4 Bästa Tarp (2024): Bäst i Test Av Vindskydd

bästa tarp bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Camping och vandring kräver ofta en kombination av förberedelser, komfort och funktionalitet. En av de viktigaste sakerna att ta med sig vid backpacking eller camping är en tarp - den perfekta lösningen för att skapa skydd, hålla sig torr, ge marktäckning och mycket mer.

I den här guiden kommer vi att diskutera vad som gör en bra tarp för camping och vandring, inklusive material och konstruktionskvalitet, formfaktorer som storlek och vikt, specialfunktioner som ger ytterligare skydd samt olika typer av presenningar som kan användas under olika förhållanden.

Vi kommer också att utforska hur du väljer rätt presenning för dina behov, hur du sätter upp den på rätt sätt samt några tips om hur du får ut det mesta av din presenning under varje utflykt.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Tarparna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Tarp: Sydvang Tarp 9 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Tarp: Bergans Tarp Medium - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Ultralätta Tarp: Hilleberg Tarp 5 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Lilla Tarp: Hilleberg Tarp 10 UL - Läs Recension

1. Sydvang Tarp 9

Bäst i Test Tarp


Sydvang Tarp 9

Storlek:

9 m²

Vikt:

745 g

Material:

Polyester

Vattenpelare:

3000 mm

Robust, Prisvärt Och Mycket Funktionell Tarp För Alla Lägen

Sydvang Tarp 9 är en otroligt robust och funktionell tarp som kan användas för camping, backpacking och mycket mer. Den är tillverkad av 70D polyestermaterial och har en vattenpelare på 3000 mm - vilket gör den ganska motståndskraftig mot regn, men långt ifrån bäst på marknaden.

Den här tarpen sticker ut med sina imponerande egenskaper som att den är mycket prisvärd, har stor slitstyrka och hållbarhet, är lätt att sätta upp och har en otroligt liten förpackningsstorlek med tanke på sin storlek (9 m²). Det gör det till det perfekta valet för vandrare eller campare som behöver ett smidigt alternativ att packa ner i vandringsryggsäcken utan att den tar allt för mycket utrymme (eller väger mycket).

Sammantaget är Sydvang Tarp 9 en av de bästa i sin klass för den som letar efter en funktionell men prisvärd tarp som kan ge extra skydd under camping- eller vandringsresor. Dess lätta design gör den extremt portabel samtidigt som den erbjuder ett bra regnskydd. Dess låga pris gör denna tarp till ett prisvärt köp - perfekt för alla friluftsentusiaster med en budget.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt
 • Bra slitstyrka och hållbarhet
 • Enkel och smidig att sätta upp
 • Lätt vikt och litet packmått

NACKDELAR

 • Inte det bästa skyddet mot regn

2. Bergans Tarp Medium

Näst Bäst i Test Tarp


Bergans Tarp Medium

Storlek:

10 m²

Vikt:

850 g

Material:

Polyester

Vattenpelare:

2000 mm

Hållbar Tarp Perfekt För Vandring Och Camping

Bergans Tarp Medium är ett utmärkt val för alla som letar efter en hållbar tarp som är lätt att sätta upp. Den är tillverkad av polyestermaterial och har en vattenpelare på 2000 mm - vilket ger ett hyfsat skydd mot regn.

Den här presenningen erbjuder flera bra funktioner som till exempel gott om fästpunkter för enkel uppsättning och förmågan att transporteras ganska enkelt tack vare sin lätta design. Dess tygmaterial garanterar också god hållbarhet. Det finns dock några nackdelar - den är något dyrare än Sydvangs alternativ och erbjuder inte det bästa skyddet mot regn.

På det hela taget är Bergans Tarp Medium ett utmärkt val för alla vandrare eller campare som värdesätter hållbarhet och enkel montering framför ett allsidigt väderskydd. Den extra kostnaden kan vara värd det om du vet att du är ute efter en pålitlig och välgjord tarp som klarar tuffa förhållanden samtidigt som den är lätt att använda.

FÖRDELAR

 • Enkel att sätta upp med många fästpunkter
 • Relativt lätt att transportera
 • Slitstarkt tygmaterial

NACKDELAR

 • Inte det bästa skyddet mot regn
 • Något dyrare än Sydvangs alternativ

3. Hilleberg Tarp 5

Bästa Ultralätta Tarp


Hilleberg Tarp 5

Storlek:

10 m²

Vikt:

750 g

Material:

Nylon

Vattenpelare:

5000 mm

Ultralätt Och Liten Tarp Perfekt För Solovandrare

Hilleberg Tarp 5 är en ultralätt och liten tarp som är perfekt för solvandrare. Den är tillverkad av nylonmaterial och har en vattenpelare på 5000 mm, vilket ger ett utmärkt skydd mot både regn och vind.

Den här tarpen sticker ut tack vare sin ultralätta design och lilla förpackningsstorlek, vilket gör den otroligt lätt att transportera. Den är också extremt lätt att sätta på och ta av, vilket ger bekvämlighet till alla camping- och vandringsresor. Nackdelen är dock att denna presenning är ganska dyr jämfört med andra alternativ. För nästan tre gånger pengarna av Sydvangs alternativ får du en smidig tarp, men för alla är inte denna extrakostnad värda de små förbättringar man får.

På det hela taget är Hilleberg Tarp 5 ett utmärkt val för dem som värdesätter lättviktsdesign och bra skydd mot väderförhållanden - så länge du är villig att betala den extra kostnaden. Dess användarvänlighet gör den till ett utmärkt val för solvandrare som vill ha snabba monteringstider med tillförlitlig prestanda.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och kompakt packning
 • Smidig upp- och nedsättning
 • Bra skydd mot både regn och vind

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

4. Hilleberg Tarp 10 UL

Bästa Lilla Tarp


Hilleberg Tarp 10 UL

Storlek:

5 m²

Vikt:

320 g

Material:

Nylon

Vattenpelare:

5000 mm

Ultralätt Och Liten Tarp Perfekt För Solovandrare

Hilleberg Tarp 10 UL är det perfekta valet för vandrare som behöver en ultralätt tarp som fortfarande presterar mycket väl, och som är tillräckligt stort för att skydda ett något större område. Den är tillverkad av förstklassigt nylonmaterial och har en vattenpelare på 5000 mm, vilket ger ett bra skydd mot både regn och vind.

Den här tarpen sticker ut tack vare sin ultralätta design och sitt lilla packmått, vilket gör den otroligt lätt att transportera. Den är också multifunktionell med sin tältform, vilket gör att användarna kan vara kreativa när de ställer in sin lägerplats och använda denna istället för ett vandringstält. Nackdelen är att den här presenningen är ganska dyr jämfört med andra alternativ och att den bara erbjuder begränsat utrymme.

Sammantaget är Hilleberg Tarp 10 UL ett utmärkt val för dem som värdesätter lättviktsdesign, bra skydd mot väderförhållanden och lite kreativ frihet - så länge du är villig att betala den extra kostnaden. Dess användarvänlighet gör den till ett utmärkt val för solvandrare som vill ha snabba monteringstider med tillförlitlig prestanda.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och kompakt packning
 • Kraftfullt tygval med bra skydd mot regn och vind
 • Multifunktionell med tältform

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Begränsat med utrymme

Tarp - Köptips

Innan du köper en tarp finns det många saker att tänka på för att välja rätt modell för dig och dina behov. Här är några av de viktigaste faktorerna att ha i beaktning.

Användningsområde

När det gäller storlek finns det många olika alternativ, så du bör tänka på vilken typ av camping och vandring du planerar att göra. Om du till exempel ska campa med bil är en större presenning lämpligare, eftersom den kan ge skydd för hela campingplatsen. Om du ska cykla är en mindre presenning lämplig eftersom det kan ge ett grundläggande skydd mot väder och vind och dessutom lätt kan rullas ihop och packas undan.

tarp för camping

Om du däremot behöver en tarp att ha med dig när du är ute och vandrar kommer en mindre och lättare modell helt klart vara fördelaktig i och med att du enklare kan transportera denna i din vandringsryggsäck. Vad du ofta förlorar på detta är storleken och hållbarheten, då mindre och tunnare modeller tenderar att snabbare slitas ut.

Storlek

När du funderar på storleken på en tarp för camping och vandring är det viktigt att tänka på hur många personer som kommer att använda den och hur mycket utrustning du kommer att ha med dig.

Om du campar eller vandrar ensam räcker det förmodligen med en mindre presenning. Om du däremot campar eller vandrar med en grupp behöver du troligen en större presenning för att få plats med alla och all din utrustning.

En presenning som mäter runt 10 kvadratmeter kan till exempel bekvämt rymma en till två personer och deras utrustning, medan en presenning som mäter upp mot 15 kvadratmeter eller större kan rymma en grupp på fyra eller fler personer och deras utrustning.

En annan sak att tänka på är hur du planerar att sätta upp din tarp. Om du planerar att använda den för ett traditionellt uppställt skydd kan en större tarp ge mer täckning och skydd mot elementen. Om du planerar att använda den mer som en campingduk eller ett skydd mot regn kan en mindre presenning vara tillräcklig.

Tänk också på att en större tarp är tyngre och mer skrymmande än en mindre tarp, så du måste balansera den storlek du behöver med hur mycket vikt och utrymme du är villig att bära i din ryggsäck.

Material

När du väljer en presenning för camping och vandring är det viktigt att tänka på vilket material den är tillverkad av. Olika material har olika egenskaper som kan påverka presenningens prestanda och hållbarhet.

 • Polyester: Polyester är ett populärt material för campingpresenningar eftersom det är lätt, hållbart och vattenavvisande. Det har också en relativt hög smältpunkt, vilket gör det motståndskraftigt mot eld och värme. Polyester är dock inte lika starkt som nylon och kanske inte lika nötningsbeständigt, vilket gör det mindre lämpligt för användning i tuff terräng.
 • Nylon: Nylon är ett starkt och slitstarkt material som ofta används för campingpresenningar. Det är också lätt och vattenavvisande, men kan vara dyrare än polyester. Nylon har också en lägre smältpunkt än polyester och kan vara mer känsligt för brandskador.
 • Polyeten: Polyetylen är ett kraftigt plastmaterial som ofta används för presenningar i byggnads- och industriapplikationer. Det är vattentätt och UV-beständigt, vilket gör det till ett utmärkt val för camping och vandring i tuffa väderförhållanden. Det är också ett mer prisvärt alternativ än de två föregående, men dess vikt kan vara ett problem vid backpacking.
 • Silikonbelagd nylon: Detta är ett nytt material som blir alltmer populärt för campingpresenningar. Det är lättviktigt, hållbart, vattentätt och UV-beständigt. Det är också mindre benäget att sträcka sig och krympa jämfört med traditionella nylonpresenningar.

När du väljer material är det viktigt att tänka på under vilka förhållanden du kommer att använda presenningen och vad du prioriterar, till exempel vikt, hållbarhet och vattenbeständighet.

Vikt

När du väljer en tarp är det viktigt att ta hänsyn till materialets vikt och hur mycket utrymme du har i din ryggsäck. Tarpar kan variera från lätta till tunga beroende på material, så se till att välja en som uppfyller både dina viktbehov och din förvaringskapacitet.

tarp för vandring

Tänk dessutom på eventuella ytterligare komponenter som stolpar eller hårdvara som kan öka presenningens totala vikt. Om du reser lätt kan du överväga att välja ett lättare material som nylon eller polyester, vilket kan bidra till att minska den totala bärvikten.

Form

Presenningens form har en direkt inverkan på dess mångsidighet och hur lätt det är att sätta upp den. Rektangulära presenningar är det överlägset mest populära valet för camping och andra utomhustillämpningar, eftersom de kan användas i flera olika konfigurationer och ger ett visst skydd mot väder och vind.

Kvadratiska presenningar är en alternativ typ som erbjuder god täckning men begränsade konfigurationsmöjligheter.

Hexagonala presenningar är ett annat alternativ som ofta hyllas för sin unika karaktär och iögonfallande design, men de passar kanske inte lika bra in i standarduppsättningsscenarier som rektangulära presenningar.

Styrka

När du köper en presenning är det viktigt att ta hänsyn till materialets styrka och dess förmåga att stå emot olika väderförhållanden. Presenningar med förstärkta öglor och fästpunkter är vanligtvis det bästa valet för dåligt väder, eftersom de ger extra skydd mot kraftig vind och regn.

Se dessutom till att dubbelkolla eventuella etiketter eller recensioner för att få information om den specifika typ av material som används i din presenning; vissa presenningar kan ha särskilda beläggningar eller vävmönster som gör dem mer motståndskraftiga mot slitage.

Om du planerar att använda din tarp för olika aktiviteter, t.ex. camping, vandring eller bergsklättring, bör du välja en tarp som är utformad speciellt för dessa aktiviteter. Vissa presenningar kan till exempel ha förstärkta hörn eller ytterligare sömmar för att göra dem mer lämpliga för hög belastning och ökad motståndskraft mot slitage.

Vattenskydd

När du funderar på vattenbeständighet är det viktigt att kontrollera presenningens material och hur mycket vattenskydd du behöver för dina utomhusaktiviteter. Vissa presenningar är vattentäta, vilket innebär att de stöter bort vatten och förhindrar att vätska tränger igenom.

sätta upp en tarp

Andra presenningar är endast vattenavvisande, vilket innebär att viss fukt kan tränga igenom tyget, beroende på dess densitet eller vävningsgrad. Tänk på hur mycket skydd du behöver när du väljer en presenning och se till att välja en presenning som är lämplig för dina behov.

Hur väl en viss tarp skyddar mot regn och vatten kan uttryckas med hjälp av dess vattenpelare, vilket är ett mätvärde på just hur vattentätt presenningen är. Ju högre vattenpelaren är, desto bättre skydd mot regn och fukt ger presenningen.

UV-beständighet

Om du planerar att använda din presenning ofta utomhus är det viktigt att välja en presenning som är UV-beständig. Det innebär att tyget eller beläggningen är utformad för att blockera ultravioletta strålar från solen, som kan orsaka blekning och försämring av materialet.

Välj en presenning som är tillverkad av material som vinyl eller polyeten, som är utformade för att vara mer motståndskraftiga mot UV-strålar och andra miljöfaktorer. Dessutom kan vissa presenningar ha särskilda beläggningar eller behandlingar som ger ytterligare skydd mot UV-strålning.

Smidighet & Uppsättning

När man är ute i naturen och har med sig en tarp eller presenning är det mycket viktigt att man kan sätta upp denna på ett smidigt och snabbt sätt - särskilt om man är och vandrar eller campar själv.

Vissa presenningar är utformade för att vara snabba och enkla att sätta upp och ta ner, medan andra kan ha flera fästpunkter som gör det möjligt att göra mer komplicerade konfigurationer. Titta dessutom efter särskilda funktioner som kan göra installationen enklare, till exempel justerbara stolpar eller band som hjälper till att fästa tyget på plats.

Beroende på dina behov och preferenser är det klokt att välja en presenning som passar bäst för just din camping- eller friluftssituation.

Vanliga Frågor Om Tarpar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en tarp, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av presenningar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa tarpen?

Den bästa hängmattan med stativ är enligt vårt test Sydvang Tarp 9, en mycket prisvärd, enkelanvänd och multifunktionell tarp för vandring och camping.

Vad kostar en tarp?

Priserna kan variera beroende på typ och märke. Vissa tarpar kan kosta så lite som 200 kronor, men i de flesta fallen kommer du att behöva betala runt 1000 kronor för en bra tarp.

Vad är en tarp och vad används den till?

En tarp är ett lätt, vattentätt material som kan användas som skydd utomhus. Det kan användas för många olika ändamål, bland annat för att skydda mot element som regn, sol och vind, för att skapa skugga eller avskildhet, för att skapa marktäckning eller isolering och mycket mer.

Är en presenning nödvändig vid camping eller vandring?

Även om en presenning inte är helt nödvändig kan den ge många fördelar vid camping eller vandring. Den kan hjälpa till att skydda dig från våta väderförhållanden, skapa en barriär mellan dig och marken för att ge isolering och komfort, ge dig lite avskildhet i gemensamma utrymmen och ge skugga under varma dagar. Att ha ett extra skyddslager mellan dig och elementen kan bidra till att göra din utomhusupplevelse roligare.

Vad ska jag titta på när jag väljer en presenning?

När du väljer en presenning finns det flera faktorer att ta hänsyn till, t.ex. storlek, vikt, vattentålighet och hållbarhet. Se till att mäta det område du planerar att använda presenningen på så att du vet vilken storlek du behöver. Tänk dessutom på hur mycket vikt du är villig att bära och hur mycket utrymme du har i din ryggsäck. Tänk också på hur mycket vattenbeständighet du behöver - vissa presenningar är vattentäta medan andra bara är vattenbeständiga - samt på eventuella andra funktioner som t.ex. stolpar eller hårdvara som kan behövas för att fästa presenningen ordentligt. Om du tar hänsyn till alla dessa faktorer kan du försäkra dig om att du väljer en presenning som passar dina behov.

Hur kan jag sätta upp en tarp?

Att sätta upp en presenning på rätt sätt beror på vilken typ och storlek du väljer, samt på terrängen och väderförhållandena. I allmänhet måste du säkra presenningen med rep, stolpar eller pålar för att skapa en förankringspunkt. Du kanske också vill använda sandsäckar eller stenar längs kanterna för att förhindra att den fladdrar i blåsiga förhållanden. Vissa presenningar har särskilda egenskaper som gör det lättare att fästa hårdvara och säkra dem på plats. Se till att kontrollera tillverkarens anvisningar för korrekt installation och uppsättning om de finns tillgängliga.

På vilka sätt kan jag använda en tarp vid camping eller vandring?

Presenningar/tarpar kan användas för många ändamål vid camping eller vandring, t.ex. för att ge skydd mot väder och vind, skapa ett skuggigt utrymme för att vila och koppla av, sätta upp marktäckare och isolering, bygga ett nödskydd i händelse av dåligt väder och mycket mer. Dessutom kan presenningar också användas för att hänga upp våta kläder eller handdukar för att torka, eller som en provisorisk duk för picknickbord. När du använder din presenning utomhus ska du alltid komma ihåg att säkra den ordentligt med rep eller stolpar så att den inte blåser bort av vind eller regn.

Sammanfattningsvis Om Tarpar

En tarp kan vara ett utmärkt alternativ att ha med sig när man är ute och vandrar eller campar, och förtjänar helt klart en plats bland annan viktig vandringsutrustning eller campingutrustning. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.