• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • 5 Bästa Softshelljacka För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

5 Bästa Softshelljacka För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

bäst i test softshelljacka guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Det råder ingen tvekan om att en bra softshelljacka är en viktig del av utrustningen för alla som gillar att vara utomhus. Oavsett om du gillar vandring, cykling, skidåkning eller bara vill ha något som håller dig varm under de kyliga höstdagarna kan en softshelljacka göra jobbet på ett utmärkt sätt. Men med så många olika märken och modeller på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig.

Det är där vi kommer in i bilden! I den här artikeln tar vi en titt på 5 av de bästa softshelljackorna som finns tillgängliga för närvarande, och ger dig även några tips om vad du ska tänka på när du köper en. De jackor i softshell som vi listar här kommer i modeller både för damer och herrar, men letar du efter en jacka till ditt barn kan du kolla in vår separata guide över de bästa softshelljackorna för barn här.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Softshelljackorna För Dam Och Herr Är:


Bäst i Test Softshelljacka

Kategori:

Vardaglig/Prestation

Vikt:

580 g

Material:

Polyamid (med membran)

Fickor:

2st

Multifunktionell Softshelljacka För Alla Möjliga Situationer

Bäst i vårt test hamnar Peak Performance med sin Explore Hood Jacket, och kammar hem titeln tack vare dess stabila prestation under många olika förhållanden. Genom att kombinera en bra prestation med högkvalitativa material passar denna softshelljacka bra för vardagsbruk såväl som de flesta utflykter.

Ytterlagret är gjort i ett mycket stretchigt material som förser dig med god rörelsefrihet, samtidigt som de utnyttjar ett andningsbart membra som håller dig torr och bekväm under mildare regn. Den smarta och stabila konstruktionen bidrar till en bra intern temperatur under många olika förhållanden.

Tyget är relativt tjock och skönt, och insidan är gjord av en mjukt fleeceliknande tyg. Passformen när lite rymligare än vissa andra alternativ, men med hjälp av de strategiska spännbanden kan du anpassa det efter din kropp.

Den har två framfickor som också kan fungera som extra ventilationsingångar under varmare temperaturer. Det tjockare materialet bidrar däremot till att denna jacka blir ganska tung, samtidigt som det är svårt att packa ner den i en rimlig storlek.

FÖRDELAR

 • Bra allroundprestation
 • Tål vatten mycket bra
 • Avtagbar och justerbar huva

NACKDELAR

 • Ganska tung och otymplig att packa ner

Bästa Vattentäta Softshelljacka

Kategori:

Prestation

Vikt:

500 g

Material:

Nylon (med membran)

Fickor:

3st

Högpresterande Softshelljacka i 3-lagerskonstruktion Populärt För Skidor

Black Diamond Dawn Patrol softshelljacka är en av de bästa softshelljackorna på marknaden när det gäller vattentäthet och andningsförmåga, och är otroligt populär bland skidåkare. Denna jacka är konstruerad med tre lager - ett yttre lager i nylon, ett mellanliggande membranlag som står emot vatten och vind, och till slut ett foder av mjukt och skönt nylon på insidan.

Denna kombination ger dig en mycket slitstark jacka som står emot allt från blöta vinterdagar till hårda vindar på berget. Den har en bekväm passform med justerbara spännband runt huvan och midjan, som gör att du kan anpassa den efter din kroppsform, samt hur många lager du har under.

Den har även en bra förmåga att andas, vilket gör den lämplig för både aktiva och mindre aktiva dagar. Black Diamond Dawn Patrol softshelljacka är dock väldigt dyr i jämförelse med många andra alternativ på marknaden - men om du letar efter ett högpresterande alternativ som skyddar dig från regn och snö är det svårt att hitta ett bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Vattentät
 • Smidig och bekväm passform
 • Slitstark och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Väldigt dyr för vardagligt bruk

3. Rab Men's Kinetic 2.0 Jacket / Rab Women's Kinetic 2.0 Jacket

Bästa Funktionella Softshelljacka För Vandring


Bästa Softshelljacka För Vandring

Kategori:

Prestation

Vikt:

422 g

Material:

Polyester (med membran)

Fickor:

2st

Minimalistisk Design Med Vattentätt Ytterskal

Det engelska märket Rab specialiserar sig på tekniska ytterkläder för alpina aktiviteter, och deras Kinetic 2.0 är en högpresterande softshelljacka som är byggd för skidåkning, klättring och andra högpresterande aktiviteter i kallt väder i ute i naturen. Tack vare detta är det också vår go-to modell för vandringsäventyr under vintern.

Den här jackan ligger närmare en skaljacka än många andra vanliga softshelljackor och kombinerar ett vattentätt membran med ett stretchigt stickat yttertyg. Slutresultatet är mjukheten och rörligheten hos en softshell tillsammans med skyddet hos en skaljacka, vilket är en vinnande kombination för hårt arbete i vinterförhållanden.

Rab kompletterar den smala och minimalistiska designen med en huva, två handvärmarfickor som är kompatibla med sele eller höftbälte, kardborrejusteringar i ärmarna och en enkel dragkedja. Allt som allt är det ett grymt allround alternativ som förser dig med skydd från regn och vind, samtidigt som den förser dig med viss isolering.

Nackdelen med att gå mer mot en skaljacka är att det vattentäta membranet kan försämra ventilationsförmågan något, vilket kan märkas av under varmare temperaturer i denna jacka. Passformen sitter också ganska tajt, vilket inte lämnar särskilt mycket utrymme för luft att cirkulera.

FÖRDELAR

 • Vattentät
 • Lätt och smidig
 • Slitstark och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Ganska smal passform
 • Inte den bästa ventilationsförmågan

Bästa Tunna Och Lätta Softshelljacka

Kategori:

Vardaglig/Prestation

Vikt:

250 g

Material:

Nylon (utan membran)

Fickor:

1st

Ultralätt Och Tunn Softshelljacka För Dam Och Herr

Black Diamond Alpine Start är en av de lättaste softshelljackorna på vår lista och förmodligen den mest mångsidiga. Medan kraftiga jackor endast kan användas när temperaturen sjunker, är Alpine Start ett plagg som du kan använda året runt. Den är lätt att bära över allt från en t-shirt till en lättviktig dunjacka, beroende på väderförhållandena.

Alpine Start är tillverkad av tunn stretchvävd nylon belagd med BD:s egenutvecklade NanoSphere vattenavvisande medel och är utformad för att hålla ute vind och regn utan att kompromissa med ventilationen.

Och i praktiken håller den måttet: under ett mildare regnväder under en vandring nyligen, höll Alpine Starts skal vattnet borta och oss torra medan alla andra tvingades ta på sig sina (mindre ventilerande) regnjackor. 

Men denna modell har en väldigt tydlig nackdel. Det tunnare tyget bidrar inte särskilt mycket till att bibehålla värmen, då det inte är särskilt isolerande. Detta är bra för att öka ventilationen i plagget, men under kallare vinterdagar kan den tunnare konstruktionen leda till mindre värme. Då är det superviktigt att du utnyttjar lager på lager principen.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och lätt packbar
 • Mångsidig användning
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Det tunnare tyger gör inte mycket för att isolera dig

5. Houdini Men's Pace Jacket / Houdini Women's Pace Jacket

Bästa Lättviktsjacka För Vandring


Bästa Fodrade Softshelljacka

Kategori:

Prestation

Vikt:

386 g

Material:

Nylon (utan membran)

Fickor:

2st

Tunn Softshelljacka Med Hög Ventilationsförmåga Och Bekvämt Innerfoder

Houdini Pace Jacket är en softshelljacka för dam och herr som är designad för att användas under fysiska aktiviteter i alla väderförhållanden, från skidåkning till löpning. Jackan har ett mycket bekvämt innerfoder av ett mjuka flamentfiber, som gör den skön att ha på sig under långa dagar ute i naturen.

Yttertyget är en tunn stretchvävd tyg material som kallas för Octa C9 Ripstop, vilket är mycket hållbart för dess vikt och tjocklek. Den är även behandlad med med en vattenavstötande impregnering som gör att denna jacka klarar mildare regn mycket bra. Under tuffare skurar kan du däremot behöva ett mer robust alternativ.

Pace Jacket är en softshelljacka med bra ventilationsförmåga, tack vare det tunna yttertyget och de mjuka flamentfibermaterialet på insidan. I och med att de inte utnyttjar ett vattentätt membran, uppnår denna modell en bättre ventilerande effekt som håller dig sval under hög aktivitet.

Nackdelen med den här softshelljackan är inte så mycket deras prestanda, utan snarare priset. Denna jacka kostar runt 3500 kronor, vilket gör det till ett av de dyrare alternativen ute på marknaden.

FÖRDELAR

 • Tunn men bra skydd från regn och vind
 • Fodrad och skön insida
 • Bra ventilationsförmåga

NACKDELAR

 • Det tunnare tyger gör inte mycket för att isolera dig

Softshelljackor Dam & Herr - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Material

Fickor

2000 kr

Vardaglig/Prestation

580 g

Polyamid (med membran)

2st

3699 kr

Prestation

500 g

Nylon (med membran)

3st

2295 kr

Prestation

422g

Polyester (med membran)

2st

1699 kr

Vardaglig/Prestation

250 g

Nylon (utan membran)

1st

3495 kr

Prestation

386 g

Nylon (utan membran)

2st

Vad Är En Softshelljacka?

Precis som namnet antyder är en softshelljacka tillverkad med ett flexibelt och mjukt ytterlager som har blivit ett populärt alternativ till traditionella skaljackor. Det finns ingen bestämd definition av softshelljackor, och många olika produkter faller således inom denna kategori. Däremot tenderar alla softshelljackor att vara tillverkade i nylon eller polyester, vilket ger de en stretchigare känsla.

Yttertyget är som sagt väldigt mjukt, men är också relativt slitstarkt, medans det inre tyget ofta är gjort av en fluffigare polyester fleece som förser dig med bra värme.

Softshelljackor är däremot inte designade för att skydda dig mot kraftigt regn, snö eller vind, utan fokuserar istället på att balansera dess skyddande egenskaper med annan funktionalitet som ventilation och rörelsefrihet.

På grund av detta är det ett bra alternativ under lite mildare klimat när du rör på dig mycket. Att gå utan ett ytterlager kanske inte är rimligt, men en mer robust skaljacka kan förhindra din rörelsefrihet och eventuellt bli för varm.

softshelljacka bra bästa

Softshelljacka För Dam Och Herr - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper din softshelljacka. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Modellkategori - Prestation Eller Vardaglig

Softshellkategorin växer i en otrolig fart varje år, men de olika produkterna kan generellt sett brytas ner i två olika kategorier: prestation eller vardagligt - mycket likt regnjackor.

 • Vardagsmodeller kommer oftast med en lite större och allmän passform men minimal teknisk funktionalitet. Dessa alternativ är perfekt för att använda under vår och höst som ett vardagsplagg då det stretchiga material är både bekvämt och andningsbart, samtidigt som det förser dig med viss skydd från regn, vind och kyla.
 • Prestationsbaserade alternativ är designade med utomhusaktiviteter i åtanken, och kommer därför med en del funktionalitet utvecklat för klättring, vandring, skidåkning och mycket mer. Det kan handla om saker som huvor du kan ha över hjälmen till specifika fickor placerade för att inte komma i vägen när du klättrar. Dessa plagg fokuserar på att förse dig med maximal rörelsefrihet och andningsförmåga, vilket är viktigt när du rör på dig mycket.

Prismässigt så skiljer sig de två olika kategorierna inte särskilt mycket, framför allt eftersom du utnyttjar samma teknologi och material. Välj därför ett val som passar din livsstil bäst.

Vatten- och Vindskydd

En av de huvudsakliga anledningarna till varför så många väljer bort softshelljackor är eftersom dessa inte förser dig med samma typ av skydd som regnjackor, vindjackor eller skaljackor.

regn-vandringsjacka

Men i de flesta situationer kommer en bra softshelljacka att klara av lättare regn och vind utan några problem, särskilt om du impregnerar den med någon form av DWR-beläggning.

Kontinuerligt regn och fukt kommer tillslut att ta sig igenom jackan hur som helst eftersom de inte har något membran som GORE-TEX, samtidigt som sömmarna oftast inte är vattentäta.

Vet du med dig att du kommer befinna dig under mycket våta eller fuktiga förhållanden skulle vi därför inte rekommendera en softshelljacka. Under dessa förhållanden kommer en skaljacka att prestera mycket bättre. Annars kan du alltid ta med dig en mindre regnjacka ifall du skulle råka ut för mycket regn.

Andningsförmåga Och Ventilation

Andningsbarheten är en av softshell-materialets främsta styrkor, och är ofta en av de huvudsakliga anledningarna till att folk väljer softshell-plagg. I jämförelse med vattentäta regnjackor och skaljackor kommer alternativ i softshell att hålla dig betydligt svalare när du rör på dig mycket.

Olika softshelljackor kommer självklart prestera olika bra även här, men de tunnare modellerna tenderar att förse dig med bättre ventilation. Det är viktigt att vara uppmärksam att ett större luftflöde också kommer försämra dess värmeisolerande förmåga, så att hitta en modell med en bra balans mellan ventilation och värme är viktigt.

Värme Och Tjocklek

Olika softshelljackor kan drastiskt variera i tjocklek, och är således olika varma. Tunnare modeller förser dig med minimal isolering, medans tjockare alternativ med polyester fleece på insidan kommer att vara varmast.

softshelljacka vinter

Återigen handlar det om att hitta en jacka som passar dina behov. Planerar du att använda din softshelljacka som vinterjacka på stan här i Sverige kan en tjockare modell vara bättre eftersom den bibehåller mer kroppsvärme.

Om du däremot letar efter en jacka att ha på dig när du klättrar, vandrar eller kanske åker skidor så kommer en tunnare modell förmodligen vara mer bekvämt, eftersom det tillåter bättre ventilation.

Oavsett tjocklek är det viktigt att komma ihåg att softshelljackor bara är ett lager, och du kommer att behöva utnyttja lager på lager principen för att hålla dig varm under minusgrader.

Vikt Och Packad Storlek

Generellt sett är softshelljackor oftast några av de tyngsta och mest otympliga ytterlager du kan välja mellan. Både regnjackor och skaljackor kommer att kunna packas ner till en mycket mindre storlek, samtidigt som de väger betydligt mindre.

Det stretchiga tyget och fleecefodret ger både volym och vikt, så de värsta brottslingarna är också de varmaste och mest funktionsrika softshelljackorna. 

Med det sagt är har ultralätta kläder och utrustning blivit allt mer populärt på senare tid, och det finns nu ett flertal softshelljackor som lyckas trimma av mycket av dess vikt. Detta kommer däremot på bekostnad av dess funktionalitet, men behöver du en lätt packning så kan det vara en bra lösning.

Passform Och Bekvämlighet

Som vi pratade om tidigare kommer passformen av en softshelljacka ofta definieras av dess användningsområde, där vardagsmodeller tenderar att sitta lite lösare än prestationsmodeller.

softshelljacka i naturen

Faktum är att dessa jackor har extra stretch, vilket innebär att det i de flesta fall fortfarande är lätt att ta på sig ett extra lager under dem. Om du ska ta med jackorna till höga höjder eller om du behöver den extra värmen från en isolerad jacka kan du behöva en mer generös passform (eller en större storlek).

De bästa softshelljackorna enligt oss är de som har en kroppsnära passform, då det oftast är dessa modeller som presterar bäst.

Bekvämlighet är också viktigt, och här syftar vi framför allt på det inre tyg som används, då det är detta tyg som kan komma i kontakt med din hud. En mjuk liner av fleece är förmodligen det bästa om du letar efter det mjukaste och skönaste alternativet. Det stretchiga ytterlagret kommer också bidra till en bättre flexibilitet.

Huva Och Fickor

En sista sak att tänka på innan du köper din softshelljacka är om du har några specifika behov av fickor eller huva. Många softshelljackor säljs i modeller både med och utan huva, medans nästan alla kommer med några fickor.

Jackorna inom vardagskategorin tenderar ofta att undvika en huva, medan prestationsbaserade alternativ ofta har en som kan förse dig med extra skydd från omgivningen.

Huvan i sig är sällan vattentät, men kan förse dig med lite extra skydd runt nacken och öronen, vilket räcker längre än vad man kan tro.

softshelljacka huva

När det handlar om fickor kommer vardagsmodeller sällan att ha mycket mer än två stycken längs med sidorna, vilket räcker gott och väl för att ha händerna eller mindre objekt i. Prestationsmodeller kommer istället med en rad olika fickor och fack som kan utnyttjas för att förvara allt ifrån en GPS till kartor och verktyg.

Softshelljacka Eller Skaljacka?

En softshelljacka är ett ytterlager som har blivit allt mer populärt på senare tid, både bland professionella och amatörer. Som en produktkategori är det fortfarande i sin uppväxt, med många nya alternativ ute på marknaden varje år.

Den nya teknologi som används i moderna jackor har nämligen fört softshell-alternativ närmare och närmare till skaljackor, och är ett realistiskt alternativ till en skaljacka inom många vintersporter.

På andra sidan kommer softshelljackor aldrig att kunna förse dig med samma typ av vatten- och vindskydd som en riktig skaljacka kan, tack vare dess design.

Det finns däremot vissa tillverkare som har försökt skapa hybrider mellan dessa två produktsegment, som till exempel Rab Kinetic 2.0, vilket inkluderar ett mekaniskt stretchtyg som också är relativt vattentätt. Det kommer däremot på bekostnad av viss stretchighet och mjukhet, så det handlar alltid om att göra uppoffringar.

Båda alternativen kan användas under en rad aktiviteter såsom bergsklättring, vandring, skidåkning och mycket mer. För de som spenderar väldigt mycket tid utomhus kan en av varje förse dig med den ultimata flexibiliteten.

Vanliga Frågor Om Softshelljackor För Dam Och Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en softshelljacka, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av jackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa softshelljackan för dam?

Den bästa softshelljackan för dam är enligt vårt test Peak Performance Women's Explore Hood Jacket, en bekväm och multifunktionell jacka.

Vilken är den bästa softshelljackan för herr?

Den bästa softshelljackan för herr är enligt vårt test Peak Performance Men's Explore Hood Jacket, en bekväm och multifunktionell jacka.

Vad kostar en softshelljacka?

En softshelljacka kostar oftast mellan 1000-4000 kronor, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den teknologi som används i plagget.

Vad är softshellmaterial?

Softshellmaterial är ett tyg som har en mjuk, stretchig och smidig yta. Det är inte vattentätt men besitter andra bra egenskaper såsom god ventilation och mildare skydd mot vind, regn och snö.

Är softshellmaterial vattentät?

Nej, softshellmaterial är inte vattentät i sig. Dock kan det vara behandlat för att göra det motståndskraftigt mot regn och snö.

Är softshellmaterial vindtät?

Nej, softshellmaterial är inte vindtät i sig. Dock kan det vara behandlat för att göra det motståndskraftigt mot regn och snö, vilket ger det en viss form av vindskydd.

När ska man ha en softshelljacka?

En softshelljacka är ett ytterlager som passar bra under aktiviteter såsom bergsklättring, vandring och skidåkning. De är oftast ganska lätt och smidig att ha på sig, och ger dig bra skydd mot vind och väder, vilket gör det till populära vandringsjackor och skidjackor.

Sammanfattningsvis Om Softshelljackor För Dam Och Herr

En bra softshelljacka känns fantastiskt, samtidigt som den förser dig med bra skydd från vädret. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.