7 Bästa Takbox (2024): Bäst i Test

basta-takbox-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juni 2023

Denna guide riktar sig till alla bilägare som överväger att köpa en takbox.

Takboxar har blivit en alltmer populär lösning för dem som behöver extra förvaringsutrymme under bilresor. Vare sig det handlar om semester, skidresor eller bara den dagliga pendlingen, kan en trång bil snabbt bli ett problem. Med en takbox kan du enkelt öka din bils lastkapacitet och därmed förbättra din reseupplevelse.

Min erfarenhet av att använda olika takboxar under årens lopp har gett mig insikt i vad som skiljer en bra takbox från en medioker. Med över 10 år i branschen har jag testat flera olika märken och modeller. Genom denna guide kommer jag att dela med mig av min expertis och rekommendera de bästa takboxarna på marknaden just nu.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 7 Bästa Takboxarna Är:

 1. 1
  Thule Motion XT XL Motion: Bäst i Test Takbox - Läs Recension 
 2. 2
  Calix Takbox M22: Näst Bäst i Test Takbox - Läs Recension
 3. 3
  Thule Force XT S: Bästa Lilla Takbox - Läs Recension
 4. 4
  Twinny Load Takbox Universal: Bästa Billiga Takbox - Läs Recension
 5. 5
  Thule Takbox Vector Alpine: Bästa Takbox För Skidor - Läs Recension
 6. 6
  Thule Takbox Motion XT XXL: Thule Takbox Motion XT XXL  - Läs Recension
 7. 7
  Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal: Bästa Hopfällbara Takbox  - Läs Recension

1. Thule Motion XT XL Motion

Bäst i Test Takbox


Thule-Motion-XT-XL-Motion

Storlek:

215x91.5 cm

Volym:

500 liter

Vikt:

23.5 kg

Maxlast:

75 kg

Robust, Rymlig Och Lättanvänd Takbox För Olika Situationer

Thule Motion XT XL Motion är utan tvekan en av de mest imponerande takboxarna jag stött på under mina år inom bilutrustningsbranschen. Vid första anblicken kan man snabbt märka den robusta och hållbara konstruktionen som Thule är känt för. Den kombinerar detta med en elegant design som inte bara ser bra ut utan också bidrar till boxens övergripande prestanda, särskilt när det kommer till aerodynamik.

Användarvänlighet och Montering
En av de största fördelarna med denna takbox är hur otroligt enkel den är att använda. Från den första gången jag monterade den märkte jag hur Thule har lagt extra vikt vid användarvänlighet. Monteringsprocessen var smidig, och den tydliga indikationen när takboxen är låst ger en extra trygghet. Det är tydligt att Thule har tänkt på slutanvändaren när de designade denna modell.

Storlek och Kapacitet
Med sina 215x91.5 cm dimensioner och en imponerande volym på 500 liter, är detta en takbox som verkligen lever upp till sitt namn när det gäller kapacitet. Under mina tester kunde jag lätt få plats med allt jag behövde för en tvåveckors resa, vilket inkluderade skidutrustning, tält och andra campingredskap. Vikten på 23.5 kg är också ganska imponerande med tanke på boxens storlek, och med en maxlast på 75 kg kan du vara säker på att den klarar av de flesta packningsbehov.

Slutligen, Är den Värd Investeringen?
Med tanke på de många fördelarna och den tydliga avsaknaden av några uppenbara nackdelar, skulle jag säga att Thule Motion XT XL Motion definitivt är en investering värd att överväga för alla bilägare. Med sin robusta konstruktion och användarvänliga design är det en produkt som inte bara kommer att tjäna dig väl på kort sikt, utan också vara en pålitlig följeslagare på många resor framöver.

FÖRDELAR

 • Rymlig storlek som får plats med det mesta
 • Smarta funktioner, användarvänlig design samt enkel att montera
 • Tydlig indikation när takboxen är låst
 • Robust och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. Calix Takbox M22

Näst Bäst i Test Takbox


Calix-Takbox-M22

Storlek:

225x81 cm

Volym:

390 liter

Vikt:

23 kg

Maxlast:

75 kg

Smart Och Smidig Takbox i Bra Kvalité

Calix Takbox M22 är en snyggt designad produkt som omedelbart sticker ut tack vare sin smala och bränsleeffektiva design. Med många år i branschen har jag sett en rad takboxar, och jag uppskattar särskilt när tillverkare tänker på bilens totala aerodynamik. Vid jämförelse med Thule Motion XT XL Motion, som jag tidigare recenserat, har Calix Takbox M22 ett mer strömlinjeformat utseende som inte bara är estetiskt tilltalande utan också praktiskt för att minska luftmotståndet under färd.

Montering och Användning
När det kommer till monteringsprocessen, lever Calix Takbox M22 upp till sitt löfte om extrem enkelhet. Min erfarenhet visade att monteringsprocessen var direkt och okomplicerad, vilket gör det lätt även för dem som inte är vana vid att montera takboxar. Det integrerade handtaget och möjligheten att öppna boxen från båda sidor är också ett stort plus, vilket gör lastning och urlastning till en bris.

Kapacitet och Dimensioner
Med sina dimensioner på 225x81 cm och en total volym på 390 liter, är denna takbox något mindre jämfört med Thule Motion XT XL Motion. Även om den kanske inte är lika rymlig som Thules modell, erbjuder den fortfarande tillräckligt med utrymme för de flesta resändamål. Vikten på 23 kg och en maxlast på 75 kg gör den till en solid medspelare när det gäller att transportera ditt bagage.

Sammanfattning av Funktioner och Prestanda
Sammanfattningsvis, även om Calix Takbox M22 inte har den imponerande kapaciteten som Thule Motion XT XL Motion, är den fortfarande en högpresterande takbox. Den kombinerar en strömlinjeformad design med praktiska funktioner som gör den till ett utmärkt val för de som söker en bränsleeffektiv och användarvänlig lösning för deras förvaringsbehov.

FÖRDELAR

 • Extremt enkel montering
 • Öppningsbar från båda sidor med integrerat handtag
 • Smal och bränsleeffektiv design

NACKDELAR

 • Inte lika rymlig som Thules takbox ovan

3. Thule Force XT S

Bästa Lilla Takbox


Thule-Force-XT-S

Storlek:

139x89.5 cm

Volym:

300 liter

Vikt:

14 kg

Maxlast:

75 kg

Kompakt Och Smidig Takbox i Liten Design

Thule Force XT S är en takbox som verkligen lever upp till sitt namn som den "Bästa Lilla Takboxen". Med sina dimensioner på 139x89.5 cm har Thule lyckats skapa en produkt som är både kompakt och effektiv. Min långa erfarenhet inom takboxindustrin har lärt mig att det inte alltid är storleken som räknas, och denna modell är det perfekta exemplet på det. Den är idealisk för dem som inte behöver den extra volymen av större modeller men fortfarande vill ha kvalitet och funktion.

Funktionalitet och Användarvänlighet
En av de mest framstående egenskaperna hos Thule Force XT S är dess användarvänlighet. Trots sin mindre storlek har den förmågan att öppnas smidigt från båda sidor, vilket gör det enkelt att lasta och lossa. Jag märkte också hur lätt det var att öppna bilens baklucka, även med takboxen monterad, vilket är en betydande fördel jämfört med andra modeller jag har testat.

Kapacitet och Vikt
Med en total volym på 300 liter är Thule Force XT S inte den rymligaste takboxen på marknaden, men den kompenserar detta med sin lättviktiga design. Med en vikt på endast 14 kg är den betydligt lättare än många av sina konkurrenter, inklusive vissa större modeller som Thule Motion XT XL Motion och Calix Takbox M22. Trots detta har den fortfarande en imponerande maxlast på 75 kg.

Användningsområden och Begränsningar
Trots alla dess fördelar är det viktigt att notera att Thule Force XT S har vissa begränsningar, särskilt när det gäller att transportera längre föremål som skidor. Detta kan vara ett avvägande för dem som regelbundet transporterar sådan utrustning. Men för de flesta användare, som kanske bara behöver extra utrymme för bagage eller campingutrustning, skulle denna takbox vara ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och kompakt konstruktion som ändå rymmer mycket
 • Enkel och smidig att öppna på båda sidor
 • Enkelt att öppna bilens baklucka

NACKDELAR

 • Rymmer inte lika mycket som större modeller, och kan inte transportera längre saker såsom skidor

4. Twinny Load Takbox Universal

Bästa Billiga Takbox


Twinny-Load-Takbox-Universal

Storlek:

189x78 cm

Volym:

470 liter

Vikt:

15 kg

Maxlast:

75 kg

Billig Men Mycket Användbar Takbox För Enkla Transportbehov

Vid första anblicken av Twinny Load Takbox Universal imponerades jag av dess slimmade och aerodynamiska design. Med tanke på dess pris, är det beundransvärt hur väl designad denna takbox är. Många billigare alternativ har en tendens att kompromissa med design för att hålla kostnaderna nere, men Twinny Load har tydligt satsat på att skapa en produkt som ser bra ut och fungerar effektivt, något jag har lärt mig att uppskatta under mina år av att recensera bilutrustning.

Kapacitet och Dimensioner
Trots sin lättviktiga konstruktion på 15 kg, erbjuder denna takbox ett generöst utrymme med en volym på 470 liter. Detta är särskilt imponerande när man jämför den med andra modeller i samma prisklass. Även om den inte rymmer längre föremål som skidor, fungerar den utmärkt för de flesta transportbehov, från resväskor till campingutrustning.

Montering och Användning
Monteringsprocessen för Twinny Load Takbox Universal var en av de smidigaste jag har upplevt, särskilt med tanke på dess pris. Den enkla och problemfria installationen är en stor fördel för dem som kanske inte har erfarenhet av att montera takboxar. Med mina år av erfarenhet kan jag säga att det är sällsynt att hitta en så prisvärd takbox som är så enkel att montera.

Kvalitet i Förhållande till Pris
Medan Twinny Load Takbox Universal inte kan matcha kvaliteten och hållbarheten hos vissa av de dyrare modellerna på marknaden, såsom Thule Force XT S, erbjuder den fortfarande ett utmärkt värde för pengarna. Det är viktigt att komma ihåg att du får vad du betalar för, och medan det kan finnas vissa kompromisser i hållbarhet, överträffar denna takbox definitivt förväntningarna för sitt prisintervall.

FÖRDELAR

 • Generöst utrymme trots en relativt lätt och kompakt konstruktion
 • Aerodynamisk och slimmad(smal) design
 • Smidig montering utan svårigheter
 • Mycket prisvärt alternativ

NACKDELAR

 • Inte samma höga kvalité och hållbarhet som dyrare modeller på marknaden
 • Går inte att förvara längre skidor eller liknande i den

5. Thule Takbox Vector Alpine

Bästa Takbox För Skidor


Thule-Takbox-Vector-Alpine

Storlek:

228x88.5 cm

Volym:

380 liter

Vikt:

30 kg

Maxlast:

75 kg

Snygg Premium Takbox i Sportig Design - Perfekt För Skidsemestern

Thule Takbox Vector Alpine står verkligen ut när det gäller design. Med sin sportiga och stilrena estetik, representerar den den premiumkvalitet som Thule är känt för. Jag har granskat många takboxar genom åren, och denna modell är en av de mest iögonfallande jag har stött på. Dess design är inte bara estetiskt tilltalande, utan också funktionell, vilket är av största vikt när det kommer till att transportera skidor och annan känslig utrustning.

Interiör och Funktioner
Interiören av Thule Takbox Vector Alpine är där den verkligen skiner. Den integrerade belysningen och den filtklädda insidan ser inte bara till att din utrustning är säker och skyddad, men också att den är lätt att lasta och lossa, även under mörkare förhållanden. Den separata låsnings- och öppningsfunktionen, med sin tydliga indikation, är en annan aspekt som jag särskilt uppskattade under mina tester. Det är dessa detaljer som skiljer premiumprodukter från resten av marknaden.

Montering och Förvaring
Monteringsprocessen var som väntat smidig, vilket är ett kännetecken för Thule-produkter. Vad som verkligen imponerade på mig var det medföljande takboxöverdraget. För de som förvarar sin takbox när den inte används, är detta överdrag en bonus som ger extra skydd mot elementen och säkerställer att takboxen förblir i toppskick under längre tid.

Pris och Prestanda
Det finns ingen tvekan om att Thule Takbox Vector Alpine är ett dyrare alternativ på marknaden. Men med tanke på dess högkvalitativa design, premiumfunktioner och robust konstruktion, är det en investering som är värd priset för dem som regelbundet transporterar skidor eller andra sportutrustningar. Dock, med sin tyngre vikt på 30 kg, bör potentiella köpare vara medvetna om att den kan påverka bilens bränsleeffektivitet mer än lättare modeller.

FÖRDELAR

 • Sportig design av hög kvalité
 • Integrerad belysning och filtklädsel på insidan
 • Separata låsnings- och öppningsfunktioner med tydlig indikation
 • Kommer även med ett smidigt takboxöverdrag för extra skydd när den förvaras

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Tyngre modell än många andra alternativ, drar mer bensin

6. Thule Takbox Motion XT XXL

Thule Takbox Motion XT XXL


Thule-Takbox-Motion-XT-XXL

Storlek:

232x95 cm

Volym:

610 liter

Vikt:

25.5 kg

Maxlast:

75 kg

Stor Och Rymlig Takbox För De Med Mycket Packning

Thule Takbox Motion XT XXL är verkligen i en klass för sig när det kommer till kapacitet. Med sina imponerande dimensioner på 232x95 cm och en volym på 610 liter, är den perfekt för dem som behöver maximalt utrymme för packning. Genom mina år av att recensera och jämföra bilutrustning kan jag säga att det är sällsynt att stöta på en takbox som erbjuder en sådan balans mellan storlek och design. Trots sin storlek har den en snygg och diskret design som smälter in väl på de flesta bilar.

Öppningsmekanism och Användning
En av de mest framstående egenskaperna hos Thule Takbox Motion XT XXL är dess användarvänlighet. Den smidiga öppnings- och stängningsmekanismen, understödd av en locköppnare, gör att även en takbox av denna storlek är enkel att hantera. Detta är särskilt viktigt när man hanterar en takbox av denna storlek, och det är tydligt att Thule har lagt extra vikt vid att göra användarupplevelsen så smidig som möjligt.

Montering och Installation
Medan Thule Takbox Motion XT XXL erbjuder många fördelar, noterade jag under mina tester att monteringsprocessen kan vara lite mer komplicerad än för några av de andra modellerna jag har recenserat, som Thule Force XT S eller Twinny Load Takbox Universal. Detta kan bero på dess större storlek och vikt, och medan det inte är överväldigande svårt, bör de som inte är vana vid att montera takboxar kanske överväga att få professionell hjälp.

Förhållande Mellan Kvalitet och Storlek
När det gäller stora takboxar, är det viktigt att inte bara fokusera på storlek, utan också på kvalitet. Thule Takbox Motion XT XXL levererar i båda avseenden. Med sin robusta konstruktion och användarvänliga design är det en produkt som säkert kommer att tillfredsställa dem med stora packningsbehov. Medan det kan vara lite svårare att montera, kompenseras detta av dess enorma kapacitet och den övergripande kvaliteten på produkten.

FÖRDELAR

 • Extremt rymlig design som för mer än 600 liter packning
 • Snygg och diskret design
 • Enkel och smidig att både öppna och stänga med locköppnare som stöd

NACKDELAR

 • Lite svårare att montera än andra alternativ vi testat

7. Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal

Bästa Hopfällbara Takbox


Auto-Boxx-Hopfallbar-Takbag-Universal

Storlek:

105x80 cm

Volym:

320 liter

Vikt:

7 kg

Maxlast:

50 kg

Smidig Och Portabel Takbox

Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal introducerar en helt ny dimension till begreppet takförvaring med sin hopfällbara design. En av de största utmaningarna med traditionella takboxar är förvaringen när de inte används, något jag ofta stött på under mina år av att granska bilutrustning. Med denna produkt blir detta problem enkelt löst. När den inte används kan den hopfällas och förvaras på en bråkdel av den utrymmesstorlek som en konventionell takbox skulle kräva.

Material och Hållbarhet
Trots sin lätta konstruktion och vikt på endast 7 kg, erbjuder Auto-Boxx Takbag en robusthet som är imponerande. Materialet är vattentätt, vilket ger extra trygghet när man transporterar känsliga föremål under regniga förhållanden. Jag har stött på många produkter som hävdar att vara vattentäta, men den här modellen lever verkligen upp till detta löfte.

Pris och Värde
Med tanke på dess extremt överkomliga pris, får du verkligen valuta för pengarna med Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal. Även om den inte har samma skyddsnivå som en traditionell hård takbox, erbjuder den en unik kombination av portabilitet, förvaringsförmåga och prisvärdhet som är svår att hitta på marknaden.

Användningsområden och Begränsningar
Som med alla produkter finns det vissa begränsningar att tänka på. Med sina dimensioner på 105x80 cm och en maxlast på 50 kg, är den inte avsedd för transport av längre föremål eller mycket tungt bagage. Dessutom, medan det vattentäta materialet är robust, ger det inte samma skyddsnivå som en takbox av hårt material. Trots detta är Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal ett utmärkt alternativ för dem som värdesätter flexibilitet och portabilitet.

FÖRDELAR

 • Hopfällbar design som du enkelt kan förvara litet
 • Vattentätt och robust materialval
 • Extremt billig

NACKDELAR

 • Rymmer inte längre saker
 • Inte samma skydd som en takbox av hårt material

Takbox - Produktjämförelse

Produkt

Storlek

Volym

Vikt

Maxlast

215x91.5 cm

500 liter

23.5 kg

75 kg

225x81 cm

390 liter

23 kg

75 kg

139x89.5 cm

300 liter

14 kg

75 kg

189x78 cm

470 liter

15 kg

75 kg

228x88.5 cm

380 liter

30 kg

75 kg

232x95 cm

610 liter

25.5 kg

75 kg

105x80 cm

320 liter

7 kg

50 kg

Takbox - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en takbox, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper en takbox.

Användningsområde

Innan du ger dig ut på jakt efter den perfekta takboxen är det avgörande att du tar dig tid att verkligen förstå dina specifika behov och syftet med ditt köp. Varje resenär och äventyrare har unika krav som varierar beroende på deras aktiviteter och destinationer. Till exempel:

 • Skidresor: Om du ofta beger dig till fjällen för skidåkning eller snowboarding kan du behöva en takbox som är tillräckligt lång för att rymma din utrustning. Modeller som jag tidigare har recenserat, som Thule Takbox Vector Alpine, är särskilt designade för detta ändamål.
 • Camping: Planerar du frekventa campingresor med familjen? I så fall bör du leta efter en takbox med en större kapacitet för att rymma tält, sovsäckar och andra nödvändiga tillbehör.
 • Långa Vägtrippar: Om du ofta ger dig ut på längre vägtrippar, kan du behöva extra förvaringsutrymme för bagage, mat, och kanske även sportutrustning. En takbox kan vara den perfekta lösningen för att hålla din bil rymlig och bekväm under dessa längre turer.
 • Kortare Utflykter: Kanske behöver du bara lite extra utrymme för dagsutflykter eller korta helgresor. I dessa fall kan en mindre, mer kompakt takbox vara idealisk, som exempelvis Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal som jag tidigare nämnde.

Genom att noga överväga dina specifika behov kan du säkerställa att du investerar i en takbox som inte bara tjänar sitt syfte, utan också förbättrar din övergripande reseupplevelse.

packa takboxen

Kompatibilitet

Att säkerställa att den takbox du väljer är kompatibel med din bil är avgörande för en framgångsrik installation och användning. Ett felval kan leda till onödiga komplikationer, säkerhetsrisker och kan även skada din bil.

 • Monteringsanordningar: De flesta moderna takboxar är utformade för att passa en mängd olika biltak, men det är viktigt att dubbelkolla monteringsanordningarna. Vissa bilar har integrerade takräcken, medan andra kan kräva särskilda fästanordningar. Tidigare har jag recenserat produkter som Thule Takbox Motion XT XXL, som har flexibla monteringsalternativ, vilket gör dem lämpliga för en mängd olika bilar.
 • Bilens Maximala Taklast: Varje bilmodell har en angiven maximal taklast. Det är viktigt att inte bara beakta takboxens vikt, utan också vikten av det bagage du planerar att lasta i den. Överskridande av denna gräns kan leda till skador på bilen och potentiella säkerhetsrisker.
 • Hinder av Bilens Funktioner: När takboxen är monterad, bör du säkerställa att den inte hindrar några av bilens funktioner. Detta gäller särskilt bakluckan, soltaket eller radioantennen. En takbox som sträcker sig för långt bak kan förhindra att bakluckan öppnas helt, vilket kan vara en stor olägenhet, särskilt på längre resor.
 • Jämförelse med Tidigare Produkter: Om du tittar tillbaka på några av de tidigare produkterna jag har gått igenom, som Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal, kommer du märka att dess kompakta storlek gör den lämplig för en mängd olika biltyper, inklusive mindre bilar.

Kapacitet

När det gäller att välja en takbox är kapacitet och storlek två av de mest avgörande faktorerna. Det är inte bara en fråga om att hitta en takbox som ser bra ut på din bil, utan också en som uppfyller dina specifika förvaringskrav.

 • Bagagebehov: Först och främst bör du noggrant överväga mängden och typen av bagage du vanligtvis tar med dig. Reser du ofta med stora väskor, sportutrustning eller kanske campingtillbehör? Din takbox bör kunna rymma allt detta utan problem. Till exempel, om du är en ivrig skidåkare, kan en modell som Thule Takbox Vector Alpine, som jag tidigare har recenserat, vara idealisk tack vare sin längd.
 • Maximal Volym: Takboxens volym, oftast angiven i liter, ger en indikation på hur mycket den faktiskt kan innehålla. En större volym innebär mer förvaringsutrymme, men det är viktigt att komma ihåg att större inte alltid är bättre. En för stor takbox kan påverka bilens aerodynamik och bränsleförbrukning.
 • Fysiska Dimensioner: Förutom volymen bör du också titta på takboxens fysiska mått. Dessa dimensioner bör matcha din bils takyta, och takboxen bör inte sträcka sig utanför bilens bredd. Dessutom bör du se till att takboxen inte hindrar någon del av bilen, som t.ex. bakluckan.
 • Tidigare Recenserade Modeller: Som jag tidigare nämnde, finns det modeller som Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal, som är kompakta men ändå erbjuder ett anständigt förvaringsutrymme, vilket kan vara idealiskt för kortare resor.

Vikt & Maxbelastning

När du väljer en takbox för din bil är det absolut nödvändigt att ha en klar uppfattning om både takboxens vikt och dess lastkapacitet. Att förbise dessa detaljer kan resultera i onödiga säkerhetsrisker och potentiella skador på din bil.

 • Takboxens Egenvikt: Varje takbox har en inneboende vikt, beroende på dess material och konstruktion. Medan en lättare takbox, som Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal jag tidigare nämnt, kan vara lättare att montera och demontera, kan en tyngre modell som Thule Takbox Vector Alpine erbjuda större robusthet och hållbarhet.
 • Lastkapacitet: Förutom takboxens egna vikt är det viktigt att känna till hur mycket extra vikt den kan bära. Denna kapacitet varierar mellan olika modeller och märken, och det är avgörande att inte överbelasta takboxen, oavsett hur frestande det kan vara att packa in det där extra bagaget.
 • Bilens Taklastgräns: Förutom att känna till takboxens lastkapacitet är det lika viktigt att vara medveten om din bils taklastgräns. Denna gräns är den totala vikt, inklusive både takboxen och dess innehåll, som bilens tak kan hantera utan risk för skador eller säkerhetsproblem. Att överskrida denna gräns kan leda till allvarliga problem, från skador på bilens tak till potentiellt farliga körförhållanden.
 • Tidigare Produkter som Referens: Med tanke på de takboxar jag tidigare har granskat, som Thule Takbox Motion XT XXL, blir det uppenbart att varje modell har sina egna specifika vikt- och lastkapacitetsegenskaper. Att göra en noggrann jämförelse och matchning med din bils specifikationer är avgörande.

Säkerhet & Låsmekanism

En av de mest kritiska aspekterna när man väljer en takbox är dess förmåga att erbjuda en hög säkerhetsnivå. Medan det kan vara frestande att fokusera enbart på takboxens storlek eller estetik, bör säkerhetsfunktioner, särskilt låsmekanismen, aldrig förbises.

 • Förhindra Stöld: Många av oss förvarar värdefulla föremål i våra takboxar, från sportutrustning till resväskor. En robust låsmekanism fungerar som en avskräckande faktor mot potentiella tjuvar. Modeller som Thule Takbox Vector Alpine, som jag tidigare har tittat närmare på, erbjuder avancerade låsningssystem som ger extra sinnesro.
 • Säkerhet Under Körning: Det är inte bara stöldrisken som gör en pålitlig låsmekanism nödvändig. När du kör, särskilt i höga hastigheter eller över ojämna terränger, är det avgörande att din takbox förblir ordentligt stängd. Ett oväntat öppnande kan inte bara resultera i förlust av ditt bagage, men kan också utgöra en allvarlig säkerhetsrisk för andra förare.
 • Indikatorer och Dubbla Lås: Vissa av de mer avancerade takboxarna på marknaden, som exempelvis de jag nämnt i tidigare recensioner, har inbyggda indikatorer som visar när låset är säkert förslutet. Andra kan erbjuda dubbla låsningssystem för extra säkerhet.
 • Helhetsbedömning av Produktens Säkerhet: Medan låsmekanismen är avgörande, bör du också överväga andra säkerhetsaspekter av takboxen, såsom dess monteringsstabilitet och materialstyrka. En takbox som exempelvis Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal kombinerar en stark låsmekanism med robust konstruktion för en komplett säkerhetslösning.
bra-skidbox

Aerodynamik & Design

När det gäller takboxar är aerodynamik inte bara en designfråga, utan också en funktionell aspekt som direkt kan påverka din körupplevelse och ekonomi. En takbox med en genomtänkt aerodynamisk form har flera fördelar som sträcker sig bortom dess estetiska utseende.

 • Bränsleeffektivitet: En av de största fördelarna med en aerodynamiskt designad takbox är dess förmåga att minska luftmotståndet när du kör. Mindre luftmotstånd betyder att motorn inte behöver arbeta lika hårt, vilket direkt kan leda till minskad bränsleförbrukning. Till exempel, modeller som Thule Takbox Motion XT XXL, som jag tidigare har recenserat, har en strömlinjeformad design optimerad för bränsleeffektivitet.
 • Minskad Vindbrus: För dem som har upplevt det irriterande ljudet av vindbrus under körning, kommer en aerodynamisk takbox att vara en välkommen förändring. En slät och strömlinjeformad yta hjälper till att omfördela vinden runt takboxen istället för att låta den buffra mot den, vilket resulterar i ett tystare interiörljud i bilen.
 • Stabilitet under Körning: En välformad takbox kan också bidra till bilens stabilitet, särskilt vid högre hastigheter. Genom att minska luftmotståndet blir bilens rörelser mindre påverkade av vindbyar, vilket ger en mer stabil och behaglig körning.
 • Jämförelse med Tidigare Modeller: När jag tänker tillbaka på andra produkter jag har granskat, som Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal, blir det tydligt att även om en takbox kanske inte primärt är designad för aerodynamik, kan dess form och konstruktion fortfarande ha en påverkan på dess övergripande aerodynamiska prestanda.

Material

När du överväger att köpa en takbox, spelar materialet den är tillverkad av en central roll, inte bara för dess utseende, men ännu viktigare, för dess hållbarhet och livslängd. Med tanke på de varierande väderförhållanden en takbox kan utsättas för, blir valet av rätt material avgörande.

 • Motståndskraft mot Elementen: En takbox utsätts ofta för solens strålar, regn, snö och till och med hagel. Därför bör den vara tillverkad av material som är UV-beständigt och vattentätt. Modeller som Thule Takbox Vector Alpine, som jag tidigare har granskat, är kända för att ha dessa egenskaper tack vare sina högkvalitativa materialval.
 • Hållbarhet vid Fysisk Påverkan: Förutom att stå emot väderförhållanden, bör en bra takbox också kunna motstå fysiska påfrestningar, såsom stötar och slag. Detta är särskilt viktigt om du planerar att transportera tung eller skarp utrustning.
 • Lättvikt vs. Robusthet: Medan en lättare takbox, som Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal jag tidigare nämnde, kan vara lättare att hantera och montera, kan ett robustare material som hårdplast eller komposit ge bättre skydd och längre livslängd.
 • Motståndskraft mot Åldrande: Över tid kan vissa material bli spröda eller blekna i färgen. Välj en takbox som är tillverkad av material kända för att behålla sin form och färg även efter flera års användning.

Montering & Demontering Av Takboxen

När du väljer en takbox, går tankarna ofta först till dess storlek, form eller material. Men en annan nyckelfaktor som ibland kan förbises är hur enkel den är att montera och demontera. Beroende på hur och när du tänker använda din takbox kan detta vara en avgörande aspekt i ditt val.

 • Frekvens av Användning: Om du är typen av person som bara installerar din takbox för särskilda tillfällen, som en skidresa eller en semester, och sedan tar bort den, kommer du att uppskatta en modell som är snabb och smidig att montera. Till exempel, som jag tidigare har diskuterat, har modeller som Auto-Boxx Hopfällbar Takbag Universal utformats med denna användarvänlighet i åtanke.
 • Verktyg och Tillbehör: Medan vissa takboxar kan kräva specifika verktyg för installation, finns det andra som kommer med allt du behöver eller kan monteras verktygslöst. Detta kan vara särskilt användbart om du inte är tekniskt kunnig eller inte vill investera i extra utrustning.
 • Säker Montering: Även om enkelhet är viktig, bör det inte komma på bekostnad av säkerhet. En ordentligt monterad takbox minskar riskerna för olyckor på vägen. Därför, även om en takbox är enkel att montera, bör du alltid dubbelkolla att alla fästanordningar är ordentligt åtdragna och säkrade.
 • Instruktioner och Anvisningar: En bra takbox bör komma med klara och tydliga instruktioner. Som jag har märkt i tidigare recensioner, som den för Thule Takbox Motion XT XXL, kan välillustrerade och steg-för-steg-anvisningar göra monteringsprocessen mycket smidigare.

Vanliga Frågor Om Takbox

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en takbox, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av takboxar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa takboxen?

Den bästa takboxen är enligt vårt test Thule Motion XT XL Motion, en rymlig, robust och lättanvänd takbox som fungerar bra för de flesta olika behoven.

Vad kostar en takbox?

Priset för en takbox kan variera från så lite som 2000 kronor till så mycket som 20000 kronor beroende på kvalité, funktionalitet och storlek.

Hur påverkar en takbox bilens bränsleförbrukning?

En takbox kan påverka din bilens bränsleförbrukning beroende på dess aerodynamik och vikt. Generellt sett kan en icke-aerodynamisk takbox öka luftmotståndet, vilket kan leda till högre bränsleförbrukning. Välj en aerodynamisk design för bästa bränsleeffektivitet.

Kan jag köra genom en biltvätt med min takbox på?

Det rekommenderas generellt inte att köra genom en biltvätt med en takbox monterad, då den kan skadas av borstarna eller högtryckssprutarna. Det är bäst att tvätta bilen för hand om du har en takbox på.

Hur ofta bör jag kontrollera monteringen av min takbox?

Det är klokt att dubbelkolla monteringen av din takbox efter varje längre resa eller om du har kört på särskilt ojämna vägar. En snabb visuell inspektion och handkontroll av fästanordningarna bör göras regelbundet för att säkerställa att allt sitter ordentligt.

Hur förvarar jag min takbox när den inte används?

För att förlänga din takboxs livslängd bör du förvara den i en torr och sval plats, helst inomhus. Många väljer att hänga upp sin takbox på väggen i ett garage eller förråd med särskilda hållare.

Är det lagligt att köra med en överlastad takbox?

Lagar varierar beroende på land och region, men generellt sett kan det vara olagligt och osäkert att köra med en överlastad takbox. Det kan även påverka försäkringskrav vid en olycka. Det är alltid bäst att följa tillverkarens rekommendationer och lokala trafikbestämmelser.

Sammanfattningsvis Om Takbox

En takbox är ett av de smartaste och smidigaste sätten att ta med sig packning med bilen på en utflykt eller semester. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 41

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.