4 Bästa Sovsäck För Hund (2024): Bäst i Test

bäst i test sovsäck hund

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

När du är ute och campar eller vandrar med in hund, är det viktigt att förse han eller henne med skydd och isolering från eventuell kyla under natten. Ett bra sätt att göra detta är med hjälp av sovsäckar skapade för hundar, vilket är en bekvämlig bedd för din hund.

Det finns en del alternativ på marknaden och i den här guiden kommer iv att ta en närmare titt på de fyra bästa valen för din. De produkter som vi har valt är alla av hög kvalitet och har goda recensioner från kunder som har använt dem. Vi kommer också att ge några tips om vad du ska tänka på när du väljer en sovsäck till din hund samt hur du ser till att han eller hon har det bekvämt under natten.


De 4 Bästa Sovsäckarna För Hund Är:

 1. 1
  Bäst i Test Sovsäck För Hund: Ruffwear Highlands Sleeping Bag - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Hundsovsäck För Vinter: Hurtta Outback Dreamer Eco - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Multifunktionella Sovsäck För Hund: Non-Stop Dogwear LY Sleepingbag - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Hundsovsäck För Jakt: Jervenduken Primaloft Isolering - Läs Recension

1. Ruffwear Highlands Sleeping Bag

Bäst i Test Sovsäck


Bäst i Test Sovsäck För Hund

Typ:

Rund

Storlekar:

M: 64 x 85 cm, L: 72 x 110 cm

Rund Och Bekväm Hundsovsäck I Många Storlekar

Ruffwear Highlands Sleeping Bag är enligt vårt test bäst, tack vare dess robusta, pålitliga och bekväma design som passar de flesta hundarna som handen i handsken. Det är en perfekt sovsäck som håller värmen året om, och erbjuder din hund komfort ute på spåret, i campinglägret eller ute på vandringsleden.

Den är mycket smidig och lätt att hantera, då du kan packa ner den smidigt i den medföljande kompressionspåsen. Detta tillsammans med dess relativt lätta vikt på 740 gram, gör det smidigt att få med den på alla äventyr. Du kan även köpa med ett liggunderlag för hundar från samma serie, som passar perfekt i en ficka på sovsäckens undersida.

Denna sovsäck kommer mer mycket funktionalitet, mycket likt vad vi kan se på vanliga sovsäckar för människor, vilket gör det något överdrivet för kortare äventyr. Men vet du om att du kommer ta med hunden på längre äventyr, eller under tuffare förhållanden kan Ruffgears Highland absolut prestera på topp.

Den extra funktionaliteten som denna modell bidrar med, resulterar däremot i en ganska hög prislapp - i alla fall i jämförelse med andra sovsäckar för hundar. Det kan återigen vara en anledning varför en billigare modell kan passa bättre för de som inte är ute särskilt mycket om året, och som bara planerar att använda sovsäcken någon gång då och då.

FÖRDELAR

 • Finns i flera storlekar
 • Naturlig sovposition för din hund
 • Vattenavvisande och slitstarkt tyg

NACKDELAR

 • Rekommenderas inte att tvättas i maskin

2. Hurtta Outback Dreamer Eco

Bästa Hundsovsäck För Vinter


Bästa Hundsovsäck För Vinter

Typ:

Rund

Storlekar:

S: 50 cm, M: 70 cm, L: 90 cm

Rund Och Bekväm Hundsovsäck i Många Storlekar

Hurtta's Outback Dreamer är en bekväm och lättviktig sovsäck som är perfekt för hundar som gillar att sova i en naturlig, ihoprullad position. Den är vadderad med ett värmereflekterande laminat som gör den perfekt för vinterbruk, medan ripstop-skalet ger god slitstarkhet och hållbarhet.

Outback Dreamer finns i tre storlekar, small (50 cm), medium (70 cm) och large(90 cm), vilket gör det lätt att välja rätt modell för din hund. Med en vikt på strax under ett kilo är det en av de lättaste sovsäckarna för hundar på marknaden, vilket gör den lätt att ta med sig på alla äventyr.

En sak att notera är att den här sovsäcken inte rekommenderas att tvättas i maskin - i stället rekommenderar Hurtta endast fläcktvätt. Det kanske inte är en massiv nackdel, men något att tänka på när man väljer den här modellen.

Allt som allt är Hurtta Outback Dreamer Eco en mycket prisvärd sovsäck som bör fungera alldeles utmärkt för din hund under större delar av året. 

FÖRDELAR

 • Vadderat och värmereflekterande laminat
 • Naturlig sovposition för din hund
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Rekommenderas inte att tvätta i maskin

3. Non-Stop Dogwear LY Sleepingbag

Bästa Multifunktionella Sovsäck För Hund


Bästa Multifunktionella Sovsäck För Hund

Typ:

Rektangulär

Vikt:

S: 72 x 45 cm, M: 100 x 60 cm, L: 125 x 80 cm

Multifunktionell Hundsovsäck Som Agerar Sovsäck Och Liggunderlag

Non-Stop Dogwear LY Sleepingbag är en mångsidig och ultralätt sovsäck som kan användas både som sovsäck och liggunderlag. Den är tillverkad av ett vattenavvisande och andningsbart tyg som också går att tvätta i maskin, vilket gör den lätt att hålla ren.

LY Sleepingbag finns i tre storlekar, liten (72 x 45 cm), medium (100 x 60 cm) och stor (125 x 80 cm), vilket gör det lätt att hitta rätt storlek för din hund. Den levereras med en egen kompressionssäck, vilket gör den lätt att ta med sig på alla äventyr. Den är också mycket lätt, även i de större storlekarna, vilket gör det optimalt för längre vandringar och liknande.

En sak att notera är att den här sovsäcken inte är rund, så om din hund gillar att sova i en naturlig, ihoprullad position är detta kanske inte rätt sovsäck Men den rektangulära formen bidrar med gott om utrymme, vilket bör vara tillräckligt bekvämt för de flesta hundar.

En extra bonus är att du kan koppla av överdelen, för att göra sovsäcken mer likt ett liggunderlag istället. Du kan också stänga in hunden helt och hållet i sovsäcken genom att dra åt hela dragkedjan för extra skydd under tuffare förhållanden.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Kan tvättas i maskin
 • Kompressionsväska ingår

NACKDELAR

 • Inte en rund design

4. Jervenduken Primaloft Isolering

Bästa Hundsovsäck För Jakt


Bästa Hundsovsäck För Jakt

Typ:

Rektangulär

Storlek:

65 x 65 cm

Kamouflerad Hundsovsäck För Jaktturen

Jervenduken Primaloft Insulation är en rektangulär sovsäck som är utformad för jakthundar. Den har ett extra isolerande ytterlager som hjälper till att hålla din hund varm i kallare väder, medan kamouflagetrycket hjälper dem att smälta in i sin omgivning.

Jervenduken Primaloft Insulation finns i en storlek, 65 x 65 cm, och väger strax under ett kilo. Den är tillräckligt liten och flexibel för att kunna packas i en ryggsäck, vilket gör den lätt att ta med sig på alla jaktresor. Den kommer även med en smidig liten påse du kan utnyttja för lättare transport.

En sak att notera är att den här sovsäcken inte är den mest bekväma modellen på marknaden - den är tillverkad av ett vattentätt och slitstarkt tyg som är mer lämpat för funktion än komfort. Den bör dock vara den är bekväm nog för de flesta hundar och håller dem varma i kallare väder.

FÖRDELAR

 • Extra isolerande ytterlager
 • Kamouflerande
 • Liten och smidig packning

NACKDELAR

 • Inte den mest bekväma modellen

Sovsäck För Hund - Köptips

När det gäller att hitta den bästa sovsäcken för din hund finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din hundsovsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Storlek Och Form

Det absolut viktigaste att tänka på innan man köper en sovsäck anpassad för just din hund, är hur stor hunden i fråga är, samt vilken form av sovsäck som passar han eller hon bäst.

Generellt sett finns det två primära utformningar av sovsäckar för hundar; Den klassiska rektangulära bädden, och den moderna runda utformningen.

mysigt hund sovsäck

De runda modellerna har ökat drastiskt i popularitet under senare år. Detta är eftersom det tillåter din hund att sova i sin naturliga sovställning, och är således mer bekvämt för ditt husdjur.

Eftersom det finns så många olika hundraser så kan olika hundar skilja sig markant i storlek, varpå ett alternativ som erbjuder flera olika storlekar är att föredra. Självklart kommer en större modell oftast kosta något mer, men det innebär också att du kan spara in en del pengar om du har en mindre hund.

I fall då du har en mycket stor hund kan rektangulära alternativ passa bättre, då de ofta finns i större storlekar, samtidigt som de förser din hund med en något mer rymlig sovplats.

Kom ihåg att en lite för stor sovsäck är att föredra framför en liten - särskilt om du förväntar dig att din hund fortsätter växa framöver.

Värme Och Isolering

Att säkerställa att din hund inte fryser under kyligare nätter är a och o under vandring- eller campingturen. Här finns det några olika faktorer att ta i beaktning, för att avgöra hur varm sovsäck du behöver för de förhållanden du planerar att vistas i. Dessa inkluderar:

 1. Hur din hund brukar sova (när/hur)
 2. Säsong och väder (Vinter/vår/sommar/höst)
 3. Vart du planerar att resa

Dessa tre faktorer bör tas i beaktning innan du avgör just hur isolerande sovsäck som din behöver.

Om du till exempel planerar en sommarresa nära vattennivå kommer ett lättviktsalternativ att fungera utmärkt, då din hund förmodligen inte behöver särskilt mycket värme eller isolering under natten.

Men om du däremot planerar en fjällvandring eller bergsvandring under hösten så finns det en god chans att du behöver ett varmare och mer isolerat alternativ för att undvika att dina hund fryser.

Hållbarhet Och Slitstyrka

Som alla hundägare vet om, är det viktigt med slitstarkt och hållbara grejer. Hundar är trots allt kända för att vara hårda mot sina ägodelar! Detta är extra viktigt om det handlar om en produkt som också ska användas utomhus i naturen

hundar sovsäck vandring

När det gäller sovsäckar vill du ha något som klarar lite slitage och enstaka olyckor. Slitstarka material som ripstop-nylon är idealiska för detta ändamål. Dessutom är ett bra vattentätt alternativ alltid bra att ha till hands, ifall din hund gillar att rulla runt i leran.

De primära områden som utsätts för extra mycket slitage är ytterfodret såväl som dragkedjan, vilket är vad som brukar visa första tecken på skada eller slitage.

Vatten- Och Väderskydd

Om du planerar att spendera tid utomhus, behövs rimligtvis en sovsäck som klarar av vind och mindre mängder fukt eller vatten. Att låta din hund sova i 5-10 grader är oftast ganska behagligt, men kan snabbt bli farligt om hunden också är blöt.

Att införskaffa ett alternativ med en vattenavvisande eller vattentät förmåga kan därför vara ett stort plus, särskilt om ud planerar att utnyttja den i fuktiga eller regniga förhållanden.

Om din hund kommer sova i tältet tillsammans med dig räcker det oftast med ett vattenavvisande alternativ, men planerar du att sova under bar himmel, eller under riktigt blöta förhållanden, kan ett helt vattentätt alternativ vara att föredra.

Vikt Och Packstorlek

Både vikt och packstorleken av sovsäcken kan spela en avgörande roll, beroende på när och hur du planerar att använda det.

I korta drag kan man säga att om du planerar att genomföra längre promenader/vandringar, kommer ett lättviktsalternativ alltid vara fördelaktigt, då det är lättare att bära med sig. Som alla viktmedvetna vandrare vet om så spelar varje gram en stor roll.

liten hund sovsäck natur

Om du däremot planerar en kortare campingresa, där du inte behöver transportera hundsovsäcken särskilt långa sträckor, kan ett tyngre alternativ vara att föredra. Detta eftersom de oftast är något billigare än lättviktsalternativ, samtidigt som de ofta är något mer slitstarka.

Samma princip gäller för dess packbarhet, vilket kommer att vara olika viktigt beroende på hur du planerar att använda det. Oftast brukar lättare alternativ också vara lättpackade, så vikt och packbarhet går hand i hand.

Lyckligtvis väger de flesta sovsäckarna för hundar väldigt lite, ofta under ett kilo. Det gör att de enkelt får plats i vandringsryggsäcken utan att ta upp allt för mycket utrymme.

Användarvänlighet Och Underhåll

Det sista du vill göra är att spendera flera timmar under campingsemestern för att rengöra och underhålla din hunds sovsäck. Därför är det viktigt att införskaffa en smidig och lättanvänd modell, som du inte nödvändigtvis behöver underhålla då du är ute i naturen.

Med det sagt kommer du att behöva tvätta sovsäcken efter varje resa. Tro oss - du kommer inte att uppskatta lukten av sovsäcken nästa gång om du inte gör det. För att underlätta detta, kan det vara smart att köpa en sovsäck som är tvättbar i maskinen, för att slippa tvätta den för hand varje gång.

Extra Funktionalitet Och Flexibilitet

Förvänta dig situationer då din hund väljer att använda sin sovsäck på icke-konventionella sätt. Med andra ord så finns det en god chans att din hund inte vill krypa in i sovsäcken, utan väljer istället att helt enkelt ligga ovanpå det.

campa med hunden

Att välja en modell som kan öppnas upp helt och hållet, och som ligger platt på marken, kan vara en stor fördel för att vara väl förberedd på sådana situationer.

De klassiska rektangulära modellerna är förmodligen din bästa chans att köpa en sovsäck som uppfyller dessa krav, då mumieformade och runda modeller sällan går att öppna upp helt och hållet.

Vissa sovsäckar kommer också med en speciell kompressionspåse som du kan använda för att komprimera dess packstorlek, så att den lättare får plats i ryggsäcken.

Att en sovsäck kommer med kompressionspåse är nästan uteslutande för rektangulära modeller. Går du för en rund modell kommer du med störst sannolikhet inte kunna använda en kompressionspåse.

Vanliga Frågor Om Sovsäckar För Hundar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om hundsovsäckar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om sovsäckar för hundar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa sovsäcken för din hund?

Den bästa sovsäcken för hundar är enligt vårt test Ruffwear Highlands Sleeping Bag, som är en pålitlig, bekväm och mångsidig sovsäck för hundar.

Vad kostar en sovsäck för hundar?

En sovsäck för hundar kostar vanligtvis runt 1000 kronor eller mer. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Vad är skillnaden mellan en sovsäck för hundar och en sovsäck för människor?

En hundbädd är utformad för att passa hundens kroppsform, med extra utrymme för svansen. De har också specialfunktioner som en integrerad seleögla, vilket sovsäckar för oss människor vanligtvis inte har.

Hur ser jag till att min hund är bekväm i sin sovsäck?

Det finns några saker du kan göra för att se till att din hund är bekväm i sin sovsäck. För det första ska du se till att du väljer rätt storlek och typ av sovsäck för din hund. För det andra kan du överväga att använda en campingmatta eller en sängrulle under sovsäcken för att ge extra isolering och komfort. Slutligen kan du packa med några av hundens favoritleksaker eller filtar för att hjälpa den att känna sig trygg och bekväm i sin nya sovsäck.

Vilka är fördelarna med att använda en sovsäck för hundar?

Det finns flera fördelar med att använda en sovsäck för hundar. Sovsäckar håller din hund varm och torr i dåligt väder, de skyddar din hund från insekter och andra skadedjur och de ger din hund en bekväm plats att sova på när du campar eller vandrar.

Behöver jag köpa en särskild sovsäck för min lilla hund?

Nej, du behöver inte nödvändigtvis köpa en specialiserad sovsäck för din lilla hund. Det är dock värt att överväga en mindre storlek eller en miniatyrversion av en vanlig sovsäck, eftersom detta kommer att vara bekvämare för din lilla hund. 

Jag har en stor hund, får den plats i en sovsäck?

Med största sannolikhet ja. Sovsäckar är utformade för att vara tillräckligt rymliga för även de största hundarna. Det är dock värt att kontrollera sovsäckens mått innan du köper den för att vara säker på att den är tillräckligt stor för din hund. Du kanske också vill överväga att köpa en dubbelsovsäck, som är utformad för att två personer (eller hundar) ska kunna dela på den.

Min hund gillar inte att vara i slutna utrymmen, kommer den att gilla en sovsäck?

Vissa hundar tycker inte om att vara i slutna utrymmen och kan känna klaustrofobi i en sovsäck. Om detta om det är fallet med din hund är det värt att överväga en sovsäck med en integrerad selslinga. På så sätt kan du hålla din hund säker och trygg utan att begränsa hans rörelsefrihet. Alternativt kan du prova en sovsäck med dragkedja som kan användas som filt om din hund inte gillar att vara i ett helt slutet utrymme .

Kommer min hund att kunna röra sig i en sovsäck?

Ja, de flesta sovsäckar är utformade så att din hund har gott om utrymme att röra sig. Det är dock värt att kontrollera sovsäckens mått innan du köper den för att försäkra dig om att den är tillräckligt stor för din hund. 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 12

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.