• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • 4 Bästa Tältkaminer (2024): Bäst i Test Av Kaminer För Tältcamping

4 Bästa Tältkaminer (2024): Bäst i Test Av Kaminer För Tältcamping

bästa tältkamin guide bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Vill du hålla dig varm på din nästa campingresa? En tältkamin kan vara den perfekta lösningen! I den här artikeln kommer vi att ge dig en omfattande köpguide till de bästa tältkaminerna på marknaden.

Vi kommer också att diskutera allt du behöver veta om att välja och använda en tältkamin, inklusive tips för att vara säker i alla situationer.

Oavsett om du letar efter en liten bärbar kamin eller något större och kraftfullare har vi all information du behöver!


De 3 Bästa Tältkaminerna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Tältkamin: 3F UL Gear Hopfällbar Tältkamin - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Tältkamin: Helsport Lavvu Vedugn - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Lyxiga Tältkamin: Nordisk Torden Wood Burner Set - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Ultralätta Tältkamin: Naturehike Tältkamin i Titan - Läs Recension

1. 3F UL Gear Hopfällbar Tältkamin

Bästa Billiga Tältkamin


Ett smidigt och budgetvänligt alternativ till tältkamin.

bästa tältkaminen test

Prisklass:

$

Vikt:

3.1 kg

Storlek:

37x18 cm + ben (12cm)

Bärväska:

Ja

Budgetvänlig Portabel Tältkamin För Alla Äventyr

3F UL Gears Hopfällbara Tältkamin med sidofönster är en grymt prisvärd bärbar tältkamin som passar perfekt med tipi-tält. Inte nog med att kaminen förser dig med bekvämlig värme i tältet, utan dess sidofönster bidrar även till en fantastisk atmosfär ute i naturen. Det är den perfekta tältkaminen för campare, särskilt under den kallare tiden på året.

Tältkaminen är helt bärbar och är även lätt att montera upp och ner vid behov så länge kaminen är sval så klart. Den väger strax över 3 kilo vilket inte är särskilt mycket. Detta är tack vare dess kompakta storlek samt materialval. Den kommer även med en smidig liten bärväska där du kan packa ner alla komponenter.

FÖRDELAR

 • Justerbar
 • Sidofönster

NACKDELAR

 • Lång piplängd

2. Helsport Lavvu Vedugn

Näst Bäst i Test Tältkamin


Stor Och Effektiv Tältkamin

Helsport Lavvu Vedugn

Prisklass:

$

Vikt:

13 kg

Storlek:

57x26 cm + ben (15cm)

Bärväska:

Ja

Stor Och Stabil Tältkamin För Mycket Matlagning

Letar du efter en mycket stabil och större modell av tältkamin kan Helsports Lavvu Vedugn vara det perfekta valet för dig och din camping. Den är nämligen gjort i gedigen och stabilt rostfritt stål som håller otroligt längre samtidigt som den levererar en näst intill oslagbar värme inne i tältet.

Självklart kan du även laga mat på ovandelen vilket är mycket rymlig, där du enkelt kan få plats med en större gryta eller stekpanna om du vill till skillnad från vissa av de mindre modellerna på marknaden.

Den kommer också med tio olika rör som gör att du enkelt kan justera höjden på kaminen beroende på vilket tält du använder dig av. Som tur är kan alla dessa rör få plats inuti kaminen när du transporterar den i den medkommande bärväskan, även om det är en av de tyngre modellerna.

FÖRDELAR

 • Kommer med 10 rör som passar alla tält
 • Stor matlagningsyta

NACKDELAR

 • Tyngre modell

3. Nordisk Torden Wood Burner Set

Bästa Lyxiga Tältkamin


Det perfekta valet för lite mer lyxcamping och glamping.

bästa tältkmain lyxigt test

Prisklass:

$$$

Vikt:

17 kg

Storlek:

39x29x36 cm

Bärväska:

Ja

Nordisk Rustik Design Med Otrolig Campingkänsla

Nordisk Torden Wood Burner Set är en riktig vedbrännare som primärt används för utomhusbruk vid lägerelden - men kan även användas som en mysig tältkamin inne i tältet. Torden har en mycket elegant minimalistisk design och är tillverkad av högkvalitativa material.

Setet innehåller vedbrännare, rökrör, läderhandskar och en bärväska. Det är också ett av de dyrare alternativen på marknaden, men det är definitivt värt investeringen om du letar efter en lyxig tältkamin som passar bra vid till exempel glamping.

FÖRDELAR

 • Magisk design
 • Stor och genererar mycket värme

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Väldigt tungt att bära

4. Naturehike Tältkamin i Titan

Bästa Ultralätta Tältkamin


En ultralätt tältkamin som är enkelt att ta med på längre äventyr.

bästa ultralätta tältkaminen

Prisklass:

$$

Vikt:

2 kg

Storlek:

39x24 cm + ben (14cm)

Bärväska:

Ja

Ultralätt Och Robust Design Av Titan

Naturehikes tältkamin i titan är en otroligt smidig och lätt alternativ som kan tas med på längre campingresor under alla tider på året. Titankonstruktionen innebär att spisen är både extremt lätt och mycket hållbar, vilket gör den till ett utmärkt val för alla äventyr.

Spisen är lätt att sätta upp och använda och levereras med en praktisk bärväska så att du enkelt kan packa undan den när du är klar. Det är också ett av de mer prisvärda ultralätta alternativen på marknaden vilket gör den till ett utmärkt val för alla som vill spara vikt utan att behöva göra av med allt för mycket pengar.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Portabel med vattentät bärväska

NACKDELAR

 • Ofta slutsåld

Vad Är En Tältkamin?

En tältkamin är en liten, bärbar spis som kan användas för att värma upp tältet eller laga mat. Tältkaminer drivs vanligtvis med antingen gas eller ved, och de flesta modeller är utformade för att vara lätta att sätta upp och ta ner.

Hur Du Väljer Rätt Tältkamin För Dina Utflykter

När du väljer en tältkök finns det några saker du behöver tänka på. Dessa är de faktorer som till stor del bör ligga som grund för ditt framtida köpbeslut. Kom ihåg att allas förutsättningar är annorlunda, och den bästa tältkaminen för dig behöver nödvändigtvis inte vara den bästa för någon annan.

Effekt Och Storlek

För det första ska du tänka på hur mycket effekt du behöver. Om du bara ska använda kaminen för att värma dig räcker det oftast med en liten modell, så länge det inte handlarom ett större familjetält.

Om du däremot vill använda kaminen för matlagning, måste du välja en modell som är tillräckligt stor och har tillräckligt många BTU (British Thermal Units) för att tillgodose dina behov.

Bränsle

Du måste också tänka på vilket bränsle du vill använda. Gas är vanligtvis det bekvämare alternativet, men det kan vara dyrt. Vedeldade kaminer är billigare att driva, men då måste du se till att du har en god tillgång till ved under din utflykt.

Gasdrivna tältkaminer kan däremot utgöra ett större hot, då chansen ökar att gasen läcks ut i tältet. Fördelen med gasdrivna kaminer är däremot att de är enkla att sätta på och av, samtidigt som de kommer med en högre grad av värmereglering.

Flexibilitet & Vikt

Slutligen måste du ta hänsyn till spisens storlek och vikt. Om du planerar att vandra med tältet måste du välja en modell som är tillräckligt lätt att bära. Detsamma gäller om du är ute på längre jaktutflykter, där en tung tältkamin kan lägga på många kilon i din utrustning.

Generellt sätt är det fördelaktigt med lättare och mer flexibla tältkaminer som är lätta att packa, hantera och bära mig sig under hela dagen. Om du däremot letar efter en mer stabil tältkamin för mindre utflykter som inte kräver särskilt mycket vandring kan du komma iväg med en större, mer otymplig modell.

Du måste också tänka på hur lätt det är att installera spisen. Vissa modeller har inbyggda ben, medan andra kräver att du ställer dem på ett bord eller en annan plan yta. Om du ska använda kaminen på flera olika platser är det värt att tänka på hur lätt den är att få upp och ner.

Användarvänlighet

Slutligen måste du tänka på hur lätt det är att använda tältköket. Om du inte är van vid att använda en vedeldad kamin är värt att skaffa en som är lätt att tända och inte kräver mycket underhåll.

Om du däremot är mer erfaren kanske du vill välja en modell som har fler funktioner och alternativ, till exempel att kunna koka mat och vatten.

Säkerhet

När du använder en tältkamin är det viktigt att vara medveten om potentiella säkerhetsrisker. Läs alltid instruktionerna som medföljer spisen och se till att du förstår hur du använder den på ett säkert sätt. Du kan läsa mer om våra säkerhetstips längre ner.

När du väljer en tältkamin är det viktigt att titta närmare på dess konstruktion och reflektera om detta kan orsaka onödiga säkerhetsrisker för dig och din familj.

Säkerhetstips För Säker Användning av Tältkaminer

Även då en tältkamin låter som en underbar idé på pappret, så kommer det även med några säkerhetsfrågor som är viktiga att tänka på. Eftersom det handlar om en eld inne i ditt tält är det viktigt att ta rätt åtgärder för att säkerställa dess säkerhet.

Att vakna upp till en eld i tältet är förmodligen det sista du vill göra efter att ha köpt en ny tältkamin, så här är några säkerhetspunkter att alltid ha koll på:

 • Se till att det alltid finns god ventilation i tältet: Detta är förmodligen det viktigaste säkerhetstipset. En tältkamin producerar mycket värme och ångor, så du måste se till att det alltid finns en bra plats för att släppa ut dem.
 • Lämna aldrig tältköket obevakat: detta är särskilt viktigt om du har små barn eller husdjur. Även om du bara går ut för att få mer ved till kaminen, se till att någon alltid håller ett öga på saker och ting.
 • Använd inte för mycket bränsle: Använd för mycket bränsle och du riskerar att överbelasta spisen och orsaka en brand. För att inte tala om att det är slöseri med resurser!
 • Se till att allt är ordentligt släckt: När du är klar med spisen för dagen ska du se till att alla glöd och lågor är helt släckta. Detta hjälper förhindra oavsiktliga bränder.
 • Ordna alltid en nödutgång: I händelse av en nödsituation ska du se till att du har en plan för att få ut alla ur tältet snabbt och säkert. Ett hett tips är att alltid ha med en kniv i förpackningen om du skulle behöva skapa ett hål i tältduken.
 • Se till att ha något till hands för att släcka elden: Ha alltid en brandsläckare eller lite vatten i närheten i händelse av en nödsituation.
 • Skärma av kaminen med en eldstadsbegränsning: Detta är ett enkelt men effektivt sätt att begränsa oavsiktliga bränder.
 • Sätt sten eller sand under kaminen och undvik brännbart material: Detta skyddar tältgolvet och förhindrar även oavsiktliga bränder.

Genom att följa dessa enkla säkerhetstips kan du se till att ditt tält är säkert och roligt för alla

Matlagning Och Tältkamin

En av de huvudsakliga fördelarna med en tältkamin (förutom att de genererar värme) är att de även kan användas som en spis för att tillaga dina måltider.

De flesta tältkaminerna är nämligen utmärkt designade för matlagning och kan påminna om gamla gjutjärnsspisar som man kan hitta i gamla torp.

hur du lagar mat i ett tält

Oftast kan du inte reglera värmen särskilt väl, men det kan vara bra att komma ihåg att det oftast är som varmast nära rökröret och svalare närmare luckan. Du kan använda denna kunskap för att närmare reglera värmen du lagar med.

En annan sak att tänka på är att du måste ta med egna kastruller och stekpannor eftersom de flesta tältkaminer inte har några tillbehör för matlagning.

Tältkök är ett utmärkt sätt att laga mat på camping, men det är viktigt att vara medveten om säkerhetsriskerna. Se till att följa tipsen ovan och ha alltid en brandsläckare eller vatten till hands för säkerhets skull.

Vanliga Frågor Om Familjetält & Campingtält

Här har du svar på några av de vanligaste frågorna kring tältkaminer.

Är tältkaminer säkra?

Tältkaminer är säkra om de används på rätt sätt. Följ alltid säkerhetsinstruktionerna som följer med spisen och se till att det alltid finns god ventilation i tältet.

Vilken är den bästa tältkaminen?

Vilken tältkamin som är bäst beror på dina behov och preferenser. Om du letar efter en lättanvänd och budgetvänlig modell rekommenderar vi 3F UL Gear Hopfällbar Tältkamin

Hur rengör jag min tältkamin?

Ta bara bort all aska och glöd från kaminen och torka av den med en fuktig trasa. Om din kamin är särskilt smutsig kan du använda en mild tvål för att rengöra den.

Vad kostar en billig tältkamin?

En billig tältkamin kan kosta så lite som 1000-2000 kronor. Det är dock viktigt att komma ihåg att du får vad du betalar för. Billiga modeller kanske inte är lika hållbara eller lätta att använda som dyrare alternativ.

 

Kan man bygga en egen tältkamin?

Om du känner dig händig kan du försöka bygga din egen tältkamin. Vi rekommenderar dock att du bara försöker om du har erfarenhet av snickeri och metallbearbetning. Det är också viktigt att se till att din kamin uppfyller alla säkerhetsnormer.

Att bygga en egen tältkamin kan vara ett roligt projekt, men det är viktigt att komma ihåg att säkerheten bör alltid vara din högsta prioritet. Se till att du följer alla instruktioner noggrant och ha alltid en brandsläckare eller vatten i närheten i händelse av en nödsituation.

Kan jag använda en tältkamin på vintern?

Ja, du kan använda en tältkaminer på vintern så länge du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder. Se till att kaminen är ordentligt ventilerad och lämna den aldrig obevakad.

Hur använder man en tältkamin?

Innan du använder en tältkamin ska du alltid läsa instruktionerna som medföljer den. Se till att det alltid finns god ventilation i tältet och lämna aldrig spisen obevakad. När du är klar med spisen ska du se till att alla glöd och lågor är släckta.

Se till att rökröret släpper ut röken utanför tältet innan du börjar elda ved inuti kaminen. Använd kaminens topp för matlagning.

Hur eldar man i ett tält med en tältkamin?

Om du vill göra upp eld i tältet med en kamin ska du först se till att det inte finns några brännbara material i området runt kaminen. Gör sedan upp eld enligt instruktionerna som följer med spisen. När elden är tänd ska du se till att det alltid finns god ventilation i tältet.

Hur släcker man en eld i en tältkamin?

Om du behöver släcka din eld är det först viktigt att du slutar elda i god tid så att kaminen har tid att svala av naturligt. Det är inte rekommenderat att tillsätta vatten eller liknande direkt mot tältkaminen då detta kan resultera i skador.

Kan man elda under natten med en tältkamin?

Om du vill elda under natten är det alltid bäst om någon stannar uppe för att hålla ett öga på tältkaminen så inget allvarligt händer. Detta är självklart betydligt enklare om ni är ett större sällskap där ni kan bytas om att vara eldpost.

Är du i ett mindre sällskap (eller kanske till och med campar själv) är denna lösning inte lika möjlig. Behöver du somna med elden på är det extra viktigt att dubbelkolla att altl är uppsatt korrekt och att du följt alla säkerhetsåtgärder du kan.

Sammanfattningsvis Om Tältkaminer

Många av oss har drömt om en mysig campingresa med en varm tältkamin som står och sprakar i mitten av tältet. Det kan däremot vara svårt att veta vilken tältkamin som är bäst för dig och dina framtida äventyr. Vi hoppas att du med hjälp av denna guide har fått en bättre uppfattning över dina olika alternativ, så att du kan välja det bästa tältkaminen för dina förutsättning.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 12

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.