• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Båt
 • /
 • De 4 Bästa Spöhållare För Vägg, Golv, Tak & Bil(2024): Bäst i Test

De 4 Bästa Spöhållare För Vägg, Golv, Tak & Bil(2024): Bäst i Test

bästa spöställning bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: maj 2023

Om du gillar att fiska är chansen nog relativt stor att du har åtminstone några olika fiskespön hemma som du eventuellt inte förvarar på ett särskilt smidigt eller bra sätt. Att luta dem mot väggen fungerar ett tag, men första gången ett dyrt spö skadas på det sättet kommer du att önska att du köpte en bra spöhållare eller spöställ för att förvara dina spön.

I denna guide tar vi en närmare titt på de bästa spöhållarna som du kan köpa idag, utifrån vår egna erfarenhet ute på vattnet, så att du också kan njuta av mer fisk under dina utflykter.

Dessa spöhållare bör inte förväxlar med de du använder när du fiskar ifrån en båt eller på land. Letar du efter dessa kan du hitta vår lista över de bästa spöhållarna här.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Spöhållarna & Spöställen Är:

 1. 1
  Bäst i Test Spöhållare För Vägg: Abu Garcia Horizontal Spöställning - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Spöhållare För Tak: Berkley Spöhållare, Locking Rod Rack - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Spöställ För Golv: Mikado Spöhållare - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Spöställ För Bil: Stoxdal Bilspöhållare Vacuum - Läs Recension

1. Abu Garcia Horizontal Spöställning

Bäst i Test Spöhållare För Vägg


Bäst i Test Spöhållare För Vägg

Fungerar För:

Vägg

Kapacitet:

6 fiskespön

Material:

Aluminium

Snyggt, Diskret & Säker Spöställning För Vägg

På en förstaplats kommer Abu Garcias diskreta och effektiva spöhållare som förvarar dina fiskespön horisontellt genom att fästa den i väggen, utan att det tar allt för mycket utrymme.

Denna modell är inte det billigaste alternativet, men det märks har lagt ner mycket tid och energi på att designa och konstruera ett mer estetiskt tilltalande alternativ än sina konkurrenter, och även om jag inte skulle montera mitt spöställ i mitten av vardagsrummet skulle den här produkten inte vara felplacerad på väggen i en stuga eller i en permanent ishytt.

Detta väggställ fästs på väggen med fyra långa skruvar som går genom komponenterna, och denna spöhållare förlitar sig på tidstypiska hål och slitsar för att rymma så många som 6 fiskespön i deras extra vadderade hål.

Med en smidig och säker låsmekanism kan du också säkerställa att dessa inte trillar ur, vilket också gör det möjligt att använda denna spöhållare i en båt eller liknande. I och med att de är skapad i hållbart och lätt aluminium kan du också enkelt flytta dessa utifrån behov, och de bör även hålla i många år framöver utan att visa några tecken på slitage.

Allt som allt är detta helt klart vårt toppval av spöhållare om du letar efter något snyggt, effektivt och hållbart alternativ att förvara dina fiskespön på väggen.

FÖRDELAR

 • Tar lite plats
 • Diskret design
 • Bra låsmekanism

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

2. Berkley Spöhållare, Locking Rod Rack

Bästa Spöhållare För Tak


Bästa Spöhållare För Tak

Fungerar För:

Tak, Vägg

Kapacitet:

4 fiskespön

Material:

Plast

Prisvärd Och Mångfunktionell Spöhållare

Berkley tillverkar denna spöhållare av tålig ABS-plast och erbjuder det till ett fantastiskt pris, särskilt med tanke på att du kan använda den för att hålla spön både i tak och vägg - du väljer vad som passar dig bäst.

Lätt att installera med den medföljande hårdvaran, du behöver en skruvmejsel men inte mycket mer. Och när skruvarna väl sitter i kommer enheten att vara ordentligt monterad - så inga bekymmer där. Men du vill undvika att dra åt för hårt: dessa ABS-plastflikar som du för in skruvarna genom kan krossas om du verkligen driver skruvarna djupt.

Även denna modell kommer i en mycket diskret design som inte tar upp särskilt mycket utrymme, och har självklart en smidig låsmekanism som håller uppe dina fiskespön när de hänger i taket, oavsett om det är i stugan eller i båten.

Vårt enda väsentliga klagomål på denna spöställning är att avståndet är smalt mellan de olika individuella spöhållarna, vilket innebär att stavar som bär större rullar kan skrapa mot varandra när de läggs till eller tas bort. I praktiken kan det betyda att du får plats med färre spön på stativet än vad det finns utrymme för dem, vilket minskar användbarheten av den här produkten något.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Diskret design
 • Smidig låsmekanism

NACKDELAR

 • Litet avstånd mellan de olika hållarna

3. Mikado Spöhållare

Bästa Spöställ För Golv


Bästa Spöställ För Golv

Fungerar För:

Vägg

Kapacitet:

6 fiskespön

Material:

Aluminium

Stort Men Lättflyttad Fiskeställning Som Klarar Utomhusbruk

Om du letar efter en större spöställning som du kan ha i garaget, i fiskestugan eller till och med ute på bryggan är det svårt att hamna fel med Mikados alternativ. Med en kapacitet för hela 16 fiskespön kan du vara säker att den håller alla dina stavar utan några problem.

Den här sprötställningen är tillverkat av robust, hållbar PVC-komposit och är i stort sett ogenomträngligt för vatten, spray och salt, vilket gör det till ett utmärkt val där elementen kommer att vara ett problem. Och även om skönhet alltid ligger i betraktarens öga - och det här stativet kommer inte att vinna några designtävlingar - är det tillräckligt oskyldigt för att hitta en plats i fiskeläger och stugor utan större problem.

Mikados enhet är robust och lätt att montera med den medföljande rostfria hårdvaran och kan rymma så många som 16 spön, inklusive långskaftade trollingredskap. För spön med större rullar kan det naturligtvis bli problem med avståndet, och du får bekvämt plats med färre än det angivna maximala antalet.

Även om det inte är vadderat, tvivlar jag på att du kommer att göra mycket skada på dina spön med det här hyllan, och jag skulle känna mig bekväm med att förvara mina egna redskap i den. Att den är så pass lätt bidrar också att du enkelt kan flytta runt den när du behöver.

FÖRDELAR

 • Hög kapacitet för många fiskespön
 • Klarar utomhusbruk
 • Väldigt lätt att flytta runt vid behov

NACKDELAR

 • Inte den snyggaste designen

4. Stoxdal Bilspöhållare Vacuum

Bästa Spöställ För Bil


Stoxdal Bilspöhållare Vacuum

Fungerar För:

Bil

Kapacitet:

4 fiskespön

Material:

Aluminium/plast

Smidig Spöhållare Till Biltaket

Behöver du ta dig mellan olika fiskeplatser snabbt behöver du rimligtvis använda dig av en bil då och då, och då är det smidigt om du snabbt kan hålla dina spön på utsidan för att inte skada dessa.

Det är här Stoxdals Bilspöhållare kommer in i bilden. Med en supersmidig och enkel montering tack vare dess vacuumproppar undertill kan du enkelt montera fast dessa på vilket fordon som helst, varpå du kan fästa på upp till fyra olika fiskespön tacka vare dess smidiga band och vadderade översida.

Även om det inte är ett särskilt avancerat alternativ i jämförelse med vissa andra bilmodeller av spöhållare får det helt klart jobbet gjort om du inte behöver ha med dig allt för många olika stavar, och sett till andra bilspöhållare är det mycket prisvärt. Det är däremot dyrare i jämförelse med många vägg- och takmonterade alternativ.

FÖRDELAR

 • Passar för alla fordon
 • Enkel att sätta upp och använda

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

Spöhållare - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Fäste

509 kr

Vägg

6 fiskespön

Aluminium

159 kr

Tak, Vägg

4 fiskespön

Plast

548 kr

Golv

16 fiskespön

Plast

479 kr

Bil

4 fiskespön

Aluminium/plast

Spöhållare - Köptips

Innan du köper en spöhållare kan det vara bra att se över några viktiga faktorer, vilket också är hur vi har kommit fram till de bästa alternativen på marknaden idag. Saker att hålla utkik efter är:

Typ Av Spöhållare

Det första du bör tänka på innan du köper en spöhållare för dina fiskespön är vilken typ du är ute efter. Det finns tre primära alternativ som dominerar marknaden idag, och alla dessa har sina distinkta för- och nackdelar. Låt oss ta en närmare titt på dessa:

Spöhållare För Vägg

Vägghyllor sparar utrymme genom att flytta förvaringen av stängerna uppåt och ur vägen. De gör det också lätt att nå dina redskap, men det har ett pris: i upptagna områden som garage kan spöhållare för en vägg göra att dina spön hamnar i fara, och det är inte alls svårt att föreställa sig att ett trångt garage och ett väggställ inte fungerar så bra tillsammans.

Om du prioriterar att ha ett rent golv och god åtkomst kan ett väggställ vara idealiskt. Detsamma gäller om du funderar på att flytta dina spön till ditt bostadsområde - till exempel i en fiskestuga. Genom att montera ett väggställ över en soffa är dina spön säkra och du kan ändå enkelt lägga till och ta bort dem.

Spöhållare För Tak

Många sportfiskare väljer hyllor med hängande hyllor. De är det säkraste alternativet och håller dina spön väl uppe och ur vägen, och de är mycket vettiga i ett fullpackat garage. Nackdelen med spöhållare längs med taket är dess tillgång. Det är vanligtvis lite långt att nå dem och det kan till och med krävas en pall för att komma åt dem.

Spöhållare För Golv

Spöställ som placeras direkt på golvet har många fördelar. De är lättast att använda, och när de är utformade för att passa i ett hörn, som vårt toppval, sparar de golvutrymme samtidigt som de håller dina stavar säkra och redo att användas. Nackdelen med ett golvställ är uppenbar: i ett område med mycket trafik löper dina stavar en viss risk.

Spöhållare För Bil

Ett annat nyare alternativ är att ha en eller flera spöhållare speciellt anpassade för att kunna fästas direkt mot din bil. Dessa spöställningar är speciellt populära för fiskare som kör mycket, eftersom du kan spara en hel del utrymme genom att undvika att ha dina spön i bakluckan eller bagageutrymmena.

fiskespöhållare för bil

Chansen är också större att dina fiskespön skadas om de ligger trångt i bakluckan bland massa andra redskap och prylar, så att ha en dedikerad spöhållare längs med taket kan vara en stor fördel.

Montering

Hur lätt det är att montera dessa spöhållare och spöställ är också något som kan vara bra att tänka på. Oavsett typ av spöställning (förutom det golvbaserade alternativet) kommer du att behöva fästa och montera dessa mot din vägg, tak eller bil.

De olika spöhållarna på vår lista är lätta att montera och de flesta levereras med godtagbar hårdvara. Var dock medveten om att skruvar från andra tillverkare vanligtvis är bättre än de medföljande alternativen, och kom ihåg att du vill ha rostfritt stål för utomhusbruk. Vill du till exempel ha en spöställ på bryggan är det viktigt att denna är gjord av rostfria material som klarar av vädret.

De flesta spöhållarna håller bra i gipsväggar - om rätt ankare används - men det är aldrig en dålig idé att ta sig tid att hitta en hårdare stomme och få riktigt stöd.

Kapacitet

Hur många fiskespön en viss spöhållare rymmer är rimligtvis också en viktig sak att tänka på, då det inte är ovanligt att äga en rad olika fiskespön. Generellt sett vill du undvika att dina fiskespön rör varandra när du förvarar de, då det kan skada de.

Utrymmet mellan de olika platserna för fiskespön är därför viktigt att tänka på, och även då många tillverkare gillar att skryta om hur många fiskespön en viss spöhållare rymmer kan det i verkligheten vara bra att hoppa över någon då och då för att få mer plats för varje individuellt spö.

Kom också ihåg att olika typer av fiskespön kan vara olika långa. De flesta kastspöna som haspelspön och spinnspön tenderar att vara ungefär lika långa, men håller du på med saltvattensfiske och har många havsfiskespön hemma så kan dessa längre, och då kanske du behöver ett spöställ som tillåter denna extra längd.

Skydd & Hållbarhet

Du vill att ditt spöställ ska minimera potentiella skador på dina dyra fiskeredskap, så leta efter stoppning, mjuka beläggningar eller material som ABS-plast som inte riskerar att skada dina stavar.

simpel spöhållare golv

Stavställets hållbarhet är vanligtvis inget stort problem, med två undantag. Om du monterar en spöhållare i en miljö med mycket fukt, särskilt om det inkluderar salt, bör du leta efter material som verkligen kan ta stryk. Rostfritt stål och ABS-plast är bra val här, men trälaminat gör sig också bra.

Utseende & Design

En sista sak som är värd att tänka på är hur du vill att din spöhållare eller spöställ ska se ut. Denna punkt är rimligtvis mycket personlig, och kommer därför variera stort.

Människor har olika smak och det är helt okej. Men vi känner oss ganska bekväma med att utse några vinnare och förlorare på den här fronten, åtminstone när det gäller att flytta ett rack till ett vardagsrum.

Modeller med attraktivare design och finish kommer att vara lättare att sälja till din familj, och många fiskare kommer att upptäcka att spöhållare vissa speciella egenskaper inte kommer att imponera på deras partner.

Vanliga Frågor Om Spöhållare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en spöhållare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av spöställ, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa spöhållaren?

Den bästa spöhållaren är enligt vårt test Abu Garcia Horizontal Spöställning, en mycket hållbar, lättanvänd och pålitlig spöhållare för vägg.

Vad kostar en spöhållare?

En spöhållare tenderar att kosta allt ifrån 200 - 600 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen.

Kan man bygga ett eget spöställ?

Det går självklart att bygga ditt egna spöställ, men det förutsätter att du har rätt kunskaper, verktyg och material för att göra det. Med det sagt finns det många billiga alternativ på marknaden.

Sammanfattningsvis Om Spöställ

Ett spöställ kan vara bra att ha i garagerat, stugan eller till och med på bilen för att kunna förvara dina fiskespön när du behöver det. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 15

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.