7 Bästa Uppblåsbara SUP-Bräda (2024): Bäst i Test

bäst i test SUP bräda guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Stand up paddle boarding (SUP) är en av de mest populära utomhusaktiviteterna i världen, och det med goda skäl - det är ett utmärkt sätt att få lite motion samtidigt som du njuter av det vackra landskapet runt omkring dig.

Men om du är ny till denna aktivitet kan det vara svårt att välja rätt SUP-bräda. Uppblåsbara alternativ har blivit allt mer populära tack vare dess smidiga och bekväma användning i förhållande till de klassiska hårda SUP-brädorna.

I denna guide kommer vi att titta närmare på fem av de bästa uppblåsbara SUP-brädorna på marknaden och vad du bör tänka på när du väljer en. Vi ger också några tips och råd om hur du kan få ut det mesta av din paddleboard-upplevelse. Så oavsett om du är förstagångsköpare eller en erfaren paddlare som vill uppgradera, läs vidare för att få vår fullständiga guide.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 7 Bästa Uppblåsbara SUP-Brädorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Uppblåsbara SUP-bräda: Kona Active Air SUP 10.8 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Uppblåsbara SUP-bräda: Saimaa Sup Sup Moon 11.8 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Prisvärda SUP-bräda: Aqua Marina Fusion SUP - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Uppblåsbara Touringbräda: Black Cat Boards Black Witch SUP 2022 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Uppblåsbara SUP-bräda För Fiske/Yoga: Black Cat Boards Zapper Kingfisher SUP
 6. 6
  Bästa Uppblåsbara SUP-brädan För Nybörjare: Aqua Marina Breeze SUP - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Uppblåsbara SUP-bräda För Barn: Aqua Marina Vibrant Kid's SUP - Läs Recension 

1. Kona Active Air SUP 10.8

Bäst i Test Uppblåsbara SUP-bräda


Bäst i Test Uppblåsbara SUP-bräda

Kategori:

Hobby SUP

Längd:

325 cm

Bredd:

81.3 cm

Tjocklek:

15.2 cm

Maxtryck:

25 PSI

Pålitlig, Stabil Och Högkvalitativ SUP-Bräda För Olika Aktiviteter

Vår testvinnare är Konas Active Air SUP, en perfekt allroundbräda för dig som vill kunna utföra en mängd olika aktiviteter. Det är en bra längd för nybörjare på strax över tre meter, men är inte för lätt för att bli tråkig i och med att dina färdigheter ute på vattnet blir bättre. I vår erfarenhet är det ett perfekt exempel för nybörjare som vill lära sig mer paddleboarding.

Även då det är ett något dyrare alternativ för nybörjare än till exempel Aqua Marina Breeze SUP nedan, så får du mycket kvalitet för pengarna av Active Air. Den är bättre utformad för de med mer erfarenhet, utan att bli allt för svår för dig som är ny, vilket tillsammans med dess mycket stabila och hållbar konstruktion gör den till vår favorit.

Active Air är också relativt bred, vilket förser dig med gott om utrymme för att glida längs med stranden, fiska, eller bara utforska floderna. Den lite längre och spetsiga toppen av brädan bidrar till att du lättare kan hantera mindre vågor och navigera längs med havskusten utan allt för stora problem.

Med ett maxtryck på 25 PSI, är det en grym SUP som klarar av de flesta personerna, ända upp till 120 kg. Du behöver heller inte oroa dig särskilt mycket om du är längre, då den stora arean av bredden och längden hjälper dig hålla dig flytande.

Den har en enskild fena, vilket tillsammans med den spetsiga toppen gör att du kan komma upp i ganska bra hastigheter på raksträckorna, men inte i samma fart som touringmodeller (tex Black Cat Boards Black Witch SUP 2022 nedan). Men det bidrar däremot till en viss försämrad rörelseförmåga, särskilt i grundare vatten.

Allt som allt är det är en utmärkt allround SUP som kommer att fungera bra på många olika typer av vatten. Var bara medveten om att det kommer till ett lite dyrare pris än budgetmodeller, men är ett bra val för nybörjare som vill ta sin paddleboarding till nästa nivå.

FÖRDELAR

 • Bra allroundbräda för olika vattenförhållanden
 • Stabil och hållbar design
 • Gott om utrymme på brädan

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ
 • Bärhandtag i mitten vilket kan vara i vägen vid yoga

2. Saimaa Sup Sup Moon 11.8

Näst Bäst i Test Uppblåsbara SUP-bräda


Saima Sup Sup Moon 11.8

Kategori:

Touring/hobby SUP

Längd:

355 cm

Bredd:

76 cm

Tjocklek:

15 cm

Maxtryck:

25 PSI

Snabb Touringmodell Perfekt För Dig Som Börjat Med Längre Paddlingar

Saima Sup Sup Moon 11.83 är en annan SUP-bräda som vi testat av högsta kvalitet som ger bra valuta för pengarna, särskilt med tanke på dess hastighetsförmåga. Det är en kortare touringmodell som är drygt tre och en halv meter lång, vilket gör den perfekt för dem som börjar med längre paddlingar.

Storleken gör det nästan till en hybrid av touring och hobby modell, men den avsmalnade designen med spetsiga toppen gör att du kan resa snabbt över vattnet, särskilt i rakare linjer. Den långa enskilda fenan hjälper till med detta över lite tuffare vatten, men gör den lite svårare att hantera i grundare vatten där manövrerbarhet är viktigt.

Brädan at skapad av en dubbel tygdesign av hållbart material som klarar ett tryck upp till 25 PSI, men presterar även väl på ett så lågt lufttryck som 15. Det gör det till ett perfekt alternativ för dig som har viss erfarenhet inom paddleboarding men som vill uppgradera till en modell som klarar av lite längre sträckor.

Det är ett utmärkt val för dem som vill gå vidare från nybörjarmodeller men inte vill lägga extra pengar på en toppmodell. Den enda nackdelen är att den inte är riktigt lika stabil eller hållbar som några av de andra brädorna i den här guiden, men den är fortfarande en bra prestanda.

Sammantaget är det en mycket stabil och pålitlig modell som passar perfekt då du vill paddla lite längre sträckor utan att behöva köpa en touringmodell över fyra meter lång. Även då det är dyrare än vissa budgetalternativ, ligger den fortfarande i samma prisklass som Kona Active Air SUP 10.8 ovan.

FÖRDELAR

 • Snabbare modell
 • Nybörjarvänlig
 • Stabil och hållbar design

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ
 • Lite sämre rörlighetsförmåga i sidled

3. Aqua Marina Fusion SUP

Bästa Prisvärda SUP-bräda


Bästa Prisvärda SUP-bräda

Kategori:

Hobby SUP

Längd:

330 cm

Bredd:

81 cm

Tjocklek:

15 cm

Maxtryck:

15 PSI

Mycket Prisvärd Allround SUP Perfekt För Mindre Utflykter

En del SUP-åkare paddlar för att träna, fiska eller för att ta sig ut på ett äventyr under natten, men många av oss är bara här för att njuta av en trevlig kryssning. Om du letar efter ett prisvärt sätt att ta dig ut på vattnet är Aqua Marina Fusion SUP det perfekta alternativet.

Storleksmässigt är den näst intill exakt lika stor som vår testvinnare Kona Active Air SUP 10.8 men skiljer sig på nåra huvudsakliga sätt. Fusion SUP är en stabil SUP med bra slitstyrka, men i jämförelse med Active Air kan den inte mäta i materialval och förmågan att hålla ett högre lufttryck.

Men som sagt, så behöver alla inte det absolut bästa, utan det räcker gott och väl med ett billigare alternativ som presterar mer än väl under de flesta situationer du befinner dig i. Den är otroligt allsidig och lämpar sig fram för allt för nybörjare och de som inte letar efter något supersnabbt alternativ.

Den runda och platta designen är som sagt inte den snabbaste, men bidrar till en god stabilitet, trots det lägre lufttrycket, vilket tenderar att uppskattas av nybörjare. Brädan i sig är också i en bra storlek vilket bidrar till en god flytförmåga över vattnet.

Den kommer med en enskild fena där bak men har en ganska god manövrerbarhet tack vare den bredare designen, men passar bäst under stilla vindförhållanden. Du får också med hela kittet av pump, fenor och paddel med i paket.

Om du letar efter en SUP att fiska från eller bara vill tillbringa en dag på vattnet med familj och vänner är detta ett utmärkt alternativ som inte kostar skjortan.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Nybörjarvänlig
 • Bra grepp

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som premiumalternativ

4. Black Cat Boards Black Witch SUP

Bästa Uppblåsbara Touringbräda


Bästa Uppblåsbara Touringbräda

Kategori:

Touring SUP

Längd:

427 cm

Bredd:

74 cm

Tjocklek:

15.2 cm

Maxtryck:

25 PSI

Snabb Men Stabil Touring SUP i Bästa Kvalité

Om du är ute efter en bra Touringbräda med mycket lastkapacitet är Black Cat Boards Black Witch Sup ditt absolut bästa val. Den är lite dyrare än några av de andra alternativen på den här listan, men den är också en av de mest effektiva brädorna.

Längden och bredden gör den stabil men perfekt för längre turer, medan tjockleken garanterar god flytförmåga även när den är fulladdad. Du kan lasta på hela 250 kg (med din egna vikt så klart), tack vare den stora volymkapaciteten på hela 340 liter. Det svarta skrovet med vita detaljer är inte bara snyggt utan får också brädan att se snabb ut, vilket den också är.

Trots sin längd är den faktiskt ganska lätt att hantera i de flesta väderförhållanden vi upplever här i Sverige, och bör hantera mindre vågor mycket bra. Det är också gjort på ett mycket slitstarkt material som bör hålla i många många år av användning.

Man kan tro att dess storlek och robusta design innebär att den är tuff att transportera, men den väger bara 12 kg, vilket lätt kan packas ihop i bilen eller liknande. Tyvärr tog det oss en lång tid att pumpa upp den med en manuell pump, men med en elektrisk pump går det såklart snabbare.

Om du letar efter en toppmodell av en touring-SUP som inte kommer att svika dig, är detta för dig. Tyvärr kommer allt detta till något av ett premiumpris i jämförelse med många andra modeller på denna lista, men i jämförelse med andra touringmodeller är den mycket prisvärd.

FÖRDELAR

 • Stor och robust design
 • Snabb men stabil
 • Hög volymkapacitet

NACKDELAR

 • Dyr
 • Svårhanterad för de utan någon erfarenhet

5. Black Cat Boards Zapper Kingfisher SUP

Bästa Uppblåsbara SUP-bräda För Fiske/Yoga


Bästa Uppblåsbara SUP-bräda För Fiske/Yoga

Kategori:

Sport SUP

Längd:

295 cm

Bredd:

89 cm

Tjocklek:

15.2 cm

Maxtryck:

25 PSI

Bred Och Användbar SUP Perfekt För Aktiviteter Som Fiske Och Yoga

Black Cat Boards Zapper Kingfisher är en bred och stabil bräda som är perfekt för aktiviteter som fiske och yoga. Även då vi hade det svårt att utföra yoga på SUP:en, berodde det förmodligen på vår egen färdighet, och vi vill därför inte skylla det på själva brädan. Det är inte det snabbaste alternativet på den här listan, men den är mycket manövrerbar tack vare den kortare längden och den bredare designen.

Den kommer med en enkel fena på baksidan men har bra stabilitet tack vare den bredare designen. Själva brädan har också en bra storlek, vilket bidrar till god flytkraft över vattnet. Den är däremot kortare än de flesta andra alternativen, vilket tillsammans med den runda toppen gör den långsammare. Men långsamt är bra om man värderar rörlighet mer, vilket vi gör om vi är ute och fiskar.

Är du ute och fiskar kan det vara viktigt att kunna manövrera snabbt, och denna modell är perfekt för mindre floder och sjöar. Trots den mindre storleken kan den pumpas upp till hela 25 PSI, vilket ger den en mycket god flytförmåga och tål en maxvikt på 220 kg. Det ger dig gott om utrymme fram att förvara en kylväska eller kylbox för fisken, eller kanske en väska med tältutrustning.

Allt som allt är det en mycket en mångsidig paddelbräda som kan användas för en mängd olika aktiviteter. Den kostar mer än budgetalternativ, men ger dig gott med värde för pengarna.

FÖRDELAR

 • Mycket bred och stabil design
 • Bra manövrerbarhet

NACKDELAR

 • Inte särskilt snabb

6. Aqua Marina Breeze SUP

Bästa Uppblåsbara SUP-brädan För Nybörjare


Bästa Uppblåsbara SUP-brädan För Nybörjare

Kategori:

Hobby SUP

Längd:

300 cm

Bredd:

76 cm

Tjocklek:

12 cm

Maxtryck:

15 PSI

Perfekt Nybörjarbräda För Lättare Turer

Aqua Marinas Breeze Sup är deras nybörjarmodell, men är i designen mycket likt Aqua Marina Fusion SUP ovan. Den mindre storleken och volymkapaciteten bidrar däremot till en lättare hantering, både i och utanför vattnet som passar de som testar paddleboarding för första gångerna. När vi lät en närstånde testa de olika SUP-brädorna utan någon tidigare erfarenhet upplevde denna person att just Marina Breeze var det bästa alternativet.

Den mindre platta designen med rundad topp innebär däremot en långsammare paddling, och storleksmässigt är den mycket liten vilket gör den ytterligare långsammare. Å andra sidan är den mer manövrerbar än några av de större alternativen och kan vändas ganska hårt. Om du är nybörjare och vill prova SUP för första gången är detta ett bra alternativ.

Med endast 15 PSI har den inte lika mycket flytkraft som några av de andra brädorna på den här listan, men med 220 liter har den ändå gott om utrymme för en nybörjare. Den är också mycket prisvärd jämfört med några av de andra alternativen här, vilket gör den till ett bra val om du inte är säker på om du kommer att hålla dig till den eller inte.

Slutsatsen är att detta är en bra bräda för nybörjare som vill prova SUP för första gången. Den är liten, lätt att hantera och priset är mycket överkomligt, vilket också gör det till ett bra alternativ för en tonåring eller kortare individ. Är du en erfaren paddlare eller större i storleken däremot, rekommenderar vi en större bräda.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Nybörjarvänlig
 • Liten och smidig hantering

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som premiumalternativ
 • Långsam

7.  Aqua Marina Vibrant Kid's SUP

Bästa Uppblåsbara SUP-bräda För Barn


Bästa Uppblåsbara SUP-bräda För Barn

Kategori:

Hobby SUP

Längd:

244 cm

Bredd:

71 cm

Tjocklek:

10 cm

Maxtryck:

15 PSI

Smidig Lättanvänd Och Hållbar SUP-Bräda För Barn

Aqua Marinas Vibrant Kid's SUP är ett utmärkt alternativ för barn som vill prova paddleboarding för första gången. Den är lätt att blåsa upp, har en slät och hållbar yta och är mycket lätt vilket gör den lätt att bära med sig.

Den mindre storleken innebär också att den är mer manövrerbar än några av de andra alternativen på den här listan, vilket gör den lättare för barnen att kontrollera. Den rundade toppen gör också att den är långsammare än några av de andra brädorna, men det är inte nödvändigtvis en dålig sak när du börjar.

Den kan pumpas upp till 15 PSI, vilket ger den god flytkraft, och med en viktkapacitet på 60 kg finns det gott om plats för ett mindre barn och dess utrustning. Är du ute efter en SUP för en större tonåring rekommenderar vi istället Aqua Marina Breeze SUP ovan som är lite större i storleken.

Allt som allt är det det här är en fantastisk SUP för barn som vill prova paddleboarding för första gången. Den är lätt att blåsa upp, lätt och mycket prisvärd, vilket gör den till ett bra alternativ för familjer med en rimlig budget.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Nybörjarvänlig
 • Enkel att blåsa upp

NACKDELAR

 • Inga uppenbara för en barnmodell

Uppblåsbara SUP-brädor - Produktjämförelse

Produkt

Kategori

Längd

Bredd

Tjocklek

Maxtryck

Hobby SUP

325 cm

81.3 cm

15.2 cm

25 PSI

Touring/hobby SUP

355 cm

76 cm

15 cm

25 PSI

Hobby SUP

330 cm

81 cm

15 cm

15 PSI

Touring SUP

427 cm

74 cm

15.2 cm

25 PSI

Sport SUP

295 cm

89 cm

15.2 cm

25 PSI

Hobby SUP

300 cm

76 cm

12 cm

15 PSI

Hobby SUP

244 cm

 71 cm

10 cm

15 PSI

Uppblåsbara SUP-brädor - Köptips

När det gäller att hitta den bästa uppblåsbara SUP-brädan finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din uppblåsbara SUP-bräda, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Först Och Främst - Hård SUP Eller Uppblåsbar SUP?

Det första du måste avgöra är om du letar efter en uppblåsbara eller klassisk solid SUP, vilket kommer ha en direkt påverkan på hur du använder din paddelbräda.

Hårda SUP-brädor

De hårda paddelbrädorna dominerade länge marknaden, och är fortfarande ett populärt alternativ för många. De flesta modeller i denna kategori kommer med en kärna i frigolit som är förpackad med glasfiber och epoxi, vilket gör brädan mycket lätt och prisvärd, samtidigt som det bidrar till en relativt robust och hållbar design.

hård sup bäst

Vissa mer exklusiva alternativ kan använda sig av kolfiber istället, vilket är ett ännu lättare och stabilare materialval men också dyrare. Andra billigare modeller kan istället utnyttja andra typer av billigare plaster för att sänka priset, men det resulterar även i sämre prestanda.

Fördelen med att använda en hård paddelbräda är att de generellt sett presterar något bättre än uppblåsbara alternativ på vattnet. Är du någon som brukar paddla över längre sträckor kan en hård modell vara att föredra, då de ofta är snabbare och enklare att resa med.

På grund av sin storlek och vikt kan hårda paddleboards däremot vara svåra att transportera. De kräver också lite mer underhåll än uppblåsbara brädor, eftersom du regelbundet måste vaxa dem för att skydda materialet mot UV-strålar, saltvatten och andra element.

Uppblåsbara SUP-brädor

Uppblåsbara paddleboards har endast funnits i några år, men har snabbt blivit ett av de mest populära alternativen på marknaden tack vare dess smidiga och enkla transport och användning, utan att kosta skjortan.

Dessa modeller kommer ofta i ett externt material av PVC och har en större luftficka på undersidan som du behöver fylla upp med luft för att få hela paddelbrädan att flyta på vattnet. Du får nästan alltid med en pump med brädan som du kan utnyttja för detta ändamål.

Den största fördelen med en uppblåsbar paddelbräda är naturligtvis dess bärbarhet och transportmöjlighet. Dessa brädor kan lätt tömmas på luft och rullas ihop till ett litet paket som kan bäras för hand eller i en ryggsäck - vilket gör dem idealiska för resenärer eller alla som vill spara utrymme.

SUP bräda vatten aktivitet

Uppblåsbara paddleboards är också i allmänhet mycket billigare än sina hårda motsvarigheter, vilket gör dem till ett bra alternativ för nybörjare eller personer med en liten budget.

En nackdel med en uppblåsbar paddelbräda är dock att de inte är lika robusta som hårda brädor och kan lättare punkteras. De tenderar också att ha sämre prestanda på vattnet och är inte lika snabba.

Uppblåsbara SUP-brädor - Modellkategorier

Stand up paddle boards (SUP) kommer i en rad olika designar, från nybörjarvänliga paddleboards perfekt för för att åka runt mindre sjöar, till högpresterande brädor som är utformade för tävling och surfing.

När du väljer en uppblåsbar SUP-bräda är det viktigt att tänka vilka typer av förhållanden du planerar att använda den i, dvs. vilken typ av vatten. Utöver detta är det viktigt att förstå vad du kommer att använda den mest till. För att hjälpa dig identifiera rätt produktkategori för dig har vi valt att dela upp dessa SUp-brädor i tre övergripande kategorier:

Hobby SUP

De mest populära alternativen av SUP-brädor hamnar definitivt inom hobbykategorin. Dessa modeller är designade för vardaglig användning i lugnare förhållanden, och är perfekt för att bara vara ute på brädan ett tag.

Dessa modeller har oftast en rund form som bidrar till ytterligare stabilitet ute på vattnet, och är oftast strax över tre meter långa. De är också ofta breda med ett flertal fenor på undersidan vilket ytterligare bidrar till dess stabilitet, även för individer utan tidigare erfarenhet.

Om du endast är ute efter en bra allround SUP-bräda som fungerar för de flesta aktiviteter, så kommer paddelbrädor inom denna kategori förse dig med mest prestanda för pengarna, då det är de mest flexibla alternativet.

Touring SUP

För dig som är erfaren inom paddleboarding, och som ofta beger dig ut på vattnet med målet att paddla många kilometer, kommer en touring-modell att vara optimalt. Dessa alternativ är specifikt designade för att kunna korsa längre sträckor snabbare och enklare, vilket är perfekt för dig som är ute i flera dagar eller som gillar att paddla snabbt. 

touring SUP bräda

Dessa modeller är oftast något längre och smalare än de populära hobbyalternativen, vilket bidrar till en slätare och snabbare rörelse över vattnet. Den smala designen, och faktumet att dessa modeller oftast enbart använder sig av en fena, gör de däremot svårare att hantera. Den passar således bättre för dem med viss tidigare erfarenhet.

Leta efter en modell med flera fästpunkter och en betoning på styvhet för bästa prestation. Touringbrädor är vanligtvis de dyraste, men de är också mycket specialiserade och specialbyggda för snabba resor.

Sport SUP

Dessa SUP-brädor är specialanpassade för specifika aktiviteter så som yoga och fiske. För de flesta kommer en klassisk hobby SUP att fungera bra även för dessa tillfällen, men de som som är dedikerade till sin sport/aktivitet kan bidra av specifika funktioner och designval.

Om du till exempel gillar att göra yoga på din SUP-bräda så vill du rimligtvis leta efter en modell med en relativt plan yta och stort underlag att röra sig på. Förvaringsmöjligheter längs fram eller bak kan också vara positivt så de inte hamnar i vägen under stretcher.

Fiskare kan istället dra nytta av modeller som kommer med extra funktioner såsom fästpunkter för fiskehållare eller ett säte. Oavsett vilken aktivitet du håller på med, så kommer dessa modeller ofta prioritera stabilitet över fart, mycket likt hobbyalternativen, med breda och något kortare brädor.

Uppblåsbara SUP-Brädors Storlek

SUP-brädor kommer i en rad olika storlekar och dimensioner, och detta kommer att ha en direkt påverkan på dess hanterbarhet och prestanda under olika förhållanden.

Längd

De flesta uppblåsbara SUP-brädorna är runt tre meter långa, medans touring och tävlingsmodeller kan vara så långa som fyra meter. Som en generell tumregel kan man säga att kortare brädor erbjuder en ökad rörelseförmåga eftersom den har en mindre area mot vattnet.

De kortare alternativen brukar oftast prestera bäst på plant vatten där du inte behöver lika mycket stabilitet, medans längre paddelbrädor åker snabbare och rakare över vattnet och passar således bättre för öppet vatten.

storlekar SUP bräda

Förutom hur du planerar att använda brädan, kommer även din vikt att påverka hur lång SUP-bräda du bör använda. Många olika tillverkare brukar inkludera en rekommenderad vikt, där större brädor ofta är korrelerat med en högre kroppsvikt.

En kortare bräda kommer nämligen att förse dig med mindre area, vilket innebär att tyngre individer kommer trycka ner brädan längre ner i vattnet vilket gör det svårare att hantera och manövrera. Vissa brädor kommer i flera storlekar, men det är inte alltid fallet.

Bredd

Paddleboards inom hobbykategorin är vanligtvis 80-90 cm breda, medans touringalternativ kan vara så smala som 65 cm. Bredden av brädan kommer tillsammans med längden att utgöra den totala arean, vilket innebär att de manipulerar SUP-brädans användningsförmåga på samma sätt.

Ju bredare bräda det handlar om, ju stabilare kommer den att vara. Smalare alternativ kommer inte förse dig med samma stabilitet, men kommer istället att transportera dig snabbare över vattnet.

Vilken bredd som är idealisk beror på hur du ska använda den och vilken vikt du har, men det är något som du alltid bör tänka på innan du köper den.

Tjocklek

Tjockleken på en uppblåsbar paddelbräda måste också beaktas eftersom den spelar roll för både brädans stabilitet och hur högt den sitter i vattnet. Ju tjockare SUP-brädan är, desto mer den kommer att vara stabilare, men den kommer också att ligga högre i vattnet.

En tjock bräda är idealisk om du är nybörjare eftersom den gör paddleboarden stabilare och förlåtande om du gör ett misstag. En tunnare bräda ger dig bättre prestanda, men på bekostnad av stabiliteten.

tjocklek sup bräda

De flesta uppblåsbara SUP-brädorna är 10-15 cm tjocka där din vikt återigen kommer att spela en avgörande roll i hör tjock bräda du behöver. Om du ställer dig på en bräda och den sjunker ner i vattnet är den rimligtvis för tunn, men om du känner att din tyngdpunkt hamnar för högt över vattnet behöver du rimligtvis en tunnare modell.

Volym

En uppblåsbar SUP-bräda använder sig av volym för att mäta dess flytbarhet över vattnet, där de flesta modeller mäter upp till 160-360 liter. En bräda med för lite volym kommer att transportera dig ineffektivt över vattnet, medans en med för mycket volym kommer upplevas ostabil och svårhanterad.

Återigen handlar det om att hitta ett alternativ som passar dig bäst. Var uppmärksam om modellen anger en rekommenderad vikt, då dess volym till stor del kommer att baseras på detta.

Form Och Vattenmotstånd

En SUP-brädas skrovform kommer att ha en stor påverkan över hur brädan presterar i vattnet, där det finns två huvudsakliga alternativ.

Den stora majoriteten av uppblåsbara paddleboards faller under det första alternativet som har en bredare, plattare och rundare topp som flyter direkt på vattnet. Dessa modeller förser dig med en mycket god stabilitet och manövreringsförmåga, även om vattnet inte är helt stilla.

Dessa alternativ är framför allt menade för de som gillar att paddla runt på brädan, eller utföra någon annan aktivitet såsom yoga eller fiske.

Det andra alternativet har mer av en spetsig topp (like en kayak) och är designade för att skära igenom vattnet på ett så effektivt och snabbt sätt som möjligt. De är helt klart bäst när det kommer till att paddla i en rak linje med lite högre fart, men nackdelen är såklart en mindre stabilitet.

Så vilken är bäst? Allt beror på vad du letar efter och hur du vill använda din paddelbräda. Om du bara vill paddla runt på en sjö eller i lugnt vatten räcker det första alternativet mer än väl. Men om du vill ge dig ut på längre turer där hastighet har en större betydelse kommer en skarpare för att vara mer fördelaktigt.

Vikt Och Packbarhet

Uppblåsbara SUP-brädor kan väga så lite som 7 kilo, och så mycket som 15+ kilo för en modell som har en hög volym. Att kunna packa ner dessa alternativ och smidigt transportera de fram och tillbaka till vattnet är viktigt, och många uppblåsbara alternativ kan enkelt och smidigt packas ihop till en relativt liten storlek. Många av dessa kan få plats i en större duffelväska, men vissa alternativ kräver större rullväskor för att transporteras smidigt. 

transportering vikt sup bräda

Detta kanske inte spelar lika stor roll som hur väl brädan presterar i vattnet, men det är viktigt att ta i beaktning, särskilt för individer som planerar att resa längre sträckor med sin paddleboard.

Konstruktion Och Hållbarhet

Trots att det handlar om uppblåsbara SUP-brädor, är de förvånansvärt slittåliga. Det kanske förvånar många, men det finns faktiskt en riktig diskussion om dessa alternativ är mer robusta än hårda paddelbrädor eller inte.

För att uppnå en styvhet som är likvärdig med hårda brädor använder de uppblåsbara modellerna en innovativ teknik som kallas "drop-stitch"-konstruktion.

Två tygblad (över- och undersidan) sammanfogas med tusentals trådar som ger brädan dess struktur. Kanterna på dessa tygplattor sammanfogas även med en smal remsa på vardera sidan ("skenor") och impregneras med flytande PVC. Brädor av högre kvalitet tillverkas oftast med två lager PVC (dubbla lager), vilket ökar hållbarheten och slitstyrkan ytterligare.

Att råka ut för en läcka är relativt ovanligt, även bland budgetmodeller, men det kan vara viktigt att ha ett reparationskit tillhanda för att snabbt fixa till eventuella problem (mer om detta längre ner).

PSI (Pounds Per Square Inch)

Vi ska inte gå in i allt för mycket detalj kring det här med PSI, men det kan vara ett bra värde att hålla utkik efter. När det kommer till uppblåsbara SUP-brädor är PSI nämligen ett enkelt och smidigt värde som kan ge dig en övergripande bild över brädans kvalitet.

PSI är ett mått på lufttrycket: ju högre PSI, desto styvare blir brädan när den är helt uppblåst (med uppblåsbara paddelbrädor är styvare modeller generellt bättre).

Premiumbrädor är ofta tillverkade med flera lager och välkonstruerade sömmar och kommer att kunna blåsa upp till ett högre PSI, medan budgetbrädor vanligtvis har en lägre lyftkapacitet.

pumpa psi sup bräda

En paddlebräda som är skapat av ett enskilt lager kommer inte klara av en PSI högre än 15, medans en dubbellagerkonstruktion kan klara av PSI upp till 20.

Pumpar

Uppblåsbara SUP-brädor behöver rimligtvis blåsas upp för att kunna användas, där den stora majoriteten kommer med en manuell pump. Hur många gånger du måste pumpa beror på brädans storlek och PSI. Många moderna pumpar kommer med en lufttrycksmätare som kan hjälpa dig avgöra hur mycket du behöver pumpa för att nå en bra PSI.

Som en allmän regel tar det ungefär fem till tio minuter att blåsa upp en paddelbräda med en manuell pump. Om detta är för lång tid för dig erbjuder vissa företag elektriska pumpar som tillbehör (mot en extra avgift förstås). Dessa alternativ kan vara mycket bekväma, särskilt om du har en stor bräda med hög PSI.

Fenor

Varje uppblåsbara SUP-bräda på denna lista kommer med åtminstone en fena, men många alternativ har två eller tre stycken. Att ha en enda fena kan vara bra för att bibehålla en rak linje och högre hastigheter, men är något mer ostabil. De passar således bäst på stilla vatten.

Brädor med två eller tre fenor kommer att förse dig med mer stabilitet och rörelsefrihet, men är inte lika bra för att åka rakt och snabbt. Dessa lämpar sig bäst för mer mångsidig användning i olika typer av vatten.

Vissa brädor kommer med fasta sidofinnar, medan andra har möjlighet att ta bort eller byta ut dem mot sådana av olika storlekar (om vi inte specifikt kallar fenor för fasta kan du anta att de är avtagbara).

Uppblåsbar SUP-Bräda - Tillbehör

sverige sup bräda flod

Paddel

Uppblåsbara SUP-brädor levereras vanligtvis med en paddel i aluminium, som är både lätt och stark. Längden på paddeln är ofta justerbar för att passa olika användare, och vissa modeller har även en uppblåsbar paddel

Detta kan vara bra om du vill spara så mycket utrymme som möjligt när du packar ner din bräda, men den är inte riktigt lika hållbar eller styv som en hård paddel.

Ankelrem

Ankelremmar är en annan säkerhetsanordning som kan hjälpa dig att hålla dig fast vid din paddelbräda. De fungerar genom att fästa de runt din fot och i D-ringen på framsidan av brädan, och ser till att du aldrig förlorar din bräda, även om du skulle falla i vattnet.

Dessa är mindre viktiga i plant vatten, men kan vara en säkerhetsfråga i havet eller i snabba flodsträckor. Vissa brädor levereras med en ankelrem, medan andra kräver att du köper det separat.

Reparationskit

Även de bästa paddelbrädorna kan punkteras, så det är alltid en bra idé att ha ett reparationsset till hands. Dessa innehåller vanligtvis en lapp som du kan använda för att täcka hålet, samt någon form av lim.

De flesta uppblåsbara SUP-brädor levereras med ett reparationsset, men det är alltid värt att dubbelkolla innan du köper.

Flytväst

Många väljer att ha på sig en flytväst när de är ute och paddlar på en paddelbräda, och det är alltid en bra idé att ta extra säkerhetsåtgärder.

Tycker du att klassiska flytvästar är obekväma, skulle vi rekommendera ett annat alternativ såsom uppblåsbara luftbälten som nuförtiden är mycket effektiva.

Vanliga Frågor Om Uppblåsbara SUP-Brädor

Vi har gått igenom allt du behöver veta om paddelbrädorna, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om SUP-brädor, så att du kan få all 

Vilken är den bästa uppblåsbara SUP-brädan?

Den bästa stolryggsäcken är enligt vårt test Kona Active Air SUP 10.8, en högkvalitativ, mångsidig och lättanvänd modell osm passar de flesta aktiviteter.

Vad kostar en uppblåsbar SUP?

En uppblåsbar SUP-bräda kostar vanligtvis mellan 4000 och 12000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Det finns billigare alternativ än detta men de saknar ofta kvalitén och hållbarheten som dyrare alternativ medför.

Vad betyder SUP-bräda?

SUP står för Stand Up Paddleboard, och dessa brädor är utformade för just det - att stå upp och paddla. Paddleboarding har blivit alltmer populärt de senaste åren som ett roligt sätt att ta sig ut på vattnet och njuta av landskapet.

 

Hur blåser man upp en SUP-bräda?

Uppblåsbara SUP-brädor måste blåsas upp innan de kan användas. Detta görs vanligtvis med en manuell eller elektrisk pump och det tar ungefär fem till tio minuter att nå rätt PSI.

Vad är viktgränsen för en uppblåsbar SUP-bräda?

De flesta uppblåsbara SUP-brädor har en viktgräns på cirka 140 kg, men detta kan variera beroende på modell. Vissa modeller har en så hög viktkapacitet som 240 kg.

Vilken SUP-bräda ska man välja?

Vilken SUP-bräda som är bäst på dig beror till stor del på hur du planerar att använda den. Vi rekommenderar Kona Active Air SUP 10.8 som är ett mycket mångsidigt alternativ.

Hur lång SUP-bräda ska man ha?

Längden på din SUP-bräda bör baseras på din längd och vikt. Om du är längre än 180 cm rekommenderar vi en bräda som är minst 300 cm lång. För kortare personer bör det räcka med en bräda som är cirka 270 cm lång.

Vad väger en SUP-bräda?

Uppblåsbara SUP-brädor brukar oftast väga ungefär 10 kilo, men kan väga så mycket som 15.

Hur ska man stå på en SUP-bräda?

När du börjar är det bäst att stå med fötterna parallella och ungefär axelbreddsmässigt isär. När du blir mer bekväm på brädan kan du experimentera med olika ställningar.

Jag är nybörjare - är paddleboarding svårt?

Vilken SUP-bräda som är bäst på dig beror till stor del på hur du planerar att använda den. Vi rekommenderar Kona Active Air SUP 10.8 som är ett mycket mångsidigt alternativ.

Vilken SUP-bräda ska man välja?

Paddleboarding är relativt lätt att lära sig, men kräver en del övning. Vi rekommenderar att du börjar i lugnt vatten och övergår gradvis till mer utmanande förhållanden.

Hur många personer får plats på en SUP-bräda?

De flesta SUP-brädor är utformade för en person, men vissa modeller har plats för två eller till och med tre personer.

Var kan jag köpa en uppblåsbar SUP-bräda?

Uppblåsbara SUP-brädor finns hos de flesta friluftsbutiker och på webbaserade återförsäljare. 

Hur länge håller en uppblåsbar SUP-bräda?

Uppblåsbara SUP-brädor är mycket hållbara och kan hålla i många år om de sköts på rätt sätt.

Vad är en uppblåsbar SUP-bräda tillverkad av?

Uppblåsbara SUP-brädor är vanligtvis tillverkade av PVC eller ett liknande material, som sedan förstärks med lager av tyg.

Sammanfattningsvis Om Uppblåsbara SUP-brädor

Det finns inte en specifik SUP-bräda som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 31

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.