• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jackor
 • /
 • 6 Bästa Snowboardjacka Dam (2024): Bäst i Test

6 Bästa Snowboardjacka Dam (2024): Bäst i Test

basta-snowboardjacka-dam-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juni 2023

Denna guide är för kvinnor som söker den perfekta snowboardjackan för vintersäsongen. Att hålla sig varm och torr på berget är en ständig utmaning. En bra snowboardjacka kan vara lösningen.

Som en frekvent snowboardåkare vet jag hur viktigt det är att ha rätt utrustning och under detta test har vi provat över 15 stycken modeller för att ta fram våra toppval för dig.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval. Om du letar efter de bästa snowboardjackorna för herr hittar du de här, alternativt de bästa snowboardjackorna för barn här.


De 6 Bästa Snowboardjackorna För Dam Är:

 1. 1
  EQPE Gida Jacket 3.0: Bäst i Test Snowboardjacka Dam - Läs Recension 
 2. 2
  Burton Gore-Tex Kimmy 2L Anorak: Näst Bäst i Test Snowboardjacka Dam - Läs Recension
 3. 3
  Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Anorak: Bästa Premium Snowboardjacka För Dam - Läs Recension
 4. 4
  The North Face Heavenly Down Jacket: Bästa Varma Snowboardjacka För Dam - Läs Recension
 5. 5
  Volcom Mirror Pullover: Bästa Prisvärda Snowboardjacka Dam - Läs Recension
 6. 6
  Peak Performance Anima GTX Jacket: Bästa Vattentäta Snowboardjacka För Dam  - Läs Recension

1. EQPE Gida Jacket 3.0

Bäst i Test Snowboardjacka Dam


EQPE-Gida-Jacket-3.0

Lager:

2-Lagerskonstruktion

Membran:

Polyuretan

Mångsidig Och Prisvärd Snowboardjacka För Dam

När det kommer till effektiv isolering, slår EQPE Gida Jacket 3.0 andra alternativ ur vattnet med sin 2-lagerskonstruktion. Materialet skapar en perfekt balans mellan att hålla värme och att avvärja fukt. Som någon som har snowboardat i olika förhållanden, vet jag att detta lager är avgörande för komforten.

Praktiska Fickor: Förvaring som Tänker på Allt

Denna jacka imponerar med sin smarta förvaringslösning. Fickorna är designade så att de är lättillgängliga, vilket är guld värt när du står i en liftkö och snabbt behöver ditt liftkort. Det är sällan jag stöter på en jacka som har förstått användarens behov så bra.

Ventilation: Luftflöde där det Behövs

Strategiska ventilationskanaler i armhålorna är en lifesaver när du rör dig mycket och temperaturen stiger. Ventilationen är lätt att justera, och det ger en anpassningsbar komfort som är svår att överträffa. Om du, som jag, har erfarenhet av olika backar och förhållanden, kommer du att uppskatta denna funktion.

Andningsförmåga: Aldrig för Kladdig

Fantastisk andningsförmåga är en av EQPE Gida Jacket 3.0:s mest lovande egenskaper. Den låter din hud andas, även när du pressar dig till max. Detta är inget mindre än nödvändigt för att undvika att fukten fastnar och gör dig kall, något jag personligen har stött på med undermåliga jackor tidigare.

FÖRDELAR

 • Mångsidig användning med isolering som fungerar bra i alla väder
 • Gott om smidiga fickor för liftkort och liknande
 • Strategiska ventilationskanaler med dragkedja i armhålorna
 • Fantastisk andningsförmåga

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Burton Gore-Tex Kimmy 2L Anorak

Näst Bäst i Test Snowboardjacka Dam


Burton-Gore-Tex-Kimmy-2L-Anorak

Lager:

2-Lagerskonstruktion

Membran:

Gore-tex

Snygg Och Effektiv Snowboardjacka För Dam

Burton Gore-Tex Kimmy 2L Anorak använder Gore-Tex membran, som jag ser som en guldstandard när det gäller vattentäthet. Helt tejpade sömmar adderar en extra nivå av skydd. I jämförelse med EQPE Gida Jacket 3.0, som saknar ett specificerat membran, erbjuder denna jacka robust skydd i våta förhållanden.

Förvaring: Premium och Mångsidig

Precis som sin närmaste konkurrent har denna jacka en rad premiumfunktioner som liftkortsficka och en isolerad mobilficka. Denna uppmärksamhet på detaljer gör den enastående för förvaring. Som en långvarig snowboardåkare kan jag bekräfta att dessa små funktioner spelar en stor roll i den totala upplevelsen.

Isolering: PrimaLoft Silver's Magi

Med 60g PrimaLoft Silver isolering, håller denna anorak dig varm men inte överhettad. Detta är viktigt när du står inför varierande temperaturer och aktivitetsnivåer. Isoleringen gör det möjligt att ha en tunnare konstruktion utan att kompromissa med värme, vilket ger en betydande fördel jämfört med jackor som saknar denna teknologi.

Andningsförmåga: Ett Mindre Hinder

Den största nackdelen med denna jacka är dess andningsförmåga, eller bristen därav. Till skillnad från EQPE Gida Jacket 3.0, som erbjuder enastående andningsförmåga, lämnar denna Burton-modell lite att önska. Om du planerar att vara mycket aktiv på backen, kan detta vara en deal-breaker.

FÖRDELAR

 • Robust skydd och slitstyrka
 • Premiumfunktioner såsom liftkortsficka, isolerad ficka för mobilficka och mer
 • Vattentät Gore-tex membran med helt tejpade sömmar

NACKDELAR

 • Inte den bästa andningsförmågan

3. Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Anorak

Bästa Premium Snowboardjacka För Dam


Norrona-Lofoten-Gore-Tex-Pro-Anorak

Lager:

3-Lagerskonstruktion

Membran:

Gore-tex

Premiumkvalitet Med Avancerad Teknologi

Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Anorak bryter standardmallen med sin unika parka-design och långa silhuett. Denna design inte bara ser bra ut, men erbjuder också extra skydd mot snö och vind. Som någon som har testat ett brett spektrum av jackdesigner, kan jag bekräfta att denna längre formfaktor är ovanlig men extremt effektiv.

Materialval: Robusthet i 70D-Ripstop

Materialet är en annan höjdpunkt. Jackan är gjord av extremt slitstarkt 70D-ripstopmaterial, vilket jag ser som en av de mest robusta alternativen. Om du är som jag, och vill ha en jacka som håller år efter år, är detta materialet ett klart plus.

Ventilation: Den Extra Långa Tvåvägsdragkedjan

Denna jacka tar ventilation till en annan nivå med sin extra långa tvåvägsdragkedja under armarna. Som en erfaren snowboardåkare, kan jag berätta att denna funktion gör en verklig skillnad när du vill reglera kroppstemperaturen. Det är en välkommen uppgradering från de vanliga kortare dragkedjorna.

Extra Funktioner: Handledsvärmare och Mera

Denna anorak har asymmetriska muddar, inbyggda handledsvärmare och handvärmarfickor, som alla höjer barriären för vad en premiumjacka kan erbjuda. Med dessa premiumfunktioner, som jag sällan ser i andra modeller, blir användarupplevelsen utomordentligt bra. Det enda negativa? Det är ett dyrare alternativ, men i detta fall får du verkligen vad du betalar för.

FÖRDELAR

 • Unik parka-design med lång silhuett
 • Extremt slitstarkt 70D-ripstopmaterial
 • Extra lång tvåvägsdragkedja under armarna för optimal ventilation
 • Premiumfunktioner som asymmetriska muddar, inbyggda handledsvärmare, handvärmarfickor och extraskyddande dragkedjor

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

4. The North Face Heavenly Down Jacket

Bästa Varma Snowboardjacka För Dam


The-North-Face-Heavenly-Down-Jacket

Lager:

2-Lagerskonstruktion

Membran:

DryVent

Välisolerad Och Varm Snowboardjacka

The North Face Heavenly Down Jacket levererar värme som få. Med en 550 gåsdunsfyllning, blir kylan en icke-fråga. Som någon som har provat olika isoleringstyper, kan jag säga att denna nivå av gåsdun är svårslagen för att hålla dig varm i sträng kyla.

Stil och Design: Elegant Utan Att Kompromissa

Designen är inte bara funktionell, men också snygg och stilren. Detta är en jacka du kan bära från backen till afterski utan att tänka två gånger. I min erfarenhet är det sällsynt att hitta en jacka som lyckas balansera form och funktion så väl.

Skydd: DryVent Membranet

Membranet i denna jacka är av DryVent-typ, som är känt för sin förmåga att avvisa vatten effektivt. Om du, som jag, har stött på jackor som inte håller tätt i snö eller regn, kommer du att uppskatta detta starka skydd.

Ventilation och Förvaring: Blandade Känslor

Ventilationshålen under armarna är ett plus och gör det enklare att reglera temperaturen. Dock faller jackan kort när det kommer till fickorna, som inte är särskilt smidiga för snowboardåkning. Det är en liten nackdel, men något att överväga om du prioriterar lättåtkomlig förvaring.

FÖRDELAR

 • Varmt isolerad med 550 gåsdunsfyllning
 • Snygg och stilren design
 • Smart DryVent-membran som skyddar väl mot regn och snö
 • Ventilationshål under armarna

NACKDELAR

 • Inte särskilt smidiga fickor för snowboardåkning

5. Volcom Mirror Pullover

Bästa Prisvärda Snowboardjacka Dam


Volcom-Mirror-Pullover

Lager:

2-Lagerskonstruktion

Membran:

V-science

Prisvärd Snowboardjacka Med Bra Väderskydd

Volcom Mirror Pullover imponerar med sitt höga väderskydd, inklusive totalt regnskydd och effektiv fukttransport. Som en som har varit på många olika terränger, kan jag säga att V-science-membranet verkligen håller måttet när det gäller att stå emot väder och vind.

Andningsförmåga: I en Egen Klass

Denna jacka skiner när det kommer till andningsförmåga. Det är en vital egenskap när du är ute och rör på dig i backen, och Volcom har verkligen prickat rätt här. I jämförelse med många andra jackor i samma prisklass, ger den här en märkbar skillnad.

Smarta Detaljer: Användarcentrerade Innovationer

Små detaljer kan göra stor skillnad, och Volcom Mirror Pullover är full av dem. Inbyggd visselpipa, smidiga fickor, och borstade handvärmarfickor är några av de smarta tillskotten. Det är funktioner du inte visste att du behövde tills du har dem.

Värme vs. Pris: En Delvis Kompromiss

Det enda området där denna jacka inte imponerar fullt ut är värme. Det är inte den varmaste jackan på marknaden, men med tanke på priset är detta förväntat. Om du är ute efter en prisvärd jacka och kan kompromissa lite med värme, är detta fortfarande ett starkt val.

FÖRDELAR

 • Högt väderskydd med totalt regnskydd och bra fukttransportförmåga
 • Mycket bra andningsförmåga
 • Smarta detaljer som inbyggd visselpipa, smidiga fickor och borstade handvärmarfickor
 • Prisvärt alternativ

NACKDELAR

 • Inte det varmaste alternativet på marknaden

6. Peak Performance Anima GTX Jacket

Bästa Vattentäta Snowboardjacka För Dam


Performance-Anima-GTX-Jacket

Lager:

2-Lagerskonstruktion

Membran:

Gore-tex

Totalt Vattentät Snowboardjacka

Peak Performance Anima GTX Jacket är ett mästerverk i vattentäthet. Med ett avancerat Gore-tex membran, håller den dig torr i alla tänkbara förhållanden. Med min erfarenhet av att jämföra olika typer av membran, står Gore-tex ut som det mest pålitliga.

Design: Hjälmkompatibel och Funktionell

Denna jacka erbjuder en hjälmkompatibel huva, en egenskap som inte bör underskattas om du prioriterar säkerhet. Den har också flera funktionella fickor som passar för olika ändamål, vilket gör den till en av de mest praktiska jackorna jag har stött på.

Passform: Slank och Bekväm

När det kommer till passform, sitter Anima GTX som en handske. Den slanka designen är inte bara estetiskt tilltalande men också funktionell, vilket är en sällsynt kombination i snöutrustning. Detta har en märkbar inverkan på rörelsefriheten när du åker.

Pris: Premium med en Prislapp

Det enda avseendet där denna jacka kan ge anledning till att tveka är priset. Det är definitivt ett dyrare alternativ, men i detta fall får du vad du betalar för: en oslagbart vattentät och funktionell jacka.

FÖRDELAR

 • Helt vattentät konstruktion med avancerat Gore-tex membran
 • Hjälmkompatibel huva
 • Många funktionella fickor
 • Slank passform som sitter bra

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

Snowboardjacka Dam - Produktjämförelse

Produkt

Lager

Membran

2-Lagerskonstruktion

Polyuretan

2-Lagerskonstruktion

Gore-tex

3-Lagerskonstruktion

Gore-tex

2-Lagerskonstruktion

DryVent

2-Lagerskonstruktion

V-science

2-Lagerskonstruktion

Gore-tex

Snowboardjacka Dam- Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en snowboardjacka för dam, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper en snowboardjacka.

Material och Hållbarhet

Materialval är inte bara en fråga om estetik eller komfort; det är en indikator på en jackas livslängd. Gore-Tex och DryVent är exempel på teknologier som gör att en jacka inte bara håller dig torr, utan också står emot tidens tand.

Ta till exempel Peak Performance Anima GTX Jacket, som är konstruerad med ett avancerat Gore-Tex-membran. Denna jacka garanterar inte bara vattentäthet, den levererar också i slitstyrka. Detta betyder att du inte behöver oroa dig för snabbt slitage eller nötning i sömmar och ytmaterial.

Andra märken, som Volcom Mirror Pullover, använder V-science membran för att balansera vattentäthet med hållbarhet. Medan V-science kanske inte är lika erkänt som Gore-Tex, uppfyller det fortfarande kraven på hållbarhet och kan vara ett bra alternativ för budgetmedvetna snowboardåkare.

För att maxa hållbarheten, titta efter extra förstärkningar på områden som utsätts för mycket slitage, som axlar och underarmar. Sådana detaljer gör en markant skillnad i hur länge din jacka kommer att vara en pålitlig partner på backen.

bra-snowboardjacka-for-dam

Vattentäthet

Vattentäthet är en avgörande faktor när det kommer till att välja en snowboardjacka. Det handlar inte bara om att hålla sig torr i snö; en vattentät jacka skyddar dig även mot isande vind och oväntade regnskurar på berget. I mina tidigare recensioner av produkter som Anima GTX, har Gore-tex membran stått som den gyllene standarden.

Vid valet av en snowboardjacka bör du titta på vattentäthetsgraden, oftast mätt i millimeter (mm). Denna siffra representerar hur vattentät jackan är under en viss tidsperiod och under specifika förhållanden. Även om en högre siffra oftast innebär bättre vattentäthet, är det inte det enda du bör ta i beaktning.

Även sömmarnas kvalitet och tejpning spelar en stor roll. En jacka med tejpade sömmar förhindrar att vatten tränger in genom skarvarna, vilket är en vanlig svag punkt i många jackor.

Andningsförmåga

Andningsförmågan i en snowboardjacka är ofta en undervärderad egenskap. Det handlar inte bara om komfort; det har också med prestanda att göra. En jacka som inte andas väl blir som en fuktig fälla, vilket kan leda till överhettning och därmed försämrad åkprestanda.

Material som Gore-tex, som jag ofta nämner i mina recensioner, erbjuder utmärkt andningsförmåga. Det är inte bara vattentätt utan också kapabelt att transportera bort fukt från kroppen. Detta skapar en termoregulerande effekt som håller dig i en optimal temperaturzoon.

Ventilationshål under armarna eller i sidorna kan vara en räddare i nöden. Dessa funktioner låter dig manuellt styra luftflödet och fuktavledningen. Jag har ofta betonat denna detalj i mina recensioner av premiumjackor som Norrøna Lofoten och Burton Gore-Tex Kimmy.

Även om du kanske är frestad att gå för den mest vattentäta jackan på marknaden, bör du inte kompromissa med andningsförmågan. En balans mellan dessa två faktorer är nyckeln till en hel dag av nöje på backen, utan att behöva oroa dig för att bli blöt av egen svett.

Ventilation

Ventilation i en snowboardjacka är lika kritisk som isolering och vattentäthet. Du vill undvika en obehaglig känsla av överhettning och fuktansamling inuti jackan. Det är särskilt viktigt under intensiva åkturer eller under vårsäsongen när temperaturen kan variera.

Många av de jackor jag tidigare har granskat, som EQPE Gida Jacket 3.0 och Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Anorak, erbjuder strategiskt placerade ventilationskanaler. Oftast finns dessa under armarna och är utrustade med dragkedjor, så du kan anpassa luftflödet efter behov.

Faktorer som ditt aktivitetsnivå och de yttre förhållandena påverkar hur mycket ventilation du behöver. Om du är en mer aktiv åkare som gillar att göra hopp och tricks, kommer du att uppskatta en jacka med riklig ventilation.

Isolering

Isolering i en snowboardjacka är avgörande för din upplevelse på backen. Det är inte bara en komfortfråga; det påverkar också din energinivå och uthållighet. För kalla förhållanden dränerar energi, vilket inte är optimalt om du vill maximera din tid i snön.

Material som PrimaLoft Silver och gåsdun är utmärkta isolatorer och har diskuterats i många av mina tidigare recensioner. PrimaLoft Silver är särskilt effektivt för att skapa en värmebalans utan att lägga till mycket vikt, som i Burton Gore-Tex Kimmy 2L Anorak. Gåsdun, som i The North Face Heavenly Down Jacket, ger en lyxig värme men kan vara mindre effektiv om det blir vått.

Ditt personliga behov av värme varierar också. Vissa människor känner sig varma snabbt och behöver mindre isolering, medan andra fryser lätt. Känn efter hur din kropp reagerar i olika klimat och välj isolering därefter.

En annan faktor är det klimat du oftast åker i. Alpina förhållanden kräver oftast mer isolering jämfört med en dag i en mindre kylig park. Oavsett var du befinner dig, är det klokt att välja en jacka med justerbar isolering, såsom löstagbara innerlager, för att passa olika väderförhållanden.

Fickor

Det kan tyckas trivialt, men fickornas utformning i en snowboardjacka är en detalj som snabbt går från oviktig till oumbärlig när du är på berget. Du behöver snabb och smidig åtkomst till liftkort, mobiltelefon, och kanske en energibar eller två.

Tidigare recenserade produkter som Peak Performance Anima GTX Jacket och Burton Gore-Tex Kimmy 2L Anorak har inte bara liftkortsfickor, utan också isolerade fickor för mobiltelefonen. Det skyddar batteriet från att dräneras i kallt väder, en detalj som visar tanke bakom designen.

Fickor med vattenavvisande dragkedjor eller flikar adderar en extra nivå av säkerhet. Det gör att dina värdesaker förblir torra och funktionella även i våta förhållanden. Detta är en särskilt viktig funktion om du gillar att filma dina åkturer eller hålla en GPS-app igång.

Också, glöm inte att testa fickornas tillgänglighet när du har dina handskar på. Om det är en kamp att komma åt dina saker, så har fickdesignen missat sitt syfte. En välplacerad, lättåtkomlig ficka kan vara skillnaden mellan en sömlös dag på backen och en dag fylld med små irritationsmoment.

basta-snowboardjackor-far-dam

Passform

Passform är en nyckelfaktor som direkt påverkar din upplevelse på backen. En jacka som är för tajt begränsar din rörelsefrihet och kan göra varje sväng till en kamp. Å andra sidan kan en för lös jacka få dig att kämpa med extra material, vilket är både klumpigt och ineffektivt.

Ta Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Anorak som exempel. Den erbjuder en unik parka-design som kombinerar en längre silhuett med extrem slitstyrka. Denna design prioriterar också användarens rörelsefrihet, så att du inte känner dig instängd när du åker eller gör akrobatiska manövrar.

En optimal passform bör också ta hänsyn till lager på lager-strategin. Du behöver tillräckligt med utrymme för ett underställ eller en mellanlagerjacka, utan att det påverkar din förmåga att röra dig fritt. Därför är det viktigt att prova jackan med de lager du planerar att bära under.

Design

När det kommer till snowboardjackor kan du inte förbise designens betydelse. En snygg jacka höjer inte bara ditt självförtroende på backen, den kan också spegla din personliga stil. Väljer du en jacka som ser bra ut och känns rätt för dig, är det en investering som går utöver dess praktiska användning.

Ta exempelvis The North Face Heavenly Down Jacket. Den har en snygg och stilren design som kompletterar dess funktionella egenskaper. Det är inte en jacka du bara drar på dig för värmen; det är en del av din identitet på snön.

Å andra sidan, om du är ute efter något unikt och trendigt, kan Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Anorak vara det du letar efter. Dess unika parka-design med lång silhuett kombinerar en avantgardistisk look med toppfunktionalitet.

Extra Funktioner

Extra funktioner i en snowboardjacka kan verkligen göra livet på backen bekvämare. Det handlar inte bara om den initiala bekvämligheten, utan också om att förbättra din övergripande upplevelse och prestanda. Hjälmkompatibla huvor, som du hittar i Peak Performance Anima GTX Jacket, erbjuder till exempel sömlös integration med din hjälm. Det eliminerar behovet av att justera huvan och hjälmen separat, vilket sparar tid och ökar komforten.

Handledsvärmare är en annan underbedömd funktion. De finns i premiumjackor som Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Anorak och kan göra en enorm skillnad när temperaturen faller. Det är inte bara ett fråga om komfort, utan det hjälper också att förbättra dina prestationer genom att hålla dina muskler och leder varma och smidiga.

Snölås är ytterligare en funktion som inte bör förbises. Detta är en särskild krage eller flik vid jackans nederkant som förhindrar snö från att tränga in. För snowboardåkare som älskar offpist eller som regelbundet stöter på pudersnö, är detta ett närmast obligatoriskt inslag.

Vanliga Frågor Om Snowboardjacka Dam

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en snowboardjacka för dam, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av jackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa snowboardjackan för dam?

Den bästa snowboardjackan för dam är enligt vårt test EQPE Gida Jacket 3.0, en otroligt effektiv, prisvärd och snygg snowboardjacka som fungerar i de flesta situationer.

Vad kostar en snowboardjacka för dam?

Priset för en snowboardjacka för dam kan variera från så lite som 1000 kronor till så mycket som 7000 kronor.

Vad betyder lagerkonstruktion (2-lagers, 3-lagers, etc.)?

Lagerkonstruktion refererar till antalet materialskikt i jackan. En 2-lagers jacka har oftast ett yttre skal och ett inre foder, medan en 3-lagers jacka har en extra membran för ökad hållbarhet och skydd.

Hur viktig är jackans vikt?

Vikten på en snowboardjacka kan påverka din rörlighet och komfort. Lättare jackor är mer flexibla men kanske inte erbjuder samma nivå av isolering som tyngre alternativ.

Kan man använda en skidjacka som snowboardjacka?

Ja, du kan använda en skidjacka för snowboardåkning, men snowboardjackor har ofta en lösare passform och extra funktioner som är anpassade för snowboardåkare.

Sammanfattningsvis Om Snowboardjacka Dam

En snygg och bekväm snowboardjacka är ett måste om du spenderar mycket tid ute i backen. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 13

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.