
 • Båda knivarna är ergonomiskt utformade med bra grepp

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

3. Øyo Hunting Knives

Bästa Billiga Slaktknivset


Øyo Hunting Knives

Innehåller:

Flåkniv, styckkniv, urbeningskniv, buköppnignskniv

Bladlängd:

4-14 cm

Smidigt Och Prisvärt Kit Med Fyra Olika Slaktknivar

Øyo Hunting Knives är ett prisvärt slaktknivset som innehåller fyra olika knivar: en flåkniv, en styckkniv, en urbeningskniv och en buköppningskniv. Knivarna har en bladlängd som varierar mellan 4-14 cm, vilket gör detta set multifunktionellt och användbart för många olika situationer under jakten.

En stor fördel med detta slaktknivset är dess bra konstruktion och slitstyrka. Det ger användaren utmärkt prestanda under jakten. Setet innehåller också en smidig knivmapp som gör det enkelt att förvara och transportera knivarna.

Trots alla fördelar finns det också nackdelar att ta hänsyn till. Setet kommer inte med en skärpstål för att hålla bladet vasst, vilket kan vara en utmaning för användare som behöver hålla knivarna vassa. Greppet på handtaget är inte det bästa och kan göra det svårt att använda knivarna under längre perioder.

Sammanfattningsvis är Øyo Hunting Knives ett smidigt och prisvärt set av slaktknivar som passar utmärkt för de som söker bra prestanda utan att betala för mycket. Det är ett multifunktionellt set som passar för många olika situationer under jakten. Trots nackdelarna med avsaknad av skärpstål och handtagsgrepp, ger detta set användaren valuta för pengarna.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt alternativ med fyra olika knivar
 • Multifunktionell användning i många situationer
 • Bra konstruktion och slitstyrka
 • Kommer med smidig knivmapp för att förvara knivarna

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Kommer inte med skärspstål för att hålla bladet vasst
 • Greppet på handtaget är inte det bästa

4. Bursletto Butcher Knife Set

Bästa Slaktknivset Med Knivmapp:


Bursletto Butcher Knife Set

Innehåller:

Flåkniv, styckkniv, buköppnignskniv

Bladlängd:

7-12 cm

Lättanvänt Och Användbart Slaktkit

Bursletto Butcher Knife Set är ett högkvalitativt slaktknivset som består av en flåkniv, en styckkniv och en buköppningskniv. Knivarna har en bladlängd på mellan 7-12 cm, vilket gör dem lite kortare än andra alternativ på marknaden.

En stor fördel med detta slaktknivset är dess högkvalitativa konstruktion och materialval, vilket ger knivarna en utmärkt hållbarhet och prestanda. Både flåkniven och styckkniven har ergonomiskt utformade handtag med bra greppstyrka, vilket gör dem enkla att använda under längre perioder.

En annan fördel med Bursletto Butcher Knife Set är den hållbara och praktiska knivmappen som följer med. Detta gör det enkelt att förvara och transportera knivarna under jakten, och knivarna hålls på plats även under rörelse.

Trots fördelarna kan den kortare bladlängden vara en nackdel för vissa användare, och det högre priset kan vara en faktor att överväga för dem som söker efter ett billigare alternativ.

Sammanfattningsvis är Bursletto Butcher Knife Set ett högkvalitativt och användbart slaktkit med bra prestanda och hållbarhet. Det är lättanvänt och ergonomiskt utformat för enkel hantering, och knivmappen gör det enkelt att förvara och transportera knivarna på ett säkert sätt. Trots nackdelarna med kortare bladlängd och högre pris är detta set fortfarande ett utmärkt val för de som söker högkvalitativa och praktiska slaktknivar med knivmapp.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med bra hållbarhet
 • Ergonomiska handtag med bra greppstyrka
 • Hållbart och stor knivmapp för enkel förvaring ute i fältet
 • Knivarna hålls på plats bra, även under rörelse

NACKDELAR

 • Kortare bladlängd än andra alternativ
 • Lite dyrare alternativ

Slaktknivset - Köpguide

Före köp av ett slaktknivset finns det flera faktorer att överväga för att säkerställa att du väljer rätt kit för dina behov. Det är viktigt att tänka på följande faktorer innan du köper ett slaktknivset.

Användningsområde

När man väljer ett slaktknivset är det viktigt att tänka på vilken typ av jakt man planerar att använda kniven för och vilken typ av uppgifter som behöver utföras under jakten. Knivar kan vara utformade för att utföra olika uppgifter beroende på dess form, storlek och bladutformning. Här är några faktorer att tänka på när det gäller användningen av en slaktkniv:

 1. Flå och styckning: Om du planerar att flå och stycka djur är det viktigt att välja en kniv med en spetsig knivspets och en böjd egg. Detta gör att kniven kan skära genom skinnet och nudda djurets kött utan att skada inälvorna. En böjd egg kan också vara användbar när du skär bort muskler från benen.
 2. Hantera kött: Om du planerar att hantera kött är det viktigt att välja en kniv med ett rakare blad, som är lättare att styra när du skär genom muskler och senor. En tunn och skarp klinga är också viktig för att göra precisionsskärning när du skär köttet.
 3. Övriga uppgifter: Det kan också vara användbart att välja en kniv som kan utföra andra uppgifter som sågning av ben eller bryning av yxor och andra verktyg. Om du planerar att använda kniven för flera olika uppgifter kan det vara fördelaktigt att välja en allroundkniv som kan utföra flera olika uppgifter.
 4. Antal knivar: Beroende på din jaktstil och behoven kan det också vara fördelaktigt att ha flera knivar för att utföra olika uppgifter. Till exempel kan en mindre kniv vara lämplig för detaljerade uppgifter medan en större kniv kan vara bättre för grövre arbete.
slaktknivset bästa bra

Typer Av Slaktknivar

Att slakta vilt kan kräva olika slaktknivar, beroende på vad det är du ska göra. Här är de tre vanligaste typerna av slaktknivar och när vardera används.

Urbeningskniv

En urbeningskniv är en typ av kökskniv med ett smalt, böjt blad som används för att ta bort ben från kött och fjädrar från fjäderfä. Den används ofta inom slaktning och styckning av kött, men också inom matlagning för att avlägsna ben och skära runt ben och brosk i kött.

Bladet på en urbeningskniv är vanligtvis tunnare och mer flexibelt än på andra typer av köksknivar, vilket gör det enklare att navigera runt ben och få till exakta skär.

Styckkniv

En styckkniv är en stor kniv med ett långt blad som är utformat för att skära stora köttstycken i mindre bitar eller portioner. Bladet är vanligtvis brett, något böjt och har en skarp kant.

Styckknivar används främst för att stycka stora köttstycken som nötkött, gris eller lamm. Kniven gör det möjligt att skära genom ben och senor för att få önskad köttbit. Den kan också användas för att skära bort fett och trimma köttet.

Styckknivar finns i olika storlekar, men de är vanligtvis större än andra knivar i köket och kräver därför mer kraft och teknik för att användas på rätt sätt.

Flåkniv

En flåkniv är en typ av kniv som används för att flå eller ta bort huden från en färskt dödad djurkropp, såsom en hjort eller ett får. Kniven har vanligtvis ett böjt blad som är tunnt och vasst för att skära lätt genom huden och fettlagret under den utan att skada köttet.

Flåknivar kan variera i storlek och form beroende på användningsområdet, men har vanligtvis en rak eller böjd egg och en bekväm handtag för att ge användaren en stadig och säker grepp.

Flåknivar används oftast av jägare, slaktare eller andra yrkesverksamma inom köttindustrin, men kan också användas av hobbyister för att bearbeta kött från jakt eller fiske.

Bladmaterial

Bladmaterial är en viktig faktor att tänka på när du väljer ett slaktknivset eftersom det kommer att påverka prestanda och hållbarhet. Här är några vanliga bladmaterial som används i slaktknivar:

 1. Rostfritt stål: Rostfritt stål är ett populärt val eftersom det är motståndskraftigt mot korrosion och är lätt att underhålla. Bladet kräver vanligtvis inte mycket underhåll och kan vara lätt att slipa om det blir slött. Rostfritt stålblad är också relativt billigt.
 2. Kolstål: Kolstål är ett annat vanligt bladmaterial som används i slaktknivar. Det är mycket skarpt och behåller skärpan bra, men det kan också rosta och kräver mer underhåll än rostfritt stål. Kolstål är också känsligt för korrosion och kan fläcka eller oxidisera om det inte rengörs och torkas ordentligt.
 3. Damaskusstål: Damaskusstål är en populär och högkvalitativ typ av stål som används i slaktknivar. Det är känt för sin unika och vackra mönstring och dess höga hållbarhet. Det är också mycket skarpt och behåller skärpan bra, men det kan vara svårt att underhålla och slipa på grund av sin höga hårdhet. Damaskusstål är också mycket dyrt.
 4. Titan: Titan är ett lätt och starkt material som används i slaktknivar. Titanblad är mycket hållbara och korrosionsbeständiga och behåller skärpan bra. Titan är också lätt att underhålla och kan slipas om det blir slött.

Bladlängd

När man väljer storleken på knivbladet i ett slaktknivset är det viktigt att tänka på vilken typ av jakt man planerar att använda kniven för och vilken typ av uppgifter man förväntar sig att utföra.

För de flesta jaktsituationer är ett blad på mellan 8-15 cm tillräckligt. En mindre kniv kan vara mer lämplig för mindre djur och detaljerade uppgifter som att rensa fåglar eller trimma kött, medan en större kniv kan vara bättre för större djur och grövre arbete, som att flå en älg eller björn. En större kniv kan också vara lämplig för att skära av ben eller hacka igenom ben och annat tufft material.

Men det är viktigt att tänka på att en större kniv också kan vara tyngre och svårare att hantera, särskilt om du behöver använda den under en längre period. En lättare och mindre kniv kan vara mer bekväm att hantera och använda under längre tidsperioder.

Det är också viktigt att tänka på knivens balans och ergonomi när du väljer storlek på bladet. En välbalanserad kniv med ett ergonomiskt handtag kan hjälpa till att minska trötthet och stress på handlederna och förbättra användarupplevelsen.

Design

Designen på en slaktkniv är en annan viktig faktor att tänka på när man väljer ett slaktknivset. En välutformad kniv kan vara mer bekväm att använda och hjälpa till att förbättra prestanda och effektivitet i fält. Här är några viktiga designelement att överväga:

 1. Ergonomi: Knivens form och utformning bör vara ergonomiskt utformad för att passa i handen och ge ett bekvämt grepp. Detta kan minska trötthet och stress på handlederna och förbättra precisionen och kontrollen vid användning.
 2. Grepp: Knivens handtag bör ha ett bra grepp för att förhindra glidning eller tappning av kniven under användning. Greppmaterialet bör också vara bekvämt och hållbart för att möjliggöra långa perioder av användning utan att bli trött eller sliten.
 3. Knivblad: Knivbladet bör vara utformat för att göra specifika uppgifter. Till exempel kan en rundad knivspets vara mer lämplig för att undvika att skada inälvorna på djur under flåning, medan en spetsig knivspets kan vara bättre för att penetrera djurets hud och skinn.
 4. Balans: Knivens balans är också viktig att tänka på. En välbalanserad kniv kan vara mer bekväm att använda och hjälpa till att minska trötthet och stress på handlederna.
 5. Vikt: Vikten på kniven är också viktig att överväga. En tung kniv kan vara svårare att hantera och använda under en längre tid, medan en lättare kniv kan vara mer bekväm att använda.
 6. Övriga funktioner: Vissa slaktknivar har också andra funktioner som kan vara användbara, till exempel en sågkant för att såga igenom ben eller en fil för att slipa knivar eller krokar.
olika knivar slaktknivset

Skärpa

Skärpa är en avgörande faktor att tänka på när man väljer ett slaktknivset. En skarp kniv är viktig för att utföra uppgifter som flåning, styckning och bearbetning av kött på ett säkert och effektivt sätt. Här är några viktiga faktorer att överväga när man tänker på knivens skärpa:

 1. Bladmaterial: Vissa bladmaterial är kända för att hålla skärpan bättre än andra. Till exempel kan hårt stål som kolstål behålla skärpan längre än mjukare stål som rostfritt stål. Damaskusstål anses också ha god skärpa och hållbarhet.
 2. Slipning: En annan faktor att överväga är hur enkelt det är att slipa kniven. Vissa knivar är lättare att slipa än andra beroende på dess utformning och bladmaterial. Generellt sett är knivar med enkla slipningar enklare att slipa själv medan knivar med komplicerade slipningar kan kräva professionell slipning.
 3. Hårdhet: Knivens hårdhet påverkar också skärpan. Ju hårdare stålet är, desto bättre håller det skärpan, men det blir också svårare att slipa. En bra balans mellan hårdhet och slipbarhet är viktigt att ha.
 4. Underhåll: Hur du underhåller din kniv påverkar också dess skärpa. Regelbunden rengöring och oljning av bladet och handtaget kan bidra till att förhindra rost och korrosion som kan göra kniven slö. Att förvara kniven på ett torrt och ventilerat ställe kan också hjälpa till att hålla den i god skick.

Tillbehör

När du köper ett slaktknivset kan det vara viktigt att tänka på vilka tillbehör som följer med i paketet. Tillbehör kan bidra till att förbättra din användarupplevelse och öka livslängden på dina knivar. Här är några tillbehör att tänka på:

 1. Knivskärpare: En bra knivskärpare kan hjälpa till att hålla dina knivar i gott skick mellan slipningar. Det kan också hjälpa dig att skärpa din kniv på plats om den blir slö under jakt eller annan utomhusaktivitet.
 2. Skyddande fodral: Ett skyddande fodral kan hjälpa till att skydda din kniv från skador under transport och förvaring. Det kan också hjälpa till att hålla bladet skyddat från fukt och smuts när det inte används.
 3. Bryne: Ett bryne kan vara användbart för att slipa och underhålla din kniv när det behövs. Det kan hjälpa till att ta bort slöa kanter och hålla dina knivar skarpa och effektiva.
 4. Andra verktyg: Vissa slaktknivset kan också innehålla andra verktyg som kan vara användbara under jakt och andra utomhusaktiviteter. Till exempel kan en sågkant vara användbar för att såga igenom ben eller trä, medan en fil kan hjälpa till att slipa andra verktyg och krokar.

Pris

När man väljer ett slaktknivset är priset en viktig faktor att överväga. Det är viktigt att hitta en kniv som har rätt kvalitet och prestanda för dina behov, men också till ett rimligt pris. Här är några faktorer att tänka på när det gäller priset på en slaktkniv:

 1. Material: Materialvalet påverkar ofta priset på en slaktkniv. Till exempel kan knivar med blad tillverkade av damaskusstål vara dyrare än de med blad tillverkade av rostfritt stål eller kolstål.
 2. Varumärke: Varumärket påverkar också priset på en slaktkniv. Knivar från kända och välrenommerade varumärken kan vara dyrare än okända varumärken. Men högre priser behöver inte alltid betyda högre kvalitet.
 3. Tillbehör: Slaktknivar som levereras med tillbehör, som knivskärpare, skyddande fodral eller andra verktyg, kan vara dyrare än knivar som inte har några tillbehör.
 4. Hållbarhet: En högkvalitativ slaktkniv kan ha högre pris, men den kan också hålla längre och behöva bytas ut mindre ofta än en billigare kniv. Att investera i en högkvalitativ kniv kan därför vara ett bättre val på lång sikt.

Andra Knivguider

bästa slaktkniv bäst i test
bästa styckkniv bäst i test
bästa flåkniv bäst i test
bäst i test friluftkniv guide
bästa urbeningskniv bäst i test
bästa jaktkniv bäst i test

Vanliga Frågor Om Slaktknivset

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett slaktknivset, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av slaktknivar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa slaktknivsetet?

Det bästa slaktknivsetet är enligt vårt test Pumori Slaktset, ett prisvärt set med tre olika slaktknivar i relativt bra kvalité.

Vad kostar ett slaktknivset?

Priset för ett slaktknivset ligger oftast mellan 400-1000 kronor, vilket är ett bra pris med tanke på att man får ett flertal knivar med i paketet.

Vilken storlek på bladet är bäst för mig?

Storleken på bladet är en viktig faktor att överväga när man väljer en slaktkniv. För de flesta jaktsituationer är en kniv med blad mellan 8-15 cm tillräckligt. En mindre kniv kan vara bättre för mindre djur och detaljerade uppgifter medan en större kniv kan vara bättre för större djur och grövre arbete. Det är viktigt att välja en kniv med rätt storlek på bladet för att säkerställa att den passar dina behov och gör jakten mer effektiv.

Vad är skillnaden mellan en billigare kniv och en dyrare kniv?

Skillnaden mellan en billigare kniv och en dyrare kniv kan vara material, kvalitet och prestanda. Dyrare slaktknivar kan tillverkas av högkvalitativa material som damaskusstål, vilket ger en hög prestanda och lång livslängd. Dessa knivar kan också ha bättre hållbarhet och prestanda än billigare knivar. Å andra sidan kan billigare knivar ha sämre material och konstruktion, vilket kan göra dem mindre hållbara och mindre effektiva. Det är viktigt att göra en noggrann jämförelse av olika knivar innan man fattar ett beslut.

Hur slipar jag min slaktkniv?

Att slipa en slaktkniv är viktigt för att hålla den i god skick och skarpa. För att slipa en slaktkniv kan man använda ett bryne eller en knivslip. Man bör dra bladet mot brynet eller slipen i en vinkel på cirka 20 grader och dra kniven i en cirkulär rörelse mot brynet eller slipen. Det är viktigt att vara försiktig när man slipar sin slaktkniv och att undvika att applicera för mycket tryck på bladet, eftersom detta kan skada kniven och göra den mindre effektiv. Det är också viktigt att använda rätt typ av slipsten eller bryne beroende på knivens material och egenskaper.

Sammanfattningsvis Om Slaktknivset

Om du spenderar mycket tid i naturen på jakt efter vilt är chansen stor att du någon gång kommer behöva hantera viltets kött, och det är här ett slaktknivset kommer in i bilden. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffset. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.