• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Cykling
 • /
 • 3 Bästa Vattentäta Strumpor För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

3 Bästa Vattentäta Strumpor För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

bästa vattentäta strumpor bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: april 2023

Vattentäta strumpor kan vara en livräddare för utomhusentusiaster som älskar att vandra, cykla, fiska eller utföra andra aktiviteter i fuktiga eller våta förhållanden. Att ha torra fötter kan inte bara förhindra obehag och blåsor, utan också skydda mot hälsorisker som hypotermi och frostskador. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara överväldigande att välja de bästa vattentäta strumporna för dina behov och budget.

I denna guide kommer vi att gå igenom vad du ska leta efter när du köper vattentäta strumpor och ge rekommendationer för de bästa alternativen på marknaden idag.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Vattentäta Strumporna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vattentäta Strumpor: Urberg Waterproof Merino Socks - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Svala Vattentäta Strumpor: Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Värmande Vattentäta Strumpor: Sealskinz Waterproof Cold Weather Knee Sock - Läs Recension

1. Urberg Waterproof Merino Socks

Bäst i Test Vattentäta Strumpor


Urberg Waterproof Merino Socks

Material:

65% nylon, 27% polyester, 8% elastan

Höjd:

Mellanhöga

Tjocklek:

Mellan

Slitstarka Och Vattentäta Strumpor Perfekt För Vandring Eller Andra Friluftsaktiviteter

Urberg Waterproof Merino Socks är en högkvalitativ funktionsstrumpa som passar perfekt för vandring eller andra friluftsaktiviteter. Denna strumpa är tillverkad av en robust trelagerskonstruktion med bra slitstyrka, vilket gör dem extra hållbara och slitstarka. Strumporna är också vattentäta med bra ventilerande membran, vilket gör dem idealiska för användning i regniga eller våta förhållanden.

En av de största fördelarna med Urberg Waterproof Merino Socks är den höga graden av merinoull i fodret. Detta bidrar till relativt bra andningsförmåga, vilket hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma under långa och krävande aktiviteter. Strumporna är också mycket mångsidiga och kan användas för en mängd olika friluftsaktiviteter.

Några av nackdelarna med Urberg Waterproof Merino Socks är att de är lite dyrare än andra vattentäta strumpor på marknaden. Dessutom är de inte 100% vattentäta vid mycket vatten, så det kan finnas en viss risk för att fötterna blir blöta i extrema förhållanden.

Sammanfattningsvis är Urberg Waterproof Merino Socks en utmärkt val för personer som söker högkvalitativa, slitstarka och vattentäta strumpor för utomhusaktiviteter. Strumporna är mycket mångsidiga och passar perfekt för vandring eller andra friluftsaktiviteter. Med den höga graden av merinoull i fodret och bra andningsförmåga, kommer dina fötter att hållas torra och bekväma under alla dina äventyr i naturen.

FÖRDELAR

 • Robust trelagerskonstruktion med bra slitstyrka
 • Vattentäta med bra ventilerande membran
 • Hög grad av merinoull i fodret vilket bidrar till relativt bra andningsförmåga
 • Mångsidiga funktionsstrumpor

NACKDELAR

 • Lite dyrare
 • Inte 100% vattentäta vid mycket vatten

2. Sealskinz Waterproof Warm Weather

Bästa Svala Vattentäta Strumpor


Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock

Material:

94% Polyamid, 6% Elastan

Höjd:

Låga

Tjocklek:

Tunna

Korta Och Svalkande Friluftsstrumpor Som Också Är Vattentäta

Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock är en utmärkt val för personer som söker tunna och låga friluftsstrumpor som är vattentäta. Dessa strumpor är idealiska för varmare väder tack vare deras svalkande egenskaper och lägre höjd.

En av de största fördelarna med Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock är deras treskiktskonstruktion som gör strumporna helt vattentäta. Dessa strumpor är tillverkade av högkvalitativt material, vilket ger utmärkt skydd mot regn och fuktighet. Dessutom har strumporna bra luktavvisande och fukreglerande egenskaper tack vare bambufoder på insidan.

Några av nackdelarna med Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock är att de inte har den bästa ventilationsförmågan, vilket kan göra fötterna lite svettiga vid högre aktivitetsnivåer. Dessutom är strumporna inte särskilt tjocka, vilket gör dem mindre lämpliga för användning under extrem kyla.

Sammanfattningsvis är Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock en utmärkt val för personer som söker tunna, låga och vattentäta friluftsstrumpor för varmare väder. Dessa strumpor har utmärkta luktavvisande och fukreglerande egenskaper, vilket gör dem perfekta för användning under långa perioder i naturen. Med sin treskiktskonstruktion och högkvalitativa material, är Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock en utmärkt val för alla friluftsentusiaster.

FÖRDELAR

 • Tunna och svalkande strumpor
 • Helt vattentäta tack vare treskiktskonstruktion
 • Bra luktavvisande och fuktreglerande egenskaper tack vare bambufoder på insidan

NACKDELAR

 • Inte särskilt tjocka, undvik att använda under extrem kyla

3. Sealskinz Waterproof Cold Weather

Bästa Värmande Vattentäta Strumpor


Sealskinz Waterproof Cold Weather Knee Sock

Material:

62% Polycolon, 29% Nylon, 9% Elastan

Höjd:

Höga

Tjocklek:

Mellan

Långa Och Vattentäta Strumpor För Varierade Utomhusaktiviteter

Sealskinz Waterproof Cold Weather Knee Sock är en högkvalitativ och vattentät strumpa som passar perfekt för en mängd olika utomhusaktiviteter. Denna strumpa har en flerskiktskonstruktion som ger utmärkt vattenavvisande förmåga och samtidigt har riktigt bra andningsförmåga, vilket hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma.

En av de största fördelarna med Sealskinz Waterproof Cold Weather Knee Sock är deras mångsidiga användning. Dessa strumpor kan användas för en rad olika aktiviteter som vandring, cykling eller löpning, och de är tillverkade av högkvalitativt material som garanterar en lång livslängd. Dessutom har strumporna smart placerade sömmar som inte känns eller skaver.

Några av nackdelarna med Sealskinz Waterproof Cold Weather Knee Sock är att de är lite dyrare än andra alternativ på marknaden. Dessutom är de inte helt vattentäta, så det kan finnas en viss risk för att fötterna blir blöta i extrema förhållanden.

Sammanfattningsvis är Sealskinz Waterproof Cold Weather Knee Sock en utmärkt val för personer som söker högkvalitativa, mångsidiga och vattentäta strumpor för utomhusaktiviteter. Med sin flerskiktskonstruktion, bra andningsförmåga och smart placerade sömmar, är dessa strumpor mycket bekväma att använda under långa perioder. Trots att de är lite dyrare än andra alternativ på marknaden, är Sealskinz Waterproof Cold Weather Knee Sock ett utmärkt val för alla som vill ha högkvalitativa och pålitliga vattentäta strumpor för varierade utomhusaktiviteter.

FÖRDELAR

 • Vattenavvisande förmåga med flerskiktkonstruktion
 • Mångsidig använd för en rad olika aktiviteter
 • Smart placerade sömmar som inte känns eller skaver

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

Vattentäta Strumpor - Köpguide

Innan du köper ett par vattentäta strumpor finns det en rad olika saker som kan vara bra att halal koll på, för att på så viss säkerställa att du köper rätt modell. Här är de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter.

Syfte

Att tänka på det specifika syftet med dina vattentäta strumpor är viktigt för att välja rätt strumpor för dina behov. Det finns olika typer av vattentäta strumpor som är speciellt utformade för olika aktiviteter, och varje typ har olika funktioner som kan göra dem mer lämpade för en viss aktivitet.

För vandring eller terränglöpning kan du behöva vattentäta strumpor med extra stöd och dämpning för att klara av ojämna terräng och förhindra skav. Strumpor med förstärkt sula och fotledsstöd kan vara fördelaktiga för att undvika skador på foten eller vristen.

Cykling kräver ofta en tunnare och mer flexibel strumpa som inte begränsar rörelsefriheten. Vattentäta cykelstrumpor kan också ha en förstärkt tå för att skydda mot vind och kyla.

bästa vattentäta strumpor

Jaktstrumpor behöver skydda mot väder och vind samtidigt som de måste vara tysta. Strumpor för jakt kan också ha speciella egenskaper som hjälper till att dölja lukt och förhindra upptäckt.

För löpning kan det vara bra med tunnare strumpor som ger extra stöd för fotleden och minskar risken för skav. Andningsförmågan kan också vara viktig för att förhindra överhettning och svettning.

Längd

När du väljer vattentäta strumpor är längden en viktig faktor att ta hänsyn till. Längden på strumporna kan påverka deras funktionalitet och passform, vilket i sin tur kan påverka hur bekväma de är under din aktivitet.

Om du till exempel ska vandra i våta och leraiga förhållanden kan det vara en bra idé att välja högre strumpor, som når upp till knäna eller högre. Dessa högre strumpor ger extra skydd mot vatten och smuts som kan tränga in i dina skor eller kängor och orsaka obehag. De kan också erbjuda extra stöd för dina vader och underben, vilket kan vara särskilt användbart vid längre vandringar.

Å andra sidan, om du planerar att använda dina vattentäta strumpor för aktiviteter som löpning eller cykling, kan kortare strumpor vara mer bekväma. Korta strumpor kan ge fri rörlighet för dina anklar och minskar risken för överhettning och svettning, vilket kan vara avgörande för att bibehålla en bekväm kroppstemperatur under intensiv fysisk aktivitet.

Tjocklek

När det gäller vattentäta strumpor, är tjockleken en viktig faktor att överväga beroende på den aktivitet som de ska användas för. Strumpornas tjocklek kan påverka deras isoleringsförmåga, andningsförmåga och hur bekväma de är att använda.

För aktiviteter som vandring, där du kan förvänta dig att spendera längre tid utomhus i våta eller kalla förhållanden, kan tjockare vattentäta strumpor vara fördelaktigt. De kan ge extra isolering och skydd mot kylan, vilket kan förhindra att dina fötter blir kalla och obehagliga. Tjockare strumpor kan också vara mer slitstarka och hållbara, vilket är viktigt om du kommer att använda dem regelbundet.

För aktiviteter som löpning eller cykling, där rörelsefrihet och andningsförmåga är avgörande, kan tunnare vattentäta strumpor vara det bästa valet. Tunna strumpor kan ge mer flexibilitet och rörelsefrihet, vilket kan vara avgörande för att förhindra skav eller obehag. De kan också ha bättre andningsförmåga, vilket kan hjälpa till att hålla dina fötter torra och bekväma under längre tidsperioder.

Material

Valet av material är en av de viktigaste faktorerna när det gäller vattentäta strumpor. Det är viktigt att välja ett material som är både vattentätt och andningsbart för att säkerställa att dina fötter förblir torra och bekväma under din aktivitet.

De vanligaste materialen som används för vattentäta strumpor är vanligtvis syntetiska fibrer som polyester, nylon och polypropylen, eller naturliga material som ull eller bomull. Oavsett vilket material du väljer bör det ha en hög vattentäthet och samtidigt ha god andningsförmåga för att förhindra att dina fötter blir svettiga och obehagliga.

Syntetiska material, såsom polyester och nylon, är vanligtvis lättare och mer slitstarka än naturliga material. De är också oftast bättre på att hålla vatten borta från fötterna och kan ha bättre andningsförmåga än naturliga material. Polypropylen är ett annat syntetiskt material som är känt för sin vattenavvisande förmåga och har även antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att förhindra lukt.

vattentäta strumpor

Naturliga material som ull och bomull kan också användas för vattentäta strumpor. Ull är känt för sin förmåga att hålla fötterna varma och torra, även när det är vått och kallt ute. Bomull däremot kan vara mindre lämpligt eftersom det suger upp fukt och kan bli tungt och obehagligt att bära när det blir blött.

Vattentäthet

En av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer vattentäta strumpor är deras vattentäthet. Det är viktigt att se till att strumporna är ordentligt vattentäta och kan hantera de förhållanden du förväntar dig att använda dem i.

Vattentäta strumpor kan ha olika nivåer av vattentäthet beroende på materialet som de är gjorda av och deras konstruktion. Vissa vattentäta strumpor är gjorda av tunt och lätt material som kan vara vattentätt upp till en viss nivå av vattenexponering, medan andra kan vara mer hållbara och vattentäta även under extremt våta förhållanden.

För att säkerställa att dina vattentäta strumpor är tillräckligt vattentäta för dina behov, bör du överväga vilka förhållanden du kommer att använda dem i. Om du kommer att vara i extremt våta förhållanden under långa perioder, som vid vandring i regn eller vid fiske, kan det vara nödvändigt att välja en högre nivå av vattentäthet.

Ett annat sätt att säkerställa att dina vattentäta strumpor är tillräckligt vattentäta är att leta efter de som har blivit testade och godkända för vattentäthet enligt internationella standarder. Strumpor som har testats enligt ISO 811-standarden har visat sig kunna motstå ett visst tryck av vatten i en viss tidsperiod, vilket kan hjälpa dig att välja en vattentät strumpa som uppfyller dina behov.

Andningsförmåga

När du väljer vattentäta strumpor är det viktigt att tänka på andningsförmågan. Strumpor som är vattentäta men saknar god andningsförmåga kan orsaka överhettning och svettning, vilket kan vara mycket obehagligt och rent av skadligt för dina fötter. Därför bör du se till att välja vattentäta strumpor som också har god andningsförmåga.

Vattentäta strumpor med god andningsförmåga har vanligtvis mikroventilationshål eller andningsbara membran som gör det möjligt för fukt och överflödigt vatten att passera ut ur strumpan, medan de samtidigt håller ute vatten utifrån. På så sätt kan strumpan hålla fötterna torra och bekväma samtidigt som de inte överhettas.

För aktiviteter som kräver mycket rörelse eller hög intensitet, som vandring eller löpning, är andningsförmågan särskilt viktig. Under sådana aktiviteter kommer dina fötter att generera mycket värme och svettning, vilket kan leda till obehag och dålig lukt om det inte kan andas ut ordentligt.

För att säkerställa att du väljer vattentäta strumpor med god andningsförmåga, leta efter strumpor som är speciellt utformade för att hantera fukt och svettning. Du kan också överväga att välja strumpor som använder avancerade teknologier som Gore-Tex eller liknande andningsbara membran.

Sömmar

Sömlös design är en annan viktig faktor att överväga när du väljer vattentäta strumpor. Strumpor med sömlös design kan minska risken för skav och blåsor, vilket är vanliga problem vid användning av vanliga strumpor.

cykla med vattentäta strumpor

Vanliga strumpor har ofta sömmar som kan skapa friktion mellan strumpan och foten, vilket kan orsaka skav och blåsor. Men med en sömlös design, kan dessa problem undvikas. Strumpor med sömlös design är vanligtvis tillverkade av ett enda stycke tyg, utan sömmar som kan orsaka obehag och irritation.

Sömlös design kan vara särskilt viktigt för aktiviteter som löpning, vandring eller andra sporter där dina fötter utsätts för högre belastning. Under sådana aktiviteter kan vanliga strumpor med sömmar orsaka skav och blåsor, vilket kan göra det svårt att fortsätta din aktivitet. Med en sömlös design kan du undvika dessa problem och fortsätta att vara aktiv utan obehag.

Stöd

Stöd är en annan viktig faktor att överväga när du väljer vattentäta strumpor. Vissa vattentäta strumpor har extra stöd för fotleder och bågar, vilket kan vara fördelaktigt för personer med höga krav på fotstöd.

För personer som har höga krav på fotstöd, kan stödjande vattentäta strumpor vara mycket fördelaktiga. Dessa strumpor har extra stöd för fotleder och bågar, vilket kan hjälpa till att minska belastningen på fötterna och minska risken för skador. För personer som lider av platta fötter eller andra fotproblem, kan stödjande strumpor också vara till stor hjälp för att lindra smärta och förbättra rörligheten.

Stöd kan också vara fördelaktigt för personer som utför högintensiva aktiviteter, som löpning eller vandring. Strumpor med extra stöd kan hjälpa till att stabilisera fotlederna och minska risken för skador under dessa aktiviteter.

Hållbarhet

Hållbarhet är en viktig faktor att tänka på när du väljer vattentäta strumpor. Att köpa strumpor av hög kvalitet som håller länge kan spara dig tid och pengar på lång sikt, och det är också bättre för miljön.

När du väljer vattentäta strumpor bör du se till att de är tillverkade av högkvalitativa material för att undvika att de slits ut efter bara några användningar. Strumpor som är tillverkade av slitstarka material som nylon eller polyester kan hålla länge och tåla regelbunden användning.

Du bör också leta efter strumpor som har förstärkta sömmar och tåpartier. Dessa kan hjälpa till att öka strumpornas livslängd genom att förhindra att sömmar spricker eller att tån går upp. Förstärkta material kan också hjälpa till att skydda mot slit- och skadeförhållanden, särskilt för personer som utför aktiviteter som vandring eller klättring.

När du väljer vattentäta strumpor, överväg att leta efter strumpor som har en garanti eller ett löfte om kvalitet och hållbarhet. Detta kan ge dig extra trygghet att veta att du har valt en produkt som är tillverkad för att hålla länge.

Vanliga Frågor Om Vattentäta Strumpor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par vattentäta strumpor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av strumpor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa vattentäta strumporna?

Den bästa vattentäta strumporna är enligt vårt test Urberg Waterproof Merino Socks, ett par funktionella och mångsidiga vattentäta strumpor som fungerar bra för allt från vandring till jakt och skidåkning.

Vad kostar vattentäta strumpor?

Priset för vattentäta strumpor ligger oftast runt 300-600 kronor, vilket till stor del beror på kvalitén och materialet av strumporna.

Vilken nivå av vattentäthet behöver jag för mina aktiviteter?

Det beror på vilken typ av aktivitet du ska utföra och vilka förhållanden du förväntar dig att befinna dig i. För aktiviteter som vandring eller klättring i regniga eller våta förhållanden kan en högre nivå av vattentäthet vara nödvändig för att hålla fötterna torra och bekväma. Men för mindre krävande aktiviteter kan en lägre nivå av vattentäthet vara tillräcklig.

Hur viktigt är andningsförmågan på vattentäta strumpor?

Andningsförmågan är mycket viktig när det gäller vattentäta strumpor eftersom det hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma genom att förhindra överhettning och svettning. Vattentäta strumpor med god andningsförmåga kan vara speciellt viktiga för högintensiva aktiviteter som löpning eller vandring, där fötterna utsätts för högre belastning.

Om du planerar en mer krävande vandring ska du istället titta på andra typer av skor som är bättre anpassade för den typen av aktivitet.

Kan jag tvätta mina vattentäta strumpor i tvättmaskinen?

Det beror på tillverkarens rekommendationer. Vissa vattentäta strumpor kan tvättas i maskin medan andra bör handtvättas för att undvika att skada vattentätheten. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för att hålla strumporna i gott skick.

Hur länge kommer mina vattentäta strumpor att hålla?

Det beror på hur ofta du använder dem och hur väl du tar hand om dem. Vattentäta strumpor av hög kvalitet som tillverkats av slitstarka material och har förstärkta sömmar och tåpartier kan hålla länge. Det är också viktigt att följa riktlinjerna för skötsel och underhåll för att förlänga livslängden på dina vattentäta strumpor.

Sammanfattningsvis Om Vattentäta Strumpor

Ibland kan man behöva ett par vattentäta strumpor som skyddar fötterna när man är ute i våtare klimat. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 35

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffset. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.