5 Bästa Stolryggsäck (2024): Bäst i Test

bäst i test stolryggsäck guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Om du är en friluftsentusiast vet du hur viktigt det är att ha en bra ryggsäck. Ryggsäckar gör det inte bara lättare att bära din utrustning, utan de hjälper också till att hålla dig organiserad när du är ute i naturen. Vissa ryggsäckar kommer även med en inbyggd stol, vilket gör de mycket smidiga och bekväma att bära med sig på jakt eller fisketurer.

I den här guiden kommer vi att granska de fem bästa stolryggsäckarna på marknaden. Vi kommer att titta närmare på vad som gör varje ryggsäck unik och hur de kan vara till nytta för dig när du njuter av naturen.


De 5 Bästa Stolryggsäckarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Stolryggsäck: Fauna Älgen EVO PRO - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Smidiga Stolryggsäck: Fjällräven Singi Stubben - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Stolryggsäck Med Ryggstöd: Fauna Björnen EVO - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Stolryggsäck: Chevalier Chair Pack - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Stolryggsäck För Barn: Abu Garcia Stolryggsäck Barn- Läs Recension

Bäst i Test Stolryggsäck

Volymkapacitet:

35 liter

Vikt:

2300 g

Sitthöjd:

45 cm

Material:

Polyamid

Smidig Och Prisvärd Stolryggsäck Perfekt För Kortare Jakter

Fauna Moose EVO PRO-ryggsäcken är ett utmärkt val för dig som vill ha ett flexibelt och prisvärt alternativ som ändå är fullmatat med funktioner. Den har en volymkapacitet på 35 liter, vilket är tillräckligt för de flesta endagsjakter. Ryggsäcken har också ett två sidofickor och ett på baksidan, så du lätt kan förvara saker som fågelkikare, GPS och liknande.

Det ergonomiskt utformade bärsystemet går det till en mycket bekväm modell att bära på, perfekt då du behöver röra dig över längre sträckor. Vikten är relativt låg också, vilket bidrar till ytterligare smidighet. Aluminiumstommen bidrar även till att vikten fördelas jämt, vilket tillsammans med det robusta höftbältet resulterar i en mycket bekväm ryggsäck, även då den är fullastad.

Den integrerade stolen följer den klassiska designen där den är utfällbar, och sitter längs med baksidan av ryggsäcken. Den är stabil nog för de flesta som väger under 120 kilo. Höjden är däremot lite lägre än de flesta andra stolryggsäckarna, vilket i vår erfarenhet kan bli lite obekvämt om man sitter under en längre tid, såsom vid jakt och fiske.

Den kommer även med ett integrerat bärsystem för geväret vilket sitter bekvämt och säkert längs med ryggen. Utöver detta är den fullproppad med små öglor och liknande för extra organisation.

På det hela taget är Fauna Moose EVO PRO-ryggsäcken ett utmärkt val för dem som vill ha ett prisvärt och flexibelt alternativ som ändå är fullmatat med funktioner. Den är bekväm att bära och har gott om plats för all din utrustning, vilket gör den perfekt för kortare jakter eller fisketurer.

FÖRDELAR

 • Smart design med smidig extern organisation
 • Bekväm och stödjande
 • Bra balans mellan prestation och storlek

NACKDELAR

 • Låg sitthöjd

2. Fjällräven Singi Stubben

Bästa Smidiga Stolryggsäck


Bästa Smidiga Jaktryggsäck

Volymkapacitet:

27 liter

Vikt:

2100 g

Sitthöjd:

50 cm

Material:

Polyester/Bomull

Smart Design Med En Mycket Lätt Och Smidig Hanteringsförmåga

Fjällräven Singi Stubben-ryggsäcken är ett mycket kompakt och lättviktigt alternativ som ändå har många funktioner. Den har en volymkapacitet på 27 liter, vilket är tillräckligt för de flesta dagsturer. Den väger dessutom bara 2100 gram, vilket gör den till en av de lättare modellerna på marknaden.

Trots sin lilla storlek är ryggsäcken Fjällräven Singi Stubben faktiskt ganska rymlig och välorganiserad. Den har ett antal fack och fickor samt ett integrerat regnskydd. Huvudfacket har dessutom en dragkedja framtill så du kan nå innehållet lätt och smidigt, vilket alltid är praktiskt att ha.

En av de bästa sakerna med den här ryggsäcken är att den kan användas som pall, vilket är mycket behändigt och bekvämt när du behöver ta en liten paus i naturen och njuta av din omgivning. Istället för att ha en klassiska utfällbar stol fungerar ryggsäckens aluminiumstomme som en pall, vilket gör att du kan sitta direkt på ryggsäcken utan några problem.

Den enda nackdelen vi kan se med den här ryggsäcken är att den inte har något höftbälte, vilket kan vara praktiskt för att fördela vikten jämnare. Den är dock fortfarande tillräckligt lätt för att det inte är något stort problem.

På det hela taget är Fjällräven Singi Stubben-ryggsäcken ett utmärkt val för dem som vill ha ett kompakt och lätt alternativ som fortfarande har många funktioner. Den diskreta designen innebär också att du enkelt kan använda denna ryggsäck för andra aktiviteter såsom kortare vandringsturer och liknande.

FÖRDELAR

 • Kompakt och lätt
 • Slitstark och vattentålig
 • "Gömd" stoldesign

NACKDELAR

 • Inget höftbälte

3. Fauna Björnen EVO

Bästa Stolryggsäck Med Ryggstöd


Bästa Stolryggsäck Med Ryggstöd

Volymkapacitet:

40 liter

Vikt:

3200 g

Sitthöjd:

51 cm

Material:

Polyester

Rymlig Ryggsäck Med Den Mest Bekväma Stoldesignen

Fauna Björnen är en grymt stabil och slittålig stolryggsäck som rymmer hela 40 liter, vilket ger dig gott om utrymme för att packa med dig en hel del utrustning, vare sig du ska iväg på en jakt, fiske, eller vandringstur.

Stoldesignen är mycket kompakt och stabil, vilket gör den både behändig att bära med och bekväm att sitta på. Den har också ett bekvämt ryggstöd som gör det mycket trevligare att sitta i den än andra alternativ på marknaden. Det är faktiskt det enda alternativet på denna lista med ett dedikerat ryggstöd, så är det något du värderar högt är Björnen Absolut för dig.

Huvudfacket är stort och lättillgängligt, medan den främre fickan är perfekt för att förvara mindre föremål som telefon, plånbok eller nycklar. Det finns också två sidofickor där du kan förvara en vattenflaska eller några snacks. Utöver det kommer den med ett integrerat regnskydd och ett bärsystem för ditt gevär.

En nackdel med den här ryggsäcken är att den är ganska tung och otymplig jämfört med andra alternativ på marknaden. Den väger strax över 3 kilo, vilket är ganska mycket tyngre än de flesta andra alternativen. Den huvudsakliga anledningen till detta har att göra med dess större storlek, samt integrerade ryggstöd som tar upp extra vikt och utrymme.

På det hela taget är Fauna Bear EVO-ryggsäcken ett utmärkt val för dem som vill ha ett rymligt och bekvämt alternativ med många funktioner. Den är perfekt för kortare utflykter där din sittkomfort är prioritet.

FÖRDELAR

 • Stor och rymlig
 • Mycket bekväm stoldesign med ryggstöd

NACKDELAR

 • Något tung och otymplig i jämförelse med andra lättare alternativ

4. Chevalier Chair Pack

Bästa Billiga Stolryggsäck


Bästa Billiga Stolryggsäck

Volymkapacitet:

35 liter

Vikt:

2200 g

Sitthöjd:

50 cm

Material:

Polyester

Mycket Prisvärd Och Robust Stolryggsäck För Kortare Utflykter

Chevalier Chair Pack är ett fantastiskt prisvärt alternativ som inte snålar på kvaliteten. Den är tillverkad av slitstark polyester och har en stabil stolskonstruktion som kan bära upp till 150 kilo.

Chevalier är ett mycket populärt märke inom jakt och vildmarksutrustning, och denna ryggsäck har designats med denna kunskap i bakhuvudet. Den är därför smidigt designad för jägare med en smalare bärram som tillåter dig att lättare bära geväret på axeln.

Huvudfacket är stort och lättillgängligt, medan framfickan är perfekt för att förvara mindre föremål som telefon, plånbok eller nycklar. Det finns också två sidofickor där du kan förvara en vattenflaska eller några snacks. Utöver detta levereras den med ett integrerat regnskydd och ett bärsystem för ditt gevär.

En nackdel med den här ryggsäcken är att den inte är det mest bekväma alternativet för längre vandringsperioder. Då man kan känna av stolens ram när man bär på ryggsäcken blir detta något obehagligt om du har en full packning under många timmars vandring genom tuffare terräng.

Vi rekommenderar således att främst använda detta som ett bra alternativ när du inte behöver korsa mycket terräng. I dessa situationer är det svårt att hitta ett mer prisvärt alternativ än Chevaliers Chair Pack.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Slittålig och stabil design
 • Bra smal design för jägare

NACKDELAR

 • Något obekväm att bära under längre perioder av vandring

5. Abu Garcia Stolryggsäck Barn

Bästa Stolryggsäck För Barn


Bästa Stolryggsäck För Barn

Volymkapacitet:

7 liter

Vikt:

1400 g

Sitthöjd:

35 cm

Material:

Nylon

Den Mycket Populära Stolryggsäcken Designad För Barn

Abu Garcia Chair Backpack Kids är ett utmärkt alternativ för dem som letar efter en prisvärd ryggsäck av hög kvalitet som dessutom är utformad speciellt för barn. Den är således betydligt mindre än de andra alternativen vi har recenserat.

Den här ryggsäcken har en volym på endast sju liter, vilket kan vara för litet för vissa, men den är perfekt för barn som precis har börjat vandra och behöver något lätt och hanterbart. Att den lilla har tillgång till en egen liten stol de kan ta pauser på är perfekt för mindre barn som kan behöva ta pauser frekvent.

Sitthöjden är också 35 cm, vilket är lägre än de flesta vuxenalternativ, vilket gör den bekvämare för mindre barn. En sitthöjd på 50 cm skulle vara alldeles för högt för de barn som denna ryggsäck är ämnad för.

Materialvalet nylon gör den här ryggsäcken ganska flexibel, vilket kan vara både bra och dåligt. Det positiva är att det är relativt vattentåligt och slitstarkt, men det är inte riktigt av samma kvalité som mer robusta vuxenalternativ vilket innebär att hållbarheten inte är den bästa.

Men på det hela taget är det här är en utmärkt ryggsäck för barn som inte kostar mycket. Om du letar efter ett billigt men bra alternativ till ditt barn är Abu Garcia Chair Backpack Kids ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Lätt och smidig för barn

NACKDELAR

 • Inte det mest hållbara materialvalet
 • Relativt liten packvolym

Stolryggsäck - Produktjämförelse

Produkt

Volymkapacitet

Vikt

Sitthöjd

Material

35 liter

2300 g

45 cm

Polyamid

27 liter

2100 g

50 cm

Polyester/Bomull

40 liter

3200 g

51 cm

Polyester

35 liter

2900 g

50 cm

Polyester

7 liter

1400 g

35 cm

Nylon

Användningsområden Av En Stolryggsäck

En stolryggsäck kan användas inom en rad olika situationer och har därmed ett antal olika användningsområden. För att undvika att du köper en modell som inte passar din situation, kan det därför vara bra att först tänka på hur du planerar att använda stolryggsäcken i fråga.

Stolryggsäck För Jakt

En jaktryggsäck skiljer sig från andra ryggsäckar på marknaden eftersom den måste kunna bära en hel del extra utrustning, inklusive ett vapen, vare sig det handlar om en älgstudsare eller hagelgevär. Det är därför viktigt att ryggsäcken i fråga har många fack och organisationsfickor, och det kan även vara bra att köpa till ett dedikerat vapenfodral.

jakt stolryggsäck bästa

Stolryggsäckar är oftast mycket populära bland jägare, då det förser de med ett smidigt och bekvämt sätt att sitta ner och ta en liten paus. En extra viktig detalj att tänka på i dessa situationer är att stolen/pallen i fråga är stabil, särskilt om du planerar att sitta ner och skjuta.

Stolryggsäck För Fiske

En fiskeryggsäck skiljer sig också från andra ryggsäckar på marknaden eftersom den måste kunna bära en hel del extrautrustning, inklusive ett fiskespö. Det är därför viktigt att ryggsäcken i fråga har många komponenter och organisationsfickor, och externa remmar och öglor kan användas för att bära med fiskespöt.

Stolryggsäckar är också mycket populära bland fiskare, eftersom en större del av aktiviteten görs sittandes. Att slippa bära med sig en separat campingstol kan frigöra mycket vikt och utrymme transportmässigt, vilket underlättar hela utflykten markant.

Stolryggsäck För Vandring

Vandringsryggsäckar är ofta designade för att vara så slitstarka, bekväma och effektiva som möjligt. Det är inte allt för vanligt att se vandringsmodeller med en integrerad stol, men dessa stolryggsäckar kan vara populära bland individer som ofta beger sig iväg på mindre vandringsutflykter, där de inte behöver packa med särskilt mycket vandringsutrustning.

Stolryggsäck För Andra Utomhusaktiviteter

Det finns andra utomhusaktiviteter där en ryggsäck för stolar kan vara användbar. En sådan aktivitet är fågelskådning, där man ofta måste sitta och vänta under långa perioder.

stolryggsäck barn

Stolryggsäck - Köptips

När det gäller att hitta den bästa stolryggsäck för dina utomhusaktiviteter finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din ryggsäck med stol, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Storlek Och Packvolym

Det första du bör tänka över innan du köper din stolryggsäck är dess storlek, vilket har en direkt påverkan på hur mycket packning du kan få plats med i ryggsäcken. Detta brukar kallas för packvolym, och utryckts ofta i termer av hur många liter ryggsäcken i fråga rymmer.

Hur stor ryggsäck just du behöver kommer främst att dikteras av hur du planerar att använda stolryggsäcken. Är du någon som gillar att vara ute i naturen under dagen, oavsett om det handlar om en kortare fiske, vandrings, eller jakttur, kommer en mindre modell förmodligen vara ditt bästa val. Runt 30 liter brukar vara tillräckligt för att rymma allt du behöver under en dag.

Om du däremot planerar längre utflykter som kräver att du vistas ute i naturen i flera dagar i sträck, kommer du rimligtvis behöva en större ryggsäck för att kunna packa ner viktiga saker såsom liggunderlag, sovsäck och mat. För dessa typer av resor är en ryggsäck med en packvolym på 50+ liter bättre.

Det finns däremot inte särskilt många alternativ av stolryggsäckar som rymmer så mycket, då det generellt sett inte är rekommenderat att bära med sig på extravikten under längre sträckor. Planerar du en längre vandringstur är det nog bättre att införskaffa sig en bra och större vandringsryggsäck.

Typ av ram

Nästa sak att tänka på när du väljer din stolsryggsäck är ramtypen. Den vanligaste typen av ram är en intern ram, vilket innebär att ramen är placerad inuti ryggsäcken och ger stöd åt hela packningen. Dessa typer av ryggsäckar är utmärkta för att bära tunga laster, eftersom de fördelar vikten jämnt över ryggen.

stolryggsäck vinter

Ett annat alternativ är en ryggsäck med extern ram, där ramen är placerad på utsidan av ryggsäcken. Dessa ryggsäckar är inte lika populära som ryggsäckar med inre ram, men de kan vara ett bra val om du letar efter ett mer prisvärt alternativ. De tenderar också att vara bättre ventilerade, vilket kan vara fördelaktigt under varma väderförhållanden.

Slutligen finns det också ryggsäckar utan ram, som inte har någon ram alls. Dessa är vanligtvis det lättaste och mest kompakta alternativet, men de är inte lika bra för att bära tunga laster.

Stolryggsäckar kommer i 95% av fallen att ha en intern ram som bidrar till ryggsäckens stabilitet, samt dess förmåga att agera som en stol eller pall.

Komfortfunktioner

När du bär en ryggsäck är komfort avgörande. Du kommer trots allt att bära din ryggsäck under långa perioder, så du vill se till att den är bekväm. Leta efter funktioner som vadderade axelremmar och höftbälten samt ventilationssystem som hjälper till att hålla ryggen sval och torr.

Grejen med stolryggsäckar är att många av dessa modeller kan kännas något otympliga och obekväma om stolen ligger och skaver direkt mot ryggen. De flesta moderna versionerna är som tur smart designade med detta i åtanke, där vissa inte ens märks av och kan bäras utan problem i flera timmar.

Material Och Hållbarhet

Vilket typ av material som används för konstruktionen av ryggsäcken, såväl som stolens materialval - kommer direkt att diktera stolryggsäckens hållbarhet och slitstyrka.

När det gäller själva ryggsäcken bör du välja material som ripstop-nylon eller polyester, eftersom dessa material är hållbara och tål att rivas. Stolen bör också vara tillverkad av ett robust material som aluminium, så att den kan bära din vikt utan att kollapsa. Det kommer också att hjälpa dig fördela vikten mer jämnt, vilket bidrar till en mer bekväm bärupplevelse vid en fullpackad ryggsäck.

stolryggsäck transport vikt

När det gäller de material som används för att konstruera stolsryggsäckarna finns det vanligtvis två alternativ: antingen syntetiska material eller naturmaterial. Syntetiska material som nylon eller polyester är ofta billigare, men de är inte lika andningsbara som naturmaterial som bomull eller ull. Naturliga fibrer tenderar också att vara bekvämare mot huden, så de är ett bra val om du planerar att använda ryggsäcken under långa perioder.

Stoldesign

Något som är viktigt att tänka på vid köp av en stolryggsäck är självklart hur denna stol är designad. Hur den är utformad kommer nämligen ha en direkt påverkan på hur bekväm den är att använda, samt påverka andra faktorer såsom vikt och bärkomfort.

Hur dessa stolryggsäckar kan utnyttjas för att sitta på varierar lite från modell till modell. Fjällräven Singi ovan använder sig till exempel av en stabil interna ram som du enkelt kan sitta på. På så sätt förvandlas ryggsäcken själv till en pall, så du slipper att veckla ut en stol. Det sparar på både plats och vikt.

Andra mer klassiska alternativ använder sig av en utfällbar stol som ofta sitter längs med ryggsäckens ryggpanel. Dessa modeller är ofta lite tyngre, men ger också mer komfort och stabilitet eftersom de är utformade speciellt för att sitta på.

Ryggstöd Eller Inte?

Vissa av stolryggsäckar kommer med ett ryggstöd, vilket kan bidra med extra bekvämlighet och stöd under dina pauser. Det är inte allt för många alternativ som kommer med detta, eftersom det i allmänhet bidrar till extra vikt och en större storlek.

Men värderar du ett extra ryggstöd så kan en modell såsom Fauna Björnen EVO vara perfekt för dig. Det extra ryggstödet kan också användas som en förlängd mes för förvaring av extra verktyg och redskap.

stolryggsäck ryggstöd

Detta är en funktion som kan vara värt att hålla utkik efter, men är inget som vi skulle rekommendera att du baserar ditt val helt och hållet på.

Fickor Och Förvaring

Majoriteten av stolryggsäckar kommer med ett flertal olika fickor och fack (både externa och interna) för att du lättare ska kunna packa och organisera all din utrustning. Att ha tillräckligt med organisationsmöjligheter är väsentligt, särskilt om du är ute på en jakt- eller fisketur.

Intern Organisation

Den interna organisationsmöjligheten dikteras framför allt av utformningen av ryggsäcken. Vissa ryggsäckar har till exempel ett stort huvudfack med ett mindre sovsäcksfack i botten. Detta kan vara användbart om du vill hålla din sovutrustning åtskild från resten av dina tillhörigheter.

Andra ryggsäckar kan ha flera fack som är utformade specifikt för olika typer av utrustning. Ett fack kan till exempel vara utformat för att förvara dina fiskeredskap, medan ett annat kanske är bättre lämpat för att förvara extra jaktkläder.

Extern organisation

Externa fickor och fack kan vara mycket praktiska för att förvara saker som du behöver snabb tillgång till, till exempel snacks eller en karta. Många stolsryggsäckar har också extra remmar eller öglor som du kan använda för att fästa ytterligare utrustning på ryggsäckens utsida.

Den här kan vara användbart om du vill bära en större sak, t.ex. ett tält eller ett kastspö. Se bara till att allt du fäster på utsidan av ryggsäcken är ordentligt fastsatt, så att det inte försvinner på vägen.

Vanliga Frågor Om Stolryggsäckar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om stolryggsäckar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om stolryggsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa stolryggsäcken?

Den bästa stolryggsäcken är enligt vårt test Fauna Älgen EVO PRO, ett pålitligt, multifunktionell ryggsäck utrustad med en bekväm integrerad stol.

Vad kostar en stolryggsäck?

En stolryggsäck kostar vanligtvis mellan 1000 och 3000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Vad ska man tänka på när man använder sig av en stolryggsäck?

När det gäller att sitta i din stolsryggsäck finns det några saker du bör tänka på. Först och främst ska du se till att ytan du sitter på är jämn och fast. På så sätt undviker du att välta och skada dig. För det andra ska du försöka sitta upprätt så mycket som möjligt och avstå från att luta dig för långt bakåt, eftersom det kan få stolen att tippa bakåt.

Hur hög sitthöjd bör stolryggsäcken ha?

Stolens sitthöjd ska vara minst 45 cm högt, men högst 60 cm. Allt över eller under dessa mått kan göra det svårt att komma in och ut ur stolen eller göra den obekväm att sitta i under långa perioder.

Vad är viktgränsen för en ryggsäck för stolar?

En bra tumregel är att viktgränsen för en stolsryggsäck bör ligga runt 120 kg. Detta kan dock variera beroende på den specifika produkten. Kontrollera alltid tillverkarens rekommendationer innan du köper en ryggsäck.

Var kan jag köpa en stolsryggsäck?

Du kan hitta en mängd olika stolsryggsäckar på nätet eller i friluftsbutiker. Vi rekommenderar att du läser recensioner innan du gör ditt köp för att försäkra dig om att du får en kvalitetsprodukt.

Sammanfattningsvis Om Stolryggsäckar

Det finns inte en specifik stolryggsäck som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och ditt barns situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.