3 Bästa Stormlykta (2024): Bäst i Test

bästa stormlykta bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Denna guide är skriven för att hjälpa dig att hitta den bästa stormlyktan för dina behov och är riktad mot både nybörjare och erfarna friluftsentusiaster.

Stormlyktor har blivit alltmer populära på grund av det ökade intresset för friluftsaktiviteter och behovet av att ha en tillförlitlig ljuskälla under ogynnsamma väderförhållanden. En bra stormlykta kan göra stor skillnad när du befinner dig utomhus i mörker, regn eller snö, och kan bidra till att skapa en trygg och behaglig atmosfär vid lägerelden.

Som en erfaren friluftsentusiast och utrustningsexpert har jag personligen testat och jämfört en mängd olika stormlyktor under åren. Jag har samlat på mig en hel del kunskap och insikter om vad som utmärker en riktigt bra stormlykta. Dessutom har jag analyserat data från kundrecensioner, tester och jämförelser för att ge dig de mest pålitliga rekommendationerna.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Stormlyktorna Är:

 1. 1
  Feuerhand Hurricane Lantern: Bäst i Test Stormlykta - Läs Recension 
 2. 2
  Micron Lantern Steel Mesh: Näst Bäst i Test Stormlykta - Läs Recension
 3. 3
  Relaxdays Stormlykta LED: Bästa Batteridrivna Stormlykta - Läs Recension

1. Feuerhand Hurricane Lantern

Bäst i Test Stormlykta


Feuerhand 276 Zink

Max bränntid:

20 h

Vikt:

530 g

Bränsle:

Fotogen

Klassisk Stormlykta Med Tidlös Design Och Fotogenbränsle

Feuerhand Hurricane Lantern erbjuder enastående prestanda och ljusstyrka tack vare sin högkvalitativa konstruktion och genomtänkta design. Dess ljuskälla är både behaglig och tillräckligt stark för att lysa upp ett lägerområde eller en uteplats. Genom åren har jag provat många olika stormlyktor, och jag måste säga att Feuerhand Hurricane Lantern imponerar med sin kombination av ljusstyrka och användarvänlighet, tillräckligt bra för att ta med som campinglampa under mågna oliak förhållanden.

Lång bränntid och pålitlig prestanda

Med en maximal bränntid på 20 timmar är Feuerhand Hurricane Lantern en av de mest långvariga stormlyktorna på marknaden, vilket är en stor fördel för längre turer eller när du vill ha kontinuerligt ljus under flera kvällar. Jämfört med vissa batteridrivna lyktor som jag tidigare recenserat, är det uppenbart att denna fotogenlykta erbjuder en mer pålitlig ljuskälla över längre tid.

Hållbar och väderbeständig konstruktion

Feuerhand Hurricane Lanterns hållbara konstruktion gör den perfekt för användning i varierande miljöer och under ogynnsamma väderförhållanden. Den är tillverkad av högkvalitativa material som zink och glas, vilket ger den en robusthet som få andra stormlyktor kan matcha. Under mina äventyr har jag utsatt den för både regn och snö, och den har fortsatt att prestera utmärkt utan några problem.

Användarvänlighet och några begränsningar

Trots att Feuerhand Hurricane Lantern är enkel att använda och underhålla, är det viktigt att notera att den är beroende av fotogen som bränsle. Detta innebär att du behöver ha tillgång till fotogenolja och vara försiktig när du hanterar den. Men med detta i åtanke, är det en liten kompromiss för att få en sådan pålitlig och högpresterande stormlykta.

FÖRDELAR

 • Klassisk och tidlös design
 • Riktig behagligt ljus
 • Hållbar konstruktion som fungerar i varierad miljö

NACKDELAR

 • Den är beroende av fotogenolja

2. Micron Lantern Steel Mesh

Näst Bäst i Test Stormlykta


Micron Lantern Steel Mesh

Max bränntid:

-

Vikt:

200 g

Bränsle:

Gas

Smidig, Smart Och Kompakt Stormlykta Som Är Enkel Att Transportera

Micron Lantern Steel Mesh är en mycket lätt och kompakt stormlykta, vilket gör den perfekt för längre utflykter, vandringar och camping. Med en vikt på endast 200 gram är den betydligt lättare än många andra stormlyktor, inklusive Feuerhand Hurricane Lantern, som jag tidigare recenserat. Dess lätta och smidiga design gör den enkel att bära med sig och packa ner i ryggsäcken.

EasyTrigger-systemet för snabb tändning

En av de stora fördelarna med Micron Lantern Steel Mesh är dess EasyTrigger-system, vilket gör det enkelt och smidigt att tända lyktan. Med min erfarenhet av att använda stormlyktor, kan jag säga att detta är en mycket uppskattad funktion, särskilt när du befinner dig i ogynnsamma väderförhållanden och behöver snabb och pålitlig tändning.

Effektiv gasförbrukning och justerbar ljusstyrka

Micron Lantern Steel Mesh har en låg gasförbrukning, vilket gör den mer ekonomisk och miljövänlig jämfört med vissa andra stormlyktor. Dessutom har den justerbar ljusstyrka, vilket ger dig möjlighet att anpassa ljusnivån efter situationen och dina behov. Jämfört med Feuerhand Hurricane Lantern, som är fotogenbaserad, är Micron Lantern Steel Mesh ett bra alternativ för dem som föredrar en gasdriven lykta.

Funktionalitet över estetik

En av de få nackdelarna med Micron Lantern Steel Mesh är dess enkla och funktionella design, som kanske inte är lika estetiskt tilltalande som Feuerhand Hurricane Lanterns klassiska utseende. Men om du prioriterar funktionalitet och transportvänlighet över utseende, är detta en utmärkt stormlykta att överväga för dina friluftsäventyr.

FÖRDELAR

 • Mycket kompakt och lätt modell perfekt för längre utflykter eller vandringar
 • Enkel och smidig att tända tack vare EasyTrigger-systemet
 • Låg gasförbrukning och ställbar ljusstyrka

NACKDELAR

 • Inte särskilt snygg design, är ett alternativ som är mer funktionalitet än utseende

3. Relaxdays Stormlykta LED

Bästa Batteridrivna Stormlykta


Relaxdays Stormlykta LED

Max bränntid:

-

Vikt:

370 g

Bränsle:

El

Simpel Och Billig Stormlykta Med LED Och Batterier

Relaxdays Stormlykta LED är en enkel och användarvänlig stormlykta som drivs av två AA-batterier. Detta gör den mycket lätt att använda och underhålla, särskilt för dem som kanske inte är bekanta med gas- eller fotogendrivna lyktor som Micron Lantern Steel Mesh eller Feuerhand Hurricane Lantern. Det är också praktiskt att den kan användas med vanliga, lättillgängliga batterier.

Starkt ljus och energieffektiv LED-teknik

Denna stormlykta har en stark LED-ljuskälla som ger tillräckligt med ljus för att lysa upp en campingplats, uteplats eller annat utomhusområde. LED-tekniken är energieffektiv och har en längre livslängd jämfört med traditionella glödlampor, vilket gör den till ett hållbart och miljövänligt val. Dess ljusstyrka är jämförbar med de tidigare recenserade stormlyktorna, men med fördelen av LED-teknik.

Klassisk design med modern teknik

Relaxdays Stormlykta LED kombinerar en klassisk stormlykta-design med modern LED-teknik. Detta gör den till en attraktiv och funktionell ljuskälla för både inomhus- och utomhusbruk. Även om den inte har samma tidlösa elegans som Feuerhand Hurricane Lantern, är dess design ändå tilltalande för dem som söker en mer traditionell stormlykta-estetik.

Prisvärdhet och kvalitetsbegränsningar

En av de största fördelarna med Relaxdays Stormlykta LED är dess prisvärdhet. Det är en mycket billig stormlykta som erbjuder en stark ljuskälla och användarvänlighet. Dock, med sitt låga pris kommer en viss kompromiss i kvaliteten. Den är inte lika robust eller hållbar som några av de andra stormlyktorna jag tidigare recenserat, vilket kan vara en faktor att överväga om du planerar att använda den i tuffa miljöer eller under långa friluftsäventyr.

FÖRDELAR

 • Enkel att använda med hjälp av två AA-batterier
 • Starkt ljus
 • Klassisk design
 • Väldigt billig

NACKDELAR

 • Inte den bästa kvalitén

Stormlykta - Produktjämförelse

Produkt

Max bränntid

Vikt

Bränsle

20 h

530 g

Fotogen

-

200 g

Gas

-

370 g

El

Stormlykta - Köpguide

En stormlykta är ett tidlöst alternativ för att förse din omgivning med lite ljus på kvällen. Men för att hitta rätt gäller det att ha koll på följande faktorer innan man köper en.

Ljus

Stormlyktor kan variera betydligt i ljusegenskaper, beroende på vilken teknik de använder. Traditionella stormlyktor skapar ett varmt och mysigt sken som ger en atmosfärisk känsla, medan moderna batteridrivna LED-lampor ger ett intensivt och klart vitt ljus som effektivt lyser upp omgivningen. Båda ljustyperna har sina fördelar och användningsområden, och det är viktigt att välja en stormlykta som passar dina specifika behov och preferenser.

Som jag tidigare nämnt i mina recensioner av olika stormlyktor, erbjuder exempelvis Feuerhand Hurricane Lantern ett mer behagligt och dämpat ljus som passar för en avslappnad atmosfär, medan Relaxdays Stormlykta LED ger ett starkt och klart ljus som kan vara användbart när du behöver optimal belysning.

Energikälla

När det gäller att välja en stormlykta är det viktigt att överväga vilken bränsletyp som passar bäst för dina behov och omständigheter. Det finns gas-, batteri- och solcellsdrivna alternativ på marknaden, och ditt val kan påverkas av dina personliga preferenser samt tillgänglighet till bränsle eller laddningsmöjligheter under dina utomhusaktiviteter.

I de recensioner jag tidigare presenterat har jag undersökt stormlyktor med olika energikällor. Micron Lantern Steel Mesh, som är en gasdriven stormlykta, erbjuder låg gasförbrukning och ställbar ljusstyrka. Å andra sidan finns Relaxdays Stormlykta LED, som är batteridriven och mycket enkel att använda med hjälp av vanliga AA-batterier. Båda dessa alternativ har sina fördelar och begränsningar, och det är viktigt att ta hänsyn till dina specifika behov när du väljer en stormlykta med en lämplig bränsletyp.

bra stormlykta för vandring

Vikt & Storlek

Vikten och storleken på en stormlykta spelar en viktig roll när det gäller att transportera och förvara den, särskilt under längre äventyr eller vandringar. En stormlykta som är lätt och kompakt blir enklare att hantera och tar upp mindre utrymme i din utrustning, vilket är en betydande fördel när du är ute i naturen och vill optimera din packning.

I mina tidigare recensioner av olika stormlyktor har jag diskuterat hur Micron Lantern Steel Mesh är ett utmärkt exempel på en lätt och kompakt stormlykta. Med en vikt på endast 200 gram är den betydligt lättare än många av sina konkurrenter, som Feuerhand Hurricane Lantern och Relaxdays Stormlykta LED, vilket gör den till ett mycket bär- och transportvänligt alternativ för friluftsälskare.

Konstruktion & Hållbarhet:

När du väljer en stormlykta är det viktigt att överväga hur robust och hållbar den är. En kvalitetslykta bör konstrueras av tåliga material som kan hantera de påfrestningar och det slitage som kan uppstå under regelbunden användning, både inomhus och utomhus. Det är särskilt viktigt att lyktan tål stötar och påverkan från omgivningen när den används i krävande och ogynnsamma förhållanden.

I mina tidigare recensioner har jag betonat hållbarheten hos olika stormlyktor. Feuerhand Hurricane Lantern, till exempel, är en lykta som är känd för sin hållbara konstruktion och förmåga att fungera väl i varierande miljöer. Å andra sidan, som jag nämnde i min recension av Relaxdays Stormlykta LED, är denna lykta något mindre robust och kanske inte lika lämplig för användning i tuffa förhållanden eller under långa friluftsäventyr, trots sina andra fördelar.

ljus från stormlykta

Reglering

En viktig funktion att överväga när du väljer en stormlykta är möjligheten att reglera ljusstyrkan. En lykta med justerbar ljusintensitet ger dig flexibilitet att anpassa belysningen efter dina behov och omständigheter, oavsett om du behöver starkt ljus för att navigera i mörkret eller ett svagare sken för att skapa en avslappnad atmosfär. Dessutom kan möjligheten att justera ljusstyrkan bidra till att spara energi och förlänga batteriets livslängd när det är nödvändigt.

Bland de stormlyktor jag tidigare recenserat är Micron Lantern Steel Mesh ett exempel på en modell som erbjuder justerbar ljusstyrka, vilket ger användarna möjlighet att anpassa ljuset efter sina önskemål och behov. Denna funktion gör lyktan mycket praktisk för en mängd olika situationer och kan bidra till att förbättra användarupplevelsen jämfört med lyktor som inte har justerbar ljusintensitet.

Användarvänlighet

När du väljer en stormlykta är det viktigt att överväga hur användarvänlig den är. En välkonstruerad stormlykta bör erbjuda en enkel och intuitiv användning, med reglage som är lätta att hitta och hantera samt klara instruktioner för hur man använder och underhåller lyktan. Användarvänlighet gör det möjligt för dig att fokusera på att njuta av dina utomhusaktiviteter istället för att oroa dig för att hantera komplicerad utrustning.

I mina tidigare recensioner av stormlyktor har jag diskuterat användarvänlighet i olika modeller. Relaxdays Stormlykta LED, till exempel, är enkel att använda tack vare sitt batteridriftsystem med vanliga AA-batterier. Likaså är Micron Lantern Steel Mesh utrustad med EasyTrigger-systemet, vilket gör det smidigt att tända lyktan och justera ljusstyrkan. Dessa stormlyktor har designats med användarens bekvämlighet i åtanke och ger en problemfri upplevelse för friluftsälskare.

Vanliga Frågor Om Stormlykta

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en stormlykta, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av lyktor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa stormlyktan?

Den bästa stormlyktan är enligt vårt test Feuerhand Hurricane Lantern, då dess klassiska design och härliga ljus kan förbättras allas humör på kvällen.

Vad kostar en stormlykta?

En stormlykta kostar vanligtvis mellan 200-600 kronor, vilket till stor del beror på dess kvalitet. Billigare alternativ kommer oftast vara mindre hållbara, medans lite dyrare kommer med bättre kvalité.

Vilket bränsle passar bäst för mina behov: gas, batteri eller solceller?

När det gäller att välja rätt bränsle för din stormlykta, beror det på dina personliga preferenser och användningsområden. Gasdrivna stormlyktor, som Micron Lantern Steel Mesh, är ofta kompakta, lätta och har en hög ljusstyrka. De är perfekta för längre vandringar eller resor där vikt och storlek är viktiga faktorer. Batteridrivna stormlyktor, som Relaxdays Stormlykta LED, är enkla att använda och ger ett starkt, jämnt ljus. De är särskilt lämpliga för camping eller korta utflykter. Solcellsdrivna stormlyktor är miljövänliga och behöver inte konstant bränslepåfyllning, men de kräver tillräckligt med solljus för att ladda effektivt.

Hur mycket vikt och storlek bör jag överväga att bära med mig i min packning?

Valet av stormlyktans vikt och storlek beror på dina aktiviteter och hur mycket utrymme du har tillgängligt i din packning. För längre vandringar och resor där packvikten är viktig, är det bäst att välja en lätt och kompakt stormlykta, som Micron Lantern Steel Mesh, som endast väger 200 gram. Om vikt och storlek inte är en huvudfaktor för dina äventyr, kan du fokusera mer på ljusstyrka, hållbarhet och design.

Vilka tillbehör är användbara att köpa tillsammans med stormlyktan?

Några viktiga tillbehör att överväga när du köper en stormlykta inkluderar reservdelar, bränslebehållare och bärremmar. Reservdelar, som reservglas eller glödtrådar, är viktiga för att säkerställa att din stormlykta fungerar korrekt under hela dess livslängd. Bränslebehållare, som är särskilt viktiga för gas- och fotogendrivna lyktor, hjälper dig att transportera och förvara bränsle säkert och effektivt. Bärremmar gör det enklare att bära lyktan med dig, antingen för att fästa den på din ryggsäck eller för att hänga den upp i ditt tält eller på en gren när du behöver ljus.

Sammanfattningsvis Om Stormlykta

En klassisk stormlykta kan vara extremt mysigt att ha på under kvällen, vare sig det handlar om balkongen eller campingplatsen. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 12

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.