• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Båt
 • /
 • 5 Bästa Spöhållare För Båt & Land (2024): Bäst i Test

5 Bästa Spöhållare För Båt & Land (2024): Bäst i Test

bästa spöhållare bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juni 2023

Vid första anblicken verkar en spöhållare för fiske vara en enkel anordning. Den håller bara ett spö, eller hur? Men faktumet är att dessa spöhållare har ett stort ansvar när du är ute och fiskar.

En spöhållare skyddar inte bara fiskeredskap som haspelrullar och multirullar från skador eller slitage, utan den håller också spöet när du väntar på att en fisk ska nappa - oavsett om du befinner dig på en båt, på land eller på isen. Det kan vara svårt att välja rätt bland de hundratals bästa spöhållarna som finns tillgängliga.

I denna guide tar vi en närmare titt på fem av de bästa spöhållarna för aktivet fiske på marknaden, så att du ska kunna välja rätt modell för dig och dina ändamål.

Dessa bör inte förväxlas med de spöhållare som du använder hemma för att förvara fiskespön när du inte använder dessa, för att se mer om dessa modeller kan du läsa vår guide till de bästa spöställningarna här.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Spöhållarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Spöhållare För Båt: Osculati Spöhållare - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Justerbara Spöhållare För Båt: Scotty 5-476 Rocket Launcher Spöhållare - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Spöhållare För Fiske På Land: Zebco Bankstick Tele - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Spöhållare För Trollingfiske: Savage Gear Rod Holder Twin Spöhållare - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Spöhållare För Isfiske: Spöhållare Tele Tripod - Läs Recension

1. Osculati Spöhållare

Bäst i Test Spöhållare För Båt


Bäst i Test Spöhållare För Båt

Passar För:

Båtfiske (infälld montering)

Material:

Rostfritt stål

Längd:

8.8 cm

Slitstark, Mångsidig Och Effektiv Spöhållare För Båtfisket

Från sportfiskebåtar till kustbåtar har nästan alla fiskebåtar infällda spöhållare, och Osculatis alternativ är utmärkta val. Med en bred monteringskrage, en svetsad stång i rostfritt stål och ett vinylinslag för att skydda spöet från skador. Osculatis spöhållare är enligt oss den bästa fiskestångshållaren för båtar helt enkelt. Och den låga profilen på locket ser lika bra ut som den fungerar.

Deras spöhållare för infällt montage är överbyggd och extremt väl utformad. Det helsvetsade röret i rostfritt stål och locket motstår korrosion och är nästan oförstörbara. Ett vitt vinylfoder säkrar och skyddar spöet. Den här spöhållaren har testats på tunga offshore-redskap och downriggers genom åren och har stått emot allt.

Det är däremot inte den djupaste spöhållaren på marknaden, då den inte är längre än drygt 9 centimeter, samt har en diameter på 42 mm. Men detta räcker gott och väl för de flesta situationer du kan tänkas hamna i, och det är en modell som aldrig har svikit oss genom åren.

Med denna kvalité kan du däremot förvänta dig att betala lite mer, även då det inte är den dyrast modellen på marknaden. Men dess hållbarhet och förmåga att motstå slitage gör det till ett attraktivt val att förlita sig på under många år framöver.

FÖRDELAR

 • Skapad av slitstarkt och hållbart material
 • Skadar inte fiskespöt
 • Klarar vatten mycket väl

NACKDELAR

 • Dyrare modell

2. Scotty 5-476 Rocket Launcher Spöhållare

Bästa Justerbara Spöhållare För Båt


Bästa Justerbara Spöhållare För Båt

Passar För:

Båt- och kajakfiske (förhöjd montering)

Material:

Fiberstärkt nylon

Längd:

23 cm

Effektiv Och Mångsidig Spöhållare För Mindre Fartyg & Kajakfiske

För kajak- och småbåtsfiskare finns det kanske inte tillräckligt med utrymme under däck för att montera en infälld spöhållare. En förhöjd stavhållare är lösningen - och den håller rullen längre från vattnet, vilket är ett stort plus när du fiskar i saltvatten, då detta kan skada rullen.

De bästa spöhållarna för kajakfiske gör det möjligt att justera spöet i två plan för att ställa in den perfekta positionen för fiske eller transport av spöet. Scottys "Rocket Launcher" har blivit standarden för säkerhet och mångsidighet. Stavhållaren monteras på alla standardväxelskenor.

De bästa förhöjda spöhållarna rymmer spinnspön, kastspön och flugspön. Vi gillar även dess robusta konstruktion och enkla användning, och faktumet att du kan justera den i 360 grader gör det smidigt och enkelt att använda den.

Scottys spöhållare är en av de bästa spöhållarna på marknaden, men det är inte det mest slittåliga materialvalet. Trots detta förväntar vi oss att denna spöhållare bör hålla ett bra tag om du begränsar dess användning till mildare fisketurer i bra väder. Det fiberstärkta nylonet bör inte har några problem med saltvatten eller färskvatten.

FÖRDELAR

 • Förhöjd montering
 • 360 grader
 • Mångsidig användning

NACKDELAR

 • Inte det mest slittåliga materialvalet

3. Zebco Bankstick Tele

Bästa Spöhållare För Fiske På Land


Bästa Spöhållare För Fiske På Land

Passar För:

Landfiske

Material:

Rostfritt stål

Längd:

85-125 cm

Smidig och Enkel Spöhållare För Fiske På Stranden

Den bästa spöhållaren för stranden måste göra två saker: kunna fästas stadigt vid marken och samtidigt hålla spöet stadigt. Zebco Bankstick gör just det, trots sitt mycket låga pris.

Den har ett starkt plastskaft med en vass spets som du driver in i sanden eller den mjuka marken, vilket får den att stå stadigt även med ett längre fiskespö. Stångstöten är justerbar för att passa alla storlekar av haspelspön eller spinnspö - allt ifrån 85 till 125 centimeter.

För surfspön med en lång kolv för kastning gör den justerbara sandspetten att spöet snabbt kan tas bort.

Allt som allt är den en modell som är mycket smidig och enkel att använda när man är på stranden, även fast den inte är gjord av de mest högkvalitativa materialvalen. Men för dess låga pris får du ändå något som fungerar bra.

FÖRDELAR

 • Smidig och enkel att använda
 • Justerbar längd

NACKDELAR

 • Plastigt materialval

4. Savage Gear Rod Holder Twin Spöhållare

Bästa Spöhållare För Trollingfiske


Savage Gear Rod Holder Twin Spöhållare

Passar För:

Båtfiske (klämma)

Material:

Aluminum/plast

Längd:

-

Smidig Och Justerbar Spöhållare Perfekt För Trollingfiske På Båten

Om du letar efter en spöhållare som är perfekt för trollingfiske på din båt, behöver du inte leta längre än till Savage Gear Rod Holder Twin spöhållare. Med sin lättmonterade design och sitt robusta, horisontella grepp är denna spöhållare idealisk för att hålla ditt fiske stängerna är stabila och ur vägen när du är på vattnet

Den här spöhållaren är tillverkad av robust aluminium och plast och är ett hållbart val som också är tillräckligt flexibelt för att kunna anpassas till alla typer av fiskespön. Och om du föredrar att inte använda den hela tiden kan du enkelt ta bort den från båten när den inte längre behövs då du enbart behöver skruva fast eller klämman

Detta innebär rimligtvis att den inte sitter på lika kraftfullt som till exempel infällda spöhållare, men för trollingfiske kanske du inte behöver samma typ av kraft som när du fiskar efter riktigt stora fiskar ute på havet.

För prismedvetna sportfiskare som behöver en spöhållare som är lämplig för trollingfiske kan du göra mycket sämre ifrån dig än Savage Gears spöhållare.

FÖRDELAR

 • Enkel att sätta på och ta av
 • Stadigt horisontellt grepp om fiskespöt
 • Perfekt för trollingfiske

NACKDELAR

 • Inte den mest krafttåliga modellen

5. Spöhållare Tele Tripod

Bästa Spöhållare För Isfiske


Spöhållare Tele Tripod

Passar För:

Isfiske, landfiske

Material:

Rostfritt stål

Längd:

-

Liten, Smidig Och Perfekt Spöhållare För Ismete

Om du letar efter en spöhållare som är perfekt för isfiske, behöver du inte leta längre än till spöhållaren Tele Tripod från Zebco. Den här spöhållaren är tillverkad av hållbart rostfritt stål och är byggd för att monteras på nästan alla typer av ytor och kan ställas upp var du vill

Den är också mycket lätt att transportera och bära runt, vilket gör den idealisk om du ska ut och fiska på egen hand eller med en liten grupp. Och även om den är utformad specifikt för fiske innebär dess lilla storlek att den inte tar upp mycket utrymme - bra om du är begränsad av förvaringskapaciteten i ditt fordon.

Dessutom är den här spöhållaren till ett så lågt pris verkligen en av de mest prisvärda modellerna som finns. Du kan också använda den för annan typ av metfiske, och behöver därför inte enbart begränsa dess användning till isfiske.

FÖRDELAR

 • Smidig och enkel att transportera
 • Kan sättas upp vart som helst
 • Billig

NACKDELAR

 • Speciellt utformad för metfiske

Spöhållare - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Fäste

309 kr

Båtfiske (infälld montering)

Rostfritt stål

8.8 cm

379 kr

Båt- och kajakfiske (förhöjd montering)

Fiberstärkt nylon

23 cm

99 kr

Landfiske

Rostfritt stål

85-125 cm

 229 kr

Båtfiske (klämma)

Aluminum/plast

-

109 kr

Isfiske, landfiske

Rostfritt stål

-

Spöhållare För Båt & Land - Köptips

Det finns ett flertal saker att tänka på innan du bestämmer dig för vilken spöhållare som är rätt för dig, då det ibland kan handlar om en hög summa pengar om du behöver specialanpassade alternativ. Här är några av de viktigare faktorer att tänka på:

Typ Av Spöhållare

Det finns några olika typer av spöhållare, som till stor del skiljer sig beroende på hur du planerar att använda dessa.

Spöhållare För Båt

Den vanligaste typen av spöhållare som används när man fiskar är den typen som är kompatibel att fästa direkt i din båt. Dessa spöhållare är gjorda för att kunna hålla spön under största möjliga spänning utan att spöet bryts - även om du har dessa i samtidigt som du åker med fart längs med vattnet.

spöhållare fiskespö båt

Det finns flera olika modeller av dessa båtspöhållare, där vissa är djupare än andra - återigen handlar det om vad för typ av fiske du planerar att göra. Om du till exempel trollfiskar längs med båten kanske du behöver extra hål för att få plats med flera fiskespön.

Spöhållare För Fiske På Land

Det finns också en del spöhållare som är designade för att fästas direkt ner i sanden längs med en sandstrand, men dess akan du rimligtvis inte använda för att sedan åstadkomma samma resultat på en båt.

Dessa modeller tenderar att vara lite mindre robusta, i och med att dina fiskespön inte utsätts för lika mycket kraft när du fiskar från stranden. Trots det är det ett utmärkt sätt att kunna använda flera olika fiskespön när du letar efter att fisken ska nappa från stranden.

Stavhållare för surf- och kustfiske måste vara tillräckligt breda och långa för att rymma det spö som du planerar att använda. Tänk sedan på marken där du ska sätta spöet. Mjuk sand är lätt att genomborra men hård mark kräver en smalare spik. Ta med en gummiklubba så att du kan slå spiken djupt ner i sanden eller marken.

Spöhållare För Isfiske

Den sista typen av spöhållare är de modeller som är speciellt anpassade för pimpelfiske/isfiske. Dessa tenderar att vara mindre is storleken och är som en konsekvens också ofta lite billigare. I och med att du inte kan köra ner dessa i mjuk sand behöver de däremot lite speciella lösningar för att fästas fast i isen.

Ett annat populärt alternativ är att skaffa en spöhållare för pulka som du kan använda för ditt isfiskemete. Här kan du hitta en bra spöhållare som kopplas direkt till din snöpulka.

Montering

Hur en viss spöhållare monteras till båten är ett viktigt avgörande att tänka på innan du köper en modell. Det finns spöhållare som monteras helt för hand, och spöhållare som har ett spännband eller annat spänne för uppspänning.

Vissa spöhållare använder klämmor för att fästas på båten. Andra passar in i hål på båten som är avsedda för spöhållare. Det är därför viktigt att använda en spöhållare som är kompatibel med din båt - om det inte finns några hål, skaffa en spöhållare som har klämmor och som inte kräver dessa typer av färdigdesignade hål.

Hur lätt det är att ta bort dina spöhållare är också något att överväga. Du kanske (eller kanske inte) vill ta bort din hållare från båten och flytta den till garaget i slutet av resan. Dessa saker kopplade till dess montering kanske känns banalt att tänka på, men är i verkligheten mycket viktig.

Kajakfiskare och småbåtsfiskare föredrar upphöjda spöhållare för att hålla rullarna borta från vattenstänk och vågor. Borra inte hål förrän du har placerat spöhållaren på den plats du vill ha den, och se till att spöbommen kommer att vara fri från däcket. Du kan också välja en förhöjd spöhållare som monteras på en växelskena för snabb justering och borttagning.

kajakfiske spöhållare

Kapacitet

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att vissa spöhållare faktiskt kan hålla ett flertal fiskespön. Olika modeller har också annorlunda kapacitet i förhållande till vilka fiskespön de kan hålla. Varje spöhållare har sin egen kapacitet, och det kommer med andra ord att fästa spön av olika storlek och vikt.

Om du skulle vilja kunna fiska med flera spön parallellt eller i serie, kanske det därför är viktigare att titta på spöhållarens totala kapacitet snarare än kapaciteten för spön av samma storlek.

Hållbarhet & Slitstyrka

Själva kvalitén av spöhållarna kan också göra en stor skillnad, särskilt om du letar efter större fiskar ute på havet och de utsätts för mer kraft. Fråga dig själv: hur slitstarka är spöhållarna beroende på vilket fiskespö de finns anpassade för?

Ofta kan du hitta billigare modeller som fortfarande ser ganska bra ut, men det lägre priset kommer ofta på bekostnad av kvalité och hållbarhet. Planerar du att använda de mycket kan det därför vara en bra ide att investera lite mer i en högkvalitativ modell som får jobbet gjort under många år framöver.

De bästa hållarna är tillverkade av starka material som varken går sönder eller korroderar. Vissa billiga hållare för fiskespön är inte resistenta mot saltvatten och korroderar lätt.

Materialval

En sista sak att änka på är vilket material som spöhållaren är gjord av, där majoriteten av alternativ på marknaden utnyttjar stål eller plast.

Fördelarna med stål är att dess ofta är mycket hållfasta, tåliga och slitstarka - perfekt om du sysslar med lite tyngre fiske som kräver mer kraft. Se till att de är gjort i rostfritt stål för att det inte ska förstöras då den utsätts för vatten (vilket det oundvikligt kommer att göra.)

Nackdelen med stål är att dessa alternativ sällan är lika "rörliga", då du på vissa plastalternativ ofta har mer inställningsmöjligheter och svängrum.

Plastalternativ är bättre på detta, men är sällan lika hållbara som de spöhållarna som utnyttjar stålmaterial. Med det sagt finns det många moderna alternativ som utnyttjar någon form av förstärkt plast, och kan vara näst intill lika starka som stålvarianter.

Observera att kvaliteten på olika plaster kan variera mycket, så känn på spöhållaren för att se hur fast den är. Spöhållarens utformning spelar lika stor roll som materialet - även hård plast kommer att kännas ömtålig i en dåligt tillverkad hållare.

Vanliga Frågor Om Spöhållare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en spöhållare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av spöhållare för fiske, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa spöhållaren?

Den bästa spöhållaren för båtfiske är enligt vårt test Osculati Spöhållare, en mycket hållbar, lättanvänd och pålitlig spöhållare för ditt fiskespö.

Vad är en bra spöhållare för sand?

Kort svar - allt som håller sig fast i sanden och klarar av att hålla surfspöets vikt utan att du behöver hålla i det. Det kan vara en bit rör eller ett specialtillverkat alternativ, men se till att det lätt kan tryckas ner i sanden och att det är tillräckligt långt för att hålla ditt spö utan att tippa över - särskilt om du drabbas av en strandbrytning.

Vad kostar en spöhållare?

En spöhållare tenderar att kosta allt ifrån 100 - 500 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen - samt vilket typ av modell vi pratar om.

Hur monterar man en hållare för fiskespö?

För att montera en fiskestångshållare på en båt så att den ligger i jämnhöjd med akterspegeln krävs skärning och borrning, så du måste först vara säker på att du monterar den på rätt plats. Placera spöet i hållaren och ställ den bredvid den plats du vill sätta den på och se till att placeringen och vinkeln på spöet är korrekt. Om däcksmaterialet är tunt kan du använda en stödplatta för att öka hållfastheten. Täta kanten och hålen med silikonförsegling. Om du monterar en förhöjd stavhållare ska du se till att stavstöten kommer att klara däcket.

Hur långt ifrån varandra ska fiskestångshållare vara placerade?

För att se till att de spöhållare som du monterar kommer att ha rätt avstånd från varandra, håll spöhållaren med ett spö i den på den avsedda platsen (du kan behöva någon som håller hållaren åt dig. Notera vinklingen på spöet och sätt in och ta ut spöet ur hållaren så att du kan avgöra hur mycket utrymme du behöver för att göra det. Stavhållarna bör placeras tillräckligt långt ifrån varandra så att de inte stör andra spön, en T-top, antenner eller utliggare.

Sammanfattningsvis Om Spöhållare

När du är ute och fiskar med båten, eller längs med stranden, kan det vara en bra idé att skaffa en spöhållare som håller uppe dina fiskespön. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 27

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.