8 Bästa Sportglasögon (2024): Bäst i Test

bästa sportglasögon bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: april 2023

Denna guide är utformad för idrottsentusiaster och professionella idrottare som letar efter de bästa sportglasögonen på marknaden. Vi kommer att utforska funktioner, teknik och märken som ger den överlägsna komfort och prestanda du behöver.

Att välja rätt sportglasögon kan vara en utmaning, särskilt med tanke på det enorma urvalet på marknaden idag. Den underliggande frågan är att hitta ett par som inte bara skyddar dina ögon, utan också förbättrar din prestanda genom att minska bländning och öka klarheten i din syn. Här kommer våra rekommendationer för sportglasögon in - de är noggrant utvalda för att erbjuda högsta möjliga kvalitet och tillgodose idrottarnas unika behov.

I mitt arbete som sportutrustningsexpert har jag fått möjlighet att testa och jämföra olika märken och modeller av sportglasögon. Jag har sett hur rätt glasögon kan göra skillnad i idrottsprestanda. Med rätt information och vägledning kan du också hitta de sportglasögon som bäst passar dina behov och tar dina prestationer till nästa nivå.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Sportglasögon Är:

 1. 1
  Oakley Radar EV Path: Bäst i Test Sportglasögon - Läs Recension 
 2. 2
  Julbo Shield Reactiv 2-4 Polarized: Näst Bäst i Test Sportglasögon - Läs Recension
 3. 3
  Oakley Jawbreaker: Bästa Sportglasögon För Cykling - Läs Recension
 4. 4
  Red Bull Spect Daft: Bästa Prisvärda Sportglasögon - Läs Recension
 5. 5
  Oakley Clifden: Bästa Små Sportglasögon - Läs Recension
 6. 6
  Goodr Sunglasses Ninja Kick The Damn Rabbit: Bästa Minimala Sportglasögon  - Läs Recension
 7. 7
  POC Devour: Bästa Sportglasögon För Skidåkning  - Läs Recension
 8. 8
  Hellner Nunis Sportglasses: Bästa Billiga Sportglasögon - Läs Recension

1. Oakley Radar EV Path

Bäst i Test Sportglasögon


Oakley Radar

Utbytbar Lins:

Ja (ingår ej)

Ljusinsläpp:

12-35%

Vikt:

30 g

Högkvalitativa Och Mångsidiga Sportglasögon För Varierade Aktiviteter

De första jag noterade när jag provade Oakley Radar EV Path var den optimala passformen. Dessa glasögon har utformats med Oakleys Three-Point Fit-system, vilket säkerställer att glasögonen inte hänger på dina öron och trycker jämnt på tre punkter på ditt ansikte. Detta bidrar till en bekväm och säker passform som stannar på plats under hela träningspasset eller tävlingen, oavsett hur intensiv aktiviteten är.

Ventilation och Imfri Syn
Med Oakley Radar EV Path kan du säga adjö till besvärlig imma i glasögonen under svettiga träningspass. Dessa sportglasögon är utrustade med smart placerade ventilationspaneler som hjälper till att förhindra uppbyggnad av imma och ger dig en tydlig syn under alla dina aktiviteter. Min egen erfarenhet bekräftar detta - oavsett hur ansträngd jag var, glasen förblev imfria och klara.

Ljusinsläpp och Utbytbara Linser
En annan fantastisk aspekt av Oakley Radar EV Path är deras ljusinsläpp på 12-35%. Detta gör dem till en utmärkt partner för varierande ljusförhållanden, från ljusa soliga dagar till molniga eller skumma förhållanden. Dessutom ger möjligheten att byta linser dig en extra fördel. Även om extra linser inte ingår, är det en investering värd att överväga för att anpassa dina glasögon till olika väder och belysningsförhållanden.

Kvalitet och Hållbarhet
När det gäller kvalitet och hållbarhet, lever Oakley Radar EV Path upp till Oakleys rykte. Trots sin lätta vikt på 30g, är dessa sportglasögon extremt robusta och tåliga, tillverkade för att tåla krävande sportaktiviteter. Jag har själv använt dem under många olika förhållanden och de har hållit upp över förväntan. Visst, de kan vara ett lite dyrare alternativ, men med tanke på deras prestanda och hållbarhet är de en investering som lönar sig i längden.

FÖRDELAR

 • Optimal passform som sitter på väl under rörelse
 • Smart placerade ventilationspaneler som förhindrar uppbyggnad av imma
 • Bra ljusinsläpp med valbara färger
 • Extremt hög kvalité och hållbarhet

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ

2. Julbo Shield Reactiv 2-4 Polarized

Näst Bäst i Test Sportglasögon


Julbo Shield Reactiv 2-4 Polarized

Utbytbar Lins:

Ja (ingår ej)

Ljusinsläpp:

5-20%

Vikt:

32 g

Snygga, Effektiva Och Hållbara Sportglasögon

När du först tar i Julbo Shield Reactiv 2-4 Polarized, kommer du märka deras snygga och moderna design. Men dessa sportglasögon är inte bara en snygg accessoar - de erbjuder även utmärkt skydd mot sol, vind och smuts. Jag har provat dessa glasögon under både mountainbike- och löpäventyr och var imponerad över hur bra de skyddade mina ögon från störande element.

Passform och Halkfria Bågar
Julbo Shield Reactiv 2-4 Polarized utmärker sig med sina halkfria bågar. Det är en funktion som jag verkligen uppskattade under mina tester, eftersom den säkerställer att glasögonen sitter på plats oavsett aktivitet. Jag har provat många olika sportglasögon och kan verkligen intyga att Julbos halkfria bågar gör en märkbar skillnad i passform och komfort.

Ventilation och Mångsidighet
En annan imponerande aspekt av dessa glasögon är deras smidiga luftflödesventiler och avtagbara sidoskydd, vilket gör dem mycket mångsidiga. Detta gör det möjligt att anpassa glasögonen efter olika sportaktiviteter och väderförhållanden. Luftflödesventilerna hjälper till att förhindra imbildning, något jag kan intyga fungerar mycket bra, medan sidoskydden ger extra skydd vid behov.

Kvalitet och Prissättning
När det kommer till kvalitet, lever Julbo Shield Reactiv 2-4 Polarized upp till förväntningarna. Trots att de bara väger 32g, är dessa glasögon robusta och byggda för att hålla. De kanske kostar lite mer, men baserat på min egen erfarenhet och expertis, tror jag att de är värda investeringen för idrottare som vill ha en hållbar, mångsidig och effektiv lösning för ögonskydd under sina aktiviteter.

FÖRDELAR

 • Snygg och modern design
 • Bra skydd mot både sol, vind och smuts
 • Halkfria bågar gör även att den sitter på extremt bra
 • Smidiga luftflödesventiler och avtagbart sidoskydd gör de även mycket mångsidiga

NACKDELAR

 • Dyra

3. Oakley Jawbreaker

Bästa Sportglasögon För Cykling


Oakley Jawbreaker

Utbytbar Lins:

Ja (ingår ej)

Ljusinsläpp:

20-36%

Vikt:

25 g

Välsittande Och Bekväma Solglasögon För Cykling

När det kommer till cykling, är klar syn och bra kontraster en absolut nödvändighet, och här är Oakley Jawbreaker verkligen i toppklass. Trots att de ger utmärkt skydd mot solen, upplevde jag aldrig några problem med dimsyn eller suddiga kontraster under mina testcykelturer. Faktum är att jag fann att dessa glasögon faktiskt förbättrade min synskärpa i starkt solljus.

Vikt och Material
En annan viktig aspekt av sportglasögon för cykling är vikt, och här skiner Oakley Jawbreaker återigen. Med en vikt på endast 25g är de bland de lättaste på marknaden. Trots deras lätta design är materialet extremt slitstarkt, vilket jag kan intyga efter att ha använt dem under en rad olika förhållanden.

Passform och Komfort
Jag har testat en mängd olika sportglasögon för cykling, och jag kan säga med säkerhet att Oakley Jawbreaker ger en av de bästa passformarna jag har upplevt. Oavsett hur intensiv min cykeltur var, satt glasögonen säkert och bekvämt på plats. Kombinationen av en säker passform och lätt design gör dem idealiska för långa, krävande cykelturer.

Ventilation och Imfrihet
Tack vare optimal ventilation, förblir Oakley Jawbreaker imfria under alla förhållanden. Denna funktion visade sig vara särskilt användbar under ansträngande cykelturer när svetten började flöda. Trots att Oakley Jawbreaker kan vara ett dyrare alternativ, baserat på min expertis och erfarenhet, anser jag att dessa glasögon är väl värda investeringen för seriösa cyklister.

FÖRDELAR

 • Klar syn med tydliga kontraster trots bra skydd mot solen
 • Extremt lätt design med slitstarkt material
 • Mycket bra passform som sitter perfekt
 • Optimal ventilation för imfria linser

NACKDELAR

 • Relativt dyra

4. Red Bull Spect Daft

Bästa Prisvärda Sportglasögon


Red Bull Spect Daft

Utbytbar Lins:

Nej

Ljusinsläpp:

30%

Vikt:

20 g

Snygga, Mångsidiga Och Prisvärda Sportglasögon

Red Bull Spect Daft utmärker sig först och främst genom sitt attraktiva pris. Men låt inte det låga priset lura dig - dessa glasögon ger fortfarande tillräckligt skydd och komfort för en mängd olika sportaktiviteter. Jag har provat dessa glasögon under flera olika förhållanden och har varit nöjd med deras prestanda, särskilt med tanke på deras pris.

Design och Användbarhet
Med en simpel och snygg design, är Red Bull Spect Daft inte bara begränsade till sportanvändning. Jag har hittat dem vara lika lämpliga för dagligt bruk, vilket ytterligare ökar deras värde. Dessutom har dessa glasögon en lätt design som gör dem behagliga att bära under längre perioder.

Vikt och Komfort
Vikten på 20g gör Red Bull Spect Daft till några av de lättaste sportglasögonen på marknaden. Detta bidrar till komfort, särskilt under längre användningsperioder. Dock ska noteras att passformen kanske inte är lika stabil som vissa av de dyrare alternativen jag tidigare har testat, vilket kan vara en faktor att tänka på beroende på vilken aktivitet du planerar att använda dem för.

Stabilitet och Passform
Red Bull Spect Daft kan inte jämföras med premiummodeller när det kommer till stabilitet och passform. Men med tanke på deras pris, ger de fortfarande en acceptabel nivå av komfort och säkerhet. För de flesta sport- och friluftsaktiviteter, bör dessa glasögon räcka mer än väl. Som med alla sportglasögon, rekommenderar jag att prova dem för att se om de passar dina specifika behov och preferenser.

FÖRDELAR

 • Prisvärda modeller
 • Simpel och snygg design som du kan använda i många olika situationer
 • Extremt lätta

NACKDELAR

 • Inte lika stabil passform som många andra sportglasögon

5. Oakley Clifden

Bästa Små Sportglasögon


Oakley Clifden

Utbytbar Lins:

Nej

Ljusinsläpp:

20%

Vikt:

38 g

Minimala Sportglasögon Med Maximalt Skydd

Oakley Clifden sticker ut med sin heltäckande ramdesign, vilket ger maximalt skydd mot vind, smuts och solljus. Trots att de har mindre linser än många konkurrerande modeller, upplevde jag att dessa glasögon fortfarande erbjöd tillräckligt synfält för de flesta utomhusaktiviteter.

Storlek och Bärbarhet
En av de mest framstående egenskaperna hos Oakley Clifden är deras storlek. De är tillräckligt små för att enkelt kunna stoppas i en jackficka, vilket gör dem till ett perfekt val för de som föredrar att hålla sina tillhörigheter minimala under utomhusaktiviteter. Detta är en särskilt uppskattad egenskap i jämförelse med några av de större modellerna jag har testat.

Vikt och Komfort
Trots deras heltäckande ramdesign väger Oakley Clifden relativt lite, vilket bidrar till deras övergripande komfort. Dessutom är de utrustade med ett integrerat band, vilket gör dem ännu mer bekväma att bära runt halsen när de inte används.

Linser och Synfält
Det ska noteras att Oakley Clifden har mindre linser än många andra sportglasögon, vilket kan vara en nackdel för vissa användare. Men baserat på min egen erfarenhet, fungerar dessa glasögon utmärkt för aktiviteter som inte kräver ett extra brett synfält. Som alltid rekommenderar jag att testa dessa glasögon själv för att se om de passar dina specifika behov och preferenser.

FÖRDELAR

 • Heltäckande ramdesign
 • Små i storleken som är enkla att ta med i en jackficka eller liknande
 • Integrerat band för att enkelt kunna ha den runt halsen

NACKDELAR

 • Mindre linser än de flesta andra konkurrerande modeller

6. Goodr Sunglasses Ninja Kick The Damn Rabbit

Bästa Minimala Sportglasögon


Goodr Sunglasses Ninja Kick The Damn Rabbit

Utbytbar Lins:

Nej

Ljusinsläpp:

20%

Vikt:

40 g

Moderna Och Snygga Solglasögon Som Kan Användas För Sport Och Träning

Goodr Sunglasses Ninja Kick The Damn Rabbit imponerar med en snygg och modern design som passar både sport- och vardagsbruk. Trots deras minimalistiska design, lyckas de behålla en funktionell och sportig känsla. Under mina test, fann jag att de passade lika bra för en joggingrunda som för en dag i staden.

Grepp och Komfort
En av de mest märkbara egenskaperna hos dessa glasögon är deras utmärkta grepp. Även under svettiga förhållanden, kunde jag märka att glasögonen satt säkert på plats utan att glida ner. Med en vikt på 40 g är de något tyngre än vissa konkurrerande modeller, men detta påverkar inte komforten i någon större utsträckning.

Skydd och Kvalitet
Goodr Sunglasses Ninja Kick The Damn Rabbit erbjuder bra polariserat skydd, vilket är viktigt för att skydda ögonen mot skadliga UV-strålar. Dock, det bör noteras att slitstyrkan och kvaliteten inte matchar de av dyrare sportglasögon. Dessa är fortfarande tillräckligt robusta för de flesta sport- och träningsaktiviteter, men kanske inte optimala för mer extrem användning.

Hållbarhet och Slitstyrka
Trots deras förmånliga pris, levererar Goodr Sunglasses Ninja Kick The Damn Rabbit en anständig prestanda. Men de når inte upp till samma hållbarhet och slitstyrka som dyrare alternativ, vilket jag har upplevt i mina tidigare tester. Så om du letar efter glasögon för mer extrema sportaktiviteter, kan det vara värt att överväga andra alternativ.

FÖRDELAR

 • Snygg design som kan användas till vardag
 • Bra grepp även när du svettas
 • Bra polariserat skydd

NACKDELAR

 • Inte samma slitstyrka och kvalité som dyrare alternativ

7. POC Devour

Bästa Sportglasögon För Skidåkning


POC Devour

Utbytbar Lins:

Ja (ingår)

Ljusinsläpp:

18%

Vikt:

36 g

Mångsidiga Och Heltäckande Sportglasögon

POC Devour står ut som den bästa sportglasögonen för skidåkning, tack vare dess fullständiga täckning och kompatibilitet med skidhjälmar. När jag testade dem, var jag imponerad över hur sömlöst de passade med olika typer av hjälmar, vilket gjorde dem till ett utmärkt val för de som älskar att skida.

Lins Klarhet och Skydd
Linsen på POC Devour är både klar och effektiv, vilket ger utmärkt syn under olika ljusförhållanden. Jag märkte också att skyddet mot smuts, repor och vatten var överlägset, jämfört med andra sportglasögon jag har testat. Trots det höga ljusinsläppet på 18%, var jag fortfarande bekväm och skyddad mot solen under mina test.

Komfort och Vikt
Med en vikt på 36 g, ligger POC Devour i mittfältet när det kommer till vikt. Trots detta, kände jag inte att vikten påverkade komforten. Glasögonen sitter bekvämt och säkert på plats, även under intensiv skidåkning.

Pris och Värde
Det bör noteras att POC Devour ligger i det dyrare prissegmentet. Men efter att ha testat dessa glasögon, kan jag bekräfta att du får vad du betalar för. Kvaliteten, prestandan och de medföljande utbytbara linserna gör detta till ett värdefullt köp för seriösa skidåkare.

FÖRDELAR

 • Fullständig täckning med bra skydd
 • Fungerar bra med skidhjälmar eller andra typer av hjälmar
 • Klar och effektiva linser som har bra skydd mot smuts, repor och vatten

NACKDELAR

 • Dyrare modell

8. Hellner Nunis Sportglasses

Bästa Billiga Sportglasögon


Hellner Nunis Sportglasses

Utbytbar Lins:

Ja (ingår)

Ljusinsläpp:

25%

Vikt:

28 g

Billiga Och Simpla Sportglasögon

Hellner Nunis Sportglasses är en utmärkt ingångsmodell för dem som är nyfikna på sportglasögon utan att bryta banken. Trots dess mycket billiga prislapp, var jag imponerad över dess design och funktioner, särskilt när man beaktar priset.

Komfort och Passform
Ett viktigt kriterium för sportglasögon är bekvämligheten och passformen. Hellner Nunis lyckas med att leverera en bra och bekväm passform trots dess billiga pris. När jag testade dem, var jag förvånad över hur väl de satt på plats, även under aktiv rörelse.

Tillbehör och Flexibilitet
Ett stort plus för dessa sportglasögon är att de levereras med både utbytbara linser och ett fodral. Detta är en sällsynt funktion för glasögon i denna prisklass, och jag uppskattade verkligen flexibiliteten det erbjöd. Det låga ljusinsläppet på 25% var tillräckligt för de flesta utomhusaktiviteter.

Byggkvalitet och Slitstyrka
När det gäller byggkvalitet och slitstyrka, lever Hellner Nunis inte upp till samma nivå som sina dyrare motstycken. Men detta är inte oväntat, med tanke på priset. Även om de kanske inte håller för extremt krävande förhållanden, är de mer än tillräckliga för genomsnittliga sportaktiviteter.

FÖRDELAR

 • Mycket billiga modeller
 • Bra och bekväm passform
 • Kommer med både utbytbar lins och fodral

NACKDELAR

 • Inte samma slitstyrka och kvalité som dyrare alternativ

Sportglasögon - Produktjämförelse

Produkt

Utbytbar Lins

Ljusinsläpp

Vikt

Ja (ingår)

12-35%

30 g

Ja (ingår)

5-20%

32 g

Ja (ingår)

20-36%

25 g

Nej

30%

20 g

Nej

20%

38 g

Nej

20%

40 g

Ja (ingår)

18%

36 g

Sportglasögon - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper ett par sportglasögon, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper sportglasögon.

Användningsområde

När det kommer till att välja rätt sportglasögon, är det avgörande att noga överväga vilka sporter och aktiviteter du primärt kommer att använda dem för. Varje sport har sina unika utmaningar och krav, och därför erbjuder sportglasögonindustrin ett brett sortiment av specialiserade modeller som är skräddarsydda för att möta dessa specifika behov.

Till exempel, om du ägnar dig åt vattensporter som segling eller kajakpaddling, kan du överväga glasögon med polariserade linser som effektivt minskar bländning från vattenytan. Dessutom kan flytande ramar eller en rem vara användbart för att förhindra att glasögonen förloras om de hamnar i vattnet.

För bergsporter som klättring eller vandring, kan du behöva glasögon med högt UV-skydd på grund av den ökade UV-strålningen på höga höjder. En wraparound-stil kan också vara fördelaktig för att erbjuda ett bredare synfält och extra skydd mot sidoljus och vind.

Om du ägnar dig åt snösporter som skidåkning eller snowboarding, kan du behöva sportglasögon som erbjuder utmärkt kontrastförbättring för att navigera i snölandskap, samt funktioner som anti-fog och ventilation för att förhindra imma vid kalla förhållanden. Detsamma gäller för dig som letar efter ett bra par solglasögon för längdskidåkning.

Och för löpare eller cyklister som ofta utövar sina sporter i skiftande ljusförhållanden, kan sportglasögon med fotokromiska linser som automatiskt justerar deras ton beroende på ljusintensiteten vara ett bra val. Dessa är extra bra för dig som letar efter ett bra par solglasögon för löpning.

Det är viktigt att notera att vissa sportglasögon kan vara tillräckligt mångsidiga för att fungera bra över en rad olika sporter. Men att förstå de specifika behoven i din huvudsakliga aktivitet kan hjälpa dig att göra ett mer informerat och effektivt val, vilket garanterar att du får ut det mesta av dina sportglasögon.

bra sportglasögon

Passform och Komfortnivå

När det kommer till att välja sportglasögon, är passform och komfort inte bara ett komplement, utan en oumbärlig prioritet. Glasögonens förmåga att följa dina ansiktskonturer perfekt är avgörande för att säkerställa att du kan fokusera helt och hållet på din aktivitet, oavsett om det är löpning, cykling, klättring eller bara en promenad i solskenet.

Ett par sportglasögon bör vara som en förlängning av dig själv, vilket innebär att de ska omsluta ditt ansikte på ett sätt som varken orsakar obehag eller stör ditt fokus. De får inte orsaka klämningar eller gnuggningar, även efter långa perioder av användning. Oavsett din ansiktsform, ska sportglasögonen passa bekvämt och följsamt utan att ge upphov till irriterade områden eller röda märken.

För att garantera en jämn prestanda bör sportglasögonen dessutom ha förmågan att stanna kvar på sin plats, oavsett hur mycket du rör på dig eller hur mycket du svettas. Oavsett om du gör en snabb vändning på cykeln, springer uppför en brant kulle eller slår ett vinnande slag på tennisbanan, bör dina glasögon vara en stabil del av din utrustning som sitter fast ordentligt på ditt ansikte. En glidande passform är inte bara irriterande utan kan också påverka din prestation negativt.

Ljusinsläpp

En av de mest vitala aspekterna att ha i åtanke när du väljer sportglasögon är ljusinsläppet, eller mängden ljus som linsen tillåter att passera igenom. Detta mäts vanligtvis som en procentandel, där ett lägre värde indikerar mindre ljus som passerar igenom, vilket resulterar i mörkare linser och ett större skydd mot starkt ljus.

Ett par sportglasögon med lågt ljusinsläpp, representerat av ett lägre procenttal, är idealiskt för aktiviteter i starkt solljus eller på platser med hög reflexion, såsom snö eller vatten. Dessa glasögon hjälper till att skärma bort det överdrivna ljuset och skydda dina ögon mot potentiell skada eller obehag, samtidigt som de ger dig möjlighet att se klart trots det starka ljuset.

Å andra sidan är sportglasögon med högre ljusinsläpp mer lämpade för användning i svagare ljusförhållanden. Dessa linser låter mer ljus tränga igenom, vilket gör det lättare att se i omgivningar med lägre ljusnivåer, exempelvis under molniga dagar, tidiga morgnar eller sena eftermiddagar.

UV-Skydd för Dina Ögon

Att skydda dina ögon mot solens skadliga ultravioletta (UV) strålar är inte bara viktigt, det är absolut nödvändigt. När du väljer sportglasögon bör du inte kompromissa med detta. Du bör sträva efter glasögon som erbjuder 100% skydd mot både UVA- och UVB-strålar.

Varför är UV-skydd så viktigt? UV-strålar, särskilt de mer energirika UVB-strålar, kan skada ögonens känsliga strukturer, från hornhinnan på ögats yta till linsen och näthinnan inuti. Utsättning för UV-strålning över tid kan leda till olika ögonproblem, inklusive katarakt (grumling av ögats lins) och makuladegeneration (skada på centrala synfältet).

Glasögon med fullständigt UV-skydd blockerar dessa skadliga strålar, vilket hjälper till att skydda dina ögon och bevara din syn under längre tid. Att bära dessa glasögon när du är ute och idrottar eller till och med bara tillbringar tid utomhus, hjälper till att minska risken för UV-relaterade ögonproblem.

Kom ihåg att UV-skydd inte är beroende av linsens färg eller mörkhet. Istället är det ett resultat av en osynlig beläggning eller en inbyggd egenskap i linsmaterialet.

Övrig Linsfunktionalitet

När du köper sportglasögon kan du stöta på en rad olika funktioner för linsen, inklusive polarisering, spegelbeläggning, färg och utbytbarhet. Var och en av dessa egenskaper spelar en unik roll för att förbättra din visuella upplevelse under olika förhållanden och sportaktiviteter.

Polariserade linser har en speciell beläggning som avsevärt minskar bländning från reflekterande ytor, som vatten eller snö. Denna bländning kan vara både obehaglig och potentiellt farlig, särskilt vid höghastighetsaktiviteter eller sporter där precision är viktig. Med polariserade linser kan du se klarare och mer definierade bilder, vilket förbättrar din prestanda och säkerhet.

Spegelbeläggning, å andra sidan, fungerar som ett extra skikt av ljusskydd. Dessa linser har en reflekterande film på ytan som kan minska mängden ljus som når dina ögon. De är speciellt användbara i mycket ljusa miljöer, som på en snöig skidbacke under en solig dag.

Färgen på linsen kan också ha en betydande effekt på din syn. Olika färger förbättrar kontrast och djupuppfattning under olika ljusförhållanden. Till exempel kan gula eller guldtonade linser hjälpa till att förbättra kontraster i svagt ljus, medan grå eller gröna linser kan behålla färgåtergivning under starkt solsken.

Slutligen kan möjligheten att byta linser vara en stor fördel för idrottare som utövar sporter i olika miljöer och ljusförhållanden. Med utbytbara linser kan du anpassa dina glasögon för att matcha de aktuella förhållandena, vilket ger dig mest möjliga visuella fördelar oavsett scenariot.

bästa sportglasögon

Material

I jakten på de perfekta sportglasögonen är materialvalen lika betydande som de estetiska aspekterna eller linsfunktionerna. Materialen som används i såväl ramarna som linserna kan i stor utsträckning påverka glasögonens hållbarhet, vikt och komfort, vilket gör dem till en nyckelfaktor att tänka på vid inköp.

När det gäller linser, är polycarbonat ett populärt val på grund av dess förmåga att kombinera lätt vikt och hög hållbarhet. Denna typ av material är känt för att vara reptåligt, vilket är en avgörande egenskap för sportglasögon som ofta utsätts för fysisk påfrestning. Dessutom, trots sin styrka, är polycarbonat anmärkningsvärt lätt, vilket minimerar trycket på näsan och öronen och ger en mer bekväm upplevelse, speciellt under långvarig användning.

Å andra sidan, när det kommer till rammaterialet, finns det flera alternativ. Metallramar, till exempel, är ett vanligt val för deras robusthet och hållbarhet. Trots att de kan vara något tyngre än deras plast- eller gummimotsvarigheter, erbjuder de ofta en mer solid konstruktion och kan stå emot mer betydande slitage. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för idrottare som deltar i mer krävande sporter eller för dem som vill ha ett par glasögon som kan stå emot tidens tand.

Ventilation

Ventilation är en ofta förbisedd men avgörande aspekt när det kommer till att välja sportglasögon. Rätt ventilation i glasögonen kan förbättra användarupplevelsen märkbart, särskilt under intensiva aktiviteter eller i svalare förhållanden där linserna lätt kan imma igen.

En god ventilation kan förebygga uppkomsten av imma på linserna, vilket kan hindra din sikt och störa dina aktiviteter. När du deltar i fysiskt krävande sporter, som löpning eller cykling, kan kroppens naturliga värme och svett orsaka kondens på insidan av linserna. Detta kan i sin tur skapa imma, vilket resulterar i suddig syn och potentiellt komprometterar din prestation och säkerhet.

Detsamma gäller i kalla klimat, där kontrasten mellan din kroppstemperatur och den omgivande miljön kan skapa samma immeffekt. Detta kan vara särskilt problematiskt vid skidåkning eller snowboarding, där klar sikt är kritisk för både prestanda och säkerhet.

Tillverkare av sportglasögon har tagit detta problem i beaktande och införlivat olika ventilationssystem i sina produkter. Vissa modeller har till exempel inbyggda ventiler eller kanaler som tillåter luftflöde genom glasögonen för att avlägsna värme och fukt. Andra kan ha speciellt formade eller placerade linser för att möjliggöra ökat luftflöde.

Design Och Utseende

Även om tekniska specifikationer och funktionella egenskaper har första prioritet vid valet av sportglasögon, ska betydelsen av design och stil inte underskattas. Ett par sportglasögon är inte bara ett verktyg för att förbättra din prestanda och skydda dina ögon - de är också en förlängning av din personliga stil och en del av din sportutrustning som du vill känna dig självsäker och bekväm med.

Ett väl utformat par sportglasögon kan förbättra din självkänsla och bidra till din identitet som atlet. Designen på dina glasögon kan spegla din personliga smak, vare sig det är färgglada och djärva nyanser som uttrycker din energi och entusiasm, eller mer nedtonade och sofistikerade modeller som visar på din professionalism och lugna fokus.

Men designen på sportglasögon innebär mycket mer än bara estetik. Formen och stilen på glasögonen kan också påverka deras funktionalitet på olika sätt. T.ex. kan glasögonens form påverka fältet för ditt synfält, medan storleken och placeringen av bågarna kan påverka hur väl glasögonen sitter på ditt ansikte.

Även val av färger kan ha en funktionell aspekt. Ljusa färger kan göra dig mer synlig under säkerhetskritiska sportaktiviteter, medan mörka färger kan ge bättre kontrast och minskat bländande ljus i soliga förhållanden.

Vanliga Frågor Om Sportglasögon

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par sportglasögon, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av solglasögon, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa sportglasögonen?

De bästa sportglasögonen är enligt vårt test Oakley Radar EV Path, då de är extremt tåliga, funktionella och bekväma att använda, även om de kostar lite mer än många budgetmodeller.

Vad kostar sportglasögon?

Sportglasögonen tenderar att kosta mellan 500-2500 kronor beroende på vilken typ och funktionalitet du letar efter.

Hur rengör jag mina sportglasögon på bästa sätt?

För att förlänga livslängden på dina sportglasögon, bör du rengöra dem regelbundet. Använd en linsrengöringslösning och en mikrofiberduk för att varsamt torka av smuts och fläckar från linserna. Undvik att använda hushållspapper eller grova tyger som kan repa linserna.

Vad är fotokromatiska linser i sportglasögon?

Fotokromatiska linser, också kända som övergångslinser, är speciella linser som automatiskt mörknar när de exponeras för UV-ljus. Dessa linser är särskilt användbara för utövare som deltar i aktiviteter under skiftande ljusförhållanden.

Är polariserade sportglasögon bättre?

Polariserade sportglasögon kan vara en fördel i vissa sammanhang, speciellt för vattensporter eller vintersporter, eftersom de minskar bländning från reflekterande ytor. Men de kan göra det svårare att se LCD-skärmar och liknande. Det är bäst att tänka på vilken aktivitet du kommer att använda glasögonen för innan du beslutar om polarisering är nödvändig.

Kan jag få sportglasögon med styrka?

Ja, många tillverkare erbjuder sportglasögon med styrka. Dessa glasögon är speciellt utformade för att ge klart, oförvrängt synfält samtidigt som de ger alla fördelar med standard sportglasögon. Se till att konsultera din optiker för att få rätt recept och passform.

Vad är fördelarna med utbytbara linser i sportglasögon?

Utbytbara linser i sportglasögon tillåter användare att anpassa sina glasögon efter de rådande ljusförhållandena. Detta är särskilt användbart för de som ofta deltar i aktiviteter under skiftande ljusförhållanden eller olika väderförhållanden.

Sammanfattningsvis Om Sportglasögon

Oavsett sport kan det vara bra att skaffa ett bra par sportglasögon för att skydda dina ögon mot solen. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 33

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.